Урок з української літератури: "Художні описи природи як вияв патріотичних почуттів ліричного героя в поезіях П. Тичини «Не бував ти у наших краях!» та «Гаї шумлять…». 5 клас

Про матеріал
В презентації викладено матеріал, який стане в нагоді як вчителю початківцю, так і вчителю зі стажем під час підготовки та проведення уроків з української літератури в 5 класі під час дистанційного чи очного навчання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентацію до уроку підготувала: вчитель початкових класів Красноградського ліцею № 4 Красноградської міської ради. Харківської областіУкраїнська література5 клас22 січня 2024р.

Номер слайду 2

Художні описи природи як вияв патріотичних почуттів ліричного героя в поезіях П. Тичини «Не бував ти у наших краях!» та «Гаї шумлять…»Тема уроку:

Номер слайду 3

Павло Тичина — один із найвідоміших українських поетів.

Номер слайду 4

Він народився в с. Пісках, що на Чернігівщині, у родині священника, який був іще й учителем. Павло мав хист до музики, співу та малювання, водночас цікавився театром.

Номер слайду 5

Усе це позначилося на поетичній творчості митця, особливо на його першій збірці віршів «Соняшні кларнети» у 1918 р.

Номер слайду 6

Павло навчався в Чернігівській духовній семінарії, але священником,як батько, не став: його приваблювалалітература.

Номер слайду 7

М. Коцюбинський — один із перших, хто помітив талант юнака, — назвав його справжнім поетом. П. Тичина писав не тільки вірші, а був і перекладачем: досконало володів болгарською, вірменською, французькою та турецькою мовами. М. Грушевський, М. Коцюбинський та П. Тичина

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Край, у якому народився поет, не міг не вплинути на його творчість, адже Чернігівщина — один із найчарівніших куточків України. Широкий степ, густі ліси, чарівна річка Десна — це Чернігівщина. Своє захоплення рідним краєм П. Тичина висловив у вірші «Не бував ти у наших краях!».

Номер слайду 10

Номер слайду 11

В. Кричевський. Рідна земля

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Вдома: 1) Читати с. 128-1312) Вивчіть напам’ять один вірш П. Тичини (на власний вибір).3) Виписати лексичне значення нових слів; вивчити їх.

Номер слайду 19

Використана література: ілюстраційний матеріал та відео з мережі інтернет: https://youtu.be/Cx. N_b. FYk5 AA https://youtu.be/CMGVus. DATUs https://youtu.be/j. R9 UPRCJCr8 та підручник з Української літератури для 5-го кл. закладів загальної середньої освіти /Авраменко О. 2022 р

pptx
Додано
22 січня
Переглядів
582
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку