Урок "Сучасна література. Туве Маріка Янссон (1914-2001) – фінська письменниця, художник-ілюстратор, автор повістей-казок про мумі-тролів. «Комета прилітає». Доброта і щирість геро

Про матеріал
Даний урок розширить знання учнів про сучасну літературу; ознайомить із життям і творчістю Туве Янссон – фінською письменницею, автором історій про мумі-тролів;розвиває навички роботи над художнім твором, мовленням, мисленням , виховує інтерес до вивчення сучасної літератури.
Перегляд файлу

 

 

 

 

 

 

 

 

Тема уроку: Сучасна література. Туве Маріка Янссон (1914-2001) – фінська письменниця, художник-ілюстратор, автор повістей-казок про мумі-тролів. «Комета прилітає». Доброта і щирість героїв

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тема уроку: Сучасна література. Туве Маріка Янссон (1914-2001) – фінська письменниця, художник-ілюстратор, автор повістей-казок про мумі-тролів. «Комета прилітає». Доброта і щирість героїв

Мета уроку: навчальна: розширити знання учнів про сучасну літературу; ознайомити із

 життям і творчістю Туве Янссон – фінської письменниці, автора історій про мумі-тролів; розвивальна: розвивати навички роботи над художнім  твором, мовлення, мислення;виховна: виховувати інтерес до вивчення сучасної літератури.

Ключові поняття: класична і сучасна література.

Наочні засоби навчання: портрети Туве Янссон; мультимедійна презентація;  ілюстрації до твору.

Очікувані результати.

Учень (учениця): називає імена популярних сучасних письменників; розрізняє поняття класична і сучасна література; переказує близько до тексту зміст прочитаного твору; характеризує образи персонажів; висловлює власне судження щодо подій.

 

                                                                     Нехай зустрічаються зі мною

                                                              в моїх книжках!..

        Туве Янссон

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Хід уроку

І. Оголошення теми, мети та завдань уроку

ІІ. Сприйняття і засвоєння учнями навчального матеріалу

1. Вступне слово вчителя.

      Іноді на небі з’являється незвичайна «хвостата» зірка – комета. Вона швидко рухається на фоні зоряного неба. Це надзвичайно гарне видовище. Чим ближче комета підходить до сонця, тим яскравіше світиться її голова і тим довшим стає її туманний хвіст.

      Таким яскравим явищем , але тільки на землі, стала творчість сучасної фінської письменниці Туве Маріки Янссон і шалена популярність її творів про мумі-тролів.

-  Діти, у темі уроку виділено слово «сучасна», як ви гадаєте, чому?

    (Творчість Туве Янссон припадає на другу половину ХХст.  Літературні твори, що написані в наш час називають  «сучасними»).

 

2.Робота з таблицею « Класична та сучасна літератури».

 

Класична література

Сучасна література

- твори перевірені століттями;

- твори написані в останні десятиліття і по сьогодні;

- визнані в різних країнах;

- сповнені проблем, які хвилюють людство сьогодні;

- порушуються питання актуальні за будь-яких часів;

 Т.Янссон, Р.Дал, А.Лінгрен

- образи мають загальнолюдське значення;

 

- важливість тем і ідей;

 

- висока художня вартість, зразковість;

 

- літературні твори стали надбанням світової літератури;

 

    Й.Гете, Г.Гейне, В.Гюго, Х.Андерсен, О.Пушкін, Ф.Достоєвський, Р.Кіплінг та ін.

 

 

 

  • Як ви гадаєте, чи можуть твори сучасної літератури стати класичними?

 

  1. Учитель: 

Демонстрація слайду №1  (портрет Туве Янссон)

  Серед сучасних творів є чимало справді хороших, високохудожніх творів, сповнених проблем, які хвилюють людство  сьогодні. Може з часом вони і стануть зразком класичної літератури. Література сьогодення  допомагає нам осмислити себе і світ навколо, досягти порозуміння, визначити, що головне в житті людини. Серед таких творів значне місце займають казкові історії про мумі-тролів Туве Янссон. Тож,  хто вона – ця жінка, що вразила світ своїми історіями про Мумі-долину і її мешканців. Сьогодні на уроці ми і дізнаємося про неї. А для вас невеличкий сюрприз: я запросила на зустріч з вами шановану гостю – саму письменницю Туве Янсон.

4. Рольова гра з використанням мультимедійної презентації (присутність письменниці на уроці)

Демонстрація слайду №2 (Туве Янссон у дитинстві)

     Я народилася в талановитій і мистецькій сім’ї: мати – видатна художниця Сігне Хаммарштен, ілюстратор книг, що приїхала до Фінляндії з Швеції, а батько – визнаний скульптор Віктор Янссон. Я перша дитина в родині. А брат мій Пер-Улоф згодом стане фотографом, а інший брат Ларс – художником.

      Наша сімя була дружна і творча . Ми завжди сповідували ідеали свободи, відповідальності, любові й вірності одне одному.

Демонстрація слайду №3 (“Найкраще всього було те, що море перебувало зовсім поруч»)

    У дитинстві щоліта я проводила в Швеції у бабусі, в містечку Бліда, недалеко від Стокгольма. Найкраще всього було те, що море перебувало зовсім поруч. І хоча з галявини біля будинку, де ми з друзями грали, його видно не було, та якщо раптом під час ігор ми раптово затихали, до нас долітав шум прибою

Демонстрація слайду №4 (Туве Янссон ілюструє книги й малює карикатури на замовлення різних видань)

 

    Коли мені виповнилося 15років, я поїхала вчитися до Швеції. Там отримала диплом факультету мистецтв Шведської художньої академії,  пройшла стажування в художніх школах Франції, Німеччини, Італії. До цього часу у себе на батьківщині я вже домоглася певного визнання, оскільки мало не з 10 років виконувала ілюстрації для популярного дитячого журналу.

   Завершила навчання за кордоном ,повернулася додому і почала ілюструвати книги й малювати карикатури на замовлення різних видань.

Демонстрація слайду №5 (Мумі – серія)

   Всесвітня популярність до мене прийшла завдяки книжковому серіалу про мумі-тролів: чарівних істот, що мешкають в ідилічній Мумі-долині. Ці книги, ілюстрації до яких я виконувала сама, били всі рекорди по популярності в 1950-60рр. Вони розходилися багатомільйонними тиражами і видавалися по всьому світі.  Приміром, одна тільки книга «Капелюх чарівника» була переведена на 34 мови, включаючи японський, тайський і фарсі.

Демонстрація слайду №6.( Різні видання книг Туве Янссон)

  Усьго про мумі-тролів я написала 8 повістей.

   З роками популярність мумі-книг не йшла на спад, а тільки зростала.

Я не тільки створювала малюнки, скульптурні композиції до своїх книг, але й ілюструвала твори інших письменників це - Льюїса Керрола  і Дж.Р.Р.Толкіна.

Вчитель

Дякуємо, шановна госте. Вас приємно було послухати про ваше життя, про ваші книги, ілюстрації

Святкування 80 дня народження Янсон в 1994 перетворилося на державний захід. Письменницю вшановували як національного героя.

Демонстрація слайду №7(Скульптура на могилі Туве Янссон (цвинтар Хієтаніємі, Гельсінкі), роботи її батька Віктора Янссона)

 

    Письменниця померла у віці 86років 26липня 2001року. У день похорон Янссон у Фінляндії був оголошений національний траур. Президент країни, звертаючись із співчуттями до родичів письменниці, сказав, що «Творчість Туве Янссон – найбільший вклад Фінляндії в світову скарбницю культури після «Калевали» і Сібеліуса.»

Демонстрація слайду №8 (Високі відзнаки Туве Янссон різних країн)

       За свої казкові твори Туве Янссон отримала високі відзнаки різних країн:

З 2002 року у Фінляндії засновано премію імені Туве Янссон, яку вручають письменникам, котрі пишуть для дітей.

Демонстрація слайду №9 (Українські видання)

Книжки письменниці видавали і у Львові

Демонстрація слайду №10 (Домівка мумі-тролів, парк мумі-тролів, Наанталі, Фінляндія)

    «Долина мумі-тролів»  - унікальне місце, один із найкращих дитячих парків, розташованих у місті Наанталі (Фінляндія). Разом з «мумі-героями» відвідувачі подорожують парком і стають безпосередніми учасниками казок про мумі-тролів. Парк функціонує в літній час і закривається в останній тиждень серпня, коли «мумі-тролі впадають в сплячку».

         У місті Тампере, в приміщенні дитячої бібліотеки «Метсо», знаходиться Музей мумі-тролів.У ньому зібрано понад 2000 ілюстрацій до книг Туве Янссон.

4. Презентація  повісті-казки Туве Янсон «Комета прилітає»

         (Виступ підготовленого учня)

   «Комета прилітає» - один із перших творів Туве Янсон про мумі-тролів. Видання «Гонитва за кометою» з’явилося 1946року, з того часу письменниця декілька разів переробляла твір, який у 1968 році вийшов друком під назвою «Комета прилітає». У повісті читачі вперше познайомилися з описом Долини, де мешкали різні казкові персонажі. Серед них у блакитному будиночку живе добра і дружна родина мумі-тролів: Мумі-мама, Мумі-тато, Мумі-троль. Ми зустрічаємо в Долині і друзів Мумі-троля – це маленьке звірятко Чмих, пізніше Нюхмумрика, Хропуся, Хропусю та Гемуля.

   Це повість-казка про Велику Подорож, про справжню дружбу, про сімейний затишок, про найважливіші цінності на землі.

4. Повторення теорії літератури: повість, казка

6.Словникова робота.

  Комета  небесне тіло Сонячної системи, що обертається навколо Сонця по сильно витягнутим орбітам. Головна частина комети – ядро , яке являє собою льодяну глибу з замоорженими газами. Під час наближення до Сонця чітко видно як ядро, так і хвіст комети, які утворюються шляхом виділення газів та космічного пилу.

Мумі-тролі казкові істоти, жителі Долини мумі-тролів, герої дитячих творів Туве Янссон.

Долини мумі-тролів заселяють мумі-тролі, хропусі, мумрики, мудрики, гемулі, мюмлі, чепурулі з капарулями та інші істоти, наділені рисами і людей, і тварин. У них є "обличчя", і своїми характерами, поведінкою, вчинками, звичаями і звичками ці персонажі надзвичайно схожі на людей - вони бліднуть, червоніють, вибачаються, дякують, п'ють каву і сік, танцюють, сваряться. Але мешканці долини Мумі-тролів зовсім не люди - у багатьох з них є лапи й хвіст ("Присягаюся своїм хвостом!" — улюблений вислів Мумі-троля

 

7. Перше знайомство з героями повісті-казки «Комета прилітає». (мультимедійна презентація, слайди – 1-9)

8.Робота з текстом твору «Слідом за автором»

Бесіда за змістом частини казки, яку учні прочитали заздалегідь

 

  • Що представляла собою Долина мумі-тролів? Знайдіть опис Долини у тексті і прочитайте.
  • У якій українській  народній казці говориться про те, де знаходили притулок всі звірята? (народна казка «Рукавичка»)
  • Чому Мумі-троль і Чмих залишили Долину?
  • Яке враження склалося у вас від першого знайомства з Мумі-тролем та Чмихом?
  • Яка в кожного з них була таємниця?
  • Чому так зрадів Чмих, помітивши кошеня, яке гуляло на самому вершечку скелі?
  • Що знайшов Чмих? Як поставився до цієї знахідки Мумі-троль?
  • Що ми дізнаємося з перших сторінок повісті-казки про Мумі-маму та Мумі-тата?
  • Кому надав прихисток Мумі-тато під час дощу?
  • Як змінилася Долина після дощу? Знайдіть у тексті твору і зачитайте.
  • Про що повідомив Ондатр жителів Мумі-долу?
  • Чому Мумі-троль і Чмих вирушили у Велику подорож? Яку мету друзі поставили перед собою?

 

ІV. Підсумок уроку

  1. Метод «Незакінчене речення»

- На сьогоднішньому уроці я дізналася…

- Мені було дуже цікаво…

- Я із захопленням..

Слово вчителя

      Мумі-троль разом із Чмихом вирушили до Обсерваторії, щоб з’ясувати ступінь небезпеки, яка загрожує жителям не тільки Мумі-долини, але й планеті Земля. Протягом Великої Подорожі коло друзів буде ширитися, багато пригод і випробувань випаде на долю героїв. Та чи вдасться їм вижити?  Про це ми дізнаємося з вами на наступному уроці.

V. Домашнє завдання

1. Дочитати казку «Комета прилітає».

2. Намалювати ілюстрації до одного з епізодів твору.

doc
Додано
20 лютого 2019
Переглядів
5231
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку