Урок. "Вимоги до поведінки та одягу справжніх бізнес леді та бізнесмена "

Про матеріал

Економічні події, що відбуваються в Україні, потребують реформ в навчанні. Сучасний світ вимагає постійної зміни освіти. Однією з важливіших потреб сучасної школи є виховання ділової людини, особистості з розвиненим економічним мисленням, готовою до життя й господарської діяльності в умовах ринкових відносин. Не виникає заперечень, що освіта завжди була і буде найважливішим чинником управління будь-якими змінами. Сучасні знання, інтелект, компетентність стали найбільш вартісним товаром. Саме таким товаром, потрібним людині, виробництву і державі, стали знання з основ економіки.

Перегляд файлу

 

Тема№8: Вимоги до поведінки та одягу справжніх бізнес леді та бізнесмена .

Мета. Ознайомити з основними вимогами до поведінки та одягу справжніх бізнесмена та бізнес леді. Формувати поняття “діловий етикет”, вміння створювати образи ділової людини у різних життєвих ситуаціях. Розвивати спостережливість, увагу, творче уявлення. Виховувати бажання бути вихованою людиною, виглядати охайно, респектабельно.

Обладнання:  великий тлумачний словник сучасної української мови, картка з завданням для роботи в парі,  записи на дошці афоризмів про одяг видатних людей, прислів’їв, предмети для гри.                          

                                                  Хід уроку.

І. Органiзацiйний момент

Учитель:

У класi стало тихенько,

Усi сидять рiвненько,

Вчитель до вас усмiхається,

Наш урок розпочинається.

 

I .Мотивація навчання.

  1. Проблемна ситуація.
  • Як, на вашу думку, повинні себе вести та одягатися справжні бізнесмен та бізнес леді?

ΙΙ. Оголошення теми та мети уроку.

  • Сьогодні на уроці ми будемо розглядати вимоги до поведінки та одягу справжніх бізнесмена та бізнес леді, дізнаємось, що таке “діловий етикет”, будемо вчитися створювати образи ділової людини у різних життєвих ситуаціях.

 

ΙΙΙ. Вивчення нового матеріалу.                             

  1. Слухання представників “ Довідкового бюро.”  

Тлумачення понять:      

Бізнес, бізнесмен, бізнес леді, імідж.

 Бізнес - діло, заняття, яке приносить доход, підприємницька або комерційна діяльність; сукупність різноманітних за змістом видів діяльності з метою одержання прибутку

Бізнесмен, бізнес леді - підприємець, комерсант, що працює у певній сфері економічної діяльності з метою прибутку чи іншого зиску.

Імідж людини — це думка про цю людину у групи людей в результаті сформованого в їхній психіці образу цієї людини, що виникла унаслідок прямого їхнього контакту з цією людиною або унаслідок отриманої про цю людину інформації від інших людей;

Діловий імідж спеціально проектується в інтересах людини або фірми з урахуванням особливостей діяльності та зовнішніх якостей.

 (Робота в парі:  складання правил, обов’язкових для всіх.)

  1. Складання асоціативного куща до слова

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(бізнесмен, бізнес леді, ділова людина, прибуток, імідж, фабрика, завод, банк...)         

  1. Культура поведінки. Поняття про діловий етикет.
    1. Перевірка індивідуальної роботи – “Правила, обов’язкові для всіх”.

  - Слід бути ввічливим у словах, у жестах, у діях.

  - Якщо ввічливі слова сказати грубим тоном, то вони перестають бути ввічливими.

  - Культурна людина завжди вітається і прощається.

  - Не відповідати на привітання неввічливо.

                2) Дидактична гра «Ввiчливi слова».

-  Доповнiть вислови потрiбними словами ввiчливостi.

-Якщо бажаєш висловити подяку, промовити необхiдно... «Дуже дякую».

-Коли мене сварять, я намагаюсь завжди казати чемно... «Вибачте».

               3) Рольовi iгри «Ми в їдальнi», «Ми у театрі».

         4).Розповідь учителя.

- Крім загального етикету існує ще діловий етикет, якого повинні    дотримуватися всі ділові люди. Це глибоке знання пристойності, вміння тримати себе в колективі, щоб заслужити повагу. Знання етикету дозволяє уникати помилок. Моральною основою сучасного етикету є ввічливість, тактовність, коректність, чуйність, скромність. Точність і акуратність у всьому. Існують певні правила поведінки, яких повинні дотримуватись кожен бізнесмен або бізнес леді. 

Наприклад:

- під час ділових переговорів та зустрічей поза за столом повинна бути одночасно достатньо вільною та стримано – підтягнутою. Жінка не повинна тримати сумку на колінах або на столі, краще її  покласти або поставити поряд з собою;

- необхідно доброзичливо і уважно дивитися в обличчя співрозмовникові, показуючи, що вам цікаво те, що він говорить;

- не говорити дуже тихо і невпевнено або дуже гучно;

- краще за все сприймається розмірений темп мови, коли ви дозволяєте собі робити невеликі паузи, показуючи, що перш ніж щось відповісти, почуте обдумуєте – в цьому випадку виникає відчуття “людини розумної”;

- що стосується рукостискання, то в ділових і політичних колах прийнято вітатися за руку. Рукостискання – традиційно чоловічий спосіб вітання.

                   5)Робота iз прислiв’ями.

 Знання - людині, що крила - пташинi.

 Мудрим нiхто не родився, а навчився.

 Вчення - свiт, а невчення — тьма.

            Поведінка – це дзеркало, коли кожен показує своє обличчя ".( Гёте)

           " У людіні погано віхованій Відвага стає грубістю, ученість - блазнюванням, простота -   неотесаністю, добродушність - лестощамі ".(Лонк)

 Наука в лiс не веде, а з лiсу виводить.

      -  Як вй розумiсте цi прислiв’я?

  • Отже, знання - це життєва необхiднiсть для кожної людини. Тiльки освiчена людина, яка вмiє використовувати свої знання, може досягти певного успiху в життi.

4. Творча робота в групах.

- Групою iз 4—6 чоловiк обговорiть i складiть правила для бізнесмена або бізнес леді сьогоднiшнiх та з далекого майбутнього.

5. Заслуховування й обговорення правил, запропонованих творчими групами.

- Для чого необхiдно суворо дотримуватись цих правил?

- 3робiть висновок про те, для чого ми складали певнi правила.

6.Фізкультхвилинка – відгадування загадок.

  1. Вдень – завзяті та проворні:

можем бігати, стрибати,

а вночі ми безпорадні,

бо лягають ноги спати.

    ( Черевики.)

  1. З черевиками дружу

І з босою ногою.

Якщо йдуть вони кудись,

То беруть з собою.

   ( Шкарпетка.)

  1. Що то за сорочка –

рукави ніврочку? 

І чомусь на ноги

Вбрали ту сорочку.

   ( Штани.)

  1. Не вдягають їх хлоп’ята,

Мов принцеси в них дівчата.

     ( Сукня.)

  1. Комірець і рукави,

Більш для хлопчиків вони.

     ( Сорочка.)

 

  1. Зовнішній вигляд справжніх бізнесмена і бізнес леді.

а)Розповідь учителя.

- Зовнішній вигляд ділової людини – це перший крок до успіху, оскільки для потенціального партнера його костюм служить кодом, що свідчить про ступінь надійності та респектабельності.

Акуратний, зі смаком одягнений, підтягнутий – такий зовнішній вигляд ділової людини, доброзичливо сприймається навколишніми партнерами та клієнтами.

При виборі одягу для офісу керуються трьома чіткими правилами:

- не викликати здивування партнерів недоречною привабливістю;

- почуватися комфортно протягом усього робочого дня;

- перебувати на піку модних тенденцій.

І на останок запам’ятайте, що діловий одяг підкреслює ваш соціальний статус, визначає смак і характер. Перш на все, навколишні оцінять вашу зовнішність. А лише потім інтелект і перспективність.

б) Афоризми про  одяг.

“ Людину прикрашає одяг. Голі люди мають вкрай малий вплив у суспільстві. А то й зовсім ніякого.”

      Марк Твен

“ Ми їмо для власного задоволення, а одягаємося для задоволення інших.”

  Бенджамін Франклін

   8.Самоосвітня робота учнів. ( виступи учнів на певну тематику )

- Вимоги до одягу бізнесмена у робочий  час

 У робочий час прийнято носити костюми більш світлого кольору , ніж на прийомах. Причому тони костюмів в літній час повинні бути світліші, ніж в зимовий час. Сорочку вибирають теж світлих тонів, часто білого кольору. Важливий і колір краватки. Існує правило, що краватка повинна бути одного тону з сорочкою і костюмом, але світліше або темніше, або костюм і краватка повинні бути контрастних тонів. У діловій обстановці не рекомендується носити сорочки з короткими рукавами, оскільки вважається елегантним, щоб манжети сорочки були видно з-під рукавів піджака. Що стосується взуття, то бажано носити взуття чорного кольору. Влітку до світлого костюма взуття чорного кольору не обов’язкове, але в будь - якому разі не сандалі. Якщо є можливість, то колір взуття підбирається під колірну гамму костюма. Шкарпетки краще мати не дуже яскраві і помітні, краще сірі або темні, а до бежево – коричневого костюма – коричневі. Ланцюжки, браслети, великі персні не мають місця в діловому гардеробі чоловіків.)

  • Вимоги до одягу бізнес леді у робочий час.

Бізнес леді повинна носити діловий костюм, який складається з жакета та спідниці. Спідниця повинна бути прямою довжиною до середини колін. Виключаються золоті та срібні ремінці на спідниці і, навпаки, вітаються шкіряні ремінці. Якщо костюм складається з жакета та штанів, то штани повинні бути класичного покрою, трохи звужені донизу. Колірна гама: сірий, бежевий, різні відтінки синього, бордового, коричневого і чорного. В костюмі чисто – білого кольору можна з’явитися тільки в літній час на вечері. Діловий костюм , що складається з спідниці і піджака, частіше призначається для заходів першої половини дня. Штани і піджак гарні ввечері. Діловий гардероб – це і плаття з жакетами. Для офісу найкраще підбирати з довгими рукавами. До спідниці потрібно носити блузку, а не светр. Жінка в офісі, на прийомах, презентаціях, конференціях як влітку, так і взимку повинна носити колготки тілесного кольору. Туфлі ділової жінки – це “ човники” на невисоких підборах. Макіяж ділової жінки не повинен бути дуже яскравим, а скромним і вишуканим. Кількість ювелірних виробів – помірна.

  • Вимоги до одягу під час відпочинку.

Під час прогулянок, відпочинку на природі одяг повинен бути більш простим і зручним. Це джинси та шорти, сорочки з довгими та короткими рукавами, теплий та легкий светри, спортивні костюми, спортивне взуття, капелюх, хустинка та сонцезахисні окуляри тощо.)

 

      9.Практична робота учнів ( гра) – робота в групах. ( одягнути паперову ляльку )

1 група - бізнесмен на діловій зустрічі;

2 група – бізнес леді в офісі;

3 група – бізнес леді у театрі;

4 група - бізнесмен на тенісному корті;

5 група – бізнес леді на морській прогулянці.

     10.Весела гра «З добрим другом і дорога коротша»

Один із учнів виходить до дошки й описує свого друга, не називаючи його імені. Учні повинні вгадати ім’я того,  про кого розповідав.

Примітка. Необхідно попередити дітей про те, що їхня розповідь повинна мати тільки позитивну спрямованість.

    11.    Рольова гра «Будуємо школу майбутнього».

Зараз ми спробуємо себе у ролі  кутюр'є. Ви повинні створити одяг для бізнесменів майбутнього. Дівчата працюють над одягом для майбутньої бізнес леді, а хлопці над одягом для майбутнього бізнесмена.

ІV. Підсумок уроку.

-  Про що ви дiзналися на уроцi, чому навчилися?

  - Що таке “діловий етикет”?

- Які якості повинна мати ділова людина?

- Яких норм щодо одягу повинні дотримуватися справжні бізнесмен та бізнеследі?

- Що вам найбiльше сподобалося на сьогоднiшньому уроцi?

 

doc
Пов’язані теми
Економіка, Розробки уроків
Додано
28 червня 2018
Переглядів
1131
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку