Урок та презентація з історії України для 9-го класу на тему «Національний рух і суспільно-політичне життя у 70-х – 80-х рр. 19 століття»

Про матеріал

Тема. Національний рух і суспільно-політичне життя у 70-х – 80-х рр. 19 ст. Практична робота: проаналізувати політику російської імперської влади в Україні на підставі Валуєвського циркуляру, Емського указу та інших доступних офіційних актів

Мета: охарактеризувати суспільно-політичне життя України у 70-х – 80-х рр. 19 ст., особливості поглядів і діяльності громадівців цього періоду; розвивати увагу, пам'ять, мислення, вміння аналізувати історичні джерела та висловлювати власні судження; виховувати повагу до історичного минулого своєї Батьківщини.

Зміст архіву
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Національний рух і суспільно-політичне життя у 70-х – 80-х рр. 19 століття

Номер слайду 2

Мета: охарактеризувати суспільно-політичне життя України у 70-х – 80-х рр. 19 ст., особливості поглядів і діяльності громадівців цього періоду; розвивати увагу, пам'ять, мислення, вміння аналізувати історичні джерела та висловлювати власні судження; виховувати повагу до історичного минулого своєї Батьківщини. Підготувала учитель історії Вистороп Т. В.

Номер слайду 3

Установіть хронологічну послідовність подій: Ухвалення Валуєвського циркуляру. Створення Київської громади. Початок Польського повстання. 312 Підготувала учитель історії Вистороп Т. В.

Номер слайду 4

За підтримки Київської громади на світ зявилися «Народні південноруські казки», укладені І. Рудниченком. Їхніми ж зусиллями було видано 7 томів матеріалів етнографічно-статистичної експедиції, яку у 1869 – 1871 рр. провів Павло Чубинський. Підготувала учитель історії Вистороп Т. В.

Номер слайду 5

Скориставшись послабленням цензури на поч. 1870-х рр., громадівці розпочали друк серії українських популярних книжок, які тисячами примірників розповсюджувались серед селян Підготувала учитель історії Вистороп Т. В.

Номер слайду 6

У 1874 – 1875 рр. Київська громада перетворила російськомовну газету «Київський телеграф» на власний друкований орган. Підготувала учитель історії Вистороп Т. В.

Номер слайду 7

13 лютого 1873 рр. було офіційно відкрито Південно-Західний відділ Російського географічного товариства, ініціатором якого став князь О. Дондуков-Корсаков. Підготувала учитель історії Вистороп Т. В.

Номер слайду 8

Про відкриття Південно-Західного відділу Російського географічного товариства.«§ 2. …відділ переважно досліджує губернії Київського освітнього округу в усіх тих аспектах, що є предметом занять Товариства і особливо дослідження зі статистики та етнографії.§ 3. …відшукує і доводить до відома вже зібрані й ті, що зберігаються в місцевих архівах, відомості про край, розглядає їх, вирішує, як їх використати для науки». Підготувала учитель історії Вистороп Т. В.

Номер слайду 9

Володимир Антонович(1834 – 1908)В. Антонович майже півстоліття очолював український суспільно-політичний рух. Саме за його ініціативи було створено Київську громаду. Він же буй її лідером та натхненником. Від 1871 р. працював на кафедрі російської історії Київського університету. В. Антонович започаткував систематичні археологічні дослідження на території України, ставши родоначальником вітчизняної наукової археології. Підготувала учитель історії Вистороп Т. В.

Номер слайду 10

13 червня 1891 р. Було засноване Братство тарасівців. Підготувала учитель історії Вистороп Т. В.

Номер слайду 11

У 1883 р. у Бахчисараї Ісмаїл-бей Геспрали заснував кримськотатарсько-російську газету «Перекладач-Терджиман». Газета стала рупором національного відродження кримських татар. Підготувала учитель історії Вистороп Т. В.

Номер слайду 12

Виберіть твердження, що стосуються Володимира Антоновича. Видавець першого українського часопису «Громада». Під час роботи в Київській археографічній комісії підготував до видання 9 томів «Архіву Південно-Західної Русі». Радикальні політичні погляди спричинили його розрив з Київською громадою. Лідер та ідейний натхненник Київської громади протягом його існування. Науковий наставник учених-істориків, зокрема М. Грушевського. Відповідно до Емського указу був змушений залишити Україну. Започаткував систематичні археологічні дослідження на території України, ставши родоначальником вітчизняної археології. Підготувала учитель історії Вистороп Т. В.

Номер слайду 13

Хронологічна задача. Порахуйте, у якому році було випущено цей плакат.1891 + 125 = 2016 рік. Підготувала учитель історії Вистороп Т. В.

Номер слайду 14

Домашнє завдання. Опрацювати § 19 підручника. Опрацювати завдання вкінці параграфа. Підготуватися до практичного заняття за § 20. Підготувала учитель історії Вистороп Т. В.

Перегляд файлу

 

 

 

Конспект уроку

з історії України

для 9-го класу

на тему

«Національний рух і суспільно-політичне життя у 70-х – 80-х рр. 19 століття»

 

 

Підготувала

учитель історії та правознавства

Комунального закладу

«Першотравнева ЗОШ І-ІІІ ступенів

Зміївської районної ради

Харківської області»

Вистороп Тетяна Василівна

 

 

 

2018

Тема. Національний рух і суспільно-політичне життя у 70-х – 80-х рр. 19 ст. Практична робота: проаналізувати політику російської імперської влади в Україні на підставі Валуєвського циркуляру, Емського указу та інших доступних офіційних актів (Слайд 1)

Мета: охарактеризувати суспільно-політичне життя України у 70-х – 80-х рр. 19 ст., особливості поглядів і діяльності громадівців цього періоду; розвивати увагу, пам'ять, мислення, вміння аналізувати історичні джерела та висловлювати власні судження; виховувати повагу до історичного минулого своєї Батьківщини.   (Слайд 2)

Обладнання: підручник «Історія України» для 9 класу (В. С. Власов), мультимедійна презентація, проектор, роздатковий матеріал.

Тип уроку: комбінований.

Хід уроку

  1. Організаційний момент.
  2. Актуалізація опорних знань. Перевірка домашнього завдання.
  1. Фронтальне опитування.
  1. Установіть хронологічну послідовність подій:   (Слайд 3)

Ухвалення Валуєвського циркуляру. (1863)

Створення Київської громади. (поч. 60-х)

Початок Польського повстання. (22 січня 1863 рр.)

  1. Бесіда за запитаннями.
  • Які зміни в житті суспільства сприяли появі українського громадівського руху?
  • Які завдання ставила Петербурзька громада?
  • У чому громадівці пішли далі від Кирило-Мифодіївського братсва?
  • Який рух передував появі Київської громади?
  • Назвіть причини і привід видання Валуєвського циркуляра.
  1. Тести.
  1. У якому році відбулася селянська реформа?

А) 1860;     Б) 1861;     В) 1862;      Г) 1863.

  1. На чому вирощуванні яких культур спеціалізувалась Степова Україна?

А) картоплі      Б) тютюну     В) цукрового буряку     Г) зернових культур

  1. Якої культури у Наддніпрянщині на початку 20 ст. збирали 43 % від світового врожаю?

А) кукурудзи     Б) пшениці     В) картоплі        Г) ячменю

  1. У якій частині України темпи механізації розвивалися активніше?

А) Південній     Б) Північній      В) Східній       Г) Західній

  1. Які міста зєднала перша в Україні залізниця?

А) Одесу та Київ  Б) Київ та Харків    В) Одесу та Балту    Г) Київ та Балту

  1. Швидкими темпами зростала чисельність…

А) буржуазії     Б) пролетаріату     В) інтелігенції     Г) селян

  1. Хто був ідеологом хлопоманства?

А) В. Антонович   Б) Т. Шевченко  В) О. Кониський   Г) І. Котляревський

  1. Яка громада була найвпливовішою на території України?

А) Харківська     Б) Полтавська     В) Київська     Г) Одеська

  1. Яку назву отримало Польське повстання?

А) Грудневе    Б) січневе    В) лютневе    Г жовтневе

  1.                      У якому році почалося Польське повстання?

А) 1661     Б) 1662     В) 1663     Г) 1664

  1.                      Хто є автором гімну «Боже великий, єдиний, нам Україну храни»?

А) В. Антонович   Б) Т. Шевченко  В) О. Кониський   Г) І. Котляревський

  1.                      У якому році було підписано Валуєвський циркуляр?

А) 1661     Б) 1662     В) 1663     Г) 1664

  1. Повідомлення теми та мети уроку. Мотивація навчальної діяльності.
  1. Слово вчителя.
  • Сьогодні на уроці ми продовжимо знайомитися з громадівським рухом в Україні у 19 столітті.
  1. Вивчення нового матеріалу.
  1. Робота з історичним джерелом (с. 153 підручника)
  • Прочитайте фрагмент джерела.
  • Коли виникла організація, про яку йдеться?
  • Які завдання ставили перед собою учасники згаданого в джерелі руху?
  • Як саме вони прагнули досягти своєї мети?
  • Як змінилися засади діяльності організації після утисків з боку влади в середині 60-х рр.?
  1. Слово вчителя.

На початку 70-х років 19 ст. громадівський рух знову пожвавився і був очолений Київською громадою. Більша частина її членів були представниками старшого покоління. За це пізніше вона стала називатися Старою громадою, а нові студентські – Молодими громадами.

За підтримки Київської громади на світ зявилися «Народні південноруські казки», укладені І. Рудниченком. Їхніми ж зусиллями було видано 7 томів матеріалів етнографічно-статистичної експедиції, яку у 1869 – 1871 рр. провів Павло Чубинський. (Слайд 4)

Скориставшись послабленням цензури на поч. 1870-х рр., громадівці розпочали друк серії українських популярних книжок, які тисячами примірників розповсюджувались серед селян (М. Драгоманов «Про українських козаків», Т. Шевченко «Катерина», І. Нечуй-Левицький «Запорожці») (Слайд 5). У 1874 – 1875 рр. Київська громада перетворила російськомовну газету «Київський телеграф» на власний друкований орган. (Слайд 6)

13 лютого 1873 рр. було офіційно відкрито Південно-Західний відділ Російського географічного товариства, ініціатором якого став князь О. Дондуков-Корсаков. (Слайд 7)

Зусиллями відділу у 1864 р. було проведено одноденний перепис населення м. Києва. У 1864 – 1875 рр. підготовлено й видано «Історичні пісні українського народу» з поясненнями та коментарями В. Антоновича та М. Драгоманова.

У 1874 р. учасники відділу взяли участь у ІІІ Всеросійському археологічному з’їзді у Києві.

  1. Робота з історичними джерелами.
  1. Про відкриття Південно-Західного відділу Російського географічного товариства.   (Слайд 8)

«§ 2. …відділ переважно досліджує губернії Київського освітнього округу в усіх тих аспектах, що є предметом занять Товариства і особливо дослідження зі статистики та етнографії.

§ 3. …відшукує і доводить до відома вже зібрані й ті, що зберігаються в місцевих архівах, відомості про край, розглядає їх, вирішує, як їх використати для науки».

Запитання

  • Визначте мету створення Південно-Західного відділу Російського географічного товариства.
  1. Про книгу «Історичні пісні українського народу» В. Антоновича та М. Драгоманова. (с. 155 підручника)
  • У чому значення цієї праці для українського науки та суспільної думки?
  1. Постать в історії.   (Слайд 9)

Володимир Антонович

(1834 – 1908)

В. Антонович майже півстоліття очолював український суспільно-політичний рух. Саме за його ініціативи було створено Київську громаду. Він же буй її лідером та натхненником. Від 1871 р. працював на кафедрі  російської історії Київського університету. В. Антонович започаткував систематичні археологічні дослідження на території України, ставши родоначальником вітчизняної наукової археології.

  1. Самостійна робота з підручником (с. 157 підручника)
  • Що стало поштовхом до посилення утисків і переслідувань з боку самодержавства?
  • Що передбачали заходи боротьби з українофільством?
  • Кого та чому було вислано з України?
  • Назвіть дату створення Емського указу. (18 травня 1876 р.)
  1. Робота з історичними джереломи
  1. (с. 158 підручника).
  2. З Емського указу (1876 р.)

«Государ імператор а 18/30 день минулого травня височайше наказав:

  1.         Не допускати ввозу в межі імперії без окремого на те дозволу Головного управління яких би то не було книг і брошур, що видають за кордоном на малоруському наріччі.
  2.         Друкування та видання в Імперії оригінальних творів і перекладів на тому ж наріччі заборонити, за винятком тільки:

а) історичних документів і пам’яток;

б) творів красного письменства, але з тим, що під час друкування історичних пам’яток безумовно додержувати правопису оригіналів; у творах же красного письменства не допускати ніяких відступів від загальноприйнятого російського правопису і щоб дозвіл на друкування творів красного письменства давати тільки після розгляду рукописів у Головному управлінні.

  1.         Заборонити також різні сценічні вистави і читання на малоруському наріччі, а також і друкування на ньому текстів до музикальних нот.
  2.         Припинити видання газети «Київський телеграф»».

Запитання

  • Чим була зумовлена поява Емського указу Олександра ІІ?
  • Яку мету він переслідував?
  • Порівняйте Валуєвський циркуляр і Емський указ. Назвіть спільні і відмінні ознаки.
  1. Самостійна робота з підручником (с. 159)   (Слайд 10)
  • Хто та коли заснував «Братство тарасівців» (1891 р., Іван Липа, Микола Байздренко, Михайло Базькевич, Віталій Боровик)
  • Чому воно має таку назву?
  • Де Іван Липа очолював осередок «Братства»? (Харків)
  • У кого гостював Іван Липа? (Борис Грінченко)
  • Де був опублікований статут «Братства»? (журнал «Правда»)
  • Назвіть хронологічні межі існування «Братства тарасівців». (1891 – 1893)
  1. Слово вчителя.

Після приєднання Криму до Російської імперії, кримські татари, не погоджуючись із  політикою російщення регіону, стали масово емігрувати до Туреччини. Незважаючи на це, з 80-х рр. 19 ст. у Криму почалося їх національне відродження. Цей рух очолив Ісмаїл-бей Геспрали (Гаспринський). З 1877р. І. Гаспринський став міським головою Бахчисарая. Тут у 1883 р. він заснував кримськотатарсько-російську газету «Перекладач-Терджиман».  Газета стала рупором національного відродження кримських татар. (Слайд 11)

  1. Узагальнення та систематизація знань учнів.
  1. Виберіть твердження, що стосуються Володимира Антоновича.
  • Видавець першого українського часопису «Громада». –
  • Під час роботи в Київській археографічній комісії підготував до видання 9 томів «Архіву Південно-Західної Русі». +
  • Радикальні політичні погляди спричинили його розрив з Київською громадою.
  • Лідер та ідейний натхненник Київської громади протягом його існування.
  • Науковий наставник учених-істориків, зокрема М. Грушевського. +
  • Відповідно до Емського указу був змушений залишити Україну.
  • Започаткував систематичні археологічні дослідження на території України, ставши родоначальником вітчизняної археології. +
  1. Робота з історичними джерелами (с. 162 підручника)
  2. Хронологічна задача.    (Слайд 13)

Порахуйте, у якому році було випущено цей плакат.

E:\Работа\Підготовка до уроків історії\9 клас\Історія України\Національний рух і суспільно-політичне життя у 70-х - 80-х рр. 19 ст\20.jpg

  1. Підсумки уроку.
  2. Домашнє завдання.
  1. Опрацювати § 19 підручника.
  2. Опрацювати завдання вкінці параграфа.
  3. Підготуватися до практичного заняття за § 20.
Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.8
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 8
Оцінки та відгуки
  1. Трифонова Світлана В'ячеславівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Глушко Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Глодовська Людмила Олесандрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Срібняк Олена Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Паславська Тамара
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Єременко Анна Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Кіреєва Олена Миколаївна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Неклеса Світлана Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 5 відгуків
zip
До підручника
Історія України 9 клас (Власов В.С.)
Додано
23 січня 2018
Переглядів
17721
Оцінка розробки
4.9 (8 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку