Урок з природознавства для 5-го класу на тему: "Форма і розміри Землі"

Про матеріал
Презентація для проведення уроку з Природознавства у 5 класі на тему: "Форма і розміри Землі".(За підручником "Природознавство 5 клас" О.Г.Ярошенко, В.М.Бойко)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Щоб берегти землю, природу,Треба її полюбити,Щоб полюбити, треба пізнати. Пізнавши – неможливо не полюбити. М. Пришвін

Номер слайду 2

По горизонталі:1. Дрібні тверді частинки, які звертаються навколо Сонця.2. Гігантське скупчення зірок.3. Відстань, яку світло проходить за один рік, називається... роком. 4. Найбільша планета сонячної системи.6. Небесне тіло, що складається з ядра, хвоста і газової оболонки.7. Найбільша зірка.8. Прізвище 1-го космонавта незалежної України. По вертикалі:1. Космічний камінь, що впав на Землю3. Частину сонячної системи, великі небесні тіла, велика частина яких рухається між орбітами Марса і Юпітера.5. Як називалася планета, яку у 2006 році, виключили із складу планет Сонячної системи?М е т е о рс в і т л о в и м. Г а л а к т и к а. Ю п і т е р. К о м е т а. С о н ц е. Метеорита стероїдлутон К а д е н ю к8«Космічний» кросворд

Номер слайду 3

Форма і розміри Землі.

Номер слайду 4

У давнину люди вважали, що Земля являє собою плоский або опуклий (на зразок старовинного щита) круг, який тримається на підпорах. Щодо підпор у різних народів були неоднакові думки.

Номер слайду 5

Стародавні індійці вважали, що півкулю Землі тримають чотири слони, а слони стоять на величезній черепасі.

Номер слайду 6

6 У слов'ян існувала думка, що Земля тримається на китах, а кити — на воді, якщо ж вони поворушаться відбувається землетрус.

Номер слайду 7

Народи Америки та Японії були переконані, що Земля – це порожній куб.

Номер слайду 8

8 Учений Піфагор, який жив за дві з половиною тисячі років до нашої ери, вважав, що в основі тіл лежать числа і геометричні фігури. Найдоскона-лішою із всіх фігур є сфера, тобто куля. Отже, «Земля повинна бути досконалою, і має мати форму сфери!» – так розмірковував Піфагорю

Номер слайду 9

9 Через двісті років після Піфагора Арістотель спробував пояснити рух Місяця, Венери, Марса й інших планет. Він уважав, що Сонце, планети та зорі обертаються навколо Землі. На його думку, над Землею існувало вісім твердих і прозорих кришталевих небес, що оберталися навколо Землі й до яких були міцно приєднані Місяць, Меркурій, Венера, Сонце, Марс, Юпітер і Сатурн. До восьмого неба нерухомо прикріплювалися всі зорі. Доказом того, що Земля кулястої форми, Аристотель вважав округлу тінь, що її кидає наша планета на повний Місяць. Цю тінь люди бачать під час місячних затемнень.

Номер слайду 10

10 Фази місячного затемнення

Номер слайду 11

11 Знімок Землі з космосу

Номер слайду 12

12 Яка ж дійсно форма Землі?Знайдемо відповідь на ст.98.

Номер слайду 13

Глобус – це зменшена модель Землі.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Розміри землі

Номер слайду 17

Домашнє завдання. Опрацювати §21-22.

pptx
Додано
28 березня 2021
Переглядів
1415
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку