Уроки життя - шкільна психологічна газета № 2

Про матеріал
Шкільна психологічна газета "Уроки життя", яка містить різні рубрики. Наприклад, "До твого записника", "Сторінка психолога" тощо.
Перегляд файлу

   

 

 

 

 

 

 

Життя – щастя, створи його,

Життя надто прекрасне, не загуби його,                                                                                                    Життя – це життя, борися за нього!

                                                                                  

 

  

 

 

 

 

 

Сьогодні в номері:

 

  •                   за здоровий спосіб життя!
  •                   до твого записника
  •                   сторінка психолога

 

 

 

За здоровий спосіб життя!

 

Кожній людині у житті доводиться вибирати, адже зрештою, вона має на це право. Для того, щоб зробити правильний вибір, людина повинна усвідомити: ким вона хотіла б стати в житті, що слід зробити, щоб досягти цього. І тільки тоді можна зробити  свій власний вибір і набути шкідливих звичок, яких потім важко позбутися. Мається на увазі куріння, пияцтво, наркотики і т. і.

В Україні серед 15-річних курять принаймні один раз на тиждень -  45%,  хлопці та дівчата 23%, а щодня у цьому віці курять 35% підлітків. Це один з найбільших показників у Європі. Від хвороб, пов’язаних з курінням, в Україні гине 110 – 120 тис. людей.

Результати показали, що вік в якому молодь спробувала цигарки – це від 9 до 13 років. В основному всі починали курити в компанії під впливом друзів.

Алкоголь – отрута! Він викликає захворювання шлунку та інших органів людини.  Особливо алкоголь небезпечний для дітей. Навіть декілька ковтків спиртного викликають отруєння, яке може привести до смерті.

Наслідки вживання алкоголю страшні:

  •    провали пам’яті;
  • порушення функцій головного мозку та нервової системи;
  •  серцево-судинні захворювання;
  •  цироз печінки.

Наркотики були відомі ще в давні часи (гр.narke – заціпеніння, заніміння; mania – пристрасть, божевілля).

Ейфорія і неадекватна веселість, дивне заціпеніння після. Вживання зілля з різних рослин незмінно супроводжували грецькі вакханалії, релігійні свята мешканців джунглів і Амазонки або верхів'я Нілу. У наші дні наркоманія стала хворобою незахищених верств суспільства, а точніше, самих слабких її членів.

Наркоманія в світі продовжує "молодіти". За останніми даними, більше 60% наркоманів - люди у віці 18-30 років і майже 20% - школярі.
Середній вік прилучення до наркотиків становить 15-17 років, але почастішали випадки первинного вживання наркотиків дітьми 11-13 років. Відзначено і випадки вживання наркотиків дітьми 6-7 років!

У першу чергу наркотики впливають на психіку, вона призводить до духовної деградації і повного фізичного виснаження організму. Наркоман - раб наркотика; заради нього він піде на будь-яку низість і злочин, що рано чи пізно приведе його до смерті. Навіть одного прийому достатньо, щоб стати "залежним".
         Дорогі наші діти! Гра в життя і смерть починається легко і весело – з друзями, компанією, бо одна із причин вживання шкідливих звичок – це прагнення бути як усі. А з бездни доводиться вбиратися поодинці. Мало в кого вистачає на це сил. Тож жити чи не жити – ось в чом питання. І вам обирати свій шлях самим.

        Сашки і Артеми, Євгени, Артури, Оленки, Маринки та Наталки, всі наші учні! Якщо ви не стали рабами шкідливих звичок – не робіть до цього перший крок. Добре знайте, що це може зруйнувати ваше здоров’я, не починайте ані курити, ані пити, не за компанію, не без компанії. Бережіть своє здоров’я! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    

 

             

 

Сторінка  психолога

 

Описание: http://www.oneinchpunch.net/wordpress/wp-content/uploads/2008/06/chinese-letter-box.jpg Привіт! Дякую за запитання у «Скриньці довіри». Як і обіцяла, даю відповіді на сторінках нашої газети, хоча деякі питання потребують особистої зустрічі і окремої розмови. Тому зараз я даю більш загальні відповіді і поради, ніж могла б дати на консультації.

Питання стосується труднощів спілкування з однолітками.

Все залежить від того, які цілі спілкування ти переслідуєш. Якщо твоя мета виграші, маніпуляції товаришами, помста, - розібратися треба в собі.

Ви вже знаєте, що означає «дружити». На перший погляд може здатися, що товаришування - те саме, що й дружба. Недарма слова «друг», «товариш», «приятель» вживаються як синоніми. Між ними й справді багато спільного. Проте товаришування виникає між людьми, волею випадку змушених спілкуватися - у шкільному класі чи в студентській групі, на роботі тощо. Це зовсім не означає, що в класі або на роботі ми не можемо мати друга. Йдеться про те, що дружба вимагає більшої довірливості, теплоти, ніж товаришування.

Зрозуміти тонку грань між дружбою та товаришуванням допомагає прикметник «товариський» , тобто «той, який любить і вміє спілкуватися з людьми». Отже, товаришування охоплює більш широке  коло людей. Воно ґрунтується не стільки на почуттях взаємної прихильності, симпатії, скільки на доброзичливості, тобто на вмінні спілкуватися з людьми, виконуючи спільну справу.

Згадайте «золоте правило » етики: “ Ніколи не роби іншому того, чого сам собі не бажаєш, і стався до інших так, як хотів би, щоб ставилися до тебе ”. Тому спочатку треба замислитись, чи ставишся ти до своїх товаришів добре, з повагою чи ні?

Я хочу запропонувати тобі тест, за допомогою якого ти можеш перевірити свою здатність до товаришування й дружби «Чи товариські ви?».

1.    Ваш товариш захворів і не прийшов до школи. Ви:

а)    зателефонуєте йому й поцікавитеся здоров'ям - 5;

б)    ніяк не відреагуєте -1;

в)    відвідаєте його, якщо хвороба неінфекційна, - 10.

2.    Товариш не впорався із домашнім завданням. Ви:

а)    дасте йому списати - 5;

б)    допоможете розібратися - 10;

в)    удасте, що вас це не стосується, - 1.

3.    Вам дуже хочеться морозива, і ви маєте гроші, та поряд з вами товариш, у якого немає грошей. Ви:

а)    купите морозиво тільки собі - 1;

б)    позичите товаришеві гроші - 5;

в)    купите два морозива, сподіваючись, що і товариш для вас нічого не пожаліє, - 10.

4.    Вам подобається одна й та сама дівчинка (хлопчик). Ви:

а)    обидва (обидві) намагаєтеся якнайдужче сподобатися їй (йому) - 10;

б)    удаєте, що нічого не помічаєте, і намагаєтесь уникати цієї теми - 5;

в)    при нагоді намагаєтеся розповісти про друга (подругу) щось не дуже гарне - 1.

5.    Однокласник запросив вас на день народження, а товариша - ні. Ви:

а)    нічого не скажете йому і підете самі - 1;

б)    попросите однокласника запросити й товариша - 10;

в)    підете самі, попередньо пояснивши товаришеві ситуацію, що склалася, - 5.

6.    Товариш отримав не дуже приємне доручення: прибрати клас чи вимити вікна. Ви:

а)    залишитеся після уроків і допоможете йому - 10;

б)    поспівчуваєте йому і підете додому - 5;

в)    порадієте тихцем, що таке доручення отримав він, а не ви, - 1.

7.    Ваш товариш виграв приз у складному конкурсі. Ви:

а)    постараєтеся взяти участь у подібному конкурсі -5;

б)    порадієте за свого товариша - 10;

в)    у душі позаздрите йому - 1.

Якщо ви набрали:

60—70 очок. Ваші друзі можуть пишатися дружбою з вами. Ви дуже надійна людина, з вами - хоч у вогонь, хоч у воду. У вас із другом повне взаєморозуміння.
20—59 очок. Ви непоганий товариш. Та тільки й того. Ви обережний, нерішучий, все заздалегідь розраховуєте. Але часом щось дуже важливе в житті проходить повз вас. Поміркуйте над цим.

Менше 20 очок. Навряд чи поруч з вами є справжній друг. І винні в цьому ви самі. Бо вам і самому не хотілося б мати такого друга. Спробуйте змінити свої стосунки з товаришами, якщо не хочете залишитися самотнім.

Описание: http://www.stihi.ru/pics/2010/12/20/6098.jpgЗавершивши роботу, порадьтеся зі своїми однокласниками: чи збіглися ваші думки про себе з результатами тесту? Що вам хотілося б у собі змінити?
 

 

                 Пиши!                                       

 

Ваш психолог  - Безродня Е.Є. 

1

 

doc
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
19 січня 2020
Переглядів
472
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку