Презентація до уроку "Організм людини як біологічна система"

Про матеріал
Матеріал до уроку біології у 8 класі у вигляді презентації "Організм людини як біологічна система"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ОРГАНІЗМ ЛЮДИНИ ЯК БІОЛОГІЧНА СИСТЕМА

Номер слайду 2

Система – (від грец. systema - ціле, складене із частин, поєднання) – це безліч елементів, взаємозалежних взаємопов’язаних між собою, що утворюють певну цілісність та єдність. Будь-яка жива система є відкритою, оскільки потребує надходження енергії з навколишнього середовища та виділення продуктів обміну. Відкрита система — це структура, яка здійснює постійний обмін речовини та енергії із середовищем, у котрому вона народилася, та є структурно-стійкою в ньому.

Номер слайду 3

Розрізняють. Біологічна система — це сукупність взаємопов'язаних структурних та функціональних компонентів;основними властивостями є самооновлення, саморегуляція, самовідтворення. Фізіологічна система — це анатомічне або функціональне об’єднання органів, що виконують в організмі спільну функцію.

Номер слайду 4

Характерною особливістю всіх біологічних систем є наявність у них кількох рівнів організації. Кожен рівень є цілісною системою і при цьому є елементом наступного рівня, який являє собою більш складну систему. Таким чином, світ живого організований у вигляді ланцюга, що складається з ланок зростаючої складності.

Номер слайду 5

Рівні організації біологічних систем:1. Молекулярний2. Клітинний3. Тканинний4. Органний5. Системний6. Організмовий

Номер слайду 6

Молекулярний рівень. Це рівень функціонування специфічних класів органічних сполук (нуклеїнових кислот, білків, вуглеводів, ліпідів), що беруть участь у біохімічних і біофізичних процесах. Саме з цього рівня починаються найважливіші процеси життєдіяльності такі як: обмін речовин, перетворення енергії, передача спадкової інформації. Цей рівень вивчають: молекулярна біологія, молекулярна генетика, біохімія, біофізика.

Номер слайду 7

Це рівень, на якому життя існує у формі клітини - елементарної, структурної та функціональної одиниці живого. На даному рівні вивчаються такі процеси, як обмін речовин та енергії, обмін інформацією, розмноження, фотосинтез, передача нервового імпульсу і багато інших. Вивчає цей рівень цитологія. Клітинний рівень

Номер слайду 8

Цей рівень представлений тканинами, що являють собою сукупність клітин та міжклітинної речовини, подібних за будовою, розмірами, функціями та походженням. Досліджується цей рівень гістологією. Основні типи тканин: 1. Епітеліальна 2. Сполучна 3. М’язева 4. Нервова. Тканинний рівень

Номер слайду 9

Представлений органами живих організмів. Орган - це частина організму, яка має певне розташування, форму, будову й виконує одну або декілька функцій. Вивчається багатьма науками, наприклад: ботанікою, зоологією, мікологією, бактеріологією, анатомією, фізіологією. Органний рівень

Номер слайду 10

Системний рівень Об'єднує системи органів багатоклітинних організмів. Його формують спеціалізовані фізіологічні системи організму.

Номер слайду 11

Забезпечує самостійне функціонування окремої одноклітинної чи багатоклітинної особини як цілісного організму та інтегрованої біологічної системи. Вивчають, наприклад, фізіологія, анатомія і аутекологія (екологія особин), палеонтологія. Організмовий

Номер слайду 12

Організм людини – це упорядкована багаторівнева біологічна система, в якій виокремлюють молекулярний, клітинний, тканинний, органний та системний рівні організації.

Номер слайду 13

Цілісність організму людини забезпечують1. Нервова регуляція – регуляція за участю нервових імпульсів.2. Гуморальна регуляція – регуляція за участю гормонів.3. Імунна регуляція – регуляція за участю хімічних сполук та клітин.

Номер слайду 14

Висновки. Організм людини - це цілісна відкрита біологічна система, якій властиві рівневість, саморегуляція, самовідтворення та самооновлення. Організм людини - упорядкована рівнева біологічна система, в якій виокремлюють молекулярний, клітинний, тканинний, органний та системний рівні організації. Цілісність і життєдіяльність організму людини на різних рівнях його організації забезпечуються взаємодіючими механізмами нервової, гуморальної та імунної регуляції функцій організму.

pptx
До підручника
Біологія 8 клас (Жолос О.В., Толстанова Г.М., Ягенська Г.В., Додь В.В., Довгаль І.В., Ходосовцев О.Є., Костіков І.Ю., Волгін С.О., Сиволоб А.В., Скрипник Н.В.)
Додано
23 жовтня 2022
Переглядів
1286
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку