Урок " Профілактика захворювань дихальної системи" та Презентація "Хвороби органів дихання"

Про матеріал

Розробка та презентація допоможе вчителю в цікавій та доступній формі провести урок про вплив шкідливих чинників, таких як забруднене повітр'я та інфекційні захворювання, на органи дихання та ознайомить учнів з профілактичними засобами.

Перегляд файлу

 

Бахмутська загальноосвітня школа

I-II ступенів  №1

Бахмутської міської ради

Донецької області

 

 

 

 

 

Розробка уроку

 

з біології у 8 класі на тему:

 

«Профілактика захворювань дихальної системи»

 

 

 

                                                      Підготовила вчитель біології                                                            

                                                                               Маріса О.В.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Мета: повторити знання учнів по темі "Дихання"; ознайомити з причинами захворювань органів дихання, дати уявлення про шкоду паління та забруднення атмосфери на дихальну систему, з'ясувати заходи профілактики цих захворювань; розвинути креативне і логічне мислення, уміння аналізувати і робити відповідні висновки; формувати ключові компетентності: соціальну та  громадянську,  екологічну грамотність; виховувати прагнення до здорового способу життя.

Наскрізні змістові лінії:

 -Здоров’я і безпека (зорієнтовує на розуміння негативного впливу тютюнопаління й забрудненого повітря на дихання та здоров’я людини)

-Сталий розвиток і екологічна грамотність (спрямовує на усвідомлення учнями важливості підтримання чистоти повітря).

Тип уроку : урок - узагальнення.

Обладнання: презентація; плакати, ілюстрації про шкоду паління і забруднення атмосфери, ватно-марлева пов'язка.

Хід уроку.

 І. Організаційний момент.

Я прийшла до вас на урок ось з таким настроєм . А який у вас настрій? У вас на столі лежать картки із зображенням сонця, сонця за хмарою і хмари. Покажіть, який у вас настрій.

 У нас прекрасний настрій, тоді давайте поговоримо про серйозні, значимі речі для нашого здоров'я.

 ІІ. Актуалізація знань учнів.

 - Скажіть, діти, а навіщо людина дихає? ? ( Слайд  2)

 

Дійсно, для життєдіяльності організму, потрібна енергія, працюючі тканини жадібно поглинають кисень. Тому, дуже важливо, зуміти зберегти здоровими органи дихання, а як це зробити, ми сьогодні і познайомимося на нашому уроці.

ІІІ. Основна частина уроку.

Оголошення теми уроку.

 -А які завдання нашого уроку?

 ( Учні називають і один записує на дошці):

 - ознайомитися з чинниками довкілля і їх впливом на дихальну систему;

- з'ясувати заходи попередження ;

- шкода паління ;

- хвороби органів дихання;

- профілактика інфекційних хвороб.

- Ви вже знаєте, як важливо дихати чистим повітрям. Коли він чистий, дихальні шляхи широко розкриті і повітря активно надходить в легені. Усі процеси, що протікають в організмі, здійснюються нормально, підвищується обмін речовин, з'являється бадьорість і прекрасне самопочуття.

 

Але існує багато причин, не залежних від нас і залежних, які можуть викликати серйозні захворювання органів дихання.  Які ж це причини? ( Учні називають .)   (Слайд 3.)

 - Але більш всього повітря забруднює пил. Зараз ми з вами прослухаємо невелике повідомлення про вплив пилу на організм людини. (Слайд 4.)

 

Учень1.Пил є майже скрізь. Лише у морі, в 1000 - 1200 км. від берега, і на дуже великій висоті пилу немає. Навіть на вершинах Альп в 1 мл повітря міститься 200 порошинок.

Учень 2. А в такому ж об'ємі міського повітря пилових часток більше напівмільйона. У сільські місцевості  пилу менше, але і там, в 1 мл повітря до 5 тис. частинок пилу. Вітер переносить їх на дуже далекі відстані: у Норвегії, наприклад, виявлений пил пустелі Сахари.

 

Учень 1. Пил дуже шкідливий для людини. Він травмує миготливий епітелій дихальних шляхів, що оберігає своєю невтомною роботою наші легені від скупчення в них пилу. Але пил небезпечний для організму і з інших причин.

 

Учень 2. Всім відомо,  що  в повітрі  є багато бактерій. У транспорті, театрах, на виставках, де буває дуже багато людей, в 1 мл повітря може бути до 12 млн. бактерій і більше. Бактерії не носяться в повітрі вільно. Вони "пасажири" частинок пилу і переносяться лише з ним. У кімнатах пилу в 10-20 разів більше, ніж на вулиці.

 

Учень 1. Ось чому боротьба за чисте повітря - це боротьба із інфекційними  хворобами. Чим менше пилу, тим менше бактерій в повітрі, а, отже, тим менше їх попаде до нас в дихальні шляхи і легені.

 

Учитель. -  Які ще чинники довкілля дуже сильно впливають на дихальну систему? ( Відповіді учнів.)

Вчитель вішає картинку на дошку – забруднення атмосфери.

 

Учень 3. Повітря забруднюється вихлопними газами автомобілів, газами промислових підприємств і іншими речовинами, що отруюють наш організм. Особливо забруднене повітря великих міст. Але, якщо сполука гемоглобіну з вуглекислим газом (карбогемоглобін) носить нестійкий характер і в легенях гемоглобін звільняється від вуглекислого газу, то при отруєнні чадним газом утворюється дуже міцне з'єднання гемоглобіну з цим газом - карбоксигемоглобін. При цьому гемоглобін втрачає здатність приєднувати кисень і вимикає еритроцити з газообміну, що є смертельно небезпечним для людини.

 А зараз переглянемо слайди (Слайди 4,5,6,7,8,9) .

 -- З попередніх повідомлень своїх однокласників, життєвого досвіду ви розумієте, як це небезпечно для здоров'я.

Але учені-гігієністи багатьох країн працюють над проблемою очищення повітря міст від шкідливих домішок.

( На фоні слайду 10 виступає учень )

 Учень 4. За чисте повітря потрібно боротися. Дуже оздоровлюють повітря зелені насадження. У пробах повітря, взятих в сквері і на вулиці, виявилася різна кількість шкідливих домішок : в повітрі скверу їх удвічі менше, ніж в повітрі вулиці. Тому необхідно охороняти лісові ресурси, щорічно проводити висадку дерев. Берегти дерева, кущі і квіти треба усім, тому що вони невтомні постачальники атмосферного кисню і зберігають наше здоров'я .

(Учитель прикріплює на дошку картинку з парком )

 Для зменшенні пилу у великих містах проводять поливання вулиць, дворів, садів. І тоді навіть вдень, коли в повітрі дуже багато пилу, кількість його, а, отже, і бактерій зменшується наполовину.

  А нам з вами потрібно частіше провітрювати приміщення. Зовнішнє повітря особливо чисте вночі і рано вранці. Провітрювання зменшує не лише кількість пилу, але і інших шкідливих домішок, наприклад вуглекислого газу. Доведено, що в класі вуглекислого газу до 11 години стає майже в три рази більше, ніж перед початком зайняття. Так що наш вибір - здоровая життя!

 

Учитель. - Як ви думаєте, а паління можна віднести до чинників, що забруднюють атмосферу?(Відповіді учнів про пасивне паління.)

Лікарі вже давно з'ясували, що зростання кількості  людей, які палять, паралельно збільшує кількість небезпечних хвороб.

(Учитель прикріплює на дошку картинку "Склад сигаретного диму".) Подивіться на дошку, скільки отруйних речовин містить тютюновий дим.

Слайд 11. Як же вони впливають на організм людини? Слайд 12.(Зачитують учні)

 (На фоні слайду 13 )

Легені: Ой, ми бідні, спалені зовсім,

Ми хочемо запитати вас, люди:

А ви курите навіщо?

Нас алкоголь отруює,

Нікотин нам - страшна отрута,

Наші бронхи він спалює,

Хто ж у цьому винен?

Вранці жахливий кашель

Роздирає горло в кров.

Хто ж нам тепер допоможе,

Щоб стати здоровим знову?

 

 Учитель. Але паління впливає не лише на дихальну систему, але і на інші. Особливо страждає репродуктивна система, плід дитини під час вагітності, та і після теж. Вам, як майбутнім батькам, про це варто замислитися.

 

Учитель прикріплює на стіну картинку "КАФЕ -_ БАР".

Сценка. Музика "Дим сигарет з ментолом".

Дівчина підходить до столика кафе сідає, п'є чай, дістає пачку цигарок.. З'являється маленька дівчинка, ошатно вдягнена.

Дитина. 1. Зупинися! Кинь палити!

Дівчина. 1. Дівчинка, що ти хочеш? Ти хто?

 Дитина. . Я - ваша майбутня донечка. Я ще не народилася. Але ви ж хочете здорових дітей?

Дівчина . Звичайно. Але причому тут цигарка?

 Дочка. . Мама, коли ти палиш, то примусово змушуєшмене, твою майбутню дитину вдихати небезпечний нікотин.

 Дівчина. Який він шкідливий?  І  звідки це ти знаєш?

 Дочка. У книжках написано, в Інтернеті. Я можу народитися зовсім маленькою, недоношеною. Навіть кількість пальчиків на ручках і ніжках може бути різне. Ви ж цього не хочете? Подивися, яка я красуня.

Дівчина . Дитинко, не видумуй!

Дочка. А ще я навчуся пізніше за інших дітей розмовляти, читати. І буду погано вчиться.

Дівчина. Переконала, я передумала (КИДАЄ СИГАРЕТУ). Я хочу ось таку гарну і розумну дочку .(Цілує). Спасибі тобі . ( Дівчинка виходить. )

Учні читають вірш.

Не пробував курити — не кури!

Тих, хто не курить люди поважають.

А тим, хто курить завжди говори —

Нехай здоровим буть тобі не заважають.

 

Цигарка — ворог для твоїх думок,

Зруйнує все в тобі — і навіть мрії.

Вона призводить до тяжких хвороб

І на майбутнє не дає надії.

 

Сам не кури і друзів відмовляй,

Нехай вони забудуть згубну звичку.

І все життя ти просто пам'ятай —

Прекрасне не в цигарці й запальничці!

 

Физкультминутка.

 Що входить в поняття "Загальне зміцнення організму"? Передусім, прогулянки на свіжому повітрі, фізичні вправи, у тому числі і дихальні. Деякі нескладні вправи, які займу трохи часу, але нададуть організму велику допомогу, я вам зараз покажу. Виконуйте разом зі мною.

 1 вправа: Руки в сторони, потім вгору - вдих. Руки в сторони, потім вниз - видих.

 2 вправа:  Руки до плечей, вгору - вдих. Руки до плечей, вниз - видих.

 3 вправа: Руки на поясі. На рахунок раз , два - вдих. На рахунок - три, чотири - видих.

 4 вправа: Руки на поясі. На рахунок разів, два - вдих. На рахунок - три - різкий видих.

 

Учитель. Давайте подивимося на дошці,  яке  ще одне завдання нашого уроку потрібно виконати ?( з'ясувати захворювання органів дихання.)

 Назвіть їх. Які з них можна віднести до інфекційних і чому? Які причини виникнення захворювань органів дихання? (Передбачувана відповідь: паління, попадання чужорідних предметів в дихальні шляхи, екологічне забруднення атмосфери, віруси, бактерії, алергія на пил, шерсть, пилок рослин.).

Найпоширеніше і актуальніше зараз - це  грип. З грипом хоч одного разу у своєму житті стикалися, мабуть, всі. І це недивно, адже грип - одно з найпоширеніших інфекційних захворювань, здатне призводити до масових спалахів і навіть епідемій майже щорічно. Тому так важливо знати "ворога в обличчя": чим він небезпечний, як від нього захищатися, і як найлегше перенести.

Грип - це важка вірусна інфекція, яка вражає чоловіків, жінок і дітей різного віку і національностей. Захворювання грипом супроводжує висока смертність, особливо у маленьких дітей і літніх людей. Епідемії грипу трапляються щороку, зазвичай в холодну пору року, і вражають до 15% населення Земної кулі. Перші згадки про грип були відмічені багато віків тому - ще в 412 році до н.е. опис грипоподібного захворювання був зроблений Гіппократом. Сумнозвісна "Іспанка", в 1918-1920 рр. Це найсильніша з відомих пандемій, така, що забрала за найскромнішими підрахунками більше 20 млн. життів. Давайте назвемо заходи профілактики. Заповніть таблицю.

 

Характеристика захворювань дихальних шляхів

Хвороби

грип

туберкульоз

1. Збудникип

 

2. Спосіб зараження

 

3. Профілактика

 

 

Слайд 14.

Слово має медична сестра.

 - Діти, для захисту органів дихання під час епідемії грипу, існують певні індивідуальні засоби захисту, до яких відноситься ватно - марлева пов'язка (показати). Ватно - марлеву пов'язку можна зшити в домашніх умовах з підручних засобів.

Ви всі знаєте, що під час епідемії рекомендують мити руки з милом. Слід зазначити, що мило, безумовно, не вбиває вірус грипу. Миття рук водою з милом сприяє механічному видаленню  мікроорганізмів з рук. Що стосується різних дезинфікуючих лосьйонів для рук - не існує переконливих даних про те, що речовини, що містяться в них, згубно діють на віруси.

Учитель.  А тепер поговоримо про туберкульоз . Слайд 15. Що вам відомо про цю хворобу? ( Відповіді учнів)

 

Слайд 16. Заповніть таблицю.

Як підсумок давайте назвемо заходи профілактики захворювань органів дихальної системи. Слайд 17.

ІV.Закріплення матеріалу.

 Таким чином, який треба вести спосіб життя, щоб зберегти і зміцнити своє здоров'я? (Відповіді учнів) ОЦІНЮВАННЯ.

Рефлексія настрою. Який настрій у вас у кінці уроку ?

V. Домашнє завдання.   Читати параграф. Скласти антирекламу палінню, або пам'ятку з профілактики грипу.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Хвороби органів дихання і їх попередження

Номер слайду 2

Біологічне значення дихання Забезпечення організму киснем. Забезпечення організму киснем Окислення органічних сполук з виділенням енергії, необхідної людині для життєдіяльності. Видалення кінцевих продуктів обміну речовин (пари води, аміак, сірководень і так далі)

Номер слайду 3

Чинники, що негативно впливають на дихальну систему Екологічне забруднення атмосфери Паління (тютюновий дим і смоли) Неправильне дихання Збудники інфекційних захворювань Малорухомий спосіб життя

Номер слайду 4

Забруднення атмосфери Атмосферне повітря - один з найважливіших природних компонентів життєзабезпечення на Землі - є суміш газів і аерозолів атмосфери, що склалася в ході еволюції. Забруднення атмосфери - це найпотужніший, постійно діючий чинник дії на рослини, тварин, мікроорганізми; на якість життя людини.

Номер слайду 5

Забруднення атмосфери

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Транспортне забруднення Дія автотранспорту на здоров'я залежить від кількості речовин, що викидаються, рівня перевищення гранично допустимих концентрацій, тривалості перебування людини поблизу автомагістралей. Аналіз проб повітряного середовища показує, що перевищення гранично допустимих концентрацій забруднюючих речовин на автомагістралях і поблизу них складає 11-16 %.

Номер слайду 8

Автомобілі на сьогодні - головна причина забруднення повітря в містах. Викиди від автомобілів в містах особливо небезпечні тим, що забруднюють повітря в основному на рівні 60- 90 см від поверхні Землі і особливо на ділянках автотрас, де стоять світлофори.

Номер слайду 9

Усі речовини, що забруднюють атмосферне повітря, негативно впливають на здоров'я людини. Ці речовини потрапляють в організм людини переважно через систему дихання. Органи дихання страждають від забруднення безпосередньо, оскільки близько 50% часток домішки проникаючих в легені, осідають в них. Забруднення атмосфери і здоров’є

Номер слайду 10

Забруднення атмосфери

Номер слайду 11

Куріння і здоров’є

Номер слайду 12

Куріння і здоров’є Сигаретний дим, проходячи через ваш рот і горло, потрапляє в легені. Коли дим досягає легенів, він осідає у вигляді смол. У димі міститься більше 4 тис. хімікатів, включаючи високотоксичні і речовини. що викликають рак (формальдегід, бензол, миш'як і інші. ) .

Номер слайду 13

Здорові легені Здорові легені

Номер слайду 14

Хвороби, що передаються через повітря Хвороби Шдяхи зараження Збудники Симптоми, осередки ураження Профілак тика Грип, ГРВЗ Повітряно-капельна інфекція Віруси Кашель, нежить, висока температура.Ураження слизових оболонок. Ізоляція хворих, вологе прибирання.

Номер слайду 15

Паличка Коха Туберкульоз легенів

Номер слайду 16

Туберкульоз легенів Хвороби Шдяхи зараження Збудники Симптоми, осередки ураження Профілак тика Туберкульоз Повітряно-краплинна інфекція, молоко хворих тварин Бактерія – паличка Коха Слабкість, невисока температура, схуднення, кровохаркання. Поразка легенів Не палити Проходження флюорографії. Ізоляція хворих. Вологе прибирання, провітрювання

Номер слайду 17

Рекомендації по гігієні дихання Відмова від шкідливих звичок - паління. Провітрювати приміщення, робити вологе прибирання . Частіше прогулюватися на свіжому повітрі в скверах і парках. Вітамінізоване харчування. Зайняття фізичною культурою.

zip
Пов’язані теми
Біологія, Розробки уроків
Додано
17 жовтня 2018
Переглядів
5546
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку