Урок української літератури для 7 класу «Подільської землі свята перлина....» Місто Хмельницький у творах подільських поетів.

Про матеріал
розширити і поглибити знання учнів про рідне місто Хмельницький, його історію, формувати усвідомлення рідного міста як часточки України, значення рідного краю у житті кожної людини, ознайомити з творами поетів про рідне місто, вчити виразно читати та аналізувати віршовані твори, виховувати любов до рідного краю, інтерес до читання.
Перегляд файлу

Урок української літератури для 7 класу

    «Подільської землі свята перлина....» Місто Хмельницький у творах подільських поетів.

Тема: "Подільської землі свята перлина...."
Місто Хмельницький у творах подільських поетів.
Мета: розширити і поглибити знання учнів про рідне місто Хмельницький, його історію, формувати усвідомлення рідного міста як часточки України, значення рідного краю у житті кожної людини, ознайомити з творами поетів про рідне місто, вчити виразно читати та аналізувати віршовані твори, виховувати любов до рідного краю, інтерес до читання.
Обладнання: ілюстрації з краєвидами рідного міста з книги "Хмельниччина", фотоальбоми "Рідне місто", створені дітьми, роздатковий матеріал для читання, виставка книг про рідне місто.

Хід уроку 

 

I Організація класу. Оголошення теми і мети уроку.
- Любі діти, сьогодні у нас урок позакласного читання. Сьогодні ми знову поринемо у чудовий і прекрасний світ - світ книги.
Вирушаймо у країну,
Там, де море по коліна,
Там, де гори по плече,
Там, де сонце не пече.
Слово там озветься лунко
У печері подарунків.
Вирушаймо тишком-нишком.
До печери? Ні, до книжки.
- Дійсно, книга - це та печера подарунків, у якій можна знайти дивні скарби. Іван Франко писав:
Книги - морська глибина:
Хто в них пірне аж до дна,
Той, хоч і труду мав досить,
Дивнії перли виносить.
- І наш сьогоднішній урок ми проведемо як літературну по¬дорож нашим рідним містом. Наш клас розділено на 4 команди - екіпажі, які будуть намагатися злагоджено і дружно працювати.

II Ознайомлення з історією рідного міста.
1. Екскурс в історичне минуле.
- Посеред древньої землі України - крапелиною на карті - наше рідне місто Хмельницький. І зараз ми з вами проведемо екскурс "Минуле нашого міста". Кожна група готувала повідомлення про історію рідного міста.
1 група. Місто Хмельницький має майже 600-річну історію і веде свій родовід від невеличкого поселення Плоскирів. Перші згадки в літописах говорять про існування Плоскирова вже у першій половині XV століття.
Плоскирів виник у місці впадання річки Плоскої до Південного  Бугу (тоді річка називалася Бог). Звідси і назва поселення, бо воно знаходилось між річкою Плоскою і Ровом, що утворився з рукава р. Плоскої.
2 група. Плоскирів тривалий час був невеликим містечком, чисельність мешканців якого не перевищувала 3 тисячі, а іноді, після нападів загарбників, взагалі перебувало спустошеним.
У ХVІІ столітті Плоскирів перебував у володінні однієї з найвідоміших польських родин - Замойських, які розбудовували місто. Тому й не дивно, що частина герба Замойських присутня у гербі міста - три схрещені стріли, середня вістрям донизу, а дві крайніх вістрям угору.
3 група. У ці часи місто називали вже Проскурів. У подальші роки місто зростало, особливо після прокладання у 1870 році через нього залізниці. Місто росло і після революції, а після Великої  Вітчизняної війни до нього приєднано села Заріччя та Гречани.
4 група. 16 січня 1954 року на честь видатного державного діяча і полководця Б. Хмельницького місто перейменовано у Хмельницький. Воно росте, розбудовується. На карті міста 525 вулиць, провулків, проїздів та майданів. Проте, чи знаємо ми історію тих вулиць, на яких мешкаємо? А що ми можемо сказати про людей, на честь яких названо наші вулиці?

2. Презентація вулиці.
- І тому сьогодні ми підготували презентацію рідної вулиці.
1 група. Вулиця Володимирська. Розташована вулиця в центрі міста, прокладена в 1824 році і мала першу назву Дворянська, там жили заможні люди. Змінювала назву на Є. Остаповича і С. Кірова. У 1991 році перейменована на Володимирську на честь великого київського князя Володимира Святославовича, який заве ршив об'єднання князівств у єдину державу - Київську Русь. Він запровадив християнство як державну релігію.
На цій вулиці розташована міська друкарня, колишнє комерційне училище (сьогодні НВО№5), обласна телерадіокомпанія "Поділля-центр", Свято-Покровський кафедральний собор - головний православний храм міста.
2 група. Вулиця Кам'янецька. Одна з головних у місті, що пролягає від берегів Південного Бугу до південної околиці міста. Вулицю Кам'янецьку можна було б внести до книги рекордів Хмельницького, і причому, двічі. Це найдовша вулиця міста (майже 7 км) і найстаріша вулиця, що існує з моменту виникнення поселення Плоскирів. З 1925 по 1991р. носила ім'я легендарного червоного командира М. Фрунзе. В 1991 році вулиці повернена історична назва.
У Проскурові перший театр виник на Кам'янецькій у 1908р.
На вулиці розміщено пам'ятник Б. Хмельницькому і Філармонія.
Пам'ятник-танк відкрито у 1967 році на честь військових частин, що визволяли місто від фашистів та отримали звання "Проскурівських".
3 група. Вулиця Купріна. Одна з головних магістралей мікрорайону Дубове. Бере початок від Ружичнянського універмагу і пролягає масивом з приватною забудовою мікрорайону Дубове. Виникла у 1960 році.
Названа на честь Купріна Олександра Івановича (1870 - 1938) - письменника, класика російської літератури. Він служив у Дніпровському піхотному полку, що дислокувався у Проскурові. Саме на Поділлі під час військової служби розпочав літературну діяльність. Коли вийшов у відставку, присвятив своє життя літературі. До 1901 року проживав в Україні, у Києві. Про    перебування у Проскурові згадує у повісті "Поєдинок".
4 група. Вулиця Лікарняна. Розташована за Кам'янецьким переїздом. Пролягає вздовж обласної інфекційної лікарні (колишня земська лікарня) від вулиці Сковороди до вулиці Короленка. Виникла в 1911 році після завершення спорудження земської лікарні. Отримала назву Земська вулиця.
Земська медицина почала розвиватися на Поділлі з 1904 року. В лікарняне містечко входили головний корпус, інфекційний барак, квартира лікаря, каплиця, станція біологічного очищення йоли та ін. Територія була засаджена плодовими деревами. За рік обслуговували 1,5 тис. хворих. Відзначимо, що всі послуги в лікарні надавались безкоштовно.

3. Вікторина "Наше рідне місто".
- Коли виникло наше місто?
- Які назви воно носило?
- На честь кого названо?
- Який герб нашого міста?
- Які річки протікають територією міста?
- Імена яких видатних письменників носять вулиці міста? (М.Гоголя, Л. Українки, Т. Шевченка, П. Тичини, О. Кобилянської, А. Гайдара, Я. Галана, О. Пушкіна, М. Горького, М. Лєрмонтова та ін.)
- Імена яких видатних українських народних героїв носять мулиці міста? (Устима Кармалюка, Івана Ґонти, Максима Залізняка, Северина Наливайка, Максима Кривоноса)
- Імена яких героїв війни носять вулиці міста? (Генерала Карбишева, Генерала Кирпоноса, Маршала Жукова, Гастелло, Уляни Громової, Ковпака, Маршала Рибалка)

III Робота над віршами по темі.
1. Читання вірша про минуле нашого міста. Вірш Михайла Войнаренка "Місто над Бугом".
Реклама вірша учнями.
Цей вірш написаний поетом - подолянином Михайлом Войнаренком. У вірші прослідковується історія нашого міста з давнини до сьогодення. Як наше місто гордо повставало після знищення і яке воно чудове сьогодні.
Місто над Бугом
Коли я додому вертаюсь,
До рідних прибузьких алей,
То радо мене зустрічає
Перон світанкових очей.
А я намагаюсь впізнати
Те місце, де вперше хтось звів
Фортецю над Бугом і хати, 

Сім перших дворів, сім димів.
Літа пориваються в вирій,
Лиш Плоска не знає років..
Плоскирів, Плоскирів, Плоскирів,
Відлуння далеких віків.
Зазнав ти біду і наругу,
Горіли фортеця й поля,
Заплави Південного Бугу,
Моя нескоренна земля.
На тебе не раз зазіхали
Із різних сторін вороги,
Тоді подолян виручали
Богдана славетні полки
. Минулись пожежі та бурі,
І виріс між щедрих полів,
Проскурів, Проскурів, Проскурів-
Прамісто моїх земляків.
І сяють сьогодні в пурпурі
Околиці новобудов,
А стріли в гербі на лазурі –
То віра, надія й любов.
Прийшла довгомріяна вол
я І Лесі крилаті слова:
"Красо України, Подолля"...
Душею ти знов ожила.
Далеко я їду чи близько,
А тут в мене друзі й сім'я...
Хмельницький, Хмельницький, Хмельницький
Ти доля і гордість моя!
Читання вірша учнями, які готували рекламу, інші слідкують по роздатковому матеріалу, ставлять запитання за змістом.
- Які образні вислови вжито у вірші?
- Як змінювалась назва міста?
- Як поет пояснює герб міста?
- Рядки з вірша якої поетеси використав автор?

2. Робота з виставкою книг і ілюстрацій про рідне місто.
- Наше місто стало чудовим і прекрасним. Розкинулось на обох берегах Буга. І ми підготували виставку книг про сьогодення Хмельницького. (Підготовлені учні розповідають про книжкову виставку).

3. Фотосесія.
- Журналісти наших груп підготували фотосесію "Вулиці рідного міста". Зробили фото своїх улюблених місць у Хмельницькому і розмістили їх на рекламних плакатах. Прошу групи представити свої проекти.

IV Фізкультхвилинка
Що ж, мабуть прийшла пора
Трохи відпочити.
Хочу на фізкультхвилинку
Всіх вас запросити.
Раз - підняли руки вгору,
Два - схилились всі додолу
. Нахилились. Повернулись,
Один одному всміхнулись.
Покрутились вправо- вліво –
Щоб нічого не боліло.
Нахились, повернись,
До товариша всміхнись.

4. Робота над віршами подільських поетів про Хмельницький.
- Плоскирів... Проскурів.... Хмельницький... Дивний і неповторний... Саме він є невичерпним джерелом творчості, джерелом натхнення для поетів нашого краю, які описують Хмельницький у віршах, розповідають про свою любов до нього. З цими віршами ми познайомимось на сьогоднішньому уроці.
1 група
Ольга Лихогляд. "Хмельницький"
Хмельницький в ошатнім убранні
Над Бугом Південним стоїть,
І сяють тут промені ранні,
Як сяяли безліч століть.
Навколо - краса промениста.
Полонить будов ренесанс.
Годинник на ратуші міста
Звіряє з Європою час.
Мозаїкою тротуарів,
У сяйві гірлянд-ліхтарів,
Гуляють закохані пари,
Ніщо не забув "Плоский Рів".
Цю землю топтали злі орди.
Кроваві бої відгули.
Мов Трійця свята, сяє гордо
Твій Герб, оберіг - Три стріли.
І радістю повняться очі -
Наш Вершник до злагоди мчить.
І Стяг жовто-синій уроче
Над містом моїм височить.
Герої твої незабутні.
На зміну їм юність іде.
Поглянь, як щасливе майбутнє
Матуся за ручку веде.
- Що сподобалось у вірші, які вислови?
- Що дізнались про герб?
- Як ви розумієте вислів "і радістю повняться очі"?
2 група.
Віталій Міхалевський. "Серце подільського краю"
Я у місті такому живу,
Що відоме у цілому світі.
Мій Хмельницький, мій сон наяву!
Три стріли - слід віків заповітний.
На Озерній спить білий туман,
Сонце Лезневе радо вітає,
Шлють Гречани і Виставка нам
Щиру пісню Подільського краю.
Навіть Землю усю обійди -
В нас найкращі жінки і дівчата.
Звідусіль їдуть гості сюди,
З рушниками їх звикли стрічати.
Давнє Дубове - пнуться дубки,
Урожаї Ружична збирає,
А над Раковим Сяють Зірки -
Б'ється серце Подільського краю!
Мій Хмельницький, мій сон наяву!
Лине слава Богдана далеко.
Буг вигойдує долю нову.
Прилітають на щастя лелеки.
- Що автор називає "Серцем Подільського краю"?
- Які мікрорайони згадано у вірші?
- Що сказано про ці мікрорайони?
- Як зустрічають гостей у нашому місті?
- З чого видно ставлення автора до міста?
З група
В. Олійник "Місто юності моєї"
На Булаві Богдана
Сніжинки тихо тануть
І як роки відходять
У вічність поїзди....
Повернусь в рідне місто
І так затишно стане
На вулицях, якими
Ти в юності ходив...
Як живеш ти,
Місто юності моєї?
Пригортаєш
Сонні вулиці, і парки, і алеї.
Де ходили,
Де гуляли ми вечірньою порою, -
Місто юності, я скучив за тобою.
У душі, як спомин чистий,
Залишилось вічне місто,
Бережуть кохання сяйво ліхтарі...
Вийду з поїзда нічного,
В серці радість і тривога,
Проблукаю рідним містом
до зорі...
Знайдіть у вірші порівняння?
Які почуття огортають поета при поверненні в рідне місто?
Що запитує автор у міста?
Як називає автор своє місто?
4 група.
У 2006 році ми відзначали 575-річчя Хмельницького. І по¬долянин Анатолій Пасічник присвятив цій події свій вірш "Під небом Хмельницького"
Білі чайки над Бугом кружляють,
Понад царством мрійливих лілей.
Так перлина Подільського краю
Зустрічає в цей день ювілей.
Наш Хмельницький, мов символ зростання,
Височать золоті куполи,
Тут молився Богдан на світанні,
Під освяченим небом твоїм.
Парк Шевченка і срібні фонтани,
Кличуть радо на свято нас всіх,
І шануймо ми, хмельничани,
Наше місто, святий оберіг!
Любе місто моє, як тебе не любити,
У дарунок прийми мрій завітних розмай,
В день твоїх іменин із найкращого жита
Ми спечемо тобі запашний коровай!
- Що дарують місту люди на ювілей?
- Як називає автор наше місто?
- До чого закликає автор?

5. Конкурс на найкраще декламування віршів подільських поетів про Хмельницький.
- Ми всі любимо наше місто, де ми народились, зросли. І поети, що народились або побували тут, теж люблять і шанують Хмельницький, і про цю любов вони написали у своїх віршах. Зараз кожна група представить свій вірш, який вони підготували.
1 група.
Мирослав Воньо. "Мій другий батько"
Коли приїхав я сюди,
То ти прийняв мене, як сина.
Збагнуло серце: назавжди
Хмельницький весь - моя родина.
Я наче вдруге народивсь,
Як був пригорнутий тобою.
Ти всім зі мною поділивсь:
Теплом, і хлібом, і любов'ю.
Ти знов даєш мені снаги,
Яку нестиму через роки,
Хмельницький, батьку дорогий,
Ясний мій світоче високий!
Поки зможу хоч слово сказати,
Поки чутиму спів солов'їв,
Буду, Хмельницький, тебе називати
Другим батьком моїм!
2 група.
Броніслав Грищук "Проскурівський вальс
Весна - у літо, літо - в осінь,
Роки за обрії пливуть.
Проскурів мій в прозору просинь
Через віки долає путь. Я
к пароплав у хмарі пари,
Пливе, пливе з ночей у дні,
І мерехтять над ним стожари,
Немов калина при вікні.
Проскурів мій, незгасна зоре,
Моя мелодія щемка,
Причал надій, тверда опора,
Неначе батькова рука.
В лиху і радісну годину
Через розлуки і жалі
До тебе лину - мов пір'їна
З крила лелеки до землі.
3 група.
Галина Ісаєнко "Ода Хмельницькому".
Подільської землі свята перлина,
Окраса молодої України –
Хмельницький - місто щастя і добра.
Хай з кінчика нестримного пера
Злітає пісня в неозорі далі
Про хмельничан творіння небувалі,
повняться джерелами ідей.
Хмельницький рідний, диво - красень,
Нехай свіча твоя не згасне.
Про їх невтомну працю, про людей,
Що, Купайся в сонці, в росах ранніх,
Купайся в радості, в коханні...
Нехай Господь благословить
І Ангел Божий захистить!
4 група
Петро Карась "Місто над Бугом"
Тиха ніч пливе над рідним містом моїм.
Стеляться тумани над лугом.
Десь далеко чути ніжний спів
Про Хмельницький - місто над Бугом.
Де б не мандрував я і в яких краях,
Хай в лице мені вила зав'юга,
Я вертаю, наче вірний птах,
У Хмельницький - місто над Бугом.
Місто моє, чудове місто в маю.
Завжди веснами цвіти.
На красу замріяну твою
Я дивлюсь - очей не одвести.
Обговорення конкурсу декламування віршів.
6. Композитори пишуть музику до віршів подільських поетів. Так народжуються пісні про наше рідне місто.
(Виконання учнями пісень про Хмельницький. Варіанти:
Надія Пукас "Проскурівський вальс"
Іван Пустовий "Наше місто"
Іван Бубен "Рідне місто".)
7. - Ми теж любимо наше місто і спробуємо створити свої невеличкі літературні шедеври про нього.
(Робота в групах. Написання невеликого твору або вірша про рідне місто).
8. У групах учні готували плакати-малюнки "Моє місто - найкраще".
Демонстрація малюнків і розповідь про них.

V Підсумок уроку.
- Сьогодні ми ще більше дізнались про історію нашого міста, прочитали багато творів про Хмельницький і самі стали фотокореспондентами, художниками, поетами, письменниками. Сьогоднішній урок ми закінчимо словами поета- подолянина Петра Савчука "Рідне місто".
...Здрастуй, мій улюблений Хмельницький,
рідне місто ласки і тепла.

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
22 жовтня 2023
Переглядів
192
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку