Урок "Вставні слова (словосполучення, речення). Групи вставних слів і сполучень слів за значенням. Розділові знаки при звертаннях і вставних словах. Вивчення теми на основі творчос

Про матеріал
Вставні слова (словосполучення, речення). Групи вставних слів і сполучень слів за значенням. Розділові знаки при звертаннях і вставних словах. Вивчення теми на основі творчості Т.Г.Шевченка
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вставні слова (словосполучення, речення). Групи вставних слів і сполучень слів за значенням. Розділові знаки при звертаннях і вставних словах. Вивчення теми на основі творчості Т. Г. Шевченка

Номер слайду 2

МЕТА УРОКУ:1. поглибити і систематизувати знання восьмикласників про речення із звертаннями, вставними словами, словосполученнями, реченнями;2. удосконалювати вміння і навички правильно вживати у мовленні звертання, вставні конструкції; 3. правильно виділяти їх на письмі розділовими знаками; розвивати вміння самостійно розв’язувати нові пізнавальні завдання; 4.за допомогою мовленнєво-комунікативного дидактичного матеріалу розвивати спостережливість, уважність, кмітливість;5.виховувати інтерес і любов до творчості Великого Кобзаря.

Номер слайду 3

Епіграф:«Учітеся, брати мої, думайте, читайте…»Т. Шевченко

Номер слайду 4

1. Рости, рости, моя пташко,Мій маковий цвіте,Розвивайся, поки твоєСерце не розбите… («Маленькій Мар’яні»)2. Зоре моя вечірняя,Зійди над горою,Поговорим тихесенько. В неволі з тобою. («Княжна»)3. Вітре буйний! Вітре буйний! Ти з морем говориш… («Думка» «Вітре буйний! Вітре буйний…») Гра «Веселка»

Номер слайду 5

4. Доню моя, доню моя,Цвіте мій рожевий!Як ягодку, як пташечку,Кохала, ростила. На лишенько…(«Катерина»)5. І вам слава, сині гори,Кригою окуті.І вам, лицарі великі,Богом не забуті. («Кавказ»)6. Бо недовго, чорнобриві,Карі оченята,Біле личко червонієНе довго, дівчата! («Тополя»)7. Твою долю, моя доню,Позаторік знала,Позаторік і зіллячка. Для того придбала. («Тополя»)

Номер слайду 6

Рідний край. У всіх людей одна, мабуть, святиня. Куди не глянь, де не спитай. Рідніше, безумовно, їм своя пустиня, Аніж земний в пустині рай. Їм красить, безперечно, все їх рідний край. Нема (ви знаєте) без кореня рослини, А нас, людей, нема без батьківщини.

Номер слайду 7

Гра « Знайди зайве слово»І. Мрія, вічність, перемагати, незалежність, українці.ІІ. Яскравий, мамин, сонячний, весело,неперевершений.ІІІ. Співати, жити, країна, думати, дихати.ІV. Злетіти, додому, вранці, восьмий, наперекір.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

1)Господнє небо, і село,Ягня, здається, веселилось! 2)Просвітились! Та ще й хочем. Других просвітити,Сонце правди показати. Сліпим, бачиш, дітям3)В неволі тяжко, хоча й волі, сказать по правді, не було. Гра «Пошук»

Номер слайду 10

4)Може, ще раз сонце правди хоч крізь сон побачу5)Змолотили, нівроку їм,За одну годину І з клунею провіяли6) А ще, чуєш, не хрестися,Бо все піде в воду. 7) Може, найдеться дівоче Серце, карі очі,Що заплачуть на сі думи

Номер слайду 11

Гра « Словесні творці»

Номер слайду 12

Зверніть увагу! Не є вставними і не виділяються комами такі слова: ніби, нібито, немовби, все-таки, адже, от, тільки, принаймні, навіть, між тим, за традицією, буквально, якби, майже, при тому, при цьому, часом, тим часом, до того ж, приблизно, якраз, як-не-як.

Номер слайду 13

Гра «Детективне агентство»Може ще й не весна, а тільки відлига?Лелека може помститися людям за зруйноване гніздо. Твоїх листів нема та видно не було й любові. Було видно на вулиці як вдень. Чужа душа то кажуть темний ліс. Ці люди завжди кажуть правду. Гарячому мисливцю і пень лисом здається. Не вистою здається не вистою.

Номер слайду 14

Розділові знаки при вставних словах та вставлених конструкціях.1. Чоловіка, певне, не посадять Лічить зорі. («Великий льох») 2. Минають дні, минає літо,А Україна, знай, горить.. («Гайдамаки. Гонта в Умані»)3. Може, ще раз зустрінемось,Поки шкандибаю. За Яремою по світу. А може … й не знаю. («Гайдамаки»)З обох боків комами

Номер слайду 15

1. А Ярема – страшно глянуть – По три, по чотири Так і кладе. («Гайдамаки»)2. В щирім серці, в чесних грудях — вірю, знаю! — квіти є!З обох боків тере

Номер слайду 16

Виділяються дужками1. Не торгувались з старостами,Як те бува з багатирями,(На диво людям та на чудо),За три копи звінчав у будень. («Москалева криниця»)2. Дивися, дитино, оце козаки(Ніби мені каже), на всій УкраїніВисокі могили. («Буває, в неволі іноді згадаю…»)

Номер слайду 17

Гра «Журналіст»

Номер слайду 18

Метод «Мікрофон» - Чи цікаво було на уроці?- Яке завдання сподобалося найбільше?- Над чим було важко працювати?- Чи можемо обійтися без звертань? Вставних слів?

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Діти!Не відкладайте добрих справ…Служіть Землі, служіть Вітчизні!Коли нависнуть хмари грізні,Робіть усе, щоб день сіяв!Не відкладайте добрих справ.

Номер слайду 21

Домашнє завдання Підготуватись до контрольної роботи з теми «Однорідні члени речення. Звертання. Вставні слова». Творче завдання: Підготувати вітальну листівку, використовуючи різні форми звертань.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Бєляєва Вікторія Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
26 лютого 2023
Переглядів
611
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку