Урок " Вчимося змінювати прикметники за числами"

Про матеріал
Презентацію можна використовувати на уроках української мови в 3 класі Нової Української школи учителями початкових класів, вихователями груп продовженого дня, студентами. Дані матеріали допоможуть учням поглиблювати знання за темою " Прикметник", навчити змінювати прикметники за числами.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Струмок серед гаю, як стрічечка. На квітці метелик, мов свічечка. Хвилюють, малюють, квітують поля –Добридень тобі, Україно моя!

Номер слайду 3

Сьогодні на уроці ми будемо вчитися змінювати прикметники за числами. Продовжимо подорожувати Україною і завітаємо до Одеси, познайомимося з центральною вулицею – Дерибасівська.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Прикметник – це …Прикметник у реченні пов’язаний з …Зв’язок між іменником і прикметником можна встановити за допомогою …Прикметник можна утворити від …

Номер слайду 6

С. 96, вправа 1. Прочитайте інформацію Читалочки про Одесу. Мальовничий берег Чорного моря прикрашає чарівне місто Одеса. Його називають українською столицею гумору. Першого квітня тут офіційний вихідний. Веселі одесити святкують День сміху. Під Одесою розміщені великі катакомби. Їх полюбляють відвідувати зацікавлені туристи. Одеса, виявляється, є і в космічному просторі. На честь міста названа далека зірка.

Номер слайду 7

Проведи дослідження!Прочитай виділене в тексті сполучення слів. Про скільки зірок у ньому йдеться? 2. У якому числі стоїть іменник зірка — однині чи множині? 3. Зроби висновок про число прикметника далека. Перевір себе за правилом.

Номер слайду 8

Прикметник стоїть у тому числі, що й іменник, з яким він зв’язаний. Наприклад: теплий день, теплі дні.

Номер слайду 9

С.96, вправа 2. Випиши з повідомлення Читалочки два сполучення прикметника з іменником в однині і два — у множині. мальовничий берегчарівне містомножинавеселі одеситивеликі катакомби

Номер слайду 10

С.96, вправа 3. Чи доводилось кому з вас довелось побувати в Одесі. Що вам ще відомо про це місто? Одеса – місто-порт на північно-західному узбережжі Чорного моря. Це третє за величиною місто України після Києва і Харкова, головний промисловий, культурний, транспортний, науковий і курортний центр Північного Причорномор'я.

Номер слайду 11

С. 96, вправа 4-5. Зміни число поданих сполучень слів і запиши. У якому словосполученні тобі не вдалося змінити число? Поясни чому. множина Запиши за зразком!

Номер слайду 12

Центральні вулиці – центральна вулиця, старі дерева – старе дерево, розлогі дерева – розлоге дерево, ошатні споруди – ошатна споруда.

Номер слайду 13

С. 97,вправа 8. Поміркуй, чим схожі міста Херсон і Одеса. Напиши про це текст (3–4 речення). Міста Херсон і Одеса дуже схожі. Обидва розташовані на березі Чорного моря. Вони мають морські порти. В цих містах є катакомби.

Номер слайду 14

Сьогодні на уроці я навчився/навчилася…Труднощі виникали…Найбільше мені сподобалося…Урок завершую з настроєм…Обери лист, який ти хочеш відкрити(для відкриття по листі варто натиснути

Номер слайду 15

Підручник с.97, вправа 9. Спиши сполучення слів, узгодивши прикметники з іменниками в числі. Із двома сполученнями слів склади і запиши речення.

pptx
Додано
30 січня 2023
Переглядів
620
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку