Урок української мови на тему:"Складнопідрядніречення з підрядними допустовими і наслідковими".

Про матеріал

Мета: формувати вміння аналізувати засоби зв'язку в складнопідрядних реченнях з підрядними обставинними наслідку й допусту; розвивати творчі вміння трансформувати, моделювати, конструювати складнопідрядні речення з різними типами підрядних обставинних; за допомогою мовленнєво-комунікативного дидактичного матеріалу розвивати логічне мислення учнів, удосконалювати навички розпізнавати мовні явища, групувати, доповнювати тощо.

Перегляд файлу

Урок 29


Тема: Складнопідрядніречення з підрядними допустовими і наслідковими

Мета: формувати вміння аналізувати засоби зв’язку в складнопідрядних реченнях з підрядними обставинними наслідку й допусту; розвивати творчі вміння трансформувати, моделювати, конструювати складнопідрядні речення з різними типами підрядних обставинних; за допомогою мовленнєво-комунікативного дидактичного матеріалу розвивати логічне мислення учнів, удосконалювати навички розпізнавати мовні явища, групувати, доповнювати тощо.

Хід уроку

  1. Організаційний момент
  2. Актуалізація опорних знань.

Установити відповідність

  1. Ознайомлення дев’ятикласників з темою, метою й завданнями уроку
  2. Сприйняття й засвоєння навчального матеріал
  • Ознайомлення з теоретичним матеріалом

Складнопідряднимреченням з підряднимнаслідковим називаєтьсятаке складне речення, у якомупідрядначастинавказує на наслідокдії, про яку йдеться в головнійчастині. Листягоробини з зеленого стало жовтим, так щойоговажкобуловідрізнитивідягід (В.Гжицький).  [ ],  (так що  ). 
Підряднанаслідковачастинамайжезавждизаймаємісцепісляголовноїчастини і приєднується сполучником так що, який не розділяється комою. Відголовноїчастини до підрядноїпитанняпоставитинеможливо. 

РОЗРІЗНЯЙТЕ!

(підрядна способу дії і ступеня) 

1. Очерет шумів так, щозаглушавнавіть думки (М. Коцюбинський). 

(підряднанаслідкова) 

2. Погода стояла тепла і сонячна, так щошибки на вікнах аж миготіли (Г. Тютюнник). 

Складнопідряднимреченням з підряднимдопустовим називаєтьсятаке складне речення, у якомупідрядначастинавиражаєтвердження, всуперечякомудіяголовноїчастини все ж відбувається.  1. Хоч земля вся укритаснігами, моєсерце в цвіту (В.Сосюра). 

http://osvitavukrajini.ucoz.ua/_pu/0/41094204.jpg
2. Йшли в степи майстриланів, дарма щодощхолоднийсіяв (Д. Луценко). 

http://osvitavukrajini.ucoz.ua/_pu/0/65338164.jpg
Підряднадопустовачастинавідповідає на питання незважаючи на що? всупереччому? і приєднується до головної сполучниками хоч (хоча); дарма що; незважаючи на те, що; хай; нехай; нащо; сполучними словами куди не; де не; скільки не; як не; які не.
ЗВЕРНІТЬ УВАГУ! 
Якщопідряднадопустовачастинастоїть перед головною частиною, у реченніможуть бути протиставнісуряднісполучники а, та, зате, проте, однак, але.  1.  Хоч і тепло вже,  а осіньвжепідходитькрадькома (Н. Забіла).  2. Хочкозацька держава існуваланедовго, однак вона мала вирішальнийвплив на розвитокнаціональноїсвідомості  (із журналу). 

  • Система тренувальних вправ

Вправа 1.
І. Спишітьречення, виділяючипідряднічастини  комами.  Укажітьпідряднінаслідкові.

1. Попенко, запихаючисьбулкою на весь рот так що за обомащокамийогоначе два кулаки стримілоусміхнувсяочима (ПанасМирний).  2. Теплий туман слався по полю і налив балку по самівінці так що дерева потопали в ньому  (М. Коцюбинський). 3. Хлопцівийшли до села з заходу так щотеперїм не булочогобоятися  (Г. Тютюнник). 4. Місяць, підводячисьвгору, пірнає в загустілухмару так щовиднієтьсялишесрібний край (М. Стельмах). 5. Молоді, чорнявіскрипаліпозакидалиголови назад так що на їх ледведержалися шапки (І. Нечуй-Левицький). 6. Здоровеннийдуб розлягся, розширивсясвоїм кострубатим* гіллям так що аж темно під ним (М. Коцюбинський). 
* Кострубатий  (рос.) косматый, корявый. 

Вправа 2.
Утворіть і запишітьізподаних пар простихреченьскладнопідрядні з підрядниминаслідковими.
1. Агрегатипрацювали справно. Норми кожного дня працівникиперевиконували. 
2. Безперервно лив дощ. Ріка почала виходити з берегів. 
3. Хлопці стояли під деревом у тіні. їх ніхто не мігпобачити. 
4. Учитель добре пояснив тему уроку. Усіучнізасвоїлиматеріал. 
5. Літобулодощове. Трава виросласоковита. 

Вправа 3.
Поставте пропущені розділові знаки, визначте вид речень.
1. Того хтотупцює на місціжодніперешкоди не зупинять. 2. Борис Савич дарма що не любив ув'язуватисьвподібнідискусіїцьогоразу все ж подав голос. 3. В дитинствві ми всіщетакі як задумала доля. 4. Моя далека юньти нездаєшся сном хочзморшки на чолі все глибшають у мене. 5. Хочбув на слово гострийзмовчав Стефан. 6. Цінуйчужі думки але не настількищобпривласнювати їх. 7. Дарма щоснігхрумкотитьпід ногами але весна своєбере. 8. Нехай я отруєна злою журбою та в пісні на всякуотруту є лік. 9. Якщолюдинавідрікаєтьсяродовоїпам'яті вона спроможна на все. 10. І хочжиття послало йомукалюжузамість океану душа в ньогобулаокеанська.
У СПР з підрядними допустовими підкреслітьостаннілітери і дізнаєтеся, хто автор вислову "Ніколищастя не ставило людину на такувисоту, щоб вона не потребувала друга".

Вправа 4

Спишіть, розкриваючи дужки. Поставте потрібні букви і розді­лові знаки.

У сонному повітрі чулися які(сь) звуки ніби хто(сь) зітхав чи ш...птався. 3..мля і небо потонули в гл...бокому мороці так що за кілька кроків (не)видно було (ні)чого. Ми спустилися в долину. Темно як у пеклі так що лобом у дер...во вткнешся. Злість мене бере тому що тупцюємось на міс...і. Бур...ян густішає та трава як очерет вище голови так що не прод...решся. Лазимо спот... каємось. Потім набр..ли на ковбаню. Вода плющ...ть-дзюркотить аж в горлі залоскотало... (За І. Багряним).

 

Вправа5.
Розв'яжіть тести.

Складнопідрядніречення з підряднимидопустовими і наслідковимиНачало формыКонец формы

1.   У якому рядку є складнопідрядне речення з підрядним допустовим?

  1. Та всю цю роботу якось уміла пані приправляти доріканням та гордуванням, що справді здавалось усяке діло каторгою (Марко Вовчок);
  2. Він встиг сюди швидше за Ласточкіна, дарма що Ласточкін півдороги зробив на візнику (Ю.Смолич);
  3. Якщо на вістрі крихта бруду — всю зброю пожере іржа (Д. Павличко).

2.   У якому рядку є складнопідрядне речення з підрядним наслідку?

  1. Пробрався сюди так, що й жінка не чула (О. Гончар);
  2. Тільки в тому разі, якщо отримаєте позитивну відповідь, можете збирати речі (З газети);
  3. Райко, як і перше, примостився на пеньку, так що огонь бив йому в лице (С.Васильченко);

3.   Визначте вид підрядної частини складного речення: Куди б не пішов він, дощі розмиють слід його сандалій (В. Стус).

  1. допустова;
  2. місця;
  3. наслідку.

Підсумок уроку.

Домашнє завдання.

Спишіть речення, вставляючи пропущені букви та розділові знаки Складіть схеми трьох речень.

1. Хоч як би під правду лжа не р...дилась правда як мати на світі одна (В.Соколов).  2. Вона (мова) одна у нас така - уся співуча і дзвінка уся плакуча і гримуча хоч без лаврового вінка(Т.Шевченко).  3. Ось такі лаври пр...ніс Кульбаці цей дощ дарма що ухекавсякомишан..ць неабияк(О.Гончар). 4. Хоча я й дуже люблю ліс але п...боююсь його душі (М.Стельнах). 5. Жнива найменше схожі на народ хоч і вінчають битви переможні (М.Братан).

 

docx
До підручника
Українська мова 9 клас (Авраменко О.М.)
Додано
28 жовтня 2018
Переглядів
1224
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку