Урок знань: "Розкажемо про себе Європі"

Про матеріал
Розробка уроку знань мість інтерактивні вправи, роботу в групах, виховує почуття патріотизму, любові до рідної землі-Батьківщини.
Перегляд файлу

Картинки по запросу фон для презентації українаКартинки по запросу фон для презентації калинаКартинки по запросу фон для презентації калина 

 

 

 

 

 

 

 

 «Розкажемо про себе Європі»

 

  

 

Картинки по запросу фон для презентації калина 

Картинки по запросу фон для презентації калина 

   Класний керівник:

   Скряга Наталя Миколаївна

 

 

 

 

 

 

 

2019-2020 н.р.

 

 

 

 

 

 

Картинки по запросу фон для презентації калина 

Мета: інформувати й виховувати учнів у дусі спільних європейських цінностей, ознайомити з країнами євросоюзу; формувати національну свідомість школярів;

розвивати пізнавальні інтереси учнів;

виховувати в учнів патріотизм, любов до своєї Батьківщини.

Обладнання: плакат із зображенням карти Євросоюзу; роздатковий матеріал; фото-, відео- матеріали.

                                                                     Хід уроку

                                                                              «Стояти ногами і бути серцем в Україні,

                                                                                а свої голови тримати в Європі»  

                                                                                                                    М. Драгоманов

  1. Організація класу до уроку

Дорогі діти, ось і пролетіли веселі канікули і знову шкільний дзвоник покликав вас до праці. Кожен наступний клас – це новий щабель вашого розумового, морального зростання, яке не відбувається само собою, для цього потрібна праця розуму, серця, мязів.

Вітаю вас з початком навчального року, я щиро бажаю щоб ця праця не була примусовою, хай вона приносить вам радість і хороші результати.

  1. Актуалізація опорних знань учнів

Куточків різних на Землі багато.

Європа серед них --   найкраща над усім,

Бо саме тут нас народила мати.

ЄВРОПА  ---  наш великий спільний дім!

Учні отримують зображення всесвітньо відомих пам’яток, які знаходяться на Європейському континенті (Собор Паризької Богоматері, Стоунхендж, Пізанська Вежа, Києво-Печерська лавра, тощо) у вигляді пазлу.

Завдання : через 3 хв зібрати пазл, назвати зображену пам’ятку і країну, у якій вона знаходиться. (Додаток 1)

III. Повідомлення теми і мети уроку

Найпрекрасніша планета Всесвіту – Земля – знала за часів свого існування всього: і доброго і злого. Але ті випробування, що випали на долю людства у ХХ  столітті, змусили замислитись: куди ми йдемо, що нас чекає?

Після другої світової війни зруйновані країни Західної Європи  об’єдналися, щоб протистояти двом  наддержавам - СРСР та США. Тепер цей союз  здатен конкурувати з  найбагатшими державами  і готовий перерости в якісно нове обєднання - політичне. Це Європейський Союз.

Європейський Союз – це сімя демократичних європейських країн, що працюють спільно заради миру та процвітання. ЄС – це не просто держави, а набагато більше і вагоміше. ЄС – дійсно унікальне явище, що забезпечує мир, стабільність і благополуччя жителям Європи.

Причиною заснування ЄС - об’єднання зусиль для того, ніколи не повторилися масові вбивства та руйнації, що відбувалися під час Другої світової війни.

На початку було  6( шість) держав, а тепер їх кількість становить 28.

(1957 рік – Франція, Німеччина, Італія, Бельгія, Нідерланди і Люксембург утворили Європейське Економічне Співтовариство.

1973 рік  - Данія, Ірландія, Великобританія

1981 рік  -  Греція

1986 рік  -  Іспанія, Португалія

1995 рік – Австрія, Фінляндія, Швеція

1 травня 2004 рік  - Литва, Латвія, Естонія, Польща, Чехія, Словаччина, Словенія, Угорщина, Кіпр, Мальта

2007 рік  - Болгарія, Румунія

1 липня 2013 рік  - Хорватія)

Європейський прапор

Це прапор Європи. Він є символом не тільки Європейського Союзу, але й символом єдності країн Європи та її індивідуальною ознакою в широкому сенсі. Коло золотих зірок символізує солідарність і гармонію між народами Європи.

Кількість зірок жодним чином не пов'язана з кількістю держав-членів ЄС. На прапорі зображено дванадцять зірок, тому що цифра «дванадцять» традиційно вважається символом досконалості, повноти і єдності. З цієї причини прапор залишається незмінним незалежно від розширень ЄС.

«Ода до радості»

У широкому значенні – це гімн не лише Європейського Союзу, але й усієї Європи. Музика гімну взята з Дев’ятої симфонії, яку Людвіг ван Бетховен написав у 1823 році. У 1972 році Рада Європи (той самий орган, який розробив дизайн європейського прапора) схвалила тему «Оди до радості» Бетховена у якості свого гімну, який виражає ідеали свободи, миру та солідарності, на яких тримається Європа.

День Європи, 9 травня

День народження  його - 9 травня 1950 ріку. А місцем народження є ФРАНЦІЯ. Це держава засновник ЄС. Сьогодні 9 травня стало ще одним європейським символом (Днем Європи), який разом із прапором, гімном, девізом і єдиною валютою (євро) виражає політичну сутність Європейського Союзу. На день Європи проводяться заходи і свята, що зміцнюють єдність Європи та її громадян і зближують народи держав-членів ЄС.

«Єдність у різноманітті» - це девіз Європейського Союзу.

Девіз означає те, що завдяки ЄС мешканці європейських країн поєднуються у співпраці заради миру і добробуту, а численні культури, традиції та мови держав Європи є безцінним активом цього континенту

  1. Основна частина

У ХХІ столітті країни світу дедалі більше залежатимуть одна від одної, і для кожного громадянина Європи все необхіднішою ставатиме співпраця у дусі широкої зацікавленості, толерантності та солідарності. Щоб рухатись вперед, потрібно не лише любити Батьківщину, а й знати та поважати своїх сусідів. Здійснити подорож Європейським континентом – мрія! Але мрія здійсненна для кожного, хто візьме участь у грі-подорожі «Європа без кордонів». Візьмість із собою три «валізи»:  інтелект,  ерудицію,  удачу, і ВПЕРЕД!

Хід гри – подорожі

  І . К о н к у р с « В І З А ». Отримати «Візу» для подорожі Європою – означає правильно виконати завдання конкурсу. Прослухавши підказку команди мають назвати країну.

1.Ця країна розташована на двох великих і декількох малих островах. Вона відома своїми туманами. Її деколи так і називають «Туманний Альбіон».   (3 бали)

Більшість населення складають леді та джентельмени. Меншість – королева. Вона царює, але не править, така традиція.    (2 бали)

Дотримуватись традицій і порядку головна національна риса. Солиця країни розташована на річці Темза.  (1 бал)                                                         /Великобританія/

2. Ця країна розташована на півострові і декількох островах, до яких належать найбільший острів в світі – Гренландія. Столиця цієї країни – найбільший порт в Скандинавії. Місту більше 800 років, він схожий на казковий.        (2 бали)

Часто його називають містом Андерсена. Саме тут Ганс Христиан написав свої казки «Дюймовочка», «Снігова королева». А одна із його героїнь – Русалонька – стала символом столиці.    (1 бал)                                                                                          /Данія/

3. Частина суходолу яка за своєю формою нагадує чобіток. Столицю цієї держави називають вічним ммістом. (2 бали)

Країна відома своїми скульпторами, співаками і музикантами. А ще вона відома макаронами, які там називають «паста» і «спагетті», а заможніх людей називають королями лір.     (1 бал)                                                                                                 /Італія/

4. Ця країна одна із найбільших в Західній Європі. Її вважають еталоном смаку і високої моди. Країна відома своєю архітектурою.       (2 бали)

Її столицю прикрашають побудовані в різні століття Нотердам – де – Парі і Ейфелева вежа. Столиця країни розташована на річці Сені. Раніше населення ділилося на мушкетерів короля та гвардійців кардинала.            (1 бал)                                  /Франція/

5. Ця країна розташована на півдні Європи, на півострові. Її історія бере початок з глибокої давнини де дійсність перепліталася з легендами. По всьому світі відомі легенди про її сміливих та винахідливих героїв.     (2 бали)

За легендами Боги цієї країни жили на горі Олімп. А ще ця країна – батьківщина Олімпійських ігор.     (1 бал)                                                                                      /Греція/

6. Ця країна межує з Австрією.   (2 бали)  

На її території виготовляють найкращі годинники в світі та зосереджено всесвітні банки.    (1 бал)                                                                                                      /Швейцарія/

І І . К о н к у р с « М И Т Н И Ц Я » Пройти «митний контроль» - означає надати правильну відповідь.  Кожна правильна відповідь – 1 бал.  (додаток 2)

Раунд « Відомі люди»

 1.Встановить відповідність: культурний діяч  - країна                         

Шуберт -    композитор           Австрія

Чаплін  -       актор                    Великобританія

Ейфель -      архітектор          Франція 

Архімед   -   вчений                   Греція

Раунд « Видатні споруди»

Встановити співвідношення споруда - країна

Стоунхендж    Великобританія

Колізей     Італія                                              

Біг – Бен              Великобританія

Ейфелева вежа    Франція

Акрополь    Греція                                                                                                            Брандергбурські ворота               Німеччина

IІІ. К о н к у р с «РЕ КОРДИ ЄВРОПИ» Європа – найцінніша скарбниця досягнень. Протягом багатьох століть Європа утримувала світове лідерство. Великі географічні відкриття, тут зародився капіталізм, відбулася перша промислова революція. А що ще в Європі «най, най»? Командам пропонують короткі запитання. Кожна правильна відповідь – 1 бал.  (Додаток 3)

     Завдання конкурсу:

 1. Першу карту, на якій була зображена Європа склав давньогрецький вчений... (Ератосфен)

 2. Найвища гірська вершина Європи висотою 4807 м – гора... (Монблан в Альпах)

 3. Найдовша річка Європи... (Волга)

 4. Найбільший півострів Європи, площею 800 тис. кв. км... (Скандинавський)

 5. Найбільш густонаселена країна Європи – 15 321 мешканців на 1 кв.км... (Монако)

 6. Найбільше море, що омиває Європу... (Середземне)

 7. Наймілкіше море Європи, максимальна глибина – 14 м...(Азовське)

 8. Найбільший півострів Середземного моря... (Балканський)

 9. Найкоротша річка Аріль, довжиною 84 м, знаходиться в країні... (Італії)

 10. Найбільший півострів Чорного моря... (Кримський)

 11. Найвідоміший вулкан на острові Сицилія, на якому більше 270 кратерів... (Етна)

 12. Найстарший вулкан у Європі, який знаходиться на Чорноморському узбережжі Криму в Україні... (Карадаг)

Підсумок

Наш урок завершується. І на завершення хочу вам запропонувати  одну цікаву легенду.

Один мудрий цар, помираючи, покликав  своїх дітей і запитав: «Що кожен з вас думає про існуючий світ?». Нічого гарного в ньому немає.—відповіли царевичі – в ньому зло, жорстокість, образи, несправедливість,  корупція, обман.

  • Гірко мені від ваших слів, діти мої. Бо як можна жити і правити світом, якщо ваш

розум і серце отруєні думками про зло і смуток. Благословляючи  вас на царство, я хочу, щоб ви  памятали:  що ви принесете в цей світ, таким він і буде. Тож нехай один з вас несе в нього щастя, другий — добро, а третій – мудрість, четвертий —справедливість. Але знайте, що щастя—це не гроші, не влада, не володіння чимось. Це – стан душі і шукати його треба усередині себе. Добро – вміння нести у світ свої прагнення і не навязувати нікому того, чого бажаєш сам.  Мудрість - це не  вказувати комусь, яким треба бути, а здатність змінюватися самому.

Справедливість — це вміння не оцінювати інших за своїми мірками.

І пішли його діти нести  у світ цей : щастя, добро, мудрість, справедливість. Але всі вони пішли по одному в різні боки і тому скрізь чогось не вистачало.

Тому я бажаю, щоб у вашому  житті всі  ці  чесноти йшли поруч із вами одним шляхом, єдиною дорогою.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 1.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 2

 

Композитор

Актор

Архітектор

Вчений

Італія

Австрія

Великобританія

Франція

Греція

Німеччина

 

Додаток 3.

Ератосфен

Монблан в Альпах

Волга

Скандинавський

Монако

Середземне

Азовське

Балканський

Італія

Кримський

Етна

Карадаг

 

 

 

D:\Мои документы\РОБОТА\класний керівник\перший урок 2017-2018\Новая папка\перший урок 2017-2018\images.jpg

 

http://bezlichporad.in.ua/img6/Cveti_iz_foamirana_master_klass_Kak_sdelat_cveti_iz_foamirana_svoimi_rukami_shemi-_shabloni-_vikrojk_9.jpg 

 

 

     ХОРВАТІЯ                                                                                                                                         

     2013               

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Картинки по запросу пазл шаблон 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Картинки по запросу пазл шаблон 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1. Чи вірите ви, що в Італії, щоб проводити старий і зустріти Новий рік, в будинках відкривають двері, коли стрілки годинника наближаються до дванадцяти? (Так)

2. Чи вірите ви, що африканські сільські жителі проводять новорічні гонки на четвереньках з курячим яйцем в роті? (Так, причому перемагає той, хто прийде до фінішу першим і не зашкодить при цьому яєчну шкаралупу)

3. Чи вірите ви, що в Угорщині в новорічну ніч не подають на стіл ні качок, ні курей, ні гусей, щоб «щастя не відлетіло з дому»? (Так)

4. Чи вірите ви, що жителі Судану в новорічну ніч плавають на своїх суденцях по Нілу в надії побачити крокодила, зустріч з яким, по стародавньому повір'ю, зробить наступний рік найщасливішим у їхньому житті? (Ні)

5. Чи вірите ви, що в новорічну ніч лондонцям належить вийти на Трафальгарську площу і покупатися у фонтані у всій одязі? (Так. І бажаючих зробити це буває чимало)

6. Чи вірите ви, що в Данії прийнято заздалегідь купувати дешеву посуд, щоб розбити її в новорічну ніч на щастя? (Ні)

7. Чи вірите ви, що в новорічну ніч в Японії все чекають 108-го удару дзвони в храмі, а після цього лягають спати? (Так)

8. Чи вірите ви, що в бельгійських селах існує звичай вітати з Новим роком домашніх тварин і худобу, пригощати їх улюбленими ласощами і прикрашати красивими стрічками? (Так)

9. Чи вірите ви, що в Непалі існує така новорічна прикмета: якщо написати на листочку паперу (паперовій серветці) найзаповітніше бажання, а опівночі її хоча б невеликий шматочок проковтнути і запити шампанським, то це бажання обов'язково збудеться? (Ні)

10. Чи вірите ви, що в Амстердамі є традиція обов'язкового катання на ковзанці напередодні новорічних свят? (Так)

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
2 листопада 2019
Переглядів
1224
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку