Узагальнення з теми "Африка"

Про матеріал
Африка розмістилася між Атлантичним та Індійським океанами, на південь від Середземного моря. Найближчими її сусідами є Європа та Південно-Західна Азія. Континент охоплює 1/5 площі суходолу (разом з островами 30,3 млн км 2), а кількість населення наближається до 1 млрд (понад 999 млн осіб).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Африка»Чешенко Інна Євгенівнавчитель географіїм. Запоріжжя

Номер слайду 2

Африка – найжаркіший материк, який одночасно лежить в 4 півкулях – північній, південній, західній і східній. Крайні точки материка:крайня північна точка – мис Рас-Енґела сягає широти 37о20' пн.ш., крайня південна – мис Аґульяс (Голковий – 34о52' пд..ш), крайня західна точка – мис Альмаді (17о32' зх.д), крайня східна – мис Рас-Гафун (51о23' сх..д).

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Сухе тропічне повітря, яке сформувалося над материком, опадів північну частину материка не приносить. На півдні Африки південносхідні пасати дмуть із Індійського океану. Вплив пасатної циркуляції на клімат у Північній та Південній півкулях відрізняється. Північно-східні пасати формуються над суходолом, тому викликають суху погоду. Надзвичайна сухість повітря посилюється й розмірами материка, адже північна частина Африки вдвічі більша, ніж південна, і межує з величезним суходолом Євразії. Загальні риси клімату

Номер слайду 5

Кліматичні пояси Африки. Територія Африки розташована у межах екваторіального, субекваторіальних, тропічних та субтропічних поясів. Через те, що екватор перетинає Африку майже по середині- усі її кліматичні пояси, за винятком екваторіального, повторюються. Найбільша частина материка лежить у тропічних поясах.

Номер слайду 6

Внутрішні води Африки

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Засуха. ПовеніСарана

Номер слайду 14

Населення Африки. Африка — континент, на якому знайдені сліди життєдіяльності найдавнішої людини планети. Тому материк вважається батьківщиною людства. В Африці живуть народи всіх трьох головних рас. Представники європеоїдної раси, а саме її південної гілки (араби, бербери і туареги), населяють північ материка. Вони мають смагляву шкіру, вузький ніс і овальне обличчя, темне забарвлення очей і волосся. Народи Північної Африки говорять арабською і берберською мовами. На південь від Сахари живуть народи екваторіальної раси (негроїди). Характерним для них є темний колір шкіри. Він зумовлений наявністю в ній речовини, яка захищає організм від небезпечного сонячного випромінювання. У негроїдів широке плоске обличчя і товсті губи, кучеряве волосся. До негроїдів належать жителі Східної Африки — тутсі, зріст яких близько 2 м. У вологих екваторіальних лісах живуть пігмеї, максимальний зріст яких 150 см, у басейні Нілу — пілоти з майже чорною шкірою, а на півдні Африки — бушмени і готтентоти, у яких жовтуватий колір шкіри і широке плоске обличчя. Ефіопське нагір'я заселяють ефіопи, що зовні схожі на європеоїдів, але колір шкіри у них коричневий з червоним відтінком. На острові Мадагаскар живуть малагасійці, що належать до монголоїдної раси.

Номер слайду 15

Бербери. Негроїди. Бушмени

Номер слайду 16

Країни Африки

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Дякую за увагу!

pptx
Додано
1 листопада 2021
Переглядів
894
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку