Підсумковий інтегрований урок з математики та охорони здоровя
з елементами творчої , підприємницької діяльності учнів.
Діти мають можливість застосувати отримані знання для вирішування практичних завдань , виховувати раціональне відношення до свого здоров'я
Тема. Відношення. Пропорції Розв'язування задач на відсотки
Мета: вдосконалити вміння учнів розв'язувати текстові задачі на відсотки ;
Тип уроку: систематизація знань, застосування знань, умінь та навичок.
Хід уроку
Розгадайте анаграми і вкажіть зайве слово:
ненявіднош; цопроряпі; квідсоти; дравкат (відношення; пропорція; відсотки; квадрат; квадрат — зайве слово, бо не має відношення до вивченої теми ).
Усні вправи
а) 20 % від 40 грн; б) число, якщо 20 % його становлять 40 грн;
в) скільки відсотків становить 20 грн від 40 грн?
Людина, аби жити, мусить харчуватись, бо їжа — це «пальне», без якого організм не може функціонувати, їжа дає нам енергію, котра забезпечує нормальну роботу організму, будування й оновлення всіх його структур. Треба усвідомлювати, що надлишок енергії так само небезпечний, як і її нестача. Організм, не маючи змоги використати всю енергію, відкладає зайве у вигляді жирів, і людина починає набирати вагу, що може мати вкрай погані наслідки для здоров'я, не кажучи вже про естетичний бік проблеми.
У процесі життєдіяльності людина постійно витрачає свою енергію. Кількість енергії, яку витрачає людський організм, залежить від статі, віку, стану здоров’я, роду занять, кліматичних умов проживання і багатьох інших умов. Їжа як джерело енергії повинна містити всі поживні речовини, необхідні для підтримання життя, здоров’я і працездатності (їх понад 60 найменувань). Порушення харчування призводить до різних хвороб.
Їжа — це складна суміш різних харчових продуктів, які готують для споживання. Потрапляючи в організм людини, їжа постачає необхідну енергію. Адже людина її постійно втрачає — і під час роботи, і навіть під час сну.
Дуже важливо, щоб кількість енергії, яка надходить до організму, дорівнювала кількості енергії, що витрачається ним. Недобір енергії спричиняє схуднення, виснаження організму; надлишок її сприяє ожирінню.
Кількість енергії вимірюють у спеціальних одиницях — кілокалоріях (ккал) або кілоджоулях (кДж). Калорійність харчових продуктів — це кількість калорій, що потрапляє до організму людини під час їх споживання. Існують спеціальні таблиці, де вказується калорійність різних продуктів. Крім того, на більшості упаковок продуктів даються відомості про їх калорійність. Дієтологи, це лікарі, які можуть зробити наше харчування корисним та смачним . Сьогодні ми побудемо ними..
ІІІ Практика на прикладах
Відомо, що загальна кількість продуктів на день на одного учня складає приблизно 2630 г. Результати округлити до одиниць.
Задача №1
Знайти, який відсоток від денного харчування складає хліб?
Продукт |
вага |
відсотки |
Весь раціон |
2630 г |
100% |
Хліб |
300 г |
? % |
Відповідь: в денному раціоні хліб складає наближено 11%.
Задача №2
Знайти, який відсоток від денного харчування складає картопля?
Продукт |
вага |
відсотки |
Весь раціон |
2630 г |
100% |
Картопля |
400 г |
? % |
Задача №3
Знайти, який відсоток від денного харчування складають овочі?
Продукт |
вага |
відсотки |
Весь раціон |
2630 г |
100% |
Овочі |
450 г |
? % |
Задача №4
Знайти вагу фруктів, якщо вони складають 6%від денного харчування?
Продукт |
вага |
відсотки |
Весь раціон |
2630 г |
100% |
Фрукти |
? г |
6 % |
Задача №5
Знайти, який відсоток від денного харчування складають рибні продукти?
Продукт |
вага |
відсотки |
Весь раціон |
2630 г |
100% |
Рибні продукти |
60 г |
? % |
Задача №6
Знайти вагу напоїв , які в денному раціоні складають наближено 4%. ?
Продукт |
вага |
відсотки |
Весь раціон |
2630 г |
100% |
Напої (сік, чай, кава) |
? г
|
4 % |
I V.Робота в групах
Для подальшої роботи ми утворимо дві групи дієтологів. Кожна група отримає завдання та «Кейс» потрібних документів .
Додаток 1
Додаток 2
Додаток 3
Задача (1 група)
Для школярів, які навчаються у першу зміну , потрібний такий режим харчування:
1-й сніданок удома(7-8год) – 20% калорійності добового раціону;
2-й сніданок у школі (10-11год) – 20% калорійності добового раціону;
Обід удома або в школі (13-15 год) – 35% калорійності добового раціону;
Вечеря вдома(19-20год) – 25% калорійності добового раціону.
1.Розрахуйте кількість кілокалорій на кожний прийом їжі, якщо відомо, що діти віком 11-13 років мають одержувати близько 2900 ккал на добу.
2. Користуючись таблицею калорійності продуктів складіть меню харчування учня на два дні. Визначити кількість спожитих з їжею кілокалорій, використовуючи таблицю калорійності страв.
Задача(2 група)
Для школярів, які навчаються в другу зміну , потрібний такий режим харчування:
1-й сніданок удома(7-8год) – 20% калорійності добового раціону;
Обід удома або в школі (12-13 год) – 35% калорійності добового раціону;
2-й обід або полуденок в школі (16 год) – 20% калорійності добового раціону
Вечеря вдома(19-20год) – 25% калорійності добового раціону.
1.Розрахуйте кількість кілокалорій на кожний прийом їжі, якщо відомо, що діти віком 11-13 років мають одержувати близько 2900 ккал на добу.
2. Користуючись таблицею калорійності продуктів складіть меню харчування учня на два дні. Визначити кількість спожитих з їжею кілокалорій, використовуючи таблицю калорійності страв.
V Презентація
Учні презентують результати своєї роботи
VІ. Домашнє завдання
а) Підрахуйте калорійність обіду, що пропонується у шкільній їдальні.
6) Переглянути знайдені в Інтернет дані та визначити можливе меню вечері згідно принципів здорового харчування:
Повторення. Порівняйте значення виразу:
22,592 : 32 – 0,248 і 1,25 · 541 – 675,802.
Додаток 1 Режим харчування підлітка.
Дуже важливо додержувати режиму харчування. Це означає, що їжу треба споживати певну кількість разів на добу, у певні години. До того ж, має бути визначена кількість їжі і набір страв.
Харчова піраміда
Для підлітків лікарі пропонують чотириразове харчування, а при великих затратах енергії — п’ятиразове. Інтервали між споживанням їжі повинні бути не меншими, ніж 3 години і не більшими, ніж 4—4,5 години.
Найбільшу кількість їжі споживають під час обіду (35-40%), а менше на сніданок (20-30%) і ще менше на вечерю (20-25%). На другий сніданок чи полуденок припадає 10-20 % добового раціону. Вечерю слід з’їдати не пізніше ніж за 2 години до сну, щоб не порушити спокійний сон і не спричинити відкладання в організмі жиру.
Денний раціон харчування для підлітків має включати: м'яса (м'ясних або рибних продуктів) — 200 г, молока або молочних продуктів — 0,5 л, хліба і хлібних виробів — 400...500 г, цукру — 50...100 г, картоплі — 300 г, овочів — 400 г, крупи — 40 г, олії — 20...30 г, тваринних жирів, крім тих, що входять до їжі, — 10... 15 г, яєць — 1 на два дні.
У разі потреби одні продукти замінюють іншими, приблизно рівноцінними: м'ясо — рибою; молоко — сиром, горохом, квасолею; масло вершкове — сметаною, вершками, салом; крупу — хлібом, картоплею, макаронними виробами.
Додаток 2
Рекомендації щодо раціонального харчування підлітків
4 -5 годин. Не переїдай. Переїдання призводить до захворювань (наприклад, ожиріння), а також знижує розумову діяльність людини.
Менше вживай смажених, печених, гострих і солоних. їжа має бути свіжоприготовленою, теплою.
Додаток 3
Харчова цінність страв
Назва готових страв Калорійність страв на 100 г (Ккал)
Битки яловичі 235
Битки рибні 133
Млинці з маслом 235
Млинці з сиром 195
Борщ зі свіжої капусти (500 г.) 116
Борщ з квашеної капусти (500 г.) 156
Бульйон м'ясний 20
Бутерброд з ковбасою вареною 150
Бутерброд з ікрою червоною 110
Вареники з картоплею 221
Вареники з сиром 235
Вареники з сиром та сметаною 347
Вінегрет 128
Гуляш з яловичини 180
Гуляш зі свинини 355
Запіканка сирна 199
Ікра з баклажанів 91
Ікра з кабачків 90
Картопляні оладки (деруни) 662
Картопля відварна з маслом 126
Картопля відварна зі сметаною 117
Картопля відварна з соусом 90
Какао без цукру 60
Какао на згущеному молоці 90
Каша гречана 197
Каша пшоняна 168
Каша рисова 152
Каша перлова 137
Каша ячна 141
Каша пшенична 167
Кисіль зі свіжих ягід 105
Узвар 170
Кава розчинна без цукру 2
Кава чорна з цукром 10
Кава з молоком без цукру 40
Кава з вершками без цукру 59
Кава з молоком та цукром 77
Кава на згущеному молоці 67
Кавовий напій 80
Локшина домашняя 431
Макарони 153
М'ясо тушковане 175
Напій з сиропу 141
Окрошка м'ясна 269
Омлет 250
Печінка яловича смажена 200
Печінка по-строгановськи 260
Плов яловичий 359
Пюре з маслом 141
Пюре морквяне 147
Розсольник 246
Салат із огірків 76
Салат із помідорів 108
Салат з редьки 128
Салат з редису 117
Салат з капусти 83
Салат з квашеної капусти 69
Салат з буряка 67
Салат м’ясний 385
Серце в соусі 168
Сік яблучний 44
Сік сливовий 66
Сік абрикосовий 55
Сік вишневий 54
Сік виноградний 72
Сік апельсиновий 54
Суп картопляний 233
Суп з макаронами 247
Суп молочний з макаронами 390
Суп молочний рисовий 379
Суп гороховий 242
Тістечко бісквітне 335
Чай без цукру 2
Чай з цукром 29
Чай з лимоном та цукром 30
Чай з молоком та цукром 44
Чай з вершками та цукром 71
Шніцель 168
Яйця варені (2 шт.) 126
Яйця смажені (2 шт.) 201
Інтернет-ресурси:
http://www.autobum.net/pravilne-harchuvannja-dlja-pidlitkiv-zdorovij/
http://www.cafemince.com.ua/uk/novosti/tablitsa_kaloriynosti_gotovyh_blyud.html