Узагальнений матеріал про дієслово для підготовки до ЗНО

Про матеріал
Дана презентація містить теоретичний матеріал та завдання практичного характеру, які раніше використовувалися на ЗНО з української мови. Легко можно узагальнити все, що вчили про дієслово.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Д І Є С Л О В ОПІДГОТОВКА ДО ЗНО

Номер слайду 2

Д і є с л о в о. Самостійна частина мови, що називає дію або стан предмета і відповідає на питання що робити? що зробити? що роблять? що зробимо? тощо: слухати, повернутися, допоміг. Морфологічні ознаки: Вид (доконаний і недоконаний);Спосіб (дійсний, умовний, наказовий);Час (теперішній, минулий, майбутній);Число, особа ( у теперішньому і майбутньому часі) або рід (у минулому часі),

Номер слайду 3

Знайти дієслова. Форсувати, замовлений, збалансували, заощадивши, капітально, виплатити, зараховано, домовлені, депозитний, перерахунок, відмовлятимуся, внесок, заблоковано, переїжджати.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Визначити форму дієслова поданих дієслів: Виготовляючи, виготовляють, виготовляти, виготовлено, виготовлений, заквітчаний, заквітчано, заквітчаємо, заквітчати, заквітчавши, показуючись, милуватися, розпечений, іскряться, хмариться, мрячить, повернувся, підіймати, забувши, оповитий.

Номер слайду 6

Синтаксична роль. У реченні дієслово найчастіше виступає присудком (Тихо плакала за вікном осінь), хоча інфінітив може виступати й будь-яким членом речення (Лиш боротись – значить жить. Здійснилася моя мрія побувати в Парижі. Лікарка порекомендувала поїхати в санаторій. Ми поїхали в Карпати кататися на лижах).

Номер слайду 7

Визначити синтаксичну роль дієслова: На узліссі горять, палають, аж світяться своїм якимось казковим світлом незліченні квіти іван-чаю, найцікавішої тайгової рослини. Щедрої осені на схилах Карпат ярим золотом палають дрімучі ліси. Любімо, шануймо, бережімо природу, вічне джерело нашого життя і нашої творчості! Стомилися хлопці — присіли спочити (П. Воронько). Сагайда подав команду в’ючитись.

Номер слайду 8

В И Д Д І Є С Л О В А

Номер слайду 9

Дієслова недоконаного виду вказують на незавершеність дії, без вказівки на її результат у теперішньому, минулому чи майбутньому (ілюструвати, садити) і відповідають на питання що робити? що робить? що буде робити? що робив? Дієслова недоконаного виду вживаються у всіх трьох часах: теперішньому, минулому і майбутньому. Дієслова доконаного виду вказують на завершеність дії в часі (проілюструвати, посадити) і відповідають на питання що зробити? що зробить? що зробив? Дієслова доконаного виду вживаються тільки в минулому і майбутньому часах.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Визначити вид поданих дієслів: Зробити, недоробити, кохати, покохати, говорити, сказати, схаменутися, розкричатися, відшуміти, прагнути, намагатися, читати, прочитати, їхати, приїхати, красуватись, прикрасити.

Номер слайду 12

Ч А С И Д І Є С Л І В

Номер слайду 13

С П О С І Б Д І Є С Л О В А

Номер слайду 14

Усі дієслова одного способу подано в рядку: А. Передамо, шукають, мріятиму, жартували;Б. Вивчіть, сподіваюсь, бринить, хвалитиме;В. Зустрів би, доглядай, зачекали б, несла б;Г. Принеси, переповіси, попроси, повідомте;Д. Пригостіть, возять, полікувала, возвеличу

Номер слайду 15

У майбутньому часі від дієслів доконаного виду утворюються прості форми, а від дієслів недоконаного виду – складні та складені форми. {5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Складна форма. Складена форма1 ос. Садитиму. Садитимемо. Буду садити. Будемо садити2 ос. Садитимеш. Садитимете. Будеш садити. Будете садити3 ос.садитимесадитимуть. Буде садити. Будуть садити

Номер слайду 16

НАКАЗОВИЙ СПОСІБЧАСТКИ ХАЙ, НЕХАЙ. ТИ - СИДИВИ – СИДІТЬМИ - СИДІМО

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Зауважте! Творення форми наказового способу за допомогою часток давай, давайте (давай зупинимось, давайте читати) не відповідає літературній нормі (використовується лише в розмовному стилі).

Номер слайду 19

Неправильно утворено форму наказового способу дієслова в рядку. А пишемо. Б пишімо. В пиши. Г пишіть. Д хай пише

Номер слайду 20

Правильно утворено форму наказового способу дієслів у рядку. А ходімте. Б дозволимо. В не мовчімо. Г пішли. Д подякуємо

Номер слайду 21

Дієвідмінюваннямназивається зміна дієслова за особами та числами. За особовими закінченнями дієслів теперішнього часу недоконаного виду і майбутнього часу доконаного виду розрізняють два типи дієвідмінювання - першу і другу дієвідміну. Дієслова минулого часу за особами не змінюються.

Номер слайду 22

До першої дієвідміни належать дієслова, які в усіх особах, крім 1-ї особи однини і 3-ї особи множини, в закінченнях мають -е- (-є-), а в 3-й особі множини закінчення -уть (-ють): пишеш, пише, пишемо, пишете, пишуть; співаєш, співає, співаємо, співаєте, співають. До другої дієвідміни належать дієслова, які в усіх особах, крім 1-ї особи однини і 3-ї особи множини, в закінченнях мають -и- (-ї-), а в 3-й особі множини закінчення -ать (-ять): мовчиш, мовчить, мовчимо, мовчите, мовчать; стоїш, стоїть, стоїмо, стоїте, стоять.

Номер слайду 23

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}12- ДІЄСЛОВА З ОДНОСКЛАДОВОЮ ОСНОВОЮ, ЩО ЗАКІНЧУЄТЬСЯ НА ГОЛОСНИЙ:би-ти - б'ють, АЛЕ СПЛЯТЬ, ВЧАТЬ.- З ОСНОВОЮ ІНФІНІТИВА НА - і- и, ЩО ЗБЕРІГАЄТЬСЯ В ІНШИХ ФОРМАХ: біліти - біліє, біліють.- З СУФІКСАМИ -УВА-, -ЮВА-, -НУ: малювати - малюю.- З ОСНОВАМИ НА -ОРО, -ОЛО: полоти - полють.- Дієслова з основою на -ота-:- З ОСНОВАМИ НА ПРИГОЛОСНИЙ: пекти - печуть ( КРІМ БІГТИ - БІЖАТЬ).- СЛОВА РЕВІТИ, ІРЖАТИ, ХОТІТИ, СОПІТИ,- ДІЄСЛОВА, ОСНОВА ІНФІНІТИВА ЯКИХ ЗАКІНЧУЄТЬСЯ НА -И-, -І-, -Ї-, ЩО ВИПАДАЮТЬ В ОСОБОВИХ ФОРМАХ: любити - люблю.- ОСНОВА ІНФІНІТИВА ЯКИХ ЗАКІНЧУЄТЬСЯ НА -А- ПІСЛЯ ШИПЛЯЧОГО ТА Й, ЯКИЙ НЕ ЗБЕРІГАЄТЬСЯ В ОСОБОВИХ ФОРМАХ: кричати - кричу.- СЛОВА БІГТИ, СПАТИ, ВЧИТИУсі дієслова на -отіти: булькоті́ти, бурмоті́ти, муркоті́ти, цокотіти. БОЯТИСЯ!!!!!

Номер слайду 24

Правопис. Наприклад, чуємо [дишиемо] і вагаємося, яку букву писати в закінченні: е чи и.  Змінюємо дієслово: [дише] (3-а особа однини) — виразно чується закінчення -е; отже, й у попередній формі треба написати е: дишемо. Так само чуємо [сидеите], а пишемо сидите, бо в закінченні форми [сидитˊ] чітко звучить и, не е. У 1-й особі множини (що робимо?) в кінці виступає о: вчимо, говоримо, промовляємо. Форми без кінцевого о (ведем, ходим) допускаються лише в поезії та в розмовному стилі. Дієслова дати, їсти, відповісти (і всі на -повісти) в 1-й особі однини мають форму дам, їм, відповім, а в другій — даси, їси, відповіси (без кінцевого ш).

Номер слайду 25

ВИЗНАЧИТИ ДІЄВІДМІНУСпівати, носити, чекати, різати, везти, боротися, зимувати, бігти, лежати, цокотіти, мовчати, солити, порадити досліджувати.

Номер слайду 26

Помилку в написанні особових закінчень дієслів допущено в рядку. Апрочитаєте, змелете. Бстворимо, розв’яжемо. Врозгорнемо, клеєте. Гкричите, полють. Дскажемо, напишемо

Номер слайду 27

Літеру е (є) треба писати в обох дієсловах дійсного способу в рядку: А. мож…мо, знайд…мо;Б. кле…мо, існу…мо;В. купу…мо, ско…мо;Г. в’яж…мо, губ…мо;Д. клич…мо, крут…мо. А.біж…мо, маж…мо;Б.ріж…мо, маст…мо;В. танцю…мо, засво…мо;Г. поміт…мо, поверн…мо;Д. диву…мося, гра…мо.

Номер слайду 28

Закінчення –уть (-ють) у 3 особі множини мають обидва дієслова рядка: А. боятися, молоти;Б. вибачити, кликати;В. возити, зв’язати;Г. охрестити, напоїти;Д. хотіти, полити. А. сміятися, іржати;Б. сидіти, хвилюватися;В. залишитися, нести;Г. Спати, боротися;Д. висвітлити, грати.

Номер слайду 29

Закінчення –ать (-ять) у 3 особі множини мають обидва дієслова рядка. А. сваритися, бачити. Б. платити, плакати. В. водити, чесати. Г. славитися, лизати. Д. колихати, сходити. А. ворушити, сипати. Б. стелити, хвалити. В. каятися, різати. Г. чистити, жаліти. Д. молоти, веліти

Номер слайду 30

Номер слайду 31

pptx
До підручника
Українська мова (академічний та профільний рівень) 11 клас (Глазова О.П., Кузнєцов Ю.Б.)
Додано
11 грудня 2021
Переглядів
2362
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку