Урок з теми: "Множення звичайних дробів. Знаходження дробу від числа." 6 клас.

Про матеріал
Урок - подорож дивовижними місцями України. Мета уроку. Формування ключових компетентностей: навичок учнів у множенні дробів, знаходженні дробу від числа; уміння: оперувати числовою інформацією, встановлювати відношення між реальними об’єктами навколишньої дійсності (природними, культурними,); розв’язувати задачі практичного змісту; грамотно висловлюватися рідною мовою; доречно та коректно вживати в мовленні математичну термінологію, чітко, лаконічно та зрозуміло формулювати думку. Плекати любов до рідного краю.
Перегляд файлу

Математика. 6 клас

Тема уроку. Множення звичайних дробів. Знаходження дробу від числа.

Мета уроку. Формування ключових компетентностей: навичок учнів у множенні дробів, знаходженні дробу від числа; уміння: оперувати числовою інформацією, встановлювати відношення між реальними об’єктами навколишньої дійсності (природними, культурними,); розв’язувати задачі практичного змісту; грамотно висловлюватися рідною мовою; доречно та коректно вживати в мовленні математичну термінологію, чітко, лаконічно та зрозуміло формулювати думку. Плекати любов до рідного краю.

Обладнання. Презентація «Дивовижні місця України», картки з завданнями, картки відповіді до завдань.

"Предмет математики є настільки серйозним,

що корисно не нехтувати можливістю зробити його дещо цікавішим”

 Блез Паскаль

Зміст уроку

  1. Організація учнів класу.

Асистенти вчителя перевіряють наявність домашніх завдань. Відповіді на запитання учнів.

  1. Мотивація учбової діяльності школярів

Вчитель: Ми з вами вивчаємо розділ «Звичайні дроби». І вже з’ясували, як звести дроби до спільного знаменника, порівнювати їх, додавати і віднімати дроби з різними знаменниками. Та найкращий спосіб пізнання нового – це подорож. Тому я пропоную вам здійснити сьогодні невеличку математичну подорож по теренах рідного краю.

Я впевнена, що ви не раз чули про сім чудес світу. А чи відомі вам сім чудес України? Тож давайте сьогодні на уроці розкриємо їх для себе.

Озброїмося знаннями, кмітливістю, зосередженістю, твердістю і вирушаємо в дорогу.

  1. Повідомлення теми, мети уроку

Вчитель: На сьогоднішньому уроці ми продовжимо вдосконалювати ваші вміння у множенні дробів, знаходженні дробу від числа.

Щоб познайомитись із першим чудом здійснимо першу зупинку «Теоретичну»

  1. Актуалізація опорних знань учнів.

Фронтальне опитування (застосовується метод «Мозковий штурм»)

  1. Сформулюйте правило множення звичайного дробу на натуральне число.
  2. Що є добутком двох дробів?
  3. Як записати мішане число у вигляді неправильного дробу?
  4. Як помножити два мішаних числа?
  5. Як знайти дріб від числа?

Вчитель:

Світязь – найбільше озеро у групі Шацьких озер, розташованих серед лісових масивів Волині, найглибше озеро природного походження в Україні. Живиться воно підземними водами та артезіанськими джерелами. Вода тут надзвичайно прозора і м’яка. У сонячну погоду дно видно на кількаметровій глибині.

Площа Світязя становить 2622 га, довжина – 9225 м, ширина – 4000 м, максимальна глибина – 58,4 м, середня глибина – 6,9 м. Є у Світязя дивовижна приваблива сила. Слід увійти до його кришталевої води, як душа наповнюється радістю. Майже уздовж всієї берегової смуги озера ростуть ліси. У літній час тут можна удосталь надихатися напоєним ароматом хвої повітрям, назбирати чорниці, ожини, грибів. Такого задоволення не має жоден, хто звик відпочивати на морському узбережжі.

Світязь також унікальний за своїм хімічним складом, тут після війни будували санаторії для поранених танкістів і льотчиків, лікували опіки. Озерна вода має цілющі властивості, адже у своєму складі вона має срібло, йод і гліцерин. 5.Застосування знань та умінь.

Вчитель: Здійснимо ще одну зупинку перед новим знайомством і виконаємо вправу на усний рахунок.

в)

ІІ. Вчитель: Дністровський каньйон

Ми захоплюємося природою Альп та Кавказу, Карпат та Криму і прагнемо будь-що побувати там. Але не всі знають, що Дністровська долина з її ландшафтами має свою неповторну красу…

Дністер тече по каньйоноподібній долині, утворюючи багато фантастичних звивів – меандрів. Природа Дністровського каньйону своєрідна та неповторна. На його території близько 100 пам’яток живої і неживої природи світового значення. Сучасна назва Дністра веде свій початок з Київської Русі і означає «швидка вода». Древні греки називали ріку Тіріс, а пізніше Тірас. У римлян вона відома під назвою Данастріс, Данаструс. У турків – Турла.

Дністер має 386 приток, це типова гірська ріка, що тече по вузькій долині з обривистими скелястими берегами. Ширина русла у верхів’ї – не більше 40 м, в низов’ї – 100-240 м. На Дністрі гори підходять так близько до ріки, що утворюють каньйон, руслом якого тече ріка. 

 

 

ІІІ  Вчитель: Ну як діти подобається вам подорож? Наступне дивовижне місце нам допоможе відгадати таке завдання.

Знайдіть числа обернені до даних. Кожна відповідь - це буква у назві дивовижного місця України.

1) 4;      2) 12;     3) ;      4) ; 5) ;     6)1 ; 7)

 

На території Закарпаття розташовано 32 озера, але найпривабливішим і найчарівнішим вважається Синевир, яке одночасно є найбільшим і найглибшим високогірним озером України…

Озеро Синевир справедливо вважається найкоштовнішим природним скарбом однойменного Національного природного парку та однією з візитних карток Українських Карпат. Розташоване воно на висоті 989 м над рівнем моря.

Існує легенда, згідно якою мальовниче озеро утворилося від потоку сліз графської доньки Синь, на місце, де її коханого, простого верховинського пастуха Вира, було вбито камінною глибою за наказом підступного графа. А на півострівці височить вирізана із червоного дерева скульптурна композиція «Синь і Вир»

Насправді ж Синевирське озеро утворилося у післяльодовиковий період, близько 10 тисяч років тому внаслідок перекриття річкової долини зсувами.

Середня площа водного плеса становить 4-5 га, глибина озера – в середньому 8-10 м. Проте, місцями найбільші глибини Синевиру сягають 19-22 м. Це навіть більше, аніж в Азовському морі, найглибше місце якого – 14 м.

ІV.  Наступна зупинка « Хто швидше».

Вправа на множення звичайних дробів.

  

Вчитель: . Подільські товтри являють собою єдиний у світі гірський кряж, що утворився не в результаті тектонічних процесів, а в результаті життєдіяльності живих організмів.    

Формування кряжу відбувалося 15-25 мільйонів років тому вздовж берегової частини стародавнього океану - Сарматського моря, яке знаходилося між древніми континентами Гондвана і Лавразія.

Візуально Товтри є мальовничими пагорбами, з яких і починаються Українські Карпати. Тут один за одним, немов хвилі, здіймаються зелені, покриті деревами і зеленню мальовничі пагорби. А біля підніжжя пагорбів лежить тиха гладь синіх озер різної форми і розмірів.

Всього в парку налічується цілих 160 товтр. Різні за висотою, порослі лісом і лисі, всі товтри мають спільну рису: їхній західний схил крутий, а східний - пологий.

Аналогів Подільським Товтрам у світі немає, подібні за геологічними структурами скелясті гряди існують тільки у Великобританії і США.

V. Наступна зупинка – Заповідна.

Розв’яжіть задачу

У заповіднику налічується більше 3000 видів тварин. з них занесено до Червоної книги України, охороняються Боннською конвенцією, а - записана у Європейський Червоний список. Знайдіть їх кількість.

 Асканія-Нова, біосферний заповідник

Розташований в смт Асканія-Нова Чаплинського району Херсонської області (відкіля і колишня назва заповідника "Чаплі"). Назву місцевості дав один з її попередніх власників — герцог Ангальт-Кетенський в 1841 році на честь маєтку Асканія в Німеччині.

Заповідник був заснований в 1898 році Фрідріхом Фальц-Фейном. Спочатку юний Фальц-Фейн ставив за мету збереження диких тварин - у 1874 р. 11-річному хлопцю зводять вольєри для утримання тварин. У 1887 році було створено ботанічний сад. У 1898 р. Фальц-Фейн оголошує про відкриття приватного заповідника.

Площа заповідника складає 33 307,6 га, з них 11 054 га — "абсолютно заповідна" степова зона. 

В Асканії-Новій розташовані один з найбільших на півдні України штучно вирощених лісів, старий ботанічний сад, акліматизаційний зоологічний парк, орнітопарк. У заповіднику є не менше 1155 видів членистоногих, 7  видів земноводних та плазунів, 18 видів ссавців, у різні пори року пролітає понад 270 видів птахів, з яких 107 видів залишаються на гніздування. Крім того, тут ростуть 478 видів вищих рослин.

VІ. Зупинка Мармурова.

Розв’яжіть рівняння (робота біля дошки.)



Відповідь: .



 

Мармурова печера є  унікальна за красою печера зі складною системою залів і галерей, яка входить до п’ятірки найкрасивіших обладнаних печер планети…

Мармурова печера знаходиться на плато гірського масиву Чатир-Даг (тюрк. – „Шатер-гора”). Тут заповідано більш ніж 160 карстових печер, шахт, колодязів. Унікальність Мармурової печери принесла їй світову популярність.

Мармурову печеру відкрили зовсім недавно, у 1987 році. Проте, варто зазначити, що вік цього підземелля сягає уже понад 2 млн. років.

Обсяги печери вражаючі: 60 метрів углиб та 2050 метрів довжина усіх галерей. Температура всередині сягає +9 за Цельсієм. Тут не надто холодно, але й далеко не спекотно.

Тут повсюди унікальні скульптури, які нагадають героїв казок, чарівних квіток, королів та королев, тут застигли кам’яні водоспади та чарують каскади гурових озера. А найдивнішим є те, що все це створено самою природою упродовж тисячоліть.

  1. Підведення підсумків уроку.

Вчитель: Ось і підійшла до завершення завершилась наша подорож.

(використовується технологія «Вільний мікрофон»)

  1. Що ми з вами повторили?
  2. Що нового ви дізналися на уроці?
  3. Яких навичок набули?
  4. Як це можна застосовувати в житті?
  5. Що сподобалось вам на уроці?

Вчитель: Останнє на сьогодні дивовижне місце Гранітно–степове Побужжя

Гранітно-степове Побужжя це залишок відрогу могутніх колись гір (на кшталт сучасних Гімалаїв), які більш як на 1000 км з північного заходу на південний схід перетинали територію нинішньої України.  

Своїми межами парк співпадає з землями війська запорізького та його державою – знаменитою на весь світ Запорозькою Січчю. Південний Буг славився серед запорожців як друга за значенням річка після Дніпра-Славутича.

Гранітно-степове Побужжя – одна з найдавніших ділянок суші Євразії, яка не поринала у морські глибини вже протягом 60 мільйонів років. Звідси значна кількість унікальних об’єктів живої природи. Південний Буг у крутих кам’янистих берегах утворює вузьку каньйоноподібну долину. Величні гранітні скелі місцями сягають 40-50 м заввишки. Русло річки порожисте з водограями та островами. Це справжній гірський ландшафт серед Українського степу…

Регіонально-ландшафтний парк «Гранітно-степове Побужжя» розташований у межах Первомайського, Доманівського, Арбузинського, Вознесенського, Братського, Врадіївського районів Миколаївської області, а також в районі міста Южноукраїнськ.

Неповторна та дивовижна краса нашої Землі.

Тож любіть свій край, дбайте про його добробут, примножуйте його славу.

7. Виставлення оцінок

8. Домашнє завдання Обов'язковий рівень: виконати № 379, 361

Достатній рівень: виконати  №371, 382

 

1

 

docx
Додано
20 лютого 2019
Переглядів
620
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку