Урок. Тема. Географічне положення, адміністративно-територіальний устрій, історія формування і розвитку Херсонської області.

Про матеріал

Конспект уроку створений відповідно до вимог навчальної програми з географії у 8 класі. Розділу 5. Природа та населення свого адміністративного регіону.

Перегляд файлу

Розділ V. Природа та населення свого адміністративного регіону.

 

Тема. Географічне положення, адміністративно-територіальний устрій, історія формування і розвитку Херсонської області.

Мета: формувати знання про географічне положення області та формування її території, виявити і проаналізувати особливості географічного положення Херсонщини, ознайомити з даними про площу,сусідні області, чисельність та розміщення населення; систематизувати знання про склад території області, удосконалити роботу з картами, розвивати вміння робити висновки, порівнювати; виховувати патріотизм, почуття гордості за свою малу Батьківщину.

Обладнання: фізична та політико-адміністративна карти України, атлас Херсонської області, контурна карта Херсонщини, проектор, акустична система.

Тип уроку: Вивчення нового матеріалу.

Географічна номенклатура: острови: Джарилгач, Чурюк; півострови: Ягорлицький Кут, Чонгар; затоки: Ягорлицька, Тендрівська, Джарилгацька, Перекопська, Сиваш; морські коси: Кінбурнська, Тендрівська, Арабатська стрілка, Бирючий острів.

Перебіг  уроку

I. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ

Налаштування учнів на відповідну роботу, адже вони вперше знайомляться з своєю малою Батьківщиною.

Протягом уроку виконується практична робота (на контурній карті)

         

ІІ. МОТИВІЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ТА ПІЗНАВАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Слово вчителя

Епіграфом до нашого уроку є слова відомого нашого земляка, поета, письменника, драматурга Миколи Івановича Братана:

…По тобі Дніпро могутньо плине,

І до тебе горнуться моря,

Золота південна Україно,

Легендарна Тавріє моя…

 

Херсонщина – одна із наймальовничіших куточків благословенної землі, ім’я якій Україна. То ж не дивно, що наш край став Батьківщиною для багатьох відомих композиторів, художників, поетів та письменників. Чудові пейзажі нашої землі, її солов’їні гаї, синьоокі річки, оксамитові степи не раз надихали на творчість письменників, поетів, художників . Тож сьогодні ми проаналізуємо особливості географічного положення Херсонщини, дізнаємося про її площу, чисельність та розміщення населення, розглянемо з якими областями вона межує; будемо  удосконалювати вміння працювати з картою, робити висновки, порівнювати.

 

III. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ ВІДБУВАЄТЬСЯ ЗА ПЛАНОМ, НАПИСАНИМ НА ДОШЦІ

                         План

1. Географічне положення Херсонщини

2. Адміністративно-територіальний устрій

3. Історія формування і розвитку Херсонської області

 

1. Географічне положення Херсонщини

З попередніх курсів географії вам відомо, що будь-яку географічну територію вивчають за відповідним планом. Пригадаймо план, за яким ми вивчали материки у 7 класі.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Я пропоную разом зі мною на основі цього плану скласти наш власний план характеристики географічного положення Херсонської області.

План-характеристика географічного положення Херсонської області

1. Півкулі (пн., пд., зх., сх.,)

2. У межах якого материка знаходиться?

3. У якій частині материка?

4. У складі якої держави?

5. До складу якого регіону держави входить?

6. Сусідні області.

7. Прикордонне положення.

8. Крайні точки області.

9. Вихід до морів.

10. Півострови.

11. Острови.

12. Затоки.

13. Морські коси.

 

Учні самостійно (індивідуально, парами, групами) виконують завдання, використовуючи різні джерела географічної інформації. Регламент часу залежить від форми роботи. Результатом праці учнів має бути заповнена таблиця у робочому зошиті. Під час відповіді за необхідності використовують карту.

Зразок:

Ознаки для характеристики

Особливості географічного положення

1

Півкулі

Північна та Східна

2

Материк

Євразія

3

Частина материка

Східна Європа

4

Держава

Україна

5

Регіону держави

Південь України

6

Сусідні області

Миколаївська, Дніпропетровська, Запорізька, АРК(тимчасово окупована РФ)

7

Прикордонне положення

Межує з тимчасово окупованою територією АРК Російською Федерацією

8

Крайні точки

Північна – село Федорівка, Високопільського району; Південна – залізнична станція Сиваш  (півострів Чонгар) Генічеського району;

Західна – мис Середній на півострові  Ягорлицький Кут в Голопристанському районі; Східна - село Новий Азов Генічеського району.

9

Вихід до морів

Чорне та Азовське море

10

Півострови

Ягорлицький Кут, Чонгар

11

Острови

Джарилгач, Чурюк

12

Затоки

Ягорлицька, Тендрівська, Джарилгацька, Перекопська, Сиваш

13

Морські коси

Кінбурнська, Тендрівська, Арабатська стрілка, Бирючий острів.

 

 Прийом «Картографічний практикум»

Позначити на контурній карті межі області та сусідні території, півострови,

острови, моря, затоки, коси.

 

2. Адміністративно-територіальний устрій

Робота з терміном.

Адміністрати́вно-територіа́льний устрій — поділ території країни на окремі менші територіальні одиниці (губернії, провінції, області, округи, повіти), залежно від якого створюються і діють органи державної влади та місцевого самоврядування.

 

Пояснення вчителя,  демонстрація слайдів

Адміністративною реформою (Постанова №807-ІХ Верховної Ради України «Про утворення  та ліквідацію районів» від 17.07.2020)   утворено в межах Херсонській області:

Бериславський район (з адміністративним центром у місті Берислав) Бериславської міської, Борозенської сільської, Великоолександрівської селищної, Високопільської селищної, Калинівської селищної, Кочубеївської сільської, Милівської сільської, Нововоронцовської селищної, Новоолександрівської сільської, Новорайської сільської, Тягинської сільської територіальних громад, затверджених Кабінетом Міністрів України;

Генічеський район (з адміністративним центром у місті Генічеськ) у складі територій Генічеської міської, Іванівської селищної, Нижньосірогозької селищної, Новотроїцької селищної територіальних громад, затверджених Кабінетом Міністрів України;

Каховський район (з адміністративним центром у місті Нова Каховка) у складі територій Асканія-Нової селищної, Великолепетиської селищної, Верхньорогачицької селищної, Горностаївської селищної, Зеленопідської сільської, Каховської міської, Костянтинівської сільської, Любимівської селищної, Новокаховської міської, Присиваської сільської, Рубанівської сільської, Тавричанської сільської, Таврійської міської, Хрестівської сільської, Чаплинської селищної територіальних громад, затверджених Кабінетом Міністрів України;

Скадовський район (з адміністративним центром у місті Скадовськ) у складі територій Бехтерської сільської, Голопристанської міської, Долматівської сільської, Каланчацької селищної, Лазурненської селищної, Мирненської селищної, Новомиколаївської сільської, Скадовської міської, Чулаківської сільської територіальних громад, затверджених Кабінетом Міністрів України;

Херсонський район (з адміністративним центром у місті Херсон) у складі територій Білозерської селищної, Великокопанівської сільської, Виноградівської сільської, Дар’ївської сільської, Музиківської сільської, Олешківської міської, Станіславської сільської, Херсонської міської, Чорнобаївської сільської, Ювілейної сільської територіальних громад, затверджених Кабінетом Міністрів України.

Проблемне питання:

- До складу якого з адміністративних районів області увійшов наш населений пункт? До якої громади?

Прийом  «Математичний практикум»

Визначити за допомогою карти довжину території області із заходу на схід та з півночі на південь.

3. Історія формування і розвитку Херсонської області

Доповіді учнів (випереджальне завдання) «Історія формування і розвитку Херсонської області»

3.1  Первісні часи

Найбільш ранні сліди людини на території області відносяться до X-V тис. до н.е. У ІІІ – на поч. ІІ тис. до н.е. більшу частину Степу займали скотарські племена. Наприкінці ІV- на поч. І тис. до н.е. наш край починає заселятися значно густіше. У VІ-ІІІ ст. до н.е., кіммерійців витіснили і частково підкорили нові кочові племена скіфів, де утворили власну державу – Скіфію.

3.2  Період середньовіччя

Часи Київської Русі були представлені як кочовими племенами (печеніги, торки, половці), так і слов’янським населенням – у м. Олешшя, що знаходилося на території Великого Потьомкінського острова поблизу сучасного Херсона.

3.3  Нові часи

Починаючи з ХV ст. територія майбутньої Херсонщини знаходилася під владою Османської імперії та Кримського ханства, частина земель у XVII – XVIII ст. входила до складу Кам’янської та Олешківської Січей. На хвилі національного опору початку 18 ст. січове товариство обрало Кошовим отаманом Гордієнка, козака Платнирівського куреня. Кость Гордієнко – випускник Київської духовної академії, як один зі складачів однієї з перших в історії людства демократичної Конституції («Конституції України Гетьмана Пилипа Орлика»). – останній уславлений кошовий отаман. На території Кам’янської Запорозької Січі (біля сучасного села Республіканець Бериславського району Херсонської області) на січовому цвинтарі до нашого часу збереглися могила Костя Гордієнка та  хрест на його  могилі. Курган з похованням отамана є складовою частиною пам’ятки національного значення «Кам’янська Запорозька Січ». Після російсько-турецьких війн (ХVIII ст.) на звільнені землі почали переселятися селяни із Київської, Полтавської, Нижегородської та інших губерній, що сприяло розвиткові у посушливих степах землеробства і скотарства. У 1796 році вся територія краю увійшла до складу новоствореної Новоросійської губернії. На початку XIX ст. правобережну частину її включено до складу Миколаївської губернії, а лівобережну – до Таврійської. У 1803 році створено Херсонську губернію і повіт із центром у Херсоні. Херсону судилося стати центром суднобудування для Чорноморського флоту. Важливі тодішні промисли – витоплювання сала і торгівля вовною.

У 1919 році Херсонську губернію розділили на Херсонську і Одеську, а потім  її перейменували на Миколаївську область.

3.4  Новітні часи

30 березня 1944 року була створена Херсонська область. Населення: 1046981 млн.чол., площа території: 28461 км2, густота населення 35 осіб/км2.

Адміністративний поділ Херсонської області: 18 адміністративних районів, 9 міст, у тому числі 3 — обласного підпорядкування, 31 селище міського типу, 578 сільських населених пунктів. Найбільші міста: Херсон, Нова Каховка, Каховка. Адміністративний центр — місто Херсон.

Перегляд  фрагменту відео «Подорож Херсонською областю, що варто відвідати мандрівнику»   (https://youtu.be/RmSf3ZVwTmk)

 

ІV. ЗАКРІПЛЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ

1.Прийом «Продовжи речення»…

1. Площа Херсонщини...

2. Сусідня область на півночі…

3. Вихід до яких морів має...

4. Сусідня область на сході

5. Скільки районів у складі області…

6. У якому році створена…

7. Сусідня область на заході...

8. У якій частині України знаходиться...

9. Перша стародавня держава...

10. Які січі утворені...

11. До якої частини світу належить...

12. Найбільшими містами є...

 

2.  Прийом «Мандрівка в Інтернет».

Завдання з топоніміки: самостійно знайти в мережі Інтернет інформацію про історію виникнення назв КАХОВКА, ОЛЕШКИ.

 

3.Інтелектуальна гра «Вгадай місто» (за світлинами).

 

V. ПІДСУМОК УРОКУ

Висловіть свої враження від уроку географії, починаючи речення з фраз:

- Я вперше почув...

- Я навчився...

- Я зацікавився...

- Я пишаюся тим, що народився і проживаю на Херсонщині, тому що...

З’ясуйте, які позитивні сторони географічного положення області. Поясніть, що негативного в географічному положенні області. Визначте, як впливає географічне положення на економіку краю.

Висновок (фронтальна робота).

 Херсонська область  розташована у південній частині України, у межах Причорноморської низини. Має вигідне географічне положення. На північному заході межує з Миколаївською, на півночі — з Дніпропетровською, на сході — із Запорізькою областями України, на півдні – з Автономною Республікою Крим.  По території області проходить державний кордон протяжністю 458 км, у тому числі 350 км по Чорному і 108 км по Азовському морям.

 

VI. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

-  Опрацювати конспект уроку.

-  Доопрацювати роботу в контурній карті.

 

 

 

Література:

1.Братан М.І. Семенівське шосе:  Вибране (1957-2007). –Київ –Херсон: «Просвіта», 2007.

2.Постанова №807-ІХ верховної Ради України «Про утворення та ліквідацію районів» від 17.07.2020 р.

Інтернет-ресурси:

  1. «Подорож Херсонською областю, що варто відвідати мандрівнику» (https://youtu. be/RtsfsZYwTmk).

.

 

 

docx
Додано
28 лютого 2021
Переглядів
1714
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку