Урок "Відношення. Пропорції Розв'язування задач на відсотки

Про матеріал

Підсумковий інтегрований урок з математики та охорони здоровя

з елементами творчої , підприємницької діяльності учнів.


Діти мають можливість застосувати отримані знання для вирішування практичних завдань , виховувати раціональне відношення до свого здоров'я


Перегляд файлу

Тема. Відношення. Пропорції Розв'язування   задач на відсотки

Мета: вдосконалити вміння учнів розв'язувати текстові задачі на відсотки   ;

  •   формувати вміння творчої , підприємницької діяльності учнів: самостійно застосовувати знання до вирішення практичних завдань;
  • виховувати  раціональне відношення до свого здоров’я.

Тип уроку: систематизація знань, застосування знань, умінь та навичок.

Хід уроку

  1. Пропедевтична практика

Розгадайте анаграми і вкажіть зайве слово:

ненявіднош; цопроряпі; квідсоти; дравкат (відношення; пропорція; відсотки; квадрат; квадрат — зайве слово, бо не має відношення до вивченої  теми  ).

Усні вправи

  1. Виразіть відсотки десятковим дробом: 6%; 15%; 0,6%; 1,5%; 135%; 3%.
  2. Знайдіть:

а) 20 % від 40 грн; б) число, якщо 20 % його становлять 40 грн;

в) скільки відсотків становить 20 грн від 40 грн?

  1. Виразіть у відсотках числа: 0,15; 0,2; ; ; ; 1; 3.
  2. При яких значеннях змінної х правильна рівність:
    а) 5 : х = 2 : 4; б) : = х : 3;  в) 0,5 : 0,6 = 1,5 : х?
  1. Орієнтація

         Людина, аби жити, мусить харчуватись, бо їжа — це «пальне», без якого організм не може функціонувати, їжа дає нам енергію, котра забезпечує нормальну роботу організму, будування й оновлення всіх його структур. Треба усвідомлювати, що надлишок енергії так само небезпечний, як і її нестача. Організм, не маючи змоги використати всю енергію, відкладає зайве у вигляді жирів, і людина починає набирати вагу, що може мати вкрай погані наслідки для здоров'я, не кажучи вже про естетичний бік проблеми.

   У процесі життєдіяльності людина постійно витрачає свою енергію. Кількість енергії, яку витрачає людський організм, залежить від статі, віку, стану здоров’я, роду занять, кліматичних умов проживання і багатьох інших умов. Їжа як джерело енергії повинна містити всі поживні речовини, необхідні для підтримання життя, здоров’я і працездатності (їх понад 60 найменувань). Порушення харчування призводить до різних хвороб.

      Їжа — це складна суміш різних харчо­вих продуктів, які готують для споживан­ня. Потрапляючи в організм людини,  їжа постачає необхідну енергію. Адже людина її постійно втрачає — і під час роботи, і навіть під час сну.

      Дуже важливо, щоб кількість енергії, яка надходить до організму, дорівнювала кіль­кості енергії, що витрачається ним. Не­добір енергії спричиняє схуднення, висна­ження організму; надлишок її сприяє ожи­рінню.

       Кількість енергії вимірюють у спеціаль­них одиницях — кілокалоріях (ккал) або кілоджоулях (кДж). Калорійність харчових продуктів — це кількість калорій,  що по­трапляє до організму людини під час їх споживання. Існують спеціальні таблиці, де вказується калорійність різних продуктів. Крім того, на більшості упаковок продуктів даються відомості про їх калорійність.  Дієтологи, це лікарі, які можуть зробити наше харчування корисним та смачним . Сьогодні ми  побудемо ними..

ІІІ Практика на прикладах

Відомо, що загальна кількість продуктів на день на одного учня складає приблизно 2630 г. Результати округлити до одиниць.

Задача №1

Знайти, який відсоток від денного харчування складає хліб?

Продукт

вага

відсотки

Весь раціон

2630 г 

100%

Хліб

 300 г

? %

Відповідь: в денному раціоні хліб складає наближено 11%.

Задача №2

Знайти, який відсоток від денного харчування складає картопля?

Продукт

вага

відсотки

Весь раціон

2630 г 

100%

Картопля

 400 г

? %

 Задача №3

Знайти, який відсоток від денного харчування складають овочі?

Продукт

вага

відсотки

Весь раціон

2630 г 

100%

Овочі

 450 г

? %

Задача №4

Знайти вагу  фруктів, якщо вони складають 6%від денного харчування?

Продукт

вага

відсотки

Весь раціон

2630 г 

100%

Фрукти

  ? г

6 %

Задача №5

Знайти, який відсоток від денного харчування складають рибні продукти?

Продукт

вага

відсотки

Весь раціон

2630 г 

100%

Рибні продукти

 60 г

? %

Задача №6

Знайти вагу напоїв , які в денному раціоні  складають наближено  4%. ?

Продукт

вага

відсотки

Весь раціон

2630 г 

100%

Напої (сік, чай, кава)

  ? г

 

4 %

I V.Робота в групах

Для подальшої роботи ми утворимо дві групи дієтологів. Кожна група отримає завдання та «Кейс» потрібних документів .

Додаток 1

Додаток 2

Додаток 3

Задача (1 група)

Для школярів, які навчаються у першу зміну , потрібний такий режим харчування:

1-й сніданок удома(7-8год) – 20% калорійності добового раціону;

2-й сніданок  у школі (10-11год) – 20% калорійності добового раціону;

 Обід удома або в школі  (13-15 год) – 35% калорійності добового раціону;

 Вечеря  вдома(19-20год) – 25% калорійності добового раціону.

1.Розрахуйте кількість кілокалорій на кожний прийом їжі, якщо відомо, що діти віком 11-13 років мають одержувати близько 2900 ккал на добу.

2. Користуючись таблицею калорійності продуктів  складіть меню харчування учня на два дні. Визначити кількість спожитих з їжею кілокалорій, використовуючи таблицю калорійності страв.

Задача(2 група)

Для школярів, які навчаються  в другу зміну , потрібний такий режим харчування:

1-й сніданок удома(7-8год) – 20% калорійності добового раціону;

 Обід удома або в школі  (12-13 год) – 35% калорійності добового раціону;

2-й обід   або полуденок в школі  (16 год) – 20% калорійності добового раціону

 Вечеря  вдома(19-20год) – 25% калорійності добового раціону.

1.Розрахуйте кількість кілокалорій на кожний прийом їжі, якщо відомо, що діти віком 11-13 років мають одержувати близько 2900 ккал на добу.

2. Користуючись таблицею калорійності продуктів  складіть меню харчування учня на два дні. Визначити кількість спожитих з їжею кілокалорій, використовуючи таблицю калорійності страв.

V Презентація

Учні презентують результати своєї роботи

VІ. Домашнє завдання

а) Підрахуйте калорійність обіду, що пропонується у шкільній їдальні. 
6) Переглянути знайдені в Інтернет дані та визначити можливе меню вечері згідно принципів здорового харчування: 

Повторення. Порівняйте значення виразу:

22,592 : 32 – 0,248 і 1,25 · 541 – 675,802.

 

Додаток 1 Режим харчування  підлітка.

     Дуже важливо додержувати режиму харчування. Це означає, що їжу треба спо­живати певну кількість разів на добу, у певні години. До того ж, має бути визначе­на кількість їжі і набір страв.

C:\Documents and Settings\User\Рабочий стол\піраміда\piramida_pitaniya12.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                       Харчова піраміда

      Для підлітків лікарі пропонують чотирира­зове харчування, а при великих затратах енергії — п’ятиразове. Інтервали між спо­живанням їжі повинні бути не меншими, ніж 3 години і не більшими, ніж 4—4,5 години.

  Найбільшу кількість їжі споживають під час обіду (35-40%), а менше на сніданок (20-30%) і ще менше на вечерю (20-25%). На другий сніданок чи полуденок  припадає 10-20 % добового раціону. Вечерю слід з’їдати не пізніше ніж за 2 години до сну, щоб не по­рушити спокійний сон і не спричинити відкладання в організмі жиру.

       Денний раціон харчування для підлітків має включати: м'яса (м'ясних або рибних продуктів) — 200 г, молока або молочних продуктів — 0,5 л, хліба і хлібних виробів — 400...500 г, цукру — 50...100 г, картоплі — 300 г, овочів — 400 г, крупи — 40 г, олії — 20...30 г, тваринних жирів, крім тих, що входять до їжі, — 10... 15 г, яєць — 1 на два дні.

       У разі потреби одні продукти замінюють іншими, приблизно рівноцінними: м'ясо — рибою; молоко — сиром, горохом, квасолею; масло вершкове — сметаною, вершками, салом;  крупу — хлібом, картоплею, макаронними виробами.

 

Додаток 2

Рекомендації щодо раціонального харчування підлітків

  1.               Їж 3—4 рази на день, у певні години, з перервами між їдою

4 -5  годин. Не переїдай. Переїдання призводить до захворювань (на­приклад, ожиріння), а також знижує розумову діяльність людини.

  1.               Харчуйся різноманітними продуктами. Це забезпечить організм  усіма необхідними поживними речовинами.
  2.               Уживай натуральні та якісні продукти, в яких не містяться шкідливі речовини.
  3.               Їж якомога більше овочів і фруктів, пий свіжі соки та молоко.
  4.               Надавай перевагу вареним, тушкованим, паровим стравам.

           Менше вживай смажених, печених, гострих і солоних. їжа має бути     свіжоприготовленою, теплою.

  1.               Соуси, кетчупи, гострі приправи, консерви, штучні харчові до­бавки та барвники краще зовсім вилучити зі свого раціону.
  2.               Не переїдай солодощів. Цукор краще замінити медом, фрукта­ми чи ягодами.  Менше вживай солодкої газованої води.

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 3

Харчова цінність страв

Назва  готових страв                    Калорійність страв              на 100 г (Ккал)

Битки яловичі                                                       235

Битки рибні                                                          133

Млинці з маслом                                                  235

Млинці з сиром                                                    195

Борщ зі свіжої капусти (500 г.)                          116

Борщ з квашеної капусти (500 г.)                       156

Бульйон м'ясний                                                   20

Бутерброд з ковбасою вареною                          150

Бутерброд з ікрою червоною                              110

Вареники з картоплею                                         221

Вареники з сиром                                                 235

Вареники з сиром та сметаною                           347

Вінегрет                                                                 128

Гуляш з яловичини                                               180

Гуляш зі свинини                                                  355

Запіканка сирна                                                     199

Ікра з баклажанів                                                   91

Ікра з кабачків                                                        90

Картопляні оладки (деруни)                                 662

Картопля відварна з маслом                                 126

Картопля відварна зі сметаною                            117

Картопля відварна з соусом                                  90

Какао без цукру                                                      60

Какао на згущеному молоці                                  90

Каша гречана                                                          197

Каша пшоняна                                                        168

Каша рисова                                                            152

Каша перлова                                                          137

Каша ячна                                                                141

Каша пшенична                                                       167

Кисіль зі свіжих ягід                                               105

Узвар                                                                        170

Кава розчинна без цукру                                        2

Кава чорна з цукром                                               10

Кава з молоком без цукру                                      40

Кава з вершками без цукру                                    59

Кава з молоком та цукром                                      77

Кава на згущеному молоці                                     67

Кавовий напій                                                          80

Локшина домашняя                                                 431

Макарони                                                                  153

М'ясо тушковане                                                      175

Напій з сиропу                                                          141

Окрошка м'ясна                                                        269

Омлет                                                                         250

Печінка яловича смажена                                        200

Печінка по-строгановськи                                       260

Плов яловичий                                                          359

Пюре з маслом                                                          141

Пюре морквяне                                                         147

Розсольник                                                                 246

Салат із огірків                                                          76

Салат із помідорів                                                     108

Салат з редьки                                                           128

Салат з редису                                                           117

Салат з капусти                                                          83

Салат з квашеної капусти                                         69

Салат з буряка                                                            67

Салат м’ясний                                                            385

Серце в соусі                                                              168

Сік яблучний                                                              44

Сік сливовий                                                              66

Сік абрикосовий                                                        55

Сік вишневий                                                             54

Сік виноградний                                                        72

Сік апельсиновий                                                       54

Суп картопляний                                                       233

Суп з макаронами                                                      247

Суп молочний з макаронами                                    390

Суп молочний рисовий                                             379

Суп гороховий                                                           242

Тістечко бісквітне                                                     335

Чай без цукру                                                             2

Чай з цукром                                                              29

Чай з лимоном та цукром                                         30

Чай з молоком та цукром                                         44

Чай з вершками та цукром                                       71

Шніцель                                                                      168

Яйця варені (2 шт.)                                                    126

Яйця смажені (2 шт.)                                                 201

 

 

 

 

 

 

 

 

Інтернет-ресурси:

 

http://www.autobum.net/pravilne-harchuvannja-dlja-pidlitkiv-zdorovij/

http://www.cafemince.com.ua/uk/novosti/tablitsa_kaloriynosti_gotovyh_blyud.html

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Админ aha
    Дякую, цікаво та пізнавально!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
18 квітня 2018
Переглядів
2563
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку