Урок "Українські писанки"

Про матеріал
Дана розробка дає змогу ознайомити учнів з історією виникнення писанки, колірною гамою, орнаментами та символікою писанок України, формувати вміння читати символи на писанках, прививати любов до писанкарства.
Перегляд файлу

Відокремлений підрозділ Захарівський навчально-виховний комплекс

"Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів - дошкільний навчальний заклад"

комунального закладу "Глинське навчально-виховне об'єднання "Загальноосвітня

школа І-ІІІ ступенів - дошкільний навчальний заклад" Світловодської районної ради Кіровоградської області"

 

 

 

 

 

 

 

 

УКРАЇНСЬКІ ПИСАНКИ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                              Розробка уроку

                                                                      з образотворчого мистецтва

                                  в 5 класі

                                                                Вчитель Вишнивенко В.О.

 

 

 

 

 

 

2019 р.

 

 

 

 Тема. Українські писанки.

 Мета:  навчальна: ознайомити учнів з історією виникнення писанки, колірною гамою, орнаментами та символікою писанок України, формувати вміння читати символи на писанках, прививати любов до писанкарства; розвивальна: розвивати уяву, фантазію, уміння аналізувати, застосовувати набуті знання у практичній діяльності;
виховна: виховувати почуття національної гордості за свій народ, його культуру, мистецтво, дбайливе ставлення до традицій українського народу.

 Обладнання: для вчителяпрезентація, роздатковий матеріал, аудiозапис пісні Марійки Бурмаки «Розмалюю писанку»; для учнів – фломастери, гуашеві фарби, пензлі, склянка з водою, альбом, серветки, ескізи писанок.

 Тип уроку: комбінований.

ХІД УРОКУ

 I.  Організація класу 
 II. Повідомлення теми уроку 
 III. Актуалізація опорних знань 
 IV. Мотивація навчальної діяльності 
 V. Вивчення нового матеріалу 
 VI. Практична діяльність учнів
 VII. Підсумок уроку 
 VIII. Домашнє завдання 

  І. Організаційний момент.
Привітання.  Створення емоційного настрою.
 Розпочався наш урок,
 Тож прошу усіх діток:
 Свого  часу не марнуйте –
 Усмішку всім подаруйте!
 Хороший настрій і щира посмішка допоможуть вам краще виконати сьогоднішню роботу. А що ми будемо малювати – відгадайте у загадці:
 Як уродилася – то була біла,
 Тепер розписали мене вміло.
 Розмалювала Яринка бочки
 У жовті й червоні дрібні квіточки (Писанка)
 ІІ. Повідомлення теми уроку «Українські писанки» 
Епіграфом до нашого уроку стануть такі рядки:

О писанко! Ти символ України!

Любові й миру вірна берегиня!

Ти – воскресіння весняний цілунок!

Ти - мамин Великодній дарунок!

 Сьогодні ми з вами полинемо у незвичайну подорож, у чарівний світ української писанки. А також спробуємо стати майстрами декоративного розпису і створимо прекрасні писанки.

 

  ІІІ. Актуалізація опорних знань.

  Асоціативний кущ  - Які асоціації у вас зі словом «писанка»?

                                                            Воскресіння                    

                Кольорове яйце                                                     Великдень

ПИСАНКА               

            Пасха                                                                                         паска

                                       Ісус                     весна             кошик     

  ІV. Мотивація навчальної діяльності
 Вчитель. Скільки живе  людина, стільки існує в неї потреба прикрашати все навколо себе: оздобити візерунками предмети побуту, житло, одяг тощо. Не винятком були свята: твори народного мистецтва робили їх яскравими і радісними,  створювали піднесений настрій. Скільки б не пройшло років, ми повертаємося до традицій і звичаїв нашого талановитого, працьовитого українського народу.                   

 V. Вивчення нового матеріалу(слайд 2)
 Писанкарство – це мистецтво створення і прикрашання писанки. Кожен регіон України мав свої традиції у використанні кольорів та візерунків, що відрізняло їхні писанки одну від одної.

 В наш час зявилися різні види декорування яєць: 

Писанка -  яйце, яке розписане писачком за допомогою воску і пофарбоване.

Дряпанка -  яйце, на якому орнамент видряпано голкою або гострим ножем.

Мальованка -  яйце, яке малюють акварельними, гуашевими  фарбами за допомогою пензлика.

Крашанка (галунка)   – яйце, фарбоване в один колір.

Крапанка - віск чи фарбу наносять краплинами.

Бісерка - на основу яйця наносять клей, а потім викладають орнамент бісером. Існує ще техніка «одягання » яйця у бісерну сітку.

Трав’янка - до яйця прикладають дрібно розсічені листочки й обгортають капроновою панчохою. Потім варять у фарбі. Там де листочок, зявиться його білий відбиток.

Зернівка -  яйце, оздоблене зерном різних рослин за допомогою клею.

Сувенірна - яйця виконують із використанням різного матеріалу  та оздоблюють різними техніками.

 Наші мистецтвознавці одержали завдання  - підготувати відповіді на питання:

1.    Звідки з’явився звичай розписувати писанки?

2.    Що означає назва „писанка”?

3.    Орнаменти  українських писанок.

4.    Значення символів на писанках.

5.    Що означає колір писанки?

Тож надамо слово нашим мистецтвознавцям.

Звідки   з’явився звичай розписувати писанки?

 1-й учень. Icнyє ціла низка легенд i повір’їв. Вони пов'язують традицію розписувати писанку з життям Icyсa Христа та Богородиці. Але писанкарство виникло задовго до прийняття християнства. Воно сягає епохи язичества. Дослідники запевняють, що з'явилася ця традиція під час культу сонця, який прийшов до нас зі Сходу. Археологічні знахідки підтверджують: писанка існувала у побуті наших пращурів, її розпис є одним із весняних обрядів. 3а народним повір’ям, писанки виготовляють до Великодня, а беруться до роботи лите тоді, коли мають гарний настрій, адже в них втілюються сподівання на краще майбутнє. Яйця дарують друзям, рідним, знайомим з побажанням щастя, здоров’я.  Їx розписують жінки та дівчата.

Що означає назва «писанка»?

 2-й учень. Слово «писанка» походить від слова «писати», тобто прикрашати орнаментом. Яєчко ототожнювало сонце. Воно є оберегом. Люди вірили, що писанка здатна притягувати добрі сили, а лихі відганяти. Шведський вчений-дослiдник Арне стверджує, що звичай фарбування писанок виник саме в Україні, а згодом поширився інших країнах світу. Писанка - розписане цілющими знаками яйце. Писанку ніколи не варили, щоб не знищити в ній життєдайну силу. Сире розписане яйце у віруваннях наших предків символізує собою Всесвіт. 3 яйцем пов'язували всесвітній устрій, якому підлягає все в природі. Пригадайте казку про яйце-райце - коли яйце тріскається, настає великий хаос, порушується світовий порядок, втрачається лад i гармонія у всьому.

 Орнаменти українських писанок.

 3-й учень.  Орнаменти на писанках рiзноманiтнi. Залежно від зображених знаків-символів писанкові орнаменти можна поділити на такі групи: геометричні, рослинні, зооморфні, антропоморфні тощо.

Геометричний – елементами і деталями такого орнаменту виступають крапки, кружальця, зірочки, ромби, лінії, трикутники, подвійні хрести.

Рослинний – складається з рослинних елементів, декоративно стилізованих квітів, листя, гілок тощо.

Зооморфний – орнамент містить стилізовані зображення тварин та птахів.

Антропоморфний – стилізоване зображення силуетів людей.

 Орнамент писанки  складається з поєднання певних знаків-символів та кольорової гами, що збереглися на Україні з давніх часів, як бачення та сприйняття навколишнього світу та  безмежжя Всесвіту. Дуже часто первинний зміст нанесеної  на яйце інформації  в сучасному світі змінюється. Маючи  знання  про знаки та символи, ми   можемо «прочитати» писанку,  нанести на неї свої закодовані символами або кольором побажання. Багато  орнаментів писанок збереглися недоторканими, завдяки дбайливій традиції  не вносити  в них ніяких змін  і передавати  древні малюнки  з роду в рід.  Так до наших днів  дійшли писанки,  дивлячись на орнамент яких можна сказати,  що вони старовинні.

Значення символів на писанках.

4-й учень. Символи, якими оздоблюють писанки, надають яйцеві добродійної сили, яка забезпечує щедрий урожай, добробут, щасливу долю.

У побуті писанка виконує роль оберега.

КолесоКолесо - як знак єднання найвищого спокою із напруженою силою - є вершиною досконалості, образом Вічності Божої і уявленням того безсмертя, яке у природі виражене повторенням відродження життя. У загально християнському розумінні колесо є символом безсмертя і майбутнього небесного існування, образом безмежної Божої любові.

CонцеСонце - як центр і основа небесного простору - є носієм світла і життя. Бог - це світло, і тому сонце є символом Бога. В наших літургійних молитвах ми часто звертаємося до Христа, як до Сонця-Правди.

ХрестХрест- чотириріг, як символ Всесвіту - є знаком чотирьох сторін світу, чотирьох вітрів, чотирьох під року і чотирьох темпераментів. У християнстві хрест - це святий знак відкупу, яким церква все починає, благословляє і освячує. Тому належить йому перше місце серед християнських символів.

ТрикутникТрикутник- символ вогню, безсмертя, а також чоловічої і материнської сили. У християнстві - це символ Пресвятої Трійці. Із вписаним у трикутник колесом - це символ Божого ока.

Дерево життя Дерево життя - як космічне дерево - є символом небесного стрижня і скарбницею життя: поєднує в собі подовженість і короткочасність, стійкість і динаміку, силу і слабкість, верх і низ; це символ безперервного відродження природи. Дерево займає у Святому письмі центральне місце. Із багатьох понять можна виділити найсуттєвіше, а саме: дерево - це сукупність усього доброго й цінного; це образ Божої мудрості, входження в Божу волю і Божу довіру.

СпіральСпіраль- знак вегетативної і органічної плодючості. Як знак Сонця є володарем часу.

ТрирігТриріг- знак святого числа 3 і трибожества. Число 3 є символом симпатії та порядку і тому є класичним числом культових повторень.

ЗіркаЗірка- У давнину зірку пов'язували з Великою богинею. Зорю зображували по-різному: шести- семи-, восьмипроменева. Шестикутна зірка з'явилася ще на початку неоліту, зображення таких зірок поширені в традиційному різьбленні українців. Восьмикутна зоря - це знак чистоти і символ Діви Марії.

СваргаСварга- знак святого вогню і сонця. У християнстві сварга є символом Божественної Величі. У ранньому християнстві сварга охороняла від злих духів.

БлискавкаБлискавка- небесний вогонь, одночасно караючий і освячуючий; це поява сонячної сили і провісник божественного; до чого вона доторкається, те стає освяченим. В християнстві - це блиск Божої Ласки.

Колосся і зерноКолосся і зерно- є образним відображенням предків, святою їжею і пристанищем сонячного божества. У християнстві колосся символізує Воскресіння, таїнство Христа і Божого царства. Пізніше колосся стає символом Святої Тайни Євхаристії.

Церква-Вежа Церква-Вежа - символ святої гори, вершина якої сягає небес. Вона також є знаком прагнення до висот. Церква і дзвіниця в християнстві - це символ прагнення людей до вічності.

ГрабліГраблі- символ дощу, верхньої і нижньої води, яка вийшла із неба і землі. В Старому Завіті дощ є прообразом обіцяного Спасителя; в Новому Завіті - символом ласки і благ вісті науки святого Євангелія.

ГілкаГілка- як частинка дерева є важливим символом культури. Це образ живучості Божої Ласки, завжди нових проявів добродійності та заклик до нових добрих справ. Освячена лоза оберігає від хвороб та злих сил. Гілка на Трійцю є первістком природи, даром весняного цвітіння та символом безкінечного життя та Божої ласки.

Дубовий листокДубовий листок– пов'язаний з Богом Перуном. Є знаком чоловічої сили, мужності та витривалості. А в Святому Письмі дуб– є святим знаком, Божою Справедливістю.

ПівеньПівень- передвісник дня - провідник божого сонця та сторож, який охороняє добро від впливу зла. У християнстві півень, як передвісник світла, є символом Христа, світла, що перемогло темряву. Птахи символізують благочестя Святих та їх піднесення до Бога.

КіньКінь– У архаїчній міфології Бог-Сонце їде по небу на вогняних конях. Кінь - символ невтомності руху сонця та нестриманої швидкості плинної води.

А в Християнстві – це образ безстрашного віщуна віри, який готовий на смерть.

РибаРиба- символізує воду, а також, як і вода, є символом життя та смерті. Через її незвичайну якість примноження вона є поширеним знаком щастя. У християнстві - це символ новохрещених

ОленьОлень– довге життя і заможність, є промінням сходячого сонця, є хоронителем. В Християнстві є образом шукання Бога і взаємної допомоги. Ріг оленя є символом променів сонця, яке сходить.

 

ЗигзагЗигзаг- хвильки. Символи води земної і небесної.

 БезкінечникБезкінечник- нескінченність життя. Візерунок-хвилька, що не має початку й кінця. Вважалося, якщо зло потрапить у цю хвильку, воно не зможе вийти з неї й оберегова функція писанки буде виконана.

Квадрати та ромби Квадрати та ромби - знаки землі та існуючого на ній всього, що пов'язане з числом 4: 4 періоди життя людини (1 - народжується, 2 - живе, 3 - старіє, 4 - помирає) - народження, юність, старість, смерть; 4 пори року (весна, літо, осінь, зима); 4 стихії - вогонь, вода, повітря, земля; 4 сторони світу (південь, північ, схід, захід); у місяця 4 фази; у дня - ранок, день, вечір, ніч. Все, що пов'язано з часом, пов'язували з числом 4, яке геометрично виражається квадратом або хрестом. Якщо потрібно було зашифрувати час, день, роки - малювали квадратики, які ділилися навхрест, утворювалося 4 квадрати - означало тиждень (7 днів), більший квадратик означав 4 тижні - місяць, пори року. Дівчата, коли малювали писанку, хлопцям казали: "Щоб ти жив так довго, скільки я тобі намалювала". І він рахував 1, 2, 3... і по колу безконечно.

СігмаСігма- знак змії. Охоронець домашнього вогнища.

Баранячі ріжки Баранячі ріжки - відродження рослинного світу. Символ зерна, яке проростає.

ПташкаПташка- символізує людську душу. За повір'ям, душа прилітає пташкою до новонародженої дитини і відлітає, коли людина помирає. Птахи поєднують земне і небесне. І, виявляється, мають багато спільного з сонцем. Приміром, восени, коли сонце спадає, вони «йдуть» - відлітають у казковий вирій; навесні, коли сонце зростає, - «приходять», повертаються з вирію.

КалинаКалина - один з найдавніших рослинних символів. Це знак життя, крові, вогню і смерті. Калина часто відіграє роль світового дерева, на вершечку якого птахи дзьобають ягоди, приносячи людям вісті. Писанку з калиновим листям дарують дівчині щоб була гарною, привабливою і здоровою.

 Що означає колір писанки?

5-й учень.  Знаки-символи  поєднувались з символікою кольору, тому кожен колір на писанці мав певне символічне значення, були дуже важливі для сприйняття писанки як оберегу.

 http://pysankar.org.ua/barvy/red1.png  Червоний колір – радість, любов, життя.

http://pysankar.org.ua/barvy/yellow1.png  Жовтий колір – достигле зерно, достаток, врожай, сонце.

http://pysankar.org.ua/barvy/green1.png  Зелений - колір весни, воскресіння природи, багатства рослинного і тваринного світу.

http://pysankar.org.ua/barvy/blue1.png  Блакитний колір символізує воду і повітря, а також здоров’я.

http://pysankar.org.ua/barvy/black1.png  Чорний - колір ночі, потойбіччя, всього невідомого і таємного.

Описание: http://pysankar.org.ua/barvy/black1.png  Білий - колір чистоти.

  Коричневий колір позначав матір-землю.

  Для розпису писанок розробили цілий ряд природних барвників, якi виготовляли в домашніх умовах: «жовтило» - виварена яблунева кора, «чорнило» - луска зернят соняшнику, темно-коричневий - відвар житніх висівок, червоний - відвар з лушпиння цибулі. У наш час фарби виготовляються хімічним способом.

         Розповідь учителя.

 Дивні, чудові, прекрасні, чарівні, надзвичайні. Саме так висловлюються люди, коли бачать наші весняно-великоднi писанки. Тому не дивно, що вони сприймаються як символ України.

  Люблять і шанують писанку в Україні. В кожному регіоні існують музеї, в яких зібрана велика кількість писанок, орнаменти яких характерні саме для цих регіонів. В Івано-Франківській області в місті Коломиї в 2000 році було відкрито Музей писанок, в якому зібрані писанки Гуцульщини. У селі Братківці Львівської області звели пам'ятник-каплицю, всередині якого знаходиться фігура Діви Марії. Також пам’ятник писанці є в селі Доброгостів.  

 Гуцули, які проживають за межами України, не забувають свою історичну Батьківщину. Вони поставили пам'ятник писанці в місті Сучава (Румунія). Висота споруди - понад 7 метрів, діаметр - 4,6 метрів.  

 Слава про красу і оригінальність українських писанок давно вже сягнула найдальших країн. Багато зарубіжних музеїв зацікавились ними. Найбільші колекції наших писанок за межами України є в Лондонському Королівському музеї, у Санкт-Петербурзі, у Краківському та Празькому музеях.

 У Канаді, у провінції Альберта споруджено пам’ятник писанці. Канадська "Писанка" - це величезна мозаїка, що включає 524 зірок, 1108 рівносторонніх трикутників, вона має 3512 зовнішніх граней, 177 внутрішніх розпірок і складається з 6978 деталей.

 VІ. Практична діяльність учнів.

  Учні розфарбовують  ескізи писанок (які підготували вдома), традиційних для писанкарства. (Під час роботи звучить запис пісні Марійки Бурмаки «Розмалюю писанку).

  Під кінець занять кожен учень презентує свою писанку, захищає її (пояснює,  значення символів та кольорів на писанці).

  VII. Підсумок уроку 

Вчитель аналізує і оцінює роботи учня.

  • Які види декорування яєць вам більше сподобалися?
  • Що собою представляє геометричний орнамент?
  • Які писанкарські символи ви запам'ятали?
  • Які з них ви використали для ескізів своїх писанок?
  • Про які символічні кольори ми говорили на уроці?

 Любіть нашу рідну Україну, шануйте її прадавні звичаї, вивчайте народні традиції. Нехай  Господь посилає нашій  прекрасній  землі мир і спокій.
 Ти, Україно, найгарніша в світі,
 Тобою дихаю, тобою я живу.
 І поки серце в грудях моїх б’ється,
 Молитимусь за доленьку твою!
VIII. Домашнє завдання  Прочитати підручник сторінки 121-127.

Підготувати до наступного уроку: роздивитись удома українські орнаменти; принести фломастери, гелеві (кулькові) ручки, альбоми, акварельні фарби, прості та кольорові олівці, гумки, пензлі.

docx
Додано
30 січня 2019
Переглядів
6010
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку