Урок "Загальнокультурне значення священних книг народів світу, найвідоміші з них. Священні книги як вихідна основа світових релігій, етичних уявлень, мистецтва різних народів"

Про матеріал
Розробка уроку містить різноманітні види і форми роботи з учнями: бесіда, робота з текстом, словникова робота, робота в групах та ін. Інтерактивні вправи сприяють активізації роботи всіх учнів на уроці, формують предметні та ключові компетентності. Конспект уроку може бути використано вчителями зарубіжної літератури.
Перегляд файлу

Урок №

Тема: Загальнокультурне значення священних книг народів світу, найвідоміші з них. Священні книги як вихідна основа світових релігій, етичних уявлень, мистецтва різних народів

Мета: формування предметних компетентностей: ознайомити учнів із найвідомішими священними книгами людства, їхнім значенням для розвитку світових релігій; розвивати словниковий запас, навички зв’язного мовлення;

формування ключових компетентностей: уміння вчитися: актуалізувати пізнавальну діяльність та критичне мислення учнів; комунікативної: формувати навички спілкування в групах та толерантне ставлення до думок та почуттів інших; інформаційної: розвивати навички роботи з додатковими джерелами; загальнокультурної: виховувати шанобливе ставлення до давніх культур

 

Хід уроку

І Організаційний момент

Емоційний заряд

ІІ. Мотивація навчальної діяльності. Повідомлення теми, мети уроку

ІІІ. Робота по темі уроку

1. Розповідь вчителя з елементами бесіди

- Діти, які світові релігії ви знаєте?

Світові́ релі́гії  віровчення, які мають міжетнічний і космополітичний характер, оскільки вони гарантують спасіння незалежно від того, до якого етносу належать їх послідовники

Щоб релігія вважалася світовою, вона повинна задовольняти такі критерії, запропоновані ЮНЕСКО:

  • Об'єднання великої спільності людей
  • Наявність послідовників у багатьох країнах і серед різних народів

Крім того раніше іноді використовували додаткові критерії, які відсікали низку релігій:

  • Світова релігія не може служити ознакою національної ідентичності
  • Повинна бути складена досить чітка філософська школа, з подібними течіями
  • Наявність впливу на розвиток світової історії, світового мистецтва та ін, при цьому культура світової релігії не повинна бути абсолютно однаковою у всіх регіонах.

2.Випереджальне завдання

Розповідь учнів про світові релігії

Світові релігії: буддизм, християнство, іслам. Релігії, що розповсюдилися серед різних народів, вони мають прихильників в різних країнах та на різних континентах, тобто вони не є національними та не обмежуються будь-якими групами чи територіями. Послідовники цих релігій говорять від імені всього людства.

Буддизм – релігійно-філософське вчення (дхарма) про духовне пробудження (бодгі), яке виникло близько VI століття до н. е. в Стародавній Індії. Засновником вчення вважається Сіддхартха Гаутама, який надалі отримав ім'я Будда Шак'ямуні. 

Християнство (від грец. Χριστός – «Месія») Характерною рисою християнства, яка вирізняє його серед інших напрямів єдинобожжя, є віра в Ісуса Христа як втілення і прояв Бога, котрий зійшов з небес на землю, прийняв страждання, смерть, а потім воскрес для спокутування людей від первородного гріха, заради спасіння всього людства і людського суспільства і настанови в істині. 

У християнстві виділяються три напрямки: православ’я, католицизм, протестантизм та безліч різних сект: духовні християни, баптисти, адвентисти, ієговісти тощо.

Християнство зародилося на сході Римської імперії (території сучасного Ізраїлю, в Палестині) у I столітті. 

В наш час християнство – найпоширеніша у світі релігія, – його дотримуються близько 2,2 млрд осіб, що становить понад 1/3 людства. 

Іслам (араб. الإسلام, буквально означає смирення, сумирність, упокорення Єдиному Богу і Його волі - Аллаху) – одна з найпоширеніших світових релігій, що сформувалася у 7-му столітті в Аравії. Засновником вважається пророк Магомет - Мухаммад (570-632 рр.). А Коран є першо-сутнім і досконалим словом Аллаха, що зійшло з неба, тобто його текст вкладений в уста Мухаммеда самим Богом. Це перша письмова пам'ятка арабською мовою, що містить релігійні погляди на світ та природу, догматичні положення, правові норми, обряди, ритуали. 

Наразі, загальна кількість вірян цієї релігії в світі коливається в межах від 1,1–1,8 мільярдів, що робить іслам другою за чисельністю релігією після християнства. Характерною ознакою ісламу є його роль як соціального і культурного регулятора. У мусульманській громаді всі сторони життя людини і суспільства регламентовані релігією. У цій релігії немає спасителя, а є тільки пророки.

3.Вправа «Асоціативний кущ»

Створити асоціативний ряд до поняття Священні книги

Біблія -  Священні книги -  Релігія ( Коран, Веди, Авеста…)

4.Словникова робота

1. Священна книга - книжка релігійного змісту.

2.Священний - Який глибоко шанують; дорогий, заповітний. (Тлумачення із "Словника української мови"*) 

  • Діти, на вашу думку, в якому значенні слова ми будемо говорити на уроці про священні книги?
  • Яке значення мають Священні книги для людства? В чому їх цінність?
  • Навіщо нам сьогодні знати про Священні книги?

5 . Перегляд відео «Культурне значення Священних книг»

https://www.youtube.com/watch?v=z9lB_ndvPd8

6.Робота в групах

Розпочати заповнення таблиці за переглянутим відео

 1 група – відомості про Веди

2 група – про Біблію

3 група -  про Коран

Священні книги

Веди

Біблія

Коран

Переклад

знання

книги

зібрання Божих одкровень

Релігія

Індуїзм,буддизм

християнство

іслам

Форма існування

Усна, а пізніше писемна

писемна

Усна, а пізніше писемна

Мова створення

санскрит

давньоєврейська, арамейська, давньогрецька

арабська

Час створення

з середини II тисячоліття до н.е. до початку І тисячоліття до н.е.)

Найдавніші епізоди з'явилися в Х-ІХ століттях до н.е.

в IV столітті нашої ери

Жанрове розмаїття текстів

Гімни, вірші, молитви, міфи

Притчі, молитви, міфи

Релігійні накази і проповіді,притчі, молитви

Образи та сюжети

Вішну, Шива, Брахма та його сини,

Авраам, Йосип,Ной, Ісус

Ібрахим, Йусуф, Нух

 

7.Обговорення роботи в групах

– Що є спільного для всіх Священних книг?

(Спільним для всіх Священних книг є заклик до пізнання).

8.Узагальнення вивченого

Висновки Священні памятки літератури дають нам уявлення про думки, почуття та вірування людей, моральний і духовний досвід, який прагнули залишити для нащадків багато поколінь різних народів. Священні книги народів світу упродовж тисячоліть спонукають людей до активної діяльності, пошуку власних життєвих шляхів. У них містяться історичні події, життєписи людей. Прихильники світових релігій вважають священні писання безсмертним божественним одкровенням. Вони допомагають людині піднятися на високоморальний рівень. Мета вивчення священних книг полягає в пізнанні абсолютної істини - Першопричини всього. Це обєднує всі давні памятки народів світу.

9.Хвилинка-цікавинка

Робота в групах

1 група – ознайомлюється з цікавими фактами про Біблію

2 група – з цікавими фактами про Коран

3 група – з цікавими фактами про Веди

10 дивовижних фактів про Біблію, які можуть бути вам цікаві:

1. Біблія ― це книга, яку найчастіше крадуть у світі. Через поширеність Біблії в готельних номерах і домашніх бібліотеках, її найчастіше крадуть з полиць.

2. Біблію читають більше жінок, ніж чоловіків. Згідно з дослідженням 2017 року, яке провело Американське Біблійне Співтовариство, жінки на 20% більше читають цю священну книгу, ніж чоловіки.

3. В Біблії є 185 пісень. Згідно Оглядової біблійної інфографіки, близько 85% пісень у Біблії є в Книзі Псалмів.

4. На написання Старого Завіту пішло в 20 разів більше часу, ніж на написання Нового. У той час, як Старий Завіт записувався протягом більш 1 тисячі років, на написання Нового Завіту пішло приблизно 50-75 років.

5. Біблію написали понад 40 різних авторів. Сорок Божих слуг відповідальні за написання слів, які ми читаємо і над якими ми розмірковуємо сьогодні.

6. У половини жінок в Біблії немає імен. Згідно з даними, представленими в дослідженні преподобної Ліндсі Фрімен, близько 1% діалогів у Біблії ― це слова, сказані жінками, повне число яких дорівнює 86. Із цих 86 жінок у близько 50% не вказується ім’я.

7. Щоб прочитати «Гру престолів», потрібно вдвічі більше часу, ніж для читання Біблії. Для прочитання Біблії необхідно приблизно 43,79 години. Це всього половина часу, необхідного на прочитання книги Джорджа Р.Р. Мартіна «Пісня льоду і вогню».

8. У Біблії згадуються собаки, але немає згадки про котів. У всій Біблії згадані 125 тварин. На жаль, немає жодної згадки кішки.

9. Слово Біблія означає просто «книга» або «сувій» і походить від латинської або грецької мови.

10. Останнє слово в Біблії ― «Амінь», яким завершує молитву: «Благодать Господа нашого Ісуса Христа нехай буде з усіма вами. Амінь» (Об’явлення 22:21).

Цікаві факти про Коран

1. У 2012 році в Кабулі, столиці Афганістану, був виготовлений найбільший Коран у світі. На його створення пішло цілих п’ять років. Одна сторінка з книги має розмір 2,3 м на 1,5 м. А вага книги становить 500 кг

2.Знати Коран напам’ять – це знак справжньої ісламської віри. Того, хто вивчив книгу напам’ять прийнято називати «Хафіз». Такі люди користуються великою повагою і величезним авторитетом серед мусульман

3.Коран в будинку мусульманина зберігається на найвищій полиці. Існує заборона на те, що не можна залишати його відкритим, мочити сторінки і читати на колінах

4.Найстаріший повний Коран, який зберігся до наших днів – це Коран, написаний 1203 року

5.Найдорожчий Коран в світі було продано в 2007 році за 2,3 млн доларів

6.Деякі наукові істини, які стали очевидними під час технологічних досягнень людства були описані в Корані

7.У Корані міститься близько 29 комбінацій букв, значення яких до цих пір не відомі. Мусульмани вважають, що під ними зашифрована божественна таємниця

8.Першим публічним християнським лідером, який привселюдно поцілував Коран був римський папа Іоанн Павло II. Зробив він це з метою поліпшення відносин між ісламським і християнським світом

Цікаві факти про Веди

1.Веди – це знання про будову світу в якому ми живемо. Вони дають розуміння істинної природи людини, Бога. За допомогою вед можна проникнути в суть навколишнього світу і відносин між людьми

2.Веди були написані близько 5 тисяч років тому мудрецем Вьясадеви на санскриті. У них містяться знання про архітектуру Стхапатьяведі, хімії Расаяна-шастра, медицині Аюр-Веда і політиці Ману-самхита

3.Інша назва вед – шруті. Вони вважаються священною книгою для всіх релігійних течій Індії

4.Основу вед складають Самхіти, Араньяки, Брахмани і Упанішади. Ведичні знання вважаються безмежними і пізнаються в ході прочитання мантр-молитов

5.У них міститься опис близько 80 видів ядерної зброї, в той час як нам відомо тільки кілька видів

6.У ведах можна знайти інформацію про антиматерії і чорні діри

7.У них записано те, що серце дитини в утробі матері починає битися на другому місяці вагітності. Сучасні люди дізналися про це тільки в 1972 році завдяки вченому Робінсону. Також в розділі Майтран Упанішад описані різні методи запліднення, які стали відомі людству в тому ж 1972 році

10. Обговорення роботи в групах

Групам назвати 5 цікавих фактів про Священні книги

ІV. Підсумок уроку

  1.               Вправа «Встанови відповідність»

Біблія                                    «знання»

                                                іслам

                                                Ной

Коран                                     буддизм

                                               «книги»

                                                Вішну                    

Веди                                       санскрит

                                               християнство

2.Рефлексія

- Що нового ви сьогодні дізналися на уроці ?

- Що для вас було цікавим?

- В чому були забруднення?

-   Навіщо нам сьогодні знати про Священні книги?

V. Домашнє завдання Опрацювати матеріал підручника с. 12. Індивідуальне завдання: 1.Підготувати повідомлення або презентацію про Веди; 2. Повідомлення про відображення сюжетів і образів Вед у творах світового мистецтва.

 

 

 

 

Використані джерела:

1.https://slovnyk.ua › swrd=священний

2.http://www.nbuv.gov.ua › node

3.https://bogosvyatska.files.wordpress.com 

4.http://mukachevo.today › news › suspilstvo › cikavi_fa..

5.https://dovidka.biz.ua › tsikavi-fakti-pro-koran

6.https://dovidka.biz.ua/vedi-tsikavi-fakti

 

 

docx
Додано
21 серпня 2022
Переглядів
6874
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку