Урок " Види бородавок"

Про матеріал
матеріал для уроку з теми " Види бородавок" для використання вчителями. Містить визначення та безпосередньо види самих бородавок
Перегляд файлу

 

                                 Тема уроку :Веснянки. Бородавки

План уроку

1. Визначення поняття " веснянки"

2. Бородавки

3. Види і симптоми бородавок

4. Діагностика бородавок

5. Лікування бородавок

 

      1.  Ластови́ння, ластови́нки, весня́нки — генетичні особливості пігментації шкіри, що успадковуються за автосомно-домінантним типом. Зумовлюється відкладенням у шкірі особливого фарбника — меланіну. Однак, на відміну від родимок і крупних пігментних плям, ластовинки не містять збільшеної кількості клітин, що виробляють меланін (меланоцитів).

Ластовиння найчастіше трапляється в білявих та рудоволосих чоловіків і жінок і здатне різко проявлятись у весняно-літній період.

        Проявляється ластовиння в основному на обличчі, рідше — шия, руки, груди, плечі. Буває округлої або овальної форми від світло-жовтого до темно-коричневого кольору. З'являється у віці старше 4-5 років на відкритих місцях шкірного покриву. З віком відзначається тенденція до його зменшення або повного зникнення.

          Веснянки — своєрідний щит, який охороняє людину від шкідливого випромінювання. Під впливом сонячних променів кількість веснянок збільшується. Проте на їхню появу впливає не тільки сонячне випромінювання.

Бородавки - це доброякісне (на відміну від злоякісного - без утворення ракових клітин) шкірне утворення, її під впливом різних представників сімейства вірусів папіломи людини (ВПЛ), яких існує більше сотні. Для бородавок немає статевих і вікових перешкод: їх поширеність однакова серед представників обох статей і не залежить від віку.

         2.  Бородавки. Папіломавірус передається контактним шляхом: або при безпосередньому контакті з носієм (рукостискання), або через забруднені предмети побуту і навколишнього оточення (в лазнях, душових, басейнах і т.д.). Але не варто шарахатися від руки, простягнутою по службі або добрим знайомим: умовою для зараження є несприятливий збіг ряду факторів:

• шкірні тріщини і мікротравми, застарілі подряпини. Група ризику - особи, за родом своєї професійної діяльності займаються вологим прибиранням або ручним пранням: у них багато мікротравм на шкірі;

• слабкий імунітет (індикатор - часті простудні захворювання);

• зайва пітливість кистей рук і ступень.

Якщо все склалося гаразд, то перша бородавка з'явиться через 1,5-6 місяців: такий інкубаційний період вірусної інфекції, викликаної ВПЛ.

3. Види і симптоми бородавок

Звичайні (їх ще називають вульгарні) бородавки

Такі бородавки становлять 2/3 від загального числа бородавок на шкірі. Ось якраз таки цим бородавок властива вікова розбірливість: вони частіше оселяються у дітей і молодших школярів.

Улюбленим місцем дислокації бородавок є кисті рук (як долоні, так і тильні частини), пальці, іноді (що дуже неприємно з естетичної точки зору) особа. Зовнішній вигляд вульгарною бородавки досить невибагливий: кругле ущільнення-вузлик, розміром від шпилькової головки до невеликої горошини. Кольором на шкірі не виділяється. Поодинокі бородавки бувають рідко: зазвичай їх кілька або ж цілий розсип. Причому, одна з бородавок - найбільша, це так звана материнська бородавка. Якщо її ліквідувати, то інші зійдуть самі по собі.

вульгарна бородавка

Плоскі (ювенільні) бородавки

Ще одні представниці «молодих» бородавок, що вражають осіб у віці від 10 до 25 років. Являють собою невеликі плоскі папули, лише трохи виділяються на поверхні шкіри, мають гладку (іноді - лускату) поверхню. Колір - тілесний, іноді - з жовтуватим відтінком. Найчастіше плоскі бородавки зустрічаються на тильній стороні кистей, променезап'ясткових суглобах, обличчі і шиї. Іноді - на голівці статевого члена.

пласка бородавка

підошовні бородавки

Ці бородавки відрізняє підвищена хворобливість, що особливо відчувається при ходьбі. Зовні підошовні бородавки важко відрізнити від мозолів. Вони можуть мати як опуклу, так і увігнуту форму. Вискакують підошовні бородавки співзвучно своїй назві - на підошвах, в місцях найбільшого тертя.

підошовна бородавка

Старечі (себорейні) бородавки

Ситуація, що формується роками епітеліальна доброякісна пухлина, що виникає в похилому віці, іменується старечої бородавкою. Спочатку вона являє собою маленьке коричневе плямочка, яка, збільшуючись з часом, досягає в діаметрі 5-6 см. Стареча бородавка (її ще називають себорейна кератома) має жирну, покриту корочками поверхню. З плином часу вона ущільнюється, її поверхня покривається тріщинами і буквально наливається темно-коричневим кольором. Формуються старечі бородавки на закритих ділянках тіла, але іноді докучають своїм мимовільному власникові і на обличчі, шиї, кінцівках.

Кондиломи (гострі бородавки)

Ці бородавки мають специфічну локалізацію: статеві органи, промежину, вхід у піхву і анус. Можуть зустрічатися під пахвами, під жіночими грудьми, а у дітей - в носогубні складки. За зовнішнім виглядом їх часто порівнюють з півнячим гребінцем або з цвітною капустою через свого часточкової будови. Забарвлення кондилом - тілесна або блідо-рожева, але варто їх потерти, і вони набувають яскраво-червону забарвлення і починають кровоточити. Утворюють великі колонії.

ниткоподібна бородавка

4. Діагностика бородавок

Діагностика бородавок не складна, це вам не ракетні технології. Досить поглянути на клінічні прояви цих небажаних наростів. Підошовні бородавки відрізняють від банальних мозолів по сосочковой структурі перше, гострі кондиломи від широких кондилом, які є ознакою вторинного сифілісу - по щільнішої консистенції, широкій основі і вологим поверхні останніх.

5. Лікування бородавок

Бородавки видаляють або медикаментозно, або механічним способом. З огляду на їх вірусну «сутність», з ними борються відповідним чином: призначають противірусні (оксолінову і теброфеновую) мазі. Це стане на заваді поширенню бородавок на ще «не освоєні» площі. З народних методів широкого поширення набув молочний сік чистотілу, що виділяється на зрізі рослини.

Електрокоагуляція (вплив електричним струмом + високою температурою) допомагають позбутися від бородавок навіть в самих запущених випадках.

Кріотерапія (кріодеструкція рідким азотом) дуже добре підходить для лікування вульгарні

 

docx
Додано
29 березня 2021
Переглядів
859
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку