Урок – реквієм присвячений Герою – земляку Кравченко Олександру Анатолійовичу

Про матеріал
Мета: ознайомити учнів із трагічною сторінкою нашої історії, розповісти про нашого земляка, який служив і загинув у зоні АТО, воїна – патріота Кравченко Олександра Анатолійовича ; формувати у дітей гуманний світогляд, спрямований на недопущення жахів війни; розвивати бажання стати гідними громадянами України ; виховувати гордість за свій народ, шанобливе ставлення до військових, учасників АТО; зміцнювати почуття патріотизму учнів.
Перегляд файлу

Урок – реквієм

  присвячений Герою – земляку Кравченко Олександру Анатолійовичу

Тема.  «Герої  не вмирають…»

Мета: ознайомити учнів із трагічною сторінкою нашої історії, розповісти про нашого земляка, який служив і загинув  у зоні АТО, воїна – патріота Кравченко Олександра Анатолійовича ; формувати у дітей гуманний світогляд, спрямований на недопущення жахів війни; розвивати бажання стати гідними громадянами України ; виховувати гордість за свій народ, шанобливе ставлення до військових, учасників АТО; зміцнювати почуття патріотизму учнів.

Обладнання: політична карта світу, стенд пам’яті  Кравченко Олександру Анатолійовичу, прапор України з побажаннями від воїнів, надпис «Герої не вмирають», ноутбук , медіа проектор, презентація, відеоролики.

 

Хід заходу

Вступне слово вчителя. Доброго дня, діти, колеги!

     Ми знаємо, що нашу країну спіткало не одне лихо, перш ніж вона стала незалежною державою. Щороку ми згадуємо голодомор 1932-1933 років, Другу світову війну, яка залишила глибокі рани на землі України. Втрати, які пережив у воєнні роки український народ, і сьогодні гострим болем відлунюють у серцях наших співвітчизників. Також знаємо про війну в Афганістані, яка тривала 10 років, де за офіційними даними загинуло 2378 українських солдат. Про це ми всі знаємо і пам’ятаємо, згадуємо наших предків, які боролися за свободу України, і вдячні їм за їх любов, відданість, патріотизм.

     Це все було. Це наша історія. Але сьогодні твориться історія, учасниками якої є ми самі. І від кожного з нас залежить доля нашої Батьківщини. Від нас залежить, чи Україна і надалі буде незалежною державою, чи буде під владою Росії. Сьогоднішні події в Україні не дають спати кожному свідомому українцю. Знаємо, що на сході нашої держави проходить антитерористична операція, непроголошена війна. Сьогодні, як ніколи, ми повинні допомагати своїй державі, щоб вона була нероздільною, щоб ми мали свою Батьківщину. Ми повинні допомагати своїм воїнам, які гинуть від кулі ворога, захищаючи нас і нашу Україну.

 Учень. 23 роки Україна не знала війни. Наш народ пишався тим що у буремні 90 – ті, Україні вдалося зберегти мир. Але війна не обійшла нашу державу тепер. Ще два роки тому ми з вами не знали дуже багатьох слів пов’язаних з війною,тепер же майже кожну родину так чи інакше опалило полум’я військових дій.

      Багато добровольців з нашого міста, району та області зараз в зоні АТО. Ми ними гордимося, бажаємо їм терпіння, мужності, здоров’я і щоб вони якнайскоріше поверталися живими і здоровими до своїх родин.

Перегляд відеоролику « Воїни світла»

     Але, на жаль, кожного дня із засобів масової інформації ми дізнаємося про нові жертви наших силовиків. Це означає, що не лише батьки втрачають своїх синів, дружини – коханих чоловіків, діти – батьків, але і ми – своїх захисників. Це велика кривава рана, яка залишиться назавжди в нашій пам’яті, в історії України.

Учень. В результаті бойових дій в Україні загинули 2905 людей (і це лише офіційні данні про тих кого вдалося ідентифікувати та захоронити),в тому числі 28 дітей. Поранення отримали 7640 людей. Солдати  добровольчих загонів та регулярної армії віддали життя за кожного з нас!

     В зоні АТО загинув й наш земляк, працівник нашої школи Кравченко Олександр Анатолійович. Саме сьогодні  9 лютого вважається офіційною датою смерті Героя- земляка.

Учень ( у формі воїна –АТО, зі свічкою в руках)

Стоїть Донбас і Львів – плече в плече

І разом з ними плаче Україна.

Нехай же вам, герої,віддає

Святий Петро ключі від того раю,

Де убієнний ангелом стає,

Бо він герой. Герої не вмирають.

Герої не вмирають. Просто йдуть

Із поля бою – в небо. В лицарі – зі смерті.

Пливуть човни. Пливуть човни. Пливуть….

Героям слава - вписано у серці.

Запалювання свічки памяті Кравченко Олександру Анатолійовичу

Учениця. Горить свіча і пам’яті сльоза
додолу з неї краплями стікає.
Земля ридає, плачуть небеса –
Героїв Україна пам’ятає.

Вчитель.   Давайте  хвилиною мовчання вшануємо пам'ять загиблого воїна.

(Хвилина мовчання, звучить хронометр)

Учениця. Тільки людина з добрим і чуйним серцем, роботяща і вольова може бути справжнім патріотом і громадянином своєї держави, по-справжньому любити і захищати, відстоювати її інтереси і приносити велику користь.

Люблю тебе, Вітчизно,

мила Україно,

Бо щастя жити

ти мені дала.

Для мене ти одна

і рідна, і єдина,

Я все зроблю,

щоб ти завжди цвіла

 

Вчитель. У нашій памя’ті  Кравченко Олександр  залишиться не лише гарним сином, чудовим батьком, найкращим товаришем, а й хорошим другом.

Презентація ( слайд шоу фото із життя загиблого воїна, звучить гарна музика)

Учениця. За волю стоятиму я до загину 
І прапор Шевченка онукам віддам. 
Лише Батьківщина, лише Україна 
Світитиме вічно прийдешнім вікам. 
Не згасне народ, що по вільній стежині 
Ітиме до щастя, тепла й доброти. 
Лише Батьківщина, лише Україна 
Всіх нас приведе до святої мети!

Учень. Слова «Слава Україні – Героям слава» перестали бути просто вітанням це вже віддання шани найкращим,котрі у найважливіший момент нашої держави не злякалися і пожертвували собою заради своєї Батьківщини,а також є засвідченням справжнього патріотичного подвигу

Коли перед очима кадри з новин, фото поранених та загиблих героїв,дивлячись їм у вічі ,ми розуміємо,що вислів «душу й тіло ми положим за нашу свободу» став для сучасної історії української нації не просто словами з гімну, це стало станом душі.

Перегляд відеоролику,присвячений загиблим воїнам АТО.

Вчитель. А на закінчення нашого уроку, давайте всі разом виконаємо пісню, яка називається «Молитва за Україну».

Пісня «Молитва за Україну»

Вчитель.  Давайте кожного дня молитися за Україну. Щоб вже нарешті настав мир і спокій, щоб більше не проливалася кров синів України.

Любіть і бережіть Україну, бережіть себе.

Слава Україні!

Героям слава!

 Всім дякую. 

docx
Додано
10 листопада 2019
Переглядів
402
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку