Урок "Внутрішні процеси Землі: землетруси"

Про матеріал
Тема: Внутрішні процеси Землі: землетруси. Мета: поглибити та систематизувати знання про рухи літосферних плит та їх наслідки; формувати знання про землетруси та райони їхнього поширення; вдосконалювати навички роботи з картами та схемами атласу, визначати райони їхнього найбільшої інтенсивності; формувати уміння розпізнавати передвісників землетрусів та діяти під час землетрусів; виховувати відповідальність за своє життя, пізнавальний інтерес до професії сейсмолога.
Перегляд файлу

Тема: Внутрішні процеси Землі: землетруси.
Мета:  поглибити та систематизувати знання про рухи літосферних плит та їх  наслідки;  формувати знання про землетруси та райони їхнього поширення; вдосконалювати навички роботи з картами та схемами атласу, визначати райони їхнього найбільшої інтенсивності; формувати уміння розпізнавати передвісників землетрусів та діяти під час землетрусів; виховувати відповідальність за своє життя, пізнавальний інтерес до професії сейсмолога.

Обладнання: атласи, підручники, карта « Будова земної кори», презентація « Землетруси».
Основні поняття: літосферні плити, природні катастрофи, сейсмічні пояси, внутрішні процеси, тектоніка, тектонічні рухи, землетруси.
Тип уроку: засвоєння нових знань.

Очікуванні результати: учні зможуть пояснити зміст поняття «землетруси», « епіцентр», « сейсмограф», наводити приклади і показувати на карті сейсмічні пояси, пояснювати причини сейсмічної активності в їхніх межах.

 

ХІД УРОКУ

І. Організаційний момент
 

ІІ. Актуалізація опорних знань

  • Завдання «Закінчіть речення» ( ланцюжком)
  1. Учені вважають, що колись на Землі був єдиний материк ( Пангея)
  2. Материкова земна кора складається з трьох шарів: ………( осадового, гранітного, базальтового).
  3. З глибиною температура гірських порід………( підвищується).
  4. Астеносфера є частиною………( мантії).
  5. Материк, який розколовся на Північну Америку та Євразію називався……….(Лавразія).
  6. Гіпотезу дрейфу материків висунув у 1912 році …….(Альфред Вегенер).
  7. Літосфера не є суцільна, а складається з………(літосферних плит).
  8. Сили, які здатні рухати літосферні плити це………..(внутрішні сили Землі).
  9.              Якщо плити зближуються або розсуваються, то це…(горизонтальні рухи).
  10.        Стійкі ділянки земної кори називаються…………(платформи).
  11.                    Рухомі ділянки земної кори, що виникають на межі літосферних плит, де проходять глибинні розломи називаються……….

( пояси складчастості або сейсмічні пояси).

Запитання.

1.Описати гіпотезу дрейфу материків Альфреда Вегенера.

2. Наведіть докази того, що поверхня Землі продовжує змінюватися і сьогодні.

3.В яких місцях, на вашу думку, можуть відбуватися землетруси і вулкани?

 

Складіть правильне за змістом речення із запропонованого набору слів

Внутрішніми, здатні, плити, Землі, літосферні, силами, які, сили, називають, рухати.

Слайд 1
( Сили, які здатні рухати літосферні плити, називають внутрішніми силами Землі.)
 

ІІІ. Мотивація навчально-пізнавальної діяльності учнів

Крім повільних горизонтальних та вертикальних рухів літосфери існують раптові розривні рухи, які тривають лише кілька секунд, але іноді мають катастрофічні наслідки. Одним з проявів розривних рухів в літосфері є землетруси, які приголомшують людей своєю неочікуваністю.

“ З раннього дитинства ми звикли вважати стійкою поверхню, на якій стоїмо ”, – писав видатний німецький природознавець ХІХ ст. Олександр Гумбольдт. “Проте, коли вона починає коливатися, перед нами зненацька постають таємничі невідомі сили природи, які рухають землю. Одна мить розбиває ілюзії всього попереднього життя...”.

У 5 год 20 хв земля затряслася; її перша судорога продовжувалася майже 10 секунд: тріск і скрип віконних рам, дзвін скла, шум падаючих драбин розбудили сплячих: люди встали, відчуваючи всім тілом ці підземні поштовхи... Гойдались стіни, зриваючись, падали посуд, картини, дзеркала, вигиналася підлога, меблі тряслись, рухаючись по кімнаті, переверталися шафи, підстрибували столи. Як паперова, розривалася стеля, сипалася штукатурка. В темноті все гойдалось, падало, з тріском провалювалось в якісь раптом відкрившись провалля. Земля глухо гуділа, стогнала, горбилась під ногами і тривожилась, утворивши глибокі тріщини. Здригнувши і похитуючись, будинки нагинались, по їх білим стінам, як блискавка, зміїлись тріщини, і стіни розсипались, завалюючи вузькі вулиці і людей серед них важкими грудами гострих кусків каміння.

Все море гойдається, як велика чаша, готова перевернутися на залишок міста. Здається, що ось зараз вся змішана маса його виплескає на землю до останньої хвилі і каплі.

Піднялася до неба хвиля висотою невиміряною, закрила грудьми половину неба і, гойдаючи білим хребтом, зігнулась, переломилась, упала на берег і великою вагою своєю покрила трупи, будинки, уламки, роздавила, задушила живих і, не утримавши на берегу, хлинула назад, тягнучи за собою все захоплене.”

Так Олексій Максимович Горький описав подію, що відбулася в італійському місті Мессіне 28 грудня 1908р.

- Що за подію описав автор і що ж було причиною цієї події?


ІV. Вивчення нового матеріалу 

Слайд 2

На сьогоднішньому уроці ми дізнаємося про незвичайні та загадкові явища природи. Як ви зрозуміли тема нашого уроку  « Внутрішні процеси землі: землетруси».  ( запис теми у зошит)

 

Слайд 3

План

  1. Поняття «Землетрус».
  2. Причини землетрусів.
  3. Будова землетрусу.
  4. Сейсмічні пояси.
  5. Прогнозування землетрусів.

 

У природі немає нічого нерухомого. Бувають випадки, що внутрішні сили Землі проявляють себе досить активно у вигляді раптових, катастрофічних руйнувань, що призводить до утворення на поверхні Землі глибоких тріщин, конусів застиглої магми, підняття земної кори. Тож давайте з’ясуємо, як себе  проявляють внутрішні сили, чому виникають, де вони проявляють себе. І все це не лише заради цікавості, а щоб зрозуміти процеси, які відбуваються в надрах Землі та на її поверхні, для того щоб не лише поставити їх на службу людині, але й не нашкодити природі. Ми продовжуємо знайомитися з незвичайними та загадковими явищами природи.

  1. Поняття « Землетрус»

Слайд 4

- Давайте зясуємо поняття що таке землетрус. (Робота з підручником)

Слайд 5

- Гронування.
Назвати слова та фрази, що спадають вам на думку щодо заданої теми
Очікувані результати:

Землетрус---- Руйнування будівель

Розрив трубопроводі в

Метушня тварин

 Зміщення меблів

 Хитання люстри

Тріскання земля

Хвильові рухи землі

 Ламання дерев

Страх

Неспокій людей

 

Коли всі фрази будуть записані спробуємо скласти розповідь про землетрус, використовуючи записані слова.
 

-Землетруси завжди були найстрашнішим лихом для людини. Вони розпочинаються зненацька, відбуваються блискавично і мають велику руйнівну силу. Сильні землетруси називають катастрофічними. Проте не всі землетруси є сильними, деякі з них навіть не відчуваються людиною.

  1. Причини землетрусів

Учитель: як ми з вами зясували  землетруси – це одне з найбільш грізних явищ природи, що приносять людству горе та збитки.

      Що ж викликає землетруси? Це питання поставало перед людьми ще в давнину. Вчені стародавнього світу приписували їх богам, які карають людей за гріхи. Давньогрецький вчений Аристотель (ІV ст. до н.е.) бачив причину землетрусів у вітрах, які гуляють у підземних печерах. Ми з вами розуміємо, що боги тут ні до чого, а що ж є причиною землетрусів і яку він має будову ви з’ясуєте за допомогою підручника.

Прийом «Мозковий штурм»  Пошук відповіді на питання: які причини землетрусів?

Причинами землетрусів є раптові розриви та зміщення пластів у глибинах земної кори і навіть у верхніх шарах мантії, які передаються на значні відстані і викликають струси земної кори.

Енергія, що звільнюється внаслідок цих зміщень, дорівнює за потужністю вибуху кількох десятків ядерних бомб.

Слайд 6

Висновок: землетруси спричинені внутрішніми силами Землі, які рухають літосферні плити та спричиняють їхні раптові зміщення.

 

  1. Будова землетрусу

Робота з схемою ( в парах) створення схематичного малюнку у зошитах

Слайд 7-8

Розгляньте малюнок у підручнику та дайте характеристику будови землетрусу.

Запишіть в зошитах визначення термінів «епіцентр», «гіпоцентр».

Осередком землетрусу (гіпоцентр) – місце розриву. Виникає на різних глибинах (30-60 км, а інколи до 700 км.) Від осередку в усі боки поширюється потужна сейсмічна хвиля., яка призводить до здригання гірських порід в надрах та руйнування будинків. Поширюються коливання гірськими породами дуже швидко — до 7 км/с.

Епіцентр (над гіпоцентром) землетрусу (з грецької «епі» — над). В епіцентрі сила поштовхів найсильніша. З віддаленням від нього вона зменшується, Сейсмічна хвиля охоплює величезні площі. Землетрус у Карпатах (7 –8 балів) відчутний в Москві.

 

Слайд Схема землетрусу 9

 

Дайте відповіді на питання.

? Які складові виділяють у будові землетрусу?

? що називають гіпоцентром? Епіцентром?

? На якій глибині виникають землетруси?

? Чи залежить від глибини осередку сила коливань?

? Де відчуваються найсильніші поштовхи і найбільші руйнування?

 

 Райони найбільшого поширення землетрусів

Слайд 10

  1. Сейсмічні пояси

Розповідь учителя  Найчастіше землетруси трапляються на межі літосферних плит, у зонах розломів. Райони їхнього поширення — сейсмічні області — розміщені по земній кулі нерівномірно.

Щороку на планеті відбувається в середньому 800тис. землетрусів, з яких близько 100 руйнівних. Першість за кількістю землетрусів поділяють Японія ( позначати райони зірочками) та Чилі. Географи звуть їх « гамаками земної кулі». У кожній з цих країн щороку відбувається в середньому по кілька тисяч землетрусів. Так, в Японії – 7-8 тис. землетрусів на рік, але на щастя більшість з них слабкі, їх фіксують за допомогою приладів.

Землетрусами охоплена 1/10 частина поверхні материків. Лише в Антарктиді поки не зареєстровано жодного поштовху. Проте, великі землетруси відбуваються лише в певних районах нашої планети – на краях літосферних плит, у так званих сейсмічних поясах. Надпотужні землетруси тут повторюються раз на 150-300 років.
На Землі виділяють три великих сейсмічних пояси: Тихоокеанський (53 % землетрусів), який проходить кільцем вздовж берегів Тихого океану; Альпійсько-Гімалайський (39 %), що тягнеться крізь південь Європи та Азії; а також Серединно-океанічний, який
охоплює систему розломів вздовж серединно-океанічних хребтів у Світовому океані.
Історія людства довела, що більшість землетрусів, що стали справжніми трагедіями, трапилися в межах перших двох сейсмічних поясів: землетруси у Китаї 1556 року; в Лісабоні (Португалія) 1755 року; в Каліфорнії (США), Колумбії та
Еквадорі 1906 року; в Японії 1933 та 1996 років; на півночі Індії 1955 року, в Чилі 1960 року; в Ірані 1990 року, в Індонезії 2004 року.
Вкрай рідко трапляються відчутні поштовхи й в центрі літосферних плит, на платформах. Сюди вони доходять відголосками з епіцентрів землетрусів, які формуються на краях плит. В середньому це буває раз на 500-700 років. В Україні

 

У Карпатах знаходиться сейсмоактивна зона Вранча, розташована наділянці стикання Південних (Румунія) та Східних (Українських) Карпат.
Осередки землетрусів розташовані на глибинах 80-160 км.

Найнебезпечніші ті, що виникають на великих глибинах, їх сила – до 8-9 балів, епіцентри у Румунії, Болгарії, Молдові. Україна перебуває в 4-6-бальній ділянці впливу. У ХХ ст. в зоні Вранча сталося 30 землетрусів силою 5 балів.
Гори Вранча мають вплив на Одеську область, де з 1107 року відбулось 90 землетрусів з інтенсивністю 7-8 балів. Південне узбережжя Криму належить до регіонів дуже сейсмонебезпечних. За останні два століття тут зареєстровано майже 200 землетрусів від 4 до 7 балів. Південно-Азовська сейсмоактивна зона виділена зовсім недавно. Також встановлено сліди давніх землетрусів з силою 9 балів, періодичністю – 1000 років. Також
визначено, що окремі райони нашої держави (30-50% забудов) розміщені у

 

Прийом «Картографічний практикум»

Робота з картою   за картою « Будова земної кори» установіть райони найбільшого поширення землетрусів

Слайд 11

Рік

Місце землетрусу

1923

Японія – епіцентр близько Токіо, загинуло близько 150 тис. осіб

1948

Туркменія, повністю зруйнований Ашгабат, близько 100тис. загиблих.

1970

Перу, зсув, викликаний землетрусом погубив життя 66тис. жителів.

1976

Китай, зруйновано місто Тяньшань, 250 тис. загиблих.

1988

Вірменія зруйновано місто Спітак – 25 тис. загинули.

1990

Іран – провінція Гілян 40 тис.загиблих

1995

Острів Сахалін 2тис. людей загинули.

1999

Туреччина міста Стамбул і Анкара – 17 тис. загиблих.

1999

Тайвань – 2,5 тис.

2001

Індія штат Гуджарат – 20 тис.загиблих.

2003

Іран, зруйновано місто Бам, близько 30 тис. людей загинуло.

2004

Острів Суматра, землетрус і цунамі, позбавили життя 228 тис. осіб

2005

Пакистан район Кашмір – 76 тис. загиблихих.

2006

Острів Ява – 5700 осіб загинули

2008

Китай провінція Сичуань 87 тис. осіб

2010

Гаїті загинуло 220тис осіб

2011

Японія – землетрус і цунамі, забрали життя 28 тис. осіб, вибухи на атомній станції Фукусіма призвели до екологічної катастрофи.

 

 

? що ви помітили працюючи з картою ( найчастіше землетруси виникають на узбережжі Тихого океану, на півдні Європи та Азії).

? що це за території земної кори ( межі літосферних плит,у зонах розломів)

? Як поширені сейсмічні області по земній кулі?

Як ви помітили райони їхнього поширення – сейсмічні області – розміщенні по земній кулі нерівномірно. Найчастіше ці природні явища спостерігаються в Альпійсько-Гімалайському ( 53%) і Тихоокеанському ( 39%) сейсмічних поясах. 

Висновок: Більшість землетрусів відбуваються в межах рухомих ділянок земної кори в місцях зіткнення або розходження літосферних плит.

 

3 Виміровання сили землетрусів та їхнього прогнозування

  1. Прогнозування землетрусів

Слайд 12

Шкала Ріхтера Щороку на планеті прилади фіксують від 300 тис. до 2 млн. поштовхів. Причому більша їхня частина проходить непомітно для людей й фіксується лише спеціальними приладами. Відчутних коливань нараховується до 100 тис. на рік, з них сильних – до десяти, а катастрофічних – як правило, не більше одного. Силу землетрусів оцінюють за допомогою шкали Ріхтера або 12-бальної сейсмічної шкали інтенсивності (див. таблицю 1 с. 85). Вона була запропонована у 1935 році американських вченим Ч. Ріхтером, ім’ям якого й названа.

Шкала сили землетрусів

Сила у балах    Характе-ристика землетрусів      Зовнішні вияви землетрусів

 1-3     Слабкі      Відчутні окремими тваринами (риби, собаки, коти,     коні, ведмеді). Людиною не відчуваються.

4-5 Відчутні Добре відчутні в приміщеннях. Б'ється або дзвенить посуд, тріскають шибки у вікнах. Надворі майже не відчутні

6-7 Сильні Руйнуються старі будови. Зміщуються важкі меблі. Обсипається штукатурка

 8 Руйнівні Падають фабричні димарі, частково руйнуються кам'яні будови. Змінюється рівень води в криницях

9 Спустошливі Руйнується більшість будов. Розриваються підземні трубопроводи. Великі тріщини на земній поверхні

10 Знищувальні Викривляються залізничні рейки. Безліч тріщин на поверхні. Вода водойм затоплює береги

11 Катастрофічні Завалюються мости. З'являються широкі тріщини на поверхні. Підземні трубопроводи і всі будинки повністю руйнуються.

 12 Дуже катастрофічні   Предмети підкидаються у повітря. На поверхні землі утворюються хвилі. Дуже змінюється рельєф місцевості.

 

Унаслідок катастрофічного землетрусу 1960 р. у Чилі (Південна Америка) обрушились гори і перекрили шлях річкам, утворилися западини, почали діяти вулкани, їх вогненна лава розтікалася в усі боки. І це неповний перелік наслідків землетрусів.
Слайд 13

Залежно від причин і місця виникнення, землетруси поділяються на:
Тектонічні (бувають найчастіше – близько 1 млн.)
Вулканічні
Моретруси (великі ділянки дна можуть швидко опуститися. Це
cпричиняє потужні хвилі - цунамі що. досягаючи берегів,
 

Дати оцінку сили землетрусу за описом

  • Сильний землетрус, що спустошив Сан – Франциско, відбувся 18 квітня 1906 року. Відчувши перші поштовхи стихії, жителі міста «золотої лихоманки», який в той час був одним з най процвітаючих міст на західному узбережжі, стривожилися. Поштовхи слідували один за одним, і було досить дивно відчувати, як дрижить земля під ногами чи дивитися, як стіл підплигує перед вашими очима.

Письменник Джек Лондон, що писав репортажі про землетруси для тижневого журналу, повідомляв: « Сан-Франциско помер!… в середу в 5.15 ранку відбувся землетрус. Через хвилину в небо злетіли язики полум’я. пожеже виникли у десятках кварталів південніше Маркет -стріт. Ніхто не гасив полум’я, люди не були організованими, був відсутній зв'язок… словом, всі хитроумні системи захисту були зруйновані тридцатисекундним рухом земної кори.» До того часу, коли виникли пожежі, більше 75%  Сан-Франциско вже було зруйновано, 400 міських кварталів лежали в руїнах.

  • Ось що розповіла домогосподарка Аннета Генрі, що знаходилася на одній із найжвавіших вулиць Сан-Франциско, коли у жовтні 1989 року відбувся підземний поштовх; « це виглядало так, неначе Бог хлопнув в долоні і під землею пройшла хвиля. Автомобілі на трасі стрибали вверх і вниз, як у мультфільмі. Кожного разу,  коли в Каліфорнії відбувалися землетруси, ми сміялися, ми спокійні і самовпевнені. Але тепер все було по - іншому.  Нас переслідувала думка, що жарти скінчилися. Мені здавалося, що розпочалося той, Великий землетрус». Скали в розломі Святого Андреаса більше не могли стримувати тиск земної кори, розпочавши енергійний рух. Хвилі, розповсюджуючись від епіцентру землетрусу, розходилися зі швидкістю 5 миль за секунду на південний-захід від Сан-Франциско. 17 жовтня, у вечірній « час пік», він наніс удар Сан-Франциско і протягом 15 секунд  перетворило багато споруд у руїни, знищило секцію мосту Бей Брідж, затягло у пожежу історичний район Марина.

Слайд 14

«Землетруси в цифрах і фактах»).
Щороку на Землі відбувається близько 100 тис. землетрусів (з слабкою силою 1 – 3 бали – 300 тис.);
Кожні 5 хвилин – відчутні;
Раз в 3 – 4 дні – руйнівні;
В середньому раз на кілька років – катастрофічні землетруси;
Щороку від землетрусів гинуть близько 10 тис. осіб.

Слайд 15

Сейсмологія

Учитель: Підземна стихія ще не підвладна людині. Адже землетрус розпочинається зненацька і відбувається блискавично. Передбачити її дуже важко, адже  прояви зародження землетрусу зовні відсутні. Спроби пов’язати це з порами року, періодом доби, фазами Місяця, плямами на Сонці не дали результатів. Але на сьогоднішній день за "поведінкою земної кори” спостерігають у різних країнах світу на спеціальних станціях, що знаходяться глибоко в землі, у шахтах, люди відповідної професії. Хто ж слідкує за землетрусами, нам розповість представник даної професії, сейсмолог - …

Учень: Наука сейсмологія ( випереджальне завдання)

Учитель: Зараз практично кожен учень школи може пояснити причини виникнення землетрусів. А чи могли люди в далекому минулому пояснити причини цього грізного явища?

В далекому минулому люди не могли дати правильної відповіді на дані питання, а тому вигадували небилиці. Так, стародавні греки вважали винуватцем землетрусів бога Нептуна, вони зображали його велетнем зі списом, яким приводив у рух Землю. Другі народи вірили, що наша Земля стоїть на китах або черепахах, і від того, що ці тварини іноді рухаються, виникають землетруси. Коли і ким був створений перший сейсмограф розповість нам …

Слайд 16-17

Історична довідка ( перший сейсмограф)

Слайд 18

Природні передвісники  

Учитель: Тому для передбачення поштовхів також користуються іншими способами. Зокрема, вивчають поведінку тварин, які більш чутливі до коливань, ніж люди. Наприклад неспокійними стають під час слабких поштовхів акваріумі рибки, собаки, коти, коні, ведмеді. А слабкі землетруси часто є попередниками більш сильних.

Довідка ……

Учитель: розглянувши поширення землетрусів, ми з вами зясували, що вони можуть виникати як на суходолі так і в океані

 

Слайд 19

Цунамі Під час підводних землетрусів у товщі океану утворяться хвилі цунамі, що розходяться колами від гіпоцентру землетрусу з величезною швидкістю: від 50 до 1000 км/год. У відкритому океані зовні їх не відрізнити від звичайних хвиль. Але, досягши прибережної обмілини, вони перетворюються у велетенський вал висотою 20-60 м. Така хвиля здатна змести все на своєму шляху. Наприклад, цунамі, що обрушилося в 1933 році на береги Японії, повністю спустошило й зрівняло із землею всі будівлі на узбережжя, а жертви цунамі 2004 року в Індійському океані обчислювалися сотнями тисяч людей.

Слайд 20

5 Протидія землетрусам

1) Постійне спостереження за коливаннями земної кори. Кожні 30 секунд інформація від сейсмографів надходить до спеціальних центрів.

2) Спостереження за поведінкою тварин. На сьогодні вдалося виявити близько 70 видів тварин, які відчувають наближення землетрусів і виразно реагують.

3) Будівництво сейсмостійких будинків.

4) Навчання правильної поведінки під час землетрусів.

Висновок . Землетруси можуть мати руйнівний, катастрофічний характер. У районах, де трапляються землетруси, проживають люди. Тому важливо вести постійні спостереження за інтенсивністю підземних поштовхів, конструювати будівлі з урахуванням коливань земної кори, правильно поводитися під час землетрусів.

 

V. Закріплення вивчених знань
«Ланцюжок відповідей»

1. Де найчастіше відчувається землетруси і чому?

2. Яка наука займається вивченням землетрусів?

3. Яких тварин можна вважати природними сейсмографами?

 4. Що розуміють під внутрішніми силами Землі?

 5. Як називаються блоки, з яких складається літосфера?

 6. З якою швидкістю рухаються літосферні плити?

7. Що відбувається, коли плити рухаються одна назустріч одній?

 8. Що являє собою повільний вертикальний рух літосфери?

9. Що є причиною землетрусів?

 10. Що таке гіпоцентр? 11. Що таке епіцентр?

12. У чому вимірюється сила землетрусів?

13. В яких районах відбуваються землетруси?

 14. Які прилади фіксують землетруси?

15. Які тварини відчувають землетруси?

16. Чи можливі землетруси на території України?

17. В яких частинах України можливі землетруси?

 18. Де знаходиться епіцентр землетрусу Карпат?

 

Показати на карті місця найбільш частих та сильних землетрусів.

 

Прийом «Творча лабораторія» (робота в групах)

Розробіть правила поведінки під час землетрусів

Слайд 21

  • Прийом «Експрес-тест»

1. Блоки, з яких складається літосфера, називають:

      а) підземними блоками;   б)літосферними плитами;   в) материками.

2. Швидкі розривні рухи літосферних плит - це:

      а) цунамі;   б) землетруси;      в) дрейф континентів.

3. Унаслідок зіткнення материкових літосферних плит виникають:

      а) моря;       б) западини;         в) гори.

4. Найсильніші руйнування під час землетрусів спостерігаються:

      а) в епіцентрі;      б) у вогнищі землетрусу;       в) у мантії.

5. В Україні найбільш імовірно виникнення землетрусів:

      а) на півночі;        б) на сході ;в) у Карпатах.

  • Бліц – опитування.
    1) Як виникає землетрус?
    2) Що називають осередком землетрусу?
    3) Що називають епіцентром землетрусу?
    4) Чим небезпечні моретруси?
    5) Чи бувають землетруси в Україні?
    6) Чому в Японії кожний день землетрус?

 

  • VІ. Підсумок уроку
    Гра « П’ять речень».
  • ( зміст гри полягає в тому, щоб п’ятьма реченнями викласти зміст розглянутого  на цьому уроці матеріалу).
    Слайд 22
  • VІІ. Домашнє завдання
    Опрацювати відповідний параграф 22 у підручнику ,знати схему землетрусу,основні поняття теми

Додатки

Перший сейсмограф

В роки правління династії Хань з 206 року до н. е. по 220 рік у Китаї систематично відбувалися землетруси. Населення країни жило в постійному страху перед цим грізним природним явищем

Імператор вирішив задобрити богів, які, як він вважав, чимось розгнівалися на нього. Він наказав підвищити податки для того, щоб зібрати гроші на багаті жертвоприношення. Це, на його думку, мало задобрити богів.

На той час Китай славився видатними вченими, один з яких, Чжан Хен, займався різними науками: астрономією, механікою, математикою, географією, а також сейсмологією. Він розумів, що землетрус не викликається гнівом богів, а це – явище природи, яке потрібно вивчати.

Після тривалих досліджень і експериментів він створив перший в світі сейсмограф, який, як свідчать історичні хроніки, досить точно передбачив кілька землетрусів, які сталися в Лояне - тодішній столиці Піднебесної, а також потужний землетрус у провінції Ганьсу.

Прилад Чжан Хена складався з мідної посудини, всередині якої був маятник. До маятника примикали 8 пружин-важелів, виведених назовні. До зовнішнього кінця кожного важеля була прикріплена металева голова дракона, в пащі якого знаходився мідна кулька.

Найменше відхилення маятника в сторону під впливом коливань земної кори призводило до натискання одного з важелів, який в результаті змінював своє положення. Рукоятка важеля у вигляді голови дракона механічно відкривала пащу, і з неї випадала кулька, котра потрапляла в рот до однієї з вісьмох жаб, розташованих біля основи посудини. По тому, який із драконів випльовував кульку, дізнавалися, в якому з восьми напрямків відбудеться землетрус.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

« Тварини – передвісники землетрусів»

Останніми роками досить активно вивчаються біологічні провісники землетрусів. Так, перед землетрусом крокодили вилазять на поверхню з води і залишаються на березі, поки не припиняться підземні поштовхи. До живих сейсмографів зараховують і папуг. За дві години до підземного поштовху домашні папуги починають виявляти ознаки сильного занепокоєння і хвилювання, безперервно і голосно кричать. Серед тварин, що завбачають землетруси, особливою чутливістю наділені змії. Часто вони першими з наземних тварин відчувають лихо. Отже, вони дізнаються про це з ледь відчутних підземних поштовхів та вібрації землі. Помічено, що перед землетрусом собаки виють і гавкають, кішки занепокоєно нявчать, корови мукають, коні рвуться з припони. Птахи – голуби, ластівки, горобці також поводяться неспокійно і завчасно залишають свої пристановища.

  Серед завбачників землетрусів є деякі риби. Відомий такий факт: у 1783 році перед землетрусом на острові Сицилія багато риб спливало на поверхню моря. Велика кількість випадків, коли мешканці морських глибин з’являються на мілководді біля берегів дала вченим підстави вважати, що це далеко не випадкове явище. Вони вбачають у цьому біологічну закономірність природи, таємниці якої залишаються нерозкриті і чекають свого пояснення.

У конюшнях Ашхабадського кінного заводу був випадок, коли за 2 години до 9 – ти бального поштовху, коні почали бити ногами, голосно іржати, а потім відірвалися з поводів. Коней спіймали біля воріт і повернули на місто. За 15 хвилин до катастрофічного поштовху, коні вибили ворота і розбіглися.         Ашхабадський офіцер у ту страшну ніч був розбуджений вівчаркою, яка за декілька хвилин до поштовху відкрила двері у кімнату і стягнула ковдру зі свого хазяїна. Коли ж  хазяїн не відреагував, пес заліз на ліжко, а потім потягнув свого хазяїна до дверей. Через декілька секунд, уже стоячи у дворі, офіцер зі своєю вівчаркою спостерігали страшну картину руйнування їхнього будинку.

У багатьох оселях Японії, де землетруси звичне явище, розводять акваріумних рибок, які за декілька годин до початку землетрусу починають метушитися по акваріуму.

 

 

 

 

Сейсмологія:  Я… - сейсмолог, той хто вивчає землетруси. Землетруси та пов’язані з ними явищі вивчає наука сейсмологія. Спостереження за землетрусами та обробку первинної інформації про них ведуть на сейсмічних станціях. В світі їх створено понад 2000. На них “прослуховують” пульс нашої планети за допомогою спеціальних приладів – сейсмографів. Вони являють собою маятники з вагою на кінці, перед якими прокручується барабан. Прилад фіксує найменші коливання, які записуються на барабані у вигляді сейсмограм. Сейсмографи встановлюють під землею на глибині до 30 метрів. Їх ховають від протягів та накривають важкими скляними ковпаками, щоб запобігти впливу на прилади зовнішніх чинників. Головна мета сейсмостанцій передбачити та попередити наслідки землетрусів. Хоча ця задача дуже складна.

Крім того вчені слідкують за температурою надр. Доведено, що під землею перед поштовхами в районі розлому зростає температура. Це призводить до нагрівання підземних джерел та свердловин. Перед землетрусом також змінюється режим роботи підземних вод. У зв’язку зі зміщенням підземних товщ гірських порід, деякі джерела зовсім перестають викидати воду на поверхню, інші – навпаки, починають діяти активніше, з’являються й нові. Вода в підземних водах перед землетрусом зазвичай міняє й всій хімічний склад: насичується різними речовинами, що надходять розломами з великих глибин.

Найбільш точне передбачення поштовхів дають дослідження завдяки лазеру, надчутливому приладу, який дозволяє фіксувати найменші зрушення на поверхні. Завдяки цьому помічено, що за кілька днів до землетрусу починають розгойдуватися гори. Вони зміщуються всього на кілька міліметрів, але лазер фіксує ці зміни.

Не зважаючи на всі досягнення сучасної науки передбачення землетрусів й нині залишається великою проблемою.

docx
Додано
10 лютого 2020
Переглядів
3646
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку