Урок "Профілактика ВІЛ-інфекції/СНІДу"

Про матеріал

Мета уроку: Розглянути теоретичні основи та практичні способи профілактики ВІЛ-інфекції/СНІДу, ступінь ризику захворювання; ознайомити учнів з розповсюдженням ВІЛ/СНІД в Україні; виховувати культуру спілкування, потребу в здоровому способі життя.

Перегляд файлу

Профілактика ВІЛ-інфекції/СНІДу.


Мета уроку: Розглянути теоретичні основи та практичні способи профілактики ВІЛ-інфекції/СНІДу, ступінь ризику захворювання; ознайомити учнів з розповсюдженням ВІЛ/СНІД в Україні; виховувати культуру спілкування, потребу в здоровому способі життя.

Обладнання: комп’ютер, слайди презентації «ВІЛ/СНІД».

Базові поняття: неклітинні форми життя, віруси, вірус імунодефіциту людини, синдром набутого імунодефіциту, імунна система, шляхи передачі, наркоманія, захворювання, що передаються статевим шляхом.

Тип уроку: вивчення нового матеріалу.

 

                                                          Бережи одяг, доки новий, а здоров'я — доки молодий.                                                                                                                                                 Прислів'я

«Вітаючи людину, ми бажаємо їй здоров’я, бо – це здатність до праці, розвиток особистості, самоствердження та щастя людини»

Хід роботи

І. Організація класу.

Наш урок починається з посмішки. Усмішка чарівна річ, вона може бути єдиною розрадою і втіхою, рятувальним колом у важку хвилину. Усміхнись над своїми бідами – гіркота від них зникне, усміхнись своєму супротивнику, зникне його озлобленість. Усміхнись і над своїм озлобленням – зникне і воно.

ІІ. Актуалізація опорних знань і вмінь.

Про яку хворобу йдеться?

1.Інфекційні хвороби, які викликають порушення в роботі печінки. (гепатит)

2. Хвороби, які викликають підвищення температури тіла, головний біль та захворювання верхніх дихальних шляхів. (грип)

3. Збудник розвивається на шкірі, викликаючи появу рубців.(натуральна віспа)

4.Хвороба , яка уражає  ЦНС, з виникненням паралічів, іноді закінчуватися смертю захворілого. (Поліомієліт)

5. Захворювання нервової системи. Збудник передається через слину або під час контакту з хворою твариною. (Сказ)

 6.Хвороба, яка руйнує імунну систему людини. (СНІД)

 

ІІ. Мотивація навчальної діяльності учнів.

Перегляд відеофільму.

 

 

 Їй усього сімнадцять років,

Йому було б двадцять чотири.

 Але для них життя – це спокій …

 Це спокій власної квартири.

У них тепер немає долі,

Життя їх – хроніка часів.

 СНІД доїдає їх поволі.

 Їм залишилось кілька днів.

Але не смерть лякає пару,

Болюча вічная розлука,

Що через цю хворобу-скнару,

Зв'язала їх коханню руки! 

Дмитро Дичек «Зупиніть СНІД»

Проблемне питання: Що таке СНІД і як захистити себе від ВІЛ/Сніду?

 ( повідомлення теми і мети уроку)

IІІ. Вивчення нового матеріалу.

1. Вакцинація і щеплення основа здоров'я людини

Учитель. Віруси можуть спричинити захворювання людини різного ступеня тяжкості. Вірусні захворювання поділяють на такі, що на них хворіє тільки людина, і такі, що передаються від тварин людині. Існує кілька основних шляхів передавання вірусної інфекції. Давайте пригадаємо які:

 

Повітряно-крапельним

Шляхом

3 їжею

Через шкіру

Через кров

За участю

переносників

Грип

Віспа

Кір

Герпес

 

Ентерит

Ящур

Сказ

Віспа

Папілома

СНІД

Гепатит

 

Енцефаліт

Жовта пропасниця

 

До нас завітав лікар, який розповість нам дещо про вірусні захворювання, засоби профілактики та дасть відповіді на ваші запитання.

Лікар. Оскільки віруси є внутрішньоклітинними паразитами, то ліків, які б були дієвими проти них і водночас безпечними для всіх клітин організмів хазяїв, поки що не знайдено. Отже, на сьогодні головним напрямом антивірусної стратегії є запобігання (профілактика) вірусних інфекцій. Усі засоби профілактики можна поділити на три основні категорії.

ЗАСОБИ  ПРОФІЛАКТИКИ:

1. Заходи, спрямовані на ліквідацію джерел поширення збудника (ізоляція хворих).

2. Заходи, спрямовані на створення специфічної несприйнятливості населення (імунізація) - здійснення профілактичного щеплення.

3. Заходи, спрямовані на переривання механізму передачі збудника від інфікованих особин до здорових: застосування респіраторів, засобів гігієни, препаратів, що знищують кровосисних комах – переносників вірусів тощо.

Ви вже знаєте, що після відкриття Е. Дженнером вакцини проти вірусу віспи та досліджень Л. Пастера стало можливим масове щеплення населення. Це сприяло різкому зниженню захворюваності на певні вірусні інфекції. Так, у 1981 р. Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) оголосила, що завдяки масовим щепленням та іншим засобам профілактики вірус віспи в біосфері зник, а ця хвороба перестала існувати як загроза людству. Вакцини щорічно рятують 3 млн. дітей і в 750 тисяч попереджають виникнення важких ускладнень від інфекцій - сліпоти, розумової відсталості, паралічів. Кількість інфекцій, проти яких створюють вакцини, постійно збільшується, що дозволяє наводити ще оптимістичніші показники врятованих, і, за останніми даними, вже існують вакцини, які можуть попередити розвиток 60 інфекційних захворювань.

Пит..1 Зараз в Україні дуже поширена відмова батьків від вакцинації дітей у зв’язку з побічними ускладненнями після введення вакцин. Чи можливо на сьогоднішній день відмовитися від імунізації і захистити себе від таких захворювань як гепатит, вітрянка, кір чи енцефаліт без ризику для здоров’я?

Лікар. Тривогу батьків можна зрозуміти. Та більшість лікарів до такої практики ставиться негативно. Вакцинація - це благо цивілізації, свідчення науково-технічного прогресу, відмовлятися від неї безглуздо і небезпечно. Відмова від щеплень безперечно викличе нову хвилю небезпечних, потенційно смертельних інфекцій. «…Жодна вакцина не додає здоров’я, вона додає захист… В світі немає жодної повністю безпечної вакцини… Треба для себе вирішувати, що важливіше в боротьбі з інфекцією, – чи ризик смерті дитини від цієї інфекції, чи можлива поствакцинальна реакція…» так говорить Геннадій Кіжнер – лікар-кардіолог; головний дитячий інфекціоніст МОЗ України: «…Альтернативи вакцинації на сьогоднішній день не існує… Потрібні індивідуальний підхід, якісні вакцини, нагляд за дитиною, потрібна компенсація, якщо щось трапилось…»

Пит.2. Чи існує вакцина проти СНІДу?

Лікар. Наука привчила нас до оптимізму. Є отрута – буде й протиотрута. У випадку зі СНІДом не все так просто: у кінці ХХ століття медицина визнала свою безпорадність. Це пов’язано з величезною кількістю змін, які відбуваються у спадковому матеріалі ВІЛ. На карту поставлено життя людства. Тож, аби убезпечити себе від інфікування ВІЛ, слід вести здоровий спосіб життя.

 Вчитель. У липні 1981 року в Атланті (США) з’явилися перші повідомлення про невідому хворобу, що поширюється серед гомосексуалістів і призводить до смерті. Згодом невідома інфекція отримала назву ВІЛ-інфекції. У 1985 році в пресі з’явилися перші відомості про зараження ВІЛ у Радянському Союзі. У Москві була зорганізована лабораторія, мета якої полягала в пошукові засобів лікування СНІДу. Приблизно в той-таки час у газеті «Комсомольская правда» був опублікований лист харківських студентів-медиків зі зверненням до дослідників СНІДу з проханням припинити пошук засобів боротьби з ВІЛ. Своє звернення  студенти мотивували тим, що ця хвороба зітре з лиця Землі такі групи ризику, як наркомани, повії та гомосексуалісти, адже перші хворі належали саме до цих категорій людей. Однак не минуло й місяця як та ж таки газета опублікувала повідомлення про зараження 200 дітей у м. Еліста в дитячій лікарні, а ще за якийсь час — про зараження цілого відділення дитячої лікарні в м. Волгоград. Ці випадки сталися в результаті того, що ін’єкції дітям проводили, як у той час було поширено, одним шприцом, змінюючи тільки голки. За даними статистики, щодня на нашій планеті ВІЛ-інфікованими стають майже 16 тисяч людей. З моменту початку епідемії у світі заразилися ВІЛ близько 50 млн. осіб. Сьогодні у світі живуть близько 46 млн людей з ВІЛ/СНІДом. Кількість випадків зараження ВІЛ-інфекцією щороку зростає. Понад половину ВІЛ-інфікованих людей заразилися у віці 15–40 років.

Особливо важливою є профілактика ВІЛ-інфекції.

Згідно зі світовою статистикою:

  • щохвилини 10 людей у світі заражається ВІЛ, щодня відбувається майже 14 тисяч нових випадків зараження;
  • кожен 100-ий у світі ВІЛ-інфікований;
  • в Україні зафіксовано один з найвищих показників інфікованості ВІЛ. У 2004 р. Україна посідала перше місце в Європі за темпами поширення ВІЛ/СНІДу;
  • щодня від СНІДу в Україні помирає в середньому 7 людей;
  • в Україні епідемія СНІДу розвивається загрожуючими темпами. Зареєстровано близько 117 тисяч заражених ВІЛ, серед них майже чотири тисячі дітей віком до 14 років;
  • сорок два мільйони чоловіків, жінок і дітей інфіковані в даний час вірусом імунодефіциту людини, що викликає СНІД.

Групою ризику є люди, які ведуть безладний спосіб життя, вживають наркотики, порушники моралі. В Україні поширення СНІДу почалося в 1987 році. Темпи поширення ВІЛ-інфекції в Україні найвищі серед країн Європи. Сьогодні Україна перебуває на межі пандемії СНІДу. Серед ВІЛ-інфікованих громадян України офіційно зареєстровані близько 6,5 тис. дітей, з яких 6 тис. Народжені. Як і в усьому світі, більшість ВІЛ-позитивних людей перебувають у віковій групі від 15 до 40 років, що є репродуктивною. Середня тривалість життя ВІЛ-інфікованої людини, яка не отримує
лікування, в Україні становить 5–7 років. Усі ці дані статистики змушують переходити до більш ефективних профілактичних програм.

А що таке профілактика захворювання?

З цим питанням ви можете ознайомитися у підручнику на ст 191.

Лікар. 2. ВІЛ/СНІД і його профілактика

ВІЛ-інфекція — це захворювання, викликане вірусом, що є причиною імунодефіциту людини. ВІЛ — це вірус, що вражає Т-лімфоцити-хелпери. Таким чином, ВІЛ знижує захисну функцію імунної системи людини. Організм, уражений ВІЛ, не може протистояти різноманітним захворюванням. Від 2 до 5 років людина, в організмі якої розмножується ВІЛ, може не знати про захворювання. Згодом вона все частіше й частіше хворіє. Діагноз СНІД (синдром набутого імунодефіциту) ставлять через кілька років, коли в людини розвиваються, як правило, кілька серйозних захворювань. В усьому світі застосовують абревіатуру АIDS (Acquired Immunodeficiency Syndrome), у Франції  — SIDA.

Синдром — це сукупність ознак, що визначають певне захворювання.
Набутого — переданого від однієї людини іншій.

Імунного — захисної системи.

Дефіциту — недостатність захисної системи.

СНІД — це кінцева стадія ВІЛ-інфекції. Результатом зниження імунітету є повторювані запалення легенів, кишкові розлади, туберкульоз, утворення злоякісних пухлин шкіри й судин. Для того щоб з’ясувати, чи заражена людина ВІЛ, необхідно зробити аналіз на наявність антитіл до вірусу.

Шляхи зараження: ВІЛ передається через кров, сперму, піхвові виділення, материнське молоко.    НЕ передається через слину, піт, сльози, сечу, фекалії, рукостискання, при кашлі й чханні, використанні спільного посуду, постільної білизни, рушника, у громадському транспорті, через укуси комах.

Вчитель. Я пропоную вам оцінити ризик інфікування ВІЛ оцінивши ситуації на ст 38-39 з книжки “Захисти себе від ВІЛ”   (робота учнів в парі)

Лікар. Симптоми СН іДу:

— постійне підвищення температури до 38°;

— набрякання лімфовузлів;

— безперервні інфекції;

— часті запалення легенів, сухий безперервний кашель;

— багряні плями на шкірі;

— психічні розлади;

— отерплість рук, стоп ніг, порушення координації рухів;

— часті розлади роботи кишечника;

— на більш пізніх стадіях різке схуднення, відсутність апетиту;

— гнійні ураження шкіри.

Профілактика СНІДу нерозривно пов’язана зі здоровим способом життя, що різко зменшує ризик зараження ВІЛ. Усвідомлення важливості збереження здоров’я, знання про шляхи передачі, розвитку ВІЛ-інфекції, фактичну невиліковність цього захворювання допоможуть людині уникнути його.

Групою ризику є люди, які ведуть безладний спосіб життя, вживають наркотики, порушники моралі.

 Вчитель. 3. Основна умова профілактики — це Ваша поведінка.

  1. Статеві контакти— найбільш розповсюджений шлях передачі вірусу. Тому надійний спосіб запобігти зараження— уникати випадкових статевих контактів, використання презерватива.
  2. Вживання ін'єкційних наркотиків не тільки шкідливо для здоров'я (кожна третя ін'єкція наркомана є заразна на ВІЛ), але і значно підвищує можливість зараження вірусом. Як правило, ті хто вводять внутрішньовенні наркотики, використовують загальні голки і шприци без їхньої стерилізації.
  3. Використання будь-якого інструментарію (шприци, системи для переливання крові) як у медичних установах, так і в побуті.
  4. Перевірка донорської крові обов'язкова.

Пит.3. Діти,подумайте, чи можливо заразитися ВІЛ, відвідуючи салони краси?

Відповідь учнів. Так, дійсно, така безпека існує. При різних маніпуляціях (манікюр, педикюр, татуювання, гоління тощо), де може міститися кров людини, зараженого ВІЛ, існує ймовірність зараження.

Пит.4. Що ж тепер відмовитися від благ цивілізації?(Учитель)

Відповідь учнів, медика. Ні! Вірус СНІДу не стійкий, гине при кип'ятінні миттєво, при 56º С протягом 10 хвилин. Його можна знешкодити спеціальними дезрозчинами (спирт не знищує ВІЛ). Треба використовувати одноразовий інструментарій, а в разі неможливості – знезаражувати інструменти.

Пит.5. Діти, подумайте, чи можлива передача ВІЛ від матері до ненародженої дитини?(Учитель)

Відповідь учнів, медика. Дитина ВІЛ-інфікованої матері не обов'язково буде хворою, але може заразитися під час вагітності, або в час пологів. Відомі також випадки зараження дитини через молоко матері. Але ризик передачі інфекції від матері до майбутньої дитини значно зменшується, якщо вона під час вагітності та пологів проходить антиретровірусну терапію, а її дитина отримує цей препарат протягом перших шести тижнів життя.

Лікар. Уникнути зараження ВІЛ-інфекцією допоможуть:

— здоровий спосіб життя, відсутність ранніх статевих зв’язків;

— знання про шляхи передачі ВІЛ-інфекції;

— використання презервативів;

— відмова від наркотиків.

Пам’ятайте: єдина людина, що може вберегти вас від СНІДу - це ви самі

Специфічних ліків досі не знайдено. Але вчені всього світу не зупиняються у пошуках панацеї від ВІЛ.

Вчитель. Погляньте на це прислів'я: «Бережи одяг, доки новий, а здоров'я — доки молодий». Правильно робить той, хто розумно виконує правила поведінки, за якими слід жити в суспільстві. Бо, поки ти молодий і в тебе здорове тіло, цей дар природи треба берегти. Втратити ж все легко, тільки повернути іноді важко, а то й неможливо. Люди кажуть: «Є каяття, та нема вороття». Пам'ятайте, що рости здоровими і сильними вам допоможуть уроки фізкультури, заняття у спортивних секціях, ігри на свіжому повітрі,  а найбільше — здоровий спосіб життя.

IІІ. Узагальнення вивченого.

 Ми з вами знаємо, що до будь-якої проблеми можна виразити своє відношення різними засобами: словом, діями, рухами, тощо. Якщо ви не байдужі до проблеми ВІЛ /Сніду, я пропоную вам прикріпити червону стрічку. Ця стрічка як символ розуміння СНІДу була запропонована навесні 1991 року художником Франком Муру, який мешкав в маленькому містечку штату Нью-Йорк. Офіційно проект «Червона стрічка» почато 2 червня 2000 року. Червона стрічка - символ співчуття, підтримки і сподівання на майбутнє без ВІЛ- інфекції.

Дерево рішень. Записавши своє рішення - Що таке СНІД і як захистити себе від ВІЛ/Сніду? - на маленькому аркуші паперу, учні по черзі підходять до дерева (папірець чіпляють «на гілки»), читають рішення.

IІІ. Підсумок уроку.

Виставлення оцінок, за плідну роботу на уроці.

Домашнє завдання. Вивчити §36 у підручнику, відповісти на запитання ст.193

Творче завдання. Підготувати листівки на тему «Профілактика ВІЛ-інфекції/СНІДу та інших вірусних інфекцій людини» і роздати їх рідним та знайомим.

 

 

docx
Пов’язані теми
Біологія, Розробки уроків
Додано
17 лютого 2019
Переглядів
2985
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку