Урок. ПТАХИ. ОСОБЛИВОСТІ БУДОВИ ТА СПОСІБ ЖИТТЯ

Про матеріал

Інтегрований урок.

Цілі уроку:

• освітня: ознайомити учнів з основними особливостями організації та процесів життєдіяльності птахів;

• розвивальна: розвивати вміння знаходити взаємозв'язки між об'єктами вивчення та вміння аналітично мислити;

• виховна: виховувати розуміння важливості існування для нашої планети всіх живих організмів, які на ній існують, сприяти вихованню любові та поваги до Біблії, інтересу до навчання.

Перегляд файлу

БІОЛОГІЯ - 7 клас

Тема 1. РІЗНОМАНІТНІСТЬ ТВАРИН

Урок 24. ПТАХИ. ОСОБЛИВОСТІ БУДОВИ ТА СПОСІБ ЖИТТЯ

Цілі уроку:

   освітня: ознайомити учнів з основними особливостями організації та процесів життєдіяльності птахів;

   розвивальна: розвивати вміння знаходити взаємозв'язки між об'єктами вивчення та вміння аналітично мислити;

   виховна: виховувати розуміння важливості існування для нашої планети всіх живих організмів, які на ній існують, сприяти вихованню любові та поваги до Біблії, інтересу до навчання.

Обладнання й матеріали: скелети й опудала птахів, таблиці «Тип Хордові. Клас Птахи», «Тип Хордові. Клас Плазуни», набір пір'я, вода, засіб для миття посуду, фотографії й малюнки птахів, модель «Будова яйця птаха», вологий препарат «Розвиток курчати».

Тип уроку: засвоєння нових знань.

 

«Але запитай хоч худобу і навчить тебе, і птаство небесне й тобі розповість.

 Або говори до землі й вона вивчить тебе, і розкажуть тобі риби морські.

Хто б із цього всього не пізнав, що Господня рука це вчинила?»

                                                                                             (Йов 12:7-9)

 

Хід уроку

I. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ ЕТАП

II. АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ І МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ УЧНІВ

Питання для бесіди

   Які групи можна виділити серед плазунів?

   Які особливості притаманні крокодилам?

   Які особливості притаманні черепахам?

III. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ

 

Розповідь учителя з елементами бесіди та виконання експериментів

 

Біблійний вірш: «І сказав Бог: так зробить вода плазунів, душу живу; і птаство, що літає над землею під небесною твердю »(Бут 1:20)

 

 

Наш світ наповнений творами Творця, і живі істоти займають серед них особливе місце. Наведений вище біблійний вірш описує появу перших тварин на Землі, зокрема птахів і земноводних. Бог створив їх у величезній кількості надприродним чином на п'ятий день створення. Перші тварини не були примітивними предками сучасних живих форм. Навпаки, з самого початку свого створення вони мали складну витончену будову. Здатність літати вже є дивом інженерного мистецтва. Найменша комаха вміє краще стартувати, маневрувати і приземлятися, ніж найдосконаліші військові літаки.

Тіло птахів має двобічну симетрію, розділене на голову, тулуб, кінцівки та хвіст. Чітко виражена шия, що має високу рухливість.

Шкіра вкрита пір’ям. Пір’я розташоване на певних ділянках (птеридіях). Є ділянки, вільні від пір’я (аптерії).

Типи пер:

   контурні пера;

   пухові пера;

   пух;

   ниткоподібні пера;

   щетинки.

http://subject.com.ua/lesson/biology/7klas_2/7klas_2.files/image018.jpg

Рис. Зовнішня будова птаха

Будова пера

Контурні пера складаються зі стрижня (поділяється на дві частини — очин (занурений у шкіру) і стовбур) і двох бічних пластинок — опахал (складаються з борідок першого й другого порядків). У пухового пера на борідках другого порядку відсутні гачечки. Пух не має стрижня.

 

Пір'я відображають Божий задум

 

У 1948 році швейцарський інженер Жорж де Местраль відправився на прогулянку по лісі з собакою. Повернувшись додому, він виявив на собачої шерсті безліч колючок. Це були насіннєві коробочки будяків: круглої форми, з колючою поверхнею, легко пристають до всього, з чим вони стикаються, будь то одяг або шерсть тварин. Дослідивши їх ближче, він виявив на кінцях колючок мініатюрні гачки. Ця знахідка підштовхнула його до винаходу липучої стрічки Велькро,яка  також складається з крихітних нейлонових петель і гачків. Її назвали одним з найбільших винаходів минулого століття, але насправді зчеплення вже існувало в природі, починаючи з часу створення будяків. Схожі з'єднувальні елементи можна побачити і в будові бічних борідок пера. Саме їх вивченням ми і займемося під час практичного завдання. Які ще корисні ідеї в природі чекають свого відкривача? Безумовно, їх багато. Бог все продумав в нашому світі, в ньому залишилося ще стільки корисного, що необхідно відкрити і застосувати.

 

Експеримент  1

 

 (Найкраще цей експеримент проводити індивідуально, роздавши кожному учаснику по перу).

 

Зверніть увагу, що пір'я мають щільну поверхню. Якщо розірвати окремі частинки,так  звані борідочки, перо перестає бути гладким і стає розщепленим.

Тепер цікава частина: кілька разів м'яко розгладьте пальцями перо. Борідки знову з'єднуються одна  з одною, зчіплюючись  крихітними гачками. Гачки схожі на створену людиною застібку-липучку. Роз'єднання борідок і швидке відновлення пера можна продовжувати практикувати багато разів.  Іноді птахи теж проводять подібну операцію, коли чистять пір'я. Створене Творцем контактне з'єднання, поза всяким сумнівом, розраховане на довгий період служби.

 

Наукове пояснення

 

Пір'я складаються з волокнистого білка під назвою бета-кератин. На малюнку зображено збільшені в 25 разів перо і шматочок стрічки Велькро. На стрижні пера розташовуються бічні борідки, від яких в свою чергу відгалужуються схожі на волоски борідочки. Ці волоски забезпечені гачками, завдяки яким борідочки легко зчіплюються між собою. У птахів також є пухові пера, на яких гачків немає. Ці маленькі пір'ячка зберігають повітря і тим самим забезпечують теплоізоляцію пір'яного покриву.

Деякі вчені вважають, що пір'я якимось чином еволюціонувало з лусочок тварин протягом довгого часу. З позицій цієї точки зору птиці поступово розвинулися з ящероподібних тварин. Але палеонтологічних підтверджень цьому немає. Між лускою і пташиними перами немає нічого схожого. У кожної структури своє унікальне призначення, закладене Богом від початку часу.

 

Експеримент 2

 

Шкірною залозою птахів є куприкова. Вона розташована над основою хвоста й добре розвинена у водних видів. У деяких наземних видів (страуси, дрохви) відсутня.

З пером можна провести і інші цікаві експерименти. Якщо на нього капнути воду, рідина збереться в круглі кульки. Це свідчить про те, що перо повністю водонепроникне. Але якщо додати рідину для миття посуду, вона послабить натяг води, і волога просочиться крізь перо. Птахам необхідно піклуватися про жировий покрив, який робить їх пір'я водонепроникним.

 

Вчитель:

 

Як літають птахи

Рухи крил забезпечуються добре розвиненими грудними м’язами. Вони поперемінно піднімають і опускають крило.

Статеві залози птахів — сім’яники та яєчники. У самців є по два сім’яника й два сім’япроводи. У самиць — один яєчник і один яйцевід. Запліднення внутрішнє. Розвиток зародка відбувається в яйці.

У період розмноження характерною ознакою птахів є шлюбне поводження. Його головною метою є приваблення партнера й охорона гніздової території. Шлюбне поводження може виражатися в співі, виконанні «танців», токуванні самців тощо. У більшості видів птахів обов’язковим елементом шлюбного поводження є шлюбна пісня. Вона дозволяє самицям ідентифікувати самців свого виду, а самцям — позначати розміри зайнятої ними території.

Пташенята, що вилупилися, є двох типів — виводкові та нагніздні. Виводкові пташенята цілком вкриті пухом, з розплющеними очима. Невдовзі вони можуть самостійно супроводжувати дорослих птахів. Нагніздні пташенята лише в деяких місцях вкриті негустим пухом. Їхні очі й вушні отвори закриті. Вони досить тривалий час вимушені перебувати в гнізді й вигодовуватися дорослими птахами.

 

IV. УЗАГАЛЬНЕННЯ, СИСТЕМАТИЗАЦІЯ Й КОНТРОЛЬ ЗНАНЬ І ВМІНЬ УЧНІВ

 

Дати відповіді на питання

 

 Хто такі птахи?

 Де живуть птахи?

 За якими ознаками тварин відносять до птахів?

 Як розмножуються птахи?

 

Вчитель:

 

ОРЕЛ ВДИВЛЯЄТЬСЯ ВДАЛЕЧІНЬ

Орел

Орел

Орли багато разів згадуються в Біблії. Біблія каже, що зі свого гнізда на стрімкій скелі орел «поживу вишукує», а також додає, що «вдалечінь його очі вдивляються» (Йова 39:27—29). За деякими повідомленнями, у орла настільки гострий зір, що він може побачити зайця на відстані одного кілометра.

 

 

 

 

«КВОЧКА ЗБИРАЄ КУРЧАТ ПІД КРИЛА СВОЇ»

Квочка з курчатами

Квочка з курчатами

Незадовго до своєї смерті Ісус, оглядаючи столицю Юдеї, сказав: «Єрусалиме, Єрусалиме, ти вбиваєш пророків і каменуєш посланих до тебе! Скільки разів  Я хотів зібрати твоїх дітей, як квочка збирає курчат під крила свої! Але ви не захотіли» (Матвія 23:37).

Одним з найсильніших інстинктів у птахів є їхнє прагнення захистити пташенят. Птахи, які гніздяться на землі, зокрема кури, постійно пильнують, аби вберегти малят від небезпеки. Якщо квочка помічає, що в небі кружляє яструб, вона видає гучний тривожний крик. Тоді курчата миттю біжать сховатися під маминими крильми. Там пташенята також знаходять захист від палючого сонця і сильної зливи. Ісус же прагнув дати жителям Єрусалима духовний захист. (Матвія 11:28, 29).

 

 

 

 

 

 

 

ТАМ, ДЕ ГНІЗДЯТЬСЯ ЛАСТІВКИ

Ластівка

Ластівка

Мешканці стародавнього Єрусалима звикли до сусідства ластівок, адже ці пташки будували свої гнізда під дахами будинків. Декотрі ластівки звивали гнізда у храмі, збудованому Соломоном. Пташки з року в рік гніздилися у храмі, бо, ймовірно, це спокійне і безпечне місце було ідеальним для виведення потомства.

Справді, ми можемо багато чого навчитися від птахів. Спостерігаючи за ними, пригадуймо, що про них говориться в Біблії. Подібно до ластівки, цінуймо кожну нагоду бути там, де поклоняються Богові. Черпаймо в Бога надію, яка буде підтримувати нас так само, як теплі потоки повітря підтримують орла. Як курчата, які ховаються під крильми квочки, шукаймо в Ісуса духовного прихистку.

 

V. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

Вивчити відповідний матеріал із підручника.

Приготувати доповідь про птахів, які зустрічаються на сторінках Біблії.

 

docx
Пов’язані теми
Біологія, Розробки уроків
Додано
9 травня 2018
Переглядів
2491
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку