Узагальнення знань з теми « Здоров’я людини. Фізична складова здоров’я »
І варіант
І. Тестові завдання (0,5б)
1. Їжа має містити білки, жири та вуглеводи у співвідношенні...
а) 1:1:1 б) 1:1:2;
в) 1:1:3; г) 1:1:4
2. Хороша фізична форма людини складається з декількох компонентів...
а) Загальна та м’язова витривалість, сила волі, спритність, гнучкість, склад тіла;
б) загальна та м’язова витривалість, спритність, сила, гнучкість, склад тіла;
в) загальна та м’язова витривалість, уважність, спритність, сила, гнучкість, склад тіла
3. До вітамінів відносять... а) Білки; б) каротин; в) ліпіди; г) йодовану сіль
4. До заходів профілактики гіподинамії не відносять...
а) Дотримання особистої гігієни;
б) помірну рухову активність;
в) заняття фізкультурою і спортом
5. Недостатність у харчовому раціоні вітамінів може спричинити...
а) дерматологічні захворювання;
б) розлади травлення;
в) порушення психологічної рівноваги.
6. Феномен — це…
а) Незвичайне явище, рідкісний факт, який складно усвідомити, осягнути, зрозуміти;
б) необхідна, істотна, невід’ємна властивість предмета або явища; предмет (поняття), що є постійним стійким знаком і характерною ознакою реального суб’єкта або поняття;
в) стан повного фізичного, соціального, психічного, духовного благополуччя людини
ІІ. Оберіть неправильні твердження... (1б)
а) харчування підлітків повинно бути калорійним, збалансованим і смачним;
б) складові здоров’я можуть формуватися окремо одна від одної;
в) продукти харчування не потребують правильної кулінарної обробки;
г) під час фізичних навантажень збільшуються енерговитрати організму
д) усі складові здоров’я передбачають матеріальні витрати, пов’язані з їх формуванням;
е) рухова активність підлітків негативно впливає на їх здоров’я
ІІІ. Установіть відповідність між поживними речовинами та їх властивостями (1,5б)
1) Білки |
А) Забезпечують організм будівельним матеріалом для клітин |
2) Вуглеводи |
Б) Забезпечують організм енергією |
3) Жири |
В) Основне джерело енергії для організму, сприяють кращій роботі серця, м’язів організму, мозку. |
ІV. Доповніть речення (1,5б)
Чинники, що сприяють фізичному здоров’ю…………………………………..
Аеробні типи вправ……………………………………………….
Щоб провести експрес-оцінку свого фізичного здоров’я слід звернути увагу на такі показники……………………………..
Заповніть таблицю «Навички, що сприяють здоров’ю» (2б)
Соціальна складова здоров’я |
Психічна і духовна складова здоров’я |
|
|
V. Скласти пам’ятку « Правила особистої гігієни»
Узагальнення знань з теми « Здоров’я людини. Фізична складова здоров’я »
ІІ варіант
І. Тестові завдання (0,5б)
1. Збалансоване харчування це…
а) Харчування, під час якого людина відчуває себе ситою і жвавою;
б) харчування, під час якого задовольняється добова потреба організму в енергії, а також підтримується оптимальний баланс мікроелементів і вітамінів;
в) харчування, під час якого досягається певне співвідношення білків, жирів і вуглеводів.
2. Компонентом хорошої фізичної форми не є...
а) Загальна та м’язова витривалість; б) спритність; в) сила волі;
г) гнучкість; д) склад тіла
3. До заходів профілактики гіподинамії відносять...
а) Дотримання особистої гігієни; б) помірну рухову активність;
в) прийом їжі на свіжому повітрі г) пасивний відпочинок
4. Атрибут — це…
а) Незвичайне явище, рідкісний факт, який складно усвідомити, осягнути, зрозуміти;
б) необхідна, істотна, невід’ємна властивість предмета або явища; предмет (поняття), що є постійним стійким знаком і характерною ознакою реального суб’єкта або поняття;
в) стан повного фізичного, соціального, психічного, духовного благополуччя людини.
5. Недостатність у харчовому раціоні білків може спричинити...
а) Розлади травлення; б) конфлікт із друзями;
в) дерматологічні захворювання; г) порушення психологічної рівноваги.
6. Компонентом фізичної складової здоров’я не є...
а) рухова активність; б) здоровий сон; в) особиста гігієна;
г) розвиток інтелектуальних здібностей
ІІ. Оберіть правильні твердження... (1б)
а) Складові здоров’я можуть формуватися окремо одна від одної;
б) харчування підлітків повинно бути калорійним, збалансованим і смачним;
в) біологічні ритми людей впливають на їх працездатність і здоров’я ;
г) недостатнє споживання води призводить до сухості шкіри;
д) продукти харчування потребують правильної кулінарної обробки;
е) під час фізичних навантажень збільшуються енерговитрати організму
ІІІ. Установіть відповідність між принципами раціонального харчування та їх властивостями (1,5б)
1) Помірність |
А) Правильне співвідношення всіх дібраних продуктів для щоденного споживання |
2)Різноманітність
|
Б) Калорійність не повинна перевищувати енерговитрати |
3)Збалансованість |
В) Уживання щодня різноманітних продуктів
|
ІV. Доповніть речення (1,5б)
Складові особистої гігієни…………………………………..
Анаеробні типи вправ……………………………………………….
Основні сфери життя людини……………………………..
Заповніть таблицю «Навички, що сприяють здоров’ю» (2б)
Фізична складова здоров’я |
Психічна і духовна складова здоров’я |
|
|
V. Скласти пам’ятку « Правила харчування»