Урок з астрономії "Планети земної групи".

Про матеріал
В конспекті уроку у вигляді екскурсії по Сонячній системі розповідається основні характеристики планет земної групи та їх супутників.
Перегляд файлу

Урок астрономії    _________                                                                                                     11 клас

 

Тема: Земля і Місяць. Планети Земної групи.

 

Мета: Ознайомити з будовою Сонячної системи,з планетами ,що входять до земної групи та їх особливостями; підвищити обізнаність учнів та зацікавленість навколишнім світом, його будовою та походженням.

 

Тип уроку: урок засвоєння нових знань.

 

Хід уроку

  1. Організаційний момент.
  1.       перевірити відсутніх;
  2.       записати тему уроку в журнал.

 

  1. Повідомлення нового матеріалу:

 

Вчитель: На сьогоднішньому уроці ми здійснимо подорож нашою Сонячною системою і розглянемо планети земної групи. Отже запишемо тему уроку. (слайд 1). А розпочнемо з знайомства з Сонячною системою та характеристикою планет сонячної системи.

Сонячна система має складну будову. До її складу входять вісім планет з їх супутниками, десятки тисяч астероїдів, комети, метеоритна речовина і єдина зірка — Сонце, навколо якої обертаються всі тіла системи. На долю Сонця припадає 99,9 % загальної маси всіх тіл Сонячної системи, тому воно є для них центром тяжіння. Всі вони утримуються разом завдяки силі його гравітаційного поля.

 

D:\Мои документы\Solar_sys.jpg

 

Навколо Сонця обертаються планети, які розташовані в такому порядку: Меркурій, Венера, Земля, Марс, Юпітер, Сатурн, Уран, Нептун .

Отже полетіли.(слайд 2).

Першу планету ,яку ми побачимо після злету буде наша з Вами Земля і її супутник Місяць. (слайд 3). Послухаємо їх:

Земля: Я — колиска життя планета Земля. Древні греки називали мене Гея — богиня життя, що породила все навколо себе. Я — третя планета Сонячної системи, запишіть мої характеристики:

Відстань до Сонця — 150 млн. км. або 1 астрономічна одиниця.

Період обертання навколо Сонця — 365,25 доби.

Період обертання навколо своєї осі — 24 години.

Середній радіус — 6400 км.

Маса — 6×1024 кг.

Головна моя особливість існування киснево–азотної атмосфери. Всі інші мої характеристики Ви детально вивчили на уроках географії та біології.

Поблизу мене обертається вірний мій супутник Місяць. (слайд 4).

 

Місяць: Я — Місяць, супутник Землі. Згідно легенди, юнак Місяць побачив богиню Гею і палко в неї закохався, але богиня не змогла відповісти йому взаємністю. Тоді юнак побажав, щоб йому дозволили вічно бачити свою кохану і захищати її. Боги дозволили йому це і тому Місяць постійно повернутий до Землі однією стороною, а своїм тілом він захищає Землю від ворогів.

Дійсно ця легенда має місця.

Моя поверхня вкрита кратерами, які утворили метеорити при падінні, якщо б не було мене ці метеорити впали б на Землю. Період обертання навколо своєї осі співпадає з періодом обертання Землі і жителі Землі можуть бачити лише до 60%  моєї поверхні. Додаткові 10% видно за рахунок фізичних явищ. Запишіть інші мої характеристики:

Відстань до Землі —384 399 км.

Період обертання навколо Землі — 27,3 доби.

Середній радіус — 1700 км

Маса — 7,35×1022 кг

 

Вчитель: Ну що ж полетіли далі. Ми наближаємося до Сонця і бачимо найближчу до Сонця планету — Меркурій. (слайд 5)

 

Меркурій: Я — Меркурій, у древніх греків я бог торгівлі і посланець богів. Напевно мене назвали так, бо я найшвидше обертаюсь навколо Сонця.

Я — найближча до Сонця планета, яка має порівняно невеликі розміри і тому тривалий час залишалася недоступною для візуальних астрономічних спостережень. Схожість з Місяцем виявилась разючою. Великі рівнини Меркурія вкриті кратерами різних розмірів, місцями спостерігаються лінійно витягнуті уступи або обриви висотою 2—3 км і протяжністю на сотні кілометрів. Меркурій має слабке магнітне поле і дуже розріджену гелієву атмосферу — унікальну в Сонячній системі. Допускають, що вона захоплена із "сонячного вітру" і утримується силою тяжіння планети. Опівдні на екваторі Меркурія температура піднімається до 400— 500°С, а вночі падає до 160°С. Такі різкі температурні контрасти пояснюються майже повною відсутністю атмосфери. Запишіть мої характеристики:

Відстань до Сонця — 0,39 а. о.

Період обертання навколо Сонця — 88 діб.

Період обертання навколо своєї осі — 176 діб

Середній радіус — 2440 км.

Маса — 3,3×1023 кг

 

Вчитель: Ми продовжуємо нашу подорож і наступна планета — Венера. (слайд 6)

 

Венера: Я — друга планета Сонячної системи. Богиня вроди і кохання. Мене так назвали мабуть через те, що є найяскравішою на небі після Сонця і Місяця. Мене легко можна знайти на вечірньому або ранковому зоряному небі поблизу Сонця. Крім того я особлива, бо обертаюся навколо своєї осі в протилежний обертанню інших планет бік. Моя поверхня схована від очей спостерігача товстою і досить густою атмосферою, існування якої виявив великий російський вчений М.В. Ломоносов. Атмосфера складається: 97 % з вуглекислого газу, решта — азот, інертні гази, аміак, кисень і водяні пари. Несподіваним виявився хімічний склад моїх хмар: вони утворені парами сірчаної, азотної та хлористоводневої кислот. Моя велика газова оболонка, основним компонентом якої є вуглекислий газ, створює на її поверхні "парниковий ефект", внаслідок чого температура там близька до 500 °С. Щільність моєї атмосфери настільки значна, що її тиск на поверхні планети досягає 100 атм. Тому бережіть свою планету, щоб її атмосфера не нагадувала мою. Запишіть інші мої характеристики:

Відстань до Сонця — 0,72 а. о.

Період обертання навколо Сонця — 224,7 діб

Період обертання навколо своєї осі — 116,75 діб

Середній радіус — 6052 км.

Маса — 5×1024 кг

Вчитель: І от ми підлітаємо до останньої планети, що ми розглянемо сьогодні — Марс та його супутники Фобос і Деймос. (слайд 7)

 

Марс: Я — Марс, четверта планета Сонячної системи. Так звали бога війни, цю назву я отримав за колір моєї поверхні. Мене називають "червоною планетою". Моя поверхня завдяки значній розрідженості атмосфери є доступною для досліджень із Землі. У телескоп видно оранжеву кулю з білими полярними шапками і темними прямими лініями, які тривалий час ототожнювали з каналами, виритими живими істотами. Виявилося, що таємничі канали — зневоднені русла рік, а це означає, що десятки мільйонів років тому назад густішою була атмосфера планети, йшли дощі, текли ріки. Але моє гравітаційне поле не змогло утримати атмосферу, вона розсіялася у світовому просторі, а вода перетворилась у багаторічну мерзлоту.

Навколо мене існує дуже слабке магнітне поле. Я оточений розрідженою атмосферою, що за густиною поступається земній у 100 разів. Складається вона на 95 % з вуглекислого газу, решта — кисень (0,1—0,4 %), азот (2—3 %), аргон (1—2 % ), а також водяні пари, озон і оксиди вуглецю. Температура повітря навіть на екваторі рідко піднімається до 0°С, а вночі знижується до суворого морозу (-70; -100 °С). Особливо холодно на полюсах — до-130 °С. Запишіть  мої характеристики:

Відстань до Сонця — 1,52 а. о.

Період обертання навколо Сонця — 687 діб

Період обертання навколо своєї осі — 24 год. 40 хв.

Середній радіус — 3396 км.

Маса — 6,42×1023 кг

Крім того навколо мене обертаються два моїх супутники: Фобос і Деймос. (слайд 8)

 

Фобос: Я — Фобос, супутник Марса. У перекладі з древнегрецької "страх" — вірний помічник бога війни. Представляю собою камнеподібну глибу. Був відкритий 18 серпня 1877 року Асафом Холлом. Запишіть мої характеристики:

Відстань до Марса — 9400 км.

Період обертання навколо Марса — 7 годин 40 хвилин.

Середній діаметр — 22 км.

Маса — 1,07×1016 кг

Температура поверхні — - 40 °С

Разом зі мною обертається мій товариш Деймос.

 

Деймос: Я — Деймос, супутник Марса. У перекладі з древнегрецької "жах" як і Фобос вірний помічник бога війни. Представляю собою теж  камнеподібну глибу. Був відкритий 12 серпня 1877 року Асафом Холлом. Запишіть мої характеристики:

Відстань до Марса — 23,460 км

Період обертання навколо Марса — 1,26 діб

Середній діаметр — 13 км

Маса — 2.244×1015 кг

Температура поверхні — - 40 °С

 

Вчитель: Ось ми і закінчили першу космічну подорож по нашій планетарній системі. Зробимо деякі висновки з почутого. (слайд 9)

 

  1.       Підсумок уроку:

 

При вивченні Сонячної системи в будові планет та їх рухах було виявлено ряд закономірностей:

  1.       обертання всіх планет здійснюється навколо Сонця в одному напрямі майже за круговими орбітами;
  2.       всі планети земної групи обертаються навколо своїх осей в одному й тому ж напрямі, за винятком Венери;
  3.       орбіти планет розташовуються приблизно в одній площині;
  4.       між планетами типу Землі існує морфологічна схожість: їх поверхні вкриті кратерами, вони мають невеликі розміри, високу середню щільність порід, характеризуються повільним осьовим обертанням і обмеженою кількістю або відсутністю супутників. На поверхні всіх цих планет виявлено метеоритні кратери.

 

(слайд 10)

IV. Домашнє завдання: Вивчити § ________ (ст. _______________).

 

V. Додаткове завдання: (У випадку, якщо залишиться час). А для найкращого запам’ятовування вивченого пропоную виконати наступне завдання:

На малюнку назви планет записано  китайською мовою, відтворіть  назви планет! (слайд 11)

D:\Мои документы\799px-Sistema_Solar_12_planetas-ja.png

1

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Левченко Світлана Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
doc
Додано
15 жовтня 2023
Переглядів
230
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку