Урок «Залози внутрішньої секреції. Гормони.»

Про матеріал

Допоможе вчителю ознайомити учнів з будовою, розміщенням та порушеннями роботи залоз внутрішньої секреції; виділити дваосновних типи порушень - гіпер- і гіпофункцію; на конкретних прикладах показати, як вони проявляються.

Перегляд файлу

Тема: «Залози внутрішньої секреції. Гормони.»

Мета:

Навчальна

ознайомити учнів з будовою, розміщенням та порушеннями роботи залоз внутрішньої секреції; виділити дваосновних типи порушень - гіпер- і гіпофункцію; на конкретних прикладах показати, як вони проявляються.

Розвивальна

розвивати критичне мислення та творчі здібності учнів; удосконалювати вміння працювати з додатковою літературою;розвивати інтерес до науки біології.

Виховна

Виховувати повагу до своїх однокласників, виховувати бережливе ставлення до свого здоров’я та здоров’я оточуючих.

Засоби навчання:підручники, зошити, шкільна дошка, інструктивні картки, компютерна презентація, проектор.

Тип уроку: комбінований

Базові поняття:гормони, тироксин, тимозін, адреналін, альдостерон, гіпофіз, соматотропний гормон, вазопресин, гіпофункція, гіперфункція.

Методи і прийоми: вправа «Закінчи речення», розповідь, повідомлення теми та мети уроку, «Термінологічне лото», розповідь-пояснення з елементами бесіди, демонстрація презентації, випереджальні завдання для учнів, оформлення опорного конспекту у вигляді таблиці, інтерактивна вправа «Розпізнай за описом», обговорення питань, фронтальна бесіда.

Хід уроку

1) Організаційний момент:

1.Привітання

2.Відмітити відсутніх

3.Перевірити готовність учнів та їх робочих місць до уроку

4.Створити організаційно-методичні умови для проведення уроку

2)Перевірка домашнього завдання(вправа «Закінчи речення»)

«Закінчи речення»

1.Ендокринна регуляція фізіологічних процесів в організмі людини відбувається за участю... (гуморальних чинників).

2.Вони переносяться ... (кров’ю, лімфою та тканинною рідиною).

3.Ендокринну регуляцію забезпечують ... (залози внутрішньої секреції).

4.Залози внутрішньої секреції виділяють ... (гормони).

5.Порушення діяльності залоз внутрішньої секреції спричинюють захворювання, які називають ... (ендокринними).

6.Посилення діяльності залози — це ... (гіперфункція).

7.Послаблення діяльності залози — це ... (гіпофункція).

8.Різнонаправлені зміни функції ендокринних залоз — це ... (дисфункція).

9.Гуморальна регуляція – це ….(це координація процесів життєдіяльності за допомогою гормонів).

10.Гормони – це …(біологічно активні речовини, що виробляються залозами внутрішньої секре­ції).

11.Залози змішаної секреції:…(статеві залози, підшлункова залоза).

12.Залози зовнішньої секреції:…( потові залози, сальні залози, молочні залози)

3)Мотивація навчально-пізнавальної діяльності(розповідь, повідомлення теми та мети уроку)

          Людина може жити з однією легенею, з однією ниркою, без шлунка,  але вона помре, якщо видалити маленькі прищитоподібні залози, або наднирники.  Усього залоз внутрішньої секреції близько десяти. Це найменші органи.  Їх часто називають маленькі залози великого значення. Будь яке порушення їх роботи призводить до хвороби, а нерідко і до смерті. І розглядаючи сьогоднішні питання, ми зробимо ще один крок до здорового життя.

Тема:Залози внутрішньої секреції. Гормони.*

Мета: ознайомитися з різноманітністю залоз, їх будовою та функціями,  виховувати свідоме ставлення до особистого здоров’я.*

4) Актуалізація опорних знань(«Термінологічне лото»)

Учитель подає номерки термінів, учень витягує номер, який йому подобається і дає визначення терміну.

Але перш ніж ми перейдемо до детального вивчення залоз внутрішньої секреції, давайте згадаємо терміни, які нам у цьому допоможуть.

Перелік термінів: гормон, кров, гіпофіз, ендокринна система, гомеостаз, гіпофункція, гіперфункція, дисфункція, орган, секреція, меланін,

5) Вивчення нового матеріалу(розповідь-пояснення з елементами бесіди, демонстрація презентації, випереджальні завдання для учнів, оформлення опорного конспекту у вигляді таблиці)

Отож, деякі учні отримали випереджальні завдання і будуть допомагати сьогодні у вивченні нашої теми.

Завдання для всього класу: у ході уроку оформити опорний конспект у вигляді таблички, яку потім перевіримо.

Назва залози

Розміщення

Особливості будови

Гормони

Гіпофункція

Гіперфункція

 

 

 

 

 

 

Гіпофіз

Гіпофіз – невелике утворення овальної форми, розташоване біля основи головного мозку, в заглибині турецького сідла основної кістки черепа. У новонароджених маса гіпофіза – 0,1-0,15 г, до 10 років вона досягає 0,3 г. Значно збільшується маса гіпофіза в період статевого дозрівання (до 0,7 г).

Розрізняють передню, задню і середню, або проміжну, частки гіпофіза. За будовою, походженням і функції гіпофіз поділяють на два відділи:
передній - залозистий (аденогіпофіз) і задній-мозковий (нейрогіпофіз).

Передня частина продукує: а) соматотропін (гормон росту).
Гіперфункція – гігантизм
Гіпофункція – карликовість (виникає тоді коли дитина росте). В дорослому віці захворювання акромегалія.

Учень №1 (Акромегалія)
б) Тереотропнний гормон – стимулює діяльність щитоподібної залози.
г) Адренокортикотропний гормон впливає на надниркові залози.
Середня доля гіпофізу(метафіз) виділяє гормон інтермедин який регулює пігментацію шкіри.

Задня доля гіпофізу виробляє два гормони: а) вазопресин (антидіуритичний гормон), б) окситоцин.

Епіфіз

Це невеличка непарна залоза вагою 0,2 г. У ньому виробляється гормон мелатонін, який зумовлює пігментацію шкіри. Функція епіфіза до кінця не з'ясована. В останні роки виявлено, що епіфіз допомагає людині пристосовуватися до зміни дня і ночі (біологічний годинник), до інших природних ритмів. Вважають також, що епіфіз гальмує швидкий ріст скелета, розвиток статевих залоз.

Епіфіз покритий тонкоюкапсулою, від якої відходять численнісепти (перегородки),що містять судини і нервові волокна тарозділяють її паренхіму на часточкиутворюючи їїстрому.

Щитоподібна залоза

У людини щитоподібна залоза — найбільша з ендокринних залоз; її маса у дорослого 30 — 60 г. Вона розташована в передній ділянці шиї на передньобічній поверхні верхніх хрящів трахеї та гортані. Складається з правої і лівої часток, з'єднаних перешийком. Спереду залоза вкрита шкірою, м'язами, розташованими нижче під'язикової кістки. Кожна бічна частка щитоподібної залози ззаду прилягає до загальної сонної артерії, гортанної частини глотки та шийної частини стравоходу.
Функція. Щитоподібна залоза відіграє в організмі дуже важливу роль. ЇЇ йодовмісні гормони (тироксин і трийодтиронін), надходячи в кров, регулюють обмін речовин, ріст і розвиток тканин, а також перебувають у взаємозв'язку з функціями інших залоз внутрішньої секреції (особливо гіпофіза і статевих залоз), нервовою системою тощо.

Гіпофункція щитоподібної залози спричинює слизовий набряк і деякі ознаки недоумства, а гіперфункція призводить до дифузного токсичного зоба (базедової хвороби).

Учень №2 (Базедова хвороба).

Учень №3 (кретинізм)

Питання до класу: гормони щитовидної залози впливають на стан головного мозку. Які існують прості докази цього?

 Можлива відповідь: При порушенні діяльності щитовидної залози у хворих спостерігається підвищена збудливість, емоційність, роздратованість, або ж навпаки – апатія, знижена збудливість.

Прищитовидні залози

На задній поверхні бокових частин щитоподібної залози розта­шовані дві пари прищитоподібних залоз. Іноді вони містять­ся в товщі тканини щитоподібної залози.

Гормон прищитоподібних залоз — паратгормон — регу­лює обмін і кількість кальцію та фосфору в організмі. Дія па-ратгормону подібна до дії кальциферолів (вітамінів групи D).

Нормальна кількість кальцію в крові дорослої людини становить 2,25—2,75 ммоль/л (9—11 мг%). При недостат­ній функції прищитоподібних залоз (гіпопаратиреозі) внас­лідок зниження рівня кальцію в крові розвиваються напади корчів (тетанія).

Гіперфункція прищитоподібних залоз спостерігається рідко, наприклад при пухлинах залоз, і супроводжується збільшенням кількості кальцію в крові і зменшенням неор­ганічного фосфату в кістках. Розвалюється кісткова ткани­на, розвивається м'язова слабість, біль у спині, руках, ногах.

Вилочкова залоза

Загруднинна залоза (thymus) розташована за ручкою груднини в передньому середостінні. Вона складається з двох часток, верхні ділянки яких дещо розходяться і нага­дують ніби вила (вилочкова залоза). Фізіологічна роль зало­зи вивчена недостатньо. Вважають, що загруднинна залоза є своєрідним стартером, який вмикає багато систем, що забез­печують життя організму. Період найбільшої активності її — перші дні та місяці життя людини. Після статевого доз­рівання організму починається зворотний розвиток зало­зи — вона атрофується і її функціональна речовина заміщу­ється жировою клітковиною. У дорослої людини серед маси жирової клітковини зберігаються клітини залозистої ткани­ни. При цьому форма її видовжується.

Людина з загруднинною залозою, що нормально функціо­нує, має надійний імунітет (несприйнятливість) до багатьох захворювань. Дослідженнями останніх років виявлено, що загруднинна залоза контролює розвиток і розподіл Т-лімфо-цитів, які відповідають за клітинний імунітет. Крім того, при­пускають, що в дитячому віці вона гальмує розвиток статевих органів.

Гормон – тимозин.

Надниркові залози.

Надниркова залоза– парна ендокринна залоза, яка лежить на верхньому кінці правої та лівої нирок  на рівні ХІ–ХІІ грудних хребців.

Надниркова залоза складається з:

- кіркової речовини ;

- мозкової речовини .

У кірковій речовині виробляються:

- в клубочковій зоні мінералокортикоїди;

- в пучковій зоні глюкокортикоїди;

- в сітчастій зоні андрогени.

Мозкова речовина надниркових залоз виробляє:

- адреналін;

- норадреналін.

Глікокортикоїди впливають на вуглеводний, білковий та жировий обміни, а також виявляють значну протизапаль­ну й антиалергічну дію, гальмують ріст, розвиток і регене­рацію кісток скелета, призводять до дистрофії та в'ялості шкіри, виникнення м'язової слабості та ін.

Мінералокортикоїди беруть участь у регуляції міне­рального обміну і перш за все рівня натрію та калію в плаз­мі крові. Особлива роль належить альдостерону, який підси­лює реабсорбцію іонів натрію та хлору в канальцях нефронів і зменшує всмоктування іонів калію. Альдостерон має властивість підвищувати артеріальний тиск внаслідок збіль­шення концентрації натрію в крові та в тканинній рідині.

Статеві гормони надниркових залоз впливають на роз­виток статевих органів у дитячому віці, тобто на стадії, коли функція статевих залоз ще слабо виявлена. Вони сприяють розвитку вторинних статевих ознак (волосся на обличчі, ті­лі, тип оволосіння, розвиток і форма молочних залоз тощо).

Гіпофункція кіркової речовини надниркових залоз веде до розвитку бронзової (адісонової) хвороби, яка проявляєть­ся бронзовим забарвленням шкіри на шиї, обличчі та верх­ніх кінцівках, підвищеною стомлюваністю, зниженням опірності організму інфекційним захворюванням.

Учень №4 (Адісонова хвороба)

При гіперфункції кіркової речовини надниркових залоз змінюються вторинні статеві ознаки. У жінок може з'явити­ся борода, припинитися менструація тощо.

Дія адреналіну на організм подібна до дії симпатичних нервів. Адреналін розширює вінцеві артерії серця, розслаб­ляє м'язи бронхів і судин головного мозку. Під його впли­вом поліпшується робота серця та інших органів і систем організму (підсилюється глікогеноліз у печінці та м'язах, робота скелетних м'язів тощо).

Норадреналіну належить роль медіатора— переносника збудження з нервових закінчень на робочий орган (ефектор). Адреналін виготовляється штучно; застосовується при бронхіальній астмі, недостатності судин, для підвищення артеріального тиску та в інших випадках.

6) Узагальнення й систематизація  знань(інтерактивна вправа «Розпізнай за описом», обговорення питань)

Інтерактивна вправа «Розпізнай за описом»

 Ці органи невеликі за розмірами, розміщені в різних частинах організму. Свої секрети вони виділяють у кров, які в незначній кількості мають великий вплив на життєдіяльність організму.(Ендокринні залози.)

Ця залоза за розмірами й формами нагадує горошину. Вона розміщена в так званому турецькому сідлі черепа. Має зв'язок з гіпоталамусом, що забезпечує нейрогуморальну регуляцію організму, є «керівною» залозою ендокринної системи. Виділяє до 25 гормонів.(Гіпофіз.)

 Найбільша ендокринна залоза організму.До складу її гормонів входить йод. У разі нестачі його в їжі та воді відбувається її розростання, що називають ендемічним зобом. Гормони цією залози впливають на ріст і розвиток тканин, регулюють збудливість нервової системи. За гіпофункції в дитинстві розвивається кретинізм.(Щитоподібна залоза.)

 Ці залози є парними, мають два шари -- кірковий і мозковий, які виділяють різні гормони. У разі гіперфункції кіркового шару спостерігається раннє статеве дозрівання, а в дорослому віці в жінок можуть вирости вуса й борода. Мозковий шар виділяє гормони, які забезпечують виживання організму в стресових ситуаціях.(Наднирники.)

 У 26 років хлопець потрапив у автокатастрофу й отримав сильний струс мозку. Через місяць після лікарні почалися головні болі, які продовжувалися цілий рік. За цей час у нього збільшилися в розмірі вуха, ніс, кисті рук і ступні ніг.(Акромегалія.)

 В оповіданні «Живі мощі» І.Тургенєв так описав одну із хвороб: «Я наблизився і остовпів від подиву. Переді мною лежала жива людська істота, але що це було таке!? Голова зовсім висохла, одноколірна, бронзова -- неначе стародавня ікона; ніс вузький, як лезо ножа; губ майже не видно -- тільки зуби біліють і очі, а ще з-під хустки вибиваються на чоло рідкі пасма жовтого волосся». Яку хворобу описав письменник?(Аддісонову.)

Питання до учнів:

Чому гіпофіз називають диригентом ендокринної системи?

Чому потрібно вживати йодовану сіль?

Чому адреналін і норадреналін називають гормонами стресових ситуацій?

7)Підсумок уроку (фронтальна бесіда)

Поясніть вислів відомого російського лікаря С.Боткіна: «Горе, гнів, страх спричиняють виникнення тяжких хвороб ендокринної системи».

8)Виставлення оцінок та їх мотивація

9)Інструктаж з домашнього завдання(заздалегідь оформлено на дошці)

Учитель записує завдання на дошці та пояснює як раціонально організувати навчальну діяльність при виконанні домашнього завдання.

1. Вивчити конспект уроку.

2. Опрацювати матеріал параграфа

3. Повідомлення на тему: Захворювання ендокринної системи.

 

docx
Пов’язані теми
Біологія, Розробки уроків
Додано
28 березня 2018
Переглядів
9707
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку