урок "Відбивання світла"

Про матеріал
Урок пояснення нового матеріалу з проблемним питанням, фронтальним експериментом та постійною зміною форм роботи. Учні знайомляться з дзеркальним та дифузним відбиванням. Формуються вміння будувати зображення в дзеркалі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку «Відбивання світла. Закони відбивання. Плоске дзеркало»Мета уроку: формування уявлень про відбивання світла та закони відбивання, про утворення зображень у плоскому дзеркалі. Розвивати вміння логічно мислити. Виховувати почуття колективізму.

Номер слайду 2

Пригадаємо (взаємоперевірка)1. Які джерела світла можна вважати природними?а) Монітор комп’ютера;б) електричну лампу;в) зорі;г) рекламні трубки.2. Які джерела світла можна вважати відбивачами?а) Сонце; б) Місяць;в) світлячка; г) рекламні трубки.3. Чому відбуваються сонячні затемнення?а) Між Сонцем і Землею іноді проходять інші планети.б) Це результат падіння тіні від Місяця на Землю.в) Це результат падіння тіні від комети на Землю.г) Це результат відхилення сонячних променів від прямолінійного поширення під впливом притягання Землі.4. Між електричною лампою та стіною знаходиться м’яч, на стіні кругла тінь від м’яча. Чи зміниться радіус тіні, якщо м’яч перемістити ближче до лампи?а) Не зміниться; б) збільшиться; в) зменшиться. 

Номер слайду 3

Проблемне питання. Чи є відмінність між предметом і його віддзеркаленням ? Як «поводитиметься» світловий промінь, який падає на поверхню якогось тіла? 

Номер слайду 4

Установлення законів відбивання і заломлення світла за допомогою оптичної шайби.(демонстрація)Зробіть малюнок у зошиті. Запам'ятайте!!

Номер слайду 5

Сформулюємо закон відбивання світла (див. ст.68)

Номер слайду 6

Робота в групах . Експериментальне завдання. Відтворіть дослід, запропонований на малюнку. Запаліть свічку. Другу свічку поставте так, щоб у дивлячись на неї через скло вона «горіла».

Номер слайду 7

ss1 Як розташовуються щодо дзеркала точки S і S1 ? S - джерело світла, а S1 – його зображення.

Номер слайду 8

ss1 ООО12Спостерігаємо!!!.

Номер слайду 9

Дифузне відбивання-світло , що падає на шорстку поверхню , відбивається у вигляді розбіжного пучка.

Номер слайду 10

Запам’ятайте!!!. Відбивання світла від гладенької поверхні є дзеркальним (вузький пучок світла після відбивання залишається вузьким). Відбивання світла від шорсткої поверхні є розсіяним (вузький пучок світла після відбивання розсіюється в різних напрямах). Білий папір відбиває практично стільки ж світла, скільки відбиває дзеркало. Чорний папір відбиває лише кілька відсотків світла, що падає на нього.

Номер слайду 11

Дамо відповідь на поставлені питання. Чи є відмінність між предметом і його віддзеркаленням ? Як «поводитиметься» світловий промінь, який падає на поверхню якогось тіла? 

Номер слайду 12

Побудова зображення у дзеркалі.1) АА1  МNАВА12) АА1 = А1 А2 МNА2 В1 В23) ВВ1  МN4) ВВ1 = В1 В2 5) А2 В2 – уявне зображення АВ

Номер слайду 13

Побудуйте зображення (самостійна робота)1) АА1  МNАВА12) АА1 = А1 А2 МNА2 В1 В23) ВВ1  МN4) ВВ1 = В1 В2 5) А2 В2 – уявне зображення АВ

Номер слайду 14

Запамятайте!Зображення предмета в плоскому дзеркалі є уявним розмір дорівнює розміру предмета зображення розташоване симетрично до предмета відносно площини дзеркала.

Номер слайду 15

Робота в групах. Завдання для І групи: Поставте два дзеркала під прямим кутом. Опишіть що спостерігаєте. Спробуйте пояснити. Завдання для ІІ групи: Поставте два дзеркала під кутом 600. Опишіть те, що спостерігаєте. Спробуйте пояснити. За таким принципом працює калейдоскоп. Запитання до двох груп (дається час на обговорення)Спробуйте пояснити як працює перископ (за картинкою).

Номер слайду 16

Застосування плоского дзеркала (учні записують на стікерах , виходять до дошки, приклеюють і висловлюють свою думку) Плоске дзеркало

Номер слайду 17

Домашнє завдання Опрацювати п.11,Впр.11 (4,5). Підготувати розповідь «Поглинання та відбивання світла для бачення предметів.»(за бажанням)

pptx
Пов’язані теми
Фізика, 9 клас, Розробки уроків
До підручника
Фізика 9 клас (Бар'яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Кирюхіна О.О. (за редакцією Баряхтара В.Г., Довгого С.О.))
Додано
20 жовтня 2021
Переглядів
1032
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку