Урок. Тема "Європейський суд з прав людини"

Про матеріал
Урок-суд - "Европейський суд з прав людини" з теми "Громадянська відповідальність" на прикладі вязня Кремля Олега Сенцова
Перегляд файлу

    10 клас.         Громадянська освіта.

Тема. Європейський суд з прав людини

          «ВСІ ЛЮДИ НАРОДЖУЮТЬСЯ ВІЛЬНИМИ І РІВНИМИ У СВОЇЙ ГІДНОСТІ ТА ПРАВАХ»

                                                                                                               КОНВЕНЦІЯ ПРАВ ЛЮДИНИ

Мета: сприяти усвідомленню учнями механізмів захисту прав людини та цінності ініціативи кожної особи в цій сфері ; володіти інформацією про порядок звернення щодо захисту прав людини до національних та європейських інституцій у захисті прав людини (ООН, Рада Європи, Європейський суд з прав людини); формування відповідального члена громади і суспільства через колективну діяльність, допомогти визначити шляхи вдосконалення власних навичок шляхом проведення уроку-суду; виховувати потребу в самостійній діяльності, патріотизм.

Тип уроку:  урок узагальнення та систематизаціі знань.

Форма уроку:  урок-суд (судове засідання)

Наскрізні змістові лінії: громадянська відповідальність.

Компетентності: соціальні та громадські , спілкування державною мовою.

 Етапи проведення:

1.   Підготовка

2.  Розгляд справи по суті

3.  Постановлення і оголошення рішення

Діючі особи:  суддя – адвокат позивача – адвокат відповідача – помічник адвоката – свідки обвинувачення  - свідки відповідача

                                                  Хід уроку

І Організаційний етап

Підготовчий  - суддя оголошує, яка справа розглядається

Секретар   - Встати -  суд іде!

 Суддя  - Вітаю всіх! Прошу сідати.  Слухається справа « Європейський суд з прав людини» - справа Олега Сенцова.             

 Прошу доповісти про учасників процесу

Секретар  - До залу суду з*явилися представники обох сторін позивача і відповідача  ---/ встановлює хто є відповідач і позивач ( займають місця)/

Всі присутні попереджені про правила поведінки в суді та відповідальність щодо неправдивих свідчень

               ІІ.  Розглядається справа по суті.

Суддя   Переходимо до слухання справи по суті.

  • Пане прокурор  прошу ознайомити з процедурою подання заяви до     ЄСПЛ / Європейського Суду з прав людини/

З перших днів ратифікації Україною Європейської конвенції про захист прав людини та основних свобод до Європейського суду з прав людини із України пішов величезний потік заяв з надією на швидке і справедливе рішення. --- для звертання до Європейського суду з прав людини обов’язковий в будь-якому випадку розгляд справи в двох судових інстанціях в українських судах загальної юрисдикції. Справу може бути розглянуто судом першої інстанції і прийняте рішення повністю задовольняє заявника, він не подає касаційну скаргу і рішення вступає в законну силу. Далі виникає питання про виконання судового рішення. Формально заявник не повинен оскаржувати до суду бездіяльність посадових осіб Державної виконавчої служби.

   ПОРЯДОК ПОДАННЯ СКАРГИ ДО ЄВРОПЕЙСЬКОГО СУДУ З ПРАВ ЛЮДИНИ ФІЗИЧНИМИ ЧИ ЮРИДИЧНИМИ ОСОБАМИ

Враховуючи ратифікацію Україною Конвенції, виникає необхідність вияснити особливості дії процедури подання заяви про порушення прав людини, що склалася в Європі, в умовах українського законодавства. При цьому потрібно мати на увазі, що суд з розумінням ставиться до труднощів, які можуть виникати у заявника в різних державах-учасницях Конвенції в зв’язку з дотриманням процедур, передбачених п.1 ст.35 Конвенції.

Україна, ратифікуючи Європейську конвенцію про захист прав людини та основних свобод, повністю визнала "юрисдикцію Європейського суду з прав людини в усіх питаннях, що стосуються тлумачення і застосування Конвенції".[55] Тим самим Україна визнала право осіб (фізичних і юридичних), що знаходяться під її юрисдикцією, звертатися до Європейського суду з прав людини, у відповідності до процедури, передбаченої Конвенцією. Однак визнання юрисдикції Європейського суду з прав людини не означає і не може означати виникнення якихось змін в системі судоустрою України. Європейський суд з прав людини не стає частиною національної судової системи - він залишається самостійним і незалежним міжнародним судовим органом, а національні суди не стають частиною міжнародної судової системи з захисту прав людини. Таким чином, у заявника виникає можливість шукати захисту права в двох абсолютно незалежних судових системах, однак в суворій послідовності - спочатку в національній, а потім в міжнародній.

Суддя –    Слово надається адвокату

Адвокат – Розглянемо конкретно справу Олега Сенцова

 Українського режисера Олега Сенцова в серпні 2015 року Північно-Кавказький окружний військовий суд в Ростові-на-Дону засудив            до 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням у створенні на території анексованого Росією півострова Крим терористичної організації.  14 травня 2018 року Сенцов оголосив безстрокове голодування, вимагаючи звільнити всіх українських політв'язнів в Росії.

У Москві та інших містах неодноразово проходили акції на підтримку Сенцова. Українські, російські та зарубіжні діячі культури виступали з вимогами звільнити режисера та інших політичних в'язнів.

У середині серпня комісія з питань помилування в Ямало-Ненецькому автономному окрузі відхилила два прохання про помилування режисера -  від його матері Людмили Сенцової і від архієпископа Сімферопольського і Кримського Климента. Прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що Сенцов повинен сам звернутися з проханням про помилування.

Сенов оминув всі внутрішні інстанції РФ і звернувся до ЄСПЛ.

Суддя   -  Слово прокурору

Заявник може звернутися до Суду, оминаючи всі внутрішньодержавні засоби правового захисту в тому випадку, коли про неефективність таких засобів чітко заявить адвокат. Подібні справи зустрічалися в практиці Комісії. Гіпотетично така ситуація можлива, якщо, наприклад, особу протягом короткого часу було депортовано, і вона не може в’їхати в державу, в якій були порушені її права, для звернення до суду, оскільки такій особі відмовляють у візі. Можна передбачити, що національні засоби захисту в державі-порушниці виявились для такої особи недоступними, і, відповідно, звернутися до них особа не може. І все-таки заявник повинен прагнути вичерпати всі внутрішньодержавні засоби правового захисту, щоб не виникало невиправданих перешкод на шляху розгляду скарги.

 Помічник прокурора      . ПРАВИЛО ШЕСТИ МІСЯЦІВ Скарга може бути прийнятою до розгляду Судом, якщо з дня прийняття останнього рішення національними органами в даній справі пройшло не більше ніж шість місяців (ч.1 ст.35 Конвенції).  Дане правило жорстко пов’язане з питанням про вичерпання всіх національних засобів захисту, оскільки термін в шість місяців починає відлік саме з моменту вичерпання таких засобів. Як і питання про вичерпання всіх національних засобів захисту, правило шести місяців залежить від особливостей національного процесуального законодавства.

Суддя    Слово надається адвокату

Адвокат

.Олег Сенцов заявив про вимушене припинення голодування, яке він тримав протягом 145-ти днів, перебуваючи в російській в’язниці у місті Лабитнангі. Про це він повідомив у листі, який у п’ятницю, 5 жовтня, передав його адвокат Дмитро Дінзе після зустрічі із Сенцовим у колонії.

"У зв'язку з критичним станом мого здоров'я, а також патологічними змінами, що почалися у внутрішніх органах, найближчим часом до мене заплановано застосування примусового годування. Моя думка при цьому вже не враховується - нібито я вже не в змозі адекватно оцінювати рівень здоров'я і небезпеки, які йому загрожують", - написав у своєму зверненні Олег Сенцов. Він зазначив, що примусове годування "буде проводитися в рамках реанімаційних заходів з порятунку життя пацієнта. У даних умовах я змушений припинити своє голодування з завтрашнього числа", тобто з 6 жовтня.

Також Сенцов зазначив, що за 145 днів втратив 20 кілограмів ваги, однак мета голодування не була досягнута.

"Я вдячний всім, хто підтримував мене, і прошу вибачення у тих, кого я підвів...", - написав він.

Помічник адвоката

Дмитро Дінзе додав, що, за словами лікарів, у внутрішніх органах Олега Сенцова розпочалися незворотні процеси. "У Олега почала розпадатися печінка, нирки вже настільки забиті, що вони практично не функціонують. Почалися великі проблеми з кишечником і шлунком. Також у нього почалася ішемія серця. Звісно, він не хотів припиняти голодування. Це - вимушений крок", - повідомив адвокат Сенцова у коментарі "Радіо Свобода".

 

Суддя    ---слово надається свідку відповідача

Свідок відповідача

Сестра кінорежисера Наталя Каплан, коментуючи ситуацію, зазначила, що наразі ніхто не може з впевненістю сказати, чи переживе Сенцов вихід із голодування. "Голодування б все одно припинилося, питання в тому, як - тортурами або спробою вижити. Олег вибрав спробу вижити, сподіваюся, він вибереться", - написала вона на своїй сторінці Facebook.

Суддя    --Як відомо, українець оголосив безстрокове голодування у травні з єдиною вимогою звільнення усіх українських політв'язнів у Росії.

 

Суддя

Слово свідку відповідача

З радістю і полегшенням сприйняли цю новину найближчі друзі Олега Сенцова. "Днями я отримав листа від Олега, у якому він писав, що щодо нього можуть розпочати примусове годування. Це страшні тортури, які вкрай складно витримати. Я дуже поважаю вимоги Олега, які він оголосив на початку голодування. Але я хочу, щоб він жив. Не можна казати, що загроза минула, адже вихід із голодування - це не менший ризик для життя", - прокоментував DW рішення Сенцова його друг, актор Євген Черников.

 

Прокурор

Нагадаємо, раніше у п'ятницю, 5 жовтня, заступник директора Федеральної служби виконання покарань Росії Валерій Максименко заявив, що Сенцов добровільно припиняє голодування. Також Максименко додав, що "найкращі дієтологи Москви розробили для нього спеціальну дієту для виведення його з голодування".

 

Адвокат

У свою чергу, уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова назвала стан Олега Сенцова  критичним, а також зазначила, що він "фактично на межі". Денисова вимагає від російської сторони терміново допустити її до українського кінорежисера та забезпечити йому медичний супровід європейських або українських лікарів.

 

Помічник адвоката

Комісія з питань помилування на території Ямало-Ненецького автономного округу відмовила Людмилі Сенцовій, матері засудженого українського режисера Олега Сенцова, в розгляді клопотання про помилування її сина. Відповідь комісії щодо цього опублікував у середу, 5 вересня, на своїй сторінці в мережі Facebook адвокат Сенцова Дмитро Дінзе..

У відповіді комісії наголошується, що подане клопотання "не відповідає вимогам, встановленим указом президента Російської Федерації від 28 грудня 2001 року". Звертатися до президента з клопотанням про помилування має сам засуджений, зазначається в документі. "Сенцову необхідно самому подати клопотання про помилування на ім'я президента РФ через адміністрацію колонії", - йдеться у відповіді комісії.

 Захист Сенцова раніше повідомляв, що режисер не має наміру особисто просити президента РФ про помилування.

 

Адвокат

ЄСПЛ прийняв до розгляду скаргу Сенцова проти Росії

Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) прийняв до розгляду позов засудженого в РФ українського режисера Олега Сенцова. Про це повідомив у месенджері Telegram керівник міжнародної правозахисної групи "Агора" Павло Чиков. "ЄСПЛ комунікував справу Олега Сенцова", - написав Чиков у четвер, 4 жовтня. За його словами, суд ув'язав скаргу Сенцова зі справою "Україна проти Росії", яка стосується незаконної анексії Криму.

У поданій до ЄСПЛ скарзі Сенцов стверджує, що стосовно нього з боку російської влади мало місце порушення Статті 3 (заборона катувань),  Статті 5 (право на свободу і безпеку) Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Прокурор    

 Як зазначено в повідомленні ЄСПЛ, уряду Росії запропоновано до 16 січня 2019 року представити свої зауваження щодо прийнятності та суті справи. Водночас в ЄСПЛ повідомили, що судовий розгляд за позовом Сенцова відкладено до результатів розгляду справи "Україна проти Росії", передає агентство "Інтерфакс".

 ВИНЕСЕННЯ СУДОМ РІШЕННЯ І ЙОГО ВИКОНАННЯ

Якщо Суд встановлює, що рішення або заходи, що застосовуються судовими чи іншими органами держави повністю або частково суперечать зобов’язанням згідно Конвенції, а також, якщо право держави-учасниці Конвенції припускає лише часткове відшкодування постраждалій стороні, Суд може надати слушне задоволення потерпілій стороні. Рішення Суду є остаточним і воно обов’язкове для виконання державою. За виконанням рішень Суду спостерігає Комітет міністрів.

Ухилення держави від виконання рішення Європейського суду або виконання його не повністю може потягнути не лише призупинення, але і припинення членства держави в Раді Європи. Такий досвід у практиці Ради Європи є, і держави, звичайно, ставляться до рішень Суду з достатньою повагою.

Свідок          Перші реакції

Як повідомили DW в українському офісі Amnesty International, вони з повагою ставляться до рішення Олега Сенцова. "Тримати голодування, як і його завершувати - це право Олега Сенцова, яке ми поважаємо. Але для нас по факту це нічого не змінює. Ми продовжуємо мобілізувати міжнародну громадськість та політиків, щоб вони й надалі чинили тиск на Росію заради найшвидшого звільнення українського політв’язня", - повідомила прес-спікерка Amnesty International Ukraine, Марія Гур’єва

Свідок Інтерв*ю з Риммою Зюгіною про Сенцова  / відео фрагмент «Радіо Свобода» /

Суддя     -  Оголошується рішення суду.

Переглянувши матеріали справи та заслухавши всіх свідків суд постановив:

Перш ніж звернутися з заявою до міжнародних органів Ради Європи з захисту прав людини, потрібно ознайомитися з Пояснювальною запискою для осіб, які заповнюють формуляр заяви у відповідності до ст.34 Конвенції.

Крім цього, необхідно взяти до уваги деякі рекомендації:

1. Необхідно визначити міжнародний орган, до якого буде подано скаргу.

2. Якщо це Європейський суд з прав людини, то повинні бути чіткі докази порушеного права, а саме, норм Європейської конвенції про захист прав людини та основних свобод.

3. Повинні бути вичерпані всі внутрішньодержавні засоби правового захисту.

4. Особа, чиє право було порушене, повинна бути згодна виступити позивачем у справі.

5. Необхідно розрахувати час і можливості, маючи на увазі, що звернення до міжнародних органів і розгляд справи можуть вимагати декількох років, а підтримка звинувачення проти держави у Суді неможлива без кваліфікованого адвоката.

6. Необхідно взяти участь у підготовці скарги.

7. Бажано знайти громадську організацію, яка має досвід спілкування з міжнародними органами з захисту прав людини, і звернутися до неї за допомогою. Бажано, щоб така допомога була безкоштовною.

8. Бажано використати засоби масової інформації для повідомлення про подання скарги, про хід її розгляду і результати.

Звернення до міжнародних органів з захисту прав людини може мати різні причини і різні наслідки. Але в будь-якому випадку мова йде про зусилля, пов’язані з відстоюванням прав людини. Хоча це може бути нелегким, такі зусилля не варто зневажати.

Секретар  -- Встати суд іде!   Судове засідання завершено

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                    

 

 

     Європейський суд з прав людини

                   /   Є С П Л /

 

Акція на підтримку Сенцова, Київ

                                      

 

 

 

                                                    Громадянська освіта.

                                                                                                              Вчитель історії  Христан О.М.

docx
Додав(-ла)
Христан Олеся
Додано
16 грудня 2021
Переглядів
938
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку