Дидактичні ігри та вправи на уроках навчання грамоти

Про матеріал

.У роботі надається добірка дидактичних матеріалів: творчих ігор, логічних завдань, завдань для формування та вдосконалення фонематичного слуху для використання на різних етапах уроків навчання грамоти.

Перегляд файлу

Рекомендовано Міністерством освіти і науки України

(Лист Міністерства освіти і науки України № 1/11-12305 від 30.12.2010 р.)

 

УКРАЇНСЬКА МОВА

 

Пояснювальна записка

Одним із найголовніших завдань початкового навчання дітей з помірною розумовою відсталістю української мови є розвиток їхнього усного мовлення та опанування грамотою, збагачення і поступове накопичення словникового запасу, уявлень про навколишній світ.

Труднощі в навчанні цієї категорії дітей полягають в тому, що мовлення та мислення у них є значною мірою недорозвиненими. Усне мовлення характеризується цілим рядом вад звуковимови, через що є нечітким, невиразним, аграматичним. Словниковий запас, запас уявлень і понять занадто бідний, а розуміння мовлення оточуючих недостатнє. Їм властиві нестійкість уваги, невміння зосереджуватися, швидка втомлюваність, недостатній розвиток сприймань, пам’яті, дрібної і загальної моторики, а також порушення в емоційно-вольовій сфері.

Програму з української мови розроблено з врахуванням указаних труднощів, особливостей психічного і фізичного розвитку, непідготовленості дітей з помірною розумовою відсталістю до навчання. Через те, що розвиток цих дітей відбувається особливо повільно в перші роки навчання, програма з української мови передбачає й повільніший темп навчання їх грамоти – впродовж п’яти років (в підготовчому, 1-4 класах). Зокрема матеріал періоду навчання грамоти умовно розподілено в програмі наступним чином:

- підготовчий (добукварний) період триває 1,5 роки (підготовчий клас і перший семестр 1 класу);

- основний (букварний) період розпочинається в 2-ому семестрі 1 класу і триває 3 роки (закінчується в першому семестрі 4 класу);

- заключний (післябукварний) період приходиться на другий семестр 4 класу.

Цей розподіл є умовним, тому у випадку, якщо діти з помірною розумовою відсталістю будуть спроможними засвоїти грамоту скоріше, на 4 клас можна залишити весь післябукварний період. І навпаки, якщо діти не встигнуть вивчити всі звуки і букви, не навчаться читати і писати в межах програмних вимог, післябукварний період дозволяється продовжити в 5 класі.

Програмні вимоги спрямовують увагу вчителя на копітку, тривалу роботу над розвитком у дітей з помірною розумовою відсталістю уваги, сприймань, пам’яті, здібностей до аналізу й синтезу та інших розумових процесів, над розвитком усного мовлення і накопичення словникового запасу.

Однак заняття з учнями не повинні зводитися до механічного тренування, а спрямовуватися на активізацію їхньої мислительної діяльності: кожне слово, кожне речення, яке дитина чує, читає або записує, мусить бути нею усвідомлено.

Кращому сприйманню, засвоєнню і запам’ятанню навчального матеріалу сприятиме така організація роботи з дітьми в класі, коли вчитель спиратиметься на більшу кількість збережених у них аналізаторів, викликатиме у них емоції, стимулюватиме більшу самостійність в роботі. Зацікавленість учбовою працею викликатиме у них бажання справитися з завданням вчителя, виконати його якнайкраще.

У підготовчому та 1 класах заняття з учнями підпорядковуються єдиній меті – підготувати учнів до опанування грамоти. Проводиться систематична робота над розвитком в учнів важливого, особливо для цієї категорії дітей, уміння уважно слухати вчителя, розуміти і виконувати його розпорядження, завдання, інструкції, доручення; культурно поводитися в найближчому середовищі, слухати і розуміти мовлення оточуючих, вміти про щось попросити; усвідомити себе учнями, знати і виконувати обов’язки учня; орієнтуватися в найближчому середовищі (класі, школі, їдальні, спальні, на подвір’ї); над розвитком в кожної дитини дрібної і загальної моторики, а також над розвитком важливих для опанування читання і письма мовного і фонематичного слуху, аналітико-синтетичної діяльності. Проводиться також велика робота над уточненням і розвитком слухових і зорових сприймань, спеціальною підготовкою дітей до письма.

Робота над розвитком усного мовлення і мислення пов’язується зі спостереженнями предметів, які  вивчаються, оточують дітей, явищ природи і праці самих дітей та інших людей (в класі, в школі, вдома чи в інтернаті, на подвір’ї, в садку або парку тощо).

У процесі правильно організованої ігрової та предметно-практичної діяльності у дітей поступово виховуються вміння жити і працювати в колективі, підкорювати свої бажання потребам колективу, накопичується активний словниковий запас.

У 3-4 класах продовжується розпочата в підготовчому-2 класах робота з психічного розвитку дітей, підготовки їх до систематичного навчання. Крім завдань загального психічного і фізичного розвитку, відбувається спеціальна робота з навчання грамоти (читання і письма) одночасно з розвитком усного мовлення. У дітей формуються навички простішого аналізу речення: виділення його з живого мовлення, а пізніше – з тексту, виділення в реченні окремих слів, зі слів звуків, вправляння у правильній вимові вивчених звуків, слів. Продовжуються вправи з розвитку усного мовлення, накопичення  словникового запасу, розвитку слухових і зорових сприймань, дрібної моторики, початкових навичок класифікації предметів та їх назв тощо.

В другому семестрі 1 класу діти починають за програмою вивчати українську абетку. Однак вивчення звуків і букв І етапу можна перенести до 2 класу, якщо виявиться, що діти ще недостатньо підготовлені до навчання грамоти. Дітей навчають співвідносити звук і букву, зливати букви у склади. Паралельно з вивченням друкованих букв вивчаються й рукописні, використовуються вправи у наведенні елементів букв і самих букв, їх з’єднань, складів і простих слів з вивченими буквами. При цьому і письмо-наведення, і списування, застосовуються після попереднього звукового аналізу і складання звукосполучень, складів і слів з розрізної азбуки.

Навчання грамоти дітей з помірною розумовою відсталістю здійснюється за звуковим аналітико-синтетичним методом. Застосування цього методу сприяє кращому засвоєнню звукового складу слова, забезпечує розвиток уваги, пам’яті, здібностей до аналізу і синтезу. Корекційне значення застосування звукового аналітико-синтетичного методу яскраво позначається на більш швидкому виправленні вад звуковимови учнів.

Упродовж всіх років дітей навчають читання в основному по складах. Програма пропонує поступово вводити читання простих знайомих слів в цілому (приміром, оса, мама, сама). Читання цілим словом більш починає вводитися в 4 класі, особливо в післябукварний період, в певній послідовності. Цю послідовність вказано в програмі.

Вивчення звуків і букв, навчання читання і письма дітей з помірною розумовою відсталістю здійснюється за букварем для учнів допоміжної школи. Крім букваря на всіх етапах навчання грамоти використовується розрізна азбука (класна та індивідуальні для кожного учня), картки зі складами, словами, реченнями тощо, які завчасно виготовляє для учнів свого класу вчитель.

У програмі лише вказано кількість навчальних годин на тиждень. Вони поділяються на розсуд учителя на уроки читання і розвитку мовлення та письма і розвитку мовлення, які він розподіляє самостійно. При цьому рекомендується на вивчення кожної букви (крім букв, які пом’якшують приголосні) виділяти не менш як по 10-12 годин, на закріплення групи вивчених букв – по 10-15 годин. На вивчення букви І, Я, Ю, Є, м’якого знака відводиться по 10-15 годин для того, щоб більше вправляти дітей у читанні складів і слів з пом’якшенням приголосних. Не менше годин потребуватиме й вивчення букв Ч, Ц, Щ, Ф, буквосполучень ДЗ, ДЖ, апострофа, подвоєння приголосних у словах.

Зміст програми для початкової школи цілеспрямований переважно на розвиток в учнів з помірною розумовою відсталістю усного мовлення. Проте на всіх етапах навчання, починаючи з 4 класу, певна увага має звертатися на їх підготовку до опанування писемним мовленням. Для цього вводяться такі види роботи, як складання і запис речень на дошці, списування з дошки і з букваря, робота над реченням та ін.

Зміст навчального матеріалу з української мови є базовим для дітей з помірною розумовою відсталістю початкової школи. Він більш орієнтований на дітей з більшими навчальними можливостями. Для дітей з меншими навчальними можливостями термін навчання грамоти можна продовжити в 5-6 класах. відповідно спростивши вимоги до навчальних досягнень учнів за рахунок збільшення міри допомоги з боку вчителя.

 

 

П  Р  О  Г  Р  А  М  А

 

Підготовчий клас

 

(7 годин на тиждень)

 

п∕п

К-сть

год.

 

Зміст навчального матеріалу

 

Вимоги

до навчальних досягнень учнів

 

Спрямованість корекційно-розвивальної роботи

 

 

 

1.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Добукварний період навчання грамоти

 

Формування навичок навчальної діяльності. Бесіди на теми: „Учитель і учні”, „Ім’я по батькові вчителя”, „Імена учнів”, „Вчителі та учні інших класів”, „Перерви в школі, їх призначення”, „Поведінка  учнів в класі й на перерві” та ін.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Розвиток слухання-розуміння мовлення вчителя.

Слухання-розуміння мовлення вчителя.

Наслідування мовлення вчителя.

Відповіді на запитання вчителя.

Переказування прослуханої простої казки (типу „Ріпки”) за ілюстраціями, запитаннями під  керівництвом учителя.

Називання словом різних предметів та їх малюнків (за наслідуванням вчителя).

 

 

 

 

 

 

 

 

Розвиток дрібної і загальної моторики

Збирання під керівництвом учителя розсипаних дрібних предметів (ґудзиків, каштанів, квасолин, горошин та ін.) до коробочок, сортування їх за розміром.

Викладання під керівництвом та з допомогою вчителя візерунків з дрібних предметів (паличок, картонних смужок, дрібних ґудзиків) за контуром, за зразком.

Нанизуваннябусинок, ґудзиків (так  само).

Розкладання предметів, предметних малюнків в порядку зліва направо в горизонтальному положенні за даним зразком під керівництвом учителя:

- учитель показує кожний предмет, називає його, розташовує на набірному полотні. Учні з його допомогою знаходять у себе такий же, називають його і розташовують на парті;

- учитель виставляє предмети, учні називають їх і розкладають з його  допомогою на парті за даним зразком;

- виставлені на дошці предмети учні називають, запам’ятовують порядок. Предмети закриваються і учні розкладають їх на партах у потрібному порядку за усною вказівкою вчителя, а згодом все  більш самостійно.

 

 

Уточнення і розвиток слухового сприймання. Розвиток мовного слуху

Розрізнення під керівництвом  учителя звуків довкілля.

Розрізнення під керівництвом учителя звуків і нескладних звукосполучень, простих за структурою слів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Уточнення та розвиток зорового сприймання.

Розрізнення основних кольорів (чорний, білий, червоний, синій, зелений, жовтий).

Сприймання і відтворення найпростіших комбінацій з прямих ліній та фігур зліва направо в горизонтальному положенні.

Конструювання з допомогою вчителя простих, добре відомих дітям предметів (драбинка, паркан, ялинка, вікно та ін.).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Спеціальна підготовка до письма.

Засвоєння пози за партою та місця розташування приладдя під час письма.

Розвиток координації рухів кисті руки і пальців у процесі різних видів практичної діяльності (робота з пластиліном, обведення трафаретів нескладних предметів, малювання і письмо олівцем на аркушах паперу, крейдою на дошці.

Довільне проведення прямих ліній різної довжини у вказаних вчителем напрямках.

Малювання нескладних предметів з прямих ліній (драбинка, паркан, прапорець, віконна рама, ялинка).

 

Повторення і закріплення вивченого.

 

 

 

 

Учень:

- знає своє ім’я та імена інших учнів; ім’я по батькові вчителя;

- має уявлення про обов’язки учня, про необхідність дотримання порядку в класі;

- орієнтується в приміщеннях класу, школи;

- знає своє місце в класі, намагається правильно сидіти за партою;

- стараєтьсяправильно поводити себе під час перерви;

- піднімає руку при бажанні щось сказати, про щось запитати, відповісти на питання вчителя, попросити дозволу вийти з класу тощо;

 

 

 

- старається під час виклику вчителя, відповіді на запитання та в інших випадках вставати та виходити з-за парти;

- намагаєтьсяуважно слухати казки й оповідання, які розповідає вчитель;

- відповідає на запитання, повторюючи відповідь за вчителем;

- намагається виконувати нескладні вказівки та прості доручення вчителя (Сядь! Сиди тихо! Встань! Покажи! Дай мені крейду. Зроби ось так!);

- намагається висловлювати власні прохання;

- робить спробипереказувати просту казку за ілюстраціями та запитаннями та з  допомогою вчителя;

- правильно під  керівництвом  учителя називає зображення на предметних малюнках;

 

 

- бере до рук різні предмети, в тому числі дрібні, утримує їх в руці, намагається  працювати з ними;

- з допомогою вчителя робить спроби збирати дрібні предмети до коробочки, сортувати їх за розміром,

- робить спроби викладати з дрібних предметів нескладний візерунок за даним контуром (по прямій лінії, по колу) в горизонтальному положенні за даним зразком і з допомогою;

- викладає під керівництвом учителя з дрібних предметів різні прості фігури (паркан, вікно, прапорець, драбинку, ялинку тощо) за даним контуром, за зразком;

- робить спроби нанизувати на тонку дротинку дрібні бусинки, ґудзики;

- намагається розкладати з допомогою вчителя за зразком зліва направо предмети чи їх малюнки;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- робить спроби сприймати на слух і впізнавати звуки, звукосполучення довкілля (стук, дзвін, гудіння, дзижчання, цвіркання, голоси тварин тощо) під час спостережень та ігор під керівництвом учителя;

- правильно повторює за вчителем окремі звуки, звукосполучення, слова (з одного, двох, 3-4 звуків);

- називає з допомогою вчителя слова за предметними малюнками;

- робить спроби показувати предмети та їх дії за даним малюнком та запитанням вчителя;

- виділяє з допомогою вчителя на слух з простих слів деякі голосні звуки (а, у, о), розпізнає їх та називає слова, що починаються ними;

 

 

- робить спроби впізнавати, правильно називати основні кольори та впізнавати їх в предметах довкілля під  керівництвом учителя;

- співвідносить натуральні об’єкти з їх графічними зображеннями;

- знаходить під керівництвом учителя,

правильно показує і називає заданий об’єкт з числа інших;

- відтворює з допомогою вчителя за зразком, за показом, словесною інструкцією прості комбінації з прямих ліній та фігур з паличок, паперових смужок різного кольору в певній послідовності зліва направо в горизонтальному положенні;

- складає з допомогою вчителя прості, добре відомі предмети з паличок, смужок, готових деталей у певній послідовності;

- розрізняє і називає з допомогою вчителя предмети за розміром, формою, кольором;

 

- намагається правильно сидіти за партою під час письма і малювання;

- намагається правильно розташовувати на парті необхідне для письма і малювання приладдя, аркуш, зошит, альбом;

- робить спроби правильно користуватися олівцем;

- намагається приймати участь у всіх видах практичних робіт, спрямованих на розвиток координації рухів кисті і пальців руки;

- складає з допомогою вчителя прості візерунки і фігурки з паличок, кольорових смужок, за даним зразком;

- робить спроби викладати прості кольорові візерунки з мозаїки під керівництвом учителя;

- малює під керівництвом учителя   олівцем на папері прямі лінії у різних напрямах (вертикально, горизонтально, похило);

- розфарбовує під керівництвом учителя прямими лініями прості візерунки, не виходячи за межі малюнка;

- малює під керівництвом учителя прямі лінії та нескладні предмети з них (драбинка, паркан, прапорець, віконна рама, ялинка);

 

 

 

 

 

Формування в учнів слухової та зорової уваги, привертання уваги до постаті та голосу вчителя;

формування та розвиток слухового та слухо-зорового сприймання;

розвиток орієнтування у власному тілі;

розвиток орієнтування на парті, в класі, в приміщенні школи;

корекція постави під час сидіння за партою;

виховання культури поведінки в класі, на перервах;

активізація потреби в спілкуванні;

розвиток гігієнічних навичок та елементарних навичок самообслуговування;

формування вміння використовувати допомогу вчителя;

формування вміння слухати та виконувати інструкції вчителя;

конкретизація в слові назв оточуючих предметів: частин класної кімнати, шкільних меблів, навчального приладдя, шкільного одягу. приміщень школи тощо;

розвиток словникового запасу;

розвиток дрібної та великої моторики;

розвиток розуміння значення слів-назв предметів та слів-назв найпоширеніших дій, найчастіше виконуваних учнями;

розвиток усного мовлення;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

розвиток предметно-практичної діяльності;

розвиток та корекція дрібних рухів пальців, рухів кисті руки;

формування ритмічності рухів;

формування співвіднесеності дій очей і рук;

розвиток прослідковуючої  функції зору;

формування вміння обстежувати предмети за допомогою дотику та (або) зору, визначати їх просторове розташування;

розвиток уявлень про напрямки виконуваних дій (прямо, по колу, вертикально, зліва направо, згори-донизу та ін.);

формування вмінь працювати за зразком;

формування навички уважно слухати  і сприймати інструкцію вчителя, керуватися нею при виконанні практичних завдань;

формування навички працювати в колективі;

виховання акуратності, дисциплінованості,

старанності;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

розвиток слухового сприймання;

розвиток уміння сприймати, слухати, чути, ідентифікувати і впізнавати звуки довкілля;

розвиток уміння імітувати звуки довкілля;

розвиток та корекція звуковимови;

розвиток мовного (фонематичного) слуху;

розширення словникового запасу назвами предметів довкілля та назвати їх дій;

розвиток взаємодії з вчителем в процесі виконання різних завдань;

розвиток взаємодії з іншим учнем, групою учнів, класом в цілому;

виховання культури спілкування з дітьми та дорослими, дотримання правил поведінки в класі, під час перерви;

 

 

 

 

виявлення, розвиток та корекція зорових відчуттів;

розвиток зорової пам'яті

формування навичок зорового контролю та самоконтролю;

розвиток кольоросприймання і кольоророзрізнення;

корекція процесів впізнавання, порівняння, розрізнення предметів за суттєвою ознакою;

розвиток просторових уявлень на основі аналізу форми і розміру предметів, місця їх розташування;

формування перцептивних дій (дій обстеження об'єктів);

розвиток дрібної моторики рук;

формування та розвиток навичок коментування практичних дій;

формування оцінного ставлення до продуктів власної діяльності;

 

 

 

 

корекція постави під час сидіння за партою;

розвиток орієнтування в малому просторі;

розвиток координованості рухів;

формування предметно-практичної діяльності;

розвиток дрібної моторики пальців рук (м'язового тонусу, сили утримання предмета, точності рухів) і тактильних відчуттів;

формування та корекція уявлень про напрямки розташування предметів, проведення ліній тощо;

розвиток відчуття форми, розміру. кольору, просторового розташування предметів та їх елементів;

розвиток аналітико-синтетичної діяльності учнів під час попереднього аналізу зразків, завдань, предметів тощо;

розвиток довільної уваги та контролюючих дій;

формування обстежувальних (перцептивних) дій;

розвиток зорового сприймання та просторової орієнтації з метою підготовки до сприймання образу букви.

 

 

1  к л а с

 

(7 годин на тиждень)

 

п∕п

К-сть

год.

 

Зміст навчального матеріалу

 

Вимоги

до навчальних досягнень учнів

 

Спрямованість корекційно-розвивальної роботи

 

 

 

1.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Добукварний період навчання грамоти (продовження)

 

Повторення, закріплення і розширення вивченого в підготовчому класі

Закріплення навичок учбової діяльності. Бесіди на теми: „Наша школа”, „Наш клас”, „Шкільне подвір’я”, „Вчитель та учень”, „Обов’язки учня”, „Вчителі та учні інших класів”, „Культура поведінки учнів в школі, на подвір’ї, на вулиці”, словесні форми спілкування з дітьми та дорослими.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Розвиток слухання-розуміння мовлення вчителя. Накопичення словникового запасу.

Слухання-розуміння мовлення вчителя.

Наслідування мовлення вчителя.

Виконання вказівок, порад, інструкцій вчителя.

Відповіді на запитання вчителя.

Переказування прослуханої простої казки (типу „Ріпки”) за ілюстраціями та запитаннями вчителя.

Називання словом різних предметів за їх зображенням на малюнках.

 

 

 

 

 

Удосконалення та подальший розвиток дрібної і загальної моторики.

Розрізнення, добір та нанизування дрібних предметів, різних за кольором, розміром, формою.

Робота з розбірними моделями іграшок (пірамідка, матрьошка, формочки для піску, грибок та ін.) за зразком.

Складання розрізних малюнків зображення одного-двох предметів (яблуко, груша, котик, півник, чашка з блюдцем, будиночок тощо).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Уточнення і розвиток слухового сприймання. Розвиток мовного слуху. Накопичення словникового запасу

Ознайомлення з органами мовлення, їх роль у звуковимові.

Повторення за вчителем окремих звуків, звукосполучень, простих слів і фраз.

Відповіді на запитання вчителя.

Розрізнення звуків і нескладних звукосполучень, схожих за звуковим складом (ау-уа, ам-ма, ох-ух).

Сприймання на слух та розуміння окремих слів. Виділення з них звуків а, у на початку слова.

Поділ на склади двоскладових слів під керівництвом учителя (о-са, у-ра, ру-ка, му-ха).

 

 

 

 

 

Спеціальна підготовка до письма.

Корекція пози за партою, місця розташування письмового приладдя під час письма. Орієнтування в зошиті.

Проведення прямих, прямих ламаних і хвилястих ліній неперервним рухом руки зліва направо (в межах можливого).

Подальший розвиток координації рухів кисті руки і пальців у процесі виконання гімнастичних вправ та різних видів практичної діяльності. Розфарбовування кольоровими олівцями геометричних фігур і нескладних малюнків прямими і хвилястими лініями.

Письмо олівцем прямих і похилих паличок в зошиті та крейдою на дошці.

Основні елементи рукописних букв:

пряма коротка і довга паличка з різними інтервалами, похила коротка і довга паличка, пряма паличка із заокругленням угорі й унизу, пряма паличка з петлею внизу, овал.

 

 

 

 

 

 

 

 

,Букварний період навчання грамоти

 

Розвиток навичок мовленнєвої діяльності (слухання-розуміння, говоріння). Розвиток усного мовлення. Накопичення  словникового запасу.

Виділення слова з живого мовлення.

Позначення словом предметів.

Засвоєння слів-назв предметів певних тематичних груп: класні меблі, навчальне приладдя, іграшки, овочі, фрукти, харчові продукти, посуд, свійські тварини, звірі, одяг та взуття, предмети особистої гігієни.

Виділення слів, які позначають живі і неживі предмети (відповіді на запитання хто це? що це?).

Позначення словом дій предметів (за запитанням: Хто що робить?).

Уявлення про один та кілька (багато) предметів.

Ознайомлення з реченням: повторення речення за вчителем, поділ речень на слова, доповнення розпочатих вчителем речень.

 

 

Вивчення звуків і букв першого етапу

Вивчення звуків і букв а, у, м, о, с, х.

Голосні і приголосні звуки і букви. Порівняння за вимовою голосних і приголосних звуків.

Письмо і називання вивчених рядкових і великих букв.

Вправляння в злитті вивчених звуків в склади: закриті (ам, ух, ох), потім прямі відкриті (ма, мо, хо, са).

Письмо на дошці і в зошитах вивчених рядкових і великих букв і складів з них.

Робота з букварними текстами. Звукобуквений аналіз складів і слів з 2-4

звуків і букв (під керівництвом і з допомогою вчителя). Відповіді на запитання за змістом прослуханого або прочитаного.

Вивчення напам’ять невеликих простих римованих загадок, швидкомовок (з голосу вчителя).

 

Повторення і закріплення вивченого.

 

 

 

 

 

 

 

 

Учень:

- знає своє ім’я та імена інших учнів; ім’я по батькові вчителя;

- орієнтується в приміщенні школи, в класі, на шкільному подвір’ї;

- має уявлення про обов’язки учня, про поважливе ставлення до вчителя, культуру звернення до вчителя, до інших вчителів, до дорослих;

- намагається дотримувати порядок в класі, на робочому місці;

- знає своє місце в класі, правильно сидить за партою;

- намагається піднімати руку при бажанні щось сказати, про щось запитати, відповісти на питання вчителя, попросити дозволу вийти з класу тощо;

- намагається під час виклику вчителя, відповіді на запитання та в інших випадках вставати та виходити з-за парти;

- робить спроби вживати слова і прості фрази культурної поведінки в спілкуванні з дорослими;

 

 

- намагається уважно слухати пояснення вчителя, розповіді й читання ним казок, оповідань, дитячих віршиків;

- робить спроби під керівництвом учителя відповідати на запитання за змістом прослуханого;

- розуміє і намагається виконувати прості вказівки та доручення вчителя;

- показує і називає під керівництвом  учителя в порядку зліва направо предмети, розкладені на столі, на парті, біля класної дошки, на набірному полотні, знайомі іграшки;

- намагається правильно повторити сказане вчителем речення з 2-3 слів на основі малюнка, демонстрованого предмета чи дії;

 

 

 

- з допомогою вчителя робить спроби сортувати дрібні предмети за кольором, розміром, формою, збираючи їх до відповідних коробочок;

- добирає, розкладає, нанизує з допомогою вчителя різні за розміром предмети (кружечки, ґудзики, бусинки різного розміру та ін.);

- робить спроби під керівництвом учителя розкладати в різних комбінаціяхза даним зразком кольорові ґудзики, насінини, палички, паперові смужечки, кружечки, кульки (після детального розгляду та аналізу);

- робить спроби вкладати у різні коробочки, нанизувати за зразком на тонкий дріт предмети однакові, різні, наслідуючи дії вчителя;

- викладає з дрібних предметів під керівництвом учителя нескладні візерунки в горизонтальному положенні (по прямій лінії, по колу);

- викладає з дрібних предметів під керівництвом учителя різні прості фігури (паркан, вікно, драбинку, ялинку та ін.) за зразком;

- нанизує з допомогою вчителя на тонку дротинку дрібні бусинки, ґудзики;

- розкладає з допомогою вчителя, але все більш самостійно за зразком зліва направо предмети, іграшки, кружечки, квадратики різної форми;

- робить спроби розкладати предмети в необхідному порядку під диктовку та з допомогою вчителя;

 

 

 

 

- сприймає на слух і впізнає з допомогою вчителя звуки, звукосполучення довкілля (стук, дзвін, гудіння, дзижчання, цвіркання, голоси тварин тощо) під час спостережень та ігор;

- правильно повторює за вчителем окремі звуки, звукосполучення, слова (з одного, двох звуків);

- намагається відповідати на запитання вчителя, наслідуючи дані ним зразки;

- робить спроби під керівництвом учителя розрізняти значення слів, схожих за звуковою структурою (типу сом-сам, мама-сама, миска-мишка);

- поділяє під керівництвом учителя на склади прості слова з двох відкритих складів;

- робить спроби виділяти з слів деякі голосні звуки (а, у, о) та називати слова, що починаються цими звуками;

 

- намагається утримувати правильну позу за партою під час письма і малювання;

- намагається правильно розташовувати на парті необхідне для письма і малювання приладдя, аркуші, зошит, альбом;

- орієнтується під керівництвом учителя на аркуші паперу та в зошиті (знає де верх, низ, правий, лівий бік аркуша);

- намагається правильно користуватися олівцем, крейдою;

- намагається приймати участь у всіх видах практичних робіт, спрямованих на розвиток координації рухів кисті і пальців руки;

- складає під керівництвом і з допомогою вчителя прості візерунки з паличок, кольорових смужок, кольорової соломки за даним зразком;

- викладає під керівництвом учителя та за зразком кольорові візерунки з мозаїки;

- робить спроби малювати крейдою на дошці. олівцем на папері прямі лінії у різних напрямах (вертикально, горизонтально, похило);

- розфарбовує геометричні фігури (коло, квадрат, трикутник) і прості візерунки, намагаючись не виходити за межі малюнка;

- намагається чітко обводить олівцем на папері фігури за трафаретами, розфарбовувати їх;

- проводить прямі лінії зліва направо та малює нескладні знайомі предмети з них (драбинка, конверт, прапорець, вікно, ялинка);

- намагається писати вивчені елементи рукописних букв;

 

 

 

 

 

 

 

- намагаєтьсяуважно слухатиі виконуватизавдання та інструкції вчителя під його керівництвом;

- розрізняє з допомогою вчителя назви живих і неживих предметів за питаннями хто ц? що це?;

- намагаєтьсявідповідати реченням з 2-3 слів на запитання вчителя Хто що робить? з йогопевною допомогою;

- правильно наслідує сказані вчителем назви предметів певних тематичних груп;

- правильно називає, наслідуючи мовлення вчителя, предмети певних тематичних груп;

- правильно повторює за наслідуванням і намагається усвідомити сутність сказаних вчителем простих речень на теми з найближчого життя учнів вдома і в школі;

- з допомогою вчителя поділяє речення на слова з 2-4 слів;

- правильно доповнює під керівництвом учителя адекватним словом розпочате ним речення;

 

 

- під керівництвом учителя намагається правильно вимовляти вивчені звуки;

- впізнає вивчені звуки, співвідносить їх з деякою допомогою вчителя з відповідними друкованими буквами ;

- порівнює з допомогою вчителя і розрізняє голосні та приголосні звуки;

- називає самостійно голосні звуки і показує відповідні букви;

- аналізує під керівництвом учителя графічний образ друкованої букви, зображує її в повітрі, викладає з паличок;

- робить успіхи в злитті вивчених звуків у склади в різних сполученнях;

- робить спроби правильно писати вивчені рядкові букви та їх елементи за наведенням;

- робить спроби читати букварні тексти з вивченими звуками і буквами після відповідної підготовки (звукобуквеного аналізу, роботи з розрізною азбукою тощо) під керівництвом учителя;

- намагається більш-менш правильно відповідати на запитання за змістом прочитаного речення;

- намагається приймати участь в бесіді;

 - намагається запам'ятати і розповісти напам'ять вивчені з голосу вчителя загадки і швидкомовки.

 

 

 

 

 

 

Формування в учнів слухової та зорової уваги, привертання уваги до постаті та голосу вчителя;

формування та розвиток всіх видів сприймання (слухового, зорового, тактильного);

розвиток орієнтування у малому і великому просторі;

корекція постави та моторики під час роботи в класі;

виховання культури поведінки в класі, на перервах;

активізація потреби в спілкуванні;

розвиток гігієнічних навичок та елементарних навичок самообслуговування;

формування вміння використовувати допомогу вчителя;

формування поведінкових навичок та особистісних рис (акуратності, дисциплінованості, поваги до вчителя та інших дорослих та ін.);

 

 

 

 

розвиток слухового сприймання та слухової уваги;

виховання правильної звуковимови;

розвиток вміння висловлювати свої прохання, працювати відповідно до інструкцій вчителя;

формування усвідомленого розуміння сказаного вчителем, його запитань, порад, вказівок;

розвиток уміння співвідносити слово з реальним предметом;

збагачення та накопичення словника на основі розширення знань та уявлень про довкілля;

подальший розвиток орієнтувальної діяльності;

розвиток усного мовлення;

 

 

 

розвиток аналітико-синтетичної діяльності (аналізу, порівняння. співставлення. синтезу) в процесі сортування дрібних предметів за різними ознаками;

формування процесів аналізуючого спостереження та форморозрізнення;

розвиток предметно-практичної та контролюючої діяльності;

розвиток тактильного сприймання та тактильних відчуттів;

корекція та розвиток дрібної моторики пальців та кисті  рук;

розвиток загальної моторики тулуба, рук, голови під час виконання завдань учителя;

розвиток

формування та розвиток навичок позначення словом предметів, з якими працює учень, уточнення їх назв, назв дій з ними;

формування вмінь керуватися інструкціями, вказівками. порадами вчителя, використовувати його допомогу;

розвиток умінь коментувати власні дії;

збагачення і конкретизація словникового запасу, розвиток усного мовлення в процесі роботи з різними матеріалами;

виховання особистісних рис (акуратності, дисциплінованості, старанності. настирливості, інтересу до процесу практичної роботи);

 

 

 

 

 

 

 

 

розвиток фонематичного сприймання;

розвиток рухливості артикуляційного апарату;

подальший розвиток слухового і зорового сприймання;

стимуляція мовленнєвої активності;

активізація засвоєння семантичного (смислового) боку мовлення;

розвиток сигніфікативної функції мовлення (функції позначення);

розвиток аналітико-синтетичної діяльності

в процесі роботи зі звуками та звукосполученнями;

збагачення та конкретизація словника;

формування вміння граматично правильно будувати речення (фрази). за зразком. даним учителем);

регулювання інтонаційної виразності мовлення, темпу і сили голосу;

 

 

корекція постави і пози під час сидіння за партою;

розвиток орієнтування в малому просторі;

розвиток координованості рухів обох рук, ока і рук під час проведення різних ліній;

формування предметно-практичної діяльності;

формування та корекція уявлень про напрямки розташування предметів, проведення ліній тощо;

розвиток дрібної моторики пальців рук (м'язового тонусу, сили утримання предмета, точності рухів) і тактильних відчуттів;

розвиток відчуття форми, розміру. кольору, просторового розташування предметів та їх елементів;

розвиток аналітико-синтетичної діяльності учнів під час опанування написанням елементів букв;

розвиток зорового сприймання та просторової орієнтації під час роботи з мозаїкою, писання елементів букв з метою підготовки до сприймання образу букви;

виховання акуратності та старанності під час письма елементів букв;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

формування правильної звуковимови та інтонації мовлення;

розвиток фонематичного слуху;

формування та розвиток чіткості усного мовлення;

подальший розвиток слухового сприймання та слухової уваги;

формування уявлень про слово як самостійну смислову одиницю;

формування та розвиток процесів аналізу та синтезу звуків мовлення;

збагачення та уточнення уявлень про предметний світ;

формування вміння співвідносити слово-назву з реальним предметом;

розвиток процесів абстрагування та класифікації в процесі вивчення тематичних груп слів-назв предметів довкілля;

корекція розпізнавання певного слова в живому мовленні, речення певного змісту в прослуханому тексті з 2-3 речень;

 

 

 

корекція та вдосконалення звуковимови;

розвиток слухової уваги та слухової пам’яті;

розвиток довільної уваги;

формування та розвиток аналітико-синтетичних процесів;

розвиток мовленнєвого слуху (уважно слухати, чути, ідентифікувати, розрізняти й повторювати вивчені звуки);

виховання в учнів чіткої артикуляції звуків, їх впізнавання та розрізнення;

розвиток уміння розрізняти на слух слова, близькі за звуковим складом;

розвиток зорового сприймання графічного зображення букви, просторового розташування її елементів;

формування усвідомленого зорового образу кожної вивченої букви;

розвиток дрібної моторики;

корекція координації рухів руки та пальців під час написання вивчених букв;

корекція та розвиток процесів аналізу, порівняння, синтезу;

розвиток усного мовлення;

виховання культури усного мовлення.

 

 

2  к  л а с

 

(8 годин на тиждень)

   

 

п//п

К-

сть

год.

 

Зміст навчального матеріалу

 

Вимоги до навчальних досягнень учнів

 

 

Спрямованість корекційно-розвивальної  роботи

1.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7.

 

Повторення і закріплення вивченого у попередніх класах. Закріплення навичок навчальної діяльності

Бесіди на  теми:  „Наша школа”, „Наш клас”, „Шкільне подвір’я”, „Вчитель та учень”, „Обов’язки учня”, „Вчителі та учні інших класів”, „Культура поведінки учнів в школі, на подвір’ї, на вулиці”. Словесні форми та невербальні засоби спілкування з дітьми та дорослим

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Розвиток слухання-розуміння мовлення вчителя. Накопичення словникового запасу.

Слухання-розуміння мовлення вчителя.

Наслідування мовлення вчителя.

Виконання вказівок, порад, інструкцій вчителя.

Відповіді на запитання вчителя.

Переказування простої знайомої казки за ілюстраціями та запитаннями вчителя.

Називання словом різних предметів за їх зображенням на малюнках

 

 

 

 

 

 

 

Удосконалення та подальший розвиток дрібної і загальної моторики.

Розрізнення, добір та нанизування дрібних предметів, різних за кольором, розміром, формою.

Робота з розбірними моделями іграшок (пірамідка, матрьошка, формочки для піску, грибок та ін.) за зразком.

Складання розрізних малюнків зображення одного-двох предметів (яблуко, груша, котик, півник, чашка з блюдцем, будиночок тощо

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Уточнення і розвиток слухового сприймання. Розвиток мовного слуху. Накопичення словникового запасу

Ознайомлення з органами мовлення, їх роллю у звуковимові.

Повторення за вчителем окремих звуків, звукосполучень, простих слів і фраз.

Відповіді на запитання вчителя.

Розрізнення звуків і нескладних звукосполучень, схожих за звуковим складом (са-ша, ра-ла, лис-лист).

Сприймання на слух та розуміння окремих слів. Виділення з них звуків на початку та в середині слова.

Поділ на склади двоскладових слів під керівництвом учителя (І-ра, о-рел, ру-ка, ко-са).

 

 

 

 

 

Букварний період навчання грамоти (продовження)

 

Розвиток навичок мовленнєвої діяльності (слухання-розуміння, говоріння, читання). Розвиток усного мовлення.

Слухання-розуміння мовлення вчителя.

Повторення речення за вчителем, товаришем.

Закінчення розпочатого речення.

Відповіді на запитання до прослуханого, прочитаного.

Складання за запитаннями вчителя речень з 2-4 слів до розглянутого малюнка, прослуханої казки, до спостережуваного предмета, явища з невеликою кількістю об’єктів.

Розрізнення на слух окремих слів в мовленні, окремих звуків, звукосполучень в словах.

Поділ речень з 2-4 слів на слова, слів – на склади, складів – на звуки.

Читання по складах вивчених слів, букварних текстів.

 

 

 

 

 

Вивчення звуків і букв П етапу: и, ш, р, п, н, л, к, е, т, б, і.

 

Читання і розвиток мовлення

Виховання правильної, чіткої вимови звуків.

Впізнавання і розрізнення букв, їх співвіднесення з відповідними звуками.

Визначення місця даного звука в слові – на початку та в кінці слова.

Утворення і читання складів обернених, прямих відкритих.

Складання і читання слів з двох складів (спочатку із звуків і букв, вивчених раніше, а потім із тих, що вивчаються в даний час).

Утворення і читання закритих складів.

Утворення і читання слів з одного закритого й другого прямого відкритого складів (пар-та, бул-ка).

Читання складів і слів з твердими і м’якими приголосними (ли-лі-, ти- ті, лис-ліс, сини-сіни).

Утворення складів і слів з букв розрізної азбуки, читання їх.

Вивчення напам’ять з голосу вчителя швидкомовок, загадок.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Письмо і розвиток мовлення

 

Закріплення вмінь орієнтуватися в зошиті, користуватися письмовим приладдям.

Вправляння в розкладанні різних комбінаціях паличок, паперових смужок, предметних малюнків. геометричних фігур:

- за зразком, поданим на класній дошці і розібраним з учителем;

- з пам’яті за даним зразком, розібраним з учителем і на час виконання завдання закритим;

- з пам’яті за даним зразком, не розібраним, а лише показаним на деякий час (тривалість часу поступово зменшується);

- під диктовку вчителя без показу зразка.

Обведення по шаблонах і контурах простих геометричних фігур і нескладних контурних малюнків (зображення яблука, груші, морквини, зайчика, котика тощо).

Заштрихування їх похилими, вертикальними, горизонтальними, хвилястими лініями.

Креслення ліній за основними опорними крапками в різних напрямах (згори донизу, знизу догори, зліва направо та в інших), за позначеним крапками контуром і без цих допоміжних засобів, за зразком, поданим на дошці та на індивідуальних картках.

Удосконалення написання вивчених букв і слів, правильне з’єднування букв у словах.

Розрізнення голосних і приголосних звуків і букв.

Списування з проговорюванням складів і слів з дошки після їх звукового аналізу.

Письмо букв і слів під диктовку вчителя після звукового і складового аналізу і складання слів з букв розрізної азбуки.

Дальше вивчення рукописних рядкових букв П етапу (паралельно з вивченням друкованих) та тих великих букв, які написанням мало відрізняються від рядкових (И, Ш, Л, І, П, Т).

Письмо під диктовку вивчених букв, складів і слів та коротких речень (з 2-3 слів) після звуко-буквеного аналізу, складання з розрізної азбуки та запису на дошці.

 

Повторення і закріплення вивченого.

 

 

 

 

Учень:

- добрезнає своє ім’я та імена інших учнів; ім’я по батькові вчителя;

- орієнтується в приміщенні школи, в класі, на шкільному подвір’ї;

- знає обов’язки учня, має уявлення про поважливе ставлення до вчителя, культуру звернення до вчителя, до інших вчителів, до дорослих;

-  дотримує порядок у класі, на робочому місці;

- знає своє місце в класі, правильно сидить за партою;

- піднімає руку при бажанні щось сказати, про щось запитати, відповісти на питання вчителя, попросити дозволу вийти з класу тощо;

- встає та виходить з-за парти  під час виклику вчителя, відповіді на запитання та в інших випадках;

- намагається вживати слова і прості фрази культурної поведінки в спілкуванні з дорослими;

 

 

 

- переважно уважно слухає пояснення вчителя, розповіді й читання ним казок, оповідань, дитячих віршиків;

- намагається під керівництвом учителя відповідати на запитання за змістом прослуханого;

- розуміє і намагається виконувати прості вказівки та доручення вчителя;

- показує і називає під керівництвом  учителя в порядку зліва направо предмети, розкладені на столі, на парті, біля класної дошки, на набірному полотні, знайомі іграшки;

- намагається правильно повторити сказане вчителем речення з 2-3 слів на основі малюнка, демонстрованого предмета чи дії;

 

 

 

 

- намагається самостійно або з допомогою вчителя робити спроби сортувати дрібні предмети за кольором, розміром, формою, збираючи їх до відповідних коробочок;

- добирає, розкладає, нанизує самостійно або з допомогою вчителя різні за розміром предмети (кружечки, ґудзики, бусинки різного розміру та ін.);

- намагається під керівництвом учителя розкладати в різних комбінаціяхза даним зразком кольорові ґудзики, насінини, палички, паперові смужечки, кружечки, кульки (після детального розгляду та аналізу);

- вкладає у різні коробочки, нанизувати за зразком на тонкий дріт предмети однакові, різні, наслідуючи дії вчителя;

- викладає з дрібних предметів під керівництвом учителя нескладні візерунки в горизонтальному положенні (по прямій лінії, по колу);

- викладає з дрібних предметів під керівництвом учителя різні прості фігури (паркан, вікно, драбинку, ялинку та ін.) за зразком;

- нанизує з допомогою вчителя на тонку дротинку дрібні бусинки, ґудзики;

- розкладає з допомогою вчителя та все більш самостійно за зразком зліва направо предмети, іграшки, кружечки, квадратики різної форми;

- робить спроби розкладати предмети в необхідному порядку під диктовку та з допомогою вчителя;

 

 

 

 

- сприймає на слух і впізнає з деякою допомогою вчителя звуки, звукосполучення довкілля (стук, дзвін, гудіння, дзижчання, цвіркання, голоси тварин тощо) під час спостережень та ігор;

- правильно повторює за вчителем окремі звуки, звукосполучення, слова (з одного, двох, трьох  звуків);

- намагається відповідати на запитання вчителя, наслідуючи дані ним зразки;

- робить спроби під керівництвом учителя розрізняти значення слів, схожих за звуковою структурою (типу оса-оси, шум-сума, миска-мишка);

- поділяє під керівництвом учителя на склади прості слова з двох відкритих складів;

- робить спроби виділяти з слів деякі голосні звуки (а, у, о) та називати слова, що починаються цими звуками

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

- вміє вислухати вчителя (його розповідь, пояснення, вказівку, доручення) та виконати їх;

- розуміє сказане вчителем, осмислено відповідає на запитання і виконує його завдання;

- правильно повторює за вчителем, товаришем сказане ними речення, розуміє його смисл;

- доповнює речення адекватним змісту словом;

- з допомогою вчителя правильно відповідає на запитання щодо змісту прослуханого;

- складає з допомогою вчителя прості речення;

- здійснює з допомогою вчителя поділ речень на слова, слів на склади, складів на звуки;

- зливає звуки в склади, читає по складах слова, невеликі речення і тексти букваря;

 

 

 

 

 

 

 

- правильно, чітко вимовляє вивчені звуки;

- впізнає і називає вивчені букви І етапу, співвідносить їх з відповідними звуками;

- порівнює з допомогою вчителя і розрізняє голосні та приголосні звуки;

- називає самостійно голосні звуки і показує відповідні букви;

- виділяє з допомогою вчителя приголосні звуки і показує відповідні букви;

- аналізує під керівництвом учителя графічний образ друкованої і букви;

- з деякою допомогою вчителя визначає місце певного вивченого звука на початку слова;

- робить успішні спроби складати з букв розрізної азбуки обернені (закриті) і прямі склади, слова з них (після звукобуквеного аналізу, за зразком);

- правильно перечитує складені буквосполучення і слова;

- під час вимови і читання добре знайомих буквосполучень, слів,  речень дотримується м'якої вимови складів зі звуком і;

- робить успішні спроби правильно читати склади зі звуком і, розуміє його пом'якшуючу роль;

- правильно читає вивчені букварні тексти і відповідає на запитання за їх змістом;

- приймає участь в бесіді та колективній роботі по складанню усних розповідей на теми з найближчого оточення;

 - пам'ятає і говорить напам'ять вивчені з голосу вчителя загадки і швидкомовки.

 

 

- досить вільно орієнтується в зошиті;

- правильно тримає в руці та користується олівцем і кульковою ручкою;

- досить вправно, акуратно і відповідно до зразка виконує з деякою допомогою вчителя переважну більшість його завдань зі складання різних візерунків, геометричних фігур, контурних малюнків та ін.;

- намагається штрихувати нескладні контурні малюнки прямими і хвилястими лініями різних напрямів;

- правильно креслить лінії за опорними крапками і за зразком в потрібних напрямах;

- вміє правильно писати вивчені рядкові букви П етапу, з'єднувати їх між собою;

- практично розрізняє серед вивчених звуків з допомогою вчителя голосні і приголосні звуки;

- вміє писати вивчені рядкові букви та великі букви, написання яких мало відрізняється від рядкових;

- правильно списує з проговорюванням склади і слова з дошки після звукобуквеного аналізу;

- робить спроби письма на слух під диктовку вчителя (після відповідної підготовчої роботи).

 

 

 

 

 

Формування в учнів слухової та зорової уваги, привертання уваги до голосу вчителя;

формування та розвиток всіх видів сприймання (слухового, зорового, тактильного);

розвиток орієнтування у малому і великому просторі;

корекція постави та моторики під час роботи в класі;

виховання культури поведінки в класі, на перервах;

активізація потреби в спілкуванні;

розвиток гігієнічних навичок та елементарних навичок самообслуговування;

формування вміння використовувати допомогу вчителя;

формування поведінкових навичок та особистісних рис (акуратності, дисциплінованості, поваги до вчителя та інших дорослих та ін.);

 

 

 

 

розвиток слухового сприймання та слухової уваги;

виховання правильної звуковимови;

розвиток вміння висловлювати свої прохання, працювати відповідно до інструкцій вчителя;

формування усвідомленого розуміння сказаного вчителем, його запитань, порад, вказівок;

розвиток уміння співвідносити слово з реальним предметом;

збагачення та накопичення словника на основі розширення знань та уявлень про довкілля;

подальший розвиток орієнтувальної діяльності;

розвиток усного мовлення;

 

 

 

 

розвиток аналітико-синтетичної діяльності (аналізу, порівняння, співставлення. синтезу) в процесі сортування дрібних предметів за різними ознаками;

формування процесів аналізуючого спостереження;

розвиток предметно-практичної та контролюючої діяльності;

розвиток тактильного сприймання та тактильних відчуттів;

корекція та розвиток дрібної моторики пальців та кисті  рук;

розвиток загальної моторики тулуба, рук, голови під час виконання завдань учителя;

формування та розвиток навичок позначення словом предметів, з якими працює учень, уточнення їх назв, ознак, назв дій з ними;

формування вмінь керуватися інструкціями, вказівками. порадами вчителя, використовувати його допомогу;

розвиток умінь коментувати власні дії;

збагачення і конкретизація словникового запасу, розвиток усного мовлення в процесі роботи з різними матеріалами;

виховання особистісних рис (акуратності, дисциплінованості, старанності. настирливості, інтересу до процесу практичної роботи);

 

 

 

 

 

 

 

 

 

розвиток фонематичного сприймання;

розвиток рухливості артикуляційного апарату;

подальший розвиток слухового і зорового сприймання;

стимуляція мовленнєвої активності;

активізація засвоєння семантичного (смислового) боку мовлення;

розвиток сигніфікативної функції мовлення (функції позначення);

розвиток аналітико-синтетичної діяльності

в процесі роботи зі звуками та звукосполученнями;

збагачення та конкретизація словника;

формування вміння граматично правильно будувати речення (фрази). за зразком. даним учителем);

регулювання інтонаційної виразності мовлення, темпу і сили голосу;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

подальше формування та закріплення правильної звуковимови та інтонації мовлення;

розвиток фонематичного слуху;

формування та розвиток чіткості усного мовлення;

подальший розвиток слухового сприймання та слухової уваги;

формування уявлень про слово як самостійну смислову одиницю;

формування та розвиток процесів аналізу та синтезу звуків мовлення;

збагачення та уточнення уявлень про довкілля;

формування і закріплення вміння співвідносити слово-назву з реальним предметом;

розвиток процесів абстрагування та класифікації в процесі вивчення тематичних груп слів-назв предметів довкілля;

корекція розпізнавання певного слова в живому мовленні, речення певного змісту в прослуханому тексті з 2-3 речень;

 

 

 

 

корекція та вдосконалення звуковимови;

розвиток слухової уваги та слухової пам’яті;

розвиток довільної уваги;

формування та розвиток аналітико-синтетичних процесів;

розвиток мовленнєвого слуху (уважно слухати, чути, ідентифікувати, розрізняти й повторювати вивчені звуки);

виховання в учнів чіткої артикуляції звуків, їх впізнавання та розрізнення;

розвиток уміння розрізняти на слух слова, близькі за звуковим складом;

розвиток зорового сприймання графічного зображення букви, просторового розташування її елементів;

формування усвідомленого зорового образу кожної вивченої букви;

корекція та розвиток процесів аналізу, порівняння, синтезу;

розвиток усного мовлення;

виховання культури усного мовлення;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

удосконалення навичок орієнтованої діяльності;

розвиток дрібної моторики;

корекція координації рухів руки та пальців під час написання вивчених букв;

подальший розвиток аналітико-синтетичних процесів;

подальший розвиток зорового сприймання та розрізнення графічного зображення букв, просторового розташування їх елементів під час написання;

формування усвідомленого зорового образу кожної з вивчених букв;

розвиток навичок списування;

розвиток навичок зорового контролю під час читання та написання складів, слів, речень, їх списування;

розвиток усного зв’язного мовлення (відповіді на запитання за змістом прослуханого, прочитаного, спостережуваного, усні розповіді за предметними малюнками, переказ прочитаних уривків з букварних текстів та ін..);

розвиток діалогічного мовлення;

розвиток навичок самоконтролю під час виконання різних завдань;

формування елементів орфографічно грамотного письма;

виховання акуратності, охайності під час письма та списування.

 

 

 

   3  к л а с

 

(9 годин на тиждень)

 

п∕п

К-сть

год.

 

Зміст навчального матеріалу

 

Вимоги

до навчальних досягнень учнів

 

Спрямованість корекційно-розвивальної роботи

 

 

1.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.

 

Букварний період навчання грамоти (продовження)

 

Розвиток навичок мовленнєвої діяльності (слухання-розуміння, говоріння, читання). Розвиток усного мовлення. Накопичення активного словникового запасу.

Слухання-розуміння мовлення вчителя, однокласників.

Повторення речення за вчителем, товаришем.

Закінчення розпочатого речення.

Відповіді на запитання до прослуханого, прочитаного.

Складання за запитаннями вчителя речень з 2-4 слів до розглянутого малюнка, прослуханої казки. Виділення на слух з живого мовлення окремих слів, в словах - окремих звуків, звукосполучень.

Поділ речень з 2-4 слів на слова, слів – на склади, складів – на звуки.

Читання по складах вивчених слів, уривків з букварних текстів.

 

 

 

 

 

Вивченя звуків і букв ІІІ етапу

д, г, ґ, в, ж, з, й, ь, я, ю, є, ї.

Читання і розвиток усного мовлення. Розширення словникового запасу.

Повторення та закріплення знань і навичок, засвоєних у попередніх класах.

Розвитком фонематичного слуху і правильної вимови звуків.

Розрізнення різних звуків – шумів (стук, дзвін, дзенькіт, гудіння, плескання) та мовних звуків, звукосполучень у зв’язку зі спостереженнями оточуючої дійсності та з іграми.

Практичні вправи з поділу невеликих речень (з 2-4 слів без прийменників і сполучників) на слова, а простих за структурою слів – на склади.

Виділення окремих звуків в складах та словах.

Розрізнення голосних та приголосних звуків і букв.

Розпізнавання та називання слів, що починаються з певного звука.

Визначення даного звука в слові (на початку, в кінці, а пізніше й в середині слова.

Утворення і складання з букв розрізної азбуки складів, слів після звуко-буквеного аналізу, правильне  їх читання.

Читання складів, слів і коротких речень з таблиць, карток, виготовлених вчителем, та з букваря.

 

 

Вивчення звуків і букв ІІІ етапу:

е, т, б, і, д, г, ґ, в, ж, з, й, ь, впізнавання цих звуків у словах.

Придумування з вивченими звуками і буквами слів, їх звуко-буквений та складовий аналіз.

Правильна вимова й читання слів з двох і трьох складів: з прямими відкритими складами, із закритими складами з голосним посередині, зі збігом приголосних (хліб, стіл, трак-тор та ін.).

Чітке поскладове усвідомлене читання текстів з таблиць, карток, виготовлених учителем, та з букваря.

Складання слів з букв розрізної азбуки, читання їх (впродовж року).

Відповіді на запитання за змістом прослуханого, прочитаного.

Вивчення напам’ять римованих загадок, швидкомовок, невеликих віршів зі слів учителя.

 

 

 

 

 

 

 

Письмо і розвиток усного мовлення. Розширення активного словникового запасу.

Удосконалення вмінь орієнтуватися в зошиті, користуватися письмовим приладдям.

Розрізнення голосних і приголосних звуків і букв.

Написання вивчених букв, слів з цими буквами та коротких речень. Списування після звукового аналізу і складання слова з розрізної азбуки, перечитування їх.

Усне складання речень на основі спостережень, за малюнком.

Письмо рядкових букв ІІІ етапу (паралельно з вивченням друкованих).

Написання великих букв.

Практичне ознайомлення з правилом вживання крапки в кінці речення та великої букви на початку речення, в іменах людей і кличках тварин.

Уявлення про один та кілька (багато) предметів.

 

 

 

 

 

 

Повторення і закріплення вивченого.

 

 

 

 

 

 

 

Учень:

- старається уважно слухати вчителя (його розповідь, пояснення, вказівку, доручення) та виконувати їх;

- розуміє сказане вчителем, намагається  виконати його завдання;

- правильно повторює за вчителем, товаришем сказане ними речення, розуміє його смисл;

- доповнює з допомогою вчителя речення відповідним змісту словом;

- з допомогою вчителя правильно відповідає на запитання щодо змісту прослуханого;

- складає з допомогою вчителя прості речення;

- здійснює з допомогою вчителя поділ речень на слова, слів на склади, складів на звуки;

- робить успішні спроби злиття звуків у склади, читанні по складах слів, невеликих речень і уривків з текстів букваря;

 

 

 

 

 

 

- намагається правильно, чітко вимовляти вивчені звуки;

- приймає посильну участь в колективній роботі з аналізу звукового складу слів;

- виділяє в словах з допомогою вчителя заданий звук;

- називає під керівництвом учителя спільний звук в групі слів;

- впізнає і називає з деякою допомогою вчителя вивчені букви І-ІІ етапів, співвідносить їх з відповідними звуками;

- впізнає на слух з допомогою вчителя голосні та приголосні звуки;

- називає самостійно голосні звуки і показує відповідні букви;

- виділяє з допомогою вчителя вказані ним вивчені приголосні звуки і показує відповідні букви;

- з деякою допомогою вчителя визначає місце певного вивченого звука на початку або в кінці слова;

- під керівництвом учителя робить спроби аналізувати невеликі речення. визначати в них кількість і порядок слів після їх колективного аналізу;

- робить успішні спроби складати під керівництвом учителя з букв розрізної азбуки склади різної звукової структури, слова з них (після звукобуквеного аналізу, за зразком);

- намагається правильно перечитувати складені склади і слова;

 

 

- правильно вимовляє і називає з деякою допомогою вчителя букви ІІІ етапу;

- намагається читати з допомогою вчителя склади, слова, речення і уривки з доступних букварних текстів,

- правильно, повно відповідає на запитання за змістом прочитаного;

- під час читання добре знайомих буквосполучень, слів, в тому числі зі збігом приголосних дотримується м'якої вимови складів зі звуками і, я, ю, є та ь;

- майже самостійно (з деякою допомогою вчителя) складає слова з букв розрізної азбуки після аналізу їх звукової будови, перечитує їх;

- робить спроби переказувати прочитані або прослухані невеликі за обсягом уривки з букварних текстів, використовуючи слова тексту;

- намагається приймати участь у бесідах на теми з найближчого оточення, за малюнками, серіями малюнків;

 - читає напам'ять вивчені з голосу вчителя римовані загадки, швидкомовки, невеликі за обсягом вірші;

 

 

- вільно орієнтується в зошиті та користується навчальним приладдям;

- приймає посильну участь в колективній роботі з аналізу звукобуквеного складу слова, складання та поділу речень на слова;

- виділяє в словах заданий звук;

- правильно називає спільний перший звук в групі слів;

- впізнає і називає з допомогою вчителя всі вивчені букви, співвідносить їх з відповідними звуками;

- допомогою вчителя розрізняє голосні та приголосні звуки;

- самостійно називає голосні звуки і показує відповідні букви;

- називає з допомогою вчителя вивчені приголосні звуки і показує відповідні букви;

- з деякою допомогою вчителя визначає місце певного звука на початку, в середині та в кінці слова;

- під керівництвом учителя приймає участь в складанні речень за предметними малюнками;

- списує з проговоренням з букваря прості речення після попередньої підготовчої роботи під керівництвом учителя;

- починає писати речення з великої букви, в кінці речення ставити крапку.

- робить спроби правильно списувати з проговорюванням склади і слова з дошки після їх звукобуквеного аналізу.

 

 

 

 

 

 

 

 

Розвиток слухового сприймання та слухової уваги;

формування усвідомленого розуміння сказаного вчителем, його запитань, порад, вказівок;

розвиток вміння висловлювати свої прохання, працювати відповідно до інструкцій вчителя;

формування уявлень про структуру речення, умінь будувати речення на основі різних опор;

розвиток уміння співвідносити слово з реальним предметом;

збагачення та накопичення словника на основі розширення знань та уявлень про довкілля;

розвиток аналітико-синтетичних процесів;

подальший розвиток орієнтувальної діяльності,

розвиток усного мовлення;

виховання культури усного мовлення;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

розвиток фонематичного сприймання, правильної й чіткої звуковимови;

подальший розвиток слухового і зорового сприймання;

розвиток мовленнєвого слуху;

розвиток звукобуквеного аналізу;

розвиток аналітико-синтетичної діяльності

в процесі роботи зі звуками та звукосполученнями;

збагачення та конкретизація словника;

подальший розвиток сигніфікативної функції мовлення (функції позначення);

стимуляція мовленнєвої активності;

активізація засвоєння семантичного (смислового) боку мовлення;

розвиток  оперативної пам’яті;

формування вміння граматично правильно будувати речення (фрази) за зразком, даним учителем);

формування вмінь аналізувати речення;

формування читацьких умінь;

розвиток усного мовлення;

регулювання інтонаційної виразності усного мовлення, темпу і сили голосу;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

досягнення чіткої артикуляції вивчених звуків, їх розрізнення на слух та позначення відповідними буквами;

подальший розвиток фонематичного слуху;

формування читацьких навичок;

розвиток звукобуквеного та складового аналізу слів;

виховання чіткої вимови слів з м’якими та йотованими звуками, зі збігом приголосних;

корекція та розвиток розрізнення звуків, схожих за звучанням;

подальший розвиток зорового сприймання та розрізнення графічного зображення букв, просторового розташування їх елементів;

формування усвідомленого зорового образу кожної з вивчених букв;

формування вміння помічати і розрізняти оптично схожі букви;

формування усвідомленого розуміння змісту запитань вчителя та правильної побудови відповідей на ці запитання;

розвиток дрібної моторики та координованості рухів та просторової орієнтації;

розвиток навичок зорового контролю під час читання та написання складів, слів, списування речень;

розвиток усного діалогічного мовлення;

розвиток пам’яті;

 

 

 

 

удосконалення навичок орієнтувальної діяльності;

подальший розвиток аналітико-синтетичних процесів;

подальший розвиток зорового сприймання та розрізнення графічного зображення букв, просторового розташування їх елементів під час написання;

формування усвідомленого зорового образу кожної з вивчених букв;

розвиток навичок списування;

розвиток навичок зорового контролю під час читання та написання складів, слів, речень, їх списування;

розвиток усного зв’язного мовлення (відповіді на запитання за змістом прослуханого, прочитаного, спостережуваного, усні розповіді за предметними малюнками, переказ прочитаних уривків з букварних текстів та ін..);

розвиток діалогічного мовлення;

розвиток навичок самоконтролю під час виконання різних завдань;

формування елементів орфографічно грамотного письма;

виховання акуратності, охайності під час письма та списування.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4  к л а с

(8 годин на тиждень)

 

п∕п

К-сть

год.

 

Зміст навчального матеріалу

 

Вимоги

до навчальних досягнень учнів

 

Спрямованість корекційно-розвивальної роботи

 

 

1.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7.

 

 

 

Букварний період навчання грамоти (продовження)

Розвиток навичок мовленнєвої діяльності (слухання-розуміння, говоріння, читання). Розвиток усного мовлення. Збагачення словникового запасу.

Слухання-розуміння мовлення вчителя.

Повторення речення за вчителем, товаришем.

Закінчення розпочатого речення.

Відповіді на запитання до прослуханого, прочитаного.

Складання за запитаннями вчителя речень з 2-4 слів.

Класифікація знайомих предметів за приналежністю до певної тематичної групи: меблі, посуд, іграшки, овочі, фрукти, свійські та дикі тварини.

Поділ речень з 2-4 слів на слова, слів – на склади, складів – на звуки.

Читання по складах вивчених слів, букварних текстів або уривків з них.

 

 

 

 

 

 

Вивченяя звуків і букв ІУ етапу: ч, ц, щ, ф; буквосполучень дз, дж, апострофа, подвоєння букв у словах

Читання і розвиток усного мовлення. Розширення словникового запасу.

Закріплення знань, удосконалення навичок, набутих учнями в попередніх класах.

Виділення речення з мовленнєвого потоку, поділ його на слова, слів – на склади, складів – на звуки. Вивчення звуків і букв ІУ етапу ч, ц, щ, ф, буквосполучень дз, дж та ін.

Правильна вимова звуків, співвіднесення їх з відповідними звуками.

Читання слів зі збігом приголосних.

Розрізнення подібних за звучанням голосних (а-я, у-ю, е-є, и-і) та приголосних (с-ш, с-з, б-п, д-т, в-ф), складання з ними під керівництвом учителя слів з розрізної абетки після звукобуквеного аналізу.

Читання по складах слів, невеликих речень і коротких текстів з таблиць, карток, букваря.

Відповіді на запитання за змістом прослуханого, прочитаного, за розглянутими малюнками, ілюстраціями до текстів.

Усні розповіді учнів за запитаннями вчителя за малюнками, серіями малюнків, ілюстраціями до текстів букваря після колективного розбору під керівництвом учителя.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Письмо і розвиток мовлення

Написання букв ІУ етапу, буквосполучень дз, дж, слів з апострофом, подвоєнням приголосних та слів з цими буквами коротких речень, списування після звукового аналізу складених з розрізної абетки слів, їх перечитування.

Письмо рядкових букв ІУ етапу (паралельно з вивченням друкованих).

Написання великих букв: Ч, Ц, Щ, Ф. Повторення написання вивчених великих букв.

Практичне вживання крапки в кінці речення та великої букви на початку речення.

Велика буква в іменах людей та кличках тварин (практичне ознайомлення).

 

 

 

 

Після букварний період навчання грамоти

Розвиток навичок мовленнєвої діяльності (слухання-розуміння, говоріння, читання, письмо). Розвиток усного мовлення. Розширення і конкретизація словника.

Слухання-розуміння мовлення вчителя.

Відповіді на запитання за змістом прослуханого, прочитаного простими закінченим реченням.

Складання за запитаннями вчителя речень з 2-4 слів до розглянутого малюнка, прослуханої казки, до спостережуваного предмета, явища з невеликою кількістю об’єктів.

Класифікація знайомих предметів за приналежністю до певної групи: меблі, посуд, іграшки, навчальне приладдя, овочі, фрукти, свійські та дикі тварини.

 

 

 

 

 

Читання і розвиток усного мовлення. Уточнення і збагачення словника.

Розрізнення на слух окремих слів в мовленні, окремих звуків, звукосполучень в словах.

Поділ речень з 2-4 слів на слова, слів – на склади, складів – на звуки.

Читання по складах вивчених слів, букварних текстів. Читання окремих добре знайомих слів цілим словом.

Усвідомлене читання букварних текстів післябукварного періоду:

- при поскладовому читанні – читання окремих слів цілим словом;

- читання цілими словами більшої, ніж на попередньому етапі, кількості слів;

- читання цілими словами переважної кількості слів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Письмо і розвиток писемного мовлення учнів

Закріплення та вдосконалення правильного написання рядкових і великих букв. Дотримання на письмі належного з’єднання букв.

Розрізнення на слух звуків И-І, А-Я, У-Ю, Е-Є, а при письмі – відповідних букв, якими позначаються ці звуки. Письмо слів з цими буквами.

Виділення речення з прочитаного тексту за запитаннями або за вказівкою вчителя.

Крапка в кінці речення та велика буква на початку речення.

Велика буква в іменах людей та кличках тварин.

Найпростіші випадки переносу слів з рядка в рядок.

Слова, що означають назви предметів, знайомих дітям.

Питання хто? що? до назв предметів.

Слова, що означають дії предметів. Питання що робить? що зробив?

Списування рукописного і друкованого тексту після попередньої підготовки.

Письмо за слухом слів і коротких речень після звукового або складового аналізу.

Усне складання речень за малюнками, серіями малюнків, ілюстраціями, опорними слова, правильно його структуруючи. Упорядкування деформованих речень.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Повторення, закріплення і систематизація вивченого.

 

 

 

 

 

 

 

 

Учень:

- намагається слухати вчителя (його розповідь, пояснення, пораду, доручення) та виконати їх;

- розуміє сказане вчителем, намагається  виконати його завдання;

- правильно повторює за вчителем, товаришем сказане ними речення, розуміє його зміст;

- доповнює речення потрібним за змістом словом під керівництвом учителя;

- з допомогою вчителя правильно відповідає на запитання щодо змісту прослуханого;

- складає з допомогою вчителя прості речення за малюнком, ілюстрацією;

- правильно розподіляє (класифікує) предмети за приналежністю до певної тематичної групи;

- здійснює з допомогою вчителя поділ речень на слова, слів на склади, складів на звуки;

- зливає звуки в склади, читає по складах слова, невеликі речення зі текстів букваря;

 

 

 

 

 

 

- правильно вимовляє вивчені звуки;

- приймає посильну участь в колективній роботі з аналізу звукового складу слова;

- виділяє в словах заданий звук;

- правильно називає спільний перший звук в групі слів;

- впізнає і називає з деякою допомогою вчителя вивчені букви І-ІІІ етапів, співвідносить їх з відповідними звуками;

- розрізняє з допомогою вчителя голосні та приголосні звуки;

- називає самостійно голосні звуки і показує відповідні букви;

- виділяє з допомогою вчителя вивчені приголосні звуки і показує відповідні букви;

- з деякою допомогою вчителя визначає місце певного вивченого звука на початку, в серединні та в кінці слова;

- під керівництвом учителя виділяє речення з усного мовлення, поділяє його на слова, встановлює кількість і порядок слів;

- складає під керівництвом учителя слова з букв розрізної абетки після попереднього звукобуквеного аналізу;

- намагається читати слова різної звукової структури по складах з поступовим переходом на читання добре знайомих слів в цілому;

- правильно відповідає на запитання за змістом прочитаного;

- приймає участь в бесідах та колективній роботі по складанню за запитаннями вчителя усних розповідей на теми з найближчого оточення, за малюнками, серіями малюнків тощо;

 - читає напам'ять вивчені невеликі за обсягом вірші;

 

- знає і записує з деякою допомогою вчителя вивчені рядкові і великі букви ІУ етапу;

- під керівництвом учителя складає з ними склади, слова, записує їх на дошці та в зошиті після звукобуквеного аналізу;

- намагається перечитувати написане;

- поділяє під керівництвом учителя речення на слова, називає кількість і порядок слів в реченні;

- списує слова і речення з рукописного тексту, проговорюючи слова по складах;

- правильно вимовляє слова з буквосполученнями дз, дж, складає їх з із розрізної абетки;

- намагається під час письма правильно поєднувати букви між собою, дотримуючись вивчених правил правопису речення;

- робить перші спроби письма на слух під диктовку вчителя (після відповідної підготовчої роботи).

 

 

 

 

 

 

 

 

- уважно слухає мовлення вчителя і товаришів, усвідомлює зміст прослуханого;

- розуміє значення почутого слова, співвідносить його із зображенням відповідного предмета, дії;

- дає під керівництвом учителя правильні, чіткі, повним реченням відповіді на запитання за змістом прослуханого, прочитаного;

- складає за запитаннями та допомогою вчителя правильно побудовані за структурою речення на основі прослуханого, розглянутого малюнка, серії малюнків, ілюстрації, спостережуваного предмета, явища, дії;

- класифікує знайомі предмети за приналежністю до певної групи, називає їх;

- спроможний під керівництвом учителя назвати одним узагальнюючим словом групу споріднених предметів;

 

 

- розрізняє на слух вивчені звуки. правильно співвідносить їх з відповідними буквами з деякою допомогою вчителя;

- під керівництвом учителя впізнає, виділяє і називає в словах вивчені знаки (м'який знак, апостроф) і буквосполучення;

- правильно вимовляє і читає з допомогою вчителя по складах слова з м’яким знаком, апострофом, подвоєнням, пом’якшенням приголосних;

- виділяє під керівництвом учителя речення з усного мовлення, прочитаного тексту, поділяє його на слова, встановлює кількість і порядок слів;

- складає слова з букв розрізної абетки після попереднього звукобуквеного аналізу і перечитує їх;

- читає слова різної звукової структури по складах з поступовим переходом на читання цілими словами;

- правильно і повно відповідає з допомогою вчителя на запитання за змістом прочитаного;

- намагається правильно переказувати прочитані або прослухані невеликі за обсягом тексти, використовуючи слова тексту;

- читає напам'ять вивчені невеликі за обсягом вірші;

 

- розрізняє з деякою допомогою вчителя  друковані і рукописні букви, вивчені звуки і букви;

- намагається дотримуватиправильного графічного написання букв та їх з’єднань;

- розрізняє під керівництвом учителя голосні і приголосні звуки, співвідносить їх з відповідними буквами;

- розрізняє під керівництвом учителя на слух тверді і пом’якшені приголосні, правильно відповідно позначає їх на письмі;

- виділяє з деякою допомогою вчителя і самостійно речення з прочитаного тексту;

- під час списування речень дотримується розділових знаків;

- пише імена людей і клички тварин з великої букви;

- намагається практично під час письма переносити слова по складах з рядка в рядок;

- практично розрізняє з деякою допомогою вчителя живі і неживі предмети та їх назви, правильно вживає до таких слів запитання;

- практично розрізняє з деякою допомогою вчителя слова – назви дій предметів за запитаннями;

- вживає слова–назви предметів і слова–назви дій предметів в реченнях, які складає під керівництвом учителя і самостійно;

- робить спроби самостійно складати речення за опорними словами, за зразком;

- списує з проговорюванням під керівництвом учителя слова, речення з рукописного і друкованого тексту;

- записує на слух слова і короткі речення під диктовку вчителя з попередньою підготовчою роботою;

- робить успішні спроби упорядковувати під керівництвом вчителя деформовані речення з 3-4 слів;

- ефективно використовує допомогу вчителя.

 

 

 

 

 

 

Розвиток слухового сприймання та слухової уваги;

формування усвідомленого розуміння сказаного вчителем, його запитань, порад, вказівок;

розвиток вміння висловлювати свої прохання, працювати відповідно до інструкцій вчителя;

формування уявлень про будову речення, умінь складати речення на основі різних опор;

розвиток уміння позначати узагальненим словом групи знайомих предметів за вивченою темами;

збагачення та накопичення словника на основі розширення знань та уявлень про довкілля;

розвиток аналітико-синтетичних процесів;

подальший розвиток орієнтувальної діяльності,

розвиток усного і писемного мовлення;

розвиток діалогічного мовлення;

виховання культури усного мовлення;

розвиток всіх навичок мовленнєвої діяльності;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

формування усвідомленого зорового образу кожної з вивчених букв і буквосполучень;

удосконалення правильної, чіткої вимови вивчених звуків і звукосполучень, їх розрізнення на слух та правильне позначення;

удосконалення аналітико-синтетичних процесів, розвиток звукобуквеного та складового аналізу;

формування навички поскладового читання та злитого читання добре знайомих слів;

розвиток навичок зорового контролю під час читання;

удосконалення розрізнення звуків, схожих за звучанням;

удосконалення правильної, чіткої вимови вивчених звуків, їх розрізнення на слух та позначення відповідними буквами;

формування усвідомленого зорового образу кожної з вивчених букв;

розвиток навичок зорового контролю під час читання складів, слів, речень;

розвиток усного зв’язного мовлення (відповіді на запитання за змістом прослуханого, прочитаного, спостережуваного, усні розповіді за предметними малюнками, переказ прочитаних уривків з букварних текстів та ін..);

розвиток діалогічного мовлення;

розвиток навичок самоконтролю під час виконання різних завдань;

формування елементів орфографічно грамотного письма;

виховання акуратності, охайності під час письма та списування.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

формування та корекція усвідомленого зорового образу кожної з вивчених букв, буквосполучень;

розрізнення графічного зображення букв, просторового розташування їх елементів під час аналізу та написання;

удосконалення навичок написання букв, слів з вивченими буквами, речень з них, їх списування;

подальший розвиток навичок зорового контролю та самоконтролю під час написання складів, слів, речень, їх списування;

формування вміння помічати і розрізняти оптично схожі букви;

формування навичок графічно та орфографічно грамотного письма;

розвиток писемного зв’язного мовлення;

виховання акуратності, охайності під час письма та списування;

розширення та уточнення словникового запасу;

виховання самостійності, акуратності, наполегливості  у виконанні письмових завдань;

 

 

 

 

 

 

 

 

 

розвиток всіх навичок мовленнєвої діяльності;

розвиток усного зв’язного мовлення (відповіді на запитання за змістом прослуханого, прочитаного, спостережуваного, усні розповіді за предметними малюнками, переказ прочитаних уривків з букварних текстів та ін..);

розвиток усного зв’язного мовлення на основі різних опор;

розвиток діалогічного та монологічного мовлення;

збагачення та конкретизація в слові уявлень про навколишній світ;

збагачення та подальше накопичення словникового запасу;

подальший розвиток зорового сприймання та розрізнення графічного зображення букв, просторового розташування їх елементів під час написання

формування класифікаційних умінь на матеріалі тематичних груп слів-назв предметів;

розвиток всіх процесів аналітико-синтетичної діяльності;

 

 

удосконалення процесів слухання-розуміння, говоріння, письма і читання;

подальший розвиток слухового сприймання, усвідомленого розуміння його змісту;

досягнення правильної, чіткої звуковимови всіх звуків;

удосконалення фонематичного і мовленнєвого слуху, правильної звуковимови;

розвиток аналітико-синтетичної діяльності;

формування навички поскладового читання  та злитого читання добре знайомих слів;

розвиток усного зв'язного мовлення у вигляді елементарного словесного опису добре знайомих об'єктів, переказу, розповідей;

розвиток усного зв’язного мовлення (відповіді на запитання за змістом прослуханого, прочитаного, спостережуваного, усні розповіді за предметними малюнками, переказ прочитаних уривків з букварних текстів та ін..);

розвиток діалогічного і монологічного мовлення;

розвиток виразності читання та усного мовлення;

розвиток умінь використовувати засвоєний словник у власному мовленні;

розширення та уточнення уявлень про навколишній світ;

розвиток упевненості в своїх можливостях, зорової та слухової пам'яті, довільної уваги;

формування особистісних рис характеру;

виховання культури мовлення і спілкування;

 

 

 

 

 

 

 

формування усвідомленого зорового образу кожної з вивчених букв;

формування елементів орфографічно грамотного письма;

розвиток навичок списування;

формування навичок письма на слух;

розвиток навичок зорового контролю під час читання та написання складів, слів, речень, їх списування;

розвиток навичок самоконтролю під час виконання різних завдань;

подальший розвиток зорового сприймання, впізнавання та розрізнення друкованого та рукописного образів вивчених букв під час читання та писання;

подальший розвиток та удосконалення всіх процесів аналітико-синтетичної діяльності;

удосконалення навичок орієнтувальної діяльності;

виховання акуратності, охайності під час письма та списування.

 

 

 

 

 

Підготувала канд. пед. наук, ст. наук. співр. Вавіна Л.С.

 

docx
Додано
20 лютого 2020
Переглядів
4744
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку