навчально – організаційні вміння і навички:
-дотримується режиму розумової праці під час виконання навчальних
завдань;
загальномовленнєві вміння і навички:
-виділяє під час читання і слухання важливі за змістом слова; нове,
незрозуміле;
контрольно-оцінні вміння:
-знаходить фактичну помилку під час зіставлення результатів власної роботи зі зразком і орієнтирами вчителя;
-інформаційно – комунікативна:
-знаходить у тексті конкретні відомості;
-здоров'язбережувальна:
-розпізнає правильне і неправильне сидіння за партою;
-соціальна:
-знає правила культури поведінки на уроці.
Конспект уроку
з української мови
по темі:
Власні і загальні іменники
( 3 клас)
Підготувала:
Нікітенко Інга Владиславівна
вчитель початкових класів
Старицької ЗОШ I ступеня с. Старичі
Яворівського району
Ключеві компетентності:
навчально – організаційні вміння і навички:
завдань;
загальномовленнєві вміння і навички:
незрозуміле;
контрольно-оцінні вміння:
Предметні компетентності:
Початковий рівень
Середній рівень
Достатній рівень
Високий рівень
ПЛАН УРОКУ
Гра «Зроби правильний вибір. (Додаток 2)
Додаток 1
Додаток2
1. Прослухайте уважно вірш.
На скибочки хліба намажемо масла,
А зверху шматочками: шинку чи м'ясо,
Паштет, ковбаса або рибка згодяться,
Варених яєць не завадять кружальця.
Прикрасимо зеленню ми бутерброда –
Готово!!! Вже проситься сам він до рота!
2. Виконання завдань, написаних на зворотній стороні зображених
бутербродів.
а) «Згадай правила»
- Пригадайте, що називають іменником?
- Які іменники відповідають на питання ХТО?
- Які іменники відповідають на питання ЩО?
б) «Завдання для кмітливих»
З поданих складів складіть слова – назви істот (усно)
КО СЯ ПО ВА
ПО КА РО БІЛ
в) Гра «Зроби правильний вибір»
- Діти, зараз я буду зачитувати ряди слів, а ви серед них
виберіть тільки іменники.
● Синій, зелений, морозний, добрий, добро, щасливі.
● Пише, читає, готує, учень, малює, ліпить, швидко, бігає.
Додаток 3
- А у нас сьогодні на обід український борщ. Приготування борщу –
справа дуже серйозна.
Бурячок, цибулю, моркву
Нашаткуєм, як соломку,
І на маслі у каструлі
Протушкуєм без води.
Ні біда, що буде густо,
Докладемо ще капусту
І картоплю. Помішаєм
І бульйончику туди.
Хай кипить. А поки швидко
Сковорідочку на плитку,
В ній томатик протушкуєм
І у борщ. Підсолим все!
У тарілки наливайте,
Кріп, сметану додавайте,
Їште борщ, не забувайте –
Він здоров'я нам несе!
2. Виконання завдань, що записані на зворотній стороні зображених
овочів.
залежить чи всі овочі потраплять до каструлі, тобто чи вийде наш
борщ смачним. Отже – до роботи!
Додаток 4
а) Беремо картоплю.
Каліграфічна хвилинка (з двох частин)
Юю лю ют ий ти лютий
Завдання на вибір
Додаток 5
б) Тепер потрібно покласти цибулю.
Записати під диктовку словосполучення:
Село Старичі, річка Верещиця, місто Львів, країна Україна.
також потрапляє до каструлі.
Додаток 6
в) Беремо моркву.
Постановка проблеми
- Повертаємося до попереднього завдання.
- На яке питання відповідають слова село, річка, місто, країна?
- А на які питання відповідають слова Старичі, Верещиця, Львів,
Україна?
- Отже всі слова відповідають на одне питання, але чомусь одні
пишуться з маленької букви, а інші з великої. Чому так? Сьогодні
ми з вами і в цьому будемо розбиратися.
- Ви зрозуміли, чим ми будемо сьогодні займатися? Тому кладемо
моркву у каструлю.
Додаток 7
г) На черзі – капуста!
Знайомство і робота з правилами
- Скажіть, будь ласка, які іменники є власними? Які – загальними?
- Подивіться ще раз на наш диктант. Назвіть власні іменники (…).
А тепер загальні (…).
- З правилами ви познайомились. Тому капуста «мандрує» за
іншими овочами.
Додаток 8
ґ) А бурячок пропонує нам трішки відпочити.
Фізкультхвилинка
- Ми з вами зараз будемо пекти хліб. Адже борщ без хліба
не такий смачний.
Печу, печу хлібчик
Дітям на обідчик.
Меншенькому – менший,
Більшенькому – більший.
Шусть – у піч. (2 рази)
- Відпочили і бурячок у каструльку поклали.
Додаток 9
д) Залишилося кинути в борщ зелень.
Виконання вправ підручника
I варіант – вправа 370 (самостійно)
II варіант – вправа 369 (колективно)
нашої страви – зелень – кладемо до каструлі. Я думаю, що
борщ у нас вийшов смачним, тому що ми нічого не забули
туди покласти.
Додаток 10
Кефір підсолимо ми трошки.
Туди яйце і цукру ложку.
Ще й соди крихітка не лишня –
Тоді оладки будуть пишні.
Змішаєм з борошном – хай стане
Вся маса, як густа сметана.
В сковорідку наллємо олію,
Її на плитці розігрієм,
І, обережно біля жару –
Усі оладки пережарим.
Тепер одержали ми право
Смачну покуштувати страву.
Дякую вам за роботу на уроці.