Урок виробничого навчання

Про матеріал
Розробка уроку виробничого навчання"Комплектування і підготовка до роботи машинно-тракторного агрегату для внесення мінеральних добрив" для майстрів виробничого навчання професійно-технічних закладів.
Перегляд файлу

 

 

ПЛАН-КОНСПЕКТ

уроку виробничого навчання

                                                                                                                                                

Тема уроку:  Комплектування і підготовка до роботи машинно-тракторного агрегату для внесення мінеральних добрив.

Мета уроку:

Навчальна:  Сформувати в учнів уявлення про техніку, яка використовується для внесення добрив, навчити  учнів  самостійно і послідовно  виконувати  роботи по комплектуванню агрегату - трактор ЮМЗ-6  і розкидача МВУ-0,5А;  правила безпеки праці при внесенні мінеральних добрив.

 Розвиваюча:  придбати навички по комплектуванню агрегатів для внесення добрив, визначенню місць заправлення розкидачів,  їхньому технологічному настроюванню, підготовці поля й організації роботи на полі.

Виховна мета: виховувати в учнів добросовісне ставлення до роботи,

бережливе ставлення до техніки, землі, паливо-мастильних матеріалів.

 

Тип уроку:   Бесіда, пояснення;  наглядно – демонстраційний – показ трудових прийомів і операцій. Практичні – вправи з використанням трудових прийомів і операцій;  методи розвитку самостійного і творчого підходу

 

Метод проведений: групова робота.

 

Комплексно-методичне забезпечення:трактор ЮМЗ-6;  розкидач мінеральних добрив МВУ-0,5;  набір ключів,  інструменти і пристосування необхідні для виконання роботи,   медична аптечка,  інструкційно-технологічні карти

 

Місце проведення:  -  лабораторія  "Сільськогосподарські машини"

 

Час проведення – 6 годин

 

Хід уроку

І. Організаційна частина (5хв.)

Перевірити наявність учнів, їх готовність до уроку виробничого

навчання,  зовнішній вигляд.

 

ІІ. Вступний інструктаж (40хв.)

1. Повідомлення теми та мети уроку.

На сьогоднішніх  заняттях у нас тема: "Підготовка до роботи машинно-

тракторного агрегату для внесення мінеральних добрив",  а  мета - навчитися самостійно і послідовно виконувати роботи по комплектуванню агрегату,  регулюванню норм  внесення  добрив,  дотриманням правильної організації робочого місця та правил  безпеки праціпри роботі з тракторам і розкидачем МВУ-0.5

 

2. Перевірка знань учнів, пов’язаних з матеріалом даного заняття та

мотивація навчання.

 

Питання для бесіди:                                                                                                                                              - які  види добрив ви знаєте і їх технологічні властивості?                                                                 -- які види розкидачів ви знаєте?                                                                                                         - - якими способами вносяться мінеральні добрива?

- як ви думаєте, які операції відносяться до підготовки розкидача МВУ-0.5 до роботи?

- на яку глибину необхідно вносити добрива?

- від чого залежить норма внесення добрив ?

 

Викладання нового матеріалу

 Вимоги з охорони праці під  час роботи з розкидачем мінеральних добрив

 Роботи з мінеральними добривами проводяться тільки в світло.

Основні небезпечні та шкідливі виробничі   фактори, які діють на робітника при роботі з мінеральними добривами:

-Загазованість навколишнього середовища;

-Вибухонебезпечні суміші;

-Підвищена запиленість робочої зони;

-Рухомі машини і агрегати.

Робітники, зайняті на роботах з застосуванням мінеральних добрив, забезпечуються спецодягом та засобами індивідуального захисту: комбінезон бавовняний, рукавички гумові, респіратор, окуляри захисні.

Особи, які працюють з мінеральними добривами, повинні суворо дотримуватись правил особистої гігієни.

Під час роботи не дозволяється приймати їжу, пити, палити, знімати засоби індивідуального захисту,

Виконувати тільки ту роботу,  по якій     проінструктований та яка доручена керівником;

Вміти надавати першу медичну допомогу потерішіим при нещасних випадках;

При завантаженні машин добривом водій (тракторист) і робітники повинні знаходитись з навітреної сторони агрегатів.

Мінеральні добрива, навантажені в кузов тракторного засобу, не повинні підвищуватись над верхніми краями бортів.

При перевезенні добрив навалом самоскидами, кузов необхідно закривати брезентом.

Залишати   завантажувальні   машини   необхідно   тільки      з   виключеними двигунами, опущеним ковшем чи кузовом (самоскидні платформи).

При розкидуванні мінеральних добрив необхідно вибрати напрямок руху по полю, щоб вітер був боковим чи зустрічним..

В процесі роботи при поворотах і зупинках агрегатів необхідно виключати вал відбору    потужності;

Очищати робочі органи розкидувачів допускається тільки спеціальними чистиками, насадженими на рукоятки.

В  процесі  роботи  необхідно  періодично  оглядати  механізми  агрегата, підтягувати послаблене кріплення.

Машина МВУ-0,5А  призначена для розсіювання на поверхні ґрунту мінеральнихдобрив на полях і в плодоносних садах, а також для розкидної сівби насіння трав (сидератів). Машину навішують на трактори класу 0,9; 1,4.

                                                                                                       

Апарати для дозування добрив. 

 Дозувальні апарати поділяють на механічні, пневматичні і гідравлічні. Серед механічних найпоширенішими  є котушково-штифтові,  пружинні,  дискові  та  конвеєрні  апарати. 

 Котушково-штифтовий туковисівний апарат використовують на зернових і зерно-трав’яних сівалках.  Він складається з корпусу 3,  котушки 6, днища 4,  вала урухомника механізму групового випорожнення 5.  Штифти котушки розміщені в два ряди зі зміщенням на півкроку один відносно одного.  Вікно 7 в ящику навпроти котушки перекривається заслінкою 1.

Добрива самопливом надходять із ящика в корпус. Штифтами котушки, яка обертається, вони  вигрібаються і спрямовуються крізь лійку в тукопровід. Поворотом рукоятки механізму випорожнення вивільнюють апарат від добрив і встановлюють між штифтами котушки та днищем потрібний зазор, який залежить від розміру гранул та фізико-механічних властивостей добрив.

Тарілчасті висівні апарати з розкидачами у вигляді дисків, скребків, лопатей використовують на посівних і садильних машинах та культиваторах рослинопідживлювачах для широкорядного, гніздового, а також суцільного внесення гранульованих і порошкоподібних мінеральних добрив.

Тарілчасто-дисковий апарат складається з тукової банки 10, тарілки 12, двох дискових розкидачів 9 на  валу урухомника 2, роздільної лійки 8 з кожухом та заслінки 1 з регуляторним важелем 11. Одна половина тарілки розміщується під банкою, а інша — за її межею. Дискові розкидачі розміщені діаметрально протилежно із зазором не більше ніж 1 мм відносно боковини тарілки. Між ними є скребок-напрямляч13, який подає добрива до лівого розкидача. Шар добрив виноситься з банки в щілину між заслінкою та дном тарілки. Розкидачі, які обертаються, спрямовують його двома потоками в роздільну лійку.

http://192.162.132.48:555/elektr%20pidr/mehanizacia/silskogospodarski%20mashynu/teoria/2/2.files/image001.png

Мал. 1. Апарати для внесення добрив:

а — котушково-штифтовий;  б — тарілчасто-дисковий; в — тарілчасто-скребковий; г — дисковий; д — конвеєрний;  е — пневматичний; є — гідравлічний;                                 1 - заслінка; 2 - вал; 3 - корпус; 4 - днище; 5 - вал механізму випорожнення; 6 - штифтова котушка; 7 - вікно; 8 - лійка; 9 - дисковий розкидач; 10 - банка; 11 і 26 -  важелі;  12 - тарілка (диск); 13 -  скребок-напрямляч; 14 - регулювальний циліндр;  15 - ніж; 16 - козирок;  17 - запобіжна муфта; 18 - ворушилка; 19  палець;  20 - покажчик рівня добрив; 21 - конвеєр; 22- пруток (планка, скребок);  23 - натяжний вал;  24 - наконечник; 25 - рукав; 27 - гайка; 28 - патрубок; 29 - насадка (сопло); 30 - щит-відбивач (дефлектор); 31 - регулювальний вузол

 

Тарілчасто-скребковий апарат використовують на бавовникових культиваторах-рослинопідживлювачах і сівалках.

Дном банки 10 є тарілка 12 з конічним вінцем. Між дном банки та тарілкою є кільцева щілина, що регулюється циліндром 14. Крізь неї туки виносяться тарілкою, підводяться скребком 13 та, накопичуючись попереду них, пересипаються через борт тарілки в лійки 8. У разі переведення машини в транспортне положення туковисівний апарат автоматично вимикається. Дискові апарати використовують для широкорядного внесення гранульованих та порошкоподібних добрив. Їх встановлюють на посівних і садильних машинах, а також на культиваторах-рослинопідживлювачах. Вони складаються з банки 10 для добрив з накривкою, висівного диска 12, ворушилки 18, двох дозувальних пристроїв, покажчика рівня добрив 20, механізму передач і двох напрямних лійок 8. Козирки 16 над двома вихідними вікнами унеможливлюють самовисипання добрив. У вікнах встановлено скребки-напрямлячі13, що регулюють витрату добрив. Для запобігання несправностям апарата у разі попадання в бункер сторонніх предметів в урухомник вмонтовано запобіжну муфту 17.

Нижній шар добрив надходить до нерухомих скребків-напрямлячів. Ці скребки відділяють частину шару та спрямовують її через вихідні вікна та лійки в тукопроводи. Пальці ворушилки проходять над скребками-напрямлячами та під козирком, вичищаючи висівні вікна, скребки та козирки від добрив, що налипли. Верхній палець 19 ворушилки запобігає склепінеутворенню. Покажчик рівня сигналізує про кількість добрив у банці та вирівнює їхній шар по висоті.

Конвеєрні апарати використовують для суцільного внесення мінеральних, органічних добрив та їхніх сумішей. Основою цих апаратів є ланцюгово-пруткові (ланцюгово-пластинчасті, ланцюгово-скребкові) конвеєри 21, які безперервно чи переривчасто переміщуються по дну причепів чи напівпричепів, заповнених добривами.

Пневматичний апарат використовують для суцільного внесення пилоподібних добрив. Він має вигляд розпилювального наконечника 24 коробчастого перерізу із заслінкою 1 на гнучкому армованому рукаві 25. У горизонтальній площині його можна повертати пневмокерувальним важелем 26, у вертикальній — він переміщується по овальному отвору поля.

Гідравлічні дозувальні пристрої — це розливальні пристрої, які використовують для внесення в ґрунт рідких добрив. Вони складаються із жорсткого чи гнучкого патрубка (штанги) 28 зі змішаною  насадкою (соплами, жиклерами тощо) 29.

Для кращого розподілу добрив на шляху струменів установлюють щити відбивачі (дефлектори) 30. Їх положення можна змінювати за допомогою регулювального вузла 31.

Розкидальні пристрої  використовують на машинах-розкидачах для внесення великих доз (основне внесення) мінеральних та органічних добрив способом суцільного розсіювання на поверхні поля. Загортають добрива в ґрунт плугами, культиваторами, важкими дисковими боронами тощо.

Розкидачі добрив  є двох видів: з віссю обертання, перпендикулярною  напрямку руху машин та паралельною  йому. Розкидачами добрив першого виду є ротори і бітери, які встановлюють у кузовах причепів, а другого — кузовні  барабани, а також чотирилопатеві ротори.     

http://192.162.132.48:555/elektr%20pidr/mehanizacia/silskogospodarski%20mashynu/teoria/2/2.files/image003.jpg

Мал 2. Розкидальні пристрої:

в — дисковий для мінеральних добрив;

7 — лопатки; 8 — борт кузова; 9 — лоток; 10 — стінка; 11 — диск

 

Відцентрові апарати для розкидання мінеральних добрив мають вигляд одного чи двох дисків, які обертаються в горизонтальній площині 11, з плоскими чи криволінійними лопатками 7. Добрива в них переміщують від центра до периферії та розкидають сферично в горизонтальній площині над поверхнею поля.

Машина МВУ-0,5А  призначена для розсіювання на поверхні ґрунту мінеральних добрив на полях і в плодоносних садах, а також для розкидної сівби насіння трав (сидератів). Машину навішують на трактори класу 0,9; 1,4.

 

 http://192.162.132.48:555/elektr%20pidr/mehanizacia/silskogospodarski%20mashynu/teoria/2/2.files/image024.png 

Мал. 3.  Схема начіпного розкидача мінеральних добрив МВУ-0,5А:

1 — бункер; 2 — регулятор висіву; 3 — поворотний клапан; 4 — карданний вал; 5 і 6 — редуктори;

7 — розкидальний диск;

      8 — висівна планка; 9 — ворушилка

 Розкидач складається з бункера 1 місткістю 410 дм3, дозувального пристрою, двох розкидальних дисків, механізму урухомлення (карданного вала 4 та редукторів 5 і 6) і вітрозахисного пристрою.

 Машина МВУ-0,5Аскладається із конічного бункера 1 (рис. 4), ротацій­ного зворушувача 3, дозувального при­строю 4, скребкового подавального при­строю 5, розсіювального диска 6 з ло­патками, рами 9, редуктора 8 і клино-пасової передачі 7, замка автозчіпки СА-1 і металевої сітки 2. Над верхньою частиною бункера закріплений вітро­захисний тент 14, що виготовлений з брезенту. У центрі диска встановлений конус-розподільник. Місткість бункера - 0,5 м3.

Дозувальний пристрій складається з поворотних горизонтальних заслінок, за допомогою яких змінюють величину висівних щілин. Дозу внесення добрив регулюють заслінками вручну або гідро­циліндром.

Добрива із бункера через висівні щі­лини надходять на розсіювальний диск, який розкидає їх по поверхні поля. ПІири-вигляді - 8-10 м. Дози внесення добрив - 40-1000 кг/га. Робоча швид­кість - 6-15 км/год. Продуктивність - 8-16 га/год.

http://ok-t.ru/studopedia/baza14/355097898255.files/image148.jpg

Мал. 4. Машина МВУ-0,5А:

1 – бункер; 2 – металева сітка; 3 – зворушувач; 4 – дозувальний пристрій; 5 – подавальний пристрій; 6 – диск; 7 – клинопасова передача; 8 – редуктор; 9 – рама; 10 – кардана передача; 11 – замок аватозачіпки; 12 – рукоятка дозувального пристрою; 13 – гідроциліндр; 14 – тент

Дозувальний пристрій має два поворотних клапани 3, за допомогою яких змінюють висоту висівної щілини, і висівну планку 8 зигзагоподібної форми, шарнірно закріпленої на підвісках. За коливального руху планка переміщується між дном бункера і клапанами 3, виштовхуючи активними вирізами з передньої і задньої щілин добрива. Для безперервного опускання добрив у бункері змонтовано коливальні  ворушилики 9. Добрива лотоками надходять на диски 7, які обертаються в різні боки (n = 625…805 об/хв), і розкидають добрива з шириною захвату до 12 м. У вітряну погоду до розкидача прикріплюють вітрозахисний пристрій, виготовлений з брезенту. Ширина захвату при цьому становить 6 м.

Висівання добрив (40  ̶ 2000 кг/га) регулюють, змінюючи висоту висівних щілин і амплітуду коливань висівної планки. Норма висіву насіння трав 8  ̶  150 кг/га. Робоча швидкість машини близько 10 км/год, маса 300 кг, продуктивність до 10 га/год.

Після встановлення дозувального пристрою машини МВУ-0,5 згідно з таблицею проводять дослідну  перевірку норми внесення добрив. Для цього відмикають диски,  під дозувальний пристрій встановлюють тару, вмикають ВВП і протягом 1 ̶ 2 хв у неї збирають добрива.

Масу добрив q, кг, яка має бути висіяна за певний проміжок часу t, хв, визначають за формулою: 

Q=QзBpt/600,

Щоб перевірити дійсну норму внесення добрив у полі, в бункер машини будь-якого типу засипають відважену порцію добрив. Після внесення добрив замірюють  площу, на якій їх висіяно  і обчислюють фактичну норму внесення Qф, кг/га, за формулою:

Qз=10000GT/S,

 де GT— маса зважених добрив, кг; S — засіяна площа, м2.

За великої розбіжності QT і Qз  змінюють положення дозувальної заслінки і здійснюють повторну перевірку. Її можна виконувати, порівнюючи фактичну довжину шляху розсіяних добрив з розрахунковою Lроз. Заміряна після розсіювання добрив довжина шляху має дорівнювати розрахунковій, м:

 

L роз=10000GT\Qз Bp,

Аналогічними за будовою і принципом роботи є машини МВУ-100, МВУ-900 та РДН-0,5.

    Агрегат  комплектування, якого ми розглянемо на  сьогоднішньому  уроці, складається з трактора ЮМЗ-6КЛ  і  розкидача  мінеральних добрив МВУ-0,5.

 

Підготовка МТА до роботи

Перед тим як приступити до комплектування агрегату на тракторі необхідно провести, крім щоденного технічного обслуговування , деякі переобладнювальні  і регулювальні роботи.  Для машини МВУ-0,5 перевірити технічний стан машини, її комплектність, кріплення всіх вузлів. За потреби усунути всі несправності.Орієнтовно норму внесення встановлюють за таблицею, що додається  до машини. Фактичну норму визначають так само, як і для розкидача МВУ-0,5. Відрегулювавши розкидач  на задану норму внесення, перевіряють рівномірність розподілу добрив за шириною захвату. Для цього переміщують тукоподільник за напрямними і змінюють положення його внутрішніх стінок.

Технічне обслуговування розкидача полягає в перевірці болтових з’єднань, натягу рухомних пасів і мащенні відповідно до схеми.

Ручним прокручуванням карданного вала перевіряють легкість обертання робочих органів і механізмів.Під’їхати заднім ходом до розкидача, навісити його трактор.     Під’єднати  карданний вал. Звертають особливу увагу на те, щоб внутрішні шарніри карданного вала були в одній площині, а мінімальне  перекриття телескопічної частини карданної передачі – не менш 110-120 мм.  установити захисний щиток, включити вал відбору потужності і перевірити роботу розкидача на холостому ходу.

Підготовка поля  включає розбивку його на загони, відбиття поворотних смуг, позначення місць заправки.                                                                             

 При прямоточній технології вибирають напрямок і спосіб руху агрегату. Можливі два способи.

 Перший спосіб – агрегат рухається до повного спорожнювання  кузова, робить  розворот і  вертається  під  навантаження.

Другий спосіб – агрегат рухається до спорожнювання кузова на половину, розвертається й по дорозі назад розкидає другу половину добрив.  Відбивають поворотні смуги (якщо немає виїзду за межі поля) шириною   E= 12-18 м .                        

  При перевалочній схемі розмічають місця завантаження, відбивають поворотні смуги й проводять внутрішні контрольні лінії.                                                   

   Відстань між місцями завантаження відмичають контрольними лініями вибирається таким, щоб на ньому повністю спорожнявся кузов розкидача.   Завантажують в розкидач контрольну навіску добрив і заходять  на загін, розсіявши контрольну навіску заміряють площу і визначають правильність  установки норми. При значних відхиленнях від заданої норми проводять регулювання механізму дозування і повторну контрольну перевірку.

 

Контроль і оцінка якості внесення мінеральних добрив

Показник якості

Спосіб визначення

Градація нормативів

Оцінка,

бали

Відхилення фактичних норм внесення від заданої, %

 

Перевірити відповідність маси добрив площі, на яку їх треба внести, за допомогою брезенту, що має ширину 0,5 м і довжину, яка дорівнює оптимальній ширині розкидання

±7

±7,1…±15

±15…±17

3

2

1

 

Відхилення фактичної робочої ширини розкидача від оптимальної, %

За тривалістю внесення відомої кількості добрив. Виміряти не менше ніж 10 разів відстань між коліями коліс суміжних проходів за діагоналлю обробленого поля; за середньою величиною визначити відхилення

±5

±5,1…±7

±7,1… ±10

3

2

1

Відхилення фактичної норми внесення в зоні стиснення суміжних проходів

Перевірити відповідність маси добрив площі, на яку їх треба внести, в зоні стиснення суміжних проходів

±10

±10,1…±12

±12,1…±15

 

3

2

1

 

 

 

 

ІІІ. Поточний інструктаж  (300 хв).

Розподіл учнів за робочими місцями.

Під моїм наглядом учні приступають до виконання завдання, відповідно до інструкційних карток. Під час виконання завдання здійснюю цільові обходи робочих місць, перевіряю чи всі учні приступили до роботи, якщо ні то що заважає цьому. Слідкую за дотриманням учнями правил з ОП.

З’ясовую правильність організації робочих місць, ступінь засвоєння учнями послідовності виконання показаних прийомів. Раціональне використання інструментів, матеріалів.

Фіксую увагу на роботі кожного учня, але особливо на діяльності слабших. Виявивши помилки в діях навідними запитаннями, допомагаю учням самим знайти їх і відшукати шляхи виправлення.

Якщо однакових помилок припускається значна частина учнів проводжу додатковий інструктаж. Зупиняю роботу всіх учнів і додатково пояснюю не зрозуміле. Допущення помилки, причини і способи їх усунення аналізую разом з учнями.

 На завершальному етапі обходу приділяю увагу правильній технологічній послідовності здійснення роботи учнями, і якості, додержання правил ТБ.

ІV. Заключний інструктаж (15 хв).

 Аналізую урок в цілому: яких навчальних результатів досягла ланка і окремі учні; які були допущені помилки, порушення трудової та технологічної дисципліни. Основна мета зорієнтувати учнів на закріплення успіхів і подолання допущених недоліків у наступній роботі. Значну увагу при підведенні підсумків заняття приділяю аналізу дотримання учнями ТБ. Виставлені учням оцінки обов’язково аргументую. Дякую за самостійність виконання завдань. Підводячи підсумки уроку пропоную учням домашнє завдання на повторення матеріалу пов’язаного з темою наступного заняття

 

 

Інструкційно-технологічна карта

Щоденне технічне обслуговування трактора ЮМЗ-6КЛ, комплектування і підготовка до роботи машинно-тракторного агрегату для внесення мінеральних добрив       

Зміст роботи

Технічні вимоги

Інструмент та матеріали

 1.Інструктаж з охорони праці

2.Очистити від забруднень і помити трактор

 

 

Миючи засоби та обтиральний матеріал

3. Зовнішнім оглядом перевірити кріплення вузлів і агрегатів, підтікання масла, охолоджуючої рідини, електроліту

Зєднання вузлів і агрегатів повинно бути

надійно закріплено,  підтікання не допускаються. При необхідності - усунути

 

Набір інструменту, обтиральний матеріал

 4.  Перевірити рівень масла в піддоні двигуна і при необхідності долити

Рівень масла повинен бути на 3-5 мм нижче від верхньої  мітки лінійки-щупа

 

 Відро, обтиральний матеріал, лійка, моторне масло (в залежності від періоду експлуатації) М10В2, (М8В2) або М10Г2, (М8Г2), обтиральний матеріал

 5. Перевірити і при необхідності долити  дизельне пальне в основний бак

 

Рівень палива повинен бути достатнім. Кришка і сапун повинні бути чистими

 

Колонка паливородавальна, або відро, лійка з сіткою, обтиральний матеріал

6. Перевірити і при необхідності долити суміш бензину з моторним маслом у бачок пускового двигуна

https://pp.userapi.com/c322525/v322525615/8e41/2SVMLSJ-jmI.jpg

Суміш бензину з моторним маслом 1:15

Бензин, моторне масло, відро, лійка з сіткою

 7. Перевірити і при необхідності долити масло в бак гідросистеми

 

Рівень масла повинен бути на середині    мірного скла.

 

Відро, обтиральний матеріал, лійка, масло (в залежності від періоду експлуатації) М10В2, (М8В2) або М10Г2, (М8Г2)

 

  8. Перевірити і при необхідності долити охолоджувальну рідину

в радіатор охолоджу-вальної системи двигуна.

 Охолоджувальна рідина повинна бути нижче  верхньої площини заливної горловини на 45-50мм.

 

Відро, лійка з сіткою, охолоджувальна рідина

 

   9. Запустити двигун перевірити роботу: двигуна, рульового керування, гальм, систему освітлення і сигналізації, звуковий сигнал, роботу контрольно-вимірюваль-них приладів, гідросистему

https://pp.userapi.com/Ctrp8EoRqGvcGi_VhgNq8OqDHNOnXjtI7RNSew/IlYeC51Wz6M.jpg

Відсутність сторонніх шумів та стуків, Тиск масла 3-5 кг/см2. Температура охолоджуваної рідини 80-90 С°.

 

  10. Зупинити двигун прослухати роботу центрифуги

https://pp.userapi.com/c639430/v639430546/1673/If_JrYVWsNc.jpg

Одразу після зупинки двигуна обертання ротора центрифуги протягом 40-50 сек.

 

  11. Злити конденсат з балону пневмосистеми (при наявності на тракторі)  .

https://mbazar.focus.bg/photos/6/big/61461745024411002_2.pic

Обов’язково в кінці зміни

Відкрити зливний кран

Підготовка трактора для роботи з розкидачем

 12. Зняти поперечну планку навіски трактора і здати на склад

 

13. . Максимально подовжити обмежувальні ланцюги навіски, викручуючи стяжки

Ключі, пасатижі

 14. . Встановити довжину  центральної тяги 4 навіски трактора 600-650 мм

https://mshp.gov.by/arekomendacii/saxap_svek/2010/image002.jpg

 

ключі

 15.  З’єднати вертикальні розкоси 3 з нижніми поздовжніми тягам 5 через прорізи вилок і відрегулювати довжину їх до 515 мм

 16. Начіпити на механізм навіски трактора рамку 6 автозчіпки СА-1 і виставити її в вертикальне положення. Підтягнути обмежувальні ланцюги

ключі

 17. Встановити на передній навісний кронштейн трактора додатковий вантаж порядку 450 кг

ключі

 18. Перевірити і встановити тиск повітря в шинах передніх і задніх коліс трактора

передніх коліс 0,17 , задніх – 0,14 МПа

Манометр, компресор

Складання агрегату для внесення мінеральних добрив

 1.Підїхати заднім ходом до розкидача і навісити його на трактор за допомогою автощіпки СА-1

 

 2. З’єднати карданний вал розкидача з валом ВВП трактора. закрутити стяжний болт.

Вал Карданный для навесного оборудования в Украине. Сравнить цены и  поставщиков промышленных товаров на маркетплейсе Prom.ua

Ключ 14х17

 3. Перевірити і при необхід-ності відрегулювати автощіпку і положення розкидача

Розкидаючі тарілки повинні знаходитись в горизонтальному положенні, а відстань від поверхні землі до дисків 600—700 мм

Ключі

 4. Запустити двигун трактора і перевірити роботу розкидача

 

 

Щоденне технічне обспуговування розкидача

 ЩТО розкидача складається з зовнішнього огляду, перевірки комплектності  і стану різьбових з’єднань. В кінці зміни обов’язково проводьте очистку розкидача

 

                        

.

 


 Інструкційно-технологічна картка

Підготовка розкидача МВУ-0.5 до роботи

 

 

Послідовність виконання операцій

Ескіз виконання операцій

1

Перевірити стан редуктора.

Цапфа приводного вала [1] мішалки повинна розташовуватися точно по центру донного отвору. Якщо це не так, то становище можна виправити, перемістивши редуктор у відповідному напрямку. Для цього кріпильні отвори редуктора / рами виконані у вигляді поздовжніх отворів

 

 

Центрування цапфи привідного валу

2

Слідкуйте за правильністю посадки редуктора на несучій рамі.

 Перевірити посадку редуктора

 

3

Закрийте заслінку дозатора.

 

Обережно покладіть бункер на раму. При цьому введіть вал мішалки в отвір в дні бункера

                                                                                  

1-Гвинт M20;2-Металева підкладна шайба;

3-.Пластмасова підкладна шайба

  

4

З'єднання дозуючої заслінки

 

З обох сторін (праворуч і ліворуч) Вам потрібно:

Зніміть карданний вал.

Закрийте дозирующую заслінку вручну наскільки можливо (до упору в центральну консоль).

Зафіксуйте завзятий важіль в положенні 0.

Зніміть пластмасову деталь з вильчатого головки гідравлічного циліндра. Видаліть запобіжний болт і запобіжну шайбу.

Зафіксуйте завзятий важіль в положенні 550.

Покладіть вильчатого головку гідравлічного циліндра на дозирующую заслінку [1].

 

 

1- Дозируючая заслінка

2- Вильчата головка гідравлічного циліндра

5

Складання мішалки

Змастіть вал мішалки в зоні циліндричного штифта графітовом мастилом..

6

 

Змастіть розмішуючу головку [1], перш ніж вставити її, графітовим мастилом..

Вставте розмішуючи головку головку.

 

Зафіксуйте розмішуючу головку [1], обертаючи її в напрямку проти годинникової стрілки

7

Кріплення відвідного і захисного пристосування

 

 Перед роботою  відвідне і захисне пристосування необхідно міцно прикрутити до бункеру, так як в противному випадку  не гарантується його робота належним чином.

 

Використовуйте гвинти і шайби і закріпіть відвідне і захисне пристосування, як показано на малюнку.

8

Дисковий розкидач мінеральних добрив встановлюється на трьохточкову систему тяг (задньонавісним підйомник) тягової машини.

Використовувати для основного внесення добрив і пізньої підгодівлі і тільки верхні точки зчіпки розкидачі добрив

9

Порядок дій для настройки витрати розкиданого матеріалу

 Закрийте заслінку дозатора.

 Витягніть вгору ручку [1] з фіксуючих отворів.

Тепер встановіть завзятий важіль в певний Вами положення.

При зміщенні обмежувача [2] на один отвір обмежувач переміщається на дві позиції. Якщо необхідно переміщення на одну позицію, поверніть ручку [1] на обмежувачі і зафіксіруйте її в зміщених отворах.

 

10

Порядок дій для настройки витрати розкиданого матеріалу:

Закрийте заслінку дозатора

 Відкрутіть гвинт [3] на лівому сегменті зміщення

 Визначте положення для установки шкали 2 по таблиці норм внесення добрив або на основі установки на норму внесення добрива

 Поставте лівий завзятий важіль [1] у відповідне положення

Знову затягніть гвинт [3] на сегменті переміщення зліва

Виконайте кроки 2 - 5 з правого боку

 


 

Майстер виробничого навчання                                                                                                    Шемет  І.М.

 

1

 

doc
Пов’язані теми
Технології, Розробки уроків
Додано
23 серпня 2023
Переглядів
1010
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку