Урок: Японська народна казка «Момотаро, або Хлопчик- Персик». Національний колорит японської казки

Про матеріал
Конспект уроку в 5 класі: "Японська народна казка «Момотаро, або Хлопчик- Персик». Національний колорит японської казки"
Перегляд файлу

Тема уроку: Японська народна казка «Момотаро,  або  Хлопчик- Персик». Національний колорит японської казки.

Очікувані результати: читає виразно й усвідомлено текст твору, орієнтуєтьсяв прочитаному, переказує зміст художнього тексту/медіатексту у різний спосіб відповідно до завдання, перефразовує репліки в діалозі персонажів, висловлює в усній та письмовій формі своє ставлення до зображених у тексті казкових персонажів, подій, ситуацій, явищ тощо; визначає особливості національного колориту Японії, знаходить їх у тексті казки «Момотаро, або Хлопчик-Персик».

Хід уроку

Організаційний момент

«Яка вона, Японії душа?»,

Скажу, що схожа

На квітучих вишень в ранкових горах

Ніжний аромат!

М. Басьо

 

Ми сьогодні подорожуємо  Японією.

-         Яким видом транспорту подорожуємо?  (літаком)

-         Що візьмемо із собою?  (обов’язково добрий настрій)

-         Що ми очікуємо від цієї подорожі?

Віртуальна подорож Японією

Учні розподіляються по групах і отримують завдання:

1 група Юні географи.   

Особливості розташування Японії.

2 група  Культурологи

Незвичайна культура Японії.

3 група. Розумники

Цікаві факти про Японію.

Можливі відповіді учнів.

Можливі відповіді учнів.

  1. Самі японці називають свою країну Hippon - країна вранішнього сонця. Ця назва складається з двох ієрогліфічних знаків, перший з яких означає «сонце», а другий «основа», звідси і назва країни – Країна сонця, що сходить. Яскраве сонце на білому фоні зображене і на прапорі Японії. Японія розташована на сході Азії. Японія – це острівна країна. До її складу входить 4 тисячі островів. Найбільші Кюсю, Сікоку, Хонсю, Хоккайдо. Столиця Японії – Токіо – знаходиться на острові Хонсю. Японія розташована поблизу далекосхідних кордонів Росії, країн Корейського півострова, КНР. До головних островів країни — Хонсю, Кюсю, Сікоку та Хоккайдо, що витягнуті у вигляді дуги з північного сходу на південний захід на 3400 км — прилягають понад 6,8 тис. дрібних. Це морська держава, для якої Тихий океан — універсальна та зручна дорога в усі кінці світу. А вигідно розташовані дрібні острови далеко висувають південні та східні кордони Японії у Тихому океані. Японія — гірська країна, розташована у сейсмічному поясі (понад 200 вулканів, з них 40 — діючі). Крім землетрусів, для Японських островів характерні цунамі та часті тайфуни. Низовини займають всього 1/3 території. Найбільша рівнина Канто простягнулася вздовж Токійської затоки. Найвища гора Японії – Фудзіяма.За кількістю населення Японія займає 7-ме місце у світі (127,6 млн. осіб, 2012). Щільність населення - 336 осіб/км2. Етнічний склад населення характеризується однорідністю - 99,5 % становлять японці. Серед етнічних меншин виділяються корейці, китайці, бразилійці та інші меншини. Більшість населення проживає у містах (78 %), які сформували великі міські агломерації. Найбільшими з них є агломерація Кейхін, до складу якої належить столиця Токіо з населенням 11,8 млн. жителів,
  2. група

1.Японія – це країна, яка зуміла стати однією з найбільш розвинених країн світу, не втрачаючи при цьому своїх традицій. Вона зберегла своє власне обличчя і навіть примусила інші країни звернутися до її досягнень, перейняти часточки її культурної спадщини. Японці кажуть, що у звичайному можна побачити незвичайне, прекрасне: у простому - зрозуміти складне, у деталі - побачити ціле.

2.Національні риси характеру це – ввічливість, доброзичливість, бажання дарувати один одному подарунки. Ввічливість японців сьогодні виглядає як екзотика. Зустрівши знайомого, японець може завмерти, зігнувшись навпіл серед вулиці.

3.У Японії цінують людей працелюбних та досвідчених. Дотепер в Японії трудові ресурси цінуються і тут збереглася найкоротша відпустка серед розвинених країн, вона не перевищує 10 днів. Вважається, що пошук нових знань і навичок прикрашає людину в будь-якому віці так само, як скромність і повага до старших. У працюючих японців прийнято приходити на робоче місцеза пів години до початку робочого дня, а уходити тільки після свого начальника (це інколи на 2-3 години пізніше).

4.Кімоно – національний одяг японців, він дуже простий за кроєм, але складний, щоб одягати й носити, одяг; через плечі людини перекидається тканина так, щоб ззаду і попереду вона звисала аж до підлоги, потім зшивається ззаду і з боків; кімоно не має ґудзиків і утримується поясом. Характерною рисою кімоно є рукава соде, які зазвичай набагато ширші за товщину руки. Вони мають мішкоподібну форму. Тканини, з яких виготовляються кімоно, як правило, нееластичні. Для поясу використовують сукно. А традиційне взуття – дерев’яні сандалі – скамеєчки (гета) на двох брусках. Головним атрибутом одягу жінки є віяло, парасолька, шпилька для волосся.

5. Цікавою і дивовижною є чайна церемонія в Японії. Її теж можна назвати мистецтвом. В Японію чай попав у 8 столітті. Його напевне привезли буддійські монахи з Китаю, Кореї чи з Індії. Чай – улюблений напій. Його готують з молодих чайних листків, які висушують і розтирають на порошок за спеціальною технологією. Японський чай має зеленуватий колір і за виглядом та смаком відрізняється від європейського.

6. Ікебана - це давнє мистецтво аранжування квітів Суть ікебани виражена словами: „Квіти зрізані, але не вбиті!”. Складаючи композицію, ми рятуємо душу квітки, вона продовжує жити в досконалій гармонії з довкіллям. Ікебана – це не холодна картина, це музика квітів, вона виконує пісню про красу природи, навчає бачити красу в простому, непомітному, повсякденному – звичайних предметах. Композиції квітів поєднують три сфери: небо, людину, землю. Перші ікебани були великі, до трьох метрів, глядач сідав навпроти композиції і міг споглядати її протягом кількох годин.

7. Японія – країна нецке (мініатюрної скульптури 2,5- 15 см ), ляльок Кокеші, які виготовляють з дерева та Манекінеко, це глиняна, фарфорова або деревяна кішечка з обов’язковими елементами: піднятя лапа, нагрудник, колір і монета. В Японії народилость мистецтво орігамі - мистецтво складання фігурок з паперу,яке є улюбленим заняттям японців.

8. Японія- країна бонсай - це вирощування карликових дерев у горщиках. Чудовими і незвичайними сади Японії. Японський сад будується по принципу пейзажного малюнку, який зображає світ як частину Всесвіту. Кожний компонент саду має символічне значення.

9. Японці складають незвичайні вірші хокку і танка , основна тема яких нерозривна єдність природи і людини. Японці надзвичайно люблять природу. У них навіть існують обряд милування весняними квітами, осіннім місяцем, раннім снігом. Пізнаючи природу, людина пізнає себе як частинку Всесвіту. Скільки різноманітних рослин в природі і стільки ж неповторних людей. Не втратити свою індивідуальність у вирі життєвих негод – ось чи не головне завдання людини в цьому світі.

10. У Японії існує театр Кабукі, де всі ролі виконують чоловіки.

  1. Група                                                                                                                    

1. В Японії вважається непристойним сморкатися на людях, а ось шмигати носом на ділових переговорах — це нормально.

2. Під час японського весілля наречена переодягається мінімум тричі: спочатку вона в білому національному вбранні, потім надягає червоне кімоно, символ радості, а до кінця вечора переодягається в звичайний європейський весільний наряд. Голову нареченій пов’язують трикутної косинкою, що приховує жіночі «роги ревнощів».

3. Японці надають таке ж значення групі крові, як ми знакам зодіаку. По групі крові визначається сумісність партнерів, а газети навіть публікують свого роду «гороскоп» для представників кожної з груп крові.

4. У Японії прийнято приймати подарунки, тільки двома руками.

5. У японців існує особлива традиція, присвячена милуванню червоними кленовими листями (момидзи). Це явище має майже таку ж популярність, як і весняна традиція милування квітами сакури.

6. Японці не міняють воду в ванні, одну і туж воду використовує ціла сім’я Для японців ванна — не тільки спосіб змити з тіла бруд, це ще й ефективний спосіб розслабити розум, тіло і дух. Тому багато японці вечорами приймають гарячу ванну і регулярно їздять до гарячих джерел. На відміну від західного світу, члени однієї японської родини використовують одну і ту ж воду.

7. Найнижчий рівень злочинності у світі в Японії. У японців досі діє смертна кара.

 

А зараз ми поринемо у світ японської народної казки «Момотаро»

 

Ось так зобразили цього персонажа в скульптурі з фарфору.

Коментоване читання казки.

-         Чи сподобалася казка?

         -  Поміркуйте, які віковічні моральні цінності японського народу утверджуються у казці? (Мудрість. Здоров’я. Радість. Працьовитість. Сміливість. Доброта. Життя в гармонії з природою).

         - Чому Момотаро став національним героєм? (Своїми вчинками Момотаро втілює віковічні цінності японського народу).

Рефлексія

-         Чи оправдалися мої очікування від проведеного уроку?

-         Про що б хотілося ще довідатися? Що вдалося?

-         Які були недоліки?

 

Домашнє завдання:

Створіть портрет Момотаро

 

docx
Додано
27 лютого
Переглядів
52
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку