Урок виробничого навчання "Видалення задирок"

Про матеріал
Тема уроку виробничого навчання. Видалення задирок. Набуття навичок. Навчальна мета. Відрацювання навичок володіння інструментом, ознайомитися та закріпити на практиці із способами видалення задирок. Виховна мета. Виховувати дбайливе ставлення до клієнтів, вміння організовувати свої робочі місця та виконувати правила охорони праці. Розвиваюча мета. Розвиток в учнях охайності, зібраності, уваги. Метод проведення. Розповідь, бесіда, демонстрація, усунення недоліків.
Перегляд файлу

Урок виробничого навчання №9

Місце проведення. Навчальна майстерня.

Тема. Видалення задирок. Набуття навичок.

Навчальна мета. Відрацювання навичок володіння інструментом, ознайомитися та закріпити на практиці із способами видалення задирок.

Виховна мета. Виховувати дбайливе ставлення до клієнтів, вміння організовувати свої робочі місця та виконувати правила охорони праці.

Розвиваюча мета. Розвиток в учнях охайності, зібраності, уваги.

Тип уроку.  Комбінований.

Метод проведення.  Розповідь, бесіда, демонстрація, усунення недоліків.

Матеріально-технічне забезпечення уроку:

Інструменти:

1. Ножиці.

2. Накожиці.

3. Кусачки.

4. Лопаточка.

5. Баф для полірування нігтів.

9. Мисочки.

10. Сіль.

11. Шампунь.

12. Крем для рук.

13. Дезінфікуючі засоби.

Хід уроку

I . Організаційна частина – 5 хв.

1. Перелік учнів по журналу.

2. Перевірка зовнішнього вигляду.

3. Перевірка наявності інструмента.

II. Вступний інструктаж – 40 хв.

1. Повідомлення теми уроку.

2. Мотивація навчальної діяльності.

3. Перевірка знань учнів з теми «Способи пом’якшення та видалення кутикули та шкіри нігтьового валика».

Питання:

1. Назвіть перелік інструментів майстра манікюру?

2. Назвіть послідовність етапів гігієнічного манікюру?

3. Назвіть правила тримання манікюрних ножиць?

4. Назвіть правила тримання манікюрних кусачок.

5. Назвіть правила тримання манікюрної лопатки.

6. назвіть правила охорони праці на робочому місці майстра манікюру.

7. Назвіть правила тримання пилки для нігтів.

Загальні правила організації робочого місця.

1.На робочому місці потрібно мати матеріал, інструменти та пристосування для виконання манікюру.

2. Робоче місце повинно бути охайним.

3. Інструменти повинні бути простерилізовані та лежати на гігієнічній серветці.

4. Кожен інструмент та пристосування повинні знаходитися на постійному місці – поблизу від робітника.

5. Робоче місце повинне мати нормальне освітлення, вентиляцію, опалення.

6. Потрібно слідкувати за осанкою на робочому місці.

Пояснення нового матеріалу.
http://www.ladiesproject.ru/sites/default/files/pictures_gallery/user3667/зусенцы%20после-2.JPGЗадирки - це задралася шкірка у підстави нігтя. Розпізнати задирки вкрай легко. правило, захворювання починається з дрібних, поверхневих надривів шкіри навколо нігтів, які поступово перетворюються в кровоточать ранки. Від задирок насамперед страждають люди, які нехтують регулярним доглядом за шкірою рук, а також ті, хто постійно використовує агресивні миючі засоби, наприклад під час прання.

Другий, не менш суттєвою, причиною появи задирок є внутрішні зміни в роботі органів, а також нестача вітамінів. Шкіра при цьому навколо нігтів поступово стає грубою, шорсткою, потім тріскається і врешті-решт починає відшаровуватися.

Багато хто віддає перевагу вирішувати цю проблему досить легким способом - обірвати відстаючі шматочки шкірки. Якщо шкірка відірвана недбало, з'являються кровоточиві ранки, які можуть призвести до панарицію.

З метою профілактики та позбавлення від задирок необхідно порекомендувати клієнту регулярно проводити деякі нескладні процедури:

  • після завершення всіх домашніх робіт обов'язково вимийте руки і змастіть їх жирним живильним кремом. Цю ж процедуру необхідно виконати і перед виходом на вулицю, але не раніше ніж за годину;
  • вибирайте мило для рук, збагачене зволожуючими і антибактеріальними компонентами. Це допоможе зберегти нігтьові валики не тільки чистими, але й м'якими.

Видалення задирок

1. Розпарити шкіру рук в теплій ванні, попередньо додати 5-10 крапель ефірних олій лимона, бергамота або рослинного масла. Потримати руки у ванночці не менше 10-15 хв.

http://www.nashakrasa.com.ua/img/classical-manicure.jpg2. Взяти спеціальні щипчики для видалення задирок. Ні в якому разі не можна тягнути задирок, а потрібно обережно відкусити його щипчиками. Якщо ж на нігтьовому валику немає надривів, але шкіра досить груба, просто відшліфувати її пилою.

3. Дрібні порізи і ранки обов'язково обробити будь-яким дезинфікуючим засобом.

Очищення нігтів від плям

Причиною виникнення плям на нігтях можуть бути як захворювання нігтів, так і зовнішні причини. Так, наприклад, у курців нігті часто покриваються жовтим нальотом, від якого можна позбутися за допомогою наступного засобу: до 1 ч.л. гліцерину додати 1,5 ложки пергідролю (6%), 4 ч.л. кип'яченої води. Все перемішати і помістити приготовлений склад у пляшку з загвинчується пробкою. Використовувати для протирання поверхні нігтів.

Очистить нігті від небажаних плям і жовтизни і звичайний лимон. Вичавивши половинку лимона, помасажувати нею нігті біля підстави.

При лейконіхіі білі плями на нігтях можна очистити за допомогою воскових ванночок. Необхідно розігріти бджолиний віск і нанести на нігті, після чого віск не знімати протягом 2 годин.

Дуже часто різні плями на нігтях, що є наслідком серйозних захворювань, неможливо усунути під час догляду за нігтями. У цих випадках необхідно лікування даних захворювань під контролем лікаря.

Підрізання та обробка натуральних нігтів

Підрізання та обробку натуральних нігтів проводять, як правило, після розм'якшення нігтів у ванночці.

На цьому етапі також слід нанести пом'якшувачі для кутикули на всі нігті і на ті ділянки, де це необхідно. Після чого береться кюретка, щоб м'яко відсунути нігтьові валики від бічних стінок нігтьової пластинки. Це дозволить акуратно обрізати ніготь. Якщо вздовж краю накопичилося багато залишків шкіри, які заважають бачити нігтьову пластинку, їх слід дбайливо видалити за допомогою все тієї ж кюретки. Щоб скористатися інструментом, необхідно повернути округлий край ложечки до живої шкірі. Це дозволить гострого краю інструменту лягти на бічну сторону нігтя. Після чого плавно провести кюретку вздовж нігтьової пластинки, щоб витягти з улоговинки всі мертві шматки шкіри. Для цього достатньо легкого натиску. Так само прочищають вільний край нігтя. Після чого акуратно обрізають нігті за допомогою щипців. Щипчики використовуються як ножиці. Ніготь обкусують  невеликими ділянками, щоб не відрізати занадто багато і не пошкодити гіпоніхій. Необхідно накласти щипчики на вільний край і натиснути рукоятку, повернувши ріжучі поверхні злегка вгору від нігтьової пластини. Це зменшить вірогідність пошкодження гіпоніхію під вільним краєм.

Коли нігті підрізані за допомогою щипців, необхідно знову взяти кюретку і дбайливо видалити все, що забилося по краях нігтя. При цьому округляє сторона кюретки притискається до бічної стінки нігтя, а її гострий край - до нігтьової пластинки. Кюреткою акуратно проводимо вздовж нігтя. Цю процедуру можна повторити кілька разів. Рашпіль для нігтів використовують для того, щоб згладити всі шорсткості вздовж нігтьових ложбінок. Інструмент вузький і спилює ніготь тільки в одному напрямку. Його можна використовувати для видалення, згладжування і скруглення всіх гострих ділянок уздовж бічних стінок. Закінчити операцію потрібно серією коротких рухів пилою знизу вгору.

Самомасаж тканин навколо нігтя

Незважаючи на те, що видима частина нігтя складається з мертвих клітин, необхідно регулярно виконувати масаж навколонігтьові тканин з живильним кремом для рук. Регулярний масаж покращує обмін речовин і зміцнює нігті, сприяє їх росту, надає їм твердість і еластичність.

На додаток до перерахованих процедур догляду необхідно знати елементарні правила щоденного догляду за нігтями:

  • Не можна підстригати сухі нігті. Перед наданням їм форми потрібно провести ванночку для рук.
  • При пошкодженні нігтьових валиків утворилися задирки зістригають акуратно і обережно, відривати задирки можна.
  • Нігтям і рукам потрібен якісний крем, який захистить шкіру рук і нігті.
  • при активній дії сонячних променів залишки лаку на нігтьових пластинках можуть викликати їх фарбування в жовтий колір.
  • При використанні лаків для нігтів потрібно стежити за їхньою якістю і вибирати тільки ті, які випускаються відомими фірмами-виробниками. Лаки цих фірм, як правило, довго тримаються на нігтях, а це обмежує потребу в частому використанні засобів для зняття лаку. При цьому якісний лак для нігтів з точки зору дерматології - ефективний засіб захисту нігтя від умов навколишнього середовища і відповідає сучасним гігієнічним та естетичним вимогам.

.

Показати прийоми та послідовність завдання

Видача завдань учням

  1. Виконати технологічну послідовність гігієнічного манікюру з врахуванням проблем нігтів клієнта.
  2. Робота пласким пензлем. (Відпрацювання штрихів з 12  по17).
  3. Запил типс форми стилет.

http://www.dizainnogtey.ru/wp-content/uploads/dizainnogtey_ru/2010/04/nailshapinglarge.jpgПоточний інструктаж - 5 годин

Самостійна робота учнів.

Обхід робочих місць з метою перевірки:

1) організації робочого місця;

2) виконання правил охорони праці;

3) перевірка відпрацювання навичок володіння інструментом;

4) перевірка відпрацювання навичок володіння пензлем;

5) відпрацювання навичок запилу нігтів форми «стілет».

 

Заключний інструктаж – 15 хвилин

1. Аналіз виконаних робіт:

Питання до задач теми уроку:

1. Закріплення нового матеріалу.

http://t1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQeiRjMXcNsWC-JXTQaO09RccMfWI28Ut3BvX9mO4Jjz1LsJxQp6RVryvaNbAа) Що таке задирка?

б) Чому не можна підстригати сухі нігті?

в) які причини задирок ви знаєте?

г) охорона праці при виконанні гігієнічного манікюру.

Виставлення оцінок.

Видача домашнього завдання:

  • відпрацювати навичок роботи з манікюрним інструментом;
  • відпрацювати навичок роботи пласким пензлем.
  • Намалювати 6 дизайнів у робочому зошиті на шаблонах.

Прибирання приміщення.

 

 

 

docx
Додано
24 лютого 2023
Переглядів
245
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку