Урок ": Процес травлення. Ротова порожнина. Будова зубів."

Про матеріал
Закріпити знання про будову травної системи; Вивчити основні процеси травлення в ротовій порожнині, будова та функції зубів, виховувати в підлітків бережливе, дбайливе та усвідомлене ставлення до власного здоров’я як однієї з найвищих людських цінностей, та ведення здорового способу життя.
Перегляд файлу

Розробка уроку з теми: Процес травлення.      8 кл

Ротова порожнина. Будова зубів.  

Мета уроку:

Освітня

  •  Закріпити знання про значення та функції травної системи;
  •  Закріпити знання про будову травної системи;
  • Вивчити основні процеси травлення в ротовій порожнині, будова та функції зубів.

Розвиваюча

  • Розвивати уміння порівнювати, робити відповідні висновки;
  • розвивати увагу, пам’ять, логічне мислення, навички самостійного пошуку знань.

Виховна

  • виховувати в підлітків бережливе, дбайливе та усвідомлене ставлення до власного здоров’я як однієї з найвищих людських цінностей, та ведення здорового способу життя/

Тип уроку: Засвоєння нових знань.

Форма уроку. Синтетична. Місце уроку в навчальній темі. Поточний.

Методи і методичні прийоми:

1. Інформаційно- рецептивний:

а) словесний: розповідь-пояснення, опис, бесіда, повідомлення учнів, робота з підручником.

б) наочний: ілюстрація, демонстрація, м\медійна дошка.

 Прийоми навчання: виклад інформації, пояснення, активізація уваги та мислення, одержання з тексту та ілюстрацій нових знань, робота з роздатковим матеріалом.

2. Репродуктивний.

 Прийоми навчання: подання матеріалу в готовому вигляді, конкретизація і закріплення вже набутих знань.

3. Проблемно - пошуковий: постановка проблемного питання.

 Прийоми навчання: постановка взаємопов’язаних проблемних запитань, активізація уваги та мислення.

4. Візуальний: складання схем.

5. Релаксопедичний: психологічне розвантаження.

Міжпредметні зв ́язки: медицина, хімія, зоологія.

Обладнання й матеріали: таблиця «Органи травлення», муляж будови зуба, схеми, слайди, м/медійна дошка, набір зубних паст та щіток, муляж людської щелепи.

Базові поняття й терміни: ротова порожнина, зуби, різці, ікла й корінні зуби, коронка, шийка й корінь зуба, емаль, дентин, цемент, пульпа, молочні й постійні зуби, зуби мудрості, карієс, парадантоз, язик.

Хід уроку

У всьому Об'єднаному Королівстві не знайдеться

 стільки жителів, скільки живих тваринок

є в моєму власному роті.

А скільки ж їх буде, якщо зуби не чистити?

А. Левенгук

 

Девіз:

Головне в житті – здоров’я!

Але щоб його вам мати;

Треба з раннього дитинства

Всім його оберігати!

 

І. Організаційний етап

Хід уроку:

Нумо діти, підведемося!

Всі приємно посміхнемося,

Продзвенів уже дзвінок,

Починається урок!

I.Організаційний момент

  • Психологічне навантаження.

 

                     

 

Гарний                              нормальний                                 поганий

 

II. Актуалізація опорних знань і мотивація навчальної діяльності учнів

Питання для бесіди

1.З яких частин складається травна система людини? Назвіть основні її частини ( на дошці намальована схема, заповніть її.)

2. Відгадуючи загадки заповнюємо схему.

Повен хлів білих голубів(Зуби).

Завжди в роті, а не проковтнеш(Язик).

    Функції травної системи

  (Секреторна,  рухова,  всмоктувальна,  видільна )

3. Перед вами коробка із загадкою. Що в ній є? Щоб довідатися, послухайте цю розповідь. Сталася ця подія дуже давно. У середні віки в одній арабській країні побилися два вельможі. Один у цьому бої втратив орган на голові. Місцевий лікар помістив цей орган у розчин солі й поставив на холод. Через кілька днів лікар поставив цей орган на попереднє місце, скріпивши його металевою скобою. Через 10 днів скобу зняли й виявилося, що орган відновив природний зв'язок із тілом.

- Про який орган йдеться мова ? (Зуб)

 

III. Вивчення нового матеріалу

Розповідь учителя:

Система органів травлення складається з : травного каналу та травних залоз.

Травний канал починається з ротової порожнини, у якій їжа зазнає хімічної та механічної обробки (акт жування). Ротова порожнина обмежена спереду –губами і щоками, зверху-піднібенням(м’яким та твердим), знизу- язиком та дном рота, з заду-переходить в носоглотку.

Піднебіння- дозволяє одночасно дихати та жувати. Подрібнюють і перетирають їжу до кашкоподібного стану зуби. Це кісткові органи, розташовані в комірках верхньої та нижньої щелеп ротової порожнини. Зуби мають різну форму та розміри. У дорослої людини 32 зуба.

У людини послідовно розвиваються два типи зубів — молочні (20 зубів) і постійні (32 зуби). Зубна формула:               2 1 2 3

      2 1 2 3

За формою та функціями їх поділяють на різці, ікла, малі та великі кутні зуби. Типи зубів людини:

1) різці (мають один корінь, ними відкушують їжу);

2) ікла (мають один корінь, ними відкушують їжу);

3) малі кутні (мають декілька коренів, ними роздрібнюють їжу);

4) великі кутні (мають декілька коренів, ними роздрібнюють їжу).

Спереду у кожній щелепі розташовані по 4 плоскі різці. Поряд з ними ромістяться по 1 іклу. Далі з кожного боку є 2 малі і 3 великі кутні зуби, які подрібнюють їжу. Нижні кутні зуби мають два, а верхні –три корені.

Хвилинка цікавої інформації (повідомлення учнів)

Еволюція зубної системи від риб до людини.

Так як тема нашого уроку «Ротова порожнинита. Будова зубів», давайте пригадаємо, які види зубів є ссаців.

Учень 1: Зуби диференційовані тільки у ссавців,Їх форма залежить від способів живлення тварин У предстпвниківтваринного світу кількість зубів різна. В процесі еволюції зуби утворилися із плакоїдної чешуї риб.Зуби закладаються ще впроцесі ембріонального розвитку організму.

 Кількість зубів у ссавців

Тварини

Кількість зубів

Кріль

Корова

Свиня

Кобила

Кінь

Кішка

Лев

Собака

Мавпа

Людина

28

32

44

40

36

30

30

42

36

32

 

Учень 2. Незрозуміло, як на перший погляд, могли з’явитися два ряди красивих, рівних зубів у людини.У всіх ссваців зуби закладуються вдекілька рядів. У котів, собак, коней ми бачимо піднібенні валики-це залишки недорозвинених зубних рядів.У людини вони помітні тільки у дитячому віці.

Учень: Будова зубів пов’язана  з їх функціями. Вони необхідні ( рибам, земноводним та плазунам) для хапання та утримання здобичи, яку ковтають ціляком, без пережовування та маєть однакові зуби на відміну від ссавців. У ссавців зуби різної форми та необхідні для пережовування їжі.

Учень: У крокодилів та деяких ящірок зуби розташуються в щелепах. У отруйних змій на верхній щелепі розвивається спеціальний отруйний зуб, який пов’язаний з отруйною залозою.

Учень: У сучасних птахів зуби відсутні, але викокпні (археоптерікс) мав щелепи з зубами. У слонів, гіпопотамів, у моржа, дикого кабана, деяких копитних некот (оленей ) сильно розвинуті  різці та клики, які небхідні цим тваринам для захисту.

Учень: У равликів зуби розташуються на язиці, у вигляді тертушки. А у. ящірки панголіни, яка живе в тропічних країнах, зуби  розташуються - у шлунку. Це пояснюється тим, що вона живиться мурахами, які кучами відправляяє із мурашника в рот своїм довгим язиком.

Учень: Пригадаємо, що жувальна поверхня кутніх зубів відрізняється у гризунів та хихаків. У хомяків, бобрів, сусликів та мишей зуби ростуть все життя. У крис, наприклад, зуби за місяць відростають на 3см, за 3 роки – на 1м!

Учень 2. Давні люди харчувалися змішаною їжею та мали зуби характерні для всеядних тварин. Міцні щелепи та зуби у людиноподібних були органом захисту та нападу, апаратом для дроблення сирої та твердої їжі. Зміна молочних зубів у мавп, як і у людини відбувається один раз.У багатьох інших ссавців відбувається багаторазова заміна зубів.

Висновок: Розглянувши еволюцію, можна зробити висновок про диференціацію зубів у ссавців.

У людини послідовно розвиваються два типи зубів — молочні та постійні. Що ми знаємо про молочні зуби?

Учень 3. Назву ««молочні» зуби дано Гіпократом. Немовля не має зубів, вони з’являються у 6 місяців(тимчасові). Рідко коли людина народжується з ними(2 та 4 зуба). До двох- трьох років виростають усі 20 молочних зубів. У 6-7 річному віці поступово випадають і до 10-12 років молочні зуби замінюються постійними. Остання пара зубів - зуби мудрості- у людини з’являються від 17 до 25 років. Гіппократ вважав, що зуби у дітей утворюються із материнського молока.

Учень: Молочні зуби закладаються ще в утробний період, а з'являються з 6 місяців до 2 років. На побудову зубів використовується кальцій, який є в материнському організмі, а після народження — у молочних продуктах. Інколи жінка втрачає декілька власних зубів, якщо в період вагітності їй не вистачало кальцію.

Учень 4. Трапляються випадки народження дітей із зубами. Найвідоміший таких дітей – король Франції Луї XIV, який народився у 1638 році з двома зубами.

Учень 5. Бувало й таке, що зуби виростали втретє. У Книзі рекордів Гіннесса зареєстровано випадок (во Франції), коли виросли зуби вчертверте. У 1680 р. Альбертус Хеллвігіус писав про людину з трьома рядами зубів.

 Різці та ікла у людей та тварин: у людей- для відкушування їжі; різці у тварин-для для відкушування їжі, а ікла-для розривання жертви на куски. Необхідність зміни молочних зубів на постійні зумовлена ростом кісток черепа, що призводить до збільшення відстані між молочними зубами.

Функції зубів: подрібнення їжі( механічна обробка), орган  мовлення.

Висновок: Зуби- це кісткові утворення. Які розташовані в ротовій порожнині та необхідні для утримання та пережовування їжі; приймають участь в звукоутворенні. У дорослої людини 32 зуба.

Зовнішня будова зуба

Зовнішня будова зуба: коронка, шийка, корінь.

Основні частини зуба:

- емаль (покриває зверху коронку зуба);

- дентин (розташований під емаллю, утворює велику частину коронки, шийки й кореня);

- цемент (покриває шийку й корінь зуба);

- пульпа (заповнює порожнину зуба).

Емаль. Зовні коронка вкрита твердою зубною емаллю, на 95%, яка складається з мінеральних речовин: F, Fe, Cu, Zn та витримує вагу до 400 кг./мм2 Емаль зубів може стиратися і давати тріщини, в зуби можуть проникнути мікроби і зуб поступово руйнується. Фтор потрапляє в організм тільки з водою.

Основна маса зуба- дентин(лат. «Денс»-твердість,) -знаходиться під емаллю. Це тверда тканина на 70% сформована з неоранічних сполук: фосфата та карбоната кальцію.

Корінь-вкритий цементом за допомогою якого він кріпиться до кістки щелепи. Заповнює порожнину зуба - пульпа, яка складається зі сполучної тканини,є кровоносні судини та нерви.

  1. Висновок: Зуб- це живий орган. Ви розглянули внутрішню будову зуба, 3 якою системою організму він тісно пов'язаний? {Кровоносна)

Історія виникнення догляду за зубами(Повідомлення учнів).

Учень. Необхідність догляду за зубами була вперше доведена голанським вченим А.Левінгуком у 17 ст. Він узяв нальот з зубів старої людини, яка ніколи в житті їх не чистив іпобачив під мікроскопом велику кількість різноманітних мікробів (до 1 млр), які викликають різноманітні хвороби.

Вчитель: Які вам знайомі захворювання зубів? ( Повідомлення учнів)

Учень: Карієс, парадантит, пульпіт та інші.

За данними Всесвітньої організації здоров’я,70% людей потребують лікування зубів. Найпоширеніша хвороба зубів- карієс- виникає внаслідок руйнування емалі з утворенням у стінці зуба. Істотну роль у розвитку карієсу відіграє стрептококова мікрофлора. У пошкоджені зуби проникають мікроорганізми, які руйнують зуб. Розвитку карієсу прискорює також нестача вітамінів, солей кальцію, фтору, фосфору.

Парадантоз- це хронічне запалення ясен. Спостерігається у людей, які живуть на півночі, бо вони испытывающих недостаток у свіжих овочах та фруктах(невистачає витаміна С).

- Як же зберегти зуби? Які профілактичні заходи необхідно використати?

 Про це ми дізнаємося, провівши рольову гру. Попрошу учнів до дошки.

IV. Проведення рольової гри. «У зубного лікаря»

Пацієнт. Ой, ой, лікарю, допоможіть, будь ласка.

Лікар. Що там у вас?

Пацієнт. Таке діється, що й терпіти не можна. Цілу ніч не спав.

Лікар. Ану, покажіть.

Пацієнт. Та тут таке розпухло, що й очей не видно.

Лікар. А це вже ви винуваті самі.

Пацієнт. Чому? Я нічого не робив.

Лікар. Ви чистите зуби?

Пацієнт. Чищу, але не завжди.

Лікар. Треба чистити щодня. А коли чистите?

Пацієнт. Уранці.

Лікар. Необхідно завжди чисти зуби ввечері, після приймання їжі , а вранці полоскати ротову порожнину теплою водою. Особливо корисно вживати після їжі свіжі яблука, бо вони також очищають порожнину рота від бактерій.

Пацієнт. Лікарю, а чому тріскаються та ломаються  зуби?

Лікар.Горіхи розкусуєте?

 Пацієнт. Так.

Лікар. Після чаю п'єте холодну воду?

Пацієнт. Завжди.

Лікар. Так. Усе ясно. Ви все робит зовсім не те, що треба робити.

Пацієнт. А що?

Лікар. Щоб зберегти зуби, треба дотримуватись правил гігієни, які запобігають псуванню зубів.

Діти, давайте допоможемо лікарю сформувати декілька правил гігієни і догляду за зубами:

а) не розкусувати горіхи;

б) не гризти кісток;

в) не гризти твердих цукерок;

г) не пити холодної води, не їсти морозиво після гарячої їжі.

Якщо не дотримуватись правил гігієни, емаль тріскається, і в зубну речовину проникають мікроби. Зуб захворює, а потім руйнується.

Стоматологія говорить, що запорукою здорових зубів є неухильне дотримання правил гігієни і постійний догляд за зубами.

До вашої уваги декілька правил:

   Правило №1    ГІГІЄНА

Щоденна гігієна порожнини рота включає в себе:

  •                              очищення порожнини рота  після кожного прийому їжі (чищення, полоскання або жувальна гумка без цукру);
  •                              медичне обстеження у стоматолога двічі на рік;
  •                              Зубну щітку необхідно міняти на нову через кожні два місяці.

Правило №2   ХАРЧУВАННЯ

Правильне харчування має велике значення у профілактиці карієсу. Основним будівельним матеріалом для зубів є кальцій. Кальцій міститься в горіхах, зелених овочах, молоці та молочних продуктах.

Правило№3 ТЕМПЕРАТУРА ЇЖІ

Дуже холодна або гаряча їжа дуже шкідлива для емалі зубів. Ще шкідливіший – перепад температур.

Правило №4 ДОГЛЯД ЗА ЗУБАМИ ТА ЯСНАМИ

Зубна щітка – головний гігієнічний пристрій для догляду за зубами. Чистити зуби бажано не менше однієї хвилини, а рухи  зубної щітки повинні бути вздовж коронок, тобто від шийки зуба до його жувальної поверхні.

Запалення і кров оточення ясен – одна з причин появи неприємного запаху з рота та випадіння зубів. У свою чергу до захворювань ясен можуть призвести:

  •                              нестача вітамінів (особливо групи В);
  •                              паління;
  •                              недостатня гігієна порожнини рота.

Правило №5 ФЛУОР

Флуор також є необхідним елементом для наших зубів. Не завжди у воді, яку ми споживаємо. У достатній кількості міститься Флуор. Тому зараз з’явилось багато препаратів, які містять Флуор: зубні пасти, полівітамінні комплекси, еліксири, жувальні гумки.

Правило №6 ВІДВІДУВАННЯ СТОМАТОЛОГА

Систематичне відвідування стоматолога – запорука здорових зубів. Чому?

 Тому що, по – перше, професійне очищення зубного нальоту більш ефективне, ніж зубною щіткою.

По – друге, тільки лікар може виявити карієс та попередити його розвиток.

А також порадить у виборі  зубної пасти та інших засобів гігієни, які підходять саме для вас.

 Заходи профілактики захворювань:

1) полощіть ротову порожнину після їжі теплою водою;

2) не вживайте різні види їжі з контрастними температурами один за одним;

3) не розкушуйте дуже тверду їжу (горіхи, кістки тощо);

4) двічі на день (уранці й увечері) чистіть зуби;

5) щорічно проходьте обстеження у стоматолога;

6) своєчасно лікуйте хворі зуби.

Хвилинка цікавої інформації (повідомлення учнів)

Учень: Зубними протезами користувались ще 700 років до н.е. Під час розкопок етруських поховань на території нинішньої Італії були знайдені частини зубних протезів, а також щелепи, в яких деякі з зубів були вставлені, деякі знімалися.

Якщо хворі зуби, то велике навантаження йде на шлунок, тому необхідно добре пережовавати їжу. Зубні хвороби викликають порушення травлення, що призводить до хвороб шлунка (гастрит, коліт).

Дослід: собак кормили м’ясом різного розміру. Через 3 години в шлунку затрималось 63% кусків вагою 40 г., 40%-10г., 27%-дрібного м’яса.

Фізкультхвилинка.  Усі підняли руки – раз!

Став на вшпиньки увесь клас.

Два – присіли, руки вниз,

На сусіда не дивись.

Раз – і вгор. .Два – і вниз.

Будь уважним, не крутись.

Будем дружно присідати,

Щоб ногам роботу дати.

Раз – підняли. Два – присіли.

Хай мужніє ваше тіло!

У ротовій порожнині їжа подрібнюється, зволожується та аналізується на смак (смачна, несмачна, гірка, солодка, солона). Це відбувається за допомогою язика та слинних залоз.

В ротовій порожнині знаходиться язик. Це - м’язовий орган, на якому розташовані смакові рецептори: солодкий, кислий, гіркий та солоний.(Слайд)

Функція: приймає участь у перемішуванні їжі та глотанні, визначенням температури їжі, є органом смаку та мовлення.

IV. Узагальнення, систематизація й контроль знань і вмінь учнів

«Чорний ящик» Відгадати про що йде мова?

А) У віддалені  від нас часи в Японії жінки чорнили їх лаком.

Б) Індіянці майя фарбували їх бірюзою, нефритом, висвердлювали в них отвори, у які вставляли дорогоцінні камені.

В) Від голоду їх «кладуть на полицю»,при неприємностях, їх точать, а при помсті «віддають один за одного». Що ж у чорному ящику?(Зуби)

Гра «третій зайвий»

 Дентин, ікло, емаль.

 Карієс, парадантоз, дентин.

Рот без зубов – все равно, 

что мельница без жерновов.

М.Сервантес

V.   Підсумки уроку, оцінювання учнів .Виконання тестів.  

Чи сподобався вам урок?

Що нового для себе ви дізнались на уроці?

У народі кажуть, що кожна робота не повинна залишатись без винагороди. За вашу старанну роботу прийміть винагороду – оцінки.

Питання до учнів. 1. Які типи зубів є у людини?

2. Скільки молочних зубів розвивається у людини?

3. Скільки постійних зубів розвивається у людини?

4. Які функції виконують різці, ікла й кутні зуби?

5. В народі говорять: « Хто довго жує, той довго живе». Поясніть, чому?

Самостійна робота учнів «Мозковий штурм»

1. Чому в людини спочатку розвиваються молочні зуби, а потім постійні? (До моменту утворення молочних зубів щелепи ще недостатньо великі для розміщення постійних зубів)

2. Навіщо людині потрібні різні типи зубів? (Кожний тип зубів пристосований для виконання певної функції, наприклад, кутні зуби — для жування)

 VI. Домашнє завдання. Опрацювати §35 стр.101- 102

  • Скласти кросворд

Тест

«Здорові зуби - запорука здоров’я

1.Скільки зубів має людина?  А)35   Б) 33  В) 32

2. Яка роль зубів? 

А) переробка їжі  Б) роздріблення їжі

В) пережовування їжі Г) відкушування

3.Де розміщені зуби?

А) У ротовій порожнині  Б) у верхній та нижній щелепах

  В) в стравохіді

4. Як називаються перші зуби і коли вони з’вляються?

А) первинні В) в 6 місяців і більше

Б) молочні  Г) в 12 місяців

5.Коли з’являються постійні зуби?

А) в 5-19 років  Б)в 10-12 років   В) в 13-15 років   

6. Як називається остання пара зубів, які з’являються у дорослої людини? А) молочні                             Б) мудрості                            В) постійні

7. Коли вони з’являються?

А) в 15-16 років  Б) 17-25 років   В) в 26-30 років

8. Які хвороби зубів є найпоширенішими?

А) карієс  Б) парадантоз В) зубний камінь

9. З чого складається зуб?

А) корінь  Б) шийка   В) коронка  Г) судина

10. Що негативно впливає на зуби?

А) солодощі  Б) паління В) нечищення зубів Г)тверді продукти

11. Що вкриває ззовні коронку?

А) емаль  Б) дентин   ё В) хітин

12.Як називається зубний лікар?

А) тепапевт   Б) стаматолог  В) педіатр

13. Скільки разів на день треба чистити зуби?

А) 5   Б) 2  В) 1  Г) 4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Цікаві факти про зуби

Зуби - це утворення, які складаються з твердих тканин , призначених для обробки їжі .
Крім цього , вони допомагають в утворенні звуків прислівники , а також вважаються найважливішою частиною красивою посмішки.
Якщо вам необхідно професійне лікування зубів , то докладніше про це можна дізнатися тут .
Ціни на хороше лікування зубів , безумовно , недешеві , проте на своєму здоров'ї економити не можна !
У нормального і здорової людини має бути 32 постійних зуба.
У новонароджених дітей відсутні бактерії , які називаються зубним карієсом. Вчені довели , що сам карієс утворюється тільки під діями мікроорганізмів. Але дуже мало хто знає , що в роті у немовлят цих бактерій немає. І тільки з часом дитина отримує їх від мами чи тата , під час поцілунку .
Чоловіки народу майя 3000 років тому прикрашали свої зуби напівдорогоцінним і дорогоцінним камінням , а також різноманітними металами. Вони вважали , що це ознака сильного істоти , який може дати відмінне потомство.
Ще за життя всім фараонам вставляли штучні зуби , які точили з слонових кісток. Такі конструкції нагадували сучасні протези. Тоді штучно створені зуби закріплювалися до здорових за допомогою золотого дроту .
Зубні протези можуть випромінювати радіацію. З мільйона протезів половина має керамічні компоненти з мікроскопічним вмістом урану. Без додавання урану конструкція протезів мала б зеленуватий відтінок при штучному освітленні.
Приблизно 5000 років тому була розроблена і створена єгиптянами зубна паста , тоді вона представляла собою розчин з пемзи і вина.
У стародавніх арабських народів було повір'я , що якщо на верблюда одягнути намисто із зубів гієни , то він буде дуже сильним і здоровим.
Приблизно в 1500 році в Китаї винайшли перші щітки. Матеріалом для них були свиняча щетина , кінські і барсучьи волосся .

Головні функції язика у людини — участь в процесі пережовування їжі, відчуття смаку, слиновиділення і можливість розбірливо розмовляти. Як і у ссавців, язик виконує важливу роль в процесі вигодовування новонародженого, саме тому у малюків язик займає всю порожнину рота, торкаючись щік і ясен. Язик — це поперечно-смугастий м’яз, покрита слизовою оболонкою. Жоден інший м’яз не є настільки рухомий і гнучкий, як цей, але все ж м’язи язика не є найсильнішими в організмі. Багато хто знає, що за почуття смаку відповідальні сосочки, що покривають весь язик. Якщо ж бути більш точними, то за смак відповідають смакові цибулини, які розташовуються і на задньому краї неба, і в епітелії надгортанника і глотки. Операція з пересадки язика була вперше здійснена лише в XXI столітті. 50% бактерій, що знаходяться в роті людини, живуть саме на поверхні язика. Відбиток язика у кожної людини, як і відбиток пальців, унікальний. Язик є єдиним м’язом в тілі людини, який закріплений тільки з одного боку. Язик заживає набагато швидше, ніж будь-яка інша частина тіла людини

 

 

Хвилинка цікавої інформації (повідомлення учнів)

Король Франції Луї XIV народився у 1638 році з двома зубами.

Є випадки, коли зуби виростали втретє, у Франції в 1896 році зареєстровано випадок, коли в людини виросли зуби вчетверте.

У1680 році Альбертус Хеллвігіус писав про людину з трьома рядами зубів.

Половина людства має тільки два, а не чотири зуби мудрості.

 

 

 

Цікаві факти про людський язик

цікаві факти про людський язик


 

yazik.jpeg (195.77 Kb)

слина властивостіЦікаві факти про слину Людська слина має великий спектр найрізноманітніших і дивовижних властивостей. Так, вона містить знеболюючі і навіть збуджуючі речовини. Аналіз слини може розповісти дуже багато про фізичний і психологічний стан людини, наприклад, по слині можна визначити інтроверта. Людські слинні залози виробляють до двох літрів слини в день. Чоловіча слина — це ще й засіб «прив’язування» до себе жінок. Вся справа в тому, що чоловіча слина містить сліди тестостерону, чоловічого статевого гормону. Саме цей гормон, потрапляючи в організм жінки, збуджує її, при чому ефект може тривати від декількох тижнів до декількох років. Незважаючи на те що в роті людини «живе» близько 72 різних видів бактерій, в ньому ще й виробляється один з найсильніших болезаспокійливих засобів. Це опіорфін, який міститься в слині. Морфін, наприклад, по впливу слабкіше опіорфіна в 6 разів. Вчені все ще досліджують властивості опіорфіна, і на сьогоднішній день результати досліджень цілком позитивні. Так, у опіорфіна практично відсутні побічні ефекти, а ще він діє як антидепресант. Слина має речовинами, які нейтралізують кислоти і луги. Слина людини має в три рази більшу температуру кипіння, ніж у води. Поки їжа в роті не змочиться слиною, людина не зможе відчути її смак. Вчені в 2012 році провели експеримент і з’ясували, що у людей, які щодня говорять по мобільному телефону більше години, на 26% підвищується виробництво слини привушними залозами. Поки що дослідники не до кінця вивчили негативний вплив мобільних телефонів на організм, але ясно, що постійне перебування поблизу такого потужного джерела радіохвиль в будь-якому випадку може змінити фізіологію людини. В результаті досліджень було встановлено, що інтроверти відрізняються від екстравертів підвищеним слиновиділенням. Виявляється, вся справа в ретикулярній активаційній системі, яка відповідальна у людини за соціальні контакти, а також за слиновиділення. У інтровертів ця система більш активна, ніж у екстравертів. У давнину для наших предків було звичайним явищем, коли мати пережовувала їжу і давала її своїй маленькій дитині. Вчені встановили, що ця практика, яка до сих пір існує в деяких країнах, дійсно зміцнює імунну систему дитини. Зі слиною матері дитина отримує патогенні організми, з якими його імунна система вчиться боротися і виробляє антитіла. Це згодом знижує ризик захворіти на аутоімунні захворювання, наприклад, астму. У слині матері багато і антитіл, які допомагають малюку боротися із захворюваннями.

 

 

 

 

Щетина сучасної зубної щітки складається більш ніж з 2500 щетинок. Люди древніх цивілізацій використовували в якості зубної щітки гілки або палички, розжовуючи попередньо їх край. Перша ж зубна щітка з’явилася в кінці 15-го століття в Китаї і була зроблена з вовни кабана. А ось в звичному нам вигляді вона з’явилася помітно пізніше, в 1938 році.

zuby1

Факт 3.

Щорічно в США близько одного мільярда доларів витрачається на купівлю жувальної гумки. У той же час жувальна гумка з цукром не тільки не захищає зуби, але і сприяє їх руйнуванню і цілком може бути порівнянна з цукерками. Не менш небезпечні солодка газована вода, соки та різного типу солодощі і снеки. Люди, які щодня випивають по три і більше склянки газованої води, на 62% частіше потребують лікування зубів.

Факт 4.

Люди давно почали використовувати різні складники для очищення зубів. Перша «зубна паста» — це попіл, крейда, деревне вугілля, лимонний сік і мед. Всі ці та багато інших речовин намагалися пристосувати для чищення зубів. Дехто  навіть намагався чистити зуби подрібненою яєчною шкарлупою і перемеленими копитами. Зубні пасти, що нагадують сучасні, з’явилися майже одночасно з сучасними зубними щітками, тобто в 20-му столітті.

Факт 5.

Перший президент США, знаменитий Джордж Вашингтон, мав вставні щелепи. Через великі проблеми зі здоров’ям зубів, лікарі були змушені видалити їх один за іншим — до того моменту, як він став президентом, у нього залишився всього один зуб. Дев’ять різних стоматологів намагалися переконати його носити протези, але тільки один зміг розробити досить зручну конструкцію, щоб президент погодився її носити. Згідно з поширеною легендою у Вашингтона були дерев’яні зуби, але насправді це далеко від дійсності — він мав кілька різних протезів, а для їх виготовлення лікар використовував зуби тварин (гіпопотама і осла), людей, а також золото і свинець. Саме носінням протезів пояснюється дещо дивний вираз обличчя Вашингтона на його знаменитому портреті, що красується на доларових банкнотах.

zuby2

Факт 6.

У слонів по два верхніх моляра і нижніх моляра, при цьому корінний зуб слона може важити до 9 кілограмів. Через особливості будови зубів слон не пережовує їжу, а перемелює її. При цьому він з’їдає близько 50 кілограмів рослинності кожен день, так що приблизно за 10 років зуби слона стираються  до лінії ясен і випадають. Але на їх місці виростають нові зуби. Слон може змінити до шести комплектів зубів за своє життя.

Факт 7.

Зубний біль є одним з найбільш неприємних і болісних симптомів  , так що не дивно, що люди давно намагалися знайти способи полегшити її. У Стародавньому Китаї хворий зуб обертали пергаментом, на якому були написані слова про полегшення болю. У Німеччині людині з хворим зубом рекомендували поцілувати віслюка. Дехто рекомендував при зубному болі забивати цвях в дуб. Японці ж встромляли голки в вербу, щоб заподіяти біль духу, який повинен забрати зубний біль, щоб припинити свою. Отож, методи зменшення болю були самими незвичайними. Але в сучасному світі при перших ознаках зубного болю потрібно, зрозуміло, звернутися до фахівця.

Інфрормація зі сайту: http://cikavosti.com

 

 

За легендою, в роті у Будди було 40 зубів. А у першої людини - Адама - 30 зубів. Від цього числа і відбувається кількість днів у місяці.

-Як відомо, у звичайної людини протягом життя зуби змінюються двічі: спочатку з'являється 20 молочних зубів, а потім 32 справжніх зуба. До речі, назва «молочні зуби» дав Гіппократ, який був переконаний, що перші зуби дитини формуються з молока.

-Як не дивно, вченими доведено, що какао-порошок, що входить до складу шоколаду, містить речовини, що перешкоджають утворенню карієсу.

-Перша електрична зубна щітка була запатентована в Швейцарії після Другої світової війни. Вона працювала від електричної мережі. Хоча багатьом ця ідея здалася дивною, але електрична зубна щітка швидко завоювала популярність. Зараз 12% людей у всьому світі користуються електричною зубною щіткою.

-Завдяки сучасним технологіям в стоматології, 46% росіян зовсім не бояться стоматологів. Однак решта 54% громадян заявили, що візит до стоматолога викликає у них деяку неприязнь.

-Найдорожчим зубом у світі вважався зуб Ісаака Ньютона, проданий в 1816 році за 3,300$. Купив його аристократ, вставив цей зуб свій перстень.

-У равлика близько 25 000 зубів.

-Історія пам'ятає такий випадок, коли одна куртизанка відкрила секрет білизни зубів Дюма-сина: «Треба більше брехати, бо від цього чудово біліють зуби»

-Аборигени племені Майя фарбували зуби бірюзою і нефритом, вставляли в зуби дорогі камені. А улюблені жінки піратів Карибського моря красувалися зубами, зробленими з діамантів.

-Люди, які чистять зуби три рази в день, рідше страждають від надмірної ваги. До такого висновку прийшли японські вчені. Як повідомляється, вони вивчили спосіб життя 14 тис. осіб.

-Самий небезпечний спорт для зубів - це хокей. 68 відсотків професійних хокеїстів втратили на полі хоча б по одному зубу.

-Доведено медициною, наявність міцних зубів безпосередньо позначається на пам'яті людини.

-99% всього кальцію в організмі знаходиться в зубах.

-Ви коли-небудь задавалися питанням, скільки разів можна заново винаходити зубну щітку? Уявіть собі, за даними статистики з 60-х років минулого століття було запатентовано понад 3000 моделей зубних щіток!

-Найбільш екзотичні варіанти зубних щіток:
-іонізована щітка, дія якої грунтується на взаємодії зарядів різнополярних
-щітка з трьома головками, дозволяє чистити зуб з трьох сторін відразу;
-щітка з автоматично впрыскивающимся миючим розчином
-електрична зубна щітка з вбудованим таймером.

-У стародавньому Римі патриції наймали спеціальних рабів для чищення зубів.

-Як з'ясувалося більше усіх бояться зубних лікарів керівники підприємств (67% бояться), а також домогосподарки (72%). А найменше страх перед стоматологом відчувають військовослужбовці (72% не боїться).

-Цукор був вперше доданий в жувальну гумку САМЕ стоматологом (Вільямом Семплем в 1869 році). До речі, електричний стілець теж був винайдений стоматологом.

-Зуби можуть дуже довго зберігатися, не піддаючись впливу води, лугів, та витримують температуру до 1000 градусів.

-Не так давно зубні протези були популярним весільним подарунком на Британських островах. Люди очікували, що скоро втратять всі зуби і самі прискорювали процес видалення зубів у молодому віці.

-За законом штату Вермонт (США) жінка не має права носити зубні протези без письмового дозволу її чоловіка.

-У Китаї існує навіть національний свято: «День любові до своїх зубів», він проходить 20-го вересня.

-У 1999 році у місті Фінікс (США) пройшла акція «За здорову посмішку». 1300 американських школярів, вишикувавшись у формі зубної щітки, одночасно чистили зуби протягом 3 хвилин 3 секунд.

-Німецькі вчені з'ясували, що вживання двох грейпфрутів в день значно знижує ризик захворювань в ротовій порожнині.

-У середні століття, для зміцнення розхитаних зубів, стоматологи рекомендували прив'язувати до щелепи жабу.

-Зубна емаль - найтвердіша тканина, що виробляється організмом людини.

-Зубна паста була винайдена єгиптянами приблизно 5000 років тому і являла собою суміш вина і пемзи.

-Перші зубні щітки з'явилися в Китаї ВСЬОГО близько 500 років тому. Матеріалами для них служили свиняча щетина, кінський і борсуковий волос.

-Як показує статистика, російські чоловіки значно сміливіше жінок. Відвідувати кабінет стоматолога боятися 60% жінок. Серед чоловіків ця цифра дорівнює всього 45%.

-Завдяки твердості алмазу, більшість цих каменів йде на виготовлення стоматологічних борів. І тільки близько 20% алмазів обробляються ювелірами.

-Американськими стоматологами використовується близько 13 тонн золота в рік для виготовлення золотих коронок.

-Стародавні японські стоматологи видаляли зуби голими руками.

-Зуб - єдина частина людського організму, яка здатна до самовідновлення. Зате у слонів нові зуби можуть виростати до 6 разів.

 

  1. Буває, що дитина народжується з одним або двома молочними зубами (приклади - Цезар, Наполеон)
  2. У 1961 р. в Гамбурзі народилася дитина із шістьма молочними зубами.
  3. Молочні зуби у дівчаток прорізаються раніше, ніж у хлопчиків
  4. У дуже рідкісних випадках молочний зуб не випадає, тому що під ним не має постійногk

doc
Додано
15 грудня 2019
Переглядів
6788
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку