Урок "Сучасні екологічні проблеми Південної Америки"

Про матеріал

Розробка уроку використовується під час вивчення теми " Південна Америка" у розділі " Материки тропічних широт".Застосовуються форми роботи: самостійна з текстом, у групах, з фізичною та контурною картами, методи "Коло ідей", "Мікрофон", "Релаксація" та ділова гра "Амазонія".Тип уроку :ділова гра Під час вивчення екологічних проблем материка звертається увага учнів на вирубки сельви ,що сприяє порушення у екологічної системи планети і материка. Ділова гра допомагає учням переконатися у необхідності термінового вирішення проблеми .


Перегляд файлу

Тема :     Сучасні екологічні проблеми  Південної  Америки.

Цілі: Формування ключових компетентностей:

    саморозвитку і самоосвіти – створення проблемної ситуації,

           комунікативної – вміння працювати в групах,

інформаційної – вміння здійснювати розрахунки, робити  порівняння отриманих результатів, аналізувати  та робити висновки;

      формування предметних компетентностей

сприяти  розвитку  під час  ділової гри «Амазонія» економічного  мислення учнів, сприяти  самостійності учнів у визначенні важливості екологічної  проблеми  лісів Амазонії у світі.

Очікувані результати: учні повинні знати екологічні проблеми материка, зрозуміти суть проблеми і самостійно зробити висновок про важливість збереження лісів Амазонії , як глобальної екологічної проблеми..

Обладнання: комп’ютер, калькулятори, фанерні планки, кольоровий папір,

Тип уроку: ділова гра

Форми роботи: робота в групах, робота, ділова гра « Амазонія », самостійна робота з текстом, бесіда , метод «Коло ідей».

  1. Організаційний етап
  2. Актуалізація опорних знань

Які природні зони зустрічаються у Південній Америці?

Які тварини та рослини називаються ендеміками ?

Назвіть основні рослини і тварини ендеміки  Південної Америки?

  1.  Мотивація навчальної діяльності

Найпрекрасніше в природі - відсутність людини.

  1. Вивчення нового матеріалу

Учитель розділяє клас на групи .

Завдання:  за підручником учні самостійно визначають екологічні проблеми кожної природної зони та називають їх.

1 група:природна зона вологих екваторіальних лісів – сельва.

2 група:природна зона саван і рідколісся.

3 група:природна зона степу.

4 група:природна зона пустелі та напівпустелі.

Метод  «Коло ідей»

Завдання:

  •  Які з екологічних проблем стосуються переважно Південної Америки?
  • Яка з  проблем  має вплив на всю планету  уже зараз?
  • Як вона стосується всього світу і нас безпосередньо?

Вологі екваторіальні ліси, сельва або дощові ліси Амазонії – це найбільший тропічний ліс планети . Знаходиться  він у басейні річки Амазонка . Має площу 5,5 млн. кілометрів квадратних, це близько 40 % площі Південної Америки.

Демонстрація презентації – фото  сельви.

Колись давно нашу планету оперізував широкий смарагдовий пояс. Він був зітканий із різних дерев і помережаний широкими річками. Наче у великій природній оранжереї, там царювала краса і розмаїття. Половина усіх видів тварин, птахів і комах знаходили собі там притулок. Але цей найбагатший регіон Землі був також і найуразливішим – більш уразливим, ніж будь-хто собі уявляв. Вологий тропічний ліс, як ми його сьогодні називаємо, здавався неосяжним і майже незнищенним. Ще кілька десятків років тому, вважалося, що « легеням нашої планети» ніщо і ніхто не загрожує. Свіже повітря потрібне не менш ніж їжа. Кожен, хто любить підбадьорливі прогулянки в лісі, помічає наслідки безцінної роботи, яку виконують дерева, насичуючи повітря киснем. Рослини у результаті фотосинтезу виділяють в атмосферу кисень, яким дихають тварини і люди.

Тому цей ліс справді називають «легенями планети», бо вегетуючи весь рік  він виділяє в атмосферу планети близько 40%  кисню , що виділяється рослинністю всієї планети в атмосферу.

Метод  «Коло ідей»

Говорять, що людина, потрапивши у Амазонську сельву, буває щасливою двічі:у перший день, коли думає, що потрапила у рай, та в останній, коли залишає «Зелене пекло». Поясніть чому?

 Тут цілий рік квітне пишний "букет", по підрахунках біологів з   60000 видів рослин, з них 3000 – дерева(у Європі всього 200). На 1 гектарі лісу Амазонії важко знайти 2 дерева одного виду.

Гігантські дерева зростають так густо, що їх верхівки сплели в непроникне зелене зведення. Навіть у сонячний день тут панує напівтемрява. Біля підніжжя зелених велетнів немає жодної травинки, зростають одні лише мохи, папороті, орхідеї, всілякі ліани. Та вологий тропічний ліс дає нам їжу, свіже повітря та четверту частину всіх ліків планети, бо їх одержують з рослин цих лісів. Лише 7% рослин було досі досліджено на предмет лікувальних властивостей. Час іде ,ліс знищується. Інститут раку у США

попереджає, що поширене «… зведення вологих тропічних лісів може відчутно перешкодити протираковій кампанії ».

 «Ми сьогодні навіть не усвідомлюємо всієї щедрості світових екваторіальних лісів,- говориться у книзі англійського дослідника Джеймса  Грінберга « Смарагдове царство. Вологий екваторіальний ліс.», – але вже тепер зрозуміло, що вони безцінні.»

Виступ учнів,що  підготували короткі повідомлення про основні цінні породи дерев  (Додаток 1) .

60 % лісу знаходиться на території Бразилії, вона займається експортом деревини цінних порід дерев сельви та є лідером за вирубкою лісу у світі.

Уявіть, що ми з вами у цій країні:

Учитель пропонує  учням  ділову гру «Амазонія»

Пояснює  правила гри. Додатково учні отримують інструкції. ( Додаток2)

Правила ділової гри «Амазонія»

Ви працюєте  у компанії по заготівлі деревини і купили кілька ділянок лісу у сельві:

1. Назвіть  компанію.

2. Виберіть у компанії  2 лісорубів, 3 бухгалтерів, президента.

3. По команді пиляєте ліс ( Збираєте квадратики усіх кольорів.)

4. Підраховує заготовлену (зібрану) кількість метрів  кубічних (м³) деревини  різних порід (квадратики червоні , жовті, зелені). Кожну породу окремо.

5. Відповідно ціні м³ кожної породи деревини на даний момент обраховуєте скільки грошей Ви заробили , умовно спилявши та продавши дерево.

6. Зведіть підрахунки у загальну суму. Президент записує дохід до таблиці на дошці.

7. Гра проходить у 2 етапи, а на 3 етапі умови змінюються: заготівля деревини відбувається у важкодоступному місці сельви (гірська або болотна місцевість) . Це спеціальна конструкція,яку руйнувати не можна.

Увага! На зручних, легкодоступних ділянках лісу цінні дерева ви вже спиляли та  ваша компанія купила ділянки лісу у різних місцях.  Залишилися ділянки у важкодоступному місці сельви (гірська або болотна місцевість) .  Цінні породи дерев залишилися лише там.

Ваше завдання: у  новому  місці ви збираєте квадрати, але так, щоб конструкцію не звалити.

Учні збирають  квадрати. Очікувано,що конструкція руйнується.

Вчитель пропонує учням відтворити конструкцію, та зробити цього  вони вже не можуть.

      Уявіть діти,що конструкція – це природа , сельва. Ви її у гонитві за збагаченням , пиляючи ліс , зруйнували, а відтворити такою якою вона була не можете.

 Демонстрація презентації – фото  сельви після вирубки.

Крім вирубування та продажу деревини , Бразилія займає 2 місце у світі за експортом сої та 3 місце за експортом кукурудзи. Для цього дрібні фермери  випалюють сельву, викорчовують ліс та саджають ці культури . Часто іншого способу заробити на життя вони не мають. 

Діяльність людини є однією з причин зміни клімату, що призводить до посилення парникового ефекту. В результаті вирубки лісів і забруднення атмосфери за останні 200 років вміст СО2 збільшився на 25%, середньорічна температура збільшилася на5°С, все це призведе до танення льодовиків. Вода  у Світовому океані підніметься на 1-2 метри.

Ліс Амазонії складає близько 65%  площі тропічних лісів планети. Вчені вважають,що 25% вуглекислого газу поглинається саме вологими екваторіальними лісами Південної Америки.

5.Закріплення вивченого матеріалу.

Метод  «Коло ідей»

  • Чи варте таке ваше збагачення руйнування природи? Чи ні?
  • Якщо не варте, то які ваші пропозиції по вирішенню проблеми?

Обговоріть ваші пропозиції ,запишіть на пропонованому вам папері.

Обговорення пропозицій.

Та і наші карпатські ліси зазнають такої ж біди, адже зараз вони інтенсивно вирубуються,що приведе до невідворотних трагічних наслідків.

Відео про вирубку лісів у Карпатах.

 

 

 

 

 

 

 

 

                                  Додаток  1

                Очікувальні  короткі повідомлення учнів

                          про основні цінні породи дерев:

                             « Червоне дерево»

Дерева цієї  породи ростуть дуже довго -  до 2 см за  рік, вони не утворюють густих зарослей, а ростуть рідко, на певній відстані один від одного. До цієї породи належать:

Махагони (або Світенія Махагони) - його називають "справжнє червоне дерево". Це основний вид, елітних вид  породи деревини. Свою назву отримало на честь нідерландського доктора ван Свитена.

Основні характеристики: широколистяне , проростає у вологих тропіках Центральної Америки і Бразилії, Висотає до 50 м, ширина стовбура до

  2 метрів.. Ядро дерева  червоного або бурого кольору, часто з коричневим відтінком.

Амарант - росте в Південній  Америці. Стовбур має товщину всього до 1 м, висоту - 25 м. Ядро свежеспиляного дерева відрізняється сірувато-коричневим відтінком,  а з часом стає пурпуровим з фіолетовим відливом,  від прямих сонячних променів може потемніти аж до чорного кольору.

  Червоне дерево має ряд унікальних якостей, завдяки яким деревина є елітним дорогим сировиною:

дуже добре піддається різним типам ручної і верстатної обробки - вирізається, склеюється, фарбується, покривається лаком без шкоди для природних відтінків;

відрізняється високою стійкістю до ерозії;довговічне;

надзвичайно зносостійке;практично не деформується, вироби довгі десятиліття зберігають свою форму,

деревина відрізняється високою еластичністю;стійка до вологи і хімікатів;

не пошкоджується шкідниками - термітами, деревними жучками, а також не уражається грибкової цвіллю;

витримує будь-які несприятливі погодні умови, не піддаючись згубному впливу сонця, дощу і вітру.

                                 Додаток  1

                Очікувальні  короткі повідомлення учнів

                          про основні цінні породи дерев:

                             «Бальсове дерево»

Це високе дерево,що швидко росте,сягає до 30 метрів висоти. Деревина цього виду  — дуже легкий матеріал, який має безліч застосувань, в тому числі як звуко- і теплоізоляційний матеріал в будівництві літаків та суден..

Щільність сухої деревини коливається від 40 до 340 кг/м³ .

Унікальні властивості цього дерева були відомі ще здавна. Інки видовбували з неї каноє і робили плоти, на яких здійснювали далекі мандрівки.

Господарське значення бальси: Її використовують у будівельних і оздоблювальних роботах, машинобудуванні (в тому числі авіабудуванні) для тепло-, звуко- і віброізоляції.

Деревину бальси широко використовують в виготовленні авіамоделей, застосовують для виготовленні поплавків  та рибальських приманок , обладнання для порятунку на воді, декорацій і макетів,  високоякісних дощок для серфінгу.

Волоски плодів Бальси використовують для виготовлення грубої тканини і як набивний матеріал для подушок і матраців.

Бальсу використовували в конструкції британського швидкісного бомбардувальника Москіто періоду Другої світової війни.

З цього дерева був побудований знаменитий пліт Кон-Тікі, на якому норвезький мандрівник Тур Геєрдал зі своєю командою здійснив подорож через Тихий океан до островів Полінезії

 

 

 

 

                                 Додаток  1

                Очікувальні  короткі повідомлення учнів

                          про основні цінні породи дерев:

                             «Залізне дерево»

Залізне дерево – це не просто одне конкретне дерево. Це цілий вид дерев, кожне з яких гідно окремої статті. Однак для початку варто дізнатися, чому всі ці дерева називаються залізними. Вони що – тонуть у воді, як залізо, або у них неймовірно міцна деревина? А ось зараз все це і дізнаємося. 

У всіх залізних дерев є спільні риси. По-перше, ці дерева мають дуже велику висоту. Практично всі представники цього виду за дуже короткий проміжок часу виростають до 25 метрів. По-друге, всі залізні дерева живуть близько 200 років і ніяк не менше. Але, на превеликий жаль, стільки прожити їм не дають. Біологи давно б’ють тривогу – залізні дерева неймовірно швидко винищуються. І цілком можливо, що дуже скоро про цих деревах людство буде знати тільки з книг по біології. І, нарешті, по-третє, стовбури цих дерев мають в обхваті 2 метри і їх не так-то просто зрубати або спиляти. А якщо стовбур спиляного дерева опустити у воду, то він неодмінно потоне. Ось саме тому залізні дерева так і називаються. :

 Цезальпінія залізна, Бразильське залізне дерево. Рослина на своїй батьківщині в Бразилії знаходиться на межі зникнення

 Гваякум в Центральній Америці, Карибському басейні здавна цінується не тільки за твердість. Деревина служить джерелом отримання запашної смоли. Ця речовина - гваякол - застосовують як стимулюючий засіб. Медичними дослідженнями підтверджено лікувальне значення смоли. Щільність деревини гваякум вище, ніж води в 2 рази, кора - тонка, легко руйнується.

 

 

 

 

                                   Додаток 2

               Інструкція ділової гри « Амазонія »

  1. Ви працюєте у компанії по заготівлі(випилюванні) деревини  у сельві,

дайте назву вашій компанії.

  1. Виберіть у команді відповідальних  за вирубування лісу та обрахунок  деревини - 2 лісорубів,  3 бухгалтерів та президента компанії.
  2. По команді вчителя лісоруби по черзі підходять до місця, де знаходяться кольорові квадрати та беруть по одному  квадрату (лише по одному!) будь-якого кольору, умовно спилявши м ³ дерева.

Час відведений на збір 1 хвилина.

  1. Бухгалтера обраховують  зібрану кількість квадратів окремо кожного кольору.
  2. Бухгалтера підраховують вартість кожного  виду деревини згідно цін на торгівельній біржі того моменту (на екрані), умовно  продавши деревину.
  3. Команда підводить підсумок доходу за продаж спиляного дерева.  Президент записує дохід до таблиці на дошці.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
До підручника
Географія 7 клас (Топузов О.М., Надтока О.Ф., Назаренко Т.Г., Вішнікіна Л.П., Шуканова А.А., Самойленко В.М.)
Додано
9 листопада 2018
Переглядів
6413
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку