Урок "Світовий океан та його частини"

Про матеріал
Розробка уроку з географії на тему "Світовий океан та його частини" допоможе провести цікавий урок та доступно пояснити матеріал для учнів 6 класу
Перегляд файлу

             СВІТОВИЙ ОКЕАН ТА ЙОГО ЧАСТИНИ. ШКАЛА ГЛИБИН

 

Мета уроку: ознайомити учнів з поняттям «Світо­вий океан»та його частинами; формувати наукові знання про Світовий океан; розвивати пізнавальну активність учнів; забезпечити розвиток логічного та просторового мислення; розвивати вміння учнів слухати розповідь вчителя, засвоювати основні по­ложення теми, працювати у заданому темпі; вихо­вувати любов до природи, вміння спілкуватися; вдосконалювати вміння і навички учнів працюва­ти з джерелами географічних знань.

Тип уроку: урок засвоєння нових знань.

Обладнання: підручник «Географія» 6 клас, фізична карта світу, географічний атлас для 6 класу, таблиця «Кругообіг води в природі», опор­ний конспект «Світовий океан», презентації.

 

ХІД УРОКУ

I. Організаційний момент.

II. Актуалізація опорних знань і навичок учнів.

 1. Гра «Географічний крос»

    Водна оболонка нашої планети називається... (гідросфера).

   Основна частина вод гідросфери зосереджена у.. (Світовому океані).

    Безперервний .замкнений процес переміщення води на земній кулі — це...(кругообіг води).

   Назвіть способи зображення океанів, морів на географічній карті.

   У якому стані перебуває вода в природі? (твердому, рідкому, газоподібному.)

III. Мотивація навчальної та пізнавальної діяль­ності учнів.

Учитель

Світовий океан—дивовижний витвір природи, ко­лиска життя на Землі. Це — океан запитань і зага­док. «Ви здійсните подорож у країну чудес! Зміна вражень хвилює уяву. Ви не перестанете дивувати­ся побаченому..

         Отже на сьогоднішньому уроці ми почнемо розкривати таємниці Світового океану. Тема нашого уроку звучить так «Світовий океан та його частини», отже на уроці ми з вами з’ясуємо поняття Світовий океан та його складові частини: моря, затоки, протоки, острови, півострови. Будем формувати практичні навички роботи з географічним атласом, знанням географічної номенклатури; виховувати бережливе господарське ставлення до природи.

IV. Вивчення нового матеріалу.

Переходим до першого питання -  Світовий океан.

 1. Світовий океан.

 Світовий оке­ан - це безперервний водний простір на поверхні Землі, що оточує материки й острови і має свій особ­ливий сольовий склад. Світовий океан — це основ­на частина гідросфери. Слово «океан» походить від давньогрецького «оkеаnоs» — безмежне море, вели­ка ріка, що обтікає землю.

Води Світового океану вкриває майже три чверті земної поверхні. У Світовому океані стільки води, що на кожного мешканця нашої планети її припа­дає близько 300 млн м3. Щоб заповнити западину, яку він займає, всім річкам земної кулі потрібно безперервно текти приблизно 50 тис. років. Наука вважає, що із 4,5—5 млрд років існування Землі, океан існує близько 3,8—4,2 млрд роки. При цьому сучасним океанам і морям не більш як 200 млн років.

Світовий океан цілісний, він ніде не перери­вається: із будь-якої його точки можна потрапити у будь-яку іншу, не перетинаючи суходолу.

Перепад глибин в океані позначають на карті за допомогою шкали глибин. Темний синій колір – це найглибші місця, а найсвітліший відтінок – мілководдя.

 2. Частини Світового океану.

Єдиний Світовий океан поділяють на великі частини – окремі океани.

Бесіда.

1. Скільки на Землі океанів? Покажіть їх.

2. Хто першим з мореплавців довів єдність усіх океанів? ( Магеллан).

 Учитель

У вас в кожного на парті лежить фізична карта світу. Давайте подивимось на неї  і скажемо: З яких частин складається Світовий океан?

 

Океан – це  найбільша частина Світового океану, обмежена материками .Світовий океан умовно можна поділити на чотири океани розмежовані материками. Обговорення схеми.

http://schooln4.ucoz.com/3/3_021.jpg

А тепер послухаємо повідомлення учнів про походження назв океанів.

          Повідомлення учнів

Тихий океан  - найбільший з океанів нашої планети. Його площа з морями 179679млн  км2. Він ще й наглибший: середня його глибина 3984м, максимальна – 11022м, виявлена в Маріанському жолобі. Сучасна назва океану пов’язана з навколосвітньою подорожжю Фернана Магеллана. Ф. Магеллан першим з європейців у 1521 р. перетнув Тихий океан від Вогняної Землі до Філіппін, не зустрівши на своєму шляху жодної бурі, жодного шторму. Вражений цим, він дав океану назву – «Тихий океан». Прийнята в Англії назва  стала світовою. У той же час у літературі можна зустріти ще одну назву цього океану – Великий . Її запропонував у 1752р. француз Бюаш.

 Атлантичний океан – другий за площею океан. Назву океанові дали стародавні греки за ім’ям міфічного Атланта, який буцімто стояв на краю землі і тримав на плечах небесне склепіння.

Геродот також писав про атлантів. Вони жили в Африці за горами Атлас.  У Птоломея північна частина Атлантики називалась Західним океаном, а південна – Атлантичним морем. Середньовічні географи називали відому їм частину Атлантики Північним морем. Гепард Меркатор у ХVІ  ст. запропонував назву Атлантичний океан для його північної частини, а південну частину назвав Ефіопським морем. Сучасну назву остаточно ввів у 1650р. голландський картограф Бернард Вареніус.

 Третім за величиною є Індійський океан. Свою назву він одержав  від Індії, береги якої він омиває. З усіх країн, що розташовані на берегах Індійського океану, Індія виділялась своїм казковим багатствоми, і шлях на Схід був шляхом в Індію. Олександр Македонський у 4 ст.. до н. е. називав цей океан Індійською затокою. У Птоломея зустрічається назва Індійське море. На карті 1515р. позначений  «Східний Індійський океан».

Північний Льодовитий океан є найменшим за площею. Назва океану зумовлена його арктичним положенням. Англійці називають його – «Арктичний океан». Зустрічаються також назви: Північне Полярне море, Північне Льодовикове море та інші. Вперше його визначив як окремий океан у 1650р. голландський географ Вареніус і назвав Гіперборейським. У 1845р. Лондонське географічне това-риство перейменувало його на Північний Льодовитий.

 Продовжуємо бесіду

3. Який океан найбільший за площею, який - найменший?

4. Визначити, у скільки разів Північний Льодо­витий менший за Тихий океан?

5. А який океан найглибший і чому?

(всі об'єкти вчитель показує на настінній карті півкуль, а учні знаходять їх на однойменній карті в атласі).

 Учитель

наступною складовою частиною є море.

Моря –  це частина океану, відмінна від нього властивостями, течіями, організмами , що в ньому мешкають. (визначення поняття учні знаходять у §28 ст138  підручника).

 Усі моря мають зв'язок із Світовим оке­аном. Моря відрізняються між собою за мірою від­особленості від океану, тому їх поділяють на типи. Це внутрішні моря і окраїні.

Внутрішні моря – це ті моря, що глибоко вдаються в суходіл і сполучаються з океаном протоками: Чорне, Азовське, Середземне.

Окраїні моря трохи вдаються в суходіл і відокремлені від океану островами, півостровами і нерівностями дна.: Аравійське, Баренцове, Берингове.

 Гра в групах з картою. (атлас ст. 18-19)

1. Робота в групах Назвати кожній групі моря

Учні 1 ряду знаходять моря — Тихого океану ;

Учні 2 ряду знаходять моря  — Атлантичного океану;

Учні 3 ряду знаходять моря  — Пн. Льодовитого океану.

 

 Учитель. Уявляєте, в Атлантичному океані є море без берегів! Про це море послухаємо повідомлення.

  Повідомлення учнів

Море без берегів. У Світовому океані є лише одне море без бе­регів - Саргасове. Це море - справжнє царство одного з різновидів водоростей. Португальські мореплавці з експедиції Христофора Колумба назвали їх «саргасо», оскільки бульбашки повітря на водорос­тях за своєю формою нагадували сорт винограду з такою назвою. Саргасові водорості не закріплені на дні, а вільно дрейфують у водах Атлантики, Унаслідок зміни впродовж року меж морських течій межі моря також змінюються і площа його становить 6-7 млн км2.

 Бесіда.

А ще, у світовому океані є кольорові моря. Знайдіть їх на карті за підказками:

• Розташоване на півдні України.

• Розміщене між Африкою та Євразією.

• Омиває східне узбережжя Євразії у Тихому оке­ані.

• Омиває береги Росії і є частиною найменшого океану нашої планети.

 Повідомлення про Червоне море

 В міфічних переказах багатьох народів світу сторони світу пов'язані з певними колірними відтінками. Наприклад, червоний колір символізує південь, білий — схід, чорний (в деяких народів Азії) — північ.   Що стосується Червоного моря, то слово «червоний», мабуть, вказує на його південне розташування, а зовсім не на колір морської води.  Особливість Червоного моря полягає в тому, що в нього не впадає жодна річка, а річки зазвичай несуть із собоюіл і пісок, істотно знижуючи прозорість морської води. Тому вода в Червоному морі кристалево чиста. високі температури поверхні у поєднанні з високою солоністю, робить море одним з найгарячих і найсолоніших морських басейнів у світі.

Є тут і свій імператор: риба-наполеон. У просторіччі губан. Правда, коронували його не через силу і потужність (хоча в довжину він досягає двох метрів), а за характерний виступ на голові. За бажання в нім можна вгадати схожість з легендарною тривугільним капелюхом французького завойовника. Риба-наполеон віддає перевагу верхньому ярусу моря, вона як би з висоти положення спостерігає за своїми підданими.

малюнок

Солоність води близько 42‰ (у відкритому океані 34‰, в Чорному морі 18‰, в Балтійському всього 5‰).на глибині більш ніж 200 м солоність перевищує 270 ‰. Найменш солоне серед морів — Балтійське. В одному літрі його води міститься від 2 до 8 г солей. Пояснюється це великою кількістю прісної води, адже в нього впадає 250 річок.

Філіппінське море найбільше море в світі і найглибше.  площа 5726 тис. кв. км, максимальна-11 022 м,  (Тихий океан, Маріанський жолоб)

Маріанський жолоб (11 022 м) поблизу острова Гуам. Жолоб був виявлений радянською експедицією на науково­дослідницькому судні «Витязь» ще у 1957 р. У 1960 р. було здійснено занурення в Маріанський жолоб на батискафі «Трієст» (США) на глибину 10 916 м під керівництвом швейцарського вченого професора Ж. Пікара. Як виявилося, тиск води тут досягає 1183 кг/м2, температура –3 °С. Якщо на дні цієї западини розташувати гору Джомолунґму (найвищу вершину світу), то над її вершиною був би ще шар води у 2174 метри. Якщо кинути сюди сталеву кулю вагою в один кілограм, то вона сягне дна лише через 64 хвилини.

Коралове море, площа: 4068 тис. кв. км, океан: Тихий, глибина: 9174 м.

Найменше море — Мармурове, розташоване між Середземним і Чорним морями. Його площа лише 12 тис. км2, що в три рази менше від Азовського моря.

Затоки

Учитель. Наступною складовою частиною виділяють затоки. Затока — це частина океану (моря), що глибоко вдається в суходіл.(Визначення діти знаходять у підручнику §28 ст138).

 Які затоки утворилися на поверхні нашої пла­нети? Щоб відповісти на це запитання, попра­цюємо із картою півкуль в атласі. Учні першого ряду знаходять затоки у Тихому океані, учні дру­гого — в Атлантичному океані, а учні третього ряду — в Індійському океані. (Перевірка роботи з картою).

З-поміж заток є свої рекордсмени: найбільша – Бенгальська (2,2 млн км² ), найтепліша - Перська (середня температура +35 °С), Біскайська — відома своїми штормами.              

Затока Фанді (повідомлення)

відома за рекордну висоту припливів (до 18 м), Вважається, що назва «Фанді» (Fundy) походить від назви, даної затоці португальськими дослідниками 16-го століття, Rio Fundo — «глибока річка».

Протоки

Учитель .Тепер спробуємо відгадати загадку.

Ця частина океану

Розділяє суходоли,

А вузькою хвилястою смужкою

З'єднує водні простори.

Як найдовша — Мозамбікська,

Як найширша - Дрейка кроки,

Взагалі ми їх вивчаємо

Всі під назвою.......

         Відповідь знайдіть у підручнику §28 ст138.

  Пограємось з картою півкуль:

1. Назвіть протоку, що сполучає Тихий океан із Атлантичним, Тихий океан із Північним Льодови­тим, Червоне море з Аравійським, Середземне море з Атлантичним океаном.

 ( Учні їх шукають і називають)

 Повідомлення. Найдовша протока — Мозамбіцька, яка відокремлює острів Мадаґаскар від Африки. Довжина цієї протоки 1760 кілометрів

найширшою та найглибшою протокою є протока Дрейка, яка відокремлює Південну Америку від Антарктиди. Її ширина — 1120 км, а максимальна глибина — 5249 м, довжина — 460 км.

А найвужчою протокою є Малий Бельт, яка з’єднує Балтійське та Північне моря. Найменша її ширина лише 0,5 кілометра, довжина протоки близько 130 кілометрів, глибина 10–35 метрів.

Наймілкішою протокою можна вважати Керченську, що з’єднує Чорне море з Азовським. У суднохідній частині мінімальна глибина — лише 5 метрів, а максимальна — 15 метрів. Для великих суден вона недоступна.

Найцікавіше географічне положення має Берингова протока, яка з’єднує не тільки Беринґове й Чукотське моря, а й Тихий та Північний Льодовитий океани; розділяє Азію та Америку, два півострови (Чукотський і Сьюард) і дві держави (Росію та США);

 Острови в океані

Учитель. В океані трапляються ділянки суходо­лу різного розміру: найбільші — материки, а по­рівняно невеликі — острови. Острів – це невелика ділянка сухо-долу, з усіх боків оточена водами океан або моря. (Визначення діти знаходять у підручнику §28 ст138  ).

Острови розрізняють за розмірами та походжен­ням. На які типи можна поділили острови за розмі­рами? (Великі і малі.) Групи островів утворюють архіпелаги.

За походженням острови поділяють на материкові  - це ті що відокремились внаслідок руху  земної кори Гренландія, Мадагаскар.;  вулканічні– утворились під час виверження вулканів на дні морів та океанів Гавайські ,Курильські. коралові складені вапняковими скелетами коралових поліпів. Найбільша коралова споруда Великий Бар’єрний риф.

Повідомлення про острів Ісландія.

Більше 10% її території, а це 12 тис. км, вкрито льодовиками. столиця Ісландії, Рейк’явік, є найпівнічнішою столицею світу і найзахіднішою столицею Європи. Мешканці острова Ісландія майже не бачать лісів, оскільки тільки 1% площі всаджений лісовим масивом. Ісландці подорожують залізницею тільки за кордоном, бо в країні немає залізнодорожнього сполучення Неподалік від Рейк’явіку розмістився відомий СПА-курорт “Блакитна Лагуна”, відомий своїми теплими молочно-білими водами. Визнаний одним із  найкращих медичних СПА світу. Вода, багата на натуральні мінерали та водорості, благодійно сприяє лікуванню шкірних захворювань. 

 Півострови

Учитель.

Загадка

Я — частина материка,

З трьох сторін мене оточує вода,

Четвертою — з'єднаний із суходолом.

Як ви гадаєте, хто Я?

Півострів – ділянка суходолу, сполучена з материком і оточена з трьох боків водою. (Визначення діти знаходять у підручнику §28 ст138  ).

Найбільшим півостровом у світі є Аравійський.

 Завдання. На карті півкуль знайдіть півострови: Аравійський, Кримський, Апеннінський, Індостан, Індокитай, Лабрадор, Сомалі.

 V. Закріплення нових знань.

 1.     Гра «Прес-конференція»

Що нового ви дізналися сьогодні на уроці? Що найбільше вразило?

2. Гра « Знайди зайве слово» Яке поняття об’єднує назви географічних об’єктів.

   Атлантичний, Тихий, Аравійський, Індійський.

   Чорне, Середземне, Саргасове, Мадагаскар.

   Гренландія, Кримський, Мадагаскар, Тасманія.

   Аравійський, Сомалі, Скандинавський, Індійський.

   Дрейка, Карибське, Магелланова, Берингова.

 

3. Гра «Лови помилку картографа»

Учитель показує на настінній карті та називає (пра­вильно та неправильно) географічні об'єкти. Учні за допомогою піднятих рук сигналізують про свою зго­ду чи незгоду.

 4. Гра «Завдання для допитливих»

    Назвіть найбільший півострів. (Аравійський)

   У якому морі ловлять рибу мешканці трьох частин світу?(Середземне)

    Яке море немає берегів? (Сарґассове)

    Назвіть кольорові моря? (Чорне, Червоне, Біле, Жовте)

 VI. Підсумок уроку.

 Світовий океан — безперервний водний простір на поверхні Землі.

Світовий океан поділяють на чотири океани.

Моря, затоки, протоки — частини Світового оке­ану.

За походженням острови поділять на материкові, вулканічні та коралові.

 

 

 

 

 

 

 

http://podorozg.ostriv.in.ua/images/publications/4/5722/content/napoleon.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

                        Риба-наполеон

 

 

 

2.jpg

 

 

 

            Батискаф «Трієст»

 

 

 

 

 

Картинки по запросу затока Фанді

 

 

                                                                                                               Затока Фанді

docx
Додано
20 лютого 2019
Переглядів
17596
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку