Конспект заняття гуртка велосипедного туризму на тему "Практичне заняття. Навички підйому на велосипеді вгору"

Про матеріал

Конспект заняття гуртка велосипедного туризму на тему: "Практичне заняття. Навички підйому на велосипеді вгору"

Перегляд файлу

План-конспект заняття туристсько-спортивного гуртка

 

Тема: Практичне заняття. Навички підйому на велосипеді вгору

 

Мета: ознайомити з технікою підйому на велосипеді вгору; розвивати логічне мислення, практичні навички з велосипедного туризму та спеціальні навички спортсмена; виховувати толерантність під час комунікації між вихованцями.

 

Обладнання: спортивні велосипеди, каски.

 

Хід заняття:

 

  1. Організаційний етап
  2. Вивчення нового матеріалу

 

Рекомендації керівника гуртка:

  1. намагайся дотримуватися рівномірного ритму протягом усього підйому, крути педалі з однаковою частотою. Стандартна частота обертання педалей для підйому становить близько 80-90 разів на хвилину. Якщо твій темп знижується, коли ти виїжджаєш крутим схилом, переключись на нижчу передачу і крути педалі частіше, аби підтримувати послідовне та ефективне навантаження на ноги і знижувати ступінь їхньої втоми;
  2. підкорення вершин – справа нелегка, і велосипедисти часто зазнають невдачі, оскільки переоцінюють необхідні зусилля та витрачають всю енергію. Тому підготовка забезпечує половину успіху, і навіть перед пробним підйомом з такого складного маршруту необхідно пройти ґрунтовну тренувальну програму. Додай до своїх тренувань підйоми на схил і повторення підйомів. Чим більше підйомів ти зробиш, тим краще будеш з ними справлятися. Такі тренування зміцнять твої ноги і дозволять здійснювати триваліші підйоми в рівномірному темпі.
  3. техніка руху на велосипеді покращиться, якщо ти будеш сидіти. Дослідження показують, що в положенні сидячи велосипедист витрачає набагато менше енергії і витримує більш тривале навантаження.
  4. коли схил стає крутішим, може виникнути спокуса підняти корпус, докладаючи зусилля, щоб видертися вгору. Але ти переконаєшся, що так запаси енергії і глікогену виснажаться швидше. За даними досліджень, вставати краще у тих випадках, коли схил перевищує 10 відсотків (близько 6 градусів). Встаючи на педалі, ти збільшуєш потужність на 30 відсотків і задіюєш інші групи м'язів ніг, але робити це слід на короткі проміжки часу. Намагайся не розгойдувати велосипед, це призведе до марної трати енергії.
  5. якщо ти здійснюєш підйом наодинці і бачиш інших велосипедистів, які підіймаються також поодинці або в групах, складно втриматися від спокуси позмагатися з ними. Однак інші можуть мати зовсім інший рівень, і тоді ти витратиш купу сил, просто намагаючись не відставати. Піднімайся у власному темпі, не орієнтуючись на інших, інакше тебе чекає невдача. Не виходь за межі власних можливостей, і підйом виявиться набагато легшим і приємнішим.
  6. перемикання передач може бути важливим фактором і залежить від типу підйому. Змінивши розмір касети зірочок або ланцюга на велосипеді, можна отримати помітний результат. Ланцюг меншого розміру і касета з великим передавальним числом дозволять тобі крутити педалі рідше, що зробить підйом комфортнішим.
  7. головне в перемиканні передачі – вибір моменту. Перемикаючи передачі, важливо правильно обрати час. Багато хто чекає занадто довго, перш ніж перейти на наступну передачу. Спробуй перемикатися раніше, ніж відчуєш необхідність, у момент, коли навантаження на ланцюг невелике. Якщо на шляху багато поворотів, перемикайся на вигині або різкому повороті.
  8. не притискайся до внутрішнього боку на крутих поворотах. Круті повороти можуть стати одночасно благословенням і прокляттям. На них можна перевести подих після важкого підйому, але якщо пройти такий поворот неправильно, можна втратити імпульс. На більшості крутих поворотів більший ухил проходить за внутрішнім радіусом, а більш плавний – за зовнішнім.

 

Практична частина заняття

 

Гуртківці відпрацьовують підйом на велосипеді на стоячих ногах, у сідлі з дотриманням техніки безпеки.

 

Виконати вправу на знання складових велосипеда а посиланням https://learningapps.org/watch?v=p21sp3xnc20

 

  1. Підведення підсумків заняття
docx
Додано
28 квітня 2020
Переглядів
648
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку