Утворення Римської імперії. Октавіан Август.

Про матеріал
В презентації представлен матеріал про життя та правління Римського імператора Октавіана Августа. Презентація створена для вчителів історії.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Утворення Римської імперії. Октавіан Август.

Номер слайду 2

Мета:охарактеризувати процес становлення Римської імперії,проаналізувати імператора Октавіана Августа як історичного та політичного діяча, сформувати уявлення учнів про внесок Октавіана Августа в історію Риму та розвиток Римської імперії, розвивати увагу пам’ять, мислення.

Номер слайду 3

План: Октавіан Август. Пізнавально й цікаво. Нова система державного управління, зовнішня політика. Августів Мир. Гай Цильній Меценат.

Номер слайду 4

Октавіан Август(23 вересня 63 до н.е.—19 серпня 14 н.е.)римський державний і військовий керівник, могутніший імператор Римської імперії, контролював Римську імперію з 27 року до н. е. і до своєї смерті в 14 році н. е. Племінник, прийомний син і спадкоємець Гая Юлія Цезаря. Колись словом «август» називали тільки те, що мало божественне походження. Привласнивши собі цей титул, імператор фактично дорівняв свою владу до божественної, пізніше на його честь у деяких мовах було названо восьмий місяць року.

Номер слайду 5

Після смерті Юлія Цезаря в Римі тривали війни за розширення римських володінь та боротьба за владу. У 27 р. до н. е. родич Цезаря Октавіан установив одноосібне правління у володіннях Риму — період республіканського правління в державі завершився. Римський сенат, слухняно приймаючи пропозиції Октавіана, присвоїв йому ім’я «Август» (священний, звеличений божеством). В історії Риму розпочався період імперії. Октавіана, який став першим римським імператором. Так імператор Октавіан Август зосередив у своїх руках повноваження всіх органів колишньої римської республіки. Така форма правління, дістала назву принципата (у перекладі з латинської — керівна роль, імператорська влада).

Номер слайду 6

Пізнавально й цікаво Маючи повну монархічну владу, Август увесь час наголошував, що він тільки перший серед рівних. Тому він не дозволяв споруджувати храми й виготовляти статуї на свою честь. Зовні Август тримався скромно, одяг носив тільки домашнього виготовлення, витканий дружиною й дочкою. Усе життя імператор боявся змов. На засідання сенату він з'являвся в панцирі та з мечем під одягом. Сенатори підходили до нього по одному, кожного обшукували. Октавіана охороняла особиста гвардія — преторіанці.

Номер слайду 7

За часів Августа у всій імперії розгорнулося грандіозне будівництво. Місто прикрасили багатьма чудовими спорудами, створили нову площу — Форум Августа.

Номер слайду 8

Нова система державного управління, зовнішня політика. За правління Августа продовжували існувати тогочасні римські державні установи. Авторитет сенату був відновлений. Август вивів із сенату тих, хто за своїм походженням не міг належати до вищого стану, скоротив кількість сенаторів до 600 осіб. Продовжували скликати народні збори, але вибори не були вільними: голосували за тих, на кого вказував Август.

Номер слайду 9

Нова держава стала називатись Римською імперією. Рим формально залишався республікою. Всі вільні жителі Італії набули громадянських прав. Октавіан Август більш ніж удвічі скоротив армію. Уведено в обіг єдині для всієї держави золоті та срібні монети.

Номер слайду 10

Імператор рідко очолював воєнні походи, доручаючи вести їх своїм талановитим і відданим помічникам. Август вважав, що Римській імперії треба піклуватися не так про здобуття нових, як про охорону вже наявних земель. Із цих міркувань Август не поспішав з новими завоюваннями.«Він ніколи не починав битву або війну, якщо не був переконаний, що у разі перемоги виграє більше, ніж загубить у разі поразки». Завойовані землі були перетворені на римські провінції. Для зміцнення влади Риму в провінціях Август наділяв землею солдатів-ветеранів. Тут будували міста й фортеці, активно вели торгівлю. 

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Августів Мир Октавіан започаткував у Римі культ божества мирного часу і побудував на Марсовому полі мармуровий Вівтар Миру. Вівтар Миру — вівтар на честь римської богині миру Пакс, споруджений римським сенатом на честь тріумфального повернення імператора Августа з Іспанії та Галлії в 13 р. до н. е. Встановлений на північній околиці Рима (північно-східний кут Марсового поля) і освячений сенатом 30 січня 9 р. до н.е. Освячення вівтаря ознаменувало собою настання епохи «римського миру» . Після падіння Римської імперії вівтар був затоплений Тибром.

Номер слайду 13

В історію Октавіан увійшов не тільки як політик, а й як будівничий. З допомогою свого заможного друга Мецената він матеріально підтримував поетів. Тому і в наш час людей, які допомагають митцям, називають меценатами.

Номер слайду 14

Гай Цильній Меценат. Гай Цильній Меценат -  давньоримський державний діяч і покровитель мистецтв. Найкращі поети того часу вважали Мецената уважним і дбайливим покровителем і захисником. У 40-30-х роках до н. е. він організував гурток літераторів, в якому провідними фігурами стали Вергілій, лірик Горацій і драматург Варій. Нова поетична школа швидко досягла блискучих успіхів. Горацій виступає перед Меценатом.

Номер слайду 15

Октавіан вирішив здійснити поїздку в одну з провінцій, що знаходиться в Середземномор'ї, щоб поправити здоров'я та відпочити. Дорогою імператор захворів. Виникла недуга спричинила смерть імператора. У серпні 14 р. н.е. він помер. Октавіан Август дожив майже до 76 років. Похований він був у Римі в спеціально збудованому мавзолеї. Руїни мавзолею

Номер слайду 16

Після смерті (у 14 р. н. е.) Октавіана оголосили богом.

pptx
Додано
21 березня 2023
Переглядів
5661
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку