Урок "Загадка як вид усної народної творчості"

Про матеріал

Розробка уроку допоможе учителю ознайомити учнiв зi свiтом загадок. Тематикою, ознаками та основними типами загадок. Допоможе прищепити любов до фольклору.

Перегляд файлу

Дата___________                            Предмет_____Українська література____                       Клас_____5____                                           Урок № 32 . Тема: Загадка як вид усної народної творчості. Зміст і форма загадок. Теорія літератури: загадка.

 

Мета:Навчальна: ознайомити учнів зі світом загадок; проаналізувати програмні фольклорні твори; визначити їх зміст та форму.Виховна: прищеплювати любов до фольклору.Розвивальна: розвивати творчу уяву, логічне мислення, виразне читання.

Тип уроку: засвоєння нових знань і формування вмінь.

Обладнання, наочність: дидактичний матеріал.

ПЕРЕБІГ УРОКУ

І. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

1. Забезпечення емоційної готовності до уроку

2. Актуалізація опорних знаньЯкі види усної народної творчості ви знаєте?  Що ви вже знаєте про загадку?  Чи подобаються вам загадки? Коли ви вперше почули про загадку? Чи можна стверджувати, що загадка — це скарб народу?

II.  ПОВІДОМЛЕННЯ ТЕМИ ТА МЕТИ УРОКУ

Учитель. Загадка — де схованка народної мудрості, але це також наше з вами відкриття світу. Саме тому тема нашого уроку — «Загадки».

      III. ОПРАЦЮВАННЯ НАВЧАЛЬНОГО МАТЕРІАЛУ

     1.  Вступне слово вчителя

Загадка — ще один скарб нашої мови, який дістався нам у спадок від предків, де дотепне метафоричне запитання, поставлене у формі хитромудрого короткого опису будь-якого предмета чи явища. Це своєрідний і дуже давній вид народної творчості. Загадування в Україні завжди було неодмінною умовою не лише розумового розвитку дитини, а й випробовування кмітливості, мудрості та зрілості дорослих. У сиву давнину загадкам надавали магічного значення, вони були пов’язані з культовими обрядами й звичаями. Вміле одгадування загадок вважалося ознакою розуму і щасливої вдачі.

Ми повинні з вами ознайомитися із тематикою загадок, їхніми різновидами, особливостями. Відгадуючи загадки, ви розвиваєте свою кмітливість, фантазію.

Специфіка загадок полягає в тому, що в них зашифровано якийсь предмет чи явище і треба відшукати його первісне значення.

Загадки мають багато спільного з прислів’ями, приказками, образними порівняннями. їх об’єднує насамперед метафоричність, що ґрунтується на спостереженнях над природою і побутом, а також стислість і чіткість викладу.

Загадки виникли дуже давно, коли людина ще не розуміла багатьох явищ природи, боялася й обожнювала їх. Щоб пристосуватися до диких тварин, до небесних явищ (грому, блискавки), до різноманітних духів та дивовижних істот, у яких тоді вірили, їм давали умовні імена, назви, щоб не прогнівити.

Дуже цікаво відображують загадки народний світогляд, наприклад, про день і ніч, які ворогували між собою: «Сестра до брата в гості йде, а брат від сестри втікає», «Двоє стоячих, двоє ходячих, та два роздорники». (Небо і земля, сонце і місяць, день і ніч)

Загадки були і засобом виховання, розвитку розуму, перевірки кмітливості. Вони спонукають до порівняння, зіставлення речей, вчать спостерігати за природою, виділяти головне.

      2. Робота в словничках

Загадка (від слова «гадати» — думати, вгадувати, загадувати) — жанр усної народної творчості, дотепне запитання, часто у віршованій формі; є у фольклорі всіх народів світу.

      3. Тематика загадок

Явища природи: «А що сходить без насіння?» (Сонце);  «А що біжить без перестанку?» (Час); «А що шумить без буйного вітру?» (Річка)

Людина: «Між білими березами талалай плегце». (Зуби, язик)

Рослинний і тваринний світ: «Чотири чотирники, два закопирники, а третій вертун». (Корова); «Хату на хаті має, жабам рахунок знає». (Лелека); «Вдень мовчить, а вночі кричить». (Сова)

Духовне життя людини: «А що плаче — сліз не має?» (Серце); «А що горить без полум’я?» (Любов)

Трудова діяльність: предмети побуту, знаряддя праці: «Між ногами — тривога, на пузі дорога». (Прядка); «В лісі росте, у коня колихається, у баби теліпається». (Сито)

Загадки можуть мати національні образи: «Прийшли татари, людей забрали, а хата вікном утекла» (Рибалка. Риба, вода, волок); «Під одним козирком чотири козаки стоять» (Ніжки стола).

     4.  Ознаки загадки: Конкретність теми, лаконізм, стійкість традиції українського народу.

     5.  Основні типи

Предмети зіставляються на основі їхнього загального зовнішнього вигляду, схожості: «За лісом, за пралісом золота діжа горить». (Сонце); «Ой на горі гай, під гаєм мигай, під мигаєм лупай, під лупаєм сапай, під сапаєм хапай». (Волосся, вії, очі, ніс, рот) Зіставлення предметів відбувається на ґрунті їхньої зовнішньої схожості за кольором: «Два ряди білих хуст, а всередині червона запаска». (Зуби і язик); «Красно, ясно в землю вросло». (Буряк)

 Предмети зіставляються на основі ознак їхньої внутрішньої організації: «В одній барилі та дві пиві, а барило без дна і без чопа». (Яйце)

 Предмети порівнюються за їхніми функціями та роллю в побутовому житті народу: «Біленьке, синеньке, увесь світ одягає». (Голка)

 Предмети порівнюються за особливостями їхнього руху, співвідношенню нерухомого і рухомого: «Батько лежить в сповитку, а син пішов по світу». (Вогонь і дим); «Стоїть дід над водою, коливає бородою». (Очерет)

      Предмети зіставляються за особливостями їхнього руху та на основі спільних властивостей їхнього переміщення та їхньої поведінки: «Без ніг, без рук, а вилізе на друк». (Горох); «Без рук стука, без вогню горить». (Блискавка і грім)

     6. Форма загадок -

 Загадки-запитання складаються з одного питального речення, яке зазвичай починається з’ясувальними сполучниками: «що то», «хто», «кому». Творення художнього образу в цих текстах відбувається за принципом повідомлення якостей і властивостей предмета загадування. Наприклад: «Що то за твір, що ні чоловік, ні звір, а має вуса?» (Ячмінь); «Що то: з гори лисий заглядає, а з долини босий бреше?» (Місяць та собака); «В кого кам’яна сорочка?» (В черепахи); «Кому кланяємося, а він з хвостом?» (Духу святому); «Хто на собі ліс носить». (Олень)

 Загадки-розповіді можемо назвати найменшими художніми творами з найрізноманітнішою тематикою. Наприклад, певні загадкові формули становлять маленькі ескізи, замальовки з навколишнього життя, хоч за цими картинками «проглядає» всього одна річ, якесь одне явище: «Гуска плавала, плавала і загубила хвіст». (Голка); «Стоять коні на припоні, не п’ють, не їдять, а щоденно гладшають». (Огірки). Часто такі малюнки забарвлені доброзичливим народним гумором: «Сидить дід за дошками, стріля в бабу галушками. (Ткацький верстат) «Між двома осиками б’ються хлопці язиками». (Дрова і вогонь). Деякі з цих творів нагадують сатиричні каламбури: «Півень каже “Пкудкудак”, курка каже “Птак!”» (Чоловік їсти просить, а жінка каже чортового батька).

Загадки-байки — це короткі, здебільшого ритмізовані, з м’яким полиском гумору сюжетні твори. Вони мають струнку композиційну будову, зазвичай складаються з двох-трьох розповідних речень, часом містять питальне. Вони вимагають не лише образного сприйняття довколишнього світу, але й досконалого його знання. «Прийшла шайда-байда, взяла штрики-брики; як почули м’якиники та сказали житникам: “Сідайте на вівсяники, доганяйте шайду-байду, віднімайте штрики-брики”. (Вовк вхопив козу, почули собаки й почали гавкати, ніби кажучи людям: “Сідайте на коней, доганяйте вовків та відніміть козу”), або загадка: “Прийшла Тота під наші ворота, питається Лепети: “Чи вдома Понура?” (Прийшов вовк і питає собаки, чи вдома свиня). У цій загадці-байці назви тварин сховані під іменами, в яких зашифровано риси, характерні для тварин, про які йдеться.

▼ «Книжні» загадки, міні-твори, що мають сюжет і, очевидно, потрапили до фольклору. Наприклад, «Ко мні, растущу у землі, прийде сівня Адамова; обрубаста мі руці і нозі, возложиша на главу мою вінець і омрачихомся ми світ». (Млинове каміння) «Із землі создан, яко Адам; ввержен в пещ огненную, яко три отроці; на колесницю возведен, яко Іосихв; от чрева єго всі ми питаємся; а умроша п не погребова». (Горщик глиняний)

Наступна група — загадки у формі стислого діалогу. Як відомо, діалог — це тип усного мовлення, який за своєю формою є розмовою двох або кількох осіб. Загадка (за будовою двочленна), також передбачає діалог. Наприклад, «Швидка-прудка, куди йдеш?» — «А тобі, стрижене-мижене, нащо?» (Вода і очерет); «Стукотни, грукотни, куди ви йдете?» — «Смалене, палене, на що вам те?» (Відра й горшки).

     7.  Робота з картками (за вибором)

Деяким учням учитель роздає картки, на котрих зображені різні тварини, комахи, до яких потрібно скласти загадку і записати на цій картці. У цей час решта учнів разом з учителем відгадують загадки зі збірника. Той, хто склав загадку, читає її, учні відгадують, а потім роздивляються картинку.

    8. Літературна гра «Найкмітливіші»

Клас поділяється на дві команди (дівчат та хлопців). Гра минає в два етапи: І етап — «Запитанка»; II етап — «Відгадочка».

     I етап — «Запитанка»

     За кожну правильну відповідь — 2 бали.

 Що таке загадки?

 Навіщо люди складали загадки?

 3 яких частин складається загадка? (Із власне загадки і відгадки)

       Які є види загадок?

 Хто є автором загадок?

     II етап — «Відгадочка»

     За кожну правильну відповідь — 1 бал.

     Відгадайте загадки.

Загадка

Відгадка

П’ять братів: віком рівні, зростом різні

пальці

Що можна побачити з заплющеними очима?

сон

Ношу багато років їх, а полічити не можу

волосся

Прозорий, як скло, не вставиш у вікно

льод

3 гілки на гілку стриба, як комашка, легка й моторна, та проте не пташка

білка

Хто вміє на всіх мовах говорити?

відгомін, луна

Сім братів, усі вони

однакового віку,

а імена в них різні

дні тижня

У носатого Івана

Одежина дерев’яна.

Він у чистім полі ходить

І по ньому носом водить.

Не стрижений, не чесаний —

Гострим ножем затесаний

олівець

Кулька крутиться, працює,

А з-під кульки — рідина.

Швидко літеру малює

На папері — ось вона

ручка

Дуже я потрібна всім —

І дорослим, і малим.

Всіх я розуму учу,

А сама завжди мовчу

книга

Великий будинок у місті стоїть,

Та завжди, як вулик бджолиний, шумить. Як чаша, він повний знаннями,

Ласкавий будинок цей з нами

школа

Хату на хаті має, жабам рахунок знає?

лелека

     IV. УЗАГАЛЬНЕННЯ УРОКУ,

     ЗАКРІПЛЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ

     1.  Тестове опитування

1. Від якого слова походить слово «загадка»?

А Говорити; 

Б відтворювати;

В гадати; 

Г сміятись.

2. Яка загадка складається з одного питального речення за допомогою слів «Що то», «Хто»?

А Загадка-розповідь; 

Б загадка-байка;

В загадка-діалог; 

Г загадка-запитання.

3. Яку загадку можемо назвати найменшим художнім твором?

А Загадка-розповідь; 

Б загадка-байка;

В загадка-діалог; 

Г загадка-запитання.

4. Які є загадки з гумористичним сюжетом?

А Загадка-розповідь; 

Б загадка-байка;

В загадка-діалог; 

Г загадка-запитання.

5. Які загадки за своєю формою є розмовою двох або кількох осіб?

А Загадка-розповідь; 

Б загадка-байка;

В загадка-діалог; 

Г загадка-запитання.

6. Яка тематика загадки «Вдень мовчить, а вночі кричить»?

А Рослинний і тваринний світ;

Б трудова діяльність;

В людина; 

Г явище природи.

7. Яка тематика загадки «В лісі росте, у коня колихається, у баби теліпається»?

А Рослинний і тваринний світ;

Б трудова діяльність;

В людина; 

Г явище природи.

8. Яка тематика загадки «Між білими берізками телепай плеще»?

А Рослинний і тваринний світ;

Б трудова діяльність;

В людина; 

Г явище природи.

9. Яка тематика загадки «А що сходить без насіння?»

А Рослинний і тваринний світ;

Б трудова діяльність;

В людина; 

Г явище природи.

10. Яка тематика загадки «А що плаче — сліз не має»?

А Духовне життя людини;

Б трудова діяльність;

В людина; 

Г явище природи.

11. Відгадайте загадку «Під одним козирком чотири козаки стоять»:

А ніжки стола; 

Б стіни хати;

В ліжко; 

Г піч.

12. Відгадайте загадку «А що горить без полум’я?»:

А ненависть; 

Б любов;

В зрада; 

Г радість.

     V. ПІДБИТТЯ ПІДСУМКІВ УРОКУ

     VI. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

  1. Вивчити 5 загадок напам,ять і пояснити їх зміст
  2. Напишіть твір-мініатюру «Загадка — скарб українського народу».
  3. Прочитати і вивчити стор. 143-145

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дата___________                            Предмет_____Українська мова____                       Клас_____5____                                           Урок № 33 . Тема: Види загадок (про людей, їхнє життя, про природу, рослин, тварин). Художні засоби в загадках.

Теорія літератури: метафора.

Мета: Навчальна: ознайомити учнів зі світом загадок; проаналізувати програмні фольклорні твори; визначити їхні види та художні засоби.Виховна: виховувати любов до усної народної творчості.Розвивальна: розвивати творчу уяву, логічне мислення, виразне читання.

Тип уроку: засвоєння нових знань і формування вмінь.

Обладнання, наочність: дидактичний матеріал.

ПЕРЕБІГ УРОКУ

     І. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

     1. Забезпечення емоційної готовності до уроку

     2. Перевірка домашнього завдання

     3.Актуалізація опорних знань.

      Розгадування загадок

1. Не хожу я, а скакаю,

     Бо нерівні ноги маю.

     Через поле навмання

     Перегнав би я коня.(заєць)

2. Ось хатина, в ній співак.

     Як цю пташку звали...  (шпак)

3. Стоїть дід над дашками, кида в бабу галушками.(град)

4. Котиться клубочок

     Зовсім без ниточок.

     Замість ниточок —

     Триста колючок.(їжак)

5. Двоє ходять, двоє — дивляться, одна водить і наказує.(людина)

6. Завжди в роті, а не проковтнеш.(язик)

7. Швидко скрізь  літає,

Безліч мошок поїдає,

За вікном гніздо будує,

Тільки в нас він не зимує.(ластівка)

II. ПОВІДОМЛЕННЯ ТЕМИ ТА МЕТИ УРОКУ

III. ОПРАЦЮВАННЯ НАВЧАЛЬНОГО МАТЕРІАЛУ

1. Вступне слово вчителя

Загадки — це своєрідні перлини народної мудрості й творчості. Вони не тільки розвивають у людині гостроту розуму, догадливість, кмітливість, а й відкривають поетичну сторону звичайних речей, предметів і явищ.

Специфікою загадок є те, що в них у завуальованій формі зашифровано якийсь предмет чи явище, первісне значення якого треба відшукати. Щоб їх розгадати, потрібно вміти бачити спільне в конкретному й абстрактному, а метафоричні образи загадки замінювати реальними.

Загадки завжди виступали засобом естетичного освоєння навколишньої дійсності: розвивали естетичний смак, сприяли образному баченню різних предметів і явищ у житті, допомагали відчути зображувальну силу слова.

2. Художні засоби в загадках

Загадки — це вид художньої творчості народу, тому в них часто використовуються такі художні засоби, як повтори («Торох, торох, розсипався горох, почало світати — нема що збирати» — зорі), епітети та гіперболи («Біг кінь білобокий понад яр глибокий; як упав — на весь світ задрижав» — грім), антоніми («Чорна корова всіх людей поборола, а біла кобила всіх побудила» — ніч і день), метафори («Сиві воли усе поле злягли» — туман), іронія, гумор («Сидить дід за подушками і стріляє галушками» — град), парадокси («— Вона Червона? — Ні, чорна.— Чому ж вона біла? — Тому що зелена» — смородина); зменшувально-пестливі слова («Діжечка на діжечці, діжечка на діжечці, а зверху китичка» — очерет) та ін.

3. Види загадок

Тематика загадок різноманітна:

Про явища природи: «А що сходить без насіння?» (Сонце); «А що біжить без перестанку?» (Час); «А що шумить без буйного вітру?» (Річка); «Всіх годує, напуває, а про неї не кожен дбає». (Земля); «Піднялися ворота — всьому світу красота». (Веселка).

Про людину: «Між білими березами талалай плегце». (Зуби, язик); «Що воно за штука, що день і ніч стука». (Серце) «Дві зірки весь світ бачать». (Очі); «Завжди в роті, а не проковтнеш». (Зуби)

Про рослинний і тваринний світ: «Чотири чотирники, два закопирники, а третій вертун». (Корова) «Хату на хаті має, жабам рахунок знає?» (Лелека); «Вдень мовчить, а вночі кричить». (Сова); «Сім солов’ят на одній подушці сидять». (Бджоли); «Літом у шубі, зимою в шапці». (Дерево); «Має гребінь, та не може ним чесатися». (Півень)

4. Рубрика «Знавець загадки»

Розкажіть усе про загадку (за схемою).

Загадка -> утворення загадки —> форми загадки.

5. Рубрика «Дерево-загадка»

На дошці намальоване дерево, на ньому закріплені маленькі аркуші із загадками. Кожен учень підходить до дерева та «зриває» аркуш. Читає загаду, відгадує її, або відгадує за допомогою класу.

Орієнтовні загадки

1. Стоїть серед моря червона комора. (Сонце)

2. Золотий пішов, а срібний прийшов. (Сонце і місяць)

3. Загадаю загадки на три граматки: усім трьом, що перед вікном. (Сонце, Місяць, зорі)

4. Іде лісом — не тріщить, іде водою — не плюскотить, іде до хати — на нього пси не гавкають. (Сонячний промінь)

5. Через вікно суне золоте сукно. (Небо і сонце).

6. Не дід, а з бородою, не корова, а доїться. (Коза)

7. Живе в лісі; хижий, дикий, душить курей та індиків. (Лис)

8. Від нежданого приходу вона хутко скаче в воду. (Жаба)

9. Маленький, сіренький, по гаях літає, а вночі співає. (Соловейко)

10. Довгі ноги, довгий ніс, по болоті ходить скрізь. (Чапля)

11. Стоїть півень на току у червонім ковпаку. (Мак)

12. Стоїть дід над водою, трясе бородою. (Очерет)

13. Не сіють, не саджають — самі виростають. (Волосся)

14. Повен хлівець білих овець. (Рот)

15. Що воно за штука, що день і ніч стука. (Серце)

16. Сопе, хропе, часом чхає, сюди-туди зазирає; на морозі замерзає, бо одежини не має. (Ніс)

6. Рубрика «Складіть загадку» (з указаних слів) та відгадайте

1. Воно, ніч, що, за, що, день, штука, і, стука?

2. Колода, болота, згниє, не, серед, не, лежить, і, заіржавіє.

3. Насіння, сіє, поле, хто розуміє, чорне, його, біле, той.

4. Маленький, мене, відразу, я, та, глянеш, на, свій, спритненький, знайдеш, шлях.

5. Червона, низько, до, пахуча, близько, росте, солодка, землі.

     Відповіді

1. Що воно за штука, що день і ніч стука? (Серце)

2. Лежить колода серед болота, не згниє і не заіржавіє. (Язик)

3. Біле поле, чорне насіння, хто його сіє, той розуміє. (Книжка)

4.Я маленький, та спритненький, глянеш на мене — відразу знайдеш свій шлях. (Компас)

5. Червона, солодка, пахуча, росте низько, до землі близько. (Суниця)

     IV. УЗАГАЛЬНЕННЯ УРОКУ,  ЗАКРІПЛЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ

    1. Тестове опитування

 

      V. ПІДБИТТЯ ПІДСУМКІВ УРОКУ

      VI. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

Напишіть твір-мініатюру «Загадка в житті людини»  

 Охарактеризуйте загадки про тварин та рослинний світ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Стоїть серед моря червона комора.

 

Золотий пішов, а срібний прийшов.

 

Загадаю загадки на три граматки: усім трьом, що перед вікном.

Іде лісом — не тріщить, іде водою — не плюскотить, іде до хати — на нього пси не гавкають.

 

Через вікно суне золоте сукно.

Не дід, а з бородою, не корова, а доїться.

Живе в лісі; хижий, дикий, душить курей та індиків.

 

Від нежданого приходу вона хутко скаче в воду.

Маленький, сіренький, по гаях літає, а вночі співає.

Довгі ноги, довгий ніс, по болоті ходить скрізь.

Не сіють, не саджають — самі виростають.

 

Стоїть півень на току у червонім ковпаку.

Стоїть дід над водою, трясе бородою.

Повен хлівець білих овець

Що воно за штука, що день і ніч стука.

Сопе, хропе, часом чхає, сюди-туди зазирає; на морозі замерзає, бо одежини не має.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Складіть загадку» (з указаних слів) та відгадайте

1. Воно, ніч, що, за, що, день, штука, і, стука?

2. Колода, болота, згниє, не, серед, не, лежить, і, заіржавіє.

3. Насіння, сіє, поле, хто розуміє, чорне, його, біле, той.

4. Маленький, мене, відразу, я, та, глянеш, на, свій, спритненький, знайдеш, шлях.

5. Червона, низько, до, пахуча, близько, росте, солодка, землі.

 

 

Тестове опитування

1. Відгадайте загадку «Народився восени, навесні вмираю»:

А сніг; Б хліб;В мороз; Г вітер.

2. Відгадайте загадку «Зроду рук своїх не має — візерунки виливає»:

А сніг; Б хліб;В мороз; Г вітер.

3. Відгадайте загадку «Ні листя, ні гілля — у гаю зростають»:

А гриб; Б трава;В суниця; Г квітка.

4. Відгадайте загадку «Головата, дженджуриста, сорочок наділа триста, а нога — одна»:

А картопля; Б морква;В капуста; Г буряк.

5. Відгадайте загадку «Що то за курочка, що під землею несеться?»:

А морква; Б буряк;В капуста; Г картопля.

6.Яка форма цієї загадки: «Довгий, зелений, добрий солоний, добрий і сирий, хто він такий?

А Загадка-діалог; Б загадка-байка;В загадка-запитання; Г загадка-розповідь.

7.Якої тематики ця загадка «Бочка стогне біля тину, завалившися бочком»?

А Про тварину; Б про рослини;В про людину; Г про явища природи.

8. Якої тематики ця загадка «У зеленим зіллі Виросли дівчатка — Вії у них білі, Золоті очатка»?

А Про тварин; Б про рослини;В про людину; Г про явища природи.

9. Якої тематики ця загадка «Як летів — блискотів. Як упав — землею став»?

А Про тварину; Б про рослини;В про людину; Г про явища природи.

10. Якої тематики ця загадка «Все життя один одного наздоганяють, а обігнати один одного не можуть»?

А Про тварин; Б про рослини;В про людину; Г про явища природи.

11. Якої тематики ця загадка «У білій одежині, В хустині зелененькій Сумує край стежини Тонесенька Оленка»?

А Про тварин; Б про рослини;В про людину; Г про явища природи.

12. Якої тематики ця загадка «Щоб кравець — не кравець. І щоб швець — так не швець. А ножиці у руках І щетинка у зубах»?

А Про тварину; Б про рослини;В про людину; Г про явища природи. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дата___________                            Предмет_____Українська мова____                       Клас_____5____                                           Урок № 33 . Тема: Прислів’я та приказки. їхня краса й мудрість. Народне уявлення про довколишній світ. Види прислів’їв і приказок. Теорія літератури: прислів’я, приказка. Вивчити напам’ять: кілька прислів’я і приказки (на вибір)

Мета:Навчальна: ознайомити учнів зі світом прислів'їв та приказок; проаналізувати програмні фольклорні твори; визначити їх види та вивчити поняття.Виховна: виховувати любов до фольклору.Розвивальна: розвивати творчу уяву, логічне мислення, виразне читання.

Тип уроку: засвоєння нових знань і формування вмінь.

Обладнання, наочність: дидактичний матеріал.

Хто мови своєї цурається, хай сам себе стидається.

Народна мудрість

ХІД УРОКУ

І. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

1. Забезпечення емоційної готовності до уроку

2. Перевірка домашнього завдання

3. Актуалізація опорних знань. Бесіда

Що ви вже знаєте про прислів’я та приказки?

Хто є автором прислів’їв та приказок?

▼ Які ви знаєте прислів’я?

▼ Прислів’я та приказки — це жанр української народної творчості?

II. ПОВІДОМЛЕННЯ ТЕМИ ТА МЕТИ УРОКУ

III. ОПРАЦЮВАННЯ НАВЧАЛЬНОГО МАТЕРІАЛУ

1. Вступне слово вчителя

Прислів’я та приказки належать до неоціненних коштовностей фольклору будь-якого народу, в тому числі — українського, — короткі влучні вислови, які образно та лаконічно передають нащадкам висновки з життєвого досвіду багатьох поколінь предків. Вони є узагальненою пам’яттю народу та результатом його спостережень

над життям і явищами природи, що дає змогу молодому поколінню формулювати погляди на етику, мораль, історію й політику.

Прислів’я та приказки становлять звід правил, якими людина має керуватися в повсякденному житті. Вони рідко тільки констатують якийсь факт, скоріше рекомендують чи застерігають, схвалюють або засуджують,— словом, повчають, бо за ними стоїть авторитет поколінь нашого народу, чия невичерпна талановитість, високе естетичне чуття й гострий розум і тепер продовжують примножувати і збагачувати духовну спадщину, що громадилася віками. Чіткої межі між прислів’ями та приказками не існує, а основна відмінність полягає насамперед у тому, що прислів’я є більш розгорнутими, ніж приказки.

Багато українських прислів’їв виражають любов до Батьківщини, готовність її захищати, осуд зрадників, стверджують необхідність дружби між народами тощо.

Виникають прислів’я постійно, але поширюються в народі й передаються від покоління до покоління лише найзмістовніші й най- влучніші з них. Справжні народні прислів’я поєднують у собі глибокий зміст із дуже простою, але образною формою, їх легко запам’ятовувати й виголошувати. Прислів’я, як правило, короткі, будова їх відзначається симетричністю, поділом на частини, що римуються між собою; рими в них багаті й іноді несподівані. Часто прислів’я будуються з використанням або синтаксичного паралелізму («Хвали жито в стогу, а пана в гробу»), або протиставлення («Рання пташка дзьобик чистить, а пізня очиці жмурить»). Найчастіше прислів’я використовують метафору, а також гіперболу («Такий тупий ніж, що й киселю не ріже»), іронію («Поможе, як мертвому кадило»), порівняння («Живе, як у батька за пазухою»), епітети («У лиху годину узнаєш вірну людину») та інші тропи. Можна виявити такі особливості народних прислів’їв: узагальнення народного досвіду; повчальність; стислість і ємність висловленої думки; влучність і поетичність; використання слів у прямому й переносному значеннях; малий обсяг.              .

2. Теорія літератури

Прислів'я — мала форма народної поетичної творчості, короткий, ритмізований вислів, що несе узагальнену думку, висновок, іносказання з дидактичним ухилом. «Життя прожити — не поле перейти».

3. Особливості народних прислів'їв:

 узагальнення народного досвіду;

 повчальність;

 стислість і ємність висловленої думки; а влучність і поетичність;

 використання слів у прямому й переносному значеннях;

 малий обсяг.

      4. Будова прислів'їв

 Загальне судження і додатки, тлумачення, повчання.

 Чітка композиція підтримується ритмічним строєм. В основу його покладено тонічний розмір, заснований на ударних і ненаголошених складах.

     5. Виражальні засоби мови прислів'їв

 Епітети: Біла, рум’яна — рівно кров з молоком.

 Порівняння: Жіноче серце, що котел кипить.

 Метафора: Дружина співає, а чоловік вовком виє.

 Гіпербола: Така красава, що у вікно гляне — кінь пряне, на двір вийде — три дні собаки гавкають.

     6.  Теорія літератури

     Приказка — стійкий вислів, у якому дається образна характеристика певного явища. Зміст її, на відміну від прислів’я, не має звичайно повчального характеру, їй властива синтаксична незавершеність. Досить часто це вкорочене прислів’я, наприклад: «як сніг на голову», «вивести на чисту воду», «лисячий хвіст», «вовчий рот», «собаку з’їв».

    7. Тематика прислів'їв

 Прислів’я та приказки про мову. (Птицю пізнати по пір’ю, а людину по мові, удар забувається, а слово пам’ятається, чоловік має два вуха, щоб багато слухав, а один язик, щоб менше говорив.)

  Прислів’я та приказки про добро. (Все добре, що добре кінчається).

 Прислів’я та приказки про працю. (Будеш трудиться — будеш кормиться, маленька праця краща за велике безділля, треба нахилиться, щоб з криниці води напиться).

 Прислів’я та приказки про розум, знання та уміння. (Вік живи — вік учись, кожна пригода — до мудрості дорога, хто знання має, той мур зламає.)

 Прислів’я та приказки про життя. (День довгий, а вік короткий, життя біжить — як музика дзвенить, життя закоротке для щастя, а задовге для терпіння).

 Прислів’я та приказки про тварин. (Бійся не того собаки, що бреше, а того, що ластиться, дарованому коневі в зуби не дивляться, кіт з хати — миші танцюють)

 Прислів’я та приказки про взаємини між людьми. (Один у полі не воїн, всі за одного, один за всіх, дружній череді і вовк не страшний)

 Прислів’я та приказки про природу та її явища. (Нема тієї драбини, щоб до неба дістала, місяць — козацьке сонце, Вода в решеті не встоїться)

     8.  Практичні завдання

     8.1. Розподіліть прислів’я та приказки за вказаним зразком.

Прислів’я

Приказка

Зразок: Рідна мова — не полова: її за вітром не розвієш

Зразок: Рідна мова — не полова

Приказка: «Правда очі коле», «У страху великі очі», «Ото велике цабе!», «Дожився до ручки», «Він тертий калач».

Прислів'я: «Рання пташка дзьобик чистить, а пізня очиці жмурить», «Такий тупий ніж, що й киселю не ріже», «Живе, як у батька за пазухою», «У лиху годину узнаєш вірну людину», «Хвали жито в стогу, а пана в гробу».

      8.2. Рубрика «Добери прислів’я та приказки» (Вчитель говорить слова — на позначення предмету)

1. Перо (Гарна птиця пером, а чоловік розумом);

2. Меч (Від меча рана загоїться, а від лихого слова — ніколи);

3. Хата (Своя хата — своя правда, своя стріха — своя втіха);

4. Голова (Шануй свою голову, бо друга не виросте);

5. Камінь (Хто мусить, той і каменя вкусить);

6. Залізо (Куй залізо, поки гаряче);

     8.3. Встановіть відповідність за тематикою.

1. Слово — не горобець, вилетить — не спіймаєш. (Про мову)

2. Добра пряха на скіпку напряде. (Про працю)

3. Де старий спотикнеться, там нехай молодий добре напнеться. (Про розум)

4. Свій хоч не заплаче, то скривиться, хоть не скривиться, то не висміє. (Про сім’ю)

5. Біда, коли один в бороні, а десять в стороні. (Про дружбу)

    

 IV. УЗАГАЛЬНЕННЯ УРОКУ,  ЗАКРІПЛЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ

      1. Тестове опитування

1. Мала форма народної поетичної творчості, короткий, ритмізований вислів, що несе узагальнену думку, висновок, іносказання з дидактичним ухилом. Це:

А прислів’я; 

Б приказка;

В загадка; 

Г легенда.

2. Стійкий вислів, у якому запропонована образна характеристика певного явища, це:

А прислів’я; 

Б приказка;

В загадка; 

Г легенда.

 

     V. ПІДБИТТЯ ПІДСУМКІВ УРОКУ

     VI. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

Напишіть твір-мініатюру «Прислів’я та приказки — окраса української мови», «3 глибин моря дістають перлини, а з глибин книг — знання».

Вивчіть 10 прислів,їв напам,ять

 

 

 

Дата___________                            Предмет_____Українська мова____                       Клас_____5____                                           Урок № 35 . Тема: «3 глибин моря дістають перлини, а з глибин книг — знання». Твір-роздум за прислів’ями.

Мета:Навчальна: закріплювати навички правильно будувати текст-міркування, вчити розкривати абстрактно-загальні поняття.Виховна: виховувати людяність, гуманізм у стосунках, великодушність та самопожертву, скромність, бережливе ставлення до природи. Розвивальна: розвивати зв'язне мовлення, увагу, пам'ять, мислення, уміння логічно й послідовно викладати думки на папері, словесно передавати свої почуття й переживання.

ХІД УРОКУ

      І. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

     1.  Забезпечення емоційної готовності до уроку

     2.  Перевірка домашнього завдання

     3. Актуалізація опорних знань. Бесіда

Що ви знаєте про прислів’я?

Які ви знаєте прислів’я?

На які теми можна поділити прислів’я?

     II. ПОВІДОМЛЕННЯ ТЕМИ ТА МЕТИ УРОКУ

Учитель. Сьогодні на уроці ми спробуємо об’єднати дивовижну красу перлини з духовною красою книги. Також ви напишете твір-роздум «З глибин моря дістають перлини, а з глибин книг — знання».

     III. ОПРАЦЮВАННЯ НАВЧАЛЬНОГО МАТЕРІАЛУ

     1. Бесіда

Як ви розумієте прислів’я «З глибин моря дістають перлини, а з глибин книг — знання»?

Чому саме перлину порівнюють зі знаннями, а книгу з морем? Доведіть свою думку.

Які ще ви знаєте прислів’я про книгу або знання? (Знання — сонце, книга — вікно, Книга — твій друг, без неї, як без рук, Не на користь книжку читати, коли вершки лиш знімати)

    2. Рубрика «Вислови про книгу»

1. Читаючи вперше хорошу книгу, ми переживаємо відчуття, ніби знайшли нового друга. Перечитати книгу — значить знову побачити давнього друга (Вольтер).

2. Любіть книгу, вона полегшить вам життя, по-дружньому допоможе розібратися в строкатій і бурхливій плутанині думок, почуттів, подій, вона навчить вас поважати людину і самих себе, вона надихає розум і серце почуттям любові до світу, до людини (Максим Горький).

3. Книги — це скарби людського розуму, які мають переходити в спадок від покоління до покоління на вжиток тих, хто народиться згодом (Д. Аддісон).

4. Вчасно прочитана книга — це велике щастя. Вона здатна змінити життя так, як не змінить його найкращий друг чи наставник (П. Павленко).

3. Гра «Скарбниця мудрості»

Книги мають особливу чарівність; книги дають нам насолоду: вони розмовляють із нами, дають нам добрі поради, вони стають живими друзями для нас.

З’єднайте колонки так, щоб утворились прислів’я.

Книга для розуму

як без вікон, темно

Прочитав добру книгу

- ключ до знань

У книжці шукай не букви,

а з книжок — знання

Хто багато читає,

як без вікон, темінь

В домі без книги,

- теплий дощик для посівів

Книги

а думки

3 ручаїв — ріки,

як на світі жить

Розум без книги,

- розуму наберешся

Книга вчить,

той багато знає

3 книгою подружишся

- зустрівся з другом

Ключ

Книга для розуму — теплий дощик для посівів.  

Прочитав добру книгу — зустрівся з другом.

У книжці шукай не букви, а думки.

Хто багато читає, той багато знає.

В домі без книги, як без вікон, темно.

Книги — ключ до знань.

З ручаїв — ріки, а з книжок — знання.

Розум без книги, як без вікон, темінь.

Книга вчить, як на світі жить.

З книгою подружишся, розуму наберешся.

4. Відгадай загадку

1.Кожний, скільки хоче, бере, а все лишається. 2.Уст не маю, а про живих і мертвих красно розповідаю.  3.Не людина, а є вчителем людини. (Книга)

5. «За і проти» Чи потрібні нам книги та знання?

     6. Підготовка до написання твору-роздуму

     6.1. Бесіда.

Які види текстів ви знаєте?  Текст міркування — це ...?

Пригадайте будову тексту-роздуму.

Які особливості тексту-роздуму ви знаєте?

▼ Яка відмінність тексту-роздуму від інших видів текстів?

     Пам'ятка

1.Кожну частину тексту писати з абзацу.

2.Речення будувати невеликі.

3.Послідовно викладати свої думки.

4.Наводити приклади, докази.

5.Стежити за мовою.

6.Уникати повторів слів.

7.Під час написання складних слів користуватися орфографічним словником.

     6.3. Складання плану.

     План (орієнтовний)

1. Прислів’я — мудрість українського народу.

2. Велика сила — книги.

3. Знання — шлях до успіху.

4. Книги та знання збагачують життєвий досвід.

     V. ПІДБИТТЯ ПІДСУМКІВ УРОКУ

     VI. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

 Стор. 149 Д/З 4 питання

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дата___________                            Предмет_____Українська література____                       Клас_____5____                                           Урок № 36 . Тема: Леонід Глібов. «Химерний маленький», «Що за птиця?»

Відомий український поет і байкар. Фольклорна основа його віршованих загадок.Теорія літератури: акровірш, порівняння

Мета: Навчальна: ознайомити учнів із цікавими сторінками біографії автора; проаналізувати програмні ліричні твори; визначити художні засоби та образність; вивчити поняття акровіршу та оповідання.Виховна: формувати інтерес до авторського фольклору.Розвивальні: розвивати творчу уяву, логічне мислення, виразне декламування віршів.

Тип уроку: засвоєння нових знань і формування вмінь.

Обладнання, наочність: портрет автора, книжкова виставка його творів, дидактичний матеріал.

Працюючи, не знав ти зради;

 із шляху певного тебе не відхилив

ні острах, ні життя принади.

В. Самійленко

ХІД  УРОКУ

     І. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

     1.  Забезпечення емоційної готовності до уроку

     2.  Перевірка домашнього завдання

     3. Актуалізація опорних знаньЗагадка — це ...Які є види загадок?Які теми загадок?Які особливості загадок?

     3.2. Поетична хвилинка

Ах, як гарно надворі сьогодні,

Красне сонечко танцює із-за хмар.

Рання пташка крильцями вітає,

Озеро красиве під дубком,

Вітерець все грається сьогодні

І лоскоче листячко дерев.

Разом з нами він вітається сьогодні,

Шепче вам свій ласкавий він «Привіт»!

3.3. Бесіда.

Чи сподобався вам вірш?

Про кого розповідається у вірші?

Чи помітили ви щось незвичайне?

Учитель. Подивіться на перші літери кожного рядка, а зараз прочитайте їх згори донизу. Яку назву ви побачили? (Акровірш)

II.  ПОВІДОМЛЕННЯ ТЕМИ ТА МЕТИ УРОКУ

III. ОПРАЦЮВАННЯ НАВЧАЛЬНОГО МАТЕРІАЛУ

1.Вступне слово вчителя

Леонід Глібов народився 4 березня 1827 року в селі Веселий Поділ, колишнього Хорольського повіту на Полтавщині. Його батько, Іван Назарович Глібов, був управителем кінськими табунами в маєтку поміщика Гаврила Родзянки. Дитинство Глібова минуло в селі Горби Кременчуцького повіту, куди з Веселого Подолу перейшов на роботу його батько, забравши з собою сім’ю.

Початкової грамоти Глібова навчила його мати, Орина Гаврилівна, культурна й освічена жінка, потім хлопця учив місцевий панотець, а 1840 року його віддали до Полтавської гімназії.

У перші роки перебування в Полтавській гімназії

Л. Глібов пробує писати російською мовою. Його творча біографія починається віршем «Сон», написаним 1841 року, а 1847 р. виходить його перша збірка російською мовою — «Стихотворения Леонида Глебова».

Після одруження він вступає 1849 р. до Ніжинського ліцею вищих наук князя Безбородька. Тоді ж Глібов звертається до жанру байки і навіть деякі з них друкує в газеті «Черниговские губернские ведомости».

З 1855 р. Л. І. Глібов працює викладачем історії та географії в дворянському училищі в м. Чорному Острові, Подільської губернії, а з 1858 р. переходить на посаду викладача історії та географії в Чернігівську чоловічу гімназію. У цей період з’являються перші українські байки Глібова — здебільшого вільні переклади з Крилова. У ці роки він пише також низку ліричних віршів в дусі пісенно-романтичної поезії 20-40-х років XIX ст.

1861 р. письменник стає видавцем і редактором новоствореної двотижневої газети «Чернігівський листок», у якій вміщувались його прозові і поетичні твори під псевдонімами: «Ив. Кенер», «Простодушний». У газеті, яку він видавав власним коштом російською і українською мовами, висвітлювали питання громадсько- культурного життя України того часу. Зростання популярності «Чернігівського листка» насторожило царських чиновників, які  піддали суворій цензурі вміщені в ньому матеріали, що згодом призвело до припинення діяльності цього видання. Після цієї події Л. Глібов залишив Чернігів та на кілька років оселився в Ніжині разом з дружиною, яка тяжко захворіла.

Поховавши дружину, 1895 р. Глібов повертається до Чернігова та деякий час працює дрібним чиновником у канцелярії губернатора. З 1867 р. він стає управителем земської друкарні, продовжує активну творчу працю, готує збірки своїх байок, видає книги-«метелики», друкує фейлетони, театральні огляди, публіцистичні статті, поезії російською мовою, твори для дітей.

Чимало зробив Л. І. Глібов і для українського культурного поступу. У Чернігові, де поет прожив більшу частку свого життя, він заснував «Товариство, яке кохає рідну мову». Учасники його ставили перші українські вистави та популярні «живі картини».

За п’ять днів до смерті поет написав останню байку «Огонь і Гай» з думою про «молодіж любую, надію нашу, квіти» — про дітей. Уся творчість Л. Глібова є неоціненним набутком передової культури українського народу.

Помер Л. Глібов 10 листопада 1893 р. в Чернігові, де його й поховано на території монастиря Святої Трійці. Пам’ять про видатного байкаря Леоніда Глібова залишається у свідомості нових поколінь. Він є і буде улюбленим поетом українського народу. 1957 року у Веселому Подолі було відкрито пам’ятник Глібову. Його спорудили власним коштом вдячні нащадки — селяни місцевої артілі. З високого постаменту дивиться поет у широкий рідний степ, немов промовляючи:

Там ясная зоря, як радість привітала,

Літала на коні там молодість моя...

За своє життя Леонід Глібов написав 107 байок. Головна тема його байок — несправедливість суспільного устрою: безправ’я покріпаченого селянства, поміщицька сваволя, хабарництво чиновників тощо.

Байкарська творчість Глібова поділяється на два періоди: перший — 50-70-ті рр., другий — 80-90-ті рр.

У байках Глібова першого періоду (1853-1872 рр.) багато уваги приділено зображенню зневажливого ставлення поміщицької системи до трудового люду («Вовк і Кіт», «Гадюка та Ягня», «Вовк та Зозуля», «Вовк та Мишеня», «Лев та Миша», «Громада», «Вовк та Ягня»), процес руйнування кріпосницького господарства («Мірошник»).

Правдивим відтворенням взаємин між знедоленим, безправним народом і гнобительсько-чиновницьким апаратом є байки  «Медвідь-пасічник», «Щука», «Лисиця і Ховрах», «Вівчар», «Вовк та вівчарі». У байках «Мишача рада», «Квіти» Л. Глібов висміяв кумівство у вирішенні громадських справ.

У другий період творчості Л. Глібов пише байки: «Ластівка і Шуліка», «Лев на облаві», «Кундель», «Коник-стрибунець», «Цуцик», «Цяцькований осел», «Мальований стовп» та інші.

Сила байок Л. Глібова в тому, що майже в кожному творі відчувається народна точка зору на зображувані події. Викриваючи паразитизм, жорстокість панівних класів, байкар протиставляє їм працьовитість і чесність простого люду, показує його моральну вищість, стверджує його місце і роль у житті суспільства. Тематично спорідненим у байках письменника постає викриття чиновницького паразитизму та байдужості, морального застою.

Леонід Глібов своєю байкарською творчістю «зробив значний крок уперед порівняно зі своїми попередниками і сучасниками», малюючи реальні картини тогочасної дійсності, по-справжньому обезсмертив своє ім’я.

2. Робота з підручником стор. 150-151.

3. Теорія літератури:

 Акровірш (грецк. «віршований рядок») — вірш, у якому перші літери кожного рядка, прочитувані згори вниз, утворюють слово або речення, найчастіше — ім’я того, кому присвячується акровірш. Іноді в акровірші зашифровавно ім’я його автора. Також акровірш використовується в загадках.У XIX ст. чимало оригінальних акровіршів створив Леонід Глібов.

Порівняння — троп, який полягає в поясненні одного предмета через інший, подібний до нього, за допомогою порівняльного зв’язку, тобто єднальних сполучників: як, мов, немов, наче, буцім, ніби та ін. Цей троп має велику традицію, він широко застосовується в усній народній творчості («Парубок, мов явір», «дівчина, як зоря» та ін.)

4.Робота з твором Л. Глібова «Химерний маленький»

4.1. Читання поезії учнями.

4.2. Тема: загадки для дітей, зашифровував у цікавій поетичній формі звичайні, знайомі речі. (Вареник, пухкенький, товстенький, смачненький).

4.3. Ідея: вміння готувати смачну їжу.

4.4. Основна думка: яке приготування, така і їжа.

4.5. Бесіда.Чи сподобався вам вірш-загадка Л. Глібова?Що в ньому спільного з народними казками?Що це за страва «вареник гречаний»? (Традиційна українська страва, дуже корисна)Які дії виконує вареник?Які рядки допомогли вам знайти відгадку?Хто з вас ліпив вареники та знає, як їх готувати?

5.Робота з текстом Л. Глібова «Що за птиця?»

5.1. Читання учнями поетичного твору.

5.2. Тема: ототожнення ледачої людини з мухою.

5.3. Ідея: зображення характерних особливостей комахи, які притаманні людині. (Вона набридлива, може влетіти в будь-яку шпаринку, завжди непрохана гостя, бере все, що заманеться, їй не треба просити. Тому її звідусіль проганяють.)

5.4. Основна думка: засудження тих, хто на чужому горбу у рай в’їжджають.

6.БесідаЧи сподобався вам акровірш Л. Глібова?Хто виступає героєм у цьому вірші?Чому муха порівнюється з птахою та людиною?Які людські риси ви побачили в цьому творі?Що треба робити, щоб не бути схожим на муху?

IV. УЗАГАЛЬНЕННЯ УРОКУ, ЗАКРІПЛЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ

1.Тестове опитування

1. Коли народився Л. Глібов?

А 4 березня 1827;

Б 7 березня 1836;

В 5 березня 1822; 

Г 10 листопада 1827.

2. У якому акровірші герой — вареник?

А «Хто вона?»; 

Б «Хто сестра і брат?»;

В «Химерний маленький»;

Г «Що за птиця?»

3. У якому акровірші герой — муза?

А «Хто вона?»; 

Б «Що за птиця?»;

В «Хто сестра і брат»; 

Г «Химерний маленький».

4. Поетичний твір «Химерний маленький» — це:

А пейзажна лірика; 

Б оповідання;

В акровірш-загадка; 

Г легенда.

5. У якому селі народився Л. Глібов?

А Веселий Поділ; 

Б Миронці.

В Кирилівка; 

Г Богданівна.

6. Де купався вареник у вірші Л. Глібова «Химерний маленький»?

А У тазу; 

Б окропі;

В басейні; 

Г у воді.

7. Чим умився вареник у вірші Л. Глібова «Химерний маленький»?

А салом;

Б окропом;

В водою;

Г маслом.

8. Між людьми, як ..., в’ється:

    А пташка;

    Б комаха;

    В букарка;

    Г листя.

9. Вареник був виготовлений із:

А м’яса;

Б рису;

В гречки;

Г картоплі.

10. Куди скотився вареник?

А У дірку;

Б у рот;

В униз;

Г під стіл.

11. У що прибрався вареник?

А Одежу;

Б штанці;

В масло;

Г у тісто.

12. Коли помер Л. Глібов?

А 14 березня 1893;

Б 10 листопада 1893;

В 10 жовтня 1895;

Г 15 жовтня 1875.

    

     V. ПІДБИТТЯ ПІДСУМКІВ УРОКУ

     VI. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

Напишіть твір-мініатюру «Л. Глібов — байкар».

Прочитати стор 152-157.

Вивчіть напам,ять акровірші Глібова

 

 

 

 

 

 

 

 

Дата___________                            Предмет_____Українська література____                       Клас_____5____                                           Урок № 41  . Тема: «Повість минулих літ» — найдавніший літопис нашого народу. Значення для нащадків. Казкові та історичні мотиви літописних сюжетів. Любов руських князів до своєї землі, риси їхніх характерів. Теорія літератури: літопис.

Мета:Навчальна: ознайомити учнів із цікавими сторінками створення літопису; опрацювати ідейно-художній зміст програмного твору, визначити його тему й ідею, охарактеризувати головних персонажів та сюжет.Виховна: формувати інтерес до історичного минулого свого народу.Розвивальна: розвивати творчу уяву, логічне мислення, виразне читання.

Тип уроку: засвоєння нових знань і формування вмінь.

Обладнання, наочність: дидактичний матеріал.

ХІД УРОКУ

      І. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

     1. Забезпечення емоційної готовності до уроку

     2.Перевірка домашнього завдання

      3. Актуалізація опорних знань

Пригадайте літописи з минулого уроку. Які з них вам найбільше запам’ятались?

Хто такий Нестор-літописець?

Що ви знаєте про «Повість минулих літ»?

     II. ПОВІДОМЛЕННЯ ТЕМИ ТА МЕТИ УРОКУ

     ІІІ. ОПРАЦЮВАННЯ НАВЧАЛЬНОГО МАТЕРІАЛУ

     1. Вступне слово вчителя

     — «Повість минулих літ» — літописне зведення, складене в Києві на початку XII століття, пам’ятка історіографії та літератури Київської Русі.

Оригінал (першопис) «Повісті минулих літ» до наших днів не зберігся. Збереглися лише пізніші списки. Під «списком» розуміють «переписування» («списування») з іншого джерела. Найдавніші з них — Лаврентіївський, переписаний 1377 р., що охоплює події до 1110 р., та Іпатіївський (Іпатський), переписаний на початку XV ст. з доведенням розповіді до 1117 р. Відомі три редакції «Повісті минулих літ»: перша — складена ченцем Києво-Печерського монастиря Нестором із літописних зведень поч. XII ст. з доведенням розповіді до 1113 р. Майже 35 % текстів Нестора-літописця записано зі слів Яня (Бояна).

2.Робота над літописом «Повість минулих літ»

2.1. Тема: хронологічне зображення подій, які відбувались на наших територіях до утворення Київської Русі та за часів правління перших князів.

2.2. Ідея: уславлення славетного минулого нашого народу.

2.3. Характеристика літопису «Повість минулих літ».

Починається «Повість» викладом всесвітньої історії, яку літописець веде від легендарного «світового потопу» і розподілу землі між синами Ноя. Основну увагу літопис приділяє Яфетовим володінням, бо від племені Яфета походять і слов’яни. У вступній частині «Повісті» розповідається про народи, які пригнічували слов’ян ще на Дунаї.

Нестор розповідає легенду про апостола Андрія Первозванного, його подорож по Дніпру, пророкування на Київських горах, де мав бути збудований Київ. Цією легендою Нестор виправдовував прийняття на Русі християнства.

У «Повісті» розширено легенду про заснування братами Києва.

Перша дата — 852 р.— у «Повісті» стоїть після оповідання про хозарську данину.

Під 859-862 роками Нестор розповідає про запрошення варязьких князів на Русь, зокрема Рюрика, Аскольда та Діра.

Епізод про смерть Олега від свого коня у «Повісті» зображено дуже жваво, нею завершується цикл напівлегендарних переказів, пов’язаних з ім’ям Олега.

Кілька цікавих оповідань Нестор вмістив у Володимировому циклі. Під 992 роком записано оповідання про єдиноборство руського юнака з печеніжином та заснування Переяславу.

Спираючись на народні перекази, Нестор вніс до «Повісті» оповідання про четверту помсту Ольги над древлянами (про голубів, які підпалили Іскоростень).

Нестор увів до літопису також документальні матеріали — чотири договори руських князів із греками — договори Олега 907 та 911 рр., договір Ігоря 945 р. і договір Святослава 971 р.

Несторові також належать три оригінальні твори, що ввійшли до «Повісті». Це — оповідання про перенесення мощів Феодосія (1091), про напад половців на Печерський монастир (1096) і про похід Святополка з іншими князями проти половців (1107).

2.4. Виразне читання уривків літопису.

2.5. Опрацювання літопису «Повість минулих літ» у формі бесіди за питаннями.

Який народ мешкав на території заснування Києва?

Завдяки чому гори навкруги Києва дістали свої назви?

Як літописець описує Кия? Знайдіть цитату в тексті.

Чи був Олег завойовником? Обґрунтуйте свою думку,

Як йому вдалося завоювати Київ?

▼У чому полягала відмінність між християнською мовою та язичницькою?

▼Навіщо Ольга похрестилася? Як це її характеризує? т Чи підтримав її син нову віру?

3.Морально-ідейне значення літопису

Авторів «Повісті» найбільше цікавила проблема походження добра і зла. Зло — це диявол, добро — бог. Людина має право вибору між добром і злом. Бог дав людині «закон», дотримуючи якого, вона після смерті потрапить у рай, якщо ж піддасться диявольській спокусі — буде приречена на вічні муки. Будь-яке лихо людей — справедлива кара за їхні гріхи. Отже, історія людства — це прояв божественної волі. Всім історичним фактам і подіям літописець дає оцінку, керуючись цим критерієм добра і зла.

Важливою справою для літописця є моральна оцінка вчинків героїв. Якщо князь, на думку автора, вчинив правильно, на користь руській землі, богові і церкві, то він всіляко вихваляється; якщо ж він діє всупереч цим інтересам, то його неминуче чекає тяжка кара.

У «Повісті» об’єднано в одне ціле твори книжного і фольклорного походження різних жанрів. Усні оповідання, перекази, легенди, прислів’я, історичні пісні, воїнські повісті, житія, ораторські промови, повчання, твори перекладної літератури, давніші літописні нотатки — усе це під рукою літописця-патріота перетворилося на один монументальний твір, основним завданням якого було з’ясувати історію руської землі, її походження, розвиток, боротьбу з ворогами. Велич і слава Русі, заклик до єднання, боротьба проти княжих усобиць, уболівання за долю рідної землі, її народу — це провідні ідеї і мотиви літопису.

4.Теорія літератури

Літопис — історико-літературний твір, у якому оповідь велася за роками. В інших країнах подібні давні твори мають назву «хроніки».

     5. Вікторина «Обери князя»

     Визначте за описом, про яку постать літопису йде мова.

1.Збирав данину, обрав за дружину сільску жінку. (Ігор)

2.Був перевізником, полюбляв місцевість на Дунаї, дав ім’я місту. (Кий)

3.Симпатизував Ользі, не міг одружитися з нею, бо був її хрещеним батьком. (Костянтин)

4.Родич Рюрика виступив у похід на Київ, вбив Аскольда й Діра. (Олег)

5.Не хотів приймати християнську віру, але іншим не забороняв. (Святослав)

6.Прийняла християнство. (Ольга)

7.Охрестився сам та похрестив усю Русь. (Володимир)

     IV. УЗАГАЛЬНЕННЯ УРОКУ,

     ЗАКРІПЛЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ

     1.  Тестове опитування

1. На честь кого з братів не називали гору?                     А Кий;          Б Щек;         В Хорив;     Г Либідь.

2.Де Кий поставив невелике містечко для свого роду?  А На Дніпрі; Б на Донці;  В на Дунаї; Г на Прип’яті.

3. Яке місто було головним у кривичів?                          А Красноярськ; Б Смоленськ;  В Казань; Г Новгород.

4. Де жили народи, які платили данину Русі?                 А На півдні; Б на заході;  В на сході;  Г на півночі.

5. У якого народу князювали нащадки братів?               А Поляни;     Б древляни; В дреговичі;Г новгородці.

6. У якому місті помер Рюрик?                                         А Київ;         Б Волинь;     В Новгород;Г Смоленськ.

7. Що трапилось улітку 882 р.?А Ігор став князем; Б Олег виступив у похід; В Київ було зруйновано; Г розпочалася війна.

8. На якій горі поховано Аскольда і Діра?                      А Щекавиця;  Б Хоревиця; В Либідиця; Г Угорська.

9. Куди попливла Ольга влітку 955 р.?                           А До Аравії;   Б до Європи; В до Царгороду; Г на Схід.

10. Що радила Ольга зробити своєму сину Святославу?   А Прийняти християнство;   Б піти в похід;

   В відмінити збір данини; Г одружитися.

11. Який князь хрестив Русь?                                          А Костянтин; Б Святослав;  В Ігор;         Г Володимир.

12. Як прозвали в народі церкву, збудовану Володимиром?    А Богородицька;  Б Десятинна;   В Володимирська;

                                                                                                         Г Пресвятцицька.

 

    V. ПІДБИТТЯ ПІДСУМКІВ УРОКУ

Учитель. «Повість минулих літ» — перша в Київській Русі пам’ятка, у якій історія держави показана на широкому тлі світових подій. Висвітлює історію східних слов’ян та князівської влади, утвердження християнства на Русі, містить оповіді про виникнення слов’янської писемності, відбиває настрої різних суспільних верств.

     VI. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

Ознайомитись з біографією О. Олеся. Читати збірку «Княжа Україна».

Напишіть міні-твір на тему «Охрещення Володимиром Русі» (5-7 речень).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     1.  Тестове опитування

1. На честь кого з братів не називали гору?                     А Кий;          Б Щек;         В Хорив;     Г Либідь.

2.Де Кий поставив невелике містечко для свого роду?  А На Дніпрі; Б на Донці;  В на Дунаї; Г на Прип’яті.

3. Яке місто було головним у кривичів?                          А Красноярськ; Б Смоленськ;  В Казань; Г Новгород.

4. Де жили народи, які платили данину Русі?                 А На півдні; Б на заході;  В на сході;  Г на півночі.

5. У якого народу князювали нащадки братів?               А Поляни;     Б древляни; В дреговичі;Г новгородці.

6. У якому місті помер Рюрик?                                         А Київ;         Б Волинь;     В Новгород;Г Смоленськ.

7. Що трапилось улітку 882 р.?А Ігор став князем; Б Олег виступив у похід; В Київ було зруйновано; Г розпочалася війна.

8. На якій горі поховано Аскольда і Діра?                      А Щекавиця;  Б Хоревиця; В Либідиця; Г Угорська.

9. Куди попливла Ольга влітку 955 р.?                           А До Аравії;   Б до Європи; В до Царгороду; Г на Схід.

10. Що радила Ольга зробити своєму сину Святославу?   А Прийняти християнство;   Б піти в похід;

   В відмінити збір данини; Г одружитися.

11. Який князь хрестив Русь?                                          А Костянтин; Б Святослав;  В Ігор;         Г Володимир.

12. Як прозвали в народі церкву, збудовану Володимиром?    А Богородицька;  Б Десятинна;   В Володимирська;

                                                                                                         Г Пресвятцицька.

     1.  Тестове опитування

1. На честь кого з братів не називали гору?                     А Кий;          Б Щек;         В Хорив;     Г Либідь.

2.Де Кий поставив невелике містечко для свого роду?  А На Дніпрі; Б на Донці;  В на Дунаї; Г на Прип’яті.

3. Яке місто було головним у кривичів?                          А Красноярськ; Б Смоленськ;  В Казань; Г Новгород.

4. Де жили народи, які платили данину Русі?                 А На півдні; Б на заході;  В на сході;  Г на півночі.

5. У якого народу князювали нащадки братів?               А Поляни;     Б древляни; В дреговичі;Г новгородці.

6. У якому місті помер Рюрик?                                         А Київ;         Б Волинь;     В Новгород;Г Смоленськ.

7. Що трапилось улітку 882 р.?А Ігор став князем; Б Олег виступив у похід; В Київ було зруйновано; Г розпочалася війна.

8. На якій горі поховано Аскольда і Діра?                      А Щекавиця;  Б Хоревиця; В Либідиця; Г Угорська.

9. Куди попливла Ольга влітку 955 р.?                           А До Аравії;   Б до Європи; В до Царгороду; Г на Схід.

10. Що радила Ольга зробити своєму сину Святославу?   А Прийняти християнство;   Б піти в похід;

   В відмінити збір данини; Г одружитися.

11. Який князь хрестив Русь?                                          А Костянтин; Б Святослав;  В Ігор;         Г Володимир.

12. Як прозвали в народі церкву, збудовану Володимиром?    А Богородицька;  Б Десятинна;   В Володимирська;

                                                                                                         Г Пресвятцицька.

     1.  Тестове опитування

1. На честь кого з братів не називали гору?                     А Кий;          Б Щек;         В Хорив;     Г Либідь.

2.Де Кий поставив невелике містечко для свого роду?  А На Дніпрі; Б на Донці;  В на Дунаї; Г на Прип’яті.

3. Яке місто було головним у кривичів?                          А Красноярськ; Б Смоленськ;  В Казань; Г Новгород.

4. Де жили народи, які платили данину Русі?                 А На півдні; Б на заході;  В на сході;  Г на півночі.

5. У якого народу князювали нащадки братів?               А Поляни;     Б древляни; В дреговичі;Г новгородці.

6. У якому місті помер Рюрик?                                         А Київ;         Б Волинь;     В Новгород;Г Смоленськ.

7. Що трапилось улітку 882 р.?А Ігор став князем; Б Олег виступив у похід; В Київ було зруйновано; Г розпочалася війна.

8. На якій горі поховано Аскольда і Діра?                      А Щекавиця;  Б Хоревиця; В Либідиця; Г Угорська.

9. Куди попливла Ольга влітку 955 р.?                           А До Аравії;   Б до Європи; В до Царгороду; Г на Схід.

10. Що радила Ольга зробити своєму сину Святославу?   А Прийняти християнство;   Б піти в похід;

   В відмінити збір данини; Г одружитися.

11. Який князь хрестив Русь?                                          А Костянтин; Б Святослав;  В Ігор;         Г Володимир.

12. Як прозвали в народі церкву, збудовану Володимиром?    А Богородицька;  Б Десятинна;   В Володимирська;

                                                                                                         Г Пресвятцицька.

     1.  Тестове опитування

1. На честь кого з братів не називали гору?                     А Кий;          Б Щек;         В Хорив;     Г Либідь.

2.Де Кий поставив невелике містечко для свого роду?  А На Дніпрі; Б на Донці;  В на Дунаї; Г на Прип’яті.

3. Яке місто було головним у кривичів?                          А Красноярськ; Б Смоленськ;  В Казань; Г Новгород.

4. Де жили народи, які платили данину Русі?                 А На півдні; Б на заході;  В на сході;  Г на півночі.

5. У якого народу князювали нащадки братів?               А Поляни;     Б древляни; В дреговичі;Г новгородці.

6. У якому місті помер Рюрик?                                         А Київ;         Б Волинь;     В Новгород;Г Смоленськ.

7. Що трапилось улітку 882 р.?А Ігор став князем; Б Олег виступив у похід; В Київ було зруйновано; Г розпочалася війна.

8. На якій горі поховано Аскольда і Діра?                      А Щекавиця;  Б Хоревиця; В Либідиця; Г Угорська.

9. Куди попливла Ольга влітку 955 р.?                           А До Аравії;   Б до Європи; В до Царгороду; Г на Схід.

10. Що радила Ольга зробити своєму сину Святославу?   А Прийняти християнство;   Б піти в похід;

   В відмінити збір данини; Г одружитися.

11. Який князь хрестив Русь?                                          А Костянтин; Б Святослав;  В Ігор;         Г Володимир.

12. Як прозвали в народі церкву, збудовану Володимиром?    А Богородицька;  Б Десятинна;   В Володимирська;

                                                                                                         Г Пресвятцицька.

 

Дата___________                            Предмет_____Українська література____                       Клас_____5____                                           Урок № 43. Тема: Олександр Олесь (Кандиба). «Микита Кожум’яка». Теорія літератури: віршовий ритм, драматичний твір і його побудова, гіпербола

Мета:Навчальна: опрацювати ідейно-художній зміст твору, визначити його тему й ідею, охарактеризувати головних персонажів та сюжет.Виховна: виховувати пошану до героїв нашого народу.Розвивальна: розвивати творчу уяву, логічне мислення, культуру мовлення, виразне читання.

Тип уроку: комбінований.

Обладнання, наочність: дидактичний матеріал.

ХІД УРОКУ

     І. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

     1. Забезпечення емоційної готовності до уроку

     2. Перевірка домашнього завдання

▼ Які події княжої доби ви пам’ятаєте?

Чим відзначився в історії України князь Ярослав?

3. Актуалізація опорних знань

▼ Що вам відомо про Микиту Кожум’яку?

II.  ПОВІДОМЛЕННЯ ТЕМИ ТА МЕТИ УРОКУ

III. ОПРАЦЮВАННЯ НАВЧАЛЬНОГО МАТЕРІАЛУ

1. Вступне слово вчителя

Творчість Олеся — визначне явище в українській літературі перших двох десятиріч XX ст. М. Рильський писав: «Нема ніякого сумніву, що поезія Олександра Олеся позначилася сильними своїми сторонами на розвитку української літератури, отже, й радянської української літератури. Зі смутком визнаючи його вільні і невільні провини, хибні його кроки, у яких сам він гірко каявся, шкодуючи, що така дужа творча індивідуальність не дістала повного свого розвитку, ми повинні, проте, сказати, що поет Олександр Олесь посідає певне місце в історії нашої культури і що все краще з його спадщини повинно стати набутком нашого радянського читача».

У творчості О. Олеся наявні релікти народницької символіки, його ліричний герой є втіленням мужності та героїзму українського народу. Саме таким постає перед нами Микита Кожум’яка, персонаж однойменного твору О. Олеся.

2. Робота над твором «Микита Кожум'яка»

2.1. Пояснення назви та довідковий матеріал для вчителя.

Трубіж — річка на Придніпровській низовині, ліва притока Дніпра, впадає в Канівське водосховище. Протікає в Бобровицькому та Козелецькому районах Чернігівської області та Броварському, Баришівському й Переяслав-Хмельницькому районах Київської області. Бере початок з болота поблизу с. Петрівського, тече Придніпровською низовиною. У пониззі знаходиться місто Переяслав-Хмельницький. Найбільша притока — Недра (ліва). Права притока — Ільтиця.

Існує багато тлумачень походження назви річки. Її виводять від давньоруського трубити, трублю, ніби від того, що в давнину тут під час полювання трубили в мисливські роги або ж робили «трубіж» під час воєн на знак перемоги або відбою.

Переяслав-Хмельницький — місто обласного значення на сході Київської області, районний центр над рікою Трубіж, лівою притокою Дніпра.

Знайдені сучасними археологами залишки людського житла пори пізнього палеоліту свідчать про те, що земля ця була заселена із древніх часів. Уперше Переяслав згадується 907 року в договорі князя Олега з Візантією.

На той час траплялися часті напади степових кочовиків. З печенігами легенда про заснування міста пов’язує і саму його назву. Налетіли якось на поселення вороги. Серед кочовиків був один непереможний витязь. Став той витязь викликати собі ворога з русинів, але ніхто з князівської дружини не наважувався прийняти виклик. Засумував ясний князь — стало йому соромно й прикро. Аж тут вийшов юнак із простолюдинів, що й погодився стати на герць із поганином. Жорстокий був двобій. І здолав хлопець печеніжина, чим й «перея славу» собі. На честь цієї перемоги місто почали називати Переяславлем. Володимир Великий заклав тут велику фортецю для захисту південних меж Русі від кочовиків.

2.2. Тема: зображення мужності українського народу в боротьбі проти печенігів.

2.3. Ідея: уславлення патріотизму, мужності та сміливості українських народних героїв.

2.4. Виразне читання твору «Микита Кожум’яка».

2.4.1. Опрацювання твору «Микита Кожум’яка» у формі бесіди за питаннями,

Як автор зображує ворогів?

Чи знайшов Володимир героя серед своїх вояк? Хто виголосився захистити батьківщину?

Що придумав хан? На що він очікував?

Як минав двобій? Знайдіть описання в тексті,

Хто переміг? Як ця непересічна подія назавжди увійшла в історію нашої країни?

3.Вікторина «Вгадай мене»

Впізнайте персонажа твору за описом.

1. Боязливий, хитрий, але вірить у свою перемогу. (Хан)

2. Військовий, дужий, непереможний. (Воїн-печеніг)

3. Кремезний, сором’язливий, має неабияку силу. (Микита Кожум’яка)

4. Талановитий стратег та захисник батьківщини. (Князь Володимир)

4.Теорія літератури

Гіпербола — художній засіб явного і навмисного перебільшення для посилення виразності і підкреслення сказаної думки.

Віршовий ритм — це повторення сумірних мовних одиниць, що ними є самі віршовані рядки, які промовляються поспіль один за одним.

Драматичний твір — це твір, написаний у формі мови персонажів і ремарок. Основною її ознакою є призначення її для театрального спектаклю. Текст драматичного твору розпадається на дві частини — мови героїв і ремарки, що вказують режисеру на декорації і дії персонажів.

IV. УЗАГАЛЬНЕННЯ УРОКУ,ЗАКРІПЛЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ

1. Тестове опитування

1. Після вбивства якого князя печеніги пішли ордою в Україну?

А Ярослава; Б Святослава;В Ярополка; Г Святополка.

2. Яку назву мало військове угруповування печенігів? А Каганат; Б навала;В тьма; Г орда.

3. Який титул мав керманич печенігів?А Бай; Б цар;В тур; Г хан.

4. Що запропонували печеніги київському князю?

А Улаштувати герць найсильніших воїнів;Б укласти перемир’я;В битися до останньої краплі крові;

Г обмінятися полоненими.

5. Чим мотивували печеніги цю пропозицію?

А Були невпевнені у своїх силах;Б хотіли завершити битву з найменшими втратами;

В боялися гніву праведних богів; Г були впевнені, що їх воїн найсильніший.

6. Як автор характеризує бійця печенігів?

А Удвоє більший за ведмедя; Б втроє дужчий за вола;В великий, як скала; Г найсильніший.

7. Хто очолював київське військо?А Володимир;Б Ярослав;В Всеволод; Г Мстислав.

8. Чому дід був впевнений, що Кожум’яка зможе поборотися з воїном-печенігом?

А Тому що він був охочий до бійок; Б тому що крім нього ніхто більше не визвався на бій;

В тому що він якось роздер шкуру;Г тому що він був його найулюбленішим сином.

9. Як описує автор Микиту Кожум’яку? А Соромливий, мовчазний, невисокого зросту;

Б розбишака, шибайголова;В величезного зросту і недужої сили;Г маленький, непоказний, але дужий.

10. Як перевіряв князь на міць добровольця?

А Наказав вночі пробратися до печенігів;Б наказав боротися з роздратованим биком;

В влаштував двобій з командиром свого війська;Г повірив йому на слово.

11.  Чим закінчився двобій Кожум’яки з воїном-печенігом?

А Бій було зупинено; Б переміг воїн-печеніг;В бій не відбувся; Г переміг Кожум’яка.

12.  Як уславив Ярослав місце славетного двобою?А Подарував цю землю переможцю;

Б поставив пам’ятник;В побудував місто;Г посадив віковічний дуб.

   

 V. ПІДБИТТЯ ПІДСУМКІВ УРОКУ

     Учитель. «Микита Кожум’яка» — твір про народного героя та уславлення перемог українського народу в боротьбі із загарбниками-печенігами.

   

VI. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

     Підготуватися до позакласного читання - Оксана Сенатович «Малий Віз».

 Контрольна робота.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дата___________                            Предмет_____Українська література____                       Клас_____5____                                           Урок № 45. Тема: Контрольна робота. Тести.

Мета: Навчальна: визначити рівень знань, вмінь та навичок учнів за допомогою запропонованих завдань. Виховна: виховувати інтерес до результатів власної праці, старанність, наполегливість.               Розвивальна: розвивати увагу, спритність, точність, послідовність.

Тип уроку: контроль, корекція знань та вмінь.

Обладнання, наочність: тестові завдання для самоконтролю у трьох варіантах з різними рівнями складності.

ХІД УРОКУ

     I. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ

     II. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ.ПОВІДОМЛЕННЯ ТЕМИ ТА МЕТИ УРОКУ

     III. ПОЯСНЕННЯ ВЧИТЕЛЯ ЩОДО ВИКОНАННЯ КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ

     IV. ЗАВДАННЯ ДО КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ

  1. ВИКОНАННЯ УЧНЯМИ ЗАВДАНЬ
  2.  ПІДСУМОК УРОКУ
  3.              ДОМАШНЄ ЗАВДАНННЯ

І варіант 3. Ключ: 1в, 2а, Зд.

ІІ варіант 3.Ключ: 1 г, 2 д, 3 б

III варіант 3. Ключ: 1 д, 2 б, 3 в

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

І варіант

     Початковий рівень

1. Ким було зруйновано Київ до початку правління Ярослава («Ярослав Мудрий»)?

А Святополком; Б Володимиром;   В Ярополком; Г Ігорем.

2. У якому акровірші Л. Глібова захована «сорока»?

А «Що за птиця?»;  Б «Хто вона?»; В «Хто розмовляє?»; Г «Хто сестра і брат?».

3. Відгадайте загадку: «Ясне сонечко виходить — / слід у слід за мною ходить. /Я іду — вона іде, сонце зникне — пропаде?» А Роса; Б райдуга; В хмара; Г тінь.

     Середній рівень

      Установіть відповідність між уривком із твору та його назвою.

1 «...І небавом знову люди / Багатіти почали, /І Дніпром човни чужинців / Знову в Київ поплили. /Греки, німці, італійці; /Чехи, угри — всі ішли, / Купували, продавали /І у Києві жили...»

2 «...Коли ж він прийшов у Київ, то звелів повалити ідолів — одних порубати, а інших спалити. Перуна ж наказав прив’язати коневі до хвоста і волочити його з гори крутим Боричевим узвозом до річки Почайни...»

3 «...І назвав він церкву во ім’я Богородиці, та в народі прикладалася до неї інша назва — Десятинна, він десятої частини його багатств...»

А «Володимир вибирає віру»

Б «Княжа Україна»

В «Ярослав Мудрий»

Г «Микита Кожум’яка»

Д «Повість минулих літ»

 

    Достатній рівень

    Виконайте одне із запропонованих завдань:

  1. Що таке «літопис»? Наведіть приклади літописних творів та їхніх авторів.
  2. Обґрунтуйте, чи є актуальним прислів’я «Хліб — усьому голова».

     Високий рівень

     Напишіть твір-мініатюру «Прислів’я та приказки — скарбниця народної мудрості».

 

 

 

 

 

II варіант

     Початковий рівень

1. На якому місці, згідно з твором, було збудовано Переяслав («Микита Кожум’яка»)?

А Де Володимир розгромив печенігів; Б де хрестили Київську Русь; В посередині головного торгівельного шляху; Г де Микита поборов бійця-печеніга.

2. У якому акровірші Л. Глібова захована «ластівка»?

А «Що за птиця?»;  Б «Хто вона?»; В «Хто розмовляє?»; Г «Хто сестра і брат?».

3. Відгадайте загадку: «Зимою гріє, / Весною тліє, / Влітку помирає, /Восени оживає?»

А Сніг;Б природа;В сонце; Г дощ.

     Середній рівень

     Установіть відповідність між уривком із твору та його назвою.

1 «...Печеніги знов з’явились /І погрожують мечем. /Наші ждуть. Але боїться / Печенізький хан іти, /Йому хочеться без бою / Перемоги досягти...»

2 «...А він і далі жив за язичницькими звичаями, та коли хто хотів хреститися, не забороняв, а тільки насміхався над тим. Ольга ж любила свого сина, Молилася за нього і за людей, наставляла його на розум до повних його літ і змужнілості...»

3 «Заспіваю вам не пісню / про стару старовину, /Розкажу я вам не казку, / А бувальщину одну./ Розкажу вам про минуле, / Що вже мохом поросло, / Що, нащадками забуте, / За водою поплило...»

А «Володимир вибирає віру»

Б «Княжа Україна»

В «Ярослав Мудрий»

Г «Микита Кожум’яка»

Д «Повість минулих літ»

 

     Достатній рівень

    Виконайте одне із запропонованих завдань:

  1. Що таке «драматичний твір»? Яку будову він має? Наведіть приклади.
  2. Обґрунтуйте, у чому цікавинка акровіршів Л. Глібова.

     Високий рівень

     Напишіть твір-мініатюру «Загадки як вид усної народної творчості».

 

 

III варіант

     Початковий рівень

1. Хто з пантеону богів слов’янської міфології не є персонажем твору «Княжа Україна»?

А Стрибог; Б Чорнобог; В Волос; Г Перун.

2. У якому акровірші Л. Глібова захована «гречка»?

А «Що за птиця?»; Б «Хто вона?»; В «Хто розмовляє?»; Г«Хто сестра і брат?».

3. Відгадайте загадку: «Як летів — блискотів. / Як упав — землею став?»:

А вітер; Б ворон;    В дощ; Г лист.

Середній рівень

     Установіть відповідність між уривком із твору та його назвою.

1 «...В час бенкету на бандурах, /Гуслях, різних сопілках / Грали весело музики;  /Вина пінились в чарках. /Співаки пісні співали, /Скоморохи, штукарі, /Розважаючи чужинців, /Метушились у дворі...»

2 «...Пишно квітла Україна, / Повна всякого добра./ Як в раю, жили поляни/ Понад хвилями Дніпра/ Все своє воли любили, /Шунавали і чуже,/Хай, мовляв, Перун              і Волос / Всіх від лиха стереже...»             

3 «...Після смерті братів рід їхній став князювати у полян, а в древлян було своє княжіння, а в дреговичів своє, а в словен у Новгороді своє...»

А «Володимир вибирає віру»

Б «Княжа Україна»

В «Повість минулих літ»

Г «Микита Кожум’яка»

Д «Ярослав Мудрий»

 

Достатній рівень

     Виконайте одне із запропонованих завдань:

  1. Що таке «прислів’я» і «приказка»? Які різновиди цих жанрів фольклору ви знаєте? Наведіть приклади.
  2. Обґрунтуйте, яким був вклад Ярослава в розвиток Києва (За мотивами твору «Ярослав Мудрий»). 

     Високий рівень

      Напишіть твір-мініатюру «Повість минулих літ» — скарбниця знань про Київську Русь» (За мотивами літопису «Повість минулих літ»)

 

 

 

III варіант

     Початковий рівень

1. Хто з пантеону богів слов’янської міфології не є персонажем твору «Княжа Україна»?

А Стрибог; Б Чорнобог; В Волос; Г Перун.

2. У якому акровірші Л. Глібова захована «гречка»?

А «Що за птиця?»; Б «Хто вона?»; В «Хто розмовляє?»; Г«Хто сестра і брат?».

3. Відгадайте загадку: «Як летів — блискотів. / Як упав — землею став?»:

А вітер; Б ворон;    В дощ; Г лист.

Середній рівень

     Установіть відповідність між уривком із твору та його назвою.

1 «...В час бенкету на бандурах, /Гуслях, різних сопілках / Грали весело музики;  /Вина пінились в чарках. /Співаки пісні співали, /Скоморохи, штукарі, /Розважаючи чужинців, /Метушились у дворі...»

2 «...Пишно квітла Україна, / Повна всякого добра./ Як в раю, жили поляни/ Понад хвилями Дніпра/ Все своє воли любили, /Шунавали і чуже,/Хай, мовляв, Перун              і Волос / Всіх від лиха стереже...»             

3 «...Після смерті братів рід їхній став князювати у полян, а в древлян було своє княжіння, а в дреговичів своє, а в словен у Новгороді своє...»

А «Володимир вибирає віру»

Б «Княжа Україна»

В «Повість минулих літ»

Г «Микита Кожум’яка»

Д «Ярослав Мудрий»

 

Достатній рівень

     Виконайте одне із запропонованих завдань:

  1. Що таке «прислів’я» і «приказка»? Які різновиди цих жанрів фольклору ви знаєте? Наведіть приклади.
  2. Обґрунтуйте, яким був вклад Ярослава в розвиток Києва (За мотивами твору «Ярослав Мудрий»). 

     Високий рівень

      Напишіть твір-мініатюру «Повість минулих літ» — скарбниця знань про Київську Русь» (За мотивами літопису «Повість минулих літ»)

 

 

І варіант

     Початковий рівень

1. Ким було зруйновано Київ до початку правління Ярослава («Ярослав Мудрий»)?

А Святополком; Б Володимиром;   В Ярополком; Г Ігорем.

2. У якому акровірші Л. Глібова захована «сорока»?

А «Що за птиця?»;  Б «Хто вона?»; В «Хто розмовляє?»; Г «Хто сестра і брат?».

3. Відгадайте загадку: «Ясне сонечко виходить — / слід у слід за мною ходить. /Я іду — вона іде, сонце зникне — пропаде?» А Роса; Б райдуга; В хмара; Г тінь.

     Середній рівень

      Установіть відповідність між уривком із твору та його назвою.

1 «...І небавом знову люди / Багатіти почали, /І Дніпром човни чужинців / Знову в Київ поплили. /Греки, німці, італійці; /Чехи, угри — всі ішли, / Купували, продавали /І у Києві жили...»

2 «...Коли ж він прийшов у Київ, то звелів повалити ідолів — одних порубати, а інших спалити. Перуна ж наказав прив’язати коневі до хвоста і волочити його з гори крутим Боричевим узвозом до річки Почайни...»

3 «...І назвав він церкву во ім’я Богородиці, та в народі прикладалася до неї інша назва — Десятинна, він десятої частини його багатств...»

А «Володимир вибирає віру»

Б «Княжа Україна»

В «Ярослав Мудрий»

Г «Микита Кожум’яка»

Д «Повість минулих літ»

 

    Достатній рівень

    Виконайте одне із запропонованих завдань:

  1. Що таке «літопис»? Наведіть приклади літописних творів та їхніх авторів.
  2. Обґрунтуйте, чи є актуальним прислів’я «Хліб — усьому голова».

     Високий рівень

     Напишіть твір-мініатюру «Прислів’я та приказки — скарбниця народної мудрості».

 

 

 

 

 

II варіант

     Початковий рівень

1. На якому місці, згідно з твором, було збудовано Переяслав («Микита Кожум’яка»)?

А Де Володимир розгромив печенігів; Б де хрестили Київську Русь; В посередині головного торгівельного шляху; Г де Микита поборов бійця-печеніга.

2. У якому акровірші Л. Глібова захована «ластівка»?

А «Що за птиця?»;  Б «Хто вона?»; В «Хто розмовляє?»; Г «Хто сестра і брат?».

3. Відгадайте загадку: «Зимою гріє, / Весною тліє, / Влітку помирає, /Восени оживає?»

А Сніг;Б природа;В сонце; Г дощ.

     Середній рівень

     Установіть відповідність між уривком із твору та його назвою.

1 «...Печеніги знов з’явились /І погрожують мечем. /Наші ждуть. Але боїться / Печенізький хан іти, /Йому хочеться без бою / Перемоги досягти...»

2 «...А він і далі жив за язичницькими звичаями, та коли хто хотів хреститися, не забороняв, а тільки насміхався над тим. Ольга ж любила свого сина, Молилася за нього і за людей, наставляла його на розум до повних його літ і змужнілості...»

3 «Заспіваю вам не пісню / про стару старовину, /Розкажу я вам не казку, / А бувальщину одну./ Розкажу вам про минуле, / Що вже мохом поросло, / Що, нащадками забуте, / За водою поплило...»

А «Володимир вибирає віру»

Б «Княжа Україна»

В «Ярослав Мудрий»

Г «Микита Кожум’яка»

Д «Повість минулих літ»

 

     Достатній рівень

    Виконайте одне із запропонованих завдань:

  1. Що таке «драматичний твір»? Яку будову він має? Наведіть приклади.
  2. Обґрунтуйте, у чому цікавинка акровіршів Л. Глібова.

     Високий рівень

     Напишіть твір-мініатюру «Загадки як вид усної народної творчості».

 

 

III варіант

     Початковий рівень

1. Хто з пантеону богів слов’янської міфології не є персонажем твору «Княжа Україна»?

А Стрибог; Б Чорнобог; В Волос; Г Перун.

2. У якому акровірші Л. Глібова захована «гречка»?

А «Що за птиця?»; Б «Хто вона?»; В «Хто розмовляє?»; Г«Хто сестра і брат?».

3. Відгадайте загадку: «Як летів — блискотів. / Як упав — землею став?»:

А вітер; Б ворон;    В дощ; Г лист.

Середній рівень

     Установіть відповідність між уривком із твору та його назвою.

1 «...В час бенкету на бандурах, /Гуслях, різних сопілках / Грали весело музики;  /Вина пінились в чарках. /Співаки пісні співали, /Скоморохи, штукарі, /Розважаючи чужинців, /Метушились у дворі...»

2 «...Пишно квітла Україна, / Повна всякого добра./ Як в раю, жили поляни/ Понад хвилями Дніпра/ Все своє воли любили, /Шунавали і чуже,/Хай, мовляв, Перун              і Волос / Всіх від лиха стереже...»             

3 «...Після смерті братів рід їхній став князювати у полян, а в древлян було своє княжіння, а в дреговичів своє, а в словен у Новгороді своє...»

А «Володимир вибирає віру»

Б «Княжа Україна»

В «Повість минулих літ»

Г «Микита Кожум’яка»

Д «Ярослав Мудрий»

 

Достатній рівень

     Виконайте одне із запропонованих завдань:

  1. Що таке «прислів’я» і «приказка»? Які різновиди цих жанрів фольклору ви знаєте? Наведіть приклади.
  2. Обґрунтуйте, яким був вклад Ярослава в розвиток Києва (За мотивами твору «Ярослав Мудрий»). 

     Високий рівень

      Напишіть твір-мініатюру «Повість минулих літ» — скарбниця знань про Київську Русь» (За мотивами літопису «Повість минулих літ»)

 

 

 

III варіант

     Початковий рівень

1. Хто з пантеону богів слов’янської міфології не є персонажем твору «Княжа Україна»?

А Стрибог; Б Чорнобог; В Волос; Г Перун.

2. У якому акровірші Л. Глібова захована «гречка»?

А «Що за птиця?»; Б «Хто вона?»; В «Хто розмовляє?»; Г«Хто сестра і брат?».

3. Відгадайте загадку: «Як летів — блискотів. / Як упав — землею став?»:

А вітер; Б ворон;    В дощ; Г лист.

Середній рівень

     Установіть відповідність між уривком із твору та його назвою.

1 «...В час бенкету на бандурах, /Гуслях, різних сопілках / Грали весело музики;  /Вина пінились в чарках. /Співаки пісні співали, /Скоморохи, штукарі, /Розважаючи чужинців, /Метушились у дворі...»

2 «...Пишно квітла Україна, / Повна всякого добра./ Як в раю, жили поляни/ Понад хвилями Дніпра/ Все своє воли любили, /Шунавали і чуже,/Хай, мовляв, Перун              і Волос / Всіх від лиха стереже...»             

3 «...Після смерті братів рід їхній став князювати у полян, а в древлян було своє княжіння, а в дреговичів своє, а в словен у Новгороді своє...»

А «Володимир вибирає віру»

Б «Княжа Україна»

В «Повість минулих літ»

Г «Микита Кожум’яка»

Д «Ярослав Мудрий»

 

Достатній рівень

     Виконайте одне із запропонованих завдань:

  1. Що таке «прислів’я» і «приказка»? Які різновиди цих жанрів фольклору ви знаєте? Наведіть приклади.
  2. Обґрунтуйте, яким був вклад Ярослава в розвиток Києва (За мотивами твору «Ярослав Мудрий»). 

     Високий рівень

      Напишіть твір-мініатюру «Повість минулих літ» — скарбниця знань про Київську Русь» (За мотивами літопису «Повість минулих літ»)

 

 

Дата___________                            Предмет_____Українська література____                       Клас_____5____                                           Урок № 43. Тема: Україна часів Т. Шевченка. Картини довколишнього світу, природи в поезіях Т. Шевченка — інша, художня реальність, створена уявою митця (на основі повісті С. Васильченка «В бур’янах»). Природа в поезії «За сонцем хмаронька пливе».

Мета:Навчальна: ознайомити учнів із цікавими сторінками біографії авто­ра; опрацювати ідейно-художній зміст програмного твору, визначити його тему й ідею, охарактеризувати головних персонажів, навчитись розуміти художню реальність митця.Виховна: виховувати любов до батьківщини, патріотизм. Розвивальна: розвивати творчу уяву, логічне мислення, вміння ви­словлювати свою думку.

Тип уроку: засвоєння нових знань і формування вмінь.

Обладнання, наочність: дидактичний матеріал.

ХІД  УРОКУ

І. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

1. Забезпечення емоційної готовності до уроку

2. Актуалізація опорних знань. «Мозковий штурм: стор 200

II.  ПОВІДОМЛЕННЯ ТЕМИ ТА МЕТИ УРОКУ

Сьогодні на уроці ми перегорнемо ще одну сторінку життя Т. Шевченко та дізнаємось про Україну часів шевченківської доби, про навчання Шевченка.

     III. ОПРАЦЮВАННЯ НАВЧАЛЬНОГО МАТЕРІАЛУ

   Вступне слово вчителя

     — Тарас Григорович Шевченко — гордість і слава України. Його «Кобзар» — це найблагородніший супутник кожного українця. У повісті «В бур’янах» Степан Васильченко розповідає про родину, виховання та подальшу долю маленького Тараса.

Повість Степана Васильченка «В бур’янах» глибоко вражає своїм драматизмом. За часів свого дитинства Тарас Шевченко знаходився в нелегкому становищі. Але його доля була долею всього українсько­го народу. Пройде зовсім небагато часу, і колишній дяків наймит, що ховався в бур’янах, підійме свій могутній гнівний голос, і луною розкотиться по світу святе Кобзареве слово.

    Робота з текстом

Читання твору стор. 202-207

   

     IV. УЗАГАЛЬНЕННЯ УРОКУ,   ЗАКРІПЛЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ

Рубрика «Знайди у тексті» за питаннями

▼ Яку долю ненародженої дитини побачила бабуся? («А поба­чила я,— сидить за столом повно всякого панства, а поміж панством — мужик стоїть, вичитує щось із паперів. А вони на нього кулаками махають, а підійти бояться...»)

▼ Чим годувала Катря маленького Тараса? («Знаходить жит­нього хліба, жовану куклу, нашвидку піджовує її, пхає дитині в рот».)

▼ Куди ходить гуляти малий Тарас? («На леваду, до ставка, за село, до млина, у той сад густий та темний, за сад на мо­гилу...»)

▼ Як родина Шевченка почула чумаків? («Раптом коло самого села луною вдарила в усі кутки багатоголоса, урочиста, хви­лююча пісня...»)

▼ Як Катря знайшла Тараса? («Аж ось Катря підняла вгору голову і крикнула радісно і сердито: «А ось і наш волоцюга!».)

▼ Що розповів про свою пригоду малий Тарас? («Був у полі та за­блудився... Стрінувся з чумаками, питають: «Куди ідеш? Ман­друєш?» Я кажу — в Кирилівку. А вони й кажуть: «Це ти йдеш у Моринці, а в Кирилівку треба назад. Сідай з нами, довеземо». Та й посадили мене на віз. Далі мені батіг волів поганяти...»)

    

     V. ПІДБИТТЯ ПІДСУМКІВ УРОКУ

     Мікрофон   «Що я дізнався на уроці...»

     VI. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

 

 

 

 

 

 

 

 

Дата___________                            Предмет_____Українська література____                       Клас_____5____                                           Урок № 48. Тема: Картини довколишнього світу, природи в поезіях Т. Шевченка — інша, художня реальність, створена уявою митця за допомогою засобів образної мови. Картини довколишнього світу, природи в поезії «Садок вишневий коло хати».

Теорія літератури: персоніфікація, ліричний твір.

Мета: Навчальна: ознайомити учнів із цікавими сторінками біографії автора; проаналізувати програмні ліричні твори; визначити художні засоби та образність, вчитись декламувати вірші.Виховна: формувати позитивне ставлення до природи.Розвивальна: розвивати творчу уяву, логічне мислення, вміння висловлювати свою думку.

Тип уроку: комбінований.

Обладнання, наочність: дидактичний матеріал.

ХІД   УРОКУ

І. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

1. Забезпечення емоційної готовності до уроку

2. Актуалізація опорних знань. «Мозковий штурм»

Що таке персоніфікація?

Що таке ліричний твір?

Хто є героями вірша «Мені тринадцятий минало»?

Яка тема вірша «Мені тринадцятий минало»?

Яка основна думка вірша «Мені тринадцятий минало»?

Які ви ще знаєте вірші Т. Шевченка?

Які теми освітлював у своїй поезії Т. Шевченко?

II. ПОВІДОМЛЕННЯ ТЕМИ ТА МЕТИ УРОКУ

    Опрацювання поезії Т. Г. Шевченка «Садок вишневий коло хати.

III. ОПРАЦЮВАННЯ НАВЧАЛЬНОГО МАТЕРІАЛУ

1. Вступне слово вчителя

 Тарас Шевченко тривалий час перебував у казематі Петропавлівської фортеці. Допити, довгі самотні дні й ночі в камері. Багато пережив, передумав поет за цей час. Якби не поезія, ми про це ніколи б не дізналися. Поетові пощастило дістати аркуш паперу і записати на ньому тринадцять віршів. Справжнім шедевром серед них є поезія «Садок вишневий коло хати». У ньому немає узвичаєних художніх засобів, жодних барв. Вечір в Україні постає перед читачем у всій своїй красі. Чудові картини природи, працю і побут селянської родини бачимо за допомогою зорових і слухових образів, створених поетом: «Сім’я вечеря коло хати, Вечірня зіронька встає. Дочка вечерять подає, А мати хоче научати, Так соловейко не дає».

Серед такої природи людині весело і спокійно. Шевченко змалював дружну сім’ю, де панує взаємоповага, любов і гармонія. Поезія викликає почуття гордості і захоплення красою природи.

1.1. Виразне читання вірша учнями.

1.2. Тема: зображення мальовничої української природи.

1.3. Ідея: замилування простим, природним ладом трудового життя з чергуванням праці і відпочинку.

1.4. Основна думка: Т. Шевченко звеличує красу українського народу.

1.5. Жанр: пейзажна лірика.

1.6. Колористичні символи (образи): «вишневий сад зелений і темнії ночі», «синє море», «червона калина», «зелені байраки», «небо блакитне».

1.7. Сюжет: у творі «Садок вишневий коло хати» відтворено картину весняного вечора в українському селі. Прості, зримі, пластичні образи постають із народно-естетичних і морально-естетичних уявлень. Сила емоційного впливу твору — в природності й рельєфності малюнку, у його світлому настрої. У вірші відобразилась мрія поета про щасливе, гармонійне життя. Ця мрія різко контрастувала з дійсністю, у якій поет-в’язень створював свою поезію. Перед нами постає побутова картина українського села: «...Вечір... Закінчився робочий день, повертається з поля плугатарі, ідуть співаючи дівчата, біля хати зібралась на вечерю сім’я. Непомітно надходить ніч. Все завмирає, тільки чути голоси дівчат, Та невтомного соловейка. Затихло все, тільки дівчата, та соловейко не затих».

1.8. Інсценізація вірша.

Умовно цей вірш можна поділити на 4 епізоди:

1-й епізод — вечір... Закінчився робочий день, повертаються з поля плугатарі.

2-й епізод — ідуть співаючи дівчата.

3-й епізод — біля хати зібралась на вечерю сім’я.

4-й епізод — непомітно надходить ніч. Все завмирає, тільки чути голоси дівчат та невтомного соловейка.

1.9. Бесіда за прочитаним ліричним твором.

Чи сподобався вам вірш Т. Шевченка «Садок вишневий коло хати»?

Як змальовує поет природу?

Яку мрію поета ми бачимо у вірші Т. Шевченка? (Про щасливе, гармонійне життя)

Які художні засоби ви побачили у творі?

Чи Україна насправді постає «тихим раєм» для поета? Доведіть думку.

Чи побачили ви у творі тяжку працю українців?

▼ Що допомагає їм відпочити?

▼Чому саме пісня підбадьорює селян?

Яка основна думка вірша «Садок вишневий коло хати»?

Як ви вважаєте, чого хоче мати навчити доньку?

До якої лірики належить вірш «Садок вишневий коло хати»?

Як ви вважаєте, чи мав рацію І. Франко, який написав: «Вся та вірша — немов моментальна фотографія настрою поетової душі, викликаного образом тихого, весняного українського вечора»?

Садок вишневий коло хати,

Хрущі над вишнями гудуть,

Плугатарі з плугами йдуть,

Співають ідучи дівчата,

А матері вечерять ждуть».

     Слово вчителя. Цей вірш Т. Шевченка надзвичайно простий, без особливих художніх засобів, він просто чарує своєю поетичністю. Вражає те, що написаний він за похмурими тюремними ґратами. Якою ж сильною була туга поета за рідною Україною, яка багата уява, щоб створити такий шедевр! Чи є ще щось краще, ніж квітучий сад, мирна хліборобська праця, дружна родина, спів соловейка? Про це мріяв усе життя й сам Шевченко, хоч його мріям не судилося здійснитися. Вірш став «візитною карткою» України — квітучої, мирної, співучої та доброї.

     1.10. Рубрика «Поміркуй».

     Чому саме цей вірш став «візитною карткою» України?

     1.11. Опрацювання поезії Т. Г. Шевченка «За сонцем хмаронька пливе».

     Слово вчителя. Прекрасна пейзажна картина розгортається перед нами у вірші Т. Шевченка «За сонцем хмаронька пливе...» Побудований цей твір на казкових, легендарних мотивах, за якими сонце йде спати за море, а вкривають його, як мати дитину, хмарки. Але життя складне. Є в ньому зло, неприємності

     2.  Читання вірша Т. Г. Шевченка «За сонцем хмаронька пливе»

     2.1. Словникова робота.

     Символ (грец. «знак») — умовне позначення якого-небудь предмета, поняття або явища; художній образ, що умовно відтворює усталену думку, ідею, почуття. В українських віршах наявні традиційні уснопоетичні народні символи: сонце, місяць, зіроньки, човен, терен,верба,весна та ін.

     Символ сонця — уособлення тепла, світла й радості.

     Туман — темряви, небезпеки.

     2.2. Тема: змалювання вечірньої пори та очікування нового дня.

     2.3. Ідея: туга за рідним краєм, його чарівною природою.

     2.4. Основна думка: батьківщина — рідна домівка.

     2.5. Жанр: пейзажна лірика.

     2.6. Бесіда за прочитаним твором.

Яку ви уявили картину, коли читали цей вірш?

Який образ дарує нам світло й радість?

▼ 3 чим протиставляється сонце у вірші «За сонцем хмаронька пливе»? Чому? т Які явища природи описані у вірші Т. Шевченка?

Ця поезія милозвучна? Чому?

Які художні засоби ви побачили у вірші «За сонцем хмаронька пливе»?

Яка головна думка цього вірша?

      2.7. Рубрика «Знайди художні скарби». Робота в групах.

У віршах «Садок вишневий коло хати», «За сонцем хмаронька пливе».

Художні

засоби

«Садок вишневий коло хати»

«За сонцем хмаронька пливе»

1. Метафора

Хрущі гудуть, зіронька встає, соловейко не дає

серце одпочине, туман оповиє душу, хмаронька пливе, поли розстилає, сонце спатоньки зове, серце заговорить, розстилає туман

2. Епітети

Садок вишневий, вечірня зіронька, маленькі діточки

синє море, хмаронька рожева, туман сивий, тьма німа, червоні поли, рожева пелена, мала година

3. Порівняння

 

мов мати дитину, неначе ворог, мов матері діти

     2.8. Рубрика «Продовжте поетичні рядки».

1. Сім’я вечеря коло хати,

    Вечірня зіронька ... (встає).

2. Затихло все, тільки дівчата

     Та соловейко ... (не затих).

3. Хрущі над вишнями гудуть,

    Плугатарі з плугами ... (йдуть).

4. За сонцем хмаронька пливе,

     Червоні поли розстилає

     І сонце спатоньки ... (зове).

     IV. УЗАГАЛЬНЕННЯ УРОКУ,

     ЗАКРІПЛЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ

     1.  Тестове опитування

1. Що робить сім’я коло хати?А Вечеряють; Б грають;В співають; Г сплять.

2. Який художній засіб використовує поет у рядку «Хрущі над вишнями гудуть»?А Метафору; 

Б епітет; В порівняння; Г персоніфікацію.

3. Кого поклала мати коло хати?А Дочку; Б їжу;В маленьких діточок; Г чоловіка.

4. Чому протиставляється сонце у вірші «За сонцем хмаронька пливе»?А Хмарці;Б морю;В полю;Г туману.

5. Який художній засіб використовує автор у рядку «А туман, неначе ворог, закриває море»?

А Метафору; Б порівняння;В епітет; Г персоніфікацію.

6. Хто подає вечерю у вірші «Садок вишневий коло хати»?А Мати; Б батько;В дочка; Г брат.

7. З ким заговорить серце у вірші «За сонцем хмаронька пливе»?А Хмаркою;Б морем;В туманом;Г з Богом.

8. Який епітет використовує до хмарки автор у вірші «За сонцем хмаронька пливе»?

А Синя; Б рожева;В зелена; Г сива.

9. Що роблять дівчата, коли йдуть з роботи у вірші «Садок вишневий коло хати»?

А Танцюють; Б сміються; В співають; Г розмовляють.

10. Який художній засіб використовує поет у рядках «І тьмою німою оповиє тобі душу»?

А Метафору; Б епітет;В порівняння; Г персоніфікацію.

11. На скільки епізодів можна поділити вірш «Садок вишневий коло хати»? А 2; Б 1; В 4; Г 3.

12. Який художній засіб використовує поет у рядку «А мати хоче научати, Так соловейко не дає»?

А Метафору; Б порівняння;   В епітет; Г персоніфікація.

     V. ПІДБИТТЯ ПІДСУМКІВ УРОКУ

     VI. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

 Охарактеризуйте селянську родину у вірші «Садок вишневий коло хати».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дата___________                            Предмет_____Українська література____                       Клас_____5____                                           Урок № 51. Тема: Виразне читання. Декламування поетичних творів Т. Шевченка та Павла Тичини.

Мета:Навчальна: допомогти учням глибше усвідомити художню цінність творчості Т. Шевченка через виразне та вдумливе читання.Виховна: формувати активну громадянську позицію.Розвивальна: розвивати пам'ять, артистичні здібності учнів, уміння висловлювати свої думки з приводу прочитаного.

Тип уроку: урок виразного читання, засвоєння знань і формування вмінь виразного читання творів.

Обладнання, наочність: дидактичний матеріал.

ПЕРЕБІГ УРОКУ

I.  МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ.ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕМОЦІЙНОЇ ГОТОВНОСТІ УРОКУ

II.  АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ

1. Вступне слово вчителя

Сьогодні у нас незвичайний урок. Урок чарівної поезії. Поезія часто говорить про себе сама — вустами авторів. Ті або інші аспекти поетичного призначення залучають до себе увагу різних поетів. Поезія має своїм джерелом саме життя — у всіх його проявах. І так само, як саме життя, відповідно до Шевченка та Тичини, є неминуще диво, поезія є «і творчістю, і чудотворством». Поезія творить «образ світу у слові виявлений». Мистецтво відкриває людині очі на світ, на його чудесне існування — у цьому його моральне завдання, у цьому — твердження принципів добра і краси. Мистецтво і простота — тема, що хвилювала письменників.

2.  Літературна вікторина «Пізнай поезію»

Текст 1

А туман, наче ворог,

Закриває море

І хмароньку рожеву,

І тьму за собою.

Т. Шевченко

     Текст 2

Струмок серед гаю, як стрічечка.

На квітці метелик, мов свічечка.

Хвилюють, маюють, квітують поля —

Добридень тобі, Україна моя!

П. Тичина

     Текст З

Сім’я вечеря коло хати,

Вечірня зіронька встає.

Дочка вечерять подає,

А мати хоче научати,

Так соловейко не дає.

Т. Шевченко

    Текст 4

Ах, хіба ж ти, хіба ти це знаєш,

Коли сам весь тремтиш, весь смієшся, ридаєш, Серце б’ється і б’ється в грудях...

П. Тичина

     Текст 5

І білий місяць на ту пору

Із хмар де-де виглядав,

Неначе човен в синім морі

То виринав, то потопав.

Т. Шевченко

     Текст 6

Що не люблять, не вміють ридати,

Що не можуть без пісні і нивки зорати!

Тебе ж завжди я бачу в сльозах —

Не бував ти у наших краях.

П. Тичина

    Текст 7

За сонцем хмаронька пливе,

Червоні поли розстилає

І сонце спатоньки зове

У синє море...

Т. Шевченко

     Текст 8

Я йду, іду —

Зворушений.

Когось все жду —

Співаючи.

П. Тичина

     За кожну правильну відповідь — по 1 балу.

    3. Знавець біографії письменників

1. Коли народився Тарас Шевченко? (9 березня 1814 р.)

2. Після якої події маленький Тарас пішов у наймити? (Після смерті батька)

3. Скільки було років Т. Шевченку, коли його викупили із кріпацтва? (24)

4. Перша книга Т. Шевченка. («Кобзар»)

5. Остання книга Т. Шевченка. («Букварь южнорусский»)

6. Скільки коштував «Буквар»? (З копійки)

7. Чому саме «Буквар» коштував 3 копійки? (Щоб його могли купувати найбідніші селяни)

8. Коли помер Т. Шевченко? (10 березня 1861 р.)

9. У якому році народився П. Тичина? (1891)

10. Де народився П. Тичина? (Село Піски на Чернігівщині)

11. Де навчався поет? (Бурса, духовна семінарія, Київський комерційний інститут)

12. У якому році вийшла перша збірка П. Тичини? (1918)

13. Яку мала назву перша збірка П. Тичини? («Сонячні кларнети»)

14. Які казки для малят створив поет? («Івасик-Телесик», «Дударик»)

15. Хто писав про автора «... він — втілення скромності й тихості — міг бути впевненим і владним, і цій упевненост й владності корилися люби»?  (М. Рильський)

16. Коли помер П. Тичина? (1967)

    III. ПОВІДОМЛЕННЯ ТЕМИ І МЕТИ УРОКУ

    1. Повторення пам'яток для виразного читання. Пам'ятка «Як навчитися виразно читати віршові твори»

1. Вдумливо прочитай вірш.

2. З’ясуй лексичне значення не зрозумілих тобі слів.

3. За змістом та ідеєю твору визнач настрій, із яким читатимеш твір.

4. У кожному рядку визнач (підкресли олівцем) стрижневе слово, тобто слово, на яке падає логічний наголос (слово, яке слід інтонаційно голосом виокремити, бо воно найвагоміше в рядку чи реченні).

5. Познач олівцем паузи:

а) кома — ледь помітна пауза (позначка — /);

б) двокрапка й тире — помітна пауза (позначка — //).

в) крапка — явна пауза із інтонацією завершеності (позначка — ///).

6. Ліворуч від кожного рядка постав стрілку, що передає тон читання:

а) підвищення тону — стрілка вгору (↑);

б) зниження тону — стрілка вниз (↓);

в) рівний тон — горизонтальна стрілка (→).

7. Прочитай кілька разів вірш з дотриманням вимог усіх позначок.

8. Читаючи вірш, уявляй картини, які виникають, і запам’ятовуй їх послідовність.

9. Вивчивши вірш напам’ять, виразно прочитай його своїм близьким і з’ясуй, що б вони побажали тобі для кращого прочитання твору. Врахуй їхні побажання.

Пам'ятка декламатора

1. До читання напам’ять повтори про себе текст вірша.

2. Перш ніж декламувати, займи зручну й правильну позу (стань рівно, розправ плечі, набери потрібну кількість повітря).

Для впевненості на початку читання можеш дивитися періодично на двох-трьох учнів, з якими товаришуєш (щоб одразу не знітитися), а згодом, оволодівши ситуацією, слід розсіювати свою увагу по всьому класу.

3. Назви автора й твір, який читатимеш.

4. Читання вірша можеш супроводжувати жестами, проте рухи рук мають бути стриманими, не втомлювати й відволікати слухача.

5. Не поспішай під час читання, набирай повітря рівними частинами під час пауз.

6. Декламуючи, уявляй картини, які озвучуєш, і з відповідним темпом і настроєм передавай їх.

7. Не варто занадто голосно читати вірш, оскільки майстерність у читанні художнього твору визначається передусім темпом, інтонацією, дотриманням пауз, настроєм, а також мімікою, жестами та ін. Розмічання мовних тактів (скісні риски) і читання за ними потрібні для того, щоб змусити учня аналізувати фрази і вникати в їх суть.

IV. ОПРАЦЮВАННЯ НАВЧАЛЬНОГО МАТЕРІАЛУ

Виразне читання віршів напам'ять«За сонцем хмаронька пливе»

Коментар до твору. Прекрасна пейзажна картина розгортається перед нами у вірші Т. Шевченка «За сонцем хмаронька пливе...» Побудований цей твір на казкових, легендарних мотивах, за якими сонце йде спати за море, а вкривають його, як мати дитину, хмарки. Але життя складне. Є в ньому зло, неприємності. Про це нагадує туман, що «неначе ворог». Сонце — уособлення тепла, світла й радості, туман же, навпаки, темряви, небезпеки. Та людина має завжди вірити, що сонце зійде, прожене пітьму, обігріє, як мати дитину.

«Садок вишневий коло хати»

Коментар до твору. Т. Шевченко в такому короткому вірші зумів передати мальовничу картину, у якій злилися життя людини і природи. Він наклав один образ на інший, і перед нами постав український весняний вечір зі своїми неповторними кольорами і звуками. Гудуть хрущі — і все оживає, садок заповнюється білим цвітом, Малює автор образи плугатарів, дівчат, що співають пісню, матері, що чекає свою сім’ю на вечерю.

«Заповіт»

Коментар до твору. «Заповіт» Тараса Шевченка — мабуть, найвідоміший поетичний твір української літератури. Це — унікальний твір, адже українська і світова культура не знала досі такої глибокої, емоційної поезії, у якій письменник висловив би всі свої болі та мрії і дав би настанови нащадкам. «Заповіт» пройнятий надзвичайною любов’ю до України, чарівним патріотичним пафосом. Т. Шевченко передав ніби свою останню волю в цій поезії. Майстерно змальовані картини природи: «Щоб лани широкополі, і Дніпро, і кручі...» Але будь-який уважний читач одразу помітить, що у цих пейзажах виявляється не просто поетична майстерність, а вся душа поета, усі його почуття. У «Заповіті» Шевченко звертається до свого народу: він закликає до дій.

3. Висловлення міркувань учнівіз приводу ідей та проблем поезій

Слово вчителя. П. Тичина був мистецьки обдарованою людиною (співав, малював), тому у його віршах багато музики, кольорів. Звуки весни він порівнює зі звуками арфи. Весна уявляється йому то ніжною дівчиною закосиченою, то боєм нового, що відроджується, й старого відживаючого, то сміхом і плачем перламутровим. Оригінальність мислення поета, його уяви підкреслюється авторськими неологізмами (самодзвонними, ніжнотонними), особливими світлими тонами й оптимістичними ритмами.

4. Виразне читання віршів напам'ять«Не бував ти у наших краях!» ,

Коментар до твору. Вірш П. Тичини «Не бував ти у наших краях!» — поетичне звертання до уявного співбесідника. Ліричний герой говорить про свій улюблений степ, де небо без краю, де високі козацькі могили-кургани, де живуть мужні, працьовиті й співучі люди. Саме в них треба вчитися бути стійкими в життєвих випробуваннях, любити свою батьківщину.

«Блакить мою душу обвіяла»

Коментар до твору. Скажи вранці світові «Добридень!» — і будуть добрими твій день, твоє життя. Поглянь навкруги, як гарно світить сонце, як тихо шепочуться трави, дзюрчить струмочок, пурхає метелик. Хай усе це наповнить твоє серце добром, любов’ю до рідного краю. Такий і прямий зміст і підтекст поезії П. Тичини «Блакить мою душу обвіяла...»

 «Гаї шумлять»

     Коментар до твору. Надзвичайно поетична картина природи змальована у вірші П. Тичини «Гаї шумлять...». Твір сповнений світла, радості, повноти життя. Ліричний герой сприймає навколишнє Як подарунок природи — шум гаїв, хмарки в небі, гудіння дзвону, коливання достигаючих нив, шепіт трав. І на завершення — завжди вражаюча картина сонця, що заходить над рікою, залишаючи на воді золоту доріжку та свої відблиски. Ніби розколовся навпіл сонячний диск — одна частинка у небі, друга — на тихій гладіні води. Це сонячне золото заповнює душу, спонукає до творення добра та краси.

5. Висловлення міркувань учнів з приводу ідей та проблем поезій

V. УЗАГАЛЬНЕННЯ УРОКУ, ЗАКРІПЛЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ

1. Складання вірша

Кожний учень записує перший рядок майбутнього вірша та за сигналом вчителя передає сусіду, який сидить ліворуч, та продовжує вірш. Отже, всі учні повинні написати по одній строфі вірша.

2. «Мікрофон»Чого я навчився на уроці....

Чи зміг я дотримати правил декламування?

Хто був найкращим читцем у класі? Чому?

VI. ПІДБИТТЯ ПІДСУМКІВ УРОКУ

  1. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

Дата___________                            Предмет_____Українська література____                       Клас_____5____                                           Урок № 52. Тема: Євген Гуцало. «Лось». Основні відомості про письменника.Вічне протистояння добра і зла — наскрізна тема світового мистецтва. Порушення цієї теми в оповіданні. Співчуття, милосердя — шлях до перемоги добра. Образи хлопчиків, їхня невідступність у захисті гуманних переконань.

Теорія літератури: оповідання.

Мета:Навчальна: ознайомити учнів із фактами біографії автора; визначити міру порушення теми добра і зла у творі, опрацювати ідейно-художній зміст програмного твору, визначити його тему й ідею, охарактеризувати головних персонажів.Виховна: виховувати співчуття та милосердя до інших, невідступність від гуманних переконань.Розвивальна: розвивати творчу уяву, логічне мислення, вміння висловлювати власну думку.

Тип уроку: засвоєння нових знань і формування вмінь.

Обладнання, наочність: портрет автора, книжкова виставка його творів, дидактичний матеріал.

ХІД УРОКУ

     І. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

     1. Забезпечення емоційної готовності до уроку

     2.  Перевірка домашнього завдання

     3.  Актуалізація опорних знань

Чи любите ви тварин? Чи доводилось вам їх коли-небудь рятувати?

Пригадайте з вивченого матеріалу твори, у яких людина допомагає тварині.

Як, на вашу думку, порушено в оповіданні тему боротьби добра і зла?

     II. ПОВІДОМЛЕННЯ ТЕМИ ТА МЕТИ УРОКУ

     III. ОПРАЦЮВАННЯ НАВЧАЛЬНОГО МАТЕРІАЛУ

     1. Розповідь про письменника (матеріал для вчителя)

     Євген Пилипович Гуцало народився 14 січня 1937 р. в с. Старому Животові Вінницької області в родині сільських учителів. У дитинстві захоплювався читанням, бо йому цікаво було довідуватись про життя, якого він не знав і яке відкривав уперше. У ту пору йому іноді здавалось, що твір значно цікавіший від життя. Бо довколишнє буття — звичне, знайоме, щоденне, близьке, в той час як книжка — це дійсність незнана, нова, незнайома, екзотична, з безліччю пригод. Любов до читання згодом переросла в захоплення віршуванням. Коли Євген учився в шостому класі, один із перших його віршованих творів під назвою «Червоний прапор» вмістила шкільна стінгазета, чим пишався хлопець. Про своє дитинство письменник розповідав у багатьох оповіданнях, у тому числі в повісті «Сільські вчителі», «Шкільний хліб», «У гаї сонце зацвіло». Повісті з життя сільських учителів були високо оцінені критикою, здобули широке читацьке визнання. Ці сповнені просвітленого ліризму, зажури й надії твори, здається, були написані для того, щоб відновити надломлену віру народу в незнищенність моральних цінностей, переконати, що завжди, за будь-яких обставин люди мають лишатися людьми.

1959 р. майбутній письменник закінчив Ніжинський педагогічний інститут ім. М. Гоголя, але мріяв стати журналістом, тому певний час працював у редакціях газет, видавництві «Радянський письменник», а згодом повністю присвятив себе письменницькій діяльності. Активно друкуватися почав 1960 р., а через два роки вийшла перша збірка його оповідань «Люди серед людей». Книжку тепло привітали критика й літературна громадськість. Відтоді одна за одною виходили нові збірки письменника: «Яблука з осіннього саду» (1964), «Скупана в любистку» (1965), «Хустина шовку зеленого» (1966), «Запах кропу» (1969) та інші. Твори Є. Гуцала об’єднує любов до простої людини, любов до життя в усій його не завжди видимій складності, прагнення зрозуміти й облагородити чесну людину, а нечесну, морально

ницу — викрити перед людьми.

Значну частину творчого доробку письменника становлять твори для дітей: «Олень Август» (1965), «З горіха зерня» (1969), «Дениско» (1973), «Саййора» (1980), «Пролетіли коні» (1984). Дві останні книжки удостоєні Державної премії України імені Т. Г. Шевченка. Дитяча проза Є. Гуцала прикметна особливим, тільки йому властивим поетизованим зображенням стосунків між людьми. Невичерпну «країну дитинства» письменник осмислює в різних жанрово-стильових формах, щоразу — в новому баченні, про що свідчать цикл «Оповідання з Тернівки» (1982) і книжка «Княжа гора» (1985).

1981 р. вийшла друком перша поетична збірка Є. Гуцала «Письмо землі». Далі з’являються книжки віршів «Час і простір» (1983), «Живемо на зорі» (1984), «Напередодні нинішнього дня» (1989).

Євген Гуцало був ще й дослідником. Перебуваючи на засланні, він досліджував історію, культуру російського народу. Свої думки й спостереження він виклав у публіцистичній праці «Ментальність ясиру». Книга побачила світ після смерті автора.

4 липня 1995 року на 58 році життя не стало українського письменника-сподвижника Євгена Гуцала.

 

 

 

2.Робота над оповіданням «Лось»

2.1. Додатковий матеріал щодо змісту твору.Лось — ссавець, найбільший представник родини Оленевих. Довжина тіла самця може бути близько 3 м, маса 360-600 кг, самиці дрібніші за самців. За зовнішнім виглядом лось помітно відрізняється від інших оленів. Тулуб і шия у нього короткі, загривок високий, у вигляді горба. Ноги сильно витягнуті, тому, щоб напитися, лось вимушений заходити глибоко у воду або ставати на коліна передніх ніг. Голова велика, горбоноса, з нависаючою м’ясистою верхньою губою. Під горлом — м’який шкірястий виріст. Шерсть груба, буро-чорна; ноги світло-сірі, майже білі. У самців є величезні (найбільші у сучасних ссавців) роги, нерідко лопатоподібні за формою; їхній розмах досягає 180 см, а маса — 20-30 кг. Роги лось скидає щорічно в листопаді-грудні і ходить без них до квітня-травня.

2.2. Тема: зображення боротьби добра і зла в протистоянні світу людей та світу тварин.

2.3. Ідея: уславлення мужності, хоробрості, співчуття, бажання допомогати іншим та охороняти дику природу; обурення жорстокістю та користолюбством.

2.4. Сюжетна лінія.В оповіданні «Лось» зображено історію про те, як двоє хлопчиків, не вагаючись, прийшли на допомогу лосеві, що тонув у річці. Хлопцям вдалося врятувати нового друга, але біда прийшла з іншого боку — врятовану тварину підстрелив їх рідний дядько Шпичак. Мисливець злякався, що племінники повідомлять у заповідник про його браконьєрство, тому навіть пропонував їм хабар за мовчання — м’ясо й роги, але діти не стали з ним про це розмовляти. Оповідання завершується тим, що розгублений Шпичак дивиться на мертве тіло лося і йому, як це нещодавно було з дітьми, страшенно хочеться, щоб «лось підняв голову, звівся на свої стрункі міцні ноги і неквапно побіг до лісу, як він ще недавно біг, поки дороги йому не перетнула куля». Але лось так і не ворухнувся.

2.5. Виразне читання  уривків  оповідання.

2.6. Аналіз оповідання «Лось» у формі бесіди за питаннями.

Кого можна вважати головним персонажем твору? Обґрунтуйте свою думку.

Які почуття викликало у вас оповідання «Лось»? Чому?

За яких обставин лось потрапив у халепу? Хто прийшов йому на допомогу?

Як автор описує поведінку лося в ополонці?

Знайдіть у тексті описи братів і дядька Шпичака. Як автор ставиться до цих персонажів?

Чим переймався Шпичак над тілом вбитої ним тварини? З чим були пов’язані його хвилювання? Чим зумовлені ці переживання? Чи шкодував він про свій вчинок?

Чому діти не сперечалися з дядьком, нічого не відповіли на його обіцянки поділитися з ними здобиччю? Як би ви вчинили на їхньому місці?

     3.  Характеристика дійових осіб твору Дійовими особами твору є: Лось (головний персонаж); брати-підберезовики, дядько Шпичак (другорядні персонажі).

     3.1. Характеристика головних персонажів: Лось.

    3.1.1. Авторське бачення персонажа (цитатна характеристика):

□ «Це був великий звір з широкими грудьми, які легко здималися од дихання. Його роги нагадували осінній низькорослий кущ, з якого обнесло листя»;

□ «Лось був старий і бувалий самець»;

□ «Неквапно попрямував до тієї поляни, на якій любив найчастіше бувати... в ній, прилігши, лось міг сховатися до половини»;

□ «Лось опустив голову, принюхуючись до ополонки, далі, з витягнутою шиєю, ступив ще трохи, ось-ось маючи торкнутися губами до осклілого блакитного шумовиння, ніздрі затремтіли в передчутті холодної води»;

□ «...лось вжахано відчув, що дедалі глибше занурюється в льодяну кашу»;

□ «Ревнув, кличучи на допомогу, і його очі все густіше набрякали кров’янистим смутком, аж горіли червоним розпачем»;

□ «...Намагався поводитися обачно... сили поступово покидали його; він поводився смирно»;

□ «...лось виявився дужий і життєлюбний...»;

□ «Він пробуватиме безперервно, доти, доки дихатиме»;

□ «Лось уже зовсім знесилився і байдуже спостерігав, як наближаються діти. Усе нижче осідав у воду, і роги похилитувались над крижаним місивом, як незвичайний кущик. Під цим кущиком червоний розпач трохи вгомонився, але був тепер такий безмежний, що очі для нього були замалі, і той розпач струменів із них увсібіч»;

□ «Лось не боявся людей».

Лось зображується автором як тварина, яка звикла до умов заповідника та почувається там так само, як і в тайзі. Він не боїться людей, тому що часто бачив, як вони працюють, та, окрім цього, якось мисливці врятували його від вовків. Тому коли хлопці кинулись його рятувати, він поводився сумирно, не відчуваючи небезпеку з їхнього боку. Але, як виявилось трохи згодом, не всі люди приязно ставились до нього. Деякі, на кшталт дядька Шпичака, дивились на нього лише як на здобич на джерело прибутку. Саме це і погубило Лося, який тільки-но почав довіряти людям та вірити в їхні добрі наміри.

3.1.2. Аналіз образу Лося у вигляді бесіди за питаннями,

Чи можна стверджувати, що життя в заповіднику змінило сутність Лося і нашкодило його природним інстинктам?

Як ви вважаєте, чи зумів би Лось врятуватись без сторонньої допомоги? Чи був би у нього, в цьому випадку, шанс не потрапити до рук Шпичака?

Що робив Лось для власного порятунку? Чи була в ньому жага до життя?

Чи підвела Лося віра в людей?

Як ви вважаєте, що перемогло в оповіданні — добро чи зло? Обґрунтуйте свою відповідь.

IV. УЗАГАЛЬНЕННЯ УРОКУ,ЗАКРІПЛЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ

1. Тестове опитування

1.Що нагадували роги лося?

А Стару корягу; Б низькорослий кущ;В молоде деревце; Г розвалений пень.

2.  У який час доби відбувається дія твору?

     А Увечері;  Б опівдні;В на заході сонця; Г у досвітніх сутінках.

3. Звідки лось потрапив до заповідника?А Із тайги;Б він народився в неволі;В його привезли з іншого заповідника;Г його подарували заповіднику, коли він був ще

   маленький.

4. Чого злякався лось?

А Пострілів рушниці;Б людських голосів;В тріщання старої гілляки;Г звуків інших тварин.

5. Хто, на думку автора, жив на річці?

А Мисливці; Б жаби;В хлопці; Г дух примерзлого болота.

6. Навіщо лось попрямував до поляни?

А Щоб поласувати смачною травою;Б щоб помилуватися сходом сонця;В щоб зустрітися з друзями;

Г щоб сховатися від мисливців.

7. Що знаходилось на іншому березі річки?

А Село; Б інший лось;В мисливець; Г хлопчик.

8. Яка халепа трапилась на ополонці?

А Лось не міг напитися води, бо ополонка замерзла;Б на річці були рибалки, які сполохали лося;

В лося підстрелив мисливець;Г лось провалився під кригу.

9. Що згадав лось про події минулої осені?

А Мисливці поранили його, але він утік;Б на нього було відкрито полювання;

В мисливці врятували його від зграї вовків;Г в нього з’явились нові роги.

10. Хто прийшов на допомогу лосеві?

А Мисливці; Б маленькі хлопчики;В ніхто; Г інший лось.

11. Що зробив дядько Шпичак?

А Допоміг хлопцям врятувати лося;Б покликав селян на допомогу;

В розгубився та стояв як вкопаний;Г підстрелив лося.

12. Чим завершилась ця історія?

А Лось помер;Б хлопці вилікували лося;В мисливець пожалів лося;Г лосю допомогли робітники заповідника.

 

V.  ПІДБИТТЯ ПІДСУМКІВ УРОКУ

Учитель. В оповіданні «Лось» Є. Гуцало пропонує читачам самим замислитись над тим, що буде далі. Поміркувавши, можна припустити, що брати все ж таки повідомлять у заповідник, бо зрозуміли, що Шпичак не шкодує про вчинене, а значить, якщо його не покарати, буде продовжувати полювати на заповідних тварин. На відміну від хлопців, Шпичак (у кінці оповідання) хотів би побачити лося живим тільки тому, що боїться покарання, а не тому, що зрозумів жахливість скоєного злочину. У цьому невеличкому творі Є. Гуцало зумів поставити низку дуже важливих проблем: те, що людина вважає себе царем природи, не дає їй права знищувати тварин для своєї розваги. Навпаки, люди мають усвідомити, що їхнє завдання — оберігати та захищати природу, турбуватись про неї, бути милосердним.

    VI. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

Читати оповідання «Лось», звертаючи увагу на характеристики образів братів та Шпичака, описи природи.

Напишіть міні-твір «Який фінал мало б це оповідання, якби ані дітей, ані Шпичака не було в той час у лісі».

 

 

 

 

Дата___________                            Предмет_____Українська література____                       Клас_____5____                                           Урок № 53. Тема: Є. Гуцало. «Лось». Характеристика образів. Великий світ природи, місце в ньому людини.

Мета:Навчальна: продовжувати аналіз програмного твору, охарактеризувати другорядних персонажів. Виховна: виховувати шанобливе ставлення до світу тварин. Розвивальна: розвивати творчу уяву, логічне мислення, вміння виразного читання.

Тип уроку: засвоєння нових знань і формування вмінь.

Обладнання, наочність: дидактичний матеріал.

ПЕРЕБІГ УРОКУ

     І. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

1. Забезпечення емоційної готовності до уроку

2. Перевірка домашнього завдання

Про що йде мова в оповіданні «Лось»?

Які епізоди твору вам найбільше запам’ятались?

     3  Актуалізація опорних знань

Хто є персонажами оповідання? Як ви можете їх охарактеризувати?

 Яке місце, на ваш погляд, посідає у творі природа? Обґрунтуйте свою думку.

II.  ПОВІДОМЛЕННЯ ТЕМИ ТА МЕТИ УРОКУ

III. ОПРАЦЮВАННЯ НАВЧАЛЬНОГО МАТЕРІАЛУ

1. Вступне слово вчителя

— Людина має безліч чеснот: доброту, щедрість, чуйність, уміння співчувати і любити та багато інших. Усі вони засновані на любові людини до людини та людини до природи. І є ще така щиросердечна якість, як милосердя. Для того щоб бути милосердним, потрібно вміти прощати та бути щирим гуманістом. Тому що споконвічно милосердя було проявом великодушності до переможеного. Герої оповідання «Лось» яскаво демонструють нам. Де, але — по- різному: брати мають усі ці чесноти, незважаючи на юний вік та відсутність життєвого досвіду, а Шпичак — зовсім позбавлений цих якостей.

У творі зображено дивовижний світ заповідної природи, ще не зіпсованої людиною. Саме тому Лось почувається тут, як удома. У заповідниках люди зустрічаються рідко — це здебільшого туристи, які хочуть помилуватися красою природи або мислівці, які нелегально полюють на тварин. І якщо перші не становлянь ніякої загрози, то другі, часом, стають справжніми ворогами дикої природи. Кого з них зображує у творі Є. Гуцало?

2.  Характеристика дійових осіб твору

2.1. Характеристика другорядних персонажів: брати-підберезовики.

2.1.1. Авторське бачення персонажа (цитатна характеристика):

 «Обидва плечисті, обидва з широкими, лагідними лицями, і схожі один на одного так, як маленький гриб-підберезник схожий на свого більшого сусіда»;

 «Вони охопили зором ріку, і їхні лиця ще більше пом’якшали од навколишнього простору...»;

 «Але старший брат був розсудливий та відважний, і сокира в його руках не закуняла. Узявся рубати лід, прокладаючи хід до берега, а молодший тупцяв біля нього і, не знаючи, чим допомогти, тільки зітхав та нетерпляче бив себе долонями по стегнах та по боках»;

 «Озиралися, намагаючись побачити мисливця, проте не запримітили і, набравши в груди гіркого повітря, чимдуху погнали туди, де лежав лось»;

 «Менший підберезник одвернувся, приховуючи сльози. Старший брат узяв його за руку й, не кажучи більше ні слова, повів до саней».

 «Діти нічого не сказали — вони ніяк не могли відірвати очей од лося, який ні разу й не поворухнувся, хоча вони й чекали на це». Автор не дає братам імен, а лише називає їх «підберезовиками».

     Це дає нам змогу зрозуміти, що ці персонажі мають узагальнювальне значення — вони втілюють в оповіданні сили добра. Незважаючи на юний вік, вони без вагань приймають рішення врятувати Лося, хоча він в декілька разів більший за них. Це їм вдається, але захистити тварину від жорстокості іншої людини виявляється нездійсненим. Трагічний фінал повісті наштовхує на думку про те, що людина — не тільки цар природи, але й, інколи, її найбільший ворог.

     2.1.2. Аналіз образу хлопців у вигляді бесіди за питаннями:

Як ви вважаєте, чи врятували б хлопці хижу тварину, наприклад — вовка? Обґрунтуйте свою думку.

Які мотиви для порятунку Лося вони мали?

На вашу думку, які риси характеру притаманні братам?

Що відчували хлопці, зрозумівши, що лось помер?

Чому вони не погодились домовитись із дядьком?

Поміркуйте, чи зроблять хлопці щось для покарання Шпичака. Чому ви так вважаєте? Як би ви вчинили на їхньому місці?

    2.2. Характеристика другорядних персонажів: дядько Шпичак.

    2.2.1. Авторське бачення персонажа (цитатна характеристика):

 «Вони й не помітили, як підійшов до них рідний дядько Шпичак. Кругленький, як підпалок, з підпалкуватим, добре випеченим обличчям, в розтоптаних, з довгими халявами, чоботях, в яких тонув мало не по пояс, дядько зупинився поряд із дітьми»;

 «Мабуть, також був здивований, що оцей могутній звір лежить на землі. Дядько тримав у руці рушницю, але з таким виглядом, ніби збирався від когось захищатись. На губах у нього запеклась біла смага,— мабуть, од якогось раптового, скороминущого переживання»;

 «Шпичак, обійшов навколо вбитого звіра й носаком ткнув між роги»;

 «Ану замовчіть мені,— ще дужче розгнівався дядько,— бо дістанеться вам од мене й од батька вашого! Будете розумні, то матимете й собі м’яса, не скривджу»;

 «...треба думати про те, щоб якось його заховати, замівши сліди, бо діти таки подалися в заповідник, щоб заявити охороні,— в цьому не сумнівався»;

 «Тепер дивився на звіра й хотів вірити, що лось оживе. Так, як ще недавно дітям, йому дуже кортіло, щоб лось підвів голову, звівся на стрункі міцні ноги і неквапно побіг до лісу, як іще недавно біг, поки дорогу йому не перетнула куля».

 «Шпичак давно вистежував того лося,— він помітив його одночасно з дітьми і, присівши у виямку, тільки посміювався, коли взялися визволяти його з ополонки. Не вірив, що то їм вдасться, він думав, що лось таки знесилиться і його раніше чи пізніше затягне під лід»;

Шпичак в оповіданні є втіленням зла. Він жорстокий та черствий, Лось потрібен йому вбитим, щоб продати його роги та м’ясо. Шпичак навіть не вагається у своєму рішенні підстрелити Лося на очах у племінників, тому що впевнений — вони будуть на його боці. Його самовпевненість зрадила йому — хлопці не захотіли мати з ним справу. У фіналі оповідання він дуже хоче, щоб Лось ожив. Але не тому, що йому шкода вбиту ним тварину або його мучає сумління. Він лише злякався відповідальності, бо якщо діти повідомлять керівництву заповідника про цю подію, у Шпичака будуть великі неприємності.

2.2.2. Аналіз образу хлопців у вигляді бесіди за питаннями:

Що, на вашу думку, могло вплинути на Шпичака, щоб він не стріляв у Лося? 

Який приклад він дав своїм племінникам?

▼ Як ви вважаєте, чи будуть хлопці надалі спілкуватись з таким дядьком?

На яке покарання заслуговує Шпичак?

Як ви ставитесь до Шпичака? Чи змінили б ви власну думку, якби він підстрелив Лося не після порятунку, а іншого разу, на чесному полюванні?

3. Цифровий диктант «Пригадай-но!»

Учні записують «0» — якщо твердження неправильне, та «1» — якщо твердження правильне.

1.  Роги лося нагадували осінній кущ, із якого обнесло листя. (1)

2.  Лось хотів повернутись на свою батьківщину, у тайгу. (0)

3.  До річки він прийшов, щоб збити вовків зі сліду. (0)

4.  Лось не передбачив, що лід на річці затонкий для нього. (1)

5.  Хлопчаки приїхали до лісу по хмиз. (І)

6.  Брати покликали дядька на допомогу. (0)

7.  Лось злякався хлопчаків. (0)

8.  Жодному з братів не вірилося, що такий великий Лось міг втопитись. (1)

9.  Шпичак не почав стріляти в Лося на очах у дітей. (0)

10. Дядько пропонував братам поділити здобич. (2)

11. Мисливець знав, що Лось був мешканцевм заповідника. (І)

12. У фіналі оповідання Шпичак щиро каявся у всьому, що наробив. (0)

     4.  Детективна гра «Лісовий лабіринт»

     Впізнайте за описом місцевості, де знаходяться персонажі:

1. «Навкруги кущі й дерева, бачу ялинник, за ним, трохи подалі — байрак, і все це оточено березами та іншими деревами. Де ж це я?» (Заповідник)

2. «Зараз я на відкритій місцині, тут багато трухлявих пеньків, не квітів не трав не має, бо ще не сезон. Ну що, зрозуміли, де я? (Поляна)

3. «Я там, де ходити почали не так давно. Запахів вовка, лиса, або людини тут немає. Лише подекуди — ямки од заячих ніг. Вгадали, де я?» (Стежка)

4. «Тут прохолодно, багато льоду і якось неспокійно. В мене погані передчуття, тому швидше скажіть мені — де я?» (Річка або ополонка)

    IV. УЗАГАЛЬНЕННЯ УРОКУ, ЗАКРІПЛЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ

1. Охарактеризуйте Лося за допомогою 5-7 епітетів.

2. Пригадайте, яка місцевість була батьківщиною Лося. (Тайга)

3. Поміркуйте, як би ви діяли на місці Шпичака.

1. Охарактеризуйте братів за допомогою 5—7 епітетів.

2. Пригадайте, чому брати опинились у лісі. (Приїхали за хмизом)

3. Поміркуйте, як би ви діяли на місці Лося.

1.Охарактеризуйте Шпичака за допомогою 5-7 епітетів.

2.Пригадайте, чому Шпичак опинився в лісі. (Полював на Лося)

3.Поміркуйте, як би ви діяли на місці братів.

1. Охарактеризуйте зображену у творі природу лісу за допомогою 5-7 епітетів.

2. Пригадайте, чому Лось пішов на річку. (Хотів напитися)

3.Поміркуйте, який фінал для твору був би найкращим.

1. Охарактеризуйте зображену у творі річку за допомогою 5-7 епітетів.

2. Пригадайте, що пропонував Шпичак племінникам за мовчання. (М’ясо і роги Лося)

3. Поміркуйте, як розвивались би події після закінчення оповіді.

    V. ПІДБИТТЯ ПІДСУМКІВ УРОКУ

Учитель. Оповідання «Лось» допомагає нам виховати в собі дбайливе ставлення до природи, вчить ніколи не кривдити тварин та давати відсіч тим, хто цього не розуміє.

     VI. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

Пригадати біографію Є. Гуцала, підготуватись до опитування. Ознайомитися з лірикою автора.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дата___________                            Предмет_____Українська література____                       Клас_____5____                                           Урок № 54. Тема: Є. Гуцало. «Зірка», «Чарівники», «Журавлі високі пролітають...».

Мета:Навчальна: проаналізувати програмні ліричні твори; визначити в них художні засоби, головну думку.Виховна: прищеплювати любов до пейзажної лірики та світу природи.Розвивальна: розвивати творчу уяву, логічне мислення, виразне декламування віршів.

Тип уроку: комбінований.

Обладнання, наочність: дидактичний матеріал.

ПЕРЕБІГ УРОКУ

     І. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

     1.  Забезпечення емоційної готовності до уроку

     2.  Перевірка домашнього завдання

3.Актуалізація опорних знань

Що ви знаєте про поетичну спадщину Є. Гуцала?

Які вірші автора ви знаєте?

II.  ПОВІДОМЛЕННЯ ТЕМИ ТА МЕТИ УРОКУ

III. ОПРАЦЮВАННЯ НАВЧАЛЬНОГО МАТЕРІАЛУ

1. Вступне слово вчителя

— «Рідна земля мого дитинства,— згадує Є. Гуцало в автобіографії,— це і джерело поезії, джерело ліричного настрою, який для мене дуже суттєвий, дуже дорогий — і в віршах, і в прозі. Тут, на Поділлі, народилася і зміцніла любов до рідного українського слова, до народної пісні, до фольклору... Звідси, з Поділля, витоки як моєї свідомості, так і мало не всіх моїх творів...»

Лірична стихія творчості Є. Гуцала стала формою суспільної опозиції. Переживши жахи повоєнного сільського побуту, автор по-своєму почав сприймати світ людей. Але саме в ліриці він почувається найбільш невимушено, розкуто, живописуючи красу природи й людей, охоче фіксуючи улюблений ним стан осяяння, здивування перед світом, те медитативне передчуття радості й любові.

Дитинна чистота і ясність світовідчуття, відкритість ліричного героя до прекрасного в усіх його проявах — усе це, поєднане з гострою увагою до народних характерів, інших національних прикмет — вічних і нових, становило основу його художнього стилю.

Сьогодні на уроці ми познайомимось з ліричними творами «Зірка», «Чарівники», «Журавлі високі пролітають...»

     2. Робота над програмовими поезіями Є. Гуцала

     2.1. «Зірка».

     2.1.1. Виразне читання вірша.

     2.1.2. Тема: зображення зіркової ходи небосхилом.

2.1.3. Ідея: захоплення зіркою як джерелом радості та позитиву.

2.1.4. Основна думка: демонстрування краси срібної зірки та нічної природи рідної батьківщини.

     2.1.5. Жанр: пейзажна лірика.

     2.1.6. Аналіз вірша «Зірка» у формі бесіди за питаннями.

Які небесні світила зустрічаються у вірші? Як вони пов’язані між собою?

▼ Що автор розуміє під «сріблом»? Обґрунтуйте свою думку.

Як поет зображує у вірші маки, калину та Україну?

▼ 3 ким ототожнює Є. Гуцало зірку у своїй поезії?

Які художні засоби утворюють образність цього вірша?

2.2.  «Чарівники».

2.2.1. Виразне читання вірша.

     2.2.2. Тема: зображення магічного перетворення природи.

     2.2.3. Ідея: зацікавленість красою змін у природі.

     2.2.4. Основна думка: чарівники роблять природу красивішою.

      2.2.5. Жанр: пейзажна лірика.

      2.2.6. Аналіз вірша «Чарівники» у формі бесіди за питаннями:

 Хто такі чарівники?

 Доведіть, що цей вірш належить до пейзажної лірики, т Як автор зображує головних героїв віршу?

 Які художні засоби використовує автор для опису природи?

 Наведіть пари слів із тексту поезії, які римуються між собою.

     2.3. «Журавлі високі пролітають...».

     2.3.1. Виразне читання вірша.

     2.3.2. Тема: зображення сумного осіннього пейзажу.

     2.3.3. Ідея: туга за квітучою природою.

     2.3.4. Основна думка: журавлі — символ смутку.

     2.3.5. Жанр: пейзажна лірика.

     2.3.6. Аналіз вірша «Чарівники» у формі бесіди за питаннями:

 Чому автор називає журавлів «високими»?

 Які почуття викликає у вас ця поезія?

Знайдіть уривок, який, на вашу думку, найкраще розкриває тему смутку.

Поміркуйте, чому автор зобразив у цьому вірші саме журавлів. Обґрунтуйе свою думку.

 За допомогою яких засобів автор створює образність вірша?

     3.  Рубрика «Поціновувані поезії»

     Утворіть інформаційні грона за поезією «Зірка»  

     І в.— метафори, II в.— епітети.

 

зірка ходить

 

срібні руки

 

зірка йде по воду

 

чисте срібло

Метафори

весело сміється

Епітети

заквітчана у місяць

 

зірка йде з водою

 

срібна Україну

 

срібло ллється

 

 Знайдіть у вірші повтори. Для чого автор їх використовує? (Зірка ходить, срібло ллється)

 Знайдіть пари слів, які римуються між собою та продовжте ці рядки: сміється-ллється: б’ється, в’ється; руки-луки: трюки, муки; калину-Україну: перлину, годину.

 Доповніть речення: «...Срібно зірка ____ з водою, (йде). Срібні в зірки _______. (руки). Ллється _______ срібло з ведер (чисте). На _______ та луки...» (ліси)

     IV. УЗАГАЛЬНЕННЯ УРОКУ, ЗАКРІПЛЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ

     Поміркуйте, що саме сподобалось вам у віршах

 

     V. ПІДБИТТЯ ПІДСУМКІВ УРОКУ

Поетичний геній Є. Гуцала знайомить нас із невимовною красою рідної батьківщини та запрошує у подорож стежками своїх творів.

     «Мікрофон»

     Мої враження від поезії Є. Гуцала... ,

     VI. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

Напишіть міні-твір на тему «Чому мені подобається вірш………….

Знайти художні засоби в поезіях «Чарівники» та «Журавлі високі пролітають...».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дата___________                            Предмет_____Українська література____                       Клас_____5____                                           Урок № ________. Тема: М. Вінграновський. Цікаві відомості про автора. Поезія — особливий спосіб вираження почуттів людини. «Перша колискова». Поезія «Сама собою річка ця тече...». «Бабунин дощ». Художні описи природи як вияв патріотичних почуттів автора.

Мета: Навчальна: проаналізувати програмні ліричні твори; визначити елементи патріотизму автора в його віршах. Виховна: виховувати духовні цінності маленьких особистостей, прищеплювати любов до поезії. Розвивальна: розвивати творчу уяву, логічне мислення, виразне декламування віршів.

Тип уроку: засвоєння нових знань і формування вмінь.

Обладнання, наочність: дидактичний матеріал.

ХІД  УРОКУ

І. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

1. Забезпечення емоційної готовності до уроку

2. Перевірка домашнього завдання

3. Актуалізація опорних знань. «Мозковий штурм»

У якому році народився М. Вінграновський?

Що таке «колискова пісня»?

Хто співає колискову малечі?

«Мікрофон»   «Я знаю про М. Вінграновського...»

II.  ОПРАЦЮВАННЯ НАВЧАЛЬНОГО МАТЕРІАЛУ

1. Вступне слово вчителя

В одному з інтерв’ю поет висловився так: «Батьківщина і народ — це життя поета, його кров, його нерви, його любов, його надія... Батьківщина, земля, любов, люди — без цього поет не поет...» Як бачимо, своє завдання поет убачав у тому, щоб оспівувати і возвеличувати близькі, добре знайомі, а від того по-справжньому важливі для кожнчго українця цінності.

Ліричний герой поезій Вінграновського здатен розмовляти з природою. Але розмова ця відбувається на якомусь незнаному для інших людей вищому рівні. Він ніби розчиняється у всесвіті для того, щоб вловити, відчути і насолодитися невимовною гармонією природи. Він стає невід’ємною часткою цієї гармонії.

Природа — це джерело віри у вічне. Людина, що живе, оточена красою природи, — і сама стає красивою.

Поезія М. Вінграновського — явище глибоке, самобутнє й невичерпне, як саме життя. З неї постає людина з добрим серцем, чесна, порядна, щира, милосердна і талановита.

2. Робота над твором М. Вінграновського

«Сама собою річка ця тече»

2.1. Читання вірша учнями.

2.2. Тема: спогади героя про родину та Батьківщину,

2.3. Ідея: любов до маленької безіменної річки як символу рідної домівки.

2.4. Основна думка: річка — символ рідного краю.

2.5. Образ: річечка.

2.6. Жанр: пейзажна лірика.

2.7. Бесіда за прочитаним твором.

Чи сподобався вам вірш М. Вінграновського «Сама собою річка ця тече»?

Які описи ви побачили у вірші?

Як ліричний герой описує рідну хату?

▼ Як описує автор річку?

▼ 3 чим порівнює річку?

Яке ставлення до річки в автора?

Чи є у вас улюблена річка? Доведіть.

3.  Робота над твором М. Вінграновського «Бабунин дощ»

3.1. Читання вірша учнями.

3.2. Тема: пізнання всесвіту;  уловити, відчути й насолодитися невимовною гармонією природи.

3.3. Ідея: змалювання неймовірної сили дощу.

3.4. Основна думка: зображення портрету дощу, пізнання його властивостей. Патріотичні почуття поета уособлюють образи природи. Власне, так і має бути, адже людина шукає у природі духовного спокою і порятунку.

3.5. Образ: дощ.

3.6. Жанр: пейзажна лірика. 

3.7. Бесіда за прочитаним твором.

Чи сподобався вам вірш М. Вінграновського «Бабунин дощ»?

Чому ліричний герой хоче пізнати властивості дощу?

Чи є у вірші загадкове зображення дощу? Доведіть це рядками поезії.

Як ви гадаєте, що хотів сказати дощ ліричному герою?

▼ Які дії виконує дощ у вірші?

Як у вірші зображена природа, тварини?

Чи шукає ліричний герой спокій і порятунок?

    

 

III. УЗАГАЛЬНЕННЯ УРОКУ, ЗАКРІПЛЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ

 Літературна гра «Знайди друзів поезії» (Клас ділиться на три групи.)

Завдання для І групи: знайти у вірші «Перша колискова» М. Вінграновського художні засоби (метафору, епітети, порівняння).

«Перша колискова»

Метафори

Епітети

Порівняння

«Ідуть в поле жита», «зоря над нами йде», «тіні сплять і сосна яворина», «каплі сон»

«Дитино золота», «гіллячко голуба», «долі гомінливої», «сонна яворина», «сон сріблястий»

 

     Завдання для II групи: знайти у вірші «Сама собою річка ця тече» М. Вінграновського художні засоби (метафору, епітети, порівняння).

«Сама собою річка ця тече»

Метафори

Епітети

Порівняння

«Хата пахне їй борщем», «цвіте небо»

«Тихенька синя доня», «небо здоровенне», «солодкими хмарками»

«Вузенька, як долоня», «я річечку... як тата й маму і як мед люблю»

Завдання для III групи: знайти у вірші «Бабунин дощ» М. Вінграновського художні засоби (метафору, епітети, порівняння).

«Бабунин дощ»

Метафори

Епітети

Порівняння

«Дощ цяпоти», «мокро дихає», «хапає дрижаки», «попискують пташата», «дрімають їжаки», «пускає бульби*

«Бабунин дощ», «стежка стежкояблу- ката», «хтось темним», «мокрою губою»,

«в залатанім кожусі», «сов’яче око», «око — вовче», «посріблене сідло», «порожню торбу»

«Рука — крило»,

«рука — весло»

 

IV. ПІДБИТТЯ ПІДСУМКІВ УРОКУ

  Тестове опитування

1. У якому місті автор здобув вищу освіту?

А Києві; Б Полтаві;В Чернігові; Г Львові.

2. Коли народився М. Вінграновський?

А 7 листопада 1930 р; Б 7 жовтня 1936 р.;В 15 жовтня 1930 р.;Г 8 листопада 1930 р.

3. Ліричні пісенні твори, які виконуються матір’ю, це:

А патріотична лірика; Б колискова;В пейзажна лірика; Г філософська лірика.

4. До якої поезії належить вірш М. Вінграновського «Сама собою річка ця тече»? 

А Патріотична лірика; Б колискова;В пейзажна лірика; Г філософська лірика.

5. У якому творі зображено образ дощу?

А «Сама собою річка ця тече»; Б «Бабунин дощ»;В «Перша колискова»; Г «Ходімте в сад»

6. У якому вірші М. Вінграновського звучить тема спогадів героя про родину та Батьківщину?

А «Сама собою річка ця тече»; Б «Бабунин дощ»;В «Перша колискова»; Г «Ходімте в сад»

7. У якому вірші автор звертається до теми пізнання всесвіту?

А «Сама собою річка ця тече»; Б «Бабунин дощ»;В «Перша колискова»;      Г «Ходімте в сад»

8. До кого звертається автор у творі «Перша колискова»?

А Хлопця; Б дівчини;В дитини; Г до кожного.

9. Який художній засіб використовує автор у рядку:   «Одне — сов’яче око, друге — вовче»?

А Епітет; Б метафору;В порівняння; Г персоніфікацію.

10. Який художній засіб використовує автор у рядку: «Тіні сплять і сонна яворина»?

А Епітет; Б метафору;В порівняння; Г персоніфікацію.

11. У якому вірші М. Вінграновського річка є символом?

А «Сама собою річка ця тече»; Б «Бабунин дощ»;В «Перша колискова»; Г «Ходімте в сад».

12. Який художній засіб використовує автор у рядку:  «І наша хата пахне їй борщем»?

А Епітет; Б метафору;В порівняння; Г персоніфікацію.

    

V. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

Прочитати повість «Сіроманець».

 

 

Тестове опитування

1. У якому місті автор здобув вищу освіту?

А Києві; Б Полтаві;В Чернігові; Г Львові.

2. Коли народився М. Вінграновський?

А 7 листопада 1930 р; Б 7 жовтня 1936 р.;В 15 жовтня 1930 р.;Г 8 листопада 1930 р.

3. Ліричні пісенні твори, які виконуються матір’ю, це:

А патріотична лірика; Б колискова;В пейзажна лірика; Г філософська лірика.

4. До якої поезії належить вірш М. Вінграновського «Сама собою річка ця тече»? 

А Патріотична лірика; Б колискова;В пейзажна лірика; Г філософська лірика.

5. У якому творі зображено образ дощу?

А «Сама собою річка ця тече»; Б «Бабунин дощ»;В «Перша колискова»; Г «Ходімте в сад»

6. У якому вірші М. Вінграновського звучить тема спогадів героя про родину та Батьківщину?

А «Сама собою річка ця тече»; Б «Бабунин дощ»;В «Перша колискова»; Г «Ходімте в сад»

7. У якому вірші автор звертається до теми пізнання всесвіту?

А «Сама собою річка ця тече»; Б «Бабунин дощ»;В «Перша колискова»;      Г «Ходімте в сад»

8. До кого звертається автор у творі «Перша колискова»?

А Хлопця; Б дівчини;В дитини; Г до кожного.

9. Який художній засіб використовує автор у рядку:   «Одне — сов’яче око, друге — вовче»?

А Епітет; Б метафору;В порівняння; Г персоніфікацію.

10. Який художній засіб використовує автор у рядку: «Тіні сплять і сонна яворина»?

А Епітет; Б метафору;В порівняння; Г персоніфікацію.

11. У якому вірші М. Вінграновського річка є символом?

А «Сама собою річка ця тече»; Б «Бабунин дощ»;В «Перша колискова»; Г «Ходімте в сад».

12. Який художній засіб використовує автор у рядку:  «І наша хата пахне їй борщем»?

А Епітет; Б метафору;В порівняння; Г персоніфікацію.

 

 

 

 

 

Тестове опитування

1. У якому місті автор здобув вищу освіту?

А Києві; Б Полтаві;В Чернігові; Г Львові.

2. Коли народився М. Вінграновський?

А 7 листопада 1930 р; Б 7 жовтня 1936 р.;В 15 жовтня 1930 р.;Г 8 листопада 1930 р.

3. Ліричні пісенні твори, які виконуються матір’ю, це:

А патріотична лірика; Б колискова;В пейзажна лірика; Г філософська лірика.

4. До якої поезії належить вірш М. Вінграновського «Сама собою річка ця тече»? 

А Патріотична лірика; Б колискова;В пейзажна лірика; Г філософська лірика.

5. У якому творі зображено образ дощу?

А «Сама собою річка ця тече»; Б «Бабунин дощ»;В «Перша колискова»; Г «Ходімте в сад»

6. У якому вірші М. Вінграновського звучить тема спогадів героя про родину та Батьківщину?

А «Сама собою річка ця тече»; Б «Бабунин дощ»;В «Перша колискова»; Г «Ходімте в сад»

7. У якому вірші автор звертається до теми пізнання всесвіту?

А «Сама собою річка ця тече»; Б «Бабунин дощ»;В «Перша колискова»;      Г «Ходімте в сад»

8. До кого звертається автор у творі «Перша колискова»?

А Хлопця; Б дівчини;В дитини; Г до кожного.

9. Який художній засіб використовує автор у рядку:   «Одне — сов’яче око, друге — вовче»?

А Епітет; Б метафору;В порівняння; Г персоніфікацію.

10. Який художній засіб використовує автор у рядку: «Тіні сплять і сонна яворина»?

А Епітет; Б метафору;В порівняння; Г персоніфікацію.

11. У якому вірші М. Вінграновського річка є символом?

А «Сама собою річка ця тече»; Б «Бабунин дощ»;В «Перша колискова»; Г «Ходімте в сад».

12. Який художній засіб використовує автор у рядку:  «І наша хата пахне їй борщем»?

А Епітет; Б метафору;В порівняння; Г персоніфікацію.

 

 

Дата___________                            Предмет_____Українська література____                       Клас_____5____                                           Урок № ________. Тема: М. Вінграновський «Сіроманець». Гуманізм повісті.

Мета: Навчальна: опрацювати ідейно-художній вміст програмового твору, визначити його тему й ідею, охарактеризувати головних персонажів.              Виховна: прищеплювати гуманістичні цінності, розуміння важливості дружби в житті людини.              Розвивальна: розвивати творчу уяву, логічне мислення, культуру мовлення.

Тип уроку: засвоєння нових знань і формування вмінь.

Обладнання, наочність: дидактичний матеріал.

ХІД   УРОКУ

І. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

1. Забезпечення емоційної готовності до уроку

2. Перевірка домашнього завдання

3. Актуалізація опорних знань

II.  ПОВІДОМЛЕННЯ ТЕМИ ТА МЕТИ УРОКУ

III. ОПРАЦЮВАННЯ НАВЧАЛЬНОГО МАТЕРІАЛУ

1. Вступне слово вчителя

М. Вінграновський активно працював не лише в поезії, але й у прозі, яка також відзначається високою духовністю та широким спектром емоцій.

Багатоплановість образів, елементи казковості, фантастики, гумор дозволяють М. Вінграновському творити дивний, прекрасний світ, у якому живуть і співпрацюють людина й одухотворена природа. Він легко поєднує у своїй творчості ліричність поезії із серйозністю оповідань, а режисерський досвід багато в чому допомагає авторові.

Сьогодні ми розпочинаємо наше знайомство з повістю «Сіроманець» (1977).

2.  Гуманізм повісті «Сіроманець»

Аналізуючи повість М. Вінграновського «Сіроманець», можна одразу зрозуміти, що її центральними персонажами є вовк Сіроманець та хлопчик Сашко. Образ вовка запропонований автором у міфологічному і навіть фантастичному контексті, який тісно пов’язаний із реальністю. Автор зображує почуття звіра з психологічної точки зору, як справжньої людини, але цей образ не має складних емоційно-чуттєвих характеристик, тому він зрозумілий навіть дітям, які сприймають вовка не як хижака, а насамперед як вірного друга хлопчика Сашка.

Сашко, незважаючи на свій юний вік, стає для вовка не лише другом, але й рятівником. Він зовсім не боїться Сіроманця, а навіть навпаки — захищає його перед дорослими, допомагає звільнитись з полону, та коли розуміє, що тварина майже втратила зір,— не роздумуючи втікає з дому та прямує з вовком у далеке місто, щоб показати його відомим лікарям. Саме в дружбі та співчутті хлопчика до вовка розкривається гуманізм повісті.

3.  Робота з текстом повісті «Сіроманець»

3.1. Тема: зображення конфлікту цивілізації та природи.

3.2. Ідея: уславлення дружби, співчуття, беззастережної хоробрості та самовіддачі у взаємодії людини з твариною; засудження жорстокого поводження з тваринами та людського злопам’ятства.

3.3. Виразне читання уривків твору.

3.4. Опрацювання твору «Сіроманець» у формі бесіди за питаннями.

Яким був Сіроманець у молодості? Чим він полюбляв займатись? Що змінилось, коли прийшла старість?

Що пов’язувало вовка з Василем Чепіжним?

Навіщо, на вашу думку, Чепіжний налаштовував проти Сіроманця усіх селян?

Хто був у селі єдиним захисником вовка? Чому?

 За яких обставин відбулося перше знайомство хлопчика з вовком? Наведіть цитату з тексту.

Чому хлопчик ходив до школи через ліс?

Навіщо Чепіжний їздив до Києва? Яким був результат цієї подорожі?

Як селяни планували впіймати Сіроманця?

Де сховав Сашко свого друга-вовка?

Що трапилось, коли випав перший сніг?

Як поводився Чепіжний, коли думав, що переміг вовка?

Як Сіроманцю вдалося звільнитися з полону?

Про що розпитував Сашко свою вчительку на уроці? Навіщо він це робив?

Що розлютило Чепіжного в газеті?

Де переховувався Сіроманець після втечі з села? Що з ним трапилось, коли пішов густий сніг?

Хто знайшов напівживого вовка та врятував його?

Які нові друзі з’явились у вовка? Яка нагода трапилась йому, щоб віддячити своїм рятівникам? 

▼ 3 ким потоваришував Сашко за відсутності Сіроманця?

Чому хлопчик сумував? Які новини повернули його до нормального життя?

Чому Чепіжному знову не пощастило з вовком?

▼ Як відбулася довгоочікувана зустріч Сашка з вовком? З ким познайомив хлопчик свого друга?

Як Сашко вирішив допомогти Сіроманцю? Що він зробив для цього?

Які пригоди чекали на друзів у дорозі?

Що зробив Сашко, щоби люди не впізнали вовка?

Що трапилось з ними у місці призначення їхньої подорожі?

Навіщо вовк повернувся в село?

Якими подіями закінчується повість?

4. Характеристика дійових осіб твору

4.1. Характеристика головних персонажів: вовк Сіроманець.

4.1.1. Авторське бачення персонажа (цитатна характеристика):

□ «Потім вовк заспівав. Він співав тихим старим голосом...»;

□ «...він був найстарішим вовком світі. Все своє Сіроманче життя він водив зграю. Молоді вовки з лісів і яруг мріяли пройти у нього бойову вовчу стратегію і тактику. Він снився молодим вовчицям. Не один кінь з передсмертним кривавим хрипом падав на траву чи на сніг од зубів Сіроманця...»;

□ «... на старість вовк осліп. Бурхлива темнота зацарювала в його очах. Один лише нюх водив його по світу, і кашляти вже почав, і снився йому щоночі єдиний сон: срібні очі постріляних вовченят, постріляні вовчиці з білими зубами у землю, і снився він собі сам»;

 «...Його проклинали конюхи та пастухи. Коли ж нічого були їсти і вовк пересиджував день або й три на болоті чи в чагарях, то й зграя сиділа позаду нього, кусаючи себе за хвости...»;

 «Сіроманець тим часом обнюхав Сашка з ніг до голови, лизнув по куртці ґудзика і ліг на листя»;

 «Пиріжки з печінкою вовк, видно, любив з дитинства, бо ковтнув навіть не пожувавши»;

 «Сіроманець провів Сашка до узлісся, потерся об Сашкове плече і так стояв, аж доки запах його нового товариша не ослаб у глибині темного листопадового вітру...»;

 «Сіроманець проводжав його лісом до школи, зустрічав його на узліссі»;

 «Зімлілий вовк лежав у кузні на драбині біля горна... Вовк розкрив рота під іній, і йому стало легше дихати... Він поворухнув замотузованими лапами, понюхав молоток біля ковадла та й наче заснув»;

 «Тим часом Сіроманець тікав. ...Кілька разів він зупинявся, піднімав голову в небо і слухав, чи не летить вертоліт... Забіг аж до лиману...»;

 «...Сховався Сіроманець на полігоні... відчував, що тут йому буде спокій»;

 «Повалили такі могутні сліпі сніги, що навіть і він, Сіроманець, злякався: він добре знав, чим ці сніги йому пахнуть. Вдень і вночі він рився в снігах, орав їх лапами і зубами, але небо наче прорвало, і жодної миші, як на гріх!»;

 «Сіроманець охляв. Він часто провалювався в сніг з головою, годинами лежав, збираючись з останніми силами, щоб виповзти на поверхню і поповзом добиратись: куди — невідомо»;

 «...Сіроманець уже не котився — його котив вітер... Вовка закотило в лісосмугу, він обійняв лапами якусь деревину, навіть учепився за неї зубами, але вітер відірвав його і від неї»;

 «Сашко не повірив своїм очам: на стежці перед ним стояв Сіроманець! Високий, широкогрудий, з великими димчастими незрячими очима... Сіроманець плакав. Великі срібні сльози котилися по його морді і падали на пісок під лапи».

     Сіроманець — це старий вовк, який вже доживає свого віку. У молоді роки він був прикладом для наслідування та справжнім ватажком зграї, але коли прийшла старість — він осліп і залишився сам. Автор співчуває йому і, навіть зображуючи картини його полювання або зустрічі з ворогами, описує поведінку вовка так, як би це був не хижак, а звичайний свійський пес. У Сіроманця вже не залишилось агресії — він багато чого побачив за життя, тому наприкінці йому хотілося одного — спокою. Він був ватажком завжди, тому коли залишився на самоті, це не було для нього природним. Він познайомився з Сашком, та, зрозумівши, що хлопчик ставиться до нього приязно — став для нього кращим другом. Навіть коли вовк змушений був тікати подалі від села та від переслідувачів, він не забув хлопця. Він знайшов нових знайомих, серед яких був маленький хлопчик Андрійко, але навіть тоді він не забував про Сашка і при нагоді — повернувся до свого маленького захисника. Цим автор дає нам зрозуміти, що вовкові притаманні такі якості, як вірність та вдячність. На жаль, остання подорож до лікарні не була вдалою, і, коли Сіроманець зрозумів, що ніхто не буде його

лікувати — просто втік та повернувся помирати в рідне село. Але доля була на стороні Сіроманця — селяни нічого йому не зробили. Тоді останнє, що залишилось вовку, — померти на самоті, згадуючи найприємніші моменти життя.

     4.1.2. Аналіз образу Сіроманця у вигляді бесіди за питаннями.

Як, на вашу думку, автор ставиться до Сіроманця?

▼ Поміркуйте, чи розумів вовк хлопця. Обґрунтуйте свою думку.

Чому до Чепіжного вовк ставився вороже, а для

     Сашка — став найкращим другом?

Чи можна назвати Сіроманця — хижаком? Обґрунтуйте свою думку.

Як складалися стосунки вовка з другорядними особами твору? Кого з них можна вважати прихильником вовка?

Чи вважаєте ви Сіроманця — володарем лісу? Чому?

▼ Як ви розумієте фінал повісті? Чому вовк не попрощався з найкращим другом?

     5.  Рубрика «Оголошення»

     Впізнати персонажа твору за оголошенням:

1.  «Даю поради, куди краще звертатись літнім та хворим людям. Безкоштовно». (Вчителька Надія Петрівна)

2.  «Пропоную дружбу та порятунок дітям шкільного віку». (Сіроманець) 

3.  «Шукаю кореспондента. Маю сенсаційний матеріал». (Василь Чепіжний)

4.  «Пригощаю усіх м’ясом вівці. Вовкам вхід заборонено». (Дядько Побігайло)

5.  «Маю друга, який товаришує з вовком. Тепер мені ніхто не страшний!» (Галя Грушецька)

6.  «Копаю ями, допомагаю ставити пастки. Недорого». (Шевчук)

IV.  УЗАГАЛЬНЕННЯ УРОКУ, ЗАКРІПЛЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ

     Тестове опитування

1. Що робив Сіроманець усе життя?

А Полював;Б водив зграю;В був відлюдником;Г переховувався.

2. Кого вовк вичікував у засідці?

А Коня з вершником;Б зграю;В мисливців;Г мандрівників.

3. Що трапилось після зустрічі Чепіжного з Сіроманцем?

А Дітям заборонили ходити до лісу;Б селяни влаштували облогу вовку самотужки;

В до села прилетів вертоліт із мисливцями;Г вовка хотіли заманити до села.

4. Хто захищав Сіроманця?

А Ніхто; Б дядько Побігайло;В голова колгоспу; Г хлопець Сашко.

5. Кого купив Чепіжний на базарі?

А Великого собаку; Б  вовкодавиху;В рись; Г ведмедя.

6. Що Чепіжний з мисливцями робили в лісі?

А Копали яму-пастку;Б полювали на диких кабанів;В вирубували дерева; Г збирали гриби.

7. Одного дня Сашко зрозумів, що Сіроманець:

А оглух; Б втратив нюх;В сліпий; Г пошкодив лапу.

8. Чим Василь Дмитрович хвалився журналістам?

А Що вполював найбільшу кількість диких кабанів;Б що впіймав Сіроманця;

В що врятував село;Г що підстрелив останнього вовка.

9. Де переховувався Сіроманець від переслідувачів?

А Глибоко в лісі; Б на іншому березі лиману;В вдома у Сашка; Г на полігоні.

10. Хто врятував його від неминучої голодної і холодної смерті?

    А Льотчики; Б танкісти;В селяни; Г зграя.

11. Як віддячив вовк рятувальникам?

А Став сторожовим собакою;Б втік за першої ліпшої нагоди;

В врятував хлопця в лісі;Г допомагав пасти худобу.

12. Куди втік Сашко з Сіроманцем?

А У степи; Б до Одеси; В до Києва; Г до сусіднього села.

     VI. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

Напишіть міні-твір на тему «Чи вміє вовк дружити?» (5-7 речень).

Читати повість «Сіроманець», звертаючи увагу на характеристику образу хлопчика Сашка.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тестове опитування

1. Що робив Сіроманець усе життя?

А Полював;Б водив зграю;В був відлюдником;Г переховувався.

2. Кого вовк вичікував у засідці?

А Коня з вершником;Б зграю;В мисливців;Г мандрівників.

3. Що трапилось після зустрічі Чепіжного з Сіроманцем?

А Дітям заборонили ходити до лісу;Б селяни влаштували облогу вовку самотужки;

В до села прилетів вертоліт із мисливцями;Г вовка хотіли заманити до села.

4. Хто захищав Сіроманця?

А Ніхто; Б дядько Побігайло;В голова колгоспу; Г хлопець Сашко.

5. Кого купив Чепіжний на базарі?

А Великого собаку; Б  вовкодавиху;В рись; Г ведмедя.

6. Що Чепіжний з мисливцями робили в лісі?

А Копали яму-пастку;Б полювали на диких кабанів;В вирубували дерева; Г збирали гриби.

7. Одного дня Сашко зрозумів, що Сіроманець:

А оглух; Б втратив нюх;В сліпий; Г пошкодив лапу.

8. Чим Василь Дмитрович хвалився журналістам?

А Що вполював найбільшу кількість диких кабанів;Б що впіймав Сіроманця;

В що врятував село;Г що підстрелив останнього вовка.

9. Де переховувався Сіроманець від переслідувачів?

А Глибоко в лісі; Б на іншому березі лиману;В вдома у Сашка; Г на полігоні.

10. Хто врятував його від неминучої голодної і холодної смерті?

    А Льотчики; Б танкісти;В селяни; Г зграя.

11. Як віддячив вовк рятувальникам?

А Став сторожовим собакою;Б втік за першої ліпшої нагоди;

В врятував хлопця в лісі;Г допомагав пасти худобу.

12. Куди втік Сашко з Сіроманцем?

А У степи; Б до Одеси; В до Києва; Г до сусіднього села.

 

 

Тестове опитування

1. Що робив Сіроманець усе життя?

А Полював;Б водив зграю;В був відлюдником;Г переховувався.

2. Кого вовк вичікував у засідці?

А Коня з вершником;Б зграю;В мисливців;Г мандрівників.

3. Що трапилось після зустрічі Чепіжного з Сіроманцем?

А Дітям заборонили ходити до лісу;Б селяни влаштували облогу вовку самотужки;

В до села прилетів вертоліт із мисливцями;Г вовка хотіли заманити до села.

4. Хто захищав Сіроманця?

А Ніхто; Б дядько Побігайло;В голова колгоспу; Г хлопець Сашко.

5. Кого купив Чепіжний на базарі?

А Великого собаку; Б  вовкодавиху;В рись; Г ведмедя.

6. Що Чепіжний з мисливцями робили в лісі?

А Копали яму-пастку;Б полювали на диких кабанів;В вирубували дерева; Г збирали гриби.

7. Одного дня Сашко зрозумів, що Сіроманець:

А оглух; Б втратив нюх;В сліпий; Г пошкодив лапу.

8. Чим Василь Дмитрович хвалився журналістам?

А Що вполював найбільшу кількість диких кабанів;Б що впіймав Сіроманця;

В що врятував село;Г що підстрелив останнього вовка.

9. Де переховувався Сіроманець від переслідувачів?

А Глибоко в лісі; Б на іншому березі лиману;В вдома у Сашка; Г на полігоні.

10. Хто врятував його від неминучої голодної і холодної смерті?

    А Льотчики; Б танкісти;В селяни; Г зграя.

11. Як віддячив вовк рятувальникам?

А Став сторожовим собакою;Б втік за першої ліпшої нагоди;

В врятував хлопця в лісі;Г допомагав пасти худобу.

12. Куди втік Сашко з Сіроманцем?

А У степи; Б до Одеси; В до Києва; Г до сусіднього села.

Дата___________                            Предмет_____Українська література____                       Клас_____5____                                           Урок № ________. Тема: М. Вінграновський «Сіроманець». Характеристика образу Сашка, його здатність на самостійні вчинки, особливо у відстоюванні своєї позиції.

Мета: Навчальна: скласти характеристику головного героя, охарактеризувати другорядних персонажів.              Виховна: виховувати прагнення до самостійності, рішучості, вміння відстоювати власну думку.              Розвивальна: розвивати творчу уяву, логічне мислення, культуру мовлення, пам'ять.

Тип уроку: комбінований.

Обладнання, наочність: дидактичний матеріал.

ПЕРЕБІГ УРОКУ

     І. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

1. Забезпечення емоційної готовності до уроку

2. Перевірка домашнього завдання

Про що йде мова в повісті «Сіроманець»? Які епізоди вам найбільше запам’ятались?

Охарактеризуйте Сіроманця та його стосунки з іншими персонажами твору.

     3.  Актуалізація опорних знань

Чи були у вашому житті випадки, коли ви мали думку, відмінну від загальної? Чи відстоювали ви її?

Які вчинки можна вважати самостійними? Наведіть приклади.

     II. ПОВІДОМЛЕННЯ ТЕМИ ТА МЕТИ УРОКУ

     III. ОПРАЦЮВАННЯ НАВЧАЛЬНОГО МАТЕРІАЛУ (1-4)

     1. Вступне слово вчителя

Дуже важливо в житті мати мати власну думку. Але щоб її відстоювати — треба бути надзвичайно мужнім, особливо — коли твоєї думки ніхто не поділяє. У повісті

М. Вінграновського «Сіроманець» ця роль випала на долю маленького хлопчика Сашка. Він має власні переконання, що людина повинна оберігати не лише природу, але й тварин. Попри всі непорозуміння з дорослими, він захищає вовка і не зраджує його до останнього. Незважаючи на той факт, що Сіроманець — дорослий вовк, Сашко поводиться з ним так, ніби він ще маленький, а тому його треба оберігати, годувати, боронити від ворогів та нести за нього відповідальність. Цим автор дає нам зрозуміти, що моральні принципи людини не залежать від віку.

А зараз давайте з вами розберемось, як автор характеризує свого головного героя та його оточення.

     2.  Характеристика дійових осіб твору

     2.1. Характеристика головних персонажів: хлопчик Сашко.

    2.1.1. Авторське бачення персонажа (цитатна характеристика):

□ «Сашко пройшов ліс, вийшов у поле, як почув стрекотіння вертольота: півколом, низенько над лісом він летів на Сашка. Сашко чи злякався, чи що, але сів на землю і прикрився портфелем»;

□ «Аби я був вовком...»;

□ «Раптом Сашко відчув, що хтось дивиться йому в спину: а дубом хтось стояв! «Піти глянути чи не йти?..— завагався Сашко. Але вирішив: — Чого це я стану його боятися? Піду гляну»;

□ «Сашко вибрав підходящу для Сіроманця нору, розчистив її трохи лопатою, нарвав пирію, настелив, ліг сам»;

□ «Одного дня Сашко відкрив, що Сіроманець сліпий»;

□ «Так от ти який лизунчик, а ще Сіроманець,— сказав Сашко  і погладив Сіроманцеві шию, почухав під горлом»;

□ «Ти і не подумав тікати, бо ти у мене розумний, вовчику. Пиріжка з печінкою хочеш?»;

□ «Сашко вийшов у коридор, намацав татові валянки, вліз у них, наче провалився у воду, накинув кожушок, тихо прочинив і зачинив за собою двері»;

□ «Сашко став на коліна, почав обмацувати темінь, наткнувся добряче лобом на ковадло, і вже Сіроманець щімко задихав Сашкові в обличчя. Сашко обійняв обома руками вовка за шию».

     Хлопчик Сашко захоплюється Сіроманцем. Він вважає його чесною та справедливою твариною, яка не зробила нікому нічого поганого. Навіть коли мисливці винищили його вовченят — Сіроманець не помстився їм. Тому Сашко захищає його чесне ім’я перед батьком та Чепіжним. Але дорослі не розуміють хлопця, тому що для них вовк — хижак, якого треба впіймати. Не знайшовши підтримки, Сашко вирішує діяти самостійно. Він допомагає Сіроманцю переховуватись у лісі та влаштовує втечу з сільського хліва, коли вовка таки впіймали в пастку. Сашко вважає Сіроманця кращим другом, він годує його, розмовляє з ним та проводить увесь з ним вільний час. Коли вовк був змушений покинути ліс та переховуватись на полігоні, хлопчик дуже сумував за ним. Навіть потоваришувавши з дівчинкою Галею, Сашко не забував про Сіроманця. їхня зустріч після тривалої розлуки була дуже емоційною. Хлопчик не зраджує своїй меті вилікувати вовкові зір. Задля цього він навіть втікає з дому та подорожує кілька днів пішки, щоб дістатися до лікарні в Одесі. Йому все вдається, але останньої миті вовча натура бере верх і Сіроманець втікає з лікарні, навіть не попрощавшись з кращим другом.

2.1.2. Аналіз образу хлопчика Сашка у вигляді бесіди за питаннями:

Як, на вашу думку, автор ставиться до Сашка?

▼ Поміркуйте, чому хлопчик захищає вовка та допомагає йому. Обґрунтуйте свою думку.

Як ви гадаєте, чи ставився б Сашко до вовка інакше, якби той був справжнім хижаком?

Чому з усіх рідних та приятелів хлопчик знайомить із вовком лише Галю?

У чому виявляється самостійність Сашка?

▼ Як хлопець відстоює свої переконання? Наведіть приклади з тексту.

Поміркуйте, як почувається Сашко у фіналі повісті? Чи шкодує про щось?

     2.1.3. Інформаційне ґроно «Чесноти Сашка».

Укладіть ґроно чеснот, які, на вашу думку, характеризують хлопчика Сашка.

 

 

справедливий

 

співчутливий

 

добрий

Хлопчик Сашко

чуйний

принциповий

 

самостійний

 

вірний

 

цілеспрямований

2.2. Характеристика другорядних персонажів.

Другорядними персонажами повісті є Василь Чепіжний, Галя Грушецька, дядько Побігайло, хлопчик Андрійко, батьки Сашка, селяни, мисливці, військові тощо. їх усіх можна умовно поділити на тих, хто симпатизує Сіроманцю та тих, хто хоче бачити його в клітці.

До першої групи належать Галя Грушецька, хлопчик Андрійко та військові з полігону, де переховувався вовк. Усі вони знайомі з вовком особисто і симпатизують йому як вірному другу та рятівнику.

До другої групи належать Василь Чепіжний, дядько Побігайло, інші селяни та мисливці. Більшість із них ставиться до вовка нейтрально, але не всі. Заклятим ворогом Сіроманця є Василь Чепіжний. Селянин декілька разів зустрічався з вовком віч-на віч, навіть упіймав його, але Сіроманець завжди виходив «сухим з води». Тому він робив усе, щоб помститися вовку — ставив пастки, полював на нього та навіть купив вовкодавиху. Але, на щастя, усі його старання виявились марними.

2.2.1. Аналіз образів другорядних персонажів у вигляді бесіди за питаннями:

▼ Чи був Чепіжний об’єктивним щодо Сіроманця? Обґрунтуйте свою відповідь.

▼ Яка історія пов’язувала Сіроманця з Побігайлом?

Як ставились до вовка військові з полігону?

Поміркуйте, чому серед друзів вовка були лише діти.

Як ставився Сіроманець до своїх недругів?

     3.  Цифровий диктант «Сіроманщина» 

     Учні записують «0» — якщо твердження неправильне, та «1» — якщо правильне.

1. У молоді роки Сіроманець був ватажком зграї. (1)

2. Чепіжний мав власні рахунки з вовком. (1)

3. Школа Сашка знаходилась поруч із домом. (0)

4. Під час першої зустрічі Сіроманець лизнув Сашка. (1)

5. Чепіжний на базарі купив сенбернара. (0)

6. Вовк здався мисливцям з власної волі. (0)

7. Подивитись на впійманого вовка приїхав кореспондент із газети. (1)

8. На уроці Сашко розпитував вчительку, де лікують зір. (1)

9. Під час знайомства з Сіроманцем Галя злякалась і втекла. (0)

10. Чепіжний був у захваті від статті в газеті. (0)

11. На полігоні Сіроманець зовсім оглух. (0)

12. Друзям вдалося потрапити в лікарню ім. Філатова. (1)

     IV. УЗАГАЛЬНЕННЯ УРОКУ,ЗАКРІПЛЕННЯ ВИВЧЕНОГО МАТЕРІАЛУ

1. Укладіть діалог на тему «Бесіда Сашка з Сіроманцем» (до 10 реплік). 

2. Обґрунтуйте, що спільного має Сіроманець з людиною.

     V. ПІДБИТТЯ ПІДСУМКІВ УРОКУ

     На прикладі хлопчика Сашка М. Вінграновський навчає нас вірності та відданості друзям, вміння відстоювати свої переконання, мужності приймати рішення самостійно та допомагати іншим.

     «Мікрофон»: «Мої враження від повісті “Сіроманець”».

     VI. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

     Підготуватись до контрольної роботи за циклом «Рідна Україна. Світ природи».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дата___________ Предмет_____Українська література____         Клас_____5____                                           Урок № ________. Тема: Контрольна робота. Тест.

Мета: Навчальна: визначити рівень знань, вмінь та навичок учнів за допомогою запропонованих завдань.              Виховна: виховувати інтерес до результатів власної праці, старанність, наполегливість.              Розвивальна: розвивати увагу, спритність, точність, послідовність.

Тип уроку: контролю, корекції знань та вмінь.

Обладнання, наочність: тестові завдання для самоконтролю у трьох варіантах із різними рівнями складності.

ХІД     УРОКУ

     I. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ

    II.  МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ. ПОВІДОМЛЕННЯ ТЕМИ ТА МЕТИ УРОКУ

    III. ПОЯСНЕННЯ ВЧИТЕЛЯ ЩОДО ВИКОНАННЯ КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ

     IV. ЗАВДАННЯ ДО КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ

     V. ПІДБИТТЯ ПІДСУМКІВ УРОКУ

     VI. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

     Підготуватись до підсумкового уроку

 

 

 

 

І варіант

    Ключ: 1 д, 2 в, 3 а

 

ІІ варіант

     Ключ: 1 г, 2є, 3 б.

 

ІІІ варіант

     Ключ: 1 б, 2 г, 3 є.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

І варіант

    Початковий рівень (за кожне питання — 1 бал)

1. Хто бавився з маленьким Тарасом більше за інших («В бур'янах»)!

А Батько Григорій; 

Б сестра Катерина;

В мати Катерина; 

Г сусідська бабуся Ярина.

2. Який вірш П. Тичини є поетичним звертання до уявного співбесідника?

А «Гаї шумлять...»;

Б «Блакить мою душу обвіяла...»;

В «Не бував ти у наших краях!»;

Г «Осінь».

3. До якої лікарні хотів відвести вовка хлопець Сашко («Сіроманець»)!

А Лікарні Філатова; 

Б лікарні Скліфосовського;

В лікарні Амосова; 

Г лікарні Кащенка.

    

Середній рівень (за кожне питання — 1 бал)

Установіть відповідність між уривком із твору та його назвою.

1 «Два хлопчаки вийшли з лісу на берег і зупинились. Приїхали по хмиз, і їхня смирна конячина залишилась на узліссі, а вони вирішили подивитись на річку, чи тріщить на ній лід, чи скоро рушить...»             

2 «...Там він блукав до самого вечора. Обмацував холодні пташині гнізда, їв мерзлу калину, доки не набив оскоми. Потім шукав осикові трухляки, ховав за пазуху і,

нап’явши пальтечко на голову, дивився: світять чи не світять?..»

З  «...Фанерні танки, старі віджилі машини стояли в цій мертвій зоні,— ні деревини, ні куща,— сніги, та піски, та воронки від бомб. Старші льотчики навчали молодих влучати в ціль з неба: над вовком розламувалося небо, і літаки починали своє навчання...»

А «Сіроманець»

Б «У бур’янах»

В «Дивак»

Г «Бабунин дощ»

Д «Лось»

Є  «Перша колискова»

 

 

    Достатній рівень (за питання — 0-2 бали)

    Виконайте одне із запропонованих завдань:

1. Охарактеризуйте наступних персонажів твору «Дивак»: Дід Прокіп, хлопчик Олесь, Федько Тойкало.

2.Хто такий «ліричний герой»? Наведіть та охарактеризуйте декілька прикладів із вивчених творів.

3.Обґрунтуйте, чи завжди добро перемагає зло (За мотивами твору «Лось»).

    

Високий рівень (за питання — 0-4 бали)

    Напишіть твір-мініатюру на тему: «Порятунок друга важливіший за страх» (За мотивами твору «Сіроманець»).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

II варіант

     Початковий рівень (за кожне питання — 1 бал)

1. Звідки взявся лось на галявині, так близько до села? («Лось»)

    А Заблукав;

    Б любив жити кого людей;

    В хотів познайомитись з хлопчиками;

    Г втік із заповідника.

2. Кого захищав Олесь від діда Прокопа? («Дивак»)

А Лісових птахів; 

Б коня;

В Федька Тойкала; 

Г свою матір.

3.У якому з вивчених віршів М. Вінграновського згадано Україну?

А «Перша колискова»; 

Б «Сама собою річка ця тече»;

В «Бабунин дощ»; 

Г «На срібнім березі».

   

Середній рівень (за кожне питання — 1 бал)

    Установіть відповідність між уривком із твору та його назвою.

1 «...А побачила я,— сидить за столом повно всякого панства, а поміж панством — мужик стоїть, вичитує щось із паперів. А вони на нього кулаками махають, а підійти бояться...»

2 «...На першому уроці було малювання. Старенька вчителька Матильда Петрівна ходила поміж партами і, роблячи загадкове обличчя, повільно говорила: «А сьогодні, діти, ми будемо малювати... перегнійний горщечок...»»

3 «...Прилетів вертоліт. Порозганяв на вигоні курей і сів перед вікнами села — Сашко побіг і собі подивитися. З вертольота вилізло шестеро дядьків з рушницями та патронташами...»

А «Лось»

Б «Сіроманець»

В«Перша колискова»

Г «В бур’янах»

Д «Бабунин дощ»

Є «Дивак»

 

   

Достатній рівень (за питання — 0-2 бали)

    Виконайте одне із запропонованих завдань:

1. Охарактеризуйте наступних персонажів твору «Сіроманець»: вовк Сіроманець, Василь Чепіжний, хлопець Сашко.

2. Які художні засоби поетичної мови ви знаєте? Наведіть приклади (бажано, з вивчених творів).

3. Обґрунтуйте, яким було дитинство Тараса Шевченка (За мотивами твору «В бур’янах»).

    

Високий рівень (за питання — 0-4 бали)

    Напишіть твір-мініатюру на тему: «Чому односельці вважали Олеся диваком?» (За мотивами твору «Дивак»);

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

III варіант

     Початковий рівень (за кожне питання — 1 бал)

1. Як Сашко повідомив батькам, що пішов рятувати вовка? («Сіроманець»)

А Залишив їм записку;

Б попросив однокласницю Галю заспокоїти їх;

В мовчки втік, не повідомивши нікого;

Г щиро зізнався куди і чому збирається.

2. У якому вірші Тараса Шевченка згаданий соловей?

А «Мені тринадцятий минало»

Б «За сонцем хмаронька пливе»;

В «Садок вишневий коло хати»;

Г «Заповіт».

3. Куди вдарив Олеся Федько Тойкало («Дивак»)?

А У живіт; 

Б по спині;

В по нозі; 

Г під скроню.

    

Середній рівень (за кожне питання — 1 бал)

    Установіть відповідність між уривком із твору та його назвою.

1 «...Ет, фармазони... Ти їх не слухай.—

     Помовчав. А далі: — Воно, звичайно, правильно. Завзяття в тебе обмаль. Все чогось у землі порпаєшся. А треба — в людях. Та отак побіля них, отак...

     Того — ліктем, того — почотом...»

2 «...Над хатою зійшла вечірня зоря, заграла золотом в

     яблуневому цвіті, тихим, рожевим, у білій на стіні глині.

     Вперше по весні ...родина розташувалась вечеряти під яблунею надворі. Чуби в усіх як убілений льон, очі, як квітки льону,— сині. Тільки мати чорнява, з карими очима.

3 «...Він усіма чотирма ногами спробував одштовхнутись, але ратиці були вже у воді, і він вжахано відчув, що дедалі глибше занурюється в льодяну кашу. Не раз конвульсивно здригнувся тілом, вкладаючи всю силу і весь відчай у той рух, але провалився ще глибше, і тепер крижані уламки билися об його спину...»

А «Бабунин дощ»

Б «Дивак»

В «Перша колискова»

Г «У бур’янах»

Д «Сіроманець»

Є «Лось»

 

 

    Достатній рівень (за питання — 0-2 бали)

    Виконайте одне із запропонованих завдань:

1. Охарактеризуйте наступних персонажів твору «В бур’янах»: Тарас, сестра Катерина, батько Григорій.

2. Що таке оповідання? Які характеристики воно має? Наведіть приклади оповідань.

3. Обґрунтуйте, в чому полягає гуманізм повісті «Сіроманець».

   

 Високий рівень (за питання — 0-4 бали)

     Напишіть твір-мініатюру на тему «Хто є найбільшою загрозою для тварин у лісі?» (За мотивами твору «Лось»);:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дата___________                            Предмет_____Українська література____                       Клас_____5____                                           Урок № ________. Тема: Література рідного краю. Поезія М. Побеляна. Повторення й узагальнення матеріалу, вивченого упродовж навчального року.

Мета: Навчальна: систематизувати та узагальнити вивчений учнями матеріал упродовж II семестр Виховна: прищеплювати любов до рідної літератури та її митців.              Розвивальна: розвивати концентрацію уваги, творчу уяву, логічне мислення, кмітливість.

Тип уроку: урок-вікторина.

Обладнання, наочність: дидактичні матеріали.

ПЕРЕБІГ УРОКУ

    I. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ

    II. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ.

    ПОВІДОМЛЕННЯ ТЕМИ ТА МЕТИ УРОКУ

    III. ПОЯСНЕННЯ ВЧИТЕЛЯ ЩОДО ВИКОНАННЯ

    КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ

    IV. ЗАВДАННЯ ДО КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ

І варіант

     Кросворд за мотивами твору «Сіроманець»

     По горизонталі: 1. Чиє прізвище має лікарня для хворих на зір? (Філатов) 2. Хлопчик, який захищав вовка. (Сашко) 3. Яке прізвище мала дівчинка, яка допомогла хлопчику та вовку зібратися в дорогу? (Грушецька) 4. Хто з односельців з’їв вівцю на власних іменинах, а звинуватив у цьому вовка? (Побігайло) 5. Хто був головним супротивником вовка серед селян? (Василь)

6. Яке ім’я мала вчителька хлопчика? (Надія) 7. Вовк, який тримав у страху все село. (Сіроманець). 8. Селянин, який допомагав Чепіжному копати яму-пастку для вовка. (Шевчук)

     По вертикалі: 1. Різновид ліричного твору, перші літери рядків якого утворюють приховане слово. (Акровірш)

    Угадайте твір за уривком

1.  «Роздражнили. Бик на хлопця, / Але той схопив за бік /І кавалок м’яса вирвав.../ Бик упав і кров’ю стік» («Микита Кожум’яка»).

2.  «...Вечірня зіронька встає. / Дочка вечерять подає, / А мати хоче научати, / Так соловейко не дає...» («Садок вишневий коло хати»).

3.  «Поляна ця, подзьобана струхлявілими пеньками, викружилася край осичняка, трохи на згірку. Ранньої весни вона перша вбиралася квітами, і хутко тут виганялась така висока трава, що в ній, прилігши, він міг сховатися до половини...» («Лось»)

4.  «На леваді стало холодніше, а туман вищим: якраз йому по шию. Тепер над туманом мокрою маківкою пливла Сашкова голова. Біля озера Сашко зупинився. Було тихо, тільки з очерету очеретянки співали, не як люди. Головами вниз до води вони висіли близенько від Сашка на очеретинах, тим часом верба його скупала росою. «Нічого собі клумачок наклала,— подумав Сашко про Галю.— Наче на війну!» («Сіроманець»)

5.  «...Вона тече в городі в нас під кленом, /І наша хата пахне їй борщем. / Цвіте над нею небо здоровенно / Солодкими хмаринами з дощем...» («Сама собою річка ця тече...»)

6.  «...Наступного дня вийшов князь з попами корсунськими на Дніпро, і зібралося там люду сила-силенна. Забрели у воду, і стояли там одні по шию, другі по груди... Люди, охрестившись, розійшлися по домівках...» («Повість минулих літ»).

7. «...І з усіх країн до його / Ллється хвилями народ. / Наші теж торговці-люде / їздять в славний Царгород. / Та не любить грек чужинців / І тримає їх в руці. / «Хоч не їдь! Одурить, скривдить!» — наші скаржаться купці...» («Княжа Україна»)

8. «Між людьми, як пташка, в’ється, /У людей і їсть, і п’є; /Ходить старець, просить, гнеться, /А у неї всюди» («Що за птиця?»)

9. «...І ввижається йому маленька хата під кущем водяної папороті, а в тій хатці — він біля віконця сидить, рибку стереже. Забажав — вийшов. Ніхто тебе не займе. Іди куди заманеться. Ось карасик пливе. Цап його за пірце: «Добридень, дядьку! Як поживаєте?» Олесь солодко зойкає, щільніше припадає лобом до криги... » («Дивак»)

10. «...Починалася знову розмова про Кармелюка, що саме гримів у той час на Поділлі. В селі затихало. Чути було інколи дівочий сміх на улиці. Коло хати і над хатою гули хрущі. Діти спали. Як той артист, що дожидав, поки все кругом нього стихне, на все село защебетав десь поблизу соловей» («В бур’янах»).

     Установіть відповідність між твором та персонажем.

1 «Ярослав Мудрий»                А князь Володимир

2 «Микита Кожум’яка»           Б дід Прокоп

3 «Лось»                                        В князь Святополк

4 «Дивак»                                     Г Шпичак      

5 «Сіроманець»                       Д княгиня Ольга

                                                      Е Василь Чепіжний

     Ключ: 1 В, 2 А, З Г, 4 Б, 5 Е.

II варіант

     Кросворд за мотивами твору «Дивак»

     По горизонталі: 1. Дід Олеся, який підвіз хлопчика додому. (Прокіп) 2. Що малювали діти на уроці? (Горщечок) 3. Як звали вчительку Олеся? (Матильда)

4. Хлопчик, із яким Олесь побився біля школи. (Федько)

5. Матір Олеся. (Наталка) 6. Пора року, коли відбуваються події у творі. (Зима) 7. Що пошкодив Олесь піди час бійки? (Скроня) 8. Місце, де дітлахи прогулювали школу. (Річка)

     По вертикалі: 1. Жанр фольклору, стійкий вислів, у якому дається образна характеристика певного явища, але його зміст не має повчального характеру. (Приказка)

     2.  Угадайте твір за уривком

1.  «Як не будете всі разом / Йти до спільної мети, / Ви, державу зруйнувавши, /Подастеся у світи» («Ярослав Мудрий»).

2.  «Аж ось заляскало щось палицею у двері, аж мати кинулась і застогнала: «Кожний день стукає, а ніяк не звикну». Калатає, аж в ушах лящить, кричить: «Григор — на тік молотить, Катря — до пані прясти. Зараз, бо світає» («У бур’янах»).

3.  «...Розстилає туман сивий, / І тьмою німою / Оповиє тобі душу, / Й не знаєш, де дітись, / І ждеш його, того світу, /Мов матері діти...» За сонцем хмаронька пливе»)

4.  «...Іще любить він малювати на снігу всяку всячину. Присяде навпочіпки й водить пальцем сюди, туди. Дивись, хата виходить, з бовдура дим валує, а на тину півень горланить, розчепіривши дзьоба ножицями... пхає закляклого пальця в рот і, гримаючи чобітком об чобіток, милується своїм творінням, аж доки хтось не гукне з двору...» («Дивак»)

5.  «...Іде хтось темним садом-заховайсь! / Іде, й стає знадвору за стіною, / І мокро дихає над мокрою губою; / Як звуть його? / Чи взагалі він звавсь?» Бабунин дощ»)

6.  «...Коли ж він повертався, то прийшов на Дунай, розлюбив одне місце, і поставив там невеликий городок, і хотів було сісти в ньому своїм родом, та не дали йому навколишні племена...» («Повість минулих літ»)

7.  «І очей не зводить Ігор: / Що за дівчина-краса! / Заговорить: думка — сонце / Очі — сині небеса. / Хто вона, чия і звідки, / Князь докладно розпитав, / а на другий день по неї / І сватів своїх послав...» («Княжа Україна»)

8.  «Лиха зима сховається, /А сонечко прогляне, /Сніжок води злякається,/Тихенько тануть стане... » («Хто вона?»)

9.  «...Поки поживеш тут. А далі будемо думати. Треба, щоб минув якийсь час. Потроху-потроху я підготую батька, щоб ти перейшов жити до нас додому. Чого ти сам будеш тинятися? Зграю твою перебили, лишився ти сам...— будеш жити у нас...» («Сіроманець»)

10. «Коли він ступив на лід, то під ним приглушено торохнуло, а далі, коли йшов до ополонки, щоб напитись води, тільки сполохано поохкувало. Краї ополонки розсипчасто іскрились, а вода, затягнута тремткими скалками льоду, була схожа на застигле блакитне шумовиння. Вгадувалась причаєна глибина річки, її течія, що не вгамовується й під кригою» Лось»).

     Установіть відповідність між автором та твором

1

Є. Гуцало

А

«Сіроманець»

2

Гр. Тютюнник

Б

«У бур’янах»

3

М. Вінграновський

В

«Повість минулих літ»

4

С. Васильченко

Г

«Садок вишневий коло хати»

5

Т. Шевченко

Д

«Дивак»

 

 

Е

«Лось»

     Ключ: 1 Є, 2 Д, З А, 4 Б, 5 Г.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Установіть відповідність між твором та персонажем.

1 «Ярослав Мудрий»                А князь Володимир

2 «Микита Кожум’яка»                Б дід Прокоп

3 «Лось»                                            В князь Святополк

4 «Дивак»                                         Г Шпичак      

5 «Сіроманець»                          Д княгиня Ольга

                                                          Е Василь Чепіжний

 

Установіть відповідність між автором та твором

1

Є. Гуцало

А

«Сіроманець»

2

Гр. Тютюнник

Б

«У бур’янах»

3

М. Вінграновський

В

«Повість минулих літ»

4

С. Васильченко

Г

«Садок вишневий коло хати»

5

Т. Шевченко

Д

«Дивак»

 

 

Е

«Лось»

 

 

Установіть відповідність між твором та персонажем.

1 «Ярослав Мудрий»                А князь Володимир

2 «Микита Кожум’яка»                Б дід Прокоп

3 «Лось»                                            В князь Святополк

4 «Дивак»                                         Г Шпичак      

5 «Сіроманець»                          Д княгиня Ольга

                                                          Е Василь Чепіжний

 

Установіть відповідність між автором та твором

1

Є. Гуцало

А

«Сіроманець»

2

Гр. Тютюнник

Б

«У бур’янах»

3

М. Вінграновський

В

«Повість минулих літ»

4

С. Васильченко

Г

«Садок вишневий коло хати»

5

Т. Шевченко

Д

«Дивак»

 

 

Е

«Лось»

 

 

 

Установіть відповідність між твором та персонажем.

1 «Ярослав Мудрий»                А князь Володимир

2 «Микита Кожум’яка»                Б дід Прокоп

3 «Лось»                                            В князь Святополк

4 «Дивак»                                         Г Шпичак      

5 «Сіроманець»                          Д княгиня Ольга

                                                          Е Василь Чепіжний

 

Установіть відповідність між автором та твором

1

Є. Гуцало

А

«Сіроманець»

2

Гр. Тютюнник

Б

«У бур’янах»

3

М. Вінграновський

В

«Повість минулих літ»

4

С. Васильченко

Г

«Садок вишневий коло хати»

5

Т. Шевченко

Д

«Дивак»

 

 

Е

«Лось»

 

 

 

 

 

doc
Додано
30 квітня 2020
Переглядів
16572
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку