Урок "Роальд Дал "Чарлі і шоколадна фабрика"

Про матеріал
Урок з підприємницьким тлом сприяє формуванню підприємницької компетентності серед школярів.
Перегляд файлу

Роальд Дал „ Чарлі і шоколадна фабрика”

Цільова група:

  •  6 клас

 Тривалість:

  • 45 хвилин

Мета: познайомити учнів з життям і творчістю відомого письменника Р.Дала, зацікавити його творами; вчити сприймати великий за обсягом твір цілісно формувати інформаційні, комунікативні, полікультурні компетентності учнів; виховувати уважного і вдумливого читача, любов до читання.

 

Операційні цілі (завдання):

після закінчення уроку учень знає:

  • основні події з життя Р.Дала;
  • зміст твору «Чарлі і шоколадна фабрика»;

 

розуміє:

  • серйозність наслідків і відповідальності за прийняті рішення і взяті зобов’язання;

 

вміє:

  • аналізувати твір;
  • визначати головні чинники прийняття головним героєм важливого рішення;
  • аналізувати вчинки й поведінку головного героя;
  •  висловлювати власне ставлення;
  • коментувати окремі епізоди твору, спираючись на власний досвід.

 

може:

  • вести дискусію, відстоювати власну позицію, переконувати, погоджуватися на аргументи;
  • працювати колективно.

 

Методи і техніки:

  • «Мозковий штурм»;
  • Літературна гра «Ти-мені, я-тобі»;
  • Випереджальне домашнє завдання;
  • робота в мікрогрупах;
  • аналіз художнього твору;
  • міжпредметні зв’язки (мистецтвознавство);
  • «Мікрофон».

 

Обладнання:

  • Портрет письменника,
  • Різновиди  солодощів.
  • Буктрейлер «Р.Дал. «Чарлі і шоколадна фабрика»;
  • Епіграф: «Я пишу тільки про те, що дуже цікаво, чи про те, що може розсмішити. Діти знають, що я на їхньому боці». (Р. Дал)
  • Кадри із кінофільму (2005 р.)  режисера Тіма Бертона, в ролі Вонки – Джонні Депп.

 

Допоміжні матеріали:

Додаток 1. Повідомлення «біографів»;

Додаток 2. Буктрейлер «Р.Дал. «Чарлі і шоколадна фабрика»;

Додаток 3. Повідомлення «літературознавців»;

Додаток 4. Повідомлення «мистецтвознавців»;

Додаток 5. Відеоролик про порівняння кінофільмів (1971 й 2005 року), знятих за твором Р.Дала «Чарлі і шоколадна фабрика».

 

Хід уроку

  1. Вступна частина
    1.  Привітайтеся з учнями. Згадайте з учнями, які твори вони вже прочитали.
    2. Запитайте в учнів, використовуючи метод «Мозковий штурм», про  що найбільше вони люблять читати та які солодощі люблять найбільше. Зверніть увагу учнів на обладнання уроку – різні солодощі. Як вони пов’язані з нашим уроком?
    3. Підсумуйте відповіді учнів.
    4. Запропонуйте учням записати тему уроку та повідомте мету.

 

  1. Основна частина
    1.  Зверніть увагу учнів на портрет письменника і епіграф уроку.
    2.  Нагадайте учням, що вони опрацювали біографію Р.Дала. Запропонуйте учням  гру «Ти - мені, я – тобі». За біографією письменника учні один одному ставлять  запитання і дають на них відповіді.
    3. Підсумуйте відповіді та надайте слово учням, які отримували випереджальні домашні завдання: цікаві факти із біографії Р.Дала, про які готувала мікрогрупа «біографів».
    4. Надайте слово  мікрогрупі «літературознавців» про історію створення повісті «Чарлі і шоколадна фабрика».
    5. Перегляньте буктрейлер про твір  «Чарлі і шоколадна фабрика».
    6. Надайте слово мікрогрупі «мистецтвознавців» про екранізацію книги. Перегляньте кадри із кінофільмів 1971 та 2005 років.
    7. Попрацюйте над текстом. Запитайте учнів, про що цей твір? коли відбуваються події? які проблеми порушуються в повісті-казці? які питання хвилюють автора? хто є головним героєм твору? що можна сказати про життя родини Бакетів, про їхні стосунки? хто такий Віллі Вонка? який подарунок дітям він вирішив зробити? скільки щасливчиків отримали золоті квитки? хто вони? якою була головна мета організованої власником фабрики екскурсії? хто виявився таким героєм? яку винагороду він отримав?
    8. Запропонуйте учням записати в зошитах імена героїв твору.

 

  1. Підсумкова частина.
    1.  Запропонуйте учням інтерактивну вправу «Мікрофон». Дайте відповідь на запитання:  хто із героїв твору їм більше сподобався і чому?
    2. Оцініть роботу учнів на уроці. Пригостіть  учнів солодощами, які слугували обладнанням уроку. Домашнім завданням може бути розповідь про пригоди Чарлі та інших персонажів на казковій фабриці містера Вонки.

 

 

Додаток 1

Повідомлення «біографів»

   Цікаві факти із біографії Р. Дала.

  Письменника назвали на честь Роальда Амундсена, дослідника Північного полюса, національного героя Норвегії (бо батьки хлопчика, як відомо, були вихідцями з Норвегії).

  Норвезькою Дал спілкувався вдома з батьками і сестрами. Охрестили його в Норвезькій церкві міста Кардіфф, яку відвідували батьки. Ніколи Дал не забував своїх коренів, норвезької мови, скандинавських казок.

   Дал був високим на зріст (1 м 98 см), чудовим спортсменом, займався крокетом і плаванням. Став навіть капітаном дитячої футбольної команди. Захоплювався фотографією.

  Опинившись у Східній Африці - Танзанії, вивчив мову місцевих мешканців - суахілі. Інтерес до вивчення мов зберігав протягом усього життя (англійською і норвезькою володів з дитинства).

   Під час Другої світової війни був льотчиком - винищувачем в Кенії, вивчав техніку польотів в Іраку. Дістав чин пілота-офіцера.

  У Єгипті під час польоту над пустелею Дал мало не загинув, дивом врятувавшись. Почав писати в 1942 році. Його першим твором, опублікованим у „ Вечірній суботній газеті”, була робота „ Шматок торта” про аварію в Єгипті.

   Одружився Р. Дал у 1953 р. з американською актрисою Патрісією Ніл, у них народилося 5 дітей.

  Більшу частину творів Р. Дал написав у своїй „ хижці” , яку називав «гніздечком». Навколо себе в кабінеті він хотів бачити улюблені речі: велику кулю з обгорток цукерок, вигнуте крісло і жовті розліновані записники, які привозив із США. У кабінеті не було письмового столу – Дал завжди писав олівцем, поклавши записник на коліна і підклавши під нього картон.

   Дал пішов із життя 23.11.1990 році у віці 74 років через лейкемію. Нині в музеї Букінгемшира, міста, де письменник жив останні роки, відкрита дитяча галерея Роальда Дала, а 13 вересня офіційно визнано днем Роальда Дала.

  Усього Дал написав 17 книг для дітей. Найвідоміші з них „ Чарлі і шоколадна фабрика”, „Джеймс і гігантський персик”, „ Матильда”, „ Гремліни”.

  Письменник був нагороджений у 1983 році Уїтбредівською премією (за прилучення до читання широкого кола людей), усесвітньою премією „Фентезі” (за досягнення в галузі фантастичної літератури), 1988 р. премією за найкращу дитячу книжку ( за твір „Матильда”).

Додаток 2.

Буктрейлер https://www.youtube.com/watch?v=Xuqz7mzAy6E

  Додаток 3.

Повідомлення «літературознавців»

 

   Книга „ Чарлі і шоколадна фабрика” була написана протягом 1961-62 років. Вона мала присвячення „ Для Тео”. Це був нелегкий період у житті письменника. Молодший син Тео потрапив у аварію, донька Олівія тяжко хворіла, а в1962 році померла. Щоб підтримати дітей (а їх було 5), Дал почав придумувати для них казки. „ Зазвичай я розповідав їм різні історії щовечора, - згадував письменник. - Деякі з них були жахливі. Але раз чи два діти говорили:„А чи можна дізнатися продовження історії, яку ти розповідав останнього

разу?” Так я почав писати „ Джеймса” . Це так мені сподобалось, що, не зупиняючись, я перейшов прямо до Чарлі”.

   За словами Дала, основою для історії послужили дитячі враження. Під час навчання в школі-інтернаті „ Рептон” у м. Кенті він і інші хлопці отримували цікаві подарунки. „ Час від часу кожен хлопчик нашої школи отримував просту сіру картонну коробку, - пише Дал в автобіографічній повісті „ Хлопчик” - Хочете вірте, хочете ні, це був подарунок від великої шоколадної фабрики „Кедбері”. Усередині коробки лежали 12 плиток, всі різної форми, з різними начинками і з номерами від 1 до 12. Школярі дегустували їх, записували свої враження від солодощів, і ставились до цього дуже серйозно. Під час таких дегустацій у Роальда виникло бажання самому створювати нові сорти шоколаду. „Це були солодкі мрії, захопливі фантазії, і я не сумніваюся, що пізніше, тридцять п’ять років потому, коли я роздумував над сюжетом моєї другої книги для дітей, я згадав ті маленькі картонні коробки та шоколадки – новинки всередині них і почав писати книгу під назвою „Чарлі і шоколадна фабрика”. І книга знайшла читача.

                                                                                                                     Додаток 3.

Повідомлення «мистецтвознавців»

   Книга « Чарлі і шоколадна фабрика » була двічі екранізована. У 1971 р. на екрани вийшов фільм « Віллі Вонка і шоколадна фабрика», знятий режисером Мелом Стюартом

(демонструються кадри із фільму). Але фільм не сподобався самому автору , бо багато уваги приділялося містеру Вонка, хоча Дал говорив, що книга про Чарлі.

   Вдруге книга екранізована в 2005 році режисером Тімом Бертоном , в ролі Вонки – Джонні Депп.

    Крім кіноверсій, існує ряд мюзиклів, інсценізацій, аудіокниг. Сюжети твору

використовуються у мультсеріалах, іграх, атракціонах.

 

Додаток 4.

https://www.youtube.com/watch?v=BcEx_leSp0Q

    У відео порівнюються  книга Роальда Дала 1964 року, фільма "Віллі Вонка й Шоколадна Фабрика" 1971 року и кіно Тіма Бертона "Чарлі і Шоколадна Фабрика" 2005 року із Джонні Деппом в головній ролі.

docx
Додано
26 березня 2020
Переглядів
3558
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку