Урок виробничого навчання "Масаж рук"

Про матеріал
Тема. Масаж рук Навчальна мета. Навчити учнів виконувати масаж рук. Виховна мета. Виховувати дбайливе ставлення до клієнтів. Розвиваюча мета. Розвиток в учнів охайності, зібраності, уваги. Метод проведення. Розповідь, бесіда, демонстрація, опитування, усунення недоліків.
Перегляд файлу

Тема. Масаж рук

Навчальна мета. Навчити учнів виконувати масаж рук.

Виховна мета. Виховувати дбайливе ставлення до клієнтів.

Розвиваюча мета. Розвиток в учнів охайності, зібраності, уваги.

Тип уроку. Комбінований

Метод проведення. Розповідь, бесіда, демонстрація, опитування, усунення недоліків.

Матеріально-технічне забезпечення

Інструменти:

Ножиці, накожиці, кусачки, лопаточка, лаки, фарби, накладні нігті.

Матеріали:

мисочки, сіль, шампунь, крем для рук .

Хід уроку

I. Організаційна частина – 5 хв.

1. Перелік учнів по журналу.

2. Перевірка зовнішнього вигляду.

3. Перевірка наявності інструменту.

II. Вступний інструктаж – 40 хв.

1. Повідомлення теми уроку.

2. Мотивація навчальної діяльності

3. Перевірка знань учнів з теми «Грибкові захворювання»

Питання:

1.Як виглядає захворювання нігтів оніхолізіс?

2.Симптомами яких захворювань є хвороба  оніхогріфоз?

3. Які причини  прокольної борозди нігтя?                                        

4. Що ви знаєте про мікоз стоп?             

5. Як виглядає захворювання койлоніхія?               

6. Що ми розуміємо під назвою «оніхії»?

7. Як відбувається ураження грибком нігтя?

8.Які ви знаєте джерела інфекцій?

9. На що звертають увагу при обстеженні нігтя?.

Загальні правила організації робочого місця

1.На робочому місці потрібно мати матеріал, інструменти та пристосування для виконання техніки класичного масажу.

2. Робоче місце повинно бути охайним.

3. Матеріали для виконання процедури повинні  лежати на гігієнічній серветці.

4. Кожен інструмент та пристосування повинні знаходитися на постійному місці – поблизу від робітника.

5. Робоче місце повинне мати нормальне освітлення, вентиляцію, опалення.

6. Потрібно слідкувати за осанкою на робочому місці.

Пояснення нового матеріалу

 Розповідь майстра

Для багатьох клієнтів можливість розслабитися під час процедур має принципове значення. Деякі клієнти відвідують майстра педікюру та манікюру для того, щоб отримати задоволення під час процедури масажу.

У сучасному житті, повному стресових ситуацій та божевільних ритмів, будь-яка людина із вдячністю прийме можливість розслабитися – нехай і на найкороткіший час. Масаж сприяє припливу крові та відтоку лімфи, що допомагає стимулювати регенерацію шкіри клієнта.

Для масажу можуть пристосовуватися різні засоби (креми, лосьйони та ефірні масла), які дозволяють добитися чи розслаблюючого, чи тонізуючого ефекту. Наприклад, для розслаблюючої дії використовуються ефірні масла ромашки, лаванди, кедру. Тонізуючий ефект можна забезпечити сполученням ефірних масел лимону, помаранчу, бергамоту.

Щоб посилити цілющу дію процедури масажу, можна проводити його під спокійну музику. Використовуйте будь-яку можливість для проявлення індивідуального підходу до клієнтів, і ваш авторитет обов’язково зросте, а клієнтура стане  постійною.

Слід пам’ятати, що при виконанні моделюючого масажу майстер сам визначає ступінь впливу на шкіру та м’язи, керуючись власною інтуїцією та побажаннями клієнта. Тиск необхідно дозувати у залежності від необхідного ефекту. Для виконання розслаблюючого , дуже спокійного та м’якого масажу використовуйте легке натискання; для тонізуючого ефекту – більш інтенсивногоо тиску.

Масаж – це система механічного впливу на поверхню тіла людини, як руками, так і спеціальними апаратами. Вплив може бути у вигляді тиску, тертя, вібрації. Усі види масажу, у залежності від поставлених цілей, діляться на гігієнічний (косметичний, моделюючий), лікувальний, спортивний, самомасаж.

З історії…

Лікувальна сила масажу відома з давніх часів. Як метод гігієни та лікування, він використовувався здавна. Народи Китаю, Індії використовували методи точеного масажу (акупунктуру, акупресуру) для лікування різних захворювань. У сучасний час масаж є невід’ємною частиною будь-якого оздоровчого процесу.

Косметичний масаж є різновидом гігієнічного, який широко використовується у догляді за руками. Основний його ефект – глибоке розслаблення, зняття напруги та тонусу м’язів.

Існують і протипоказання для проведення масажу:

  •    гострий лихоманний стан;
  •    відкриті рани на руках;
  •    грибкові ураження шкіри та нігтів;
  •    значне варикозне розширення судин;
  •    запалення лімфатичних вузлів;
  •    доброякісні та злоякісні пухлини.

Техніка класичного масажу  виділяє 4 основних способи його проведення: прогладжування, розтирання, розминання, вібрація. Якщо ви зробите масаж, використовуючи ці рухи, починаючи з кінчиків пальців, то цього буде достатньо для розслаблення рук клієнта.

Розглянемо один із варіантів масажу, який включає різні техніки його виконання.

  1.   Нанесення крему чи масла.  Нанести на свої руки, а також на руки клієнта будь-який поживний крем чи масажне масло. Розтерти його руками, зігріваючи перед процедурою.
  2.   Розслаблення кисті руки. Починаємо масаж з послаблення кисті.  Поставити  руку клієнта на лікоть. Лівою рукою підтримуйте її нижче зап’ястка, а правою повільно починайте розкачувати кисть вперед та назад до повного розслаблення. Проробити цей рух 5-10 разів.

  1.   Масаж ліктьового суглобу. Фіксуючи лівою рукою руку клієнта, правою зробити прямі та кругові погладження ліктьових суглобів.

  1.                  Масаж кисті. Покладіть руку клієнта на стіл. Поверніть долоню внутрішньої сторони вниз. Взявши її обома руками так, щоб великі пальці були на тильній стороні долоні клієнта, здійснюйте прогладжування, а потім розтирання від основи пальців до лучезап’ясного суглобу . Потім робіть кругові та петлеобразні рухи до основи вказівного пальця до бокових сторін долоні, розминаючи її. Рухи виконуються обома руками одночасно 3-5 разів.

 

 

  1.  Масаж променевозап’ясного суглобу. Положення рук те, що і в попередньому пункті. Подушечками великих пальців слід виконувати кругові та петлеобразні розтирання променевозап’ясного суглобу знизу до верху. Повторюйте 3-5 разів.

 

  1.  Масаж пальців. Починайте з прогладжування почергово кожного пальця у напрямку до його основи по тильній, долонній та боковій поверхні. Положення рук наступне: великий та вказівний пальці масажуються однією рукою, інша – служить опорою, потім руки обмінюються, тобто працюють почергово.

Переходьте до розтирання пальців. Положення рук таке ж, як і при погладжуванні. По долоневій, тильній та боковій частині кожного пальця робіть прямолінійне, кругове розтирання. Потім робіть розминання надавлюючими рухами, розтяжіння, зсунення.

 

Використовуючи прийоми точеного масажу, помасажуйте міжпальцеві проміжки.

 

 

  1. Масаж передпліч.

Рука лежить долоневою стороною догори. Починаючи із зап’ястка, рухайтесь до ліктя, вионуючичи прямі та петлеобразні рухи великими пальцями правої та лівої руки. Робота рук одночасна. Рухи повторюйте 3-5 раз..

Скручування  - один із прийомів масажу передпліч. Покладіть руку клієнта перед собою долонею догори та обхватіть її своїми руками. М’яко починайте рухатися у різні боки, як би скручуючи руку клієнта. Пересувайте свої руки від зап'ястка до ліктя. Ця вправа сприяє глибокому розслабленню м’язів. Підтримуючи лівою рукою руку клієнта, правою виконуємо охоплюючи погладжування від кінчиків пальців до ліктя. По закінченні масажу прибираємо залишки крему паперовою серветкою.

Як бачите, рухи вам всі знайомі.

Рефлексогенні точки

Кожен внутрішній орган має на нашій долоні власну зону– рефлексогенну точку , яка включає акупунктурні точки. Як стверджували східні цілителі ще 6000 років тому, рефлекторна зона, оброблена спеціальним масажем, активно всмоктує енергію. Відповідно, хворий орган отримує новий прилив сил та починає видужувати. Масаж – одна з самих стародавніх лікувальних методик. А втім, це не заважає їй бути вічно молодою. Китай, Японія, Індія. Америка, Греція, Рим… Опис різноманітних впливів на визначні точки були знайдені ще на папірусах.

Наші руки, нехай навіть ми примушуємо їх до самої брудної роботи, -зовсім не прозаїчна частина тіла. Астрологи пояснюють: у області долонь знаходить ще і одна з наших чакр. Здоровкаючись з кимось за руку, ми мимоволі всмоктуємо в себе частину енергії.

На малюнку відмічені точки, які відповідають органам нашого тіла, при впливі на які відбувається активізація їх життєдіяльності.

1 - лоб та тім’яна частина голови;  2 – голова;  3 – очі; 4 – вуха; 5 – плечовий пояс; 6 – сонячне сплетіння; 7 – легені; 8 – плечовий суглоб; 9 – кишечник;

10 – січовий міхур; 11 – поперековий відділ хребта; 12 – грудний відділ хребта;13 – шийний відділ хребта; 14 – потилиця.

Видача завдань учням

Виконати технологічну послідовність гігієнічного манікюру з відпрацюванням методів та прийомів класичного масажу. Освоїти та відпрацювати технологію виконання нового малюнку: «Китайські ієрогліфи».         

Поточний інструктаж – 5 годин

Самостійна робота учнів.

Обхід робочих місць з метою перевірки:

  1. організації робочого місця;
  2. виконання правил охорони праці;
  3. виконання технологічного процесу гігієнічного манікюру;
  4. виконання послідовності класичного масажу;
  5. виконання художнього розпису;
  6. дезінфекції інструмента.

Заключні роботи:

1. Провести клієнта.

2. Стерилізація інструмента.

3. Прибирання робочого місця.

Заключний інструктаж  15хвилин

1. Аналіз виконаних робіт

 

Дефекти

Причини

Поріз нігтьового валика.

Неправильне виставлення кута накожиць.

Задирки.

Неправильне виведення лінії кутикул.

Не красива форма нігтя.

Неправильний підбір форми нігтьової пластинки відносно рук клієнта.

Не вийшов малюнок.

Погана консистенція лаків, недостатньо відпрацьовані штрихові рухи.

Недотягнений ефект повноцінного масажу.

Недостатній натиск при виконанні вправи.

Можливість подразнення шкіри.

Використання негерметично закритого засобу для масажу.

 

Виставлення оцінок.

Видача домашнього завдання.

1. Відпрацювання навичок виконання гігієнічного масажу.

2. Намалювати  у робочому зошиті варіанти малюнків з ієрогліфами.

3. Для самостійного вивчення я пропоную вам різні види масажу.

На демонстраційному столику лежать журнали. Дома ви розглянете новий вид масажу та на наступному виробничому навчанні за круглим столом ми з вами обговоримо переваги та недоліки різних методик. Зробіть помітки для себе:

Перший робочий столик:

Журнал «Ногтевой сервис» №3 2006 г. стр.50;

Стаття:  «Массаж для мужских рук».

Другий робочий столик:

Журнал  «Ногтевой сервис» №4 2005 г. стр.56;

Стаття: «разновидности классического массажа».

Третій  робочий столик:

Журнал «Ногтевой сервис»  №5 2006 г. стр. 62;

Стаття: «СПА массаж».

Четвертий  робочий столик:

Журнал «Ногтевой сервис»  №6 2006г. стр.76;

Стаття: «Полинезийський массаж».

П’ятий робочий столик:

Журнал «Ногтевая эстетика»  №5 2007г. стр.49;

Стаття: «Массаж стоп».

Шостий робочий столик:

Журнал «Ногтевая эстетика»  №2 2007г. стр.62;

Стаття: «Релаксационный массаж».

Сьомий робочий столик:

Журнал «Ногтевая эстетика»  №4 2007г. стр.92;

Стаття: «Маникюр европейского стандарта».

Восьмий робочий столик:

Журнал «Ногтевая эстетика»  №6 2004г. стр.46

Стаття: «Тайский массаж рук».

Прибирання робочих місць.

 

doc
Додано
24 лютого 2023
Переглядів
1615
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку