Урок з всесвітньої історії "Вісь «Берлін – Рим – Токіо». Політика умиротворення агресора. Задоволення територіальних претензій Німеччини"

Про матеріал
Дана презентація допоможе учням аналізувати процес утворення осередків війни на Далекому Сході, в А фриці та Європі; тлумачити та застосовувати поняття і терміни: аншлюс, Судетська проблема, Мюнхенська угода, таємні протоколи, вісь Берлін–Рим–Токіо.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вісь «Берлін – Рим – Токіо». Політика умиротворення агресора. Задоволення територіальних претензій Німеччини.

Номер слайду 2

План уроку. Створення блоку Вісь «Берлін – Рим – Токіо». Політика «умиротворення агресора». Задоволення територіальних претензій Німеччини.

Номер слайду 3

Створення блоку «Берлін – Рим - Токіо»Вісь Берлін-Рим-Токіо – це агресивний блок, створений ініціаторами гонки озброєнь і насильницького переділу світу Німеччиною, Італією та Японію. Основні етапи формування «Осі Берлін-Рим-Токіо»: – Жовтень 1936 р. – підписання італо-німецького протоколу про співробітництво (спрямований проти Англії та Франції), який дістав умовну назву «Вісь Берлін-Рим». – 25 листопада 1936 р. – укладення між Німеччиною та Японією «Угоди про боротьбу проти Комуністичного Інтернаціоналу» (Антикомінтернівський пакт), спрямований проти СРСР та прорадянських держав. Антикомінтернівський пакт – договір, укладений в Берліні між Німеч­чиною та Японією, який оформив створення блоку цих держав з метою завоювання світового панування.– 6 листопада 1937р. – приєднання до Антикомінтернівського пак­ту Італії, що завершило формування «Осі Берлін-Рим-Токіо».

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Політика «умиротворення» агресора – це спроби Великобританії та Франції, з мовчазної підтримки США, не застосовуючи рішучих дій проти Гітлера і роблячи йому всілякі поступки, запобігти війні.Ініціатори: Великобританія та Франція. Причини проведення: • Суперечності між Францією та Великобританією, яка остеріга­лася надмірного посилення Франції на континенті і тому шукала їй противагу в Німеччині.• Пом'якшення найбільш жорстких умов Версальського договору.• Нерозуміння західними державами небезпеки політики та постаті Гітлера. Західним політикам здавалось, що з лідером Німеччини можна вести справи на дипломатичній основі.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Причини Наслідки

Номер слайду 8

Аншлюс (приєднання) Австрії

Номер слайду 9

Наростивши на 1938 р. військову могутність, Гітлер приступив до переділу кордонів з метою приєднання до складу Німеччини усіх населених німцями країн. Першою у списку стояла Австрія – батьківщина Гітлера. У ніч з 12 на 13 березня 1938 р. німецькі війська, заздалегідь зосереджені на кордоні, увійшли в Австрію. Захоплення цієї країни обійшлося без жодного пострілу. Відбулося приєднання (аншлюс) Австрії. Проведений 10 квітня 1938 р. плебісцит (всенародне голосування з питання державної приналежності певної території) серед австрійського населення підтвердив аншлюс Австрії. 13 квітня 1938 р. був опублікований закон “Про возз'єднання Австрії з Німецькою імперією”, згідно з яким Австрія оголошувалася “однією із земель Німецької імперії” і відтепер стала називатися “Остмарк”. Аншлюс Австрії

Номер слайду 10

Бланк плебісциту 10 квітня 1938 року. Німецькі й австрійські прикордонники демонтують шлагбаум на кордоні. 1938 рік. Австрійці вітають німецькі війська. 13 березня 1938 р. ТАК

Номер слайду 11

Розчленування Чехословаччини

Номер слайду 12

Мюнхенська угода і розчленування Чехословаччини. ВИМОГА: повна автономія Судетської області і передання її Німеччині.

Номер слайду 13

В ніч з 29 на 30 вересня 1938 р. керівники Великої Британії, Франції, Німеччини та Італії підписали Мюнхенську угоду (Мюнхенський пакт). Ці події ввійшли в історію як «мюнхенська змова».

Номер слайду 14

Умови Мюнхенської угоди7 жовтня 1938 р. від Чехії фактично відокремилась Словаччина, а 11 жовтня отримала автономію Закарпатська Русь (Карпатська Україна). В березні 1939 р. німецькі війська вступили до Моравії та Богемії.15 березня 1939 р. вони вже були в Празі (столиця Чехії), а Словаччина проголосила незалежність. Угорщина захопила Карпатську Україну. Чехословаччина припинила своє існування як незалежна держава.

Номер слайду 15

Під час підписання Мюнхенської угоди. 29-30 вересня 1938 р. Адольф Гітлер у Празі. 15 березня 1939 р.

Номер слайду 16

Німецькі претензії до Литви та Польщі!

Номер слайду 17

Німецькі претензії до Литви та Польщі А. Гітлер пред’явив Литві ультиматум з вимогою «повернути» Німеччині портове місто Балтійського моря Клайпеду (нім. назва Мемель), передане їй у 1919 р. 22 березня 1939 року підписано «Договір між Литовською республікою і Німецькою імперією про передачу Клайпедського краю». 21 березня 1939 року Німеччина висунула вимогу Польщі стосовно повернення портового міста Гданськ (Данциг). У відповідь на польську відмову 28 березня 1939 року А. Гітлер розірвав Пакт про ненапад, укладений у січні 1934 року. 31 березня 1939 року прем'єр-міністр Великої Британії Чемберлен від імені англійського та французького урядів заявив, що надаватиме Польщі всю можливу допомогу, якщо виникне загроза її безпеці. 3 квітня 1939 року німецьке командування розробило план “Вайс” і визначило термін нападу на Польщу — 1 вересня 1939 р.

Номер слайду 18

1234

Номер слайду 19

Межі Німеччини навесні 1939 року

Номер слайду 20

https://naurok.com.ua/test/join?gamecode=1226123 Для закріплення вивченого матеріалу виконайте тестову роботу за посиланням на освітній проект «На урок»

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Нагула Олена Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
25 вересня 2022
Переглядів
2529
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку