Способи заправляння птиці і дичини. Тушки сільськогосподарської птиці формують:«у кишеньку», «в одну нитку»,«у дві нитки» без проколювання
Номер слайду 4
Заправляння “у кишеньку” (ІІ спосіб)Ніжки відрубують на 1-1,5 см нижче від п'яткового суглоба під кутом 30°, щоб кінці були загострені.
Номер слайду 5
Ніжки кладуть одна на другу (навхрест) і просовують усередину розрізу черевця до хвостового жировика.
Номер слайду 6
Цей спосіб заправляння використовують для гусей і качок, призначених для смаження, а також курей, курчат і індиків для варіння
Номер слайду 7
Заправляння “в одну нитку”
Номер слайду 8
Заправляння “в одну нитку” Заправляння "в одну нитку". Шкіру з шиї загортають на спинку, крильця підгортають до спинки. Тушку кладуть на спинку і проколюють голкою з ниткою в центрі окісточків, пропускаючи голку з ниткою під філейною частиною. Кінець нитки залишають біля першого проколу.
Номер слайду 9
Тушку повертають на бік, проколюють одне крило, прикріплюють ниткою шкіру шиї до м'язів спини.
Номер слайду 10
Потім — друге крило, кінці ниток зав'язують. В одну нитку заправляють птицю для смаження.
Номер слайду 11
Заправляння “У дві нитки”
Номер слайду 12
Варіант заправляння “у дві нитки”
Номер слайду 13
Заправляння без проколювання
Номер слайду 14
І спосіб. Шкіру шиї і крильця заправляють так само, як і при заправлянні «в кишеньку». Тушку птиці кладуть спинкою донизу. Беруть нитку 0,5-0,6 м завдовжки, складають вдвоє, роблять петлю, накидають її на кінець кілевої кістки і затягують.
Номер слайду 15
Кінці ниток виводять на середину крилець, переводять їх на спинку, перехрещують і накладають на кінці ніжок, стягують, притискуючи ними ніжки до тушки, і зв'язують.
Номер слайду 16
Цей спосіб використовують для заправляння курей, курчат.
Номер слайду 17
Заправляння шпагатом (II спосіб)Підготовлену тушку кладуть спинкою донизу. Беруть нитку 0,7-0,8 м завдовжки, зав'язують петлю на хвостовому жировику.
Номер слайду 18
Потім накидають петлі на кінці ніжок,
Номер слайду 19
Кінці ниток переводять на спинку і обв'язують тушку хрест-навхрест. Кінці ниток виводять на середину крилець, нитки стягують і зав'язують на філейній частині грудки.
Номер слайду 20
Цим способом краще заправляти тушки великої птиці.
Номер слайду 21
Способи заправляння дичини Тушки дичини заправляють: «в одну нитку» (хрестом); «ніжка в ніжку»;«дзьобом».
Номер слайду 22
Заправляння «в одну нитку» (хрестом). Ніжки притискують до тушки, проколюють центр окісточків підфілейної частини, протягують голку з ниткою на другий бік, залишаючи кінці нитки біля проколу. Після цього голку з ниткою переносять під тушкою, накидають на ніжку, проколюють під виступом філейної частини, накидають на другу ніжку. Кінці ниток стягують і зав'язують. Таким способом заправляють рябчиків, куріпок, тетеруків, фазанів.
Номер слайду 23
Заправляння «ніжка в ніжку». У дичини (в основному малої) роблять розріз по кістці на одній ніжці ближче до колінного суглоба і І» цей розріз вставляють другу ніжку.
Номер слайду 24
Заправляння «дзьобом». Сікачем роздроблюють гомілкові кістки ніжок, потім їх переплітають і притискують до грудної частини. І олівку з шиєю прикладають до тушки з правого боку, роблять голкою прокол в окісточках, дзьоб пропускають у прокол, скріплюючи переплетені ніжки. Цим способом заправляють болотяну дичину.