Урок зарубіжної літератури "Україна в творчості Гоголя"

Про матеріал
Комбінований урок зарубіжної літератури "Україна в творчості Гоголя" 6 клас
Перегляд файлу

тема:      УКРАЇНА В ТВОРЧОСТІ ГОГОЛЯ

"Гоголь... Належить до числа незвичайних талантів.

Кому не відомі його "Вечори на хуторі біля Диканьки "

Скільки в них веселості, поезії і народності".

Т.Г.Шевченко.

Такими словами відгукнувся Т.Г.Шевченко, відомий український поет про творчість Миколи Васильовича Гоголя.(слайд 1)

 Тарас Григорович присвятив вірш, який так і називається "Гоголю". Він писав: За думою дума роєм вилітає Одна давить серце, друга роздирає, А третя тиха тихесенько плаче У самому серці, може, й бог не бачить. Нехай брате. А ми будем Сміятися та плакать.

Вважаючи провідною рисою Гоголевої творчості "сміх" (сатиру), а своєї - плач, Тарас Шевченко водночас стверджував їх єдність у подоланні зла, вболівання за долю українського народу. Українець за походженням, закоханий в українські легенди та пісні, Микола Васльович Гоголь зумів показати картини "малоросійського" (як тоді говорили) життя і побуту російському суспільству, в якому в той час ширилася зацікавленість українським фольклором, всім українським.

Як же Україна пов'язана з життям і творчістю Гоголя? Доручимо про це розповісти групі екскурсоводів:    Харків. (слайд 2)  Тут   почмайстером   працював   дід   Гоголя.   1883   року відбулася прем'єра опери Лисенка "Ніч проти Різдва" за однойменною повістю Гоголя.

Далі на захід, Полтавщина. (слайд 3) Ось великі Сорочинці.(слайд 4) На битому шляху під цим славнозвісним селом на березі тихоплинного Псла й народився 1 квітня 1809 року майбутній письменник Микола Гоголь. У цьому селі відкрито літературно-меморіальний музей М.Ц.Гоголя. Білянього встановили пам ятник письменнику, споруджений на народні кошти ще в 1911 року.

Тут же у Великих Сорочинцях височить Спасо-Преображенська церква.( слайд 5) У ній майбутнього Гоголя за бажанням матусі нарекли Миколою.

      1

Ну, і, звичайно, з давніх давен до сьогодення кожної останньої суботи і неділі серпня на широкому майдані вирує знаменитий Сорочинський ярмарок.(Слайд 6)

-  Село Василівка, що тепер зветься Гоголеве Шишацького району. Там, у садибі батьків, пройшли дитячі роки письменника.( слайд 7)

- Поблизу Гоголева розмістилися десятки міст, містечок, сіл, хуторів, у яких бував у дитинстві Никола Гоголь. Село Баранівка, де, до речі знімалися кінофільми "Майська ніч" і "Сорочинський ярмарок"

Гадяч. В оповіданні "Іван Федорович Шпонька і його тітонька" Гоголь описав місцеве повітове училище.

Миргород. Тут Гоголь неодноразово відвідував повітовий суд і описав його у "Повісті про те, як посварився Іван Іванович з Іваном Никифоровичем".(слайд 8)

- Шишаки, куди Гоголь ходив з Василівки пішки з матір'ю до храму. Тепер тут спорудженопам'ятник письменнику.

Нарешті, Потлатва. (слайд 9)

Серед зеленого Бульвару на вулиці імені Миколи Васильовича Гоголя височить бронзовий пам'ятник письменнику. Зі сцени обласного музичного-драматичного театру імені Гоголя десятки років не сходять "Ревізор", "Майська ніч", "Вій", "Сорочинський ярмарок".

-  Протягом семи років Гоголь вчився в Ніжинській гімназії вищих наук, де захоплювався аматорською сценою, писав перші гумористичні вірші, сатиричну прозу.(слайд 10)

Завжди письменника цікавив древній Київ ,який знайшов своє відображення у творах "Страшна помста", "Вій", "Тарас Бульба".

А тепер на південь. Одеса. Сюди прибув Гоголь 1848 року повертаючись із Єрусалима, жив на Надєжнинській вулиці, працюючи наддругим томом "Мертвих душ".

Найпівденніший  пам'ятник  Гоголю  -  в  Саках  (Крим),  де  він лікувався в 1835 році.

 

       2

Пролягла Славутича дорога,

як весняна голуба пора.

Майже два століття ймення Гоголь

Поєдналось з простором Дніпра.

Наш земляк Дніпром пішов по світу,

Хвилями вишневої снаги

Щоб була Україна цвітом

І на океанські береги.

Неповторне гоголівське царство,

В ньому сила і літа сумні

В ньому педагогіка козацтва,

Що творила лицарів борні.

Нині інші далі барвінкові,

Інший день нам радості дає.

Гоголь — і в Довженковому слові,

Гоголь серце надиха моє.

Як ніколи, стоїмо ми стійко,

І тому, мов з орлого крила,

Недаремно гоголівська трійка

Під зірки Гагаріна несла...

Його книги, як надійне військо

Разом з нами нищать сили злі.

... Я горжусь, що велетень російський

вийшов з Української землі.

(Анатолій Криворотько)

Чарівні твори Гоголя збудили уяву багатьох митців. За гоголівськими сюжетами написали опери (слайд 6)

Лисенко "Тарас Бульба", Мусоргський "Сорочинський ярмарок", Чайковський " Черевички",

Римський-Корсаков "Майська ніч" та "Ніч перед Різдвом" (слайд 11)

 

      3

Ми    почули   сьогодні    назви   творів   великого   письменника.   А

знайомитись будемо з ними, починаючи з 5 класу. Прочитаємо "Майську ніч", в 7 класі -- повість "Тарас Бульба", в 8 класі -    комедію "Ревізор", в 9 класі - поему "Мертві душі".

Перший твір Гоголя, що набув визнання, - це "Вечори на хуторі біля Диканьки". Цикл повістей "Вечори" написаний вільно, весело і страшно, має певну послідовність і стрункість. Складається з двох частин. У кожній частині є передмова, словничок, у кожній частині - 4 повісті. Повісті, що розповідають про сільський побут:

"Сорочинський ярмарок", "Ніч проти Різдва". Повісті, легенди, що відтворюють сиву давнину: "Вечір напередодні Івана Купала", "Страшна помста". Містичні:

"Майська ніч, або Утоплена", "Іван Федорович Шпонька і його тітонька". Страшні і таємничі: "Пропала грамота", "Зачароване місце".

Ми з вами прочитали повість "Ніч проти Різдва". В цій повісті сильно і яскраво виражена поетична душа народу: його вікове стремління творити добро, довірливість, незлобивість, життєрадісний гумор, безстрашність в боротьбі за правду, проти злих сил. Всі твори Гоголя "заселені" людьми, за яких болить серце письменника, з якою любов'ю писав він про простих людей - селян. Згадаймо красуню Оксану, талановитого, роботящого коваля Вакулу.

Оксана:

Что людям вздумалось расславлять, будто я хороша ? Лгут люди, я совсем не хороша... Разве чёрные брови и очи мои так хороши, что уже равных им нет на свете? Что тут хорошего в этом вздёрнутом кверху носе? И в щеках? И в губах? Будто хороши мои чёрные косы ? Ух! Их можно испугаться вечером: они, как длинные змеи, перевились и обвились вокруг моей головы: я вижу теперь, что я совсем не хороша!... Нет, хороша я! Ах, как хороша! Чудо! Какую радость я принесу тому, кого буду женою! Как будет любоваться мною мой муж:! Он не вспомнит себя. Он зацелует меня насмерть (заходит Вакула).

                                                                 4

 А что Вакула, сундук мой готов?

Вакула:

Будет готов, моё серденько, после праздника будет готов. Если бы ты знала, сколько возился около него: две ночи не выходил из кузницы, зато ни у одной поповны не будет такого сундука. Железо на оковку поло­жил такое, какого не клал на сотникову таратайку, когда ходил на работу в Полтаву. А как будет расписан! Хоть весь околоток выходи своими беленькими ножками, не найдеш такого! Гореть будет, как жар! По всему полю будут раскиданы красные и синие цветы. Не сердись же на меня! Позволь хоть поговорить, хоть поглядеть на тебя!

3 теплим гумором описує сварку жінок біля криниці Гоголь.

(Інсценізація)

-  Утонул! Ей-богу утонул! Вот чтобы я не сошла с этого места, если не у топ!

-  Что ж, разве я лгунья какая? Разве я у кого-нибудь корову украла? Разве я сглазила кого. Вот чтобы мне воды не захотелось пить, если старая  Переперчиха не видела собственными глазами,   как повесился кузнец

-   Скажи лучше,   чтоб тебе  водки  не захотелось  пить,   старая пьяница. Он утонул, утонул!

Срамница! Вишь,  чем стала попрекать! Молчала бы негодница! Разве я не знаю, то к тебе дьяк ходит каждый вечер! -Дьяк? Что дьяк! Что ты врешь? -Дьяк? Я вам дам знать дьяка. Кто это говорит дьяк?

- Л вот к кому ходит дьяк!

-  Так это ты, ты ведьма напускаешь ему туман и поишь нечистым зельем, чтобы ты ходил к тебе?

- Отвяжись сатана!

- Вишь, проклятая ведьма, чтоб ты не дождала детей своих видеть, негодная. Тьфу!

- Цікавився Гоголь не тільки народним фольклором. Працював він над написанням "Історії малоросійської держави" та "Історії малоросійських запорізьких козаків".

      5

 Знаходимо цю тему в повісті "Ніч проти Різдва". За царювання цариці Катерини II у 1764 році гетьманський уряд було остаточно ліквідовано, а з 1782 року Гетьманщина припинила існування. В повісті Гоголь зображає, як козаки прийшли до цариці Катерини правди шукати, до них же приєднався і Вакула:

- Встаньте!

- Не встанем мамо, умрем, а не встанем!

-  Светлейший обещал меня познакомить сегодня с моим народом, которого я до сих пор еще не видала, хорошо ли вас здесь содержат?

-  Та спасибі мамо. Провиянт дают хороший, хотя бараны здешние совсем не то, что у нас на Запорожье, почему ж не жить как-нибудь?

- Помилуй мамо, зачем губишь верный народ? Чем прогневили? Разве держали мы руку поганого татарина, разве соглашались в чем-либо с Турчином, разве изменили тебе делом или помышлением ?

-  За что ж немилость? Прежде слышали мы,  что приказываешь везде строить крепости от нас; после слышали, что хочешь поворотить в карабинеры, теперь слышим новые напасти. Чем виновато запорожское войско?

- Чего вы хотите ?

Ваше царское величество, не прикажете казнить, прикажите миловать. Из чего, не во гнев будь сказано вашей царской милости, сделаны черевички, что на ногах ваших? Я думаю, ни один швец ни в одном государстве не сумеет так сделать. Боже ты мой, что если б моя жинка надела такие черевички!

13. Звідки це число. З чим воно пов'язане. Згадаймо слов'янську міфологію. Згідно теорії буття людина з'явилася з хаосу, і все життя повинна удосконалюватись, жити так, щоб попасти у вирій (рай). З раю живуть боги, а в хаосі (пеклі) демони. Так і виникла демонологія -розповіді і міфи про нечисту силу.

Як міг Гоголь описати це чортовиння? Чи не бачив він його насправді. Звичайно він міг побачити його в Києві, на Лисій горі.

       6

 Згідно з народними повір'ями кожного року сюди, на дніпровські схили, зліталися з усього світу представники нечистої сили. В ніч на новомісяччя, на верхів'ї Лисої гори вони влаштовували свої шалені шабаші, й до самого світанку побожні кияни не мали можливості заснути у своїх будинках. Так гласили легенди. Так, вважав дехто, було і насправді.

(Зачитати лист Гоголя до своєї матері)

 

- Яку легенду використав Гоголь описуючи нечисту силу в повісті "Ніч проти Різдва"?

(Після цієї ночі нечисть втрачала свою силу, тому й намагалася зробити найбільше зла)

Останні роки свого життя Гоголю став вірити в Бога. Він відвідав Господній Єрусалим. Микола Васильович хворів. Останні години життя. Молитва, мабуть, полегшувала душевний стан хворого. Він часто втрачав свідомість. Однак о другій годині ночі Гоголь раптом голосно закричав: "Драбина! Скоріше давай драбину". Це була остання фраза, яку сказав помираючий геній. Можливо перед самою смертю Гоголю уявилося те, що колись у віщому сні побачив біблійний пророк Яків. Якову приснилася драбина, що торкалася самого неба, а по цій драбині спускалися й піднімалися святі ангели. В цю хвилину Яків почув голос Бога, який казав: "Я з тобою, я збережу тебе всюди, куди ти не підеш. Я поверну тебе в цю землю". Хотілось би вірити, що Гоголь почув саме ці слова.

На відомій картині Олександра Іванова "З'явлення Христа народу" (слайд 12)зображено багато людських постатей, що застигли в різноманітних позах під час з'явлення спасителя на йорданському березі. Серед них - постать Миколи Васильовича Гоголя. Він стоїть в хламиді жовто-брусничного кольору. На його суворому загостреному обличчі сум і скорбота.

Га на тільки сам образ Гоголя надихав художників для написання картин.

Архип Куїнджі, видатний український художник, коли прочитав повість

      7

"Майська ніч", написав картину, натхнений такими рядками: "Знаєте ли вы украинскую ночь?..."

Учитель зачитує уривок із повісті "Майська ніч", а учні повинні визначити до якої картини Куїнджі він відноситься.(слайд13)

Домашнє завдання: Прочитати повість "Майська ніч або утоплена"

 

doc
Додано
14 березня 2019
Переглядів
1224
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку