Узагальнення вивченого матеріалу з теми «Прислівник». Тренувальні вправи.

Про матеріал
Узагальнення вивченого матеріалу з теми «Прислівник». Тренувальні вправи з української мови для учнів 7 класу.
Перегляд файлу

        Узагальнення вивченого матеріалу з теми «Прислівник».

І. Вибірковий диктант. Виписати прислівники, з’ясуйте їхню належність до певного розряду за значенням.

1. Як же тут гарно, як же тут тихо, в таку годину забудеш лихо! 2. Вкраїна бачила не раз, як тії закоханці надвечір забували все, про що співали вранці… 3. Вона мені співала про любов, про молодощі, радощі, надії, вона мені переспівала знов те, що давно мені співали мрії. 4. Десь, колись, в якійсь країні проживав поет нещасний, тільки мав талан до віршів не позичений, а власний. 5. І не був поет самотній, – до його малої хати раз у раз ходила молодь пісні-слова вислухати. 6. Як навесні шум зелений оживляв сумну діброву, то щодня поет приходив до діброви на розмову. (Із творів Лесі Українки).

ІІ. Словниковий диктант. Визначити спосіб творення кожного з прислівників.

Тишком-нишком, навсібіч, холодно, заледве, взимку, ледь-ледь, весною, босоніж,  впереміш, запанібрата, тричі, вдвічі, заново, вобидвіруч, навколішки, надворі, весело, по-львівськи, миттю, мимохіть, натщесерце, радісно, досхочу, веселенько, недаремно, утрьох, смачно, засмачно, поодинці, кругом, невтямки, напам’ять, силоміц.

ІІІ. Пояснювальний диктант. Вказати прислівники, визначити ступінь порівняння кожного прислівника.

1.Своя піч найкраще гріє. 2. Що більше спиш, то менше живеш, 3. Високе дерево ловить найбільше вітру. 4. У малому горщику швидше звариш. 5. Менше вкусиш — більше ковтнеш. 6. Що не гнеться, то швидше ламається. 6. Чим вище злетиш, тим нижче впадеш. 7. Менше бачиш, краще спиш. 8. Найбільше підганяють коня, котрий найкраще тягне. 9. Півпуда коропів цінніше пуда сподівань.

ІV. Переписати, знімаючи риску. Прокоментуйте написання прислівників.

По\людськи, день\у\день, босо\ніж, сам\на\сам, ранесенько\рано, в\тричі, де\не\де, тяжко\важко, тишком\нишком, в\зимку, на\дворі, зрану\позарану, віч\на\віч, пліч\о\пліч, по\іншому, коли\не\коли, в\день, будь\коли, вряди\годи, ледь\ледь, в\ранці, хоч\не\хоч, рік\у\рік, по\людськи, так\сяк.

 

V. Диктант з коментуванням. Позначити в словах орфограму «Дефіс у прислівниках.

1.  У тиху погоду в лісі ані шелесне: тихо-тихо, тільки коли-не-коли флейтою іволга заграє (Остап Вишня). 2. Прожити б так, по-людськи і піти, прибравши для онуків поле миле (Б. Олійник). 3. Рано-вранці крізь віконце зазирнуло в хату сонце (В. Лучук). 4. Осіння вже пора по-вовчи  закрадалась (М. Рильський). 5. Всі дні моєї подорожі я був віч-на-віч із народом (П. Тичина).

docx
Додано
2 березня 2021
Переглядів
336
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку