Урок "ВУГЛЕВОДИ: ГЛЮКОЗА. САХАРОЗА. МОЛЕКУЛЯРНІ ФОРМУЛИ, ФІЗИЧНІ ВЛАСТИВОСТІ, ПОШИРЕННЯ Й УТВОРЕННЯ В ПРИРОДІ. ЯКІСНА РЕАКЦІЯ НА ГЛЮКОЗУ"

Про матеріал
Розробка допоможе сформувати предметну компетенцію учнів під час вивчення теми «Вуглеводи», класифікувати вуглеводи, записати формули глюкози, сахарози, зосередити увагу на їхніх фізичних властивостях, поширенні та утворенні в природі.
Перегляд файлу

Тема уроку. ВУГЛЕВОДИ: ГЛЮКОЗА. САХАРОЗА. МОЛЕКУЛЯРНІ ФОРМУЛИ, ФІЗИЧНІ ВЛАСТИВОСТІ, ПОШИРЕННЯ Й УТВОРЕННЯ В ПРИРОДІ. ЯКІСНА РЕАКЦІЯ НА ГЛЮКОЗУ.

Навчально-освітня мета: сформувати предметну компетенцію учнів під час вивчення теми «Вуглеводи», класифікувати вуглеводи, записати формули глюкози, сахарози, зосередити увагу на їхніх фізичних властивостях, поширенні та утворенні в природі.

Тип уроку: набуття нових знань.

Навчальне обладнання: завдання на мультимедійній дошці, розчин глюкози, купрум(ІІ) сульфату, натрій гідроксиду, склянки з водою, пробірки, штатив.

Форми роботи:  розповідь учителя,  евристична бесіда, робота  з підручником , хімічний диктант,   проблемно – аналітична робота, демонстративний експеримент.

Предметна компетентність: сформувати предметну компетенцію учнів під час вивчення теми «Вуглеводи», класифікувати вуглеводи, записати формули глюкози, сахарози, зосередити увагу на їх фізичних властивостях, порушенні та утворенні в природі.

Ключові компетентності: спілкування державною мовою, математична компетентність, основні компетентності у природничих науках і технологіях, інформаційно-цифрова компетентність, екологічна грамотність і здорове життя.

ХІД УРОКУ

І. Організаційний етап

ІІ. Актуалізація опорних знань,  перевірка домашнього завдання

Доповни речення

  1.       За агрегатним станом жири бувають_____________
  2.       Жири рослинного походження у своєму складі містять _____________ карбонові кислоти і за агрегатним станом______, окрім.
  3.       Жири тваринного походження складаться залишків __________ карбонових кислот і за агрегатним стном _________, окрім.
  4.       Жири не розчинні у _______, але розчинні в __________________.
  5.       Укажіть формулу пальмитинової кислоти_______________.
  6.       Напишіть схему утворення тристеарину.
  7.       Знайдіть Мr триолеїну та масову частку Карбону в цій сполуці.
  8.       Напишіть рівняння реакції омилення жиру, внаслідок якої утворюється рідке мило.

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності

Сьогодні ми поговоримо про вуглеводи – найважливіші природні сполуки, що поряд з білками і жирами входять до складу організмів людини, тварин, рослин.  У рослинах міститься до 80% вуглеводів, в організмах тварин і людини – до 20%. Їжа людини на 70% складається з вуглеводів.  Ми познайомимося з  різноманітністю вуглеводів, їх будовою, роллю в природі та житті людини.

 

ІV. Вивчення нового матеріалу

Вуглево́ди  органічні сполуки, що складаються з карбону, оксигену й гідрогену та за хімічною природою є полігідроксиальдегідами або кетонами (тобто мають кілька гідроксильних груп й одну карбонільну), або перетворюються на них шляхом гідролізу.

Класифікація вуглеводнів

E:\РАЗНОЕ\події\image265_24.jpg

 

 Найпростіший представник вуглеводів - Глюкоза

  (Проблемно – аналітична робота, демонстраційний  експеримент)

 Одним із найпростіших вуглеводів є глюкоза (гр. glucos – «солодкий»). Глюкоза (виноградний цукор) входить до складу фруктів, ягід, меду, патоки, крохмалю та інших полісахаридів. У невеликій кількості є майже у всіх органах і тканинах людини й тварин.

Глюкоза входить до кладу фруктів

У 100 мл крові міститься до 85–110 мг глюкози.

Фізичні властивості

  1.                      Безбарвна кристалічна речовина.
  2.                      Добре розчинна у воді.
  3.                      Солодка на смак.
  4.                      Легкоплавка, tпл. = 146˚С.

Будова молекули глюкози.

Склад глюкози виражається формулою – С6Н12О6 - це молекулярна формула, повна структурна формула , має вигляд –

glucose-molecule1

Глюкоза – це одночасно багатоатомний спирт й альдегід, тобто альдегідоспирт. Молекула має відкриту або циклічну форму. У твердому стані – циклічна, у розчині – циклічна (ά, β) і відкрита.

 

Хімічні властивості

  1.                      Повне окиснення – джерело енергії в організмі

С6Н12О6 + 6 О2 → 6СО2  +  2О   +Q

  1.                      Взаємодія глюкози з купрум (ІІ) гідроксидом

Демонстраційний експеримент

 (Доведення, що глюкоза  – це багатоатомний спирт)

Глюкоза + Cu(OH)2          синій прозорий розчин

Нагрійте розчин. Що спостерігаєте? Утворення червоного осаду свідчить про наявність альдегідної групи.( Глюкоза – альдегідоспирт)

Глюкоза + Cu(OH)2      t        червоний осад

1.

Взаємодія глюкози з купрум (II) гідроксидом за нормальних умов

2. Взаємодія глюкози з купрум (II) гідроксидом при нагріванні

 

  1.                      Спиртове бродіння глюкози

С6Н12О6 ферменти дріжджів       2Н5ОН + 2СО2

глюкоза     етанол

  1.                      Молочнокисле бродіння глюкози

С6Н12О6 ферменти      3Н6О3

Глюкоза  молочна кислота

6) Глюкоза дає реакцію «срібного дзеркала» під дією амоніачного розчину арґентум оксиду – реакція окиснення.
Добування глюкози

  1.                      Пригадайте із курсу біології,  що  ви знаєте про фотосинтез?

Які умови потрібні для фотосинтезу?

В процесі фотосинтезу відбувається синтез органічних речовин (глюкози) із неорганічних:

6СО2 + 6Н2О   світло, хлорофіл            С6Н12О6 + 6 О2   

2. Гідроліз крохмалю в присутності каталізатора: 
6Н10О5)n + nН2О → С6Н12О6.

Застосування глюкози

(Робота з підручником)

  1.                      В медицині для підтримання життєдіяльності організму. Внаслідок окиснення глюкози виділяється велика кількість енергії, що використовується організмом.
  2.                      Для виготовлення лікувальних препаратів, при консервуванні крові.
  3.                      В кондитерській справі, при виготовленні мармеладу, карамелі, печива тощо.
  4.                      В текстильній промисловості застосовують при обробці й фарбуванні тканин та шкіри.

Наступний представник вуглеводів - Сахароза ( буряковий, тростинний цукор)

Молекулярна формула

С12Н22О11  сахароза – дисахарид.

Знаходження в природі

 1) В цукровому буряку (16 – 20%)

     2) В цукровій тростині (14 – 26%).

Фізичні властивості сахарози

1) Безбарвна (біла) кристалічна речовина.

2) Солодка на смак.

3) Добре розчинна у воді.

4)tпл. =186˚С; при 190 - 200˚С утворюється карамель.

Хімічні властивості сахарози

Гідроліз – реакція розщеплення молекули  сахарози на дві менші – глюкозу і фруктозу, відбувається при нагріванні розчину сахарози в кислотному середовищі або під дією ферментів.

С12Н22О11 + Н2О → С6Н12О6    +  С6Н12О6

Сахароза        глюкоза         фруктоза

Ця реакція доводить належність сахарози до дисахаридів.

 Застосування сахарози

(Робота з підручником)

1) В стародавні часи сахарозу застосовували як ліки.

2) В ХVІ ст. в Європі цукор вробляли із цукрової тростини, з  ХVІІІ ст. з цукрового буряка. Його стали застосовувати як продукт харчування, з цукру почали добувати штучний мед, мікстури, сиропи.

V. Закріплення вивченого матеріалу.

1.  Визначить масову частку Карбону у глюкозі.

2. Який об’єм вуглекислого газу виділиться при спиртовому бродінні глюкози масою 90 г?

3. Здійсніть перетворення:
СН4 → СО2 → С6Н12О6 → С2Н5ОН → СН3СООН

VІ. Підбиття підсумків  уроку, оцінювання, висновки.

  • Глюкоза – це альдегідоспирт.
  • Глюкоза вступає в реакції, характерні для альдегідів, багатоатомних спиртів, проявляє специфічні властивості.
  • З аміачним розчином оксиду арґентуму вона дає реакцію «срібного дзеркала», що свідчить про наявність альдегідної групи в кінці карбонового ланцюга. За нормальних умов з купрум (II) гідроксидом утворює купрум глюконат синього кольору, що свідчить про наявність гідроксильних груп.
  • Глюкоза є цінним харчовим продуктом. При її окисненні в організмі виділяється енергія, необхідна для життєдіяльності.
  • Глюкозу використовують в медицині, для виготовлення кондитерських виробів, обробки тканин і шкір.

VІІ. Інструктаж з домашнього завдання.

Опрацьовати §

Виконати завдання в зошиті :

1. Під час бродіння глюкози одержали етанол масою 55,2 г, вихід якого склав 80%. Яка маса глюкози піддалася бродінню?

2. Який об’єм повітря, об’ємна частка кисню в якому 21%, потрібен для повного окиснення глюкози масою 135 г?

Творче завдання: Підібрати матеріал для дискусії на тему « Цукор – за і проти»

 

 

docx
Пов’язані теми
Хімія, Розробки уроків
Додано
24 січня 2019
Переглядів
22958
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку