Урок виробничого навчання:Визначення температури нагрівання щипців. Виконання гарячої завивки горизонтальними локонами .

Про матеріал
Дехто з вас вважає, що гарячі завивки волосся за старілі і нема необхідності оволодіти ними. В наш час завивка волосся щипцями в перукарнях дійсно виконується рідко, але якщо клієнту неможна роботи довготривалу завивку, чи сушити волосся під апаратом, то можна примінити гарячий метод укладання, яким кожний майстер - перукар повинен володіти.
Перегляд файлу

Професія: Перукар( перукар– модельєр)

                                                                                                         кваліфікація: перукар

  Дата ______________________

Група №         _______________

Майстер виробничого навчання

_____Герус О.Л._____________

 

                              План уроку виробничого навчання

Тема програми №9:Завивка волосся гарячим способом

Тема уроку №22. Визначення температури нагрівання щипців. Виконання гарячої завивки горизонтальними локонами

Мета уроку:

а) навчальна:формувати уміння і навички  учнів з виконання підготовчих робіт, визначення температури нагріву електричних щипців та завивки волосся горизонтальними локонами;

б) розвивальна: розвивати  пізнавальну активність та самостійність в роботі, творчу уяву, естетичний смак, інтерес до обраної професії, повагу до праці;

в) виховна:сприяти формуванню дисциплінованості і відповідальності за кінцевий результат праці, комунікативних якостей, ініціативності, доброзичливості, культури спілкування.

Тип уроку:формування первинних умінь і навичок

Методи і прийоми організації навчальної діяльності учнів:

Робота: бліц - опитування по ланцюжку, робота з картками-завданнями, демонстрація з поясненням нових прийомів та операцій майстром, «Знайди помилку», вправи  

Дидактичне забезпечення: інструкційно - технологічна картка з теми: « Виконання завивка волосся електричними щипцями горизонтальними локонами»; плакат «Завивка волосся гарячим способом», картка-завдання; лист оцінювання учнів, відео фрагменти (2) завивки волосся гарячим способом.

Матеріально-технічне забезпечення:

інструменти: гребінка з рідкими зубцями ; гребінець з довгим хвостиком; електричні щіпці: звичайна ,конусна, трьох - пальчикові щипці;

пристосування: затискачі, термо рукавички;

матеріали: шампунь різних типів, бальзам, пінка для укладання волосся, лак для фіксування;

білизна: пеньюар, серветка.

Міжпредметні зв’язки:

перукарська справа: тема уроку «Завивка волосся гарячим способом»,

основи санітарії і гігієни, тема уроку «Санітарно  гігієнічні вимоги »,

охорона праці: тема уроку « Дотримання правил техніки безпеки праці »

Новітні виробничі технології:виконання локонів горизонтальним способом з використанням потрійних  щипців.

 

 

 

 

ХІД УРОКУ

І ОРГАНІЗАЦІЙНА ЧАСТИНА:

 

     1. Перевірка наявності учнів. (доповідь чергового)

     2. Перевірка готовності учнів до уроків до уроку.

 

ІІ ВСТУПНИЙ ІНСТРУКТАЖ:

  1. Мотивація навчальної діяльності учнів

Тема програми: Завивка волосся гарячим способом

Тема уроку:Визначення температури нагріву електричних щипців та завивка волосся горизонтальними локонами.

Сьогодні на уроці ми починаємо вивчати нову тему програми: « Завивка волосся гарячим способом». Ще у ХІХ столітті з появою нового класу – буржуазія Відень почав задавати тон у світі моди. У зачісках з’являється абсолютно новий стиль – « бідермаєр » для якого характерні далеко виступаючі пишні локони. Жінки завивали пасма, щоб придати образу ніжність і зачарування. З появою гарячих щипців, за допомогою яких можна швидко створити локони,  «гаряча»  завивка волосся на була популярності.

професійні щипці для завивки волосьпрофесійні щипці для завивки волосьпрофесійні щипці для завивки волосьпрофесійні щипці для завивки волось

 

          Дехто з вас вважає, що гарячі завивки волосся за старілі і нема необхідності оволодіти ними. В наш час завивка волосся щипцями в перукарнях дійсно виконується рідко, але якщо клієнту неможна роботи довготривалу завивку, чи сушити волосся під апаратом, то можна примінити гарячий метод укладання, яким кожний майстер - перукар повинен володіти. Гаряча укладка вимагає від перукаря високої техніки і самим важким процесом вважається робота зі щипцями. Винахідником щипців і гарячої завивки волосся був французький перукар Марсель.

         Завданням  уроку є отримання умінь та навичок з виконання підготовчих робіт, визначення температури нагріву електричних щипців та завивки волосся горизонтальними локонами. Але перш ніж перейти до вивчення нової теми давайте повторимо матеріал, який ми вивчали на попередніх уроках.

2. Актуалізація опорних вмінь та навичок учнів необхідних для розкриття нової теми. Три учня отримують картки – завдання і готуються на протязі 5 хвилин до відповідей

Картка -  завдання №1

  1. Показати організацію робочого місця, вибравши інструменти необхідні для виконання завивки волосся гарячим способом?

 

Картка -  завдання №2

  1. Оприділити тип волосся використовуючи пастижерні пасма волосся?

 

Картка -  завдання №3

1. Виконати підготовчі роботи?

 

Оцінювання завдання – кожний учень отримує індивідуальну оцінку, яка враховує правильність показу.

Учні уважно спостерігають за відповіддю товаришів, доповнюють та, за необхідністю, виправляють помилки. Майстер виробничого навчання обґрунтовує відповіді учнів.

 

Бліц - опитування по ланцюжку.

Умови проведення. Перший учень ставить коротке питання з охорони праці другому. Другий – третьому і так до останнього учня. Час на відповідь кілька секунд.

 

3. Демонстрація нових операцій і прийомів трудової діяльності майстром виробничого навчання. Закріплення нових операцій і прийомів трудової діяльності.

Практичний показ з поясненням майстра виробничого навчання послідовності виконання підготовчих робіт; визначення температури нагріву електричних щипців та завивка волосся горизонтальними локонами.

 Для створення привабливої стильної зачіски недостатньо гарного смаку й спритних рук - потрібні також спеціальні укладальні засоби й  інструменти.

Сьогодні на уроці для виконання горизонтальних локонів ми будемо використовувати такі:

інструменти:

      -  гребінка з рідкими зубцями, для зручного розчісування вологого та сухого волосся,також  наносити мус або піну;

      -  гребінець з довгим хвостиком за допомогою  шпігульця робимо  рівні проділи та поділяємо  волосся на зони;

     - електричні щипці для формування локонів.

пристосування:

  • затискачі для фіксації волосся;
  • термо рукавичка;

матеріали:

  • шампунь різних типів,
  • бальзам або кондиціонер,
  • термозахистний спрей;
  • пінка  або мус для укладання волосся;
  • лак для волосся.

      Для створення привабливої стильної зачіски недостатньо гарного смаку й спритних рук - потрібні також спеціальні укладальні засоби й спеціальні інструменти, наприклад, професійні щипці для завивки волосся за допомогою яких  можна створювати різноманітні укладання у вигляді хвиль і локонів, міняючи образ хоч кожний день.

        Професійні електричні щипці відрізняються від аматорських більшою потужністю, це відповідно забезпечує набагато більшу швидкість нагріву і температуру. Як ви вже знаєте з перукарської справи існують різні  моделі електричних щипців для завивки, які суміщають в собі плойку – тобто щипці для створення завитого локонів і одночасно можуть використовуватися для випрямлення волосся або робити гофре. 

Професійні моделі щипців мають потужність, починаючи приблизно з 180Вт., можуть досягати температури нагріву робочої поверхні до 230 градусів та мають різний діаметр і зрозуміло,чим діаметр більше, тим кучері крупніше. Більшість моделей електро щипців забезпечені терморегулятором або є  кілька режимів нагрівання для ослабленого волосся використається мінімальний, для сивого волосся - середній, а здорові міцні волосся можна завивати при максимальній температурі. Щипці здатні створити міцний локон всього за 2-3 секунди.

       Потрібно пам’ятати, що основою роботи з плойкою є таке правило: чим тонше пасмо, тим локон чіткіше, і тим менше часу потрібно тримати волосся на плойці. Пасмо не можна перегрівати, інакше волосся стануть ламкими, їх буде легко пошкодити.

  Перед початком укладання волосся варто щипці ретельно висушити й обробити спеціальними термозащитними засобами – спреєм, бальзамом або  кремом для укладання. Ця проста необтяжлива процедура не тільки дозволяє вберегти волосся від пересушування, але й сприяє кращій фіксації зачіски.

 Виконавши підготовчі роботи переходимо до завивки волосся горизонтальними локонами на довжині волосся 10-15 сантиметрів. Для виконання локонів на цю довжину  використовуємо електричні щипці діаметром 1,5-2 см.

      Щоб засвоїти техніку роботи з електричними щипцями, треба навчитися правильно відкривати і закривати холодні щипці та навчитися обертати їх наліво і направо. Щипці треба тримати між вказівним та великим пальцем правої руки. відкриваються щипці натиском мізинця, а закриваються безіменним пальцем. Рука повинна бути витягнута і трішки зігнута на зап’ясті.

Пробне виконання прийомів учнями

      При виконанні гарячої завивки поряд зі щипцями використовуємо грібенець, який не поститься від нагріву щипців. Грібенець тримаємо у лівій руці. Положення мізинця і великого пальців – внизу грібенця, безіменного, середнього та вказівного пальців – зверху.

      Сухе волосся розділяємо  на 6 частин (3 потиличні, 1 лобно-тем’яна і 2 височні). Починаемо з лобно – тем’яної зони.  Тонке пасмо чілки накручуємо у напрямку на обличчя. При цьому щипці тримаємо у правій руці, гребінець - у лівій. Піднімаємо  вузьке, невелике пасмо і, притримуючи його гребінцем, широко відкриваємо щипці і беремо ними пасмо, при цьому жолоб щипців розташовуємо вгору, а стержень униз. Пасма волосся тримаємо  на щипцях на протязі 3-5 секунд.  Після закінчення накручування виймаємо щипці з локона, легко обертаючи їх.

      При кожному  повороті щипців, відкриваючи й закриваючи їх, проробляйте кінчики волосся для того, щоб вони не заламувалися. Щипці  завжди перебувати в горизонтальній позиції. Так, по черзі, накручуємо пасма одне за одним спіралями на стержень щипців. Даємо локонам охолонути щоб вони не розпалися після накручування, а потім обережно розчісуємо. Потім переходимо на лобно – тім’яну зону і по черзі тонкими пасмами виконуємо гарячу завивку до середини потилиці. Далі накручуємо   бокові, потиличні і вісочні зони. Розчесані локони набувають вигляду природною завивки. Виконувати таку укладку слід дуже обережно, тому що невдалу роботу переробити практично неможливо.

  Пробне виконання прийомів учнями

Виконання локонів при довжині волосся 15-25 сантиметрів.

Сухе волосся розділяємо на 5 частин ( 2- потиличні, 1-лобно-темяна і 2- височні).

 Щипці включаємо в мережу й нагріваємо  до оптимальної температури. Тримаємо щипці необхідно правою рукою, причому ручка щипців лежить на долоні,  між великим і вказівним пальцями. Робоча частина щипців при цьому  розташовується  з боку великого і вказівного пальців. Починати завивку зручніше за все з нижніх пасом. Верхні пасма в цей час збираються на потилиці й фіксуються затисками.

Відокремивши не занадто товсте пасмо, його  піднімаємо  під прямим кутом до голови, і вводимо в корінь волосся  розкриті щипці. У необхідному місці закриваємо щипці. які повинні завжди перебувати в горизонтальній позиції. Так по черзі накручуємо пасма одне за одним спіралями на стержень щипців.

         Для завивки в локони товщина основи пасма волосся не перевищує  4 см. Ця умова повинна виконуватися для того, щоб волосся рівномірно прогрівалося.. У той же час пасмо волосся не повинно бути і дуже тонким. При завивці волосся в локони доводиться враховувати не тільки товщину, але й довжину пасма. Чим довше пасма, тим товщий  шар волосся при накручуванні на щипці. У зв'язку з цим необхідно вміти регулювати довжину і товщину пасма в залежності від довжини волосся. Чим довше волосся, яке необхідно закрутити в локони, тим тонше пасмо волосся потрібно брати  для накручування. Накрутивши волосся на стержень щипці  закриваємо на нетривалий час і фіксуємо напрямок  локона, далі  послаблюємо. Щипці закривають, обхопивши кінчик пасма, і волосся накручують у потрібному напрямку з низу вгору.

     У таким спосіб завиваємо всі пасма. З нижньо – потиличної зони до маківки, а потім вісочні і лобно тім’яна зони.

     Оброблені локони не слід розчісувати. Наносимо на пальці трішки гелю і надаємо локонам форму спіралі. Можна розчесати локони гребінцем з дрібними зубцями.

Пробне виконання прийомів учнями.

 Зовсім необов’язково завивати за допомогою щипців всі волосся. Для деяких зачісок досить завити тільки кінці волосся - ця проста процедура миттєво надає зачісці доглянутий вид. Деякі укладання вимагають волосся, завитого не від коріння, а від середини: таке укладання також  легко зробити за допомогою щипців.

Інновація  виробничої технології  виконання хвиль горизонтальним способом ( Потрійні щипці.)З одним із таких нововведень для укладання волосся – потрійний плойкою, Потрійна плойка відмінно справляється зі створенням ефекту хвилі і легкої завивки, додаючи волоссю об'єму і міцності, прекрасно підходить для створення багатьох щоденних і вечірніх зачісок з химерними хвилями, як на довгих, так і на короткому волоссі. Ця плойка швидко нагрівається і добре тримає температуру, не піддаючи волосся впливу різких перепадів температур. Використовуючи потрійну плойку, ви завжди швидко і легко створите красиві кучері.

Починайте з нижної потилочної зони. Щипці варто включити в мережу й нагріти до оптимальної температури. Тримати щипці необхідно правою рукою, причому ручка щипців лежить на долоні, містячись між великим і вказівним пальцями. Робоча частина щипців при цьому повинна розташовуватися з боку великого і вказівного пальців. Починати завивку зручніше за все з нижніх пасом. Верхні пасма в цей час збираються на потилиці й фіксуються затискачами. Відокремивши не занадто товсте пасмо, її варто підняти під прямим кутом до голови, і ввести в корінь волосся розкриті щипці. У необхідному місці закрийте щипці. Вони повинн ізавжди перебувати в горизонтальній позиції. Так, по черзі, перекладаемо щіпці по всій прядкі.

Для завивки в локони товщина основи пасма волосся не повинна перевищувати 4 см. Ця умова повинна виконуватись для того, щоб волосся рівномірно прогрілося. У той же час пасмо волосся не повинна бути і дуже тонкою. При завивці волосся в локони доводиться враховувати не тільки товщину, але й довжину пасма.

У зв'язку з цим необхідно вміти регулювати довжину і товщину пасма в залежності від довжини волосся. Після цього щипці закривають і фіксують на нетривалий час для фіксації напрямку локона.

Таким способом завиваються всі пасма. З нижньо – потилиці до маківки,а потім вісочні і лобно тім’яна зона. Оброблені локони не слід розчісувати. Нанесіть на пальці трохи гелю і надайте локонам форму спіралей. Можна розчесати пасма гребінцем з дрібними зубами

Пробне виконання прийомів учнями.

Прийом «Знайди помилку». Учням пропонується переглянути відео фрагменти і віднайти помилки.  Для цього учні поділяються на дві команди і помилки з першого відео фрагменту після обговорення озвучує перша команда а друга команда уважно слухає і при необхідності доповнює. При перегляді  другого відео фрагменту  команди міняються завданням.

 

4.Робота з технічною документацією.

При виконані самостійної роботи ви можете користуватися  інструкційно-технологічною карткою з теми: « Виконання завивка волосся електричними  щипцями  горизонтальними локонами»

 

5.Розгляд типових помилок та способів їх попередження.

При виконанні гарячого завивання волосся  можуть виникнути помилки:

- порушення технологій виконання.;

- використанням неякісних засобів для завивки;

- не врахування стану здоровя та самопочуття клієнта;

- слабка концентрація скриплячого засобу ;

- занадто сильна концентрація лаку для волосся ;

- недостатній час тримання щипців;

- перетриманням  волосся на електро щипцях.

 

6.Відповідь на запитання учнів.

 

7.Завдання для самостійного виконання учнями та норма часу при виконанні

Виконати 2 горизонтальні завивки волосся,норма часу для майстра …., а ми виконуємо враховуючи коефіцієнт виконання однієї завивки -  2,5 години.

 

8.Повідомлення про критерії оцінювання.

В оцінювання робіт буде враховуватися:

- організація робочого місця;

- дотримання технологічної послідовності;

- володіння інструментами та обладнанням;

- дотримання правил безпеки праці;

- самостійність в роботі;

- робота з технологічною документацією;

- якість виконання роботи;

-  дотримання норм часу;

 

ІІІ. ПОТОЧНИЙ ІНСТРУКТАЖ ТА САМОСТІЙНІ ВПРАВИ УЧНІВ:

Розподіл учнів по робочих місцях.

Цільові обходи майстром виробничого навчання робочих місць учнів з метою перевірки:

- правильності організації робочих місць та додержанная учнями  правил безпеки праці;

- правильності виконання учнями нових прийомів та дотримання технологічного процесу виконання робіт;

-  умінь користування  інструкційно - технологічними картами;

- індивідуальної допомоги учням;

- здійснення учнями самоконтролю та взаємоконтролю;

- контролю якості виконання робіт (між операційний контроль);

- допомога учням  у виявлені своїх помилок та шляхи їх виправлення;

- перевірка якості роботи учнів та дотримання ними норм часу;

- прийом та оцінювання робіт учнів;

- підготовка до заключного інструктажу.

 

ІV. ЗАКЛЮЧНИЙ ІНСТРУКТАЖ:

1. Аналіз діяльності учнів за урок.

2. Аналіз причин типових помилок учнів та пропозиції засобів щодо їх усунення.

3. Показ  кращих робіт учнів.

4. Дотримання правил з охорони праці учнями під час виконання завдання.

5. Повідомлення та обґрунтування оцінок за допомогою листа оцінювання.

5. Повідомлення наступної теми уроку: «Фарбування волосся.   Виконання підготовчих робіт перед фарбуванням . Способи нанесення фарбуючого розчину на волосся;ополіскування та нейтралізація волосся. Знебарвлення волосся»      

6. Видача домашнього завдання: відпрацювати прийоми виконання гарячої завивки волосся горизонтальним способом.

 

 

docx
Додав(-ла)
Герус Олена
Додано
11 травня 2019
Переглядів
3021
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку