Урок "Священна Римська імперія: устрій та боротьба за політичний провід між світськими та духовними володарями".

Про матеріал
Конспект уроку з Всесвітньої історії для учнів 7 класу загальної середньої школи. Мета уроку: ознайомити учнів з історією Священної Римської імперії, дати уявлення про військові походи німецьких імператорів, історію їх боротьби з папством; з’ясувати причини, які завадили створенню централізованої держави в Німеччині; висловлювати судження щодо тенденцій розвитку європейських держав; розвивати навички аналізу та застосування історичної інформації.
Перегляд файлу

Тема: Священна Римська імперія: устрій та боротьба за політичний провід між світськими та духовними володарями.

Мета: ознайомити учнів з історією Священної Римської імперії, дати уявлення про військові походи німецьких імператорів, історію їх боротьби з папством; з’ясувати причини, які завадили створенню централізованої держави в Німеччині; висловлювати судження щодо тенденцій розвитку європейських держав; розвивати навички аналізу та застосування історичної інформації.

Обладнання: Історія середніх віків: підручник для 7-­го кл. ; атлас, наочність.

Тип уроку: вивчення нового матеріалу.

Поняття: «Священна Римська імперія», «курфюрст», «золота булла».

Імена історичних діячів: Генріх I, Оттон II, Григорій VIII, Генріх IV, Фрідріх I Барбаросса, Фрідріх IІ.

Очікувані результати

Після уроку учні:

  • знатимуть етапи створення Священної Римської імперії;
  • матимуть уявлення про військові походи німецьких імператорів;
  • характеризуватимуть історичні події та їхніх учасників;
  • показуватимуть на карті територію Священної Римської імперії.

Основні дати та події:

  • 919 р. — утворення Німецького королівства;
  • 962 р. — утворення Священної Римської імперії;
  • 1077 р. — похід до Каносси;
  • 1220–1268 рр. — панування династії Штауфенів;
  • 1242 р. — битва на Чудському озері;
  • 1356 р — «золота булла».

Хід уроку

І.   Організаційна частина уроку

ІІ.  Перевірка домашнього завдання

Самостійна робота (додаток) 1-А; 2-В; 3-А; 4-Б; 5-Г;  6-Г; 7-В; 8-Б; 9-Б; 10-Б, 11 – Г,12-В.

ІІІ. Актуалізація опорних знань та Мотивація навчальної діяльності

З  іменем якого імператора ми можемо пов’язати утворення єдиного Франкського королівства?

Яка доля спіткала могутню імперію після смерті Карла Великого?

Коли було укладено Верденський договір? Між ким? Що він передбачав? (використати карту Франкського королівства)

Тема уроку: Священна Римська імперія: устрій та боротьба за політичний провід між світськими та духовними володарями.

ІV. Вивчення нового матеріалу

  1. Утворення Римської Священної імперії.

За Верденською угодою “землі східних франків” отримав Людвіг Німецький. Саме на цих землях згодом постало Німецьке королівство.

919 р. — утворення Німецького королівства. Але на той час ті землі мало нагадували державу. На них існували п’ять герцогств, володарі яких майже не підкорялися королям із династії Каролінгів. Знатні роди постійно боролися за владу. Це протистояння феодалів, герцогів і королів часто мало збройний характер і тому дістало назву міжусобних війн.

Разом із міжусобними війнами землі Східного Франкського королівства потерпали від нападів чужоземців. Східнофранкські королі та місцеві герцоги зуміли захистити свої землі від вікінгів. Одначе наприкінці X ст. з’явився новий небезпечний ворог, який прийшов зі сходу, — угорці, або мадяри. Вони розпочали спустошувати німецькі землі, що спонукало герцогів до об’єднання в єдине королівство.

У 919 р. місцева знать проголосила королем Східного Франкського королівства саксонського герцога Генріха Птахолова.

Генріх I посилив владу і поклав край постійним чварам і суперечкам німецької знаті. Для боротьби проти угорців і захисту населення він наказав будувати невеликі фортеці — бурги. Як і в інших країнах тогочасної Європи, у Німеччині було створено численну важку кінноту — рицарів.

 

Саме з її допомогою 955 р. син Генріха I Оттон I (936  973 рр.) завдав такої нищівної поразки угорцям у вирішальній битві на річці Лех у Баварії, що вони назавжди припинили напади.

 Оттон мріяв відновити імперію Карла Великого, але йому бракувало імператорського титулу. У цей  час, вигнани 18-річний Папа Римський Іоанн ХІІ з Риму ломбардцями, попросив допомогу в німецького короля.

Італійський похід короля увінчався успіхом, і оскільки Іоанна ХІІ було повернуто на папський престол. Вдячний Папа Римський коронував імператорською короною Оттона І у 962 році. Пізніше у 1157 році нова імперія була названа Священною Римською імперією німецької нації. Німецькі імператори не мали повного контролю над
Північною і Середньою Італією. Кожний новий імператор був змушений
добиватися корони і влади над Італією за допомогою нових загарбницьких
походів. Витрати, пов’язані з війнами, щоразу лягали важким тягарем на плечі селян. Для історії Європи важливим було те, що боротьба пап з імператорами поклала початок розподілу влади на духовну та світську, що є підвалиною демократії.

2.Прочитати самостійно ст 98. П.2. (Підручник Всесвітня історія, авт. Пометун О.І.. підр.для 7 кл., 2020.)

3. Робота з картою. За  допомогою  карти  історичного  атласа  «Німеччина  та  Італія в ХІ–ХV ст.» дайте відповіді на запитання та виконайте завдання.

  1. Покажіть кордони Священної Римської імперії в ХІ ст.
  2. Назвіть держави,  з  якими  межувала  Священна  Римська  імперія.
  3. Показати володіння Папи Римського.

 

  1. Італійські походи німецьких імператорів

У 1138 р. в Німеччині утвердилася династія Штауфенів (Гогенштауфенів).

Найбільшої могутності ця династія досягла, коли монархом став Фридрих І Барбаросса (1152–1190).

У 1154 р. Фридрих здійснив свій перший похід в Італію, щоб здобути

імператорську корону. Тут він придушив виступи проти духівництва і влади папи, які очолював чернець Арнольд. Як подяку за допомогу папа проголосив Фридриха імператором. Проте насильство і грабежі німецьких рицарів викликали в Римі таке обурення, що Фридрих поспішив повернутися до Німеччини.

1158 р. – ІІ похід  Ф. Барбароссса.

Проти Фридриха згуртувалися і виступили його непримиренний ворог папа Александр III і міста Північної Італії та Сицилійського королівства, якими правили тоді нормани. Фридриху доводилось організовувати нові й нові походи.

У 1176 р. під Міланом відбулася одна з найбільш знаменитих битв Середньовіччя. Військо Барбаросси було вщент розгромлене, а він ледве непотрапив у полон.

У 1177 р., через 100 років після подій у Каноссі, імператору знову довелося принижуватися перед папою Александром III. Фридрих, поцілувавши черевик папи, на площі у Венеції привселюдно заявив про своє каяття і підписав перемир’я на шість років, а пізніше – мир. Ця битва «поховала» плани імператора підкорити Італію.

В ХІІІ ст. Німеччина остаточно розпалася на окремі князівства. До рук князів перейшли основні функції державної влади. Посада імператора

залишилась лише шляхетним обов’язком. Саме діяльність Фрідріх ІІ закріпила роздробленість у Німеччині.

 

Які ж причини територіальної роздробленості? Ст. 100прочитати самостійно.

5.  «Золота булла».

 Захоплення нових земель на східному кордоні, війни в Італії призвели до послаблення влади імператора та посилення німецьких князів. У ХІІІ ст. Священну Римську імперію охопила криза. В імперії починається період міжцарів’я + роздробленість країни.  Цим скористалися князі, які збільшували свої володіння і зміцнювали владу.

У 1356 р. Священну Римську імперію очолив імператор Карл ІV
Люксембург (1355–1378). Новий імператор видав «Золоту буллу» (1356), що
закріпила політичну роздробленість Німеччини і надала право обирати
імператора з числа семи курфюрстів. Віднині князі видавали закони, збирали
податки, карбували монету, будували міста, утримували військо і вели війни
поміж собою.

Робота з поняттями:

Курфюрсти – титул князів у Священній Римській імперії, за якими закріплено право обирати імператора.

«Золота булла» – особливо важливий документ, скріплений металевою печаткою – буллою.

Але для того щоб німецький король став повноправним імператором, якого обрали конфюрсти, папа римський мав увінчати його в Римі імператорською короною.

У роздробленій Німеччині не існувало єдиних для всієї країни армії, уряду, загальної скарбниці, спільних законів. Органом станового представництва був рейхстаг, до нього входили князі, рицарі і представники великих міст. Рейхстаг  вирішував лише загально державні питання, не втручаючись у справи князівств.

V. Узагальнення та систематизація знань ГРА  «Добери пару»

Відскануйте кюар код та виконайте завдання.

Запитання

  1. Коли і ким була утворена Священна Римська імперія?
  2. Яким чином Оттон І обмежив сваволю герцогів?
  3. Назвіть причини конфліктів германських імператорів з папою римським?
  4. Чому спроба  німецьких  імператорів  завоювати  Італію  зазнала поразки?
  5. Чому в Німеччині так і не склалася централізована держава?
  6. Поясніть значення понять і термінів: «Священна Римська імперія», «курфюрст», «золота булла», рейхстаг,
  7. Як позначилась феодальна роздробленість на форму державного устрою сучасної Німеччини?

Домашнє завдання: Прочитати параграф 18,  виконати завдання контурній карті ст.7, вивчити конспект.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток.

Самостійна робота ______________________________________

                                                      (прізвище, ім’я учня)                 

1.  Нормандський герцог, який став англійським королем?

А) Вільгельм Завойовник    Б) Генріх І    

В) Людовик ІІІ                      Г) Фрідріх Барбаросса  

 

2. Чиновник, який відповідав за збирання податків та

яких призначав король?

А) Маркграф     Б) Барон   В) Шериф    Г) Феодал

 

3. Який король запровадив суд присяжних в Англії?

А) Генріх ІІ Плантагенет     Б) Генріх І    

В) Людовик ІІІ                      Г) Фрідріх Барбаросса  

 

4. Що таке «щитові гроші»?

А) Податки                      Б) Гроші на утримання армії   

В) Королівська казна      Г) Зображення грошей на щиті

 

5. Хто підписав «Велику хартію вольностей»?

А) Генріх ІІ Плантагенет     Б) Генріх І    

В) Людовик ІІІ                      Г) Іоанн Безземельний  

 

6. У якому столітті була підписана «Велика хартія

вольностей»?

А) X столітті   Б) XI столітті  В) XII столітті  Г) XIII столітті

 

7.  Яку назву отримала війна, яку вели два впливові

 феодальні роди Ланкастерів і Йорків?

А) Столітня війна                              Б) Війна Меча і Магії   

В) Війна Червоної і Білої троянд     Г) Війна Списа і Троянд

 

8. Представницький орган в Англії?

А) Генеральні штати      Б) Парламент   В) Сейм        Г) Рейхстаг

 

9. «Велику хартію вольностей» вважають першим

 у Європі документом, що засвідчив …

А) Владу короля          Б) Основні права людини 

В) Права феодалів       Г) Основні права дітей

 

10. Яка династія прийшла до влади в Англії в XV столітті?

 А) Плантагенетів      Б) Тюдорів    В) Бурбонів      Г) Каролінгів

 

 11. У якому році підписано «Велику хартію вольностей»?

А) 1214               Б) 1216                В) 1315                      Г) 1215

 

12. Якою мовою була написана «Велика хартія вольностей»?

А) німецькою          Б)англійською             В)латиною          Г) французькою

_______

 

  (оцінка)

 

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
4.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Гутаркіна Марина Анатоліївна
    Цікавий урок, але завдання по qr code з теми Англія?
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    4.0
doc
Додано
11 січня
Переглядів
1580
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку